Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

rovac13 wrote:Ili ce bit da su prije klepali kupce po usima............il ce bit da je sad do dzaba ta klima....trece nema :D :D :D
Ima treće , kako nema :D :D , ko ti garantuje da su održali isti kvalitet komponenti kad su snizili cijenu? Ionako su kod kineza slovo ili broj razlike u oznaci nebo i zemlja :D , i nikad nisi siguran šta si kupio dok ne istestiraš lično.

BTW, isprobao sam zadnjih 10-tak dana svoj SF42 u režimu grijanja i samo ću reći da sam prezadovoljan. Na vanjskoj T od -3 uspjela je da dovoljno zagrije obje moje etaže ( povoljan raspored :D ) , pritom radeći defrost samo po potrebi ( ne na tajmer ). Defrost traje 8-10 minuta pri ovim uslovima vani, vidjećemo kad bude još hladnije.
mehkoca

#7102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Ima li zime, klimaši :-D

Kod mene se počelo grijati. Pokušat ću da postavim slike da vidite kako izgleda nakon jedne godine korištenja, i to klima koja se najviše koristila.

Tokom prošle sezone, mislim da smo tri ili max. četiri puta čistili filtere (u sobama manje), tokom ljeta nismo ih čistili...

Uglavnom, grije odlično :-D

Ovo je prije čišćenja filtera :D

Image
Image
Image
Image
Image
mehkoca

#7103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

maks_rs wrote:
Ima treće , kako nema :D :D , ko ti garantuje da su održali isti kvalitet komponenti kad su snizili cijenu? Ionako su kod kineza slovo ili broj razlike u oznaci nebo i zemlja :D , i nikad nisi siguran šta si kupio dok ne istestiraš lično.

BTW, isprobao sam zadnjih 10-tak dana svoj SF42 u režimu grijanja i samo ću reći da sam prezadovoljan. Na vanjskoj T od -3 uspjela je da dovoljno zagrije obje moje etaže ( povoljan raspored :D ) , pritom radeći defrost samo po potrebi ( ne na tajmer ). Defrost traje 8-10 minuta pri ovim uslovima vani, vidjećemo kad bude još hladnije.
Sa Mitsubishi klimom ne možeš pogriješiti, tako su i meni govorili prošle godine, sve im vjerujem :D
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
rovac13 wrote:Ili ce bit da su prije klepali kupce po usima............il ce bit da je sad do dzaba ta klima....trece nema :D :D :D

Sta ti znaci ovo "ne na tajmer"?
rovac13

#7105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

maks_rs wrote:Ima treće , kako nema :D :D , ko ti garantuje da su održali isti kvalitet komponenti kad su snizili cijenu? Ionako su kod kineza slovo ili broj razlike u oznaci nebo i zemlja :D , i nikad nisi siguran šta si kupio dok ne istestiraš lično.
Pa mozda je sad prilika da neko isproba licno :D

BIlo je rasprave na forumima.Samo tad je cijena hansola bila oko 2000KM dok je u crown bila skoro 3000 KM.
Gree kao brand mnogi kazu da radi ok,jest da je kinez ali radi posao.
Slazem se da po onim ludim cijenama nema smisal to gledat.

Ali ako je taj hansol 09 kostao 2000KM,ako je vanjska velika i teska preko 40 kg,ako ima izmjenjivac u vanjskoj 2,5 reda (najbolji modeli japanaca imaju 2 reda izmjenjivac) onda mozda vrijedi pokusati.

Za 1100 KM se svakako od japanaca mogu dobiti samo najjeftiniji ulazni modeli na kojima se stedilo,kod kojih su vanjske teske izmedju 21-28 kg.

Mozda nije losa opcija probat kineza po toj cijeni.
Malo se mora riskirat heh...ali ko zna...mozda bude dobra kupovina :D
rovac13

#7106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

maks_rs wrote: BTW, isprobao sam zadnjih 10-tak dana svoj SF42 u režimu grijanja i samo ću reći da sam prezadovoljan. Na vanjskoj T od -3 uspjela je da dovoljno zagrije obje moje etaže ( povoljan raspored :D ) , pritom radeći defrost samo po potrebi ( ne na tajmer ). Defrost traje 8-10 minuta pri ovim uslovima vani, vidjećemo kad bude još hladnije.
Nabavi li ti kakav mjerac da pratis potrosnju ?

Nadam se da si se uvjerio kako stvari stoje sto se tice potrosnje peleta i ovoga.
Ja imao oboje i skoro niko mi ne vjeruje da je na pelet toliko skuplje
maks_rs

#7107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

piplica wrote: Sta ti znaci ovo "ne na tajmer"?
Koliko sam uspio upratiti , defrost se obavlja samo po potrebi , kad dobro zaledi izmjenjivač a ne po zadatim vremenskim intervalima ( što je za mene bolje rješenje). Recimo , radila je punih 5 sati na oko 0 stepeni , bilo je malo leda po izmjenjivaču a nije nikako išla u defrost. Kad je palo na -3 , nahvatalo se više leda i defrost je odrađen, tako da mitsu izgleda radi po senzorima na izmjenjivaču ( ulaz/izlaz freona na cijevima) a ne "na tajmer".

@rovac
Posudio sam mjerač na par dana i skontao da je potrošnja mala pa mi se i ne isplati nabavljati ga i zezati se sa tim :D .
Mislim da sam uštedio 5-6 vreća peleta ovih dana po cijeni jedne :thumbup: .
rovac13

#7108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Danas svaki ozbiljniji inverter ide u defrost samo po potrebi.
Prateci razne parametre.

Mitsubishi je ozbiljan proizvodjac tako da nije ni bilo za ocekivat da bude samo vremenski tajmirano.
rovac13

#7109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

NIje los ovaj broadlink mjerac,online aplikaciajti prikazuje potrosnju.
Dnevna potrosnja svakih pola sata udari tacku i pravi krivu,sedmicna po danima,mjesecna po danima,godisnja,i sve to sacuva.
Kosta 15-20 $ da se naruci sa dostavom

Image
maks_rs

#7110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Ma naravno , broadlink je u planu odavno :thumbup: , ionako se nema šta raditi zimi.
_Reds_

#7111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

rovac13 wrote:NIje los ovaj broadlink mjerac,online aplikaciajti prikazuje potrosnju.
Dnevna potrosnja svakih pola sata udari tacku i pravi krivu,sedmicna po danima,mjesecna po danima,godisnja,i sve to sacuva.
Kosta 15-20 $ da se naruci sa dostavom

Image
Daj link.

Meni je malo problem, klime mi spojena dikretno, nije na utičnicu.
rovac13

#7112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sinoc radila samo jeftina daikin klima iz djecje sobe.
Cijeli sprat odrzavala sa prosjecno 200-250w struje........a pred jutro kako je padala temperatura vani,potrosnja je porasla do izmedju 300-400w u prosjeku.Temp vani bila nesto iznad 0*C .

Da mi je vidjet "stedljivi" konvektor kako trosi :P

Reds ukucaj samo .....broadlink sp3s
Imas i "sonoff pow" on nije uticnica spaja se na kabl.......ali on pokazuje samo momentalnu potrosnju i ukupnu po danima....jeftiniji je......ali nije detaljan kao broadlink.

Ima jos bolji xiaomi,ali treba kupit dva tri uredjaja dok kompletiras,pa izadje lijepo skuplje.
On bas pravi detaljno sliku ono kao ekg :lol:
poply

#7113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by poply »

rovac13 wrote:Sinoc radila samo jeftina daikin klima iz djecje sobe.
Cijeli sprat odrzavala sa prosjecno 200-250w struje........a pred jutro kako je padala temperatura vani,potrosnja je porasla do izmedju 300-400w u prosjeku.Temp vani bila nesto iznad 0*C .

Da mi je vidjet "stedljivi" konvektor kako trosi :P

Reds ukucaj samo .....broadlink sp3s
Imas i "sonoff pow" on nije uticnica spaja se na kabl.......ali on pokazuje samo momentalnu potrosnju i ukupnu po danima....jeftiniji je......ali nije detaljan kao broadlink.

Ima jos bolji xiaomi,ali treba kupit dva tri uredjaja dok kompletiras,pa izadje lijepo skuplje.
On bas pravi detaljno sliku ono kao ekg :lol:
Hvala ti! Bas sam skoro istrazivao sta uzeti od mjeraca i kako izmjeriti u slucaju da nije klima ukljucena na uticnicu.
A takodjer bih zelio svima se zahvaliti na ovoj temi, ponukala me da se bacim u istrazivanje oko toplotnih pumpi i alternativnih nacina grijanja. :-D
STOP mafiji, sam svoj gazda. :D
Sebi za svoje potrebe grijanja stana od ~60 m^2 (odlican raspored, odlicna izolacija) sam nabavio Mitsu LN35VG no nisam je jos postavio.

Slika rasporeda stana:
Image

LN umjesto FH zbog izgleda, sto nadalje podrazumijeva da PVC kanali i sl. prilikom montiranja ne dolaze u obzir. Klima bi isla tu gdje je crvena linija, a zeleni kvadrat je dio zida koji odvaja dva stana i koji bi se trebao stemati. Eh sad, poznaje li neko nekog dobrog montera sa dobrim alatom koji bi mi to mogao uraditi bez puno haosa i prasine. Naime neko ko bi mi mogao izrezati lijepo kanal sa alatom poput: http://www.bosch-professional.com/za/en ... 31457.html (reze kanale i pri tom i usisava vecinu prasine) a onda ostatak izmedju dvije linije lagano izvaditi/istemati pa to fino sanirati? Negdje na sredini bi se nasao kanal od uticnice kroz koji bih nadam se mogao provuci i napojni kabal od klime kako ne bih morao dodatno stemati jos jedan kanal vertikalno.

Svaka preporuka je dobrodosla. Moze i na PP. :)
Kiberluskoni

#7114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiberluskoni »

Uh, evo istražujem danima ovu temu grijanja inverterom, pa odlučih da podijelim moja iskustva.

Dakle, da krenem sa razočarenjima.

Prvo i najveće je da kada je najbitnija stvar sa ovako skupom tehničkom opremom, garancijom, ne postoji skoro nikakva razlika.

Jedan Gree daje 24 mjeseca, dok je u Srbiji, već u pitanju 5 godina.
LG se u svijetu reklamira sa 10 godina garancije ne kompresor, dok je kod nas samo 36 mjeseci.
Daikin, isto, samo 36 mjeseci.
Najveće razočarenje je Mitsubishi, koji takođe ima 36 mjeseci, a svoju reputaciju u svijetu je izgradio upravo garancijom. U USA diamond serviseri Mitsubishija daju čitavih 12 godina !!! garancije. Ovih 36 mjeseci je bruka i sramota, ukratko, za ovakav brend.
Fujitsu je jedini malo odmakao sa 5 godina.
Dakle, većina premium proizvođača BiH kupce časti sa zakonski minimalnom garancijom, a Gree krši zakon sa još kraćim rokom.

Koga zanima, član 26 na 7. strani: https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... vine_0.pdf

Druga stvar je da same oznake u tzv veličini uređaja, ne znače skoro ništa. Bukvalno, postoje 18ke jače od 24ki. Ovo su veličine koje sebi tražim pa sam to uspio zaključiti.

Treća stvar, česte su greške u deklaracijama proizvoda, pa na sajtu u npr Srbiji, piše da je korišteni plin R32 dok je na našem sajtu r410. Isto je i sa ostalim detaljima, snagom grijanja isl. Čovjek stvarno mora dobro da se udubi da ne bi ostao donji prilikom kupovine.

E sada konkretno pitanje. U ovakvim uslovima, kada ste sami sa klimom ostavljeni na milost i nemilost poslije tri godine, koliko ima smisla plaćati taj premium?

