ja sa ove godine namjerno 7-8 danas kasnije posijao rasadu i niklo za 3-4 dana ,paradajz doduse a paprikama treba 7-10 dana da niknu
bolje da bude malo niza rasada a temeljitija,nego da se izduzi
Moderator: anex
slazem se ,ne radim to ja a ovoj mojoj nemozes dokazati da je prerano ...doduse tako radi svake godine ali sad je problem Corona ,ko zna
Zemljiste u basti nije tvrdo. Moj problem je u tome sto u kasnu jesen ili rano proljece prestijam bastu, i onda muku mucim da nadjem nekoga da mi je isfreza. Komsiluk, tj, domaci ljudi oko mene (basta mi je u sklopu placa, sa buducom brvnarom) su takvi da nema sanse da ih izmolim, nagovorim, navucem da mi za honorar koji sami odrede isfrezaju! Dakle, ne pitam posto je, nego usitni i reci koliko love. Prve dvije sezone sam motikom i budakom sitnio zemlju, polomio se, znate o cemu govorim, robija. Proslu i ovu sezonu sam uspio namoliti jednog komsiju (uz malo komsijske casice rakije, meza i potom i trazeni honorar podrazumijeva se) da mi isfreza, ali vidim da vise nema smisla u naredno vrijeme da ga isto molim.pemanapemani wrote: ↑19/03/2020 15:04 Jesi li nekad orao plugom na kopačici/frezi?
Mislim da kopačice koje tražiš (hoby varijanta) nisu predviđene za oranje malo tvrđih zemljišta. Plug je koristan da preoreš zemljište sa kojeg si nedavno ubrao prethodnu kulturu. Nakon više kiša ili snijega plug će teško odraditi posao, ali sama freza hoće bez problema.
Sa običnim kopačicama sam frezao dosta tvrdo glinasto zemljište bez većih problema. Naravno trebaš više puta preći da bi dobio željeni učinak. Recimo, prvo frezanje naštimaš dubinu freze na nekih 7-10 cm. Drugo na 20 cm i treće na maksimalno, odnosno, 25-30cm dubine.
Jedino honda, huqsvarna i viking/stihl kopačice mogu orati i kamenje.![]()
Dobar priključak za kopačicu je brazdačica (plug kojim praviš redove za krompir, kukuruz, blitvu..., a možeš ga koristiti za okopavanje, zagrtanje redova i sl.)
Imam kosilicu Ruris. Ovlašteni servis je negdje pored Gračanice. Prilično ljubazni i izlaze u susret. Pukao nož mojom krivicom i stigao za 5 dana, sam ga zamijenio.
P.S. Postoji dosta Ruris proizvoda koji imaju brigs and straton motore koji su odlični.
Jeste, dubina frezanja se određuje onim klinom.kuli1961 wrote: ↑19/03/2020 21:00Zemljiste u basti nije tvrdo. Moj problem je u tome sto u kasnu jesen ili rano proljece prestijam bastu, i onda muku mucim da nadjem nekoga da mi je isfreza. Komsiluk, tj, domaci ljudi oko mene (basta mi je u sklopu placa, sa buducom brvnarom) su takvi da nema sanse da ih izmolim, nagovorim, navucem da mi za honorar koji sami odrede isfrezaju! Dakle, ne pitam posto je, nego usitni i reci koliko love. Prve dvije sezone sam motikom i budakom sitnio zemlju, polomio se, znate o cemu govorim, robija. Proslu i ovu sezonu sam uspio namoliti jednog komsiju (uz malo komsijske casice rakije, meza i potom i trazeni honorar podrazumijeva se) da mi isfreza, ali vidim da vise nema smisla u naredno vrijeme da ga isto molim.pemanapemani wrote: ↑19/03/2020 15:04 Jesi li nekad orao plugom na kopačici/frezi?
Mislim da kopačice koje tražiš (hoby varijanta) nisu predviđene za oranje malo tvrđih zemljišta. Plug je koristan da preoreš zemljište sa kojeg si nedavno ubrao prethodnu kulturu. Nakon više kiša ili snijega plug će teško odraditi posao, ali sama freza hoće bez problema.
Sa običnim kopačicama sam frezao dosta tvrdo glinasto zemljište bez većih problema. Naravno trebaš više puta preći da bi dobio željeni učinak. Recimo, prvo frezanje naštimaš dubinu freze na nekih 7-10 cm. Drugo na 20 cm i treće na maksimalno, odnosno, 25-30cm dubine.
Dobar priključak za kopačicu je brazdačica (plug kojim praviš redove za krompir, kukuruz, blitvu..., a možeš ga koristiti za okopavanje, zagrtanje redova i sl.)
Imam kosilicu Ruris. Ovlašteni servis je negdje pored Gračanice. Prilično ljubazni i izlaze u susret. Pukao nož mojom krivicom i stigao za 5 dana, sam ga zamijenio.
P.S. Postoji dosta Ruris proizvoda koji imaju brigs and straton motore koji su odlični.
Zato sam odlucio da si kupim frezu. Jasno mi je da tu nikakve matematike nema, Medjutim, mogu istrpiti nekih 80-100 KM mjesecne rate (ako uzmem novu frezu u rasponu od 800 do 1000 KM), jer mi je tako daleko lakse nego odjednom ljuljnuti punu cijenu i tako sam sebi obezbijediti alat. Uostalom, na slican nacin sam sve ove godine (30+) sebi nabavljao alat, i dugorocno gledano, isplatilo mi se.
Plug mi se ucinio dobrom zamjenom za rucno/"nozno" stijanje, ali- kako vidim iz ovog posta, nije 100% neophodan, obzirom na tvrdocu zemljista. No, ako ga daju unutar cijene, utoliko bolje.
Posto je basta sada isfrezana, sadi mam vremena da detaljnije trazim frezu- Honda, Ruris sa B&S motorom, itd
Hvala za misljenje, savjet!
P.S. Cime odredjujes visinu, tj, dubinu svakog frezanja- podesavanjem visine onog crtala-klina iza prenosa?
Hvala za upute.pemanapemani wrote: ↑20/03/2020 08:58Jeste, dubina frezanja se određuje onim klinom.kuli1961 wrote: ↑19/03/2020 21:00Zemljiste u basti nije tvrdo. Moj problem je u tome sto u kasnu jesen ili rano proljece prestijam bastu, i onda muku mucim da nadjem nekoga da mi je isfreza. Komsiluk, tj, domaci ljudi oko mene (basta mi je u sklopu placa, sa buducom brvnarom) su takvi da nema sanse da ih izmolim, nagovorim, navucem da mi za honorar koji sami odrede isfrezaju! Dakle, ne pitam posto je, nego usitni i reci koliko love. Prve dvije sezone sam motikom i budakom sitnio zemlju, polomio se, znate o cemu govorim, robija. Proslu i ovu sezonu sam uspio namoliti jednog komsiju (uz malo komsijske casice rakije, meza i potom i trazeni honorar podrazumijeva se) da mi isfreza, ali vidim da vise nema smisla u naredno vrijeme da ga isto molim.pemanapemani wrote: ↑19/03/2020 15:04 Jesi li nekad orao plugom na kopačici/frezi?
Zato sam odlucio da si kupim frezu. Jasno mi je da tu nikakve matematike nema, Medjutim, mogu istrpiti nekih 80-100 KM mjesecne rate (ako uzmem novu frezu u rasponu od 800 do 1000 KM), jer mi je tako daleko lakse nego odjednom ljuljnuti punu cijenu i tako sam sebi obezbijediti alat. Uostalom, na slican nacin sam sve ove godine (30+) sebi nabavljao alat, i dugorocno gledano, isplatilo mi se.
Plug mi se ucinio dobrom zamjenom za rucno/"nozno" stijanje, ali- kako vidim iz ovog posta, nije 100% neophodan, obzirom na tvrdocu zemljista. No, ako ga daju unutar cijene, utoliko bolje.
Posto je basta sada isfrezana, sadi mam vremena da detaljnije trazim frezu- Honda, Ruris sa B&S motorom, itd
Hvala za misljenje, savjet!
P.S. Cime odredjujes visinu, tj, dubinu svakog frezanja- podesavanjem visine onog crtala-klina iza prenosa?
