SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Tananarive

#71126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tananarive »

Filter wrote: 30/09/2023 12:12 prije neke dvije sedmice, devet navecer, od mejtasa prema logavini pored ksc, pa niz onaj strmi komad prema bogosloviji. tacno u ulici kad sam vec smotao prema dole, cura parkira auto, u traku koja ide dole. ne u desnu u kojoj su vec parkirana auta, ne malo iznad, ne ispred 071, nego se tacno parkira u traci kojom se vozi. pokusava da se popenje na onih 30cm trotoara kao da napravi mjesta. ne jebe blicanje, pipka po trotoaru da se namjesti. hajd skontam moze se sa desne strane provuci, mrsko mi sad u rikverc jos ce me neko sastaviti zguza. otvorim pendzer ko nesto bih rekao... fakat mi ne ide u glavu da bi neko i pomislio tu da ostavi auto. kontam izgubila se, panika, problem neki.
docekala me je salva psovki bogaranja, jebanja familije, ne mogu da se sjetim da sam ikad za ovih 50+ godina cuo takav repertoar, upucen meni ili bilo kome. :lol: odakle si dosla? medju kakvim polusvijetom si odrasla da ti je tako nesto normalno?
oko 3 banke. ne vjerujem da se sa ovakvim tipovima moze nesto postici razgovorom ili objasnjavanjem. cak je i ne dozivljavam kao zensko. lagano otpustih kocnicu i svojim poslom. odo kuci
e moj sinko, ne meRe tako vidio si kako to midhat gospodar parkinga rješava, samo šljivarevo :mrgreen:
Filter

#71127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Filter »

Tananarive wrote: 30/09/2023 12:18
Filter wrote: 30/09/2023 12:12 prije neke dvije sedmice, devet navecer, od mejtasa prema logavini pored ksc, pa niz onaj strmi komad prema bogosloviji. tacno u ulici kad sam vec smotao prema dole, cura parkira auto, u traku koja ide dole. ne u desnu u kojoj su vec parkirana auta, ne malo iznad, ne ispred 071, nego se tacno parkira u traci kojom se vozi. pokusava da se popenje na onih 30cm trotoara kao da napravi mjesta. ne jebe blicanje, pipka po trotoaru da se namjesti. hajd skontam moze se sa desne strane provuci, mrsko mi sad u rikverc jos ce me neko sastaviti zguza. otvorim pendzer ko nesto bih rekao... fakat mi ne ide u glavu da bi neko i pomislio tu da ostavi auto. kontam izgubila se, panika, problem neki.
docekala me je salva psovki bogaranja, jebanja familije, ne mogu da se sjetim da sam ikad za ovih 50+ godina cuo takav repertoar, upucen meni ili bilo kome. :lol: odakle si dosla? medju kakvim polusvijetom si odrasla da ti je tako nesto normalno?
oko 3 banke. ne vjerujem da se sa ovakvim tipovima moze nesto postici razgovorom ili objasnjavanjem. cak je i ne dozivljavam kao zensko. lagano otpustih kocnicu i svojim poslom. odo kuci
e moj sinko, ne meRe tako vidio si kako to midhat gospodar parkinga rješava, samo šljivarevo :mrgreen:
ne zelim praviti nikakvu poveznicu sa tim ili nekim drugim slucajem. baska sejtan, baska dzin. da sam smatrao da je rjesenje batine, mozda bi i sam primijenio. a sta je rjesenje zaista ne znam. cudna naka vremena a mescini tek cemo da se cudimo
Tananarive

#71128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tananarive »

Filter wrote: 30/09/2023 12:25
Tananarive wrote: 30/09/2023 12:18

ne zelim praviti nikakvu poveznicu sa tim ili nekim drugim slucajem. baska sejtan, baska dzin. da sam smatrao da je rjesenje batine, mozda bi i sam primijenio. a sta je rjesenje zaista ne znam. cudna naka vremena a mescini tek cemo da se cudimo
rješenje je u širokom luku zaobilaziti takve spodobe dok god je fizički moguće, nikada ne prljati noge a kamoli ruke tim anorganskim otpadom
Piaty

#71129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

Ja radim sa 95% muškaraca, a tih 5% kolegica (skoro svaka od njih) koje su sa nama...to je za nepovjerovati. Psovanje, bogaranje i ponašanje općenito. One još pritom javno ispoljavaju to neko nepoštenje.

