RUSIJA

Post Reply
Challenger__

#7101 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

:lol:
Bodkin

#7102 Re: RUSIJA

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvari :mrgreen: odnosno financijski potkovaniji. Zapadna Evropa i Rusija nemaju iste startne pozicije, valjda bi to trebao znati. Plus predvidanja za EU zemlje su oko 1.6-1.7% rast GDPa, sto znaci nista bolji u Rusiji. Samo nije isto kad ti je plata 800 Eura a ekonomija raste 1.6% i kada ti je 2500 Eura a ekonomija raste 1.6% :mrgreen:
Rusija da bi se prikacila mora da ima najmanje 3-5% YOY rast :mrgreen:
Btw, nas rast predvidjaju na 2.5-3% znaci usismo i EU i Rusiju i Hameriku :mrgreen: .
Nigdje ja nisam poredio nominalno eu i ru. Smijesno mi ie porediti ekonomskog patuljka i giganta.
Pricamo samo o rastu privrede, a danas isto rastu austrijska i ruska npr. To je poenta.
Znaci ako je smijesan ruski rast, smijesan je i evropski. Poredimo jabuke i jabuke. Ne pricamo ovdje koliko rusija treba rasti da bi stigla eu
The 51st State

#7103 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
detroit-mercy

#7104 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:
detroit-mercy wrote: Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvari :mrgreen: odnosno financijski potkovaniji. Zapadna Evropa i Rusija nemaju iste startne pozicije, valjda bi to trebao znati. Plus predvidanja za EU zemlje su oko 1.6-1.7% rast GDPa, sto znaci nista bolji u Rusiji. Samo nije isto kad ti je plata 800 Eura a ekonomija raste 1.6% i kada ti je 2500 Eura a ekonomija raste 1.6% :mrgreen:
Btw, nas rast predvidjaju na 2.5-3% znaci usismo i EU i Rusiju i Hameriku :mrgreen: .
Nigdje ja nisam poredio nominalno eu i ru. Smijesno mi ie porediti ekonomskog patuljka i giganta.
Pricamo samo o rastu privrede, a danas isto rastu austrijska i ruska npr. To je poenta.
Znaci ako je smijesan ruski rast, smijesan je i evropski. Poredimo jabuke i jabuke. Ne pricamo ovdje koliko rusija treba rasti da bi stigla eu
I opet grijesis i valjda ne bi trebalo da ti objasnjavam razliku izmedju ekonomija koje su u razlicitim stadijima. U svom ekonomskom stadiju Rusija bi trebala da raste puno brze. To je isto kada kazes McDonalds je rastao ove godine 2% i tamo neki start up sa 50 zaposlenih je rastao 2%. Ispada da je i ovaj start up dobra kompanija :mrgreen: i da si moze priustiti rast od 2%.
detroit-mercy

#7105 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

The 51st State wrote:Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
detroit-mercy

#7106 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:
I o kojim zastarjelim podatcima pricamo.
Sve ti je zastarjelo, nevalidno. Pogledaj stranicu iza.
detroit-mercy wrote:Gazprom (imam stocks :mrgreen:), Sberbank, VBT :mrgreen:

Ovo je korisno. Na čelu Gazproma i Sberbanke (danas najjačeg ruskog privrednog subjekta) se nalaze dvojica etničkih Nijemaca (državljana Rusije).

Image

Aleksej Miller na čelu Gazproma, i

Image

Herman Gref, direktor Sberbank.

Nisi znao, vjerujem.

8)
Zbog cega bi mi trebala biti vazna informacija ko je na celu koje korporacije u Rusiji, sta dobijam time.
Btw, za Millera sam cuo i bas sam jednom komentarisao kako se Svabe svugdje proture.
Mislim stvarno, je li sad trebao znasti ko je na celu svake banke u USA :-) ili druge korporacije. Ono sto mene zanima je Cash Flow te kompanije, ko je na celu je irelevantno.
The 51st State

#7107 Re: RUSIJA

Post by The 51st State »

detroit-mercy wrote:
The 51st State wrote:Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
Jbg, notorno je da startna cifra gdp-a u obracunu rasta igra presudnu ulogu u procjeni efekta procenta rasta.
I mene cudi, mada mislim da je svjestan da se provalio ali djes to priznati na forumu :mrgreen:
Challenger__

#7108 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
Stari moj, opet ti i tvoj autizam spram činjenica. Činjenica: RF je pod sankcijama USA, EU i satelita. Nakon uvođenja sankcija i vještačkog obaranja cijena energenata predviđao se kolaps njihove ekonomije, repriza s kraja 80-ih. Umjesto kolapsa, desio se rast. Mali ali rast, sa vrlo povoljnim perspektivama.
detroit-mercy

#7109 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

NajdraziVodjaa wrote:O masovnom odlasku rusa dvoljno je samo pogledati najprivlacnije zemlje EU u koje svi dolaze i koje su najblize Rusima za "pobjeci" i vidjeti kolike se gluposti pisu. Rusa u Njemackoj primjerice ima nesto vise od 200 hiljada dok iz Italije zemlje koja je eto tehnoloski i ekonomski uracunata ispred Rusije doalzi 600 hiljada imigranata. Te price o ruskim profesorima i naucnicima koji tamo idu su smijesne u Ameriku dodje vise Francuza, Njemaca, Italijana, Holandjana nego Rusa pa jel to one proapdaju ekonomski? Sta profesor dosao tamo ne jer je u Rusiji gladan vec sto su mu ovi dali neku veliku platu jer im je trebao tamo, ne znaci da u Rusiji nije fine pare zaradijvao.
Znaci treba da zanemarimo 40-50 godina zeljezne zavjese i rezima kad nisi mogao maknuti bez da ti u pola familije frkne glava :-). Pa Rusi decenijama nisu nigdje mogli maknuti :-) . I onda to poredis sa zemaljama koje su izmedju sebe vec imale prilican protok radne snage. Btw, profersori zaradjivali po 200Eura pa su radi toga dolazili a dvjesto ojra u jednom od najskupljih gradova u svijetu i nije bas neka kradja :wink: .
detroit-mercy

#7110 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:
detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
Stari moj, opet ti i tvoj autizam spram činjenica. Činjenica: RF je pod sankcijama USA, EU i satelita. Nakon uvođenja sankcija i vještačkog obaranja cijena energenata predviđao se kolaps njihove ekonomije, repriza s kraja 80-ih. Umjesto kolapsa, desio se rast. Mali ali rast, sa vrlo povoljnim perspektivama.
Pa nije pod sankcijama Kine, Indije i 85% drugih zemalja svijeta, samo je problem sto nema sta da ponude tom svijetu je su kao prvo nekonkurentni, kao drugo tehnloski iza. I prije sankcja nisu bili konkurentni nego su jahali na visokim cijenama energenata. Sta smo mi konkretno kupovali od Rusa prije sanckija i sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.
Challenger__

#7111 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

detroit-mercy wrote:Ono sto mene zanima je Cash Flow te kompanije, ko je na celu je irelevantno.
Sve pet da upravo ti nisi napisao da su poslije raspada SSSR razgulili za Njemačku. A ja ti lijepo pokažem da su njihovi CEO-vi vrh ruskog ekonomskog menadžmenta, upravo najzaslužniji za razvoj najvećih kompanija.

Priča na tragu one da ne znaš o čemu pišeš.
Challenger__

#7112 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

detroit-mercy wrote:...sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.
U sektoru energetike, nuklearne elektrane, Mađarska npr. Do sankcija su uvozili lijekove a sada ih izvoze, uključujući i ugovore za proizvodnju fabrika za lijekove po ruskoj licenci.

:mrgreen:

Stari. Dosta ovog vremeplova u kome imam utisak da pričam sa likom koji živi u 1994. Živio, ja više neću da učestvujem u toj besmislici.

Ćaos.

______
detroit-mercy

#7113 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:
detroit-mercy wrote:Ono sto mene zanima je Cash Flow te kompanije, ko je na celu je irelevantno.
Sve pet da upravo ti nisi napisao da su poslije raspada SSSR razgulili za Njemačku. A ja ti lijepo pokažem da su njihovi CEO-vi vrh ruskog ekonomskog menadžmenta, upravo najzaslužniji za razvoj najvećih kompanija.

Priča na tragu one da ne znaš o čemu pišeš.
Mislim da je razlika izmedju vecina i svi velika. To sto je tebi tesko da razumijes recenicu koja ima vise od pet rijeci je tvoj problem.
I vecina Jevreja je razgulila iz Rusije ali kad vidis koliko ih danas vodi velike koroporacije i koliko velikih tajkuna su Jevereji, razlika je disproporcionalna.
Malo su to tezi koncepti za tebe, ali ipak razliku izmedju vecine i svih bi trebao znati.
sunceKOtepsija

#7114 Re: RUSIJA

Post by sunceKOtepsija »

kad smo kod nuklearki
https://en.wikipedia.org/wiki/Akkuyu_Nu ... ower_Plant
rusi grade i turcima nuklearnu elektranu, iako prema Erdoganu isituacija je obratna...
detroit-mercy

#7115 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:
detroit-mercy wrote:...sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.
U sektoru energetike, nuklearne elektrane, Mađarska npr. Do sankcija su uvozili lijekove a sada ih izvoze, uključujući i ugovore za proizvodnju fabrika za lijekove po ruskoj licenci.

:mrgreen:

Stari. Dosta ovog vremeplova u kome imam utisak da pričam sa likom koji živi u 1994. Živio, ja više neću da učestvujem u toj besmislici.

Ćaos.

______
Mislis na lijekove kompanija koje su u vlasnistvu americkih, francuskih, njemackih i izraelskih kompanija :mrgreen:.

http://in.rbth.com/economics/business/2 ... ent_382599
Znam da su turisticki kapaciteti Krima u 100% Rusa za ostatak industrije nisam siguran.
Challenger__

#7116 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

p.s.

Nema potrebe za tolikom frustracijom. Ne znaš pa šta, takvi su ovdje većina. Evo ti još jednog Nijemca zaslužnog/krivog (odgovor po izboru) za veliku postsovjetsku obnovu/ekspanziju RPC.

Image

Aleksej Ridiger, dojučerašnji patrijarh.

______

Veze blage ti menaš. Adio.
Challenger__

#7117 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:kad smo kod nuklearki
https://en.wikipedia.org/wiki/Akkuyu_Nu ... ower_Plant
rusi grade i turcima nuklearnu elektranu, iako prema Erdoganu isituacija je obratna...

:pisnuo:
detroit-mercy

#7118 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:p.s.

Nema potrebe za tolikom frustracijom. Ne znaš pa šta, takvi su ovdje većina. Evo ti još jednog Nijemca zaslužnog/krivog (odgovor po izboru) za veliku postsovjetsku obnovu/ekspanziju RPC.

Image

Aleksej Ridiger, dojučerašnji patrijarh.

______

Veze blage ti menaš. Adio.
Kakve veze ima patrijarh sa svim ovim :-) jebo te ko da si na teskim drogama pa stavljas slike cas patrijarha, cas direktora firme :-) .
Ja nekada drzao postere od rockera na zidu u sobi a ti izgleda Putin, patrijarh, direktori banaka i firmi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7119 Re: RUSIJA

Post by Truba »

14 mrtvih

gdje su ruske zastave na profilima
Bodkin

#7120 Re: RUSIJA

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
Bodkin wrote:
I opet grijesis i valjda ne bi trebalo da ti objasnjavam razliku izmedju ekonomija koje su u razlicitim stadijima. U svom ekonomskom stadiju Rusija bi trebala da raste puno brze. To je isto kada kazes McDonalds je rastao ove godine 2% i tamo neki start up sa 50 zaposlenih je rastao 2%. Ispada da je i ovaj start up dobra kompanija :mrgreen: i da si moze priustiti rast od 2%.
Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.
Ruska ekonomija je svakako zestoko ovisna o cijenama sirovina. Nafta na 50$ i rast od 2% nisu losa stvar ma koliko ti pokusavao da uporedis rusku ekonomiju sa bh ili senegalom.
Bodkin

#7121 Re: RUSIJA

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
Svi vodeci strucnjaci nemaju problema da porede rast kine sa OECD zemljama ali ti ipak kazes da to nema smisla.
Nista, poslusacu tebe :D
Rast je rast. Znak da se ekonomija siri, a ne skuplja. To sto svabo proizvede vise vrijednosti je nebitno u kontekstu ovoga o cemu pricamo. Ti bi da dokazes da su rusi iza zapada (kao da neko ovo negira :-) ) i da im treba dvocifreni rast da stignu evropu (kao da ovo neko negira :-) )
Challenger__

#7122 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Bodkin wrote:Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.
Ruska ekonomija je svakako zestoko ovisna o cijenama sirovina. Nafta na 50$ i rast od 2% nisu losa stvar ma koliko ti pokusavao da uporedis rusku ekonomiju sa bh ili senegalom.
Ma lik nema pojma.

Image

Prema PPP indeksu (WB), do sankcija su bili ispred a sada su odmah iza Švaba.

________

To su neki zanimljivi kompleksi na tragu bazičnog autošovinizma.
Bodkin

#7123 Re: RUSIJA

Post by Bodkin »

Challenger__ wrote:
Bodkin wrote:Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.
Ma lik nema pojma.

Image

Prema PPP indeksu (WB), do sankcija su bili ispred a sada su odmah iza Švaba.

________

To su neki zanimljivi kompleksi na tragu bazičnog autošovinizma.
Nije da nema pojma. Zna od dosta o ekonomiji ali ne znam jel do ideoloske indoktrinacije ili do toga da ne bi priznao nekome preko neta da je preletio
Challenger__

#7124 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Moguće. Ne poznajