Uh, evo istražujem danima ovu temu grijanja inverterom, pa odlučih da podijelim moja iskustva.
Dakle, da krenem sa razočarenjima.
Prvo i najveće je da kada je najbitnija stvar sa ovako skupom tehničkom opremom, garancijom, ne postoji skoro nikakva razlika.
Jedan Gree daje 24 mjeseca, dok je u Srbiji, već u pitanju 5 godina.
LG se u svijetu reklamira sa 10 godina garancije ne kompresor, dok je kod nas samo 36 mjeseci.
Daikin, isto, samo 36 mjeseci.
Najveće razočarenje je Mitsubishi, koji takođe ima 36 mjeseci, a svoju reputaciju u svijetu je izgradio upravo garancijom. U USA diamond serviseri Mitsubishija daju čitavih 12 godina !!! garancije. Ovih 36 mjeseci je bruka i sramota, ukratko, za ovakav brend.
Fujitsu je jedini malo odmakao sa 5 godina.
Dakle, većina premium proizvođača BiH kupce časti sa zakonski minimalnom garancijom, a Gree krši zakon sa još kraćim rokom.
Koga zanima, član 26 na 7. strani:
https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... vine_0.pdf
Druga stvar je da same oznake u tzv veličini uređaja, ne znače skoro ništa. Bukvalno, postoje 18ke jače od 24ki. Ovo su veličine koje sebi tražim pa sam to uspio zaključiti.
Treća stvar, česte su greške u deklaracijama proizvoda, pa na sajtu u npr Srbiji, piše da je korišteni plin R32 dok je na našem sajtu r410. Isto je i sa ostalim detaljima, snagom grijanja isl. Čovjek stvarno mora dobro da se udubi da ne bi ostao donji prilikom kupovine.
E sada konkretno pitanje. U ovakvim uslovima, kada ste sami sa klimom ostavljeni na milost i nemilost poslije tri godine, koliko ima smisla plaćati taj premium?
Još konkretnije, zbog svega navedenog mi je za oko zapao Gree Amber model, koji za više nego duplo manje novca u odnosu na Mitsubishi daje grijanje do -30 stepeni. Ne mogu se tačno prisjetiti ali mislim da je Mitsubishi po predračunu koji sam dobio, bio oko 4 hiljade sa temperaturom grijanja do -25 C:
https://www.olx.ba/artikal/25815046/gre ... klima-30c/
Kakva su vam iskustva, je li iko ima ovaj uređaj, vrijedi li eksperimentisanja? Na papiru je zvijer, jel neko probao u stvarnom životu?
Najbitnije, kakvi su servisi u Sarajevu? Znam ljude koji su odustali od Toyote kad je Bunjo dobio zastupništvo, pa rekoh da nije i ovdje slična situacija

?
Edit, vidim da Gree od 2008. radi sa Daikinom male klime (Daikin samo kompresore svoje ugrađuje), što dođe i neka ozbiljna referenca. A na drugom mjestu čitam da su najveći svjetski proizvođač kada su male klime u pitanju, sa najviše prodanih, kako kažu kutija, tj individualnih jedinica. E sad, nemrem bit pametan, jel Daikin ušminkani Gree ili je samo u pitanju reklama u stilu Enisa Bešlagića i 12 tepsija bureka...?