Klin praktički služi za "kočenje". Jačim pritiskom na klin, noževi kopačice idu dublje.
Prvi put će ti se činiti da si se zeznuo što si odlučio kupiti kopačicu, jer će vjerovatno ona "vozati tebe".![]()
Kad je već spomenuto duboko oranje ili štihanje lopatom, meni se najoptimalnije pokazalo ručno prekopavanje motikom.
Naime, trebalo mi je puno više vremena da preštiham zemljište i onda ga motikom usitnim, nego da idem odmah na duboko kopanje i usitnjavanje.
Prije nekoliko godina slučajno nabasao na motiku koja ima dubinu 25 cm. Napravio štilo od vrbinog drveta i sada pomoću nje obavljam sve operacije.![]()
Treba mi cca. 4 sata rada da obradim (duboko kopanje i usitnjavanje) 100 m2 zemljišta u plasteniku.

Evo negdje pročitah i da je sasvim dovoljno prskati lišće vodom koja nema kamenca jer im vlaga ne odgovara nimalo, samo suho i toplo vrijeme.
tu lovu ja bih uzeo https://www.masineialati.ba/shop/kuca-i ... a-731-acc/kuli1961 wrote: ↑20/03/2020 20:28
Hvala za upute.
Sto se tice "vozanja"- jasno, upravo i ocekujem da ne bude laganica, odmah na pocetku. Za svaku alatku treba ipak nesto vjestine. I motorni trimer me je u pocetku mucio- mlatio sam njime tamo- ovamo, smorio me, polomio mi ledja, sve dok se nisam privikao i poceo pravilno drzati i kositi njime. Sada je sega, laganica.. i potrosnja je pala!
Nasao sam RURIS DAC 7000 B sa B&S motorom, mehanicka rucica mjenjaca, brzine 2+R, cijena jeste povisoka, za razmisljanje, ali...
Ovo bas dobra stvar za vrt.shandrprcSA wrote: ↑22/03/2020 12:20tu lovu ja bih uzeo https://www.masineialati.ba/shop/kuca-i ... a-731-acc/kuli1961 wrote: ↑20/03/2020 20:28
Hvala za upute.
Sto se tice "vozanja"- jasno, upravo i ocekujem da ne bude laganica, odmah na pocetku. Za svaku alatku treba ipak nesto vjestine. I motorni trimer me je u pocetku mucio- mlatio sam njime tamo- ovamo, smorio me, polomio mi ledja, sve dok se nisam privikao i poceo pravilno drzati i kositi njime. Sada je sega, laganica.. i potrosnja je pala!
Nasao sam RURIS DAC 7000 B sa B&S motorom, mehanicka rucica mjenjaca, brzine 2+R, cijena jeste povisoka, za razmisljanje, ali...
Jeste, pogotovo sto ima verzija sa B&S motoromMaraschino wrote: ↑22/03/2020 15:39Ovo bas dobra stvar za vrt.shandrprcSA wrote: ↑22/03/2020 12:20tu lovu ja bih uzeo https://www.masineialati.ba/shop/kuca-i ... a-731-acc/kuli1961 wrote: ↑20/03/2020 20:28
Hvala za upute.
Imam Einhell kosacicu ali sa ovim motorom. To sam slucajno tako kupio a toliko sam dobrih stvari cuo o tim B&S motorima.kuli1961 wrote: ↑22/03/2020 19:54Jeste, pogotovo sto ima verzija sa B&S motoromMaraschino wrote: ↑22/03/2020 15:39Ovo bas dobra stvar za vrt.shandrprcSA wrote: ↑22/03/2020 12:20
tu lovu ja bih uzeo https://www.masineialati.ba/shop/kuca-i ... a-731-acc/
B &S motori su jako rasprostranjeni (maltene kao ova baja CovidMaraschino wrote: ↑22/03/2020 19:59Imam Einhell kosacicu ali sa ovim motorom. To sam slucajno tako kupio a toliko sam dobrih stvari cuo o tim B&S motorima.
Naravno da nemam nikakvih problema. Prosle godine mijenjao ulje i samo deri.

nije kasno a napravi sebi improvizovani plastenik,jer za brz rast,osim temperature treba i velika vlaznost zraka