Najjače mi je bilo kada mi se na njih skoro žalio frajer, koji i sam po sebi nije bog zna kakva moralna vertikala, prosječan i prost tip...i kao "brate, šta je ono, ja ne mogu sa njima, loše mi bude" :)

Ja bih njima davao platu samo da ne dolaze na posao. Svima bi lakše bilo.
Laplace

#71130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 30/09/2023 11:06
sehohari wrote: 30/09/2023 10:46

Da samo znas kakvih idiota ima
Radim sa ljudima, evo jos malo 20g. Sve znam sta ima i gdje zivim.
Zato kazem san mi je kuca tri metra visoka ograda i dva mitraljeza ona u gnijezdu ko njemci u ww2.
Tačno tako bih mogao, samo jednom ili dva puta mjesečno po zalihe a kad poželim n civilizaciju odem u neku od EU zemalja na par dana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#71131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Volim taj dio grada, narocito Petrakijinu, ali brate one ulice su horor za saobracaj
zdruzdjo

#71132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

_BataZiv_0809 wrote: 30/09/2023 15:42
Volim taj dio grada, narocito Petrakijinu, ali brate one ulice su horor za saobracaj
Problem saobracaja u gradu u malim ulicicama(mislim najvise na centar i stari grad) je taj sto svima u glavama jos uvijek ide komunisticka filozofija "ja tu zivim i imam pravo ostaviti auto na cesti ispred kuce, jer je to moje moralno i svako drugo pravo". A sto neko ne moze proci od mene, sta cu mu ja. Sta ima tuda prolaziti.
Ljudi kontaju da su kupovinom/vlasnistvom stana/kuce dobili i komad javnog trotoara/ceste ispred zgrade/kuce. I to je to.
Laplace

#71133 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Najveći problem kod nas u svim sferama je egoizam. Naš čovjek ispuni neke svoje zamisli a za ostatak planete ga ni najmanje nije briga. Nema tu ni obzira ni empatije prema bilo kome. Čast izuzecima, ali ih je sve manje.
dječak sa šibicama

#71134 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

nista ne aludiram, samo dajem primjer surovog nasilnika nad zenama
Bloo
Globalna šefica

#71135 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Laplace wrote: 30/09/2023 18:55 Najveći problem kod nas u svim sferama je egoizam. Naš čovjek ispuni neke svoje zamisli a za ostatak planete ga ni najmanje nije briga. Nema tu ni obzira ni empatije prema bilo kome. Čast izuzecima, ali ih je sve manje.
Jer te empatija i obzir neće odvesti daleko. Samo možeš biti zgažen.
Bodkin

#71136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bodkin »

dječak sa šibicama wrote: 30/09/2023 23:54

Mislim on je trebao drugacije reagovati cak i na ovakvo njihovo ponasanje. Obucen je da savlada ovakve ispade. Sta bi da su dva ogromna lika, osamario ih?

Smijesno iako izgleda zadovoljavajuce jer je sto bi ameri rekli fuck around and find out
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#71137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Bloo wrote: 01/10/2023 00:02
Laplace wrote: 30/09/2023 18:55 Najveći problem kod nas u svim sferama je egoizam. Naš čovjek ispuni neke svoje zamisli a za ostatak planete ga ni najmanje nije briga. Nema tu ni obzira ni empatije prema bilo kome. Čast izuzecima, ali ih je sve manje.
Bićeš zgažen itekako.

On topic.

Dolac Malta danas , ona famozna zelenarica prije mosta prema Hrasnom na samom uglu skretanja u uličicu uz Miljacku prema Omer Masliću, gdje Kurta i Murta već godinama parkira na pješackom prelazu "samo da nešto kupi" , pješački prelaz je logično zakrčen jer dva auta već "samo nešto kupuju' ali je hamša (sjajna zdrudjina riječ iz naftalina) u mislim kućnom ogrtaču , viklerima na glavi , pačjim usnama (nešto poput "Zvezde Granda" nakon taze buđenja) sa autom blokirala ovo dvoje na prelazu i automatski blokirala cijelu desnu traku prema mostu da bi neka žena i neka curica s koferom izašle iz auta.

Ali one izlaze najnormalnije , bez ikakve hiće ili frke , hamša nakon ispraćaja kruži oko svog auta i nešto zagleda , trube oni blokirani s pješačkog prelaza (nešto su samo kupili) , trubi raja iz blokirane desne trake jer je ulica kratka i pravi se rep pa se polako blokira glavna cesta...trubi 20 auta , hamša lagano sjeda u auto , otvara prozor , pokreće se (gledam u retrovizor , polako sam prošao) i glasno jebe mater vozaču u autu koji je prolazi , skrenula je kod male džamije u Hrasno.

Ko je nas kleo , nije nas štedio.
auspuhc

#71138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Bodkin wrote: 01/10/2023 00:06
dječak sa šibicama wrote: 30/09/2023 23:54

Mislim on je trebao drugacije reagovati cak i na ovakvo njihovo ponasanje. Obucen je da savlada ovakve ispade. Sta bi da su dva ogromna lika, osamario ih?

Smijesno iako izgleda zadovoljavajuce jer je sto bi ameri rekli fuck around and find out
Pokupio sam jednom samarcinu od zene i nisam uzvratio. Sada mi je krivo sto nisam. To sto je neko jasno slabiji ne daje mu za pravo fizicki napad.
nepass1

#71139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

teskeredzic_22 wrote: 01/10/2023 00:17

Bićeš zgažen itekako.

On topic.

Dolac Malta danas , ona famozna zelenarica prije mosta prema Hrasnom na samom uglu skretanja u uličicu uz Miljacku prema Omer Masliću, gdje Kurta i Murta već godinama parkira na pješackom prelazu "samo da nešto kupi" , pješački prelaz je logično zakrčen jer dva auta već "samo nešto kupuju' ali je hamša (sjajna zdrudjina riječ iz naftalina) u mislim kućnom ogrtaču , viklerima na glavi , pačjim usnama (nešto poput "Zvezde Granda" nakon taze buđenja) sa autom blokirala ovo dvoje na prelazu i automatski blokirala cijelu desnu traku prema mostu da bi neka žena i neka curica s koferom izašle iz auta.

Ali one izlaze najnormalnije , bez ikakve hiće ili frke , hamša nakon ispraćaja kruži oko svog auta i nešto zagleda , trube oni blokirani s pješačkog prelaza (nešto su samo kupili) , trubi raja iz blokirane desne trake jer je ulica kratka i pravi se rep pa se polako blokira glavna cesta...trubi 20 auta , hamša lagano sjeda u auto , otvara prozor , pokreće se (gledam u retrovizor , polako sam prošao) i glasno jebe mater vozaču u autu koji je prolazi , skrenula je kod male džamije u Hrasno.

Ko je nas kleo , nije nas štedio.
Normala kad su sankcije nepostojece

Prica mi zena dosla im musterija i dok je bila u banci napise joj policija kaznu. Vratile se nazad svadjala se sa njima u banci pa jebala policiji sve po spisku. Uglavnom svi krivi osim nje koja je parkirala u zabranu. I tako je kod nas uvjek
muha_sa

#71140 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Bio radni dan il vikend vazda ceš nac par auta u traci kod mesare Mujanic u blizini Bosmala--iako ima 3 parkinga i uvijek se može nac mjesto al jok :-) valja prošetat 50 metara.
Isto tako preko puta Selex pumpe--stane u sred trake da ode na rajzefajzenov bankomat :-) potrošit ce fildzan goriva ako udje u naselje autom 2 metra od bankomata :-)
nepass1

#71141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

muha_sa wrote: 01/10/2023 07:47 Bio radni dan il vikend vazda ceš nac par auta u traci kod mesare Mujanic u blizini Bosmala--iako ima 3 parkinga i uvijek se može nac mjesto al jok :-) valja prošetat 50 metara.
Isto tako preko puta Selex pumpe--stane u sred trake da ode na rajzefajzenov bankomat :-) potrošit ce fildzan goriva ako udje u naselje autom 2 metra od bankomata :-)
Vjeruj da je do goriva ne bi strasno izgledalo. Vec je to mogu ovdje stati i ne moze mi niko nista, boli me kita sto ometam saobracaj. Takvo razmisljanje je zastrasujuce.
Laplace

#71142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Neće nas ni ovaj egoizam dovesti daleko. Na kraju, svakome nekad zatreba neko, makar da ga sasluša.

