Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#7101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

shake69 wrote:@Hajvane, gdje ova fotka od Tarika? Negdje uz Bosnu, kako vidim, prema Zenici, ha?
Kakanj-Visoko
Hajvan

#7102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

shake69 wrote:@Hajvane, gdje ova fotka od Tarika? Negdje uz Bosnu, kako vidim, prema Zenici, ha?
Visočko polje, pogled prema Sarajevu- udaljini se vidi i Trebević
jao_situacije

#7103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

karanana wrote:nema planova ni za tarcin-konjic?

meni neko rece da ce to raditi ovi isti turci koji su radili do tarcina? ali nije ni tender bio a moraju poziv napraviti tako da ne znam otkud to da ce turci raditi.
imaju oni sve osim para, mislim da su čak otkupili zemlju ali to je trenutno najskuplja dionica samo je 3 kilometra van objekata tj. ima 13 tunela i 15 vijadukata, na dionici je tunel Ivan preko 3 km i još puno tunela po 1-2 km koji se nadovezuju na vijadukte.
Vrlo skupa i zahtjevna dionica..
tec

#7104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

jao_situacije wrote:

meni neko rece da ce to raditi ovi isti turci koji su radili do tarcina? ali nije ni tender bio a moraju poziv napraviti tako da ne znam otkud to da ce turci raditi.
imaju oni sve osim para, mislim da su čak otkupili zemlju ali to je trenutno najskuplja dionica samo je 3 kilometra van objekata tj. ima 13 tunela i 15 vijadukata, na dionici je tunel Ivan preko 3 km i još puno tunela po 1-2 km koji se nadovezuju na vijadukte.
Vrše se pregovori sa Ebrd za financiranje te dionice i to bi trebalo biti zadnje financiranje bez povećanja akciza na gorivo. Na toj dionice tunel ivan je smanjen na 1,8 km poslije optimizacije projekta samo što sa mogućom promjenom trase poslije Konjica (koz Prenj umjesto preko Jablanice) mijenjalo bi se mjesto petlje Konjic (tako da zadnjih 5 km je jos nepoznato), tako da je usporen početak te dionice. Najvjerojatnije trebalo bi početi prvi tenderi krajem godine.
jao_situacije

#7105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

tec wrote:
jao_situacije wrote:

Vrše se pregovori sa Ebrd za financiranje te dionice i to bi trebalo biti zadnje financiranje bez povećanja akciza na gorivo. Na toj dionice tunel ivan je smanjen na 1,8 km poslije optimizacije projekta samo što sa mogućom promjenom trase poslije Konjica (koz Prenj umjesto preko Jablanice) mijenjalo bi se mjesto petlje Konjic (tako da zadnjih 5 km je jos nepoznato), tako da je usporen početak te dionice. Najvjerojatnije trebalo bi početi prvi tenderi krajem godine.
jel to provjerena ili šuplja ? :mrgreen:
tec

#7106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

jao_situacije wrote:
Za tebe samo šuplja, :-) šta ti ne štima.
jao_situacije

#7107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

tec wrote:
jao_situacije wrote:
izvini, meni je drago ako je istina u svakom slučaju
nego sam slušao novalića kad je rekao da nema više mogućnosti zaduživanja, pa mi je to čudno..
:mrgreen:
tec

#7108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

jao_situacije wrote:
tec wrote:
jao_situacije wrote:
izvini, meni je drago ako je istina u svakom slučaju
nego sam slušao novalića kad je rekao da nema više mogućnosti zaduživanja, pa mi je to čudno..
;-)
Nije sve sto političari kažu uvijek tačno ali ponekad je to više plasirana poruka da bi imali izgovor za 3,5 godine kada moraju pripremiti sljedeći plan.
jao_situacije

#7109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

tec wrote: Nije sve sto političari kažu uvijek tačno ali ponekad je to više plasirana poruka da bi imali izgovor za 3,5 godine kada moraju pripremiti sljedeći plan.
super, uvijek mi je dio od konjica do sarajeva najmrži bio
tec

#7110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote: trenutno nema nikakvih para ni mogućnosti za zaduživanje završit će do počitelja ovo što su započeli i zeničku obilaznicu, sjevernije od zenice će dati pod koncesiju
svilaj se gradi, čeka se granični prelaz i most koji su u nadležnosti države i to bi bilo to koliko ja znam
Još kad bi se našla budala da to uzme ...
Sigurno će se prijaviti iste dvije firme koje su prošle na tenderu za 5C koridor kroz rs. Strabag i Bouygues TP
probook

#7111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Neka prvo zavrse u ravnici, pa onda pricaju o Prenju. O cemu ljudi pricamo ako urade Konjic - Mostar za 20 god bice sobro. Ubjedljivo najskuplja dionica za koju sigurno tesko da ce biti para.
Better Man

#7112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

probook wrote:Neka prvo zavrse u ravnici, pa onda pricaju o Prenju. O cemu ljudi pricamo ako urade Konjic - Mostar za 20 god bice sobro. Ubjedljivo najskuplja dionica za koju sigurno tesko da ce biti para.
Pretjerujete o periodu 20 godina za dionicu Konjic - Mostar. Može se to puno brže završiti ako se sve dobro pripremi i obezbjede sredstva.
VjecitiStudent

#7113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
jao_situacije wrote: trenutno nema nikakvih para ni mogućnosti za zaduživanje završit će do počitelja ovo što su započeli i zeničku obilaznicu, sjevernije od zenice će dati pod koncesiju
svilaj se gradi, čeka se granični prelaz i most koji su u nadležnosti države i to bi bilo to koliko ja znam
Sigurno će se prijaviti iste dvije firme koje su prošle na tenderu za 5C koridor kroz rs. Strabag i Bouygues TP
O koncesiji je riječ, da će neko imati ekonomskog interesa da svojim novcima ovo pravi, pa to naplati od bijednog prometa poslije.
kakaljin

#7114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

.
Last edited by kakaljin on 27/03/2015 09:50, edited 1 time in total.
kakaljin

#7115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
O koncesiji je riječ, da će neko imati ekonomskog interesa da svojim novcima ovo pravi, pa to naplati od bijednog prometa poslije.
Najbitnije je da se napravi autoput da se spoji na mrezu autoputeva europe, da se lakse moze prometovati robama i putnicima da vrijemenski brze dodjes na odrediste i da robe i putnici brze dodju na odrediste. Sa zavrsenim kompletnim autoputem ce se privreda u drzavi poboljsati.

Tako da je autoput u interesu svakog gradjanina ove drzave.
tec

#7116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
Ma nemoj? Oni su dali najpovoljniju ponudu (bile su ukupno dvije)i sada se vode pregovori. Strabag i Bouygues TP imaju zahtjeve koje rs do sada ne prihvata ali sve se to može prevazići. Jedan od zahtjeva je dio zarade od Banja Luka - Doboj. Ali najvažnija je da traže izmjene prioriteta te dionice, koliko se zna za rs je važan samo dio Johovac-Modriča dok za Strabag i Bouygues TP prioritet je Karuša - Johovac odnosno jug i uvezivanje na istok ali ne preko Brčkog. Prema im zahtjevima vidi se da ima interesa za dionicu prema Žepču.

To znači postoji interes i pored tvojih tvrdnji.
zigzag

#7117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zigzag »

@tec

Da li je raspisan taj tender za koncesiju karuše-žepče i ako jeste kada je krajnji rok za dostavljanje ponuda.
neki

#7118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
Imat će interesa itekako, jer će dio svakog ugovora o koncesiji biti i minimalan promet za koji država mora garantovati investitoru. Tako da potencijalne koncesionare i ne interesuje koliko je bijedan promet jer će im država plaćati razliku
VjecitiStudent

#7119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
Ma nemoj? Oni su dali najpovoljniju ponudu (bile su ukupno dvije)i sada se vode pregovori. Strabag i Bouygues TP imaju zahtjeve koje rs do sada ne prihvata ali sve se to može prevazići. Jedan od zahtjeva je dio zarade od Banja Luka - Doboj. Ali najvažnija je da traže izmjene prioriteta te dionice, koliko se zna za rs je važan samo dio Johovac-Modriča dok za Strabag i Bouygues TP prioritet je Karuša - Johovac odnosno jug i uvezivanje na istok ali ne preko Brčkog. Prema im zahtjevima vidi se da ima interesa za dionicu prema Žepču.

Kakve li će tek uslove nama postaviti, da nam svima odbijaju po 5% od plata i penzija?
Čak i po patetičnoj Studiji isplativosti koridora 5C,
http://www.jpautoceste.ba/images/studija.pdf
dionica kroz RS je, zbog konfiguracije terena, više no upola jeftinija po km od ove federalne.
Konzervativna je procjena da bi 60 km dionice od Karuše do Donje Gračanice trebalo koštati preko 1 milijardu Eura!
tec

#7120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote: Ma nemoj? Oni su dali najpovoljniju ponudu (bile su ukupno dvije)i sada se vode pregovori. Strabag i Bouygues TP imaju zahtjeve koje rs do sada ne prihvata ali sve se to može prevazići. Jedan od zahtjeva je dio zarade od Banja Luka - Doboj. Ali najvažnija je da traže izmjene prioriteta te dionice, koliko se zna za rs je važan samo dio Johovac-Modriča dok za Strabag i Bouygues TP prioritet je Karuša - Johovac odnosno jug i uvezivanje na istok ali ne preko Brčkog. Prema im zahtjevima vidi se da ima interesa za dionicu prema Žepču.

Kakve li će tek uslove nama postaviti, da nam svima odbijaju po 5% od plata i penzija?
Čak i po patetičnoj Studiji isplativosti koridora 5C,
http://www.jpautoceste.ba/images/studija.pdf
dionica kroz RS je, zbog konfiguracije terena, više no upola jeftinija po km od ove federalne.
Konzervativna je procjena da bi 60 km dionice od Karuše do Donje Gračanice trebalo koštati preko 1 milijardu Eura!
:lol: Vidim ti si još ostao u 2006 ali ipak je napredak jer si do prije godinu dana ponavljao studiju iz 1999.
Uslovi samo mogu biti bolji jer prosječeni promet je vise od tri puta veći u federaciji na autocesti (iznad 15.500 u 2014) gdje se plača negu u rs (oko 4.000 u 2014) gdje se dosada nije plačalo. Toliko da su Evropske banke dale njihovu spremnost da financiraju budućeg koncesionara koje je dodatan poticaj. Dodatno poslije preprojektovanja dionice Karuše and Poprikuše smanjen na oko €450 mil sa petljom za autocestu Zepce - Tuzla (za koju je okončani projekt izvodljivosti i idejni projekat) koji je od velikog interesa već sada za Strabag i Bouygues TP i dionica Poprikuše - Zenica sjever oko 250 €mil (za koju se radi projekat).
Pa ti izvoli i nastavi sa tvojim jedinstvenim načinom razmišljanja zaobilazeći bilo koju činjenicu.
cadburry

#7121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

tec,

pošto imaš insajderske informacije, da te pitam:

1. Dokle je projektna dokumentacija za Zenica-Doboj dionice? Da li je počela izrada izvedbenog projekta?

2. Šta je sa dionicom brze ceste Lašva - Nević polje? Ja koliko se sjećam nekada je bilo poprilično dosta toga završeno. Dokumentacija, eksproprijacija, finansijska konstrukcija...? Gdje je zapelo? I kada misliš da bi ovo moglo doći na red za gradnju?

3. Pričalo se da ova dionica od petlje Zvirovići do Počitelja je previsoka da bi joj se moglo pristupiti iz Počitelja, tj. da se ovoj dionici neće moći nikako pristupiti dok se ne izgrade i druge dionice prema Blagaju. Je li ovo tačno?

Hvala puno.
tec

#7122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

cadburry wrote:tec,

1. Dokle je projektna dokumentacija za Zenica-Doboj dionice? Da li je počela izrada izvedbenog projekta?
Dionica Karuše (doboj jug) - Poprikuše (Žepče jug) čeka se da federalna vlada usvoji trasu (idejni i preliminarni projekat) i da odobrenje za koncesiju. Glavni projekat će izvoditi koncesionar (onako kako se radi u rs-u).
Dionica Poprikuše (Žepče jug) - Zenica sjever je raspisan tender za projektnu dokumentaciju.
Zenica sjever - Klopće završava se analiza prekvalifikacije i za par dana će biti upućen zahtjev za financijske ponude (tender) malo duže je trajalo jer se trebalo dodati petlju Zenica sjever u dokumentaciju.
Dodatna informacija je da se sa ovom dionicom analizira i idejni/preliminarni projekat za dionicu Žepče - Tuzla.
cadburry wrote:2. Šta je sa dionicom brze ceste Lašva - Nević polje? Ja koliko se sjećam nekada je bilo poprilično dosta toga završeno. Dokumentacija, eksproprijacija, finansijska konstrukcija...? Gdje je zapelo? I kada misliš da bi ovo moglo doći na red za gradnju?
Nije nigdje zapelo traži se način financiranje i prema Jp Autocestama vise aktivnosti će biti u 2016. Sada je u izradi dokumentacija za sljedeću dionicu Nević polje - D. Vakuf.
cadburry wrote:3. Pričalo se da ova dionica od petlje Zvirovići do Počitelja je previsoka da bi joj se moglo pristupiti iz Počitelja, tj. da se ovoj dionici neće moći nikako pristupiti dok se ne izgrade i druge dionice prema Blagaju. Je li ovo tačno?
Koliko se razumije od dokumentacije i informacija u sklopu dionice do Počitelja radiče i nova pristupna cesta sa M17 - petlja Počitelj - M6 sjeverno od Počitelja.

Ako hoćeš 'moje insajderske' informacije najbolje je pratiti novosti, javne nabavke i izvještaje o dinamici projekta na jpautoceste.ba odakle i ja najviše nalazim informacija, jer novine samo stavljaju ono sto se može trčati ili pljuvati kao i neki forumaši na ovom forumu.
supercali

#7123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

realno za koliko mozemo onda ocekivati citav autoput zavrsen ako izuzmemo najtezi dio od tarcina do mostara a koliko s tim dijelom
shake69

#7124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

supercali wrote:realno za koliko mozemo onda ocekivati citav autoput zavrsen ako izuzmemo najtezi dio od tarcina do mostara a koliko s tim dijelom
Nema toga ko to zna. Ni otprilike. Po meni, gradnja mosta na Savi i cesta Svilaj -Doboje sa sjevera i zavrsetak do Pocitelja je najbitniji dio da se neka cjelina ostvari, s prekidom sjever Zenice-Doboj jug. Ostalo ce sve ici tezim putem. A vidimo patnju i oko mosta. Hrvatska bi, izgleda radije da se turisti vozi duz cijele Lijepe njihove do 'moreta' a ne preko BiH, zato im je i stalo do gradnje savskog mosta kao do lanjskoga snijega.
tec

#7125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

supercali wrote:realno za koliko mozemo onda ocekivati citav autoput zavrsen ako izuzmemo najtezi dio od tarcina do mostara a koliko s tim dijelom
Vidjeti će se nakon imenovanja novog direktora JP Autocesta i nakon prve rasprave vlade o prioritetima, sadašnji komentari su bili više karaktera političkog prepucavanja. Ako će biti usporenje (kao što se najavljuje) onda se može očekivati samo ovih 80 km (u fbih) iz ovog ciklusa u izgradnji ili završeno do 2020. I to samo zato što je skoro nemoguće da se da se zaustavi zbog dogovora sa Evropskim bankama i već urađenim poslom.
Post Reply