Još konkretnije, zbog svega navedenog mi je za oko zapao Gree Amber model, koji za više nego duplo manje novca u odnosu na Mitsubishi daje grijanje do -30 stepeni. Ne mogu se tačno prisjetiti ali mislim da je Mitsubishi po predračunu koji sam dobio, bio oko 4 hiljade sa temperaturom grijanja do -25 C:

https://www.olx.ba/artikal/25815046/gre ... klima-30c/

Kakva su vam iskustva, je li iko ima ovaj uređaj, vrijedi li eksperimentisanja? Na papiru je zvijer, jel neko probao u stvarnom životu?
Najbitnije, kakvi su servisi u Sarajevu? Znam ljude koji su odustali od Toyote kad je Bunjo dobio zastupništvo, pa rekoh da nije i ovdje slična situacija :-D ?

Edit, vidim da Gree od 2008. radi sa Daikinom male klime (Daikin samo kompresore svoje ugrađuje), što dođe i neka ozbiljna referenca. A na drugom mjestu čitam da su najveći svjetski proizvođač kada su male klime u pitanju, sa najviše prodanih, kako kažu kutija, tj individualnih jedinica. E sad, nemrem bit pametan, jel Daikin ušminkani Gree ili je samo u pitanju reklama u stilu Enisa Bešlagića i 12 tepsija bureka...?
rovac13

#7115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Toliki post uzalud :D
Taj gree amber koji ti gledas nije taj sto ti mislis :D
Taj gree amber koji ti gledas je klima u rangu mozda gree lomo regular,dakle jeftinija varijanta,i nije zvijer :D

Postoji gree amber nordic verzija,on ima two stage kompresor,ogromnu vanjsku mislim preko 45 kg,sa 2,5 reda izmjenjivacem.....ali na zalost niakd nisam vidio u bosni da se moze nabavit.......a i kad bi bila kostala bi vise nego mitsubishi :D

Prvih 5 godina je najteze da se snadjes u moru reklama i prevara,vremenom ces skontati kako stvari stoje :D

A sto se tice iskustva:
Moje iskustvo sa fujitsu nocria je fenomenalno,evo krenula sedma sezona grijanja,nikad majstor nije dosao da nesto pregleda,nikad freona nije zafalilo,nista,samo da ne ureknem pu pu :D
Naravno i na fujitsu je garancija 2 godine.
A to sa 5 godine i to je prevara na neki nacin,to ti daje onaj ko ti ugradjuje,pod uslovom da ti svake godine dodje napravit bajagi servis,dodje ocisti klimu naprsce pjenu i ode,uzme ti pare svake godine za to

Taj moj fujtisu je u papirima grjenje do -15.......a u realnom zivotu je moju kucu grijao na -25*C bez pomoci drugog grijanja....jedan sprat kuce.
Jeftini fujitsu llc grijale nasem kolegi na forumu i na -28 okolina sarajeva,bez ikakvih problema.

Jedino fujitsu zamjeram nesto vecu buku u odnosu na daikin npr.
Ostalo je top,snaga,potrosnja,pouzdanost...
Kiberluskoni

#7116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiberluskoni »

rovac13 wrote:Toliki post uzalud :D
Taj gree amber koji ti gledas nije taj sto ti mislis :D
Taj gree amber koji ti gledas je klima u rangu mozda gree lomo regular,dakle jeftinija varijanta,i nije zvijer :D

Postoji gree amber nordic verzija,on ima two stage kompresor,ogromnu vanjsku mislim preko 45 kg,sa 2,5 reda izmjenjivacem.....ali na zalost niakd nisam vidio u bosni da se moze nabavit.......a i kad bi bila kostala bi vise nego mitsubishi :D
Ne znam, jarane, priznajem da sam početnik, ali evo ti specifikacije detaljne:

http://www.energynet.rs/3-klimatizacija ... ?sku=35800

http://global.gree.com/ywb/productsserv ... 2021.shtml

https://klimauredjaji.com/klime/gree/gr ... dba2a-wifi

Kao što piše, -30 je radna temperatura, dvostruki izmjenjivač, vanjska jedinica 45kg... ne znam da šta nisam fulio. Čak je i u Srbiji malo veća cijena ali nije duplo ko što kažeš, meščini da je to to. Kao što rekoh, tehnička dokumentacija svima je katastrofa.
Kralj Tvrtko I.

#7117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kralj Tvrtko I. »

Koji su najjeftiniji a dobri :mrgreen: konvektori?
rovac13

#7118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kiberluskoni wrote:
Ne znam, jarane, priznajem da sam početnik, ali evo ti specifikacije detaljne:

http://www.energynet.rs/3-klimatizacija ... ?sku=35800

http://global.gree.com/ywb/productsserv ... 2021.shtml

https://klimauredjaji.com/klime/gree/gr ... dba2a-wifi

Kao što piše, -30 je radna temperatura, dvostruki izmjenjivač, vanjska jedinica 45kg... ne znam da šta nisam fulio. Čak je i u Srbiji malo veća cijena ali nije duplo ko što kažeš, meščini da je to to. Kao što rekoh, tehnička dokumentacija svima je katastrofa.
Ja ti prijateljski pisem da si jako pogrijesio.
Djelujes kao da si ne spreman krenuo grlom u jagode,pa se malo pogubio.

Svi ovi linkovi koje si stavio su uredu,to je gree amber model nordic GWH18YE
I ta klima jeste velika i snazna.
Velicina 12 ima vanjsku jedinicu tesku 45,5 kg a 18-ka ima vanjsku tesku 62,5 kg.
Ta klima se moze naci u srbiji,makedoniji....ali u bosni ja jos nisam vidio.
Ta klima moze da grije veoma jako.Jedino sto ne moze nisko da spusti snagu u grijanju,pa je malo diskutabilno stavit ju u sobu sa dobrom izolacijom,malo bi se precesto palila/gasila.

Na ovom linku iz srbije sto si stavio ta 18ka kosta 162 000 dinara sto dodje oko 2700 KM pa ti vidi :D

A to sto si nasao na piku ja obicna gree amber.
Ta 18ka ima vanjsku jedinicu 45 kg otprilike kao 12ka onog boljem modela amber nordic.
Trebalo bi da nosi oznaku gwh18yd
To je niza klasa,poput gree lomo regular.
Nema two stage kompresor,nema izmjenjivac 2,5 reda.

Samo si nasjeo na fazon sto je neko na piku stavio grijanje na -30 :D
Mozda nije namjerno,mozda je pogrijesio,ipak je posteno stavio vanjska 45kg.

Evo ti kompletan service manual tog modela
https://gree-magyarorszag.hu/dynamic/44 ... ujabb).pdf

Taj model nema ni elektronski expanzioni ventil nego samo kapilaru.
Po spec je deklarisan da grije do -15.
Ali ako dodje sa grijacem tave onda -22.
Grijac mozes kao i mi sam sebi postavit za mozda 20km
Tim grijacem pretvoris klimu u azdaju koja grije na -25.....dobro zvuci :D
probook

#7119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Nekako su ljudi skepticni prema klimama, vidim kad dodju kod mene pa malo sa podsmjehom slusaju da cu se na klimu grijati :roll:

Uglavnom podrucje Mostara, msz sf42ve, ceka se zima da vidim kako ovo cudo radi :D

Da li imate problema sa isusivanjem zraka u kuci dok klima grije i kako to rjesavate?
channel10

#7120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Kad vec pitas druge, red bi bio da ti kazes nesto o tome :) . Ima li kod tebe problema sa suhim zrakom?
rovac13

#7121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kiberluskoni wrote: Izolacija urađena jako dobro, 40cm staklene vune na krovu, po kalkulaciji u rangu pasivne kuće, U=0.11.
Zidovi izolovani iznutra sa 6cm Steico drvene vune (super materijal sa odličnim terimčkim osobinama), a od prije je na kući tzv demit termo fasada od nekih 3-5 cm (ne efikasna kao striopor, ali nije baš ni obični malter).
Aluplastovi profili 86mm sa troslojnim staklom i svime što ide uz to.
Tokom izgradnje sam se baš trudio da eliminišem toplinske mostove, te su sve grede u kući izolovane dodatno, zidovi probijani da se može staviti ova vuna sa unutrašnje strane bez prekida...
Ti imas izolaciju daleko bolju od moje.Zid 8cm sa istoka samo 5 cm,u plafonu 5cm,stolarija pvc dobra ali sa dva stakla.
Ja grijem sprat kuce oko 85 m2 sa jednom dobrom klimom i jednom jeftinom klimom.