Sjećam se jedne epizode "Zone sumraka", kada jedan takav samoživi egoista poželi da je sam na svijetu i da sve pripada njemu. Želja mu se ispunila, nigdje nije bilo ljudi a mogao je uzimati šta god mu je volja. U početku je bio ushićen i presrećan jer je imao cijeli svijet za sebe, ali je ubrzo poludio.

Ekstreman je primjer, ali i ovo da svako grabi za sebe i ne osvrće se na druge ne vodi ka boljitku ni za koga. Uostalom, to i vidimo, valjda.

Tipičan primjer je dva vozača koji voze u suprotnim smjerovima i obojica zauzmu dio suprotne trake jer im je lakše pa neka se drugi sklanja. Naravno, sudare se pa onda policija, uviđaj, majstori, čekanje dijelova, ostaju bez auta dok se sve ne sredi i sve to.
Laplace

#71143 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

muha_sa wrote: 01/10/2023 07:47 Bio radni dan il vikend vazda ceš nac par auta u traci kod mesare Mujanic u blizini Bosmala--iako ima 3 parkinga i uvijek se može nac mjesto al jok :-) valja prošetat 50 metara.
Amateri. U Brezi pored apoteke imaju četiri prazna parking mjesta a likovi parkiraju na cesti i (djelimično ili, ako su dva auta, potpuno) zagrade ta parking mjesta jer im je mrsko isključivati se i uključivati na cestu. Isti broj koraka je i sa parkinga i sa ceste. Čak je lik meni govorio "ostavi auto na cesti, šta je to minuta", naravno da sam to ignorisao.

A sela oko Breze i Visokog su Divlji Zapad. To je veliko pitanje koliko vozača ima položen vozački ispit i koliko auta je registrovano. Kako čujem (ako su mene slagali i ja vas lažem), dosta vozila se jednom registruje i nikad ne obnove registraciju (ili uzmu od nekog tablice) i voze se više od deceniju neregistrovani a vozač ne da nema položen vozački ispit nego nije bio ni na jednom času obuke. I takvi voze ludački kroz gusto naseljena mjesta.
Bloo
Globalna šefica

#71144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Laplace wrote: 01/10/2023 09:32

Neće nas ni ovaj egoizam dovesti daleko. Na kraju, svakome nekad zatreba neko, makar da ga sasluša.

Sjećam se jedne epizode "Zone sumraka", kada jedan takav samoživi egoista poželi da je sam na svijetu i da sve pripada njemu. Želja mu se ispunila, nigdje nije bilo ljudi a mogao je uzimati šta god mu je volja. U početku je bio ushićen i presrećan jer je imao cijeli svijet za sebe, ali je ubrzo poludio.

Ekstreman je primjer, ali i ovo da svako grabi za sebe i ne osvrće se na druge ne vodi ka boljitku ni za koga. Uostalom, to i vidimo, valjda.

Tipičan primjer je dva vozača koji voze u suprotnim smjerovima i obojica zauzmu dio suprotne trake jer im je lakše pa neka se drugi sklanja. Naravno, sudare se pa onda policija, uviđaj, majstori, čekanje dijelova, ostaju bez auta dok se sve ne sredi i sve to.
Ne sjecam se te episode (mada sam odgledala samo one sa Serlingom, te se sjecam par epizoda sa slicnom premisom).

Naravno, nas dvoje sada pričamo o ekstremima. U realnosti, većina ljudi je egoistična i samoživa (naravno nisu svi American psycho), s tim da empatiju i brigu pokazuju jedino prema užoj porodici/potomcima.
U ostalim situacijama (radno mjesto, prodavnica, grad itd.) manjak empatije i višak samoživosti je više nego očigledan. Od načina na koji ljudi hodaju, kako razgovaraju na mobitel, kako koriste javni saobraćaj, kako stoje u redu u opštinama, ambulantama...takođe pogledaj i način na koji se rješavamo smeća - od bacanja u Miljacku do ostavljanja po ulici, korištenja javnih dobara poput klupa i parkova.

Ne možemo generalizirati, ali takvi ljudi su produkt više faktora - odgoja (ne može neempatičan roditelj odgojiti empatično dijete - izostavit ćemo psihopatije), obrazovanja, razvijenog mentalnog i duševnog "zdravlja"...

Ti radiš u školi (srednja?), te mi se čini da većina ljudi jednostavno zaglavi u tom pubertetskom samoživom nivou.
Laplace

#71145 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bloo wrote: 01/10/2023 11:12
Laplace wrote: 01/10/2023 09:32

Ne sjecam se te episode (mada sam odgledala samo one sa Serlingom, te se sjecam par epizoda sa slicnom premisom).

Naravno, nas dvoje sada pričamo o ekstremima. U realnosti, većina ljudi je egoistična i samoživa (naravno nisu svi American psycho), s tim da empatiju i brigu pokazuju jedino prema užoj porodici/potomcima.
U ostalim situacijama (radno mjesto, prodavnica, grad itd.) manjak empatije i višak samoživosti je više nego očigledan. Od načina na koji ljudi hodaju, kako razgovaraju na mobitel, kako koriste javni saobraćaj, kako stoje u redu u opštinama, ambulantama...takođe pogledaj i način na koji se rješavamo smeća - od bacanja u Miljacku do ostavljanja po ulici, korištenja javnih dobara poput klupa i parkova.

Ne možemo generalizirati, ali takvi ljudi su produkt više faktora - odgoja (ne može neempatičan roditelj odgojiti empatično dijete - izostavit ćemo psihopatije), obrazovanja, razvijenog mentalnog i duševnog "zdravlja"...

Ti radiš u školi (srednja?), te mi se čini da većina ljudi jednostavno zaglavi u tom pubertetskom samoživom nivou.
Ma, kod nas su škole nekakav frankejnštajnski miks obdaništa, popravnog doma i ludnice. najmanje su ustanove za odgoj i obrazovanje, jer ti praktično ne daju da djecu odgajaš (da se neko nekome ne zamjeri, a bez toga nema odgoja) a ne možeš obrazovati nekoga kome je dekretom od strane Ministarstva obrazovanja omogućeno da ne može imati negativne ocjene (doslovno nam je tokom kovida naređeno da ne obaramo, nije da bismo ionako obarali, ali šteta je načinjena i trajna, tu je pređena tačka bez povratka). Ovakva praksa odgaja omladinu koja će puniti crne hronike, omladinu koja je naučila da za svoje greške i prekršaje ni na koji način ne odgovara (ako ne računamo tragikomične disciplinske mjere u školama, koje već dvije decenije niko ne uzima zaozbiljno).

Tipičan primjer samoživosti koja svakome šteti su čopori pasa lutalica. Nema toliko bogate zemlje koja bi to sve mogla zbrinuti jer ih idioti uvijek nanovo odbacuju po gradovima a niko (tj. skoro niko) se i ne želi brinuti o njima, azili prepuni a ono malo ljudi koji bi se brinuli o životinjama praktično budu pretrpani.

Ukratko, okruženje za poželjeti.
John Cleese

#71146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Nije nuzno tako - pod uvjetom postupanja prema potrebama i zaslugama ili i samog odsustva razloga za drugaciji postupak :D

Nista me ne kosta i nista mi se lose nece desiti, ako se, na primjer, sklonim s puta nekome ko se tesko krece, tegli nesto, vodi djecu, ako dohvatim nepoznatoj starici predmet koji je nehotice ispustila ili joj pomognem da ustane nakon sto se saplela i pala, ako pustim par auta da prodju iako imam prednost na pjesackom bez semafora, jer vidim da iza njih nema vozila u blizini i da necu nikoga zadrzavati dok prelazim cestu, da se ljubazno obratim salterskom sluzbeniku iako sam relativno dugo cekao da do njega dodjem...

...sto me naravno ne sprecava da na bezobrazluk, agresivnost, upadljivo bespotrebno smaranje i tome slicno odgovorim munjevito, kratko i efikasno :D
Bloo
Globalna šefica

#71147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

John Cleese wrote: 01/10/2023 14:14

Nije nuzno tako - pod uvjetom postupanja prema potrebama i zaslugama ili i samog odsustva razloga za drugaciji postupak :D

Nista me ne kosta i nista mi se lose nece desiti, ako se, na primjer, sklonim s puta nekome ko se tesko krece, tegli nesto, vodi djecu, ako dohvatim nepoznatoj starici predmet koji je nehotice ispustila ili joj pomognem da ustane nakon sto se saplela i pala, ako pustim par auta da prodju iako imam prednost na pjesackom bez semafora, jer vidim da iza njih nema vozila u blizini i da necu nikoga zadrzavati dok prelazim cestu, da se ljubazno obratim salterskom sluzbeniku iako sam relativno dugo cekao da do njega dodjem...

