Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#7101 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

dustaban wrote: :thumbup:

Hvala ti na ovom postu. Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka kada vjernik i nevjernik imaju identican stav. Razlika izmedju mene i tebe u ovom trenu je samo u detalju gdje ti kazes - "trudim se da izvrsavam njegove zapovjedi" a ja recimo kazem - "trudim se da budem od koristi i nikome ne naudim". Prakticno mu ga to dodje na isto s tom razlikom sto zaista, ali ZAISTA mislim da za osjecaj morala, korisnosti, ispravnosti... religija nije potrebna. Mislim cak da ona i vjernicima poput tebe postane tijesna.

Ali ova provala "On me voli" fakat opisuje tipicne vjernike, vecina ih upravo tako misli.
Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka kada vjernik i nevjernik imaju identican stav
jos bi bolje bilo kad bi taj svoj stav mogao da kapitalizujes, jer evo recimo i ja i ti smo istog razmislja po pitanju ovoga, ali samo kad svoje razimisljanje preusmjeris ti mozes da dobijes nagradu za takav stav na buducem svijetu, a to je da radis u ime Boga , jer kad tako radis ti njega priznas kao svog stvoritelja , priznas njegovo postojanje i radis za njegovo zadovljstvo, onda mozes ocekivati nagradu na buducem svijetu.

Ali ova provala "On me voli" fakat opisuje tipicne vjernike, vecina ih upravo tako misli
ne ne i ne, nisi tacno opisao, trebao si napisati tipicne krscane, a ne vjernike, jer mi muslimani vjernici ali niposto tako ne razmisljamo.

Poslanik Muhammed je govorio ni ja necu uci u Raj sa svojim dobrim djelima nego ako udjem ulazim iz Bozije milosti, tako je ponizan bio, iako mu je mjesto u Raju zagarantovano.
Dope_Man

#7102 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Da malo odvadimo od trolova, jedan old school post:

Image
dustaban

#7103 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Smrcak15 wrote:
dustaban wrote: :thumbup:
Hvala ti na ovom postu. Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka kada vjernik i nevjernik imaju identican stav. Razlika izmedju mene i tebe u ovom trenu je samo u detalju gdje ti kazes - "trudim se da izvrsavam njegove zapovjedi" a ja recimo kazem - "trudim se da budem od koristi i nikome ne naudim". Prakticno mu ga to dodje na isto s tom razlikom sto zaista, ali ZAISTA mislim da za osjecaj morala, korisnosti, ispravnosti... religija nije potrebna. Mislim cak da ona i vjernicima poput tebe postane tijesna.
Ali ova provala "On me voli" fakat opisuje tipicne vjernike, vecina ih upravo tako misli.
Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka kada vjernik i nevjernik imaju identican stav
jos bi bolje bilo kad bi taj svoj stav mogao da kapitalizujes, jer evo recimo i ja i ti smo istog razmislja po pitanju ovoga, ali samo kad svoje razimisljanje preusmjeris ti mozes da dobijes nagradu za takav stav na buducem svijetu, a to je da radis u ime Boga , jer kad tako radis ti njega priznas kao svog stvoritelja , priznas njegovo postojanje i radis za njegovo zadovljstvo, onda mozes ocekivati nagradu na buducem svijetu.
Ali ova provala "On me voli" fakat opisuje tipicne vjernike, vecina ih upravo tako misli
ne ne i ne, nisi tacno opisao, trebao si napisati tipicne krscane, a ne vjernike, jer mi muslimani vjernici ali niposto tako ne razmisljamo.
Poslanik Muhammed je govorio ni ja necu uci u Raj sa svojim dobrim djelima nego ako udjem ulazim iz Bozije milosti, tako je ponizan bio, iako mu je mjesto u Raju zagarantovano.
Ipak se vracamo na stare polozaje :)

Sta ti znaci "preusmjerenje stavova radi nagrade na buducem svijetu"?!
Sad mi zvucis kontradiktorno onome sto si prethodmo rekao. Ovaj @patriot upravo sve cini da "preusmjeri" svoju energiju sa ciljem dodvoravanja Bogu nebil ga uvalio u raj, a ti ga, sasvim ispravno, upozoravas da to nije nikakva garancija da ga On zavoli (!).
Ja sam otisao korak dalje i pitao - zasto bi njega volio vise nego mene?!

Jer... jer mislim da cemo se s time sloziti, da puko vjerovanje/nevjerovanje u Boga i samo praktikovanje religije... zaista ne moze biti tako bitan faktor za eventualnu posmrtnu nagradu, kako to Religija podmece. Uostalom, mogu se i u vasim svetim knjigama pronaci mjesta koja potvrdjuju ovo sto rekoh. Dakle i u njima se prepoznaju moralni inovjernici i nevjernici i grijesni vjernici. Ja bih sam cinicno dodao da je fakat, tu i tamo, moguce pronaci i moralnog vjernika! :mrgreen:

Dakle sad dolazimo do tacke gdje cemo se ja i ti, nakon ovog "nesmotrenog priblizavanja" :) ponovo razici.

Jer ti ces meni opet temuniti o Kuranu koji nit priznaje nit prepoznaje drugu vjeru a pogotovo nevjeru, ovaj krscanin ce pricati svoju pricu, Jevrej ce reci - ko vas jebe sve je pocelo sa mojom Knjigom... a ja to sve skupa nazivam istim Projektom sa hronoloski poredanim izdavackim verzijama!

Medjutim, iz cipela me najvise izbacuje vasa medjusobna vjernicka averzija, averzija prema drugim religijama. Cak vise nego averzija prema nama ateistima!

Pa covjece bozji, zar ti zaista mislis da je tvoje religijsko pripadanje tvoj pravi i jedino ispravan izbor? I zar zaista mislis da je recimo ovaj delegat @patriot napravio strasni zajeb sto nije, i pored rodjenja u krscanskoj obitelji, odabrao islam, koji mu je, jeli, bio nudjen onog trena kad je za njeg saznao!? Pardon, ne kaze se "odabrao islam" nego "vratio se islamu"!
Mozes li ti sebe zamisliti u situaciji, koja se fakat desavala i desava, da ti sad neko kaze da su te zamjenili u porodilistu i da ti roditelji nisu muslimani nego jevreji?! Naravno ne mozes ili ces u najboljem slucaju reci - mogu ako oni prime islam kad saznaju ko im je dijete!
:-)
Ja sam sebi upravo simulirao takvu situaciju i mogu ti reci da sam, mozda i zbog toga, shvatio da je jedini pravi izbor, cak i u situaciji vjerovanja u Boga (jednog i jedinog)... ostati u LERU!

Da dobro si cuo, ateizam je blizi Kreatoru univerzuma nego ijedna religija! On i ove nase Religije su zapravo nespojivi!
Last edited by dustaban on 05/09/2017 11:28, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#7104 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Image
tlr

#7105 Re: Ateizam

Post by tlr »

Šta je zajedničko za Smrčka i Patriota ... obojica misle da im njihovo poimanje Boga osigurava poseban položaj i obećava privilegije, odn. da su oni na strani Boga i Bog na njihovoj strani.

Bez muke im sve nekako se posložilo i postalo kristalno jasno. Pri tome im na pamet ne padne da bi mogli sagledati stvar iz nekog drugog ugla... A i što bi, lakše je uzdati se u čudo, ko će se još baktati sa pravopisom, a kamoli kvantnom fizikom i "beskonačnom" složenosti i slojevitosti Svemira. Sa druge strane - taj neki pogled iz druge perspektive ih možda odvode u konflikt sa 'naučenim'... i posumnjaju da će zaglaviti u paklu.

Vjernici često i posmatraju stvarnost i budućnost kroz prizmu "Božije volje", pa onda nije čudo da ljudi ubijaju druge ljude, jer im to Bog omogućava - da čine zlo jer posljedica zlog čina postaju de fakto i de jure Božija volja. Tumače to kao jedini mogući (i ispravan) put.

Tako četnici smatraju da je Bog na njihovoj strani dok su po Bosni streljali komšije muslimane i bagerima prekopavali i skrivali njihova tijela .
Tako i ISIL-ovci. Ovi opet vjeruju da će Bog preuzeti ulogu makroa i organizovati im vječito *rvanje i lokanje ... a zato jer su pobili 100 ljudi u ime Boga ...
Što ne bi - kada je Bog na njihovoj strani i ako je već nemiješanjem odlučno podržao njihov pristup "rješavanju" problema.

Uzrok bi mogao biti narcisoidnost vjernika - ideja da su oni odabrani i posebni u svemiru i da je njihova intimna "spoznaja" - ima karakter opštosti i sveoubuhvatnosti odn. da se odnosi na sve.
WTF....

More biti da oni u osnovi vjeruju da im religija (i Bog) daju čudesni recept za sve probleme, te da samim tim zaslužuju poseban tretman u Svemiru ... od strane drugih ljudi i svih drugih vidljivih i nevidljivih "stvorova". I da tako mogu zaslužiti vječiti rahatluk...
Hou jes no...

Malo mačku teleća glava...

Biće to sve ok.
Smrcak15

#7106 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Šta je zajedničko za Smrčka i Patriota ... obojica misle da im njihovo poimanje Boga osigurava poseban položaj i obećava privilegije, odn. da su oni na strani Boga i Bog na njihovoj strani.

Bez muke im sve nekako se posložilo i postalo kristalno jasno. Pri tome im na pamet ne padne da bi mogli sagledati stvar iz nekog drugog ugla... A i što bi, lakše je uzdati se u čudo, ko će se još baktati sa pravopisom, a kamoli kvantnom fizikom i "beskonačnom" složenosti i slojevitosti Svemira. Sa druge strane - taj neki pogled iz druge perspektive ih možda odvode u konflikt sa 'naučenim'... i posumnjaju da će zaglaviti u paklu.
sve se mora analizirati da bi se priblizili istini, nije to bas samo tako kako ti opisujes, da bi dosao do istine moras analizirati i tudje svjetonazore, da vidis sa cim oni raspolazu, sve se mora uzeti u obzir, izvagati i slijediti ono sto ti je najblize srcu, najlogicnije.
Dope_Man

#7107 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Religija se nezaustavljvo nastavlja siriti po razvijenim zemljama.. da li ima ikakav nacin da se rast popularnosti religije zaustavi, barem kod mladih generacija jer stari su vec obrezli u nemoralu ateizma i za njih nema spasa.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vise ... /170905059
patriot_1

#7108 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

TLR wrote:Šta je zajedničko za Smrčka i Patriota ... obojica misle da im njihovo poimanje Boga osigurava poseban položaj i obećava privilegije, odn. da su oni na strani Boga i Bog na njihovoj strani.

Vjernici često i posmatraju stvarnost i budućnost kroz prizmu "Božije volje", pa onda nije čudo da ljudi ubijaju druge ljude, jer im to Bog omogućava - da čine zlo jer posljedica zlog čina postaju de fakto i de jure Božija volja. Tumače to kao jedini mogući (i ispravan) put.

Tako četnici smatraju da je Bog na njihovoj strani dok su po Bosni streljali komšije muslimane i bagerima prekopavali i skrivali njihova tijela .
Tako i ISIL-ovci. Ovi opet vjeruju da će Bog preuzeti ulogu makroa i organizovati im vječito *rvanje i lokanje ... a zato jer su pobili 100 ljudi u ime Boga ...
Što ne bi - kada je Bog na njihovoj strani i ako je već nemiješanjem odlučno podržao njihov pristup "rješavanju" problema.

Uzrok bi mogao biti narcisoidnost vjernika - ideja da su oni odabrani i posebni u svemiru i da je njihova intimna "spoznaja" - ima karakter opštosti i sveoubuhvatnosti odn. da se odnosi na sve.
WTF....

More biti da oni u osnovi vjeruju da im religija (i Bog) daju čudesni recept za sve probleme, te da samim tim zaslužuju poseban tretman u Svemiru ... od strane drugih ljudi i svih drugih vidljivih i nevidljivih "stvorova". I da tako mogu zaslužiti vječiti rahatluk...
Hou jes no...

Malo mačku teleća glava...

Biće to sve ok.
Ja ovdje vidim da je Max Planck bio vjernik?Ti ne?
https://www.bitno.net/academicus/znanos ... li-u-boga/
tlr

#7109 Re: Ateizam

Post by tlr »

[yt][/yt]
patriot_1 wrote:
TLR wrote:...
Ja ovdje vidim da je Max Planck bio vjernik?Ti ne?
Utoliko gore po Plancka :lol:.

... Nego sada ozbiljno
1. Zašto bi stav nekog ozbiljnog naučnika spram Boga bio istinit odn. relevantan za bilo koga drugog? Oni da su pronašli dokaz o postojanju tog tvog privatnog Boga, vjeruj da bi ga objavili u prvom stručnom časopisu. :lol:

2. Zašto bi bilo čiji stav o materiji koja nije predmet njihove 'slave' - onoga u čemu su bili uspješni bio nužno istinit? Hitler je volio životinje i bio vegetarijanac, ali po tome nije bio 'poznat'.
Matematičar John Nash je dobio Nobelovu nagradu, ali je s'vremena na vrijeme bio lud k'o struja. Sch.
Da li ta činjenica da je Nash dao veliki doprinos matematici i ekonomiji - čini njegove psihoze istinitim i opštevrijednim?

3. Da li su Planckov Bog, Einstenov, Newtonov, Brahmaguptin, Aristotelov ili Pitagorin Bog ili npr. Al-Khwarizmijev Allah iste 'osobe'? Imaju li svi bogovi u koje su različiti veliki naučnici vjerovali iste osobine i sposobnosti - tako da sve te Bogove poznatih možemo iskoristiti kao argument da TVOJ bog postoji?

4. Jesi li siguran da su svi ti naučnici mogli i smjeli izjaviti urbi et orbi da nikada nisu pronašli niti najmanji dokaz da Bog (kakvog crta mainstream religija) postoji?
Last edited by tlr on 05/09/2017 18:19, edited 2 times in total.
Dope_Man

#7110 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Vjernici, u nedostatku ikakve naucne podrske za koncept boga, se vode tim da su nekada davno mnogi naucnici bili vjernici.. i to je tacno. Ali dabome, zaboravljaju da nijedno otkrice tih velikih umova nije bilo iz svete knjige vec iz istrazivanja prirode i pokusaja da je objasne mimo svetih knjiga.

Takodjer zatvaraju oci pred cinjenicom da su vecina tih velikana zivjeli u vrijeme kada bi u najboljem slucaju bili dikskreditovani, al obicno i bicevani, muceni, zatvoreni, pa i spaljeni na lomaci ako treba - u slucaju da bi rekli ista sto bi isto protiv dominantne religije u njihovoj okolini.

Zazmire na oba oka i na to u kojeg boga su vjerovali.. jer ima i jevrejskih i krscanskih i muslimanskih, pa i istocnjackih naucnika koji su doprinosili nauci i vjerovali u neke ovdje nepoznate religije i samim tim u razlicite bogove.

I dabome, zatvaraju oci pred velikom vecinom danasnjih naucnika koji, sada kada nema nikakve odmazde za izjavu ''Ja ne vjerujem u postojanje bilo kakvog boga ili bogova'', nisu vjernici.

I sad ce na ovo lista hrvatskih naucnika koji su vjernici :lol:
Last edited by Dope_Man on 05/09/2017 18:20, edited 1 time in total.
dustaban

#7111 Re: Ateizam

Post by dustaban »

patriot_1 wrote:Ja ovdje vidim da je Max Planck bio vjernik?Ti ne?
Ja ovdje vidim da ti nista ne vidis.
Pretpostavljam (i nadam se) da si dijete a ne odrasla osoba koja...
U svakom slucaju nedostojan iole ozbiljnijeg dijaloga.
Zaista treba dici spomenik @arzuhalu i jos par vjernika koji su se oteli religijskom zatucanju i dokazali da vjera u Boga - KREATORA UNIVERZUMA nije prepreka vlastitom intelektualnom razvoju... ako je odvojiš od Religije.

Svo naše nerazumjevanje potiče samo od toga, dakle ne od vjerovanja u postojanje/nepostojanje Boga (Kreatora univerzuma) vec od Religijske ZLOUPOTREBE istog.
Sto im sa ovakvim ljudskim tokmaklukom uopce nije tezak zadatak.
tlr

#7112 Re: Ateizam

Post by tlr »

LGBT su maca mala za ove likove.
LGBT vole ljude istog spola - no ipak ljude. I to je sve, neki se i ne karindžaju - već jednostavno vole osobu istog spola i sa takvom dijele svoj život. I to je k'o biva naopako.
Ovi vjerski specijalci su se pak odlučili da imaju specijalnu sentiš relaciju sa, ni manje ni više, nego Bogom himself (ili herself) :lol: i ponose se time i svima trube - to je istina i prava stvar.
Pri tome se ta ekipa i nogama i rukama bori da LGBT-jevima zagorčaju život maksimalno, zabrane parade ponosa...

Teško da većeg nemorala i licemjerja može biti.
Allaha mi i Tite dragog :lol: :lol:
Last edited by tlr on 05/09/2017 18:33, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#7113 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Image
tlr

#7114 Re: Ateizam

Post by tlr »

Da dodamo samo i Einsteina, velikog mumina :lol:.
Albert je onomad pomenuo boga, kada je ustvrdio da se 'Bog' ne kocka. Tada je prvi (i zadnji) put usr'o i šefa i stanicu. Drugim riječima - pogriješio je, a Max Born je bio u pravu.
Eksperimenti su pokazali da u svijetu kvantne fizike caruje princip 'neodređenosti' odn. vjerovatnoća.

'Bog' se ipak 'kocka'.

Evo i dobrog pitanja za vjernike na temi.
Kocka li se vaš Bog?
medvjed23

#7115 Re: Ateizam

Post by medvjed23 »

kad se radi o bogu i naučnicima, vrijedi spomenuti razlike između teizma, deizma i panteizma
http://pulse.rs/duboko-religiozni-nevernik/
S4mpion

#7116 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

TLR wrote:Da dodamo samo i Einsteina, velikog mumina :lol:.
Albert je onomad pomenuo boga, kada je ustvrdio da se 'Bog' ne kocka. Tada je prvi (i zadnji) put usr'o i šefa i stanicu. Drugim riječima - pogriješio je, a Max Born je bio u pravu.
Eksperimenti su pokazali da u svijetu kvantne fizike caruje princip 'neodređenosti' odn. vjerovatnoća.

'Bog' se ipak 'kocka'.

Kocka li se vaš Bog?
Ako Bog zna sve, zašto bi mu trebala vjerovatnoća?
patriot_1

#7117 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

dustaban wrote:
patriot_1 wrote:Ja ovdje vidim da je Max Planck bio vjernik?Ti ne?
Ja ovdje vidim da ti nista ne vidis.
Pretpostavljam (i nadam se) da si dijete a ne odrasla osoba koja...
U svakom slucaju nedostojan iole ozbiljnijeg dijaloga.
Zaista treba dici spomenik @arzuhalu i jos par vjernika koji su se oteli religijskom zatucanju i dokazali da vjera u Boga - KREATORA UNIVERZUMA nije prepreka vlastitom intelektualnom razvoju... ako je odvojiš od Religije.

Svo naše nerazumjevanje potiče samo od toga, dakle ne od vjerovanja u postojanje/nepostojanje Boga (Kreatora univerzuma) vec od Religijske ZLOUPOTREBE istog.
Sto im sa ovakvim ljudskim tokmaklukom uopce nije tezak zadatak.
Čekaj,ne laprdaj,jel bio vjernik ili nije?
"Planck je dao velik doprinos u fizici, ali je najpoznatiji po svojoj kvantnoj teoriji, koja je revolucionizirala naše poimanje atomskog i subatomskog svijeta. U svom predavanju 1937. naslovljenom ˝Vjera i prirodne znanosti˝ Planck je izrazio stav da je Bog prisutan svugdje i smatrao je da se ˝svetost nepojmljivog Božanstva izražava preko svetosti simbola˝. Mislio je da ateisti pridaju preveliku važnost samim simbolima. Planck je bio župni vijećnik od 1920. do svoje smrti i vjerovao je u svemogućeg, sveznajućeg i dobrostivog Boga (iako ne nužno u osobnog). Za njega i znanost i vjera biju ˝neumornu bitku protiv skepticizma i dogmatizma, protiv nevjere i praznovjerja˝ s ciljem ˝usmjeravanja prema Bogu˝!
tlr

#7118 Re: Ateizam

Post by tlr »

patriot_1 wrote:Planck je bio župni vijećnik od 1920. do svoje smrti i vjerovao je u svemogućeg, sveznajućeg i dobrostivog Boga (iako ne nužno u osobnog) :lol: . Za njega i znanost i vjera biju ˝neumornu bitku protiv skepticizma i dogmatizma, protiv nevjere i praznovjerja˝ s ciljem ˝usmjeravanja prema Bogu˝!
Planck:
"Ne vjerujem u osobnog boga, a kamoli u kršćanskog... "
:lol:
A šta kaže tvoja ponjava: "ne nužno"?? Nije "ne nužno", nego nikako nije vjerovao u tog tvog 'oca' i 'sina'.

Taj "tvoj" Planck je bio mumin, taman koliko i Einstein i ona lista poznatih naučnika, uključivši Pitagoru, Arhimeda.
Njihov "Bog" je Univerzum, fizika ili matematika i njeni simboli, jasne i mjerljive zakonitosti, a tvoj Bog je glavni baja u ljubavnoj safunici punoj nasilja i spletki poput onih na Olimpu, a u kojoj si i ti (zahvaljujući njegovoj milosti :D ) dobio jednu od glavnih uloga.

Fakin mirikl!!!
tlr

#7119 Re: Ateizam

Post by tlr »

S4mpion wrote:

'Bog' se ipak 'kocka'.

Kocka li se vaš Bog?
Ako.
Kvantna fizika govori da se može znati ono što se desilo, no ni teoretski se ne da apsolutno procijeniti šta će se u budućnosti dogoditi.
Može se samo nagađati - tj. procijeniti vjerovatnoća nekog događaja.
Sorry.

Nije ga nana karala što kocka, nego što se vadi...
tlr

#7120 Re: Ateizam

Post by tlr »

Ja ću još jednu, pa se staviti malo na hold...
Ja tvrdim da spoznaja "Boga" (ono kako neko to Nešto=Sve doživljava) zapravo savršeno odgovara osobenosti "vjernika" - tj. njegovom svjetonazoru, znanju, intelektualnoj širini... Bog je zapravo imaginacija samog sebe. Samorefleksija samog sebe kao "idealne" osobe, "savršene" i "bezgrešne", ali i imaginacija nekog opšteg, svemogućeg autoriteta (principa) - kojoj se pojedinac (njegova priroda) iskonski i istinski divi. Je li taj princip dobar ili loš za ljudsko društvo, delfine, pčele, Zemlju :D ... e to zapravo zavisi od konkretnog pojedinca(vjernika) odn. čemu se takav(takva) divi.

Onaj ko je agresivan - u agresivnom bogu će pronaći uzor, onaj koji traži ljubavi - će pronaći boga koji ga bezuvjetno voli. Onaj koji traži odgovor na tajne (fizike npr.) će "božije prste" pronaći u tim tajnama.

Ostalo je još samo da se citiram i to je to.
Opiši mi svog Boga i reći ću ti kakav si k'o čovjek.
Hakiz

#7121 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:

'Bog' se ipak 'kocka'.

Kocka li se vaš Bog?
Znači da ne postoji.
S4mpion

#7122 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

TLR wrote:
S4mpion wrote:
Ako.
Kvantna fizika govori da se može znati ono što se desilo, no ni teoretski se ne da apsolutno procijeniti šta će se u budućnosti dogoditi.
Može se samo nagađati - tj. procijeniti vjerovatnoća nekog događaja.
Sorry.

Nije ga nana karala što kocka, nego što se vadi...
Ako pretpostavljamo da je Bog sveznajući, onda je vjerovatnoća alat namijenjen nama i tu priča o kockanju u potpunosti prelazi na nas, ljude, a ona o Bogu koji se "kocka" pada u vodu.
r_faruk

#7123 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Dope_Man wrote:Religija se nezaustavljvo nastavlja siriti po razvijenim zemljama.. da li ima ikakav nacin da se rast popularnosti religije zaustavi, barem kod mladih generacija jer stari su vec obrezli u nemoralu ateizma i za njih nema spasa.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vise ... /170905059
pa vjerovatno im slijedi potop ili neka druga kataklizma :izet:
patriot_1

#7124 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

TLR wrote:
patriot_1 wrote:Planck je bio župni vijećnik od 1920. do svoje smrti i vjerovao je u svemogućeg, sveznajućeg i dobrostivog Boga (iako ne nužno u osobnog) :lol: . Za njega i znanost i vjera biju ˝neumornu bitku protiv skepticizma i dogmatizma, protiv nevjere i praznovjerja˝ s ciljem ˝usmjeravanja prema Bogu˝!
Planck:
"Ne vjerujem u osobnog boga, a kamoli u kršćanskog... "
:lol:
A šta kaže tvoja ponjava: "ne nužno"?? Nije "ne nužno", nego nikako nije vjerovao u tog tvog 'oca' i 'sina'.

Taj "tvoj" Planck je bio mumin, taman koliko i Einstein i ona lista poznatih naučnika, uključivši Pitagoru, Arhimeda.
Njihov "Bog" je Univerzum, fizika ili matematika i njeni simboli, jasne i mjerljive zakonitosti, a tvoj Bog je glavni baja u ljubavnoj safunici punoj nasilja i spletki poput onih na Olimpu, a u kojoj si i ti (zahvaljujući njegovoj milosti :D ) dobio jednu od glavnih uloga.

Fakin mirikl!!!
''Nije nikakva slučajnost sto su upravo najveći umovi svih vremena ujedno bili i duboko religiozni.''
(Max Planck, 1858 - 1947, otac moderne fizike, začetnik kvante teorije, dobitnik Nobelove nagrade)
http://www.svjedocanstva.com/ljubav/lju ... 6-106.html
Ako i nije vjerovao u Kršćanskog Boga u Boga je vjerovao,tu nema dileme.
r_faruk

#7125 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

u kojeg boga je vjerovao?
Post Reply