Veceras kao i sinoc mi samo jedna klima grije cijeli sprat,i to ova jeftina od 900 KM
Evo kako izgleda veceras potrosnja.

Image

Dakle jeftina daikin klima ftxb35c od 900 KM grije cijeli sprat i trosi otprilike kao lg plazma 43" tv kod mojih roditelja.
Veceras nije nesto hladno,mislim da nije ispod 10*C vani.
Sinoc je bilo blize nuli,ali je potrosnja bila izmedju 300-400w u odrzavanju ista ova klima.

Na - 25 ovaj sprat je grijala sama fujitsu nocria povlaceci iz uticnice izmedju 1000-1800w

Mozda nije nuzno da trazis neke azdaje od klima koje imaju brutalnu snagu i kostaju puno para.
Sa takvom izolacijom je lako grijat.
Meni je ugodnije grijanje sa dvije klime,a kad su dvije i ne treba velika snaga,po malo griju i ne cuju se da rade.
Velike i snazne klime su bucnije.

Pogledaj okolo malo,nadji nekog ko to ima,pa vidi kako radi.
Meni izgleda da nepotrebno ganjas neke ultra mega giga modele .
Jedino zbog te visine da ti to neko malo provjeri izracuna kako sta.
rovac13

#7122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Klime isusuju zrak na hladjenju ljeti,ali tad je i potrebno,pa dobro dodje.
U tom rezimu vanjska jedinica grije a unutarnja je ta koja hladi i kondenzira,pa kondenz curi kroz odvod van,tad se oduzima visak vode iz sobnog zraka,i moze se reci da klima odvlazuje isusuje.

A zimi unutarnja jedinica grije,dok vanjska hladi i kondenzira,moze se reci da klima zimi isusuje dvoriste :D

Trenutno mi u dnevnoj rel vlaznost 56 %.
Ne znam jel to nekom suho meni je taman.
Nikad nisam imao problema sa klimom sto se tice toga.

Vlaznost zavisi od temperature zraka,sto visa temp vlaznosz je niza sa istom koliinom vode u zraku,al ode tema daleko.
probook

#7123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

channel10 wrote:Kad vec pitas druge, red bi bio da ti kazes nesto o tome :) . Ima li kod tebe problema sa suhim zrakom?
Nisam se nikada grijao na klimu, a hladio jesam :-D i ljeti ako radi po noci bas mi smeta, ujutru kada se probudim suha usta haos. Srecom ovo ljeto nije bilo mnogo vruce pa i nije mozda dva puta radila po noci, a inace zna u ponoc biti cca 30 sto je bas previse
zlo zlo

#7124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

ova godina nije suha, čak je i drvece zeleno bilo :lol: :lol: ..... al prošle godine je u Mostaru bila pustinjska vlažnost zraka, do 30 cijelo ljeto, i u hlađenju bi se diglo do 50 vlažnosti, tako ako je suh zrak hlađenje pomaže zapravo jer diže vlažnost do te neke ugodne vrijednosti samim tim rashlađivanjem zraka :D Ja spavam pod klimom, i s običnom klimom imala problema i nisam mogla,a pod inverterom spavam kao mala beba :D probook bolan sto se ne griješ na klime, 4 puta manje struje, ako ne i više u Mostaru jer su lagane zime.
poply

#7125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by poply »

Nego, ne rece mi niko, znate li nekog dobrog majstora koji ce fino kulturno izrezati zid sa usisavanjem prasine pa onda istemati zid i postaviti cijevi od klime i napojni kabal u kanale?
Jedva cekam da pocnem se grijati na inverter i pocnem gledati nevjericu ljudi kad im kazem da se grijem sa 20 KM mjesecno. :D
Post Reply