...sto me naravno ne sprecava da na bezobrazluk, agresivnost, upadljivo bespotrebno smaranje i tome slicno odgovorim munjevito, kratko i efikasno :D
Ne kosta i nista lose ti se nece desiti, ALI ti posjedujes svijest da bi se to TREBALO/MOGLO uraditi i posmatraš i primijetiš.

Ljudi i kojima diskutujemo to vjerovatno i ne vide niti promišljaju da bi se to MOGLO/TREBALo uraditi. Ne posjeduju svijest o tome.

Ko se teško kreće - smeta i koji spolni organ radi vani gdje ljudi hodaju i obavljaju poslove.
Djeca - smetaju (osim njihove djece naravno).
Starica je nevidljiva i gdje su joj djeca da joj pomognu.
Što bih davala prednost ako ja imam prednost.
Šalterski službenih je tu da MENE USLUŽI kao poreznog obveznika (primjer).

Ono što je meni i tebi normalno, tim ljudima nije normalno jer jednostavno o tome ne razmišljaju, niti im pada na pamet niti se pojavi misao da bi se to moglo uraditi...ja ne govorim o ekstremnim slučajevima,. govorim o ljudima oko nas, našim komšijama, radnim kolegama...ne govorim o nekom A. Randovskom menschu...
To je nesvjesni modus operandi - meni, grabljenje naprijed, grabljenje sebi, za sebe, za svoje, samoživosti...
John Cleese

#71148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 01/10/2023 14:26
John Cleese wrote: 01/10/2023 14:14

Ne kosta i nista lose ti se nece desiti, ALI ti posjedujes svijest da bi se to TREBALO/MOGLO uraditi i posmatraš i primijetiš.

Ljudi i kojima diskutujemo to vjerovatno i ne vide niti promišljaju da bi se to MOGLO/TREBALo uraditi. Ne posjeduju svijest o tome.

Ko se teško kreće - smeta i koji spolni organ radi vani gdje ljudi hodaju i obavljaju poslove.
Djeca - smetaju (osim njihove djece naravno).
Starica je nevidljiva i gdje su joj djeca da joj pomognu.
Što bih davala prednost ako ja imam prednost.
Šalterski službenih je tu da MENE USLUŽI kao poreznog obveznika (primjer).

Ono što je meni i tebi normalno, tim ljudima nije normalno jer jednostavno o tome ne razmišljaju, niti im pada na pamet niti se pojavi misao da bi se to moglo uraditi...ja ne govorim o ekstremnim slučajevima,. govorim o ljudima oko nas, našim komšijama, radnim kolegama...ne govorim o nekom A. Randovskom menschu...
To je nesvjesni modus operandi - meni, grabljenje naprijed, grabljenje sebi, za sebe, za svoje, samoživosti...
Jasno.

Samo kazem da takvo ponasanje objektivno nije neophodno.
I iz osobnog iskustva ti mogu reci da ljudi koji su te cinjenice svjesni (sto i prakticno dokazuju, pa ih tako i zapazim) cak ni kod nas nisu tako rijetki, mada jesu manjina, nazalost.

Zimus se tako zena okliznula na zaledjenu lokvicu i u trenu se cetvoro ili petoro stvorilo oko nje da joj pomognu da ustane, medju njima i bas mlada raja, po izgledu sudeci jedva da su bili i dvadesetogodisnjaci, sto me narocito obradovalo.
Ima jos ljudi, pa koliko god da ih je.
Bodkin

#71149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bodkin »

auspuhc wrote: 01/10/2023 03:15
Bodkin wrote: 01/10/2023 00:06

Pokupio sam jednom samarcinu od zene i nisam uzvratio. Sada mi je krivo sto nisam. To sto je neko jasno slabiji ne daje mu za pravo fizicki napad.
Civil je jedno, profesionalno lice drugo. Prosao obuku upravo za ovakve situacije
Bodkin

#71150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bodkin »

Nije neko egoista ako je socijalna norma da ostavis auto na ulici, das sva 4 i odradis na brzinu
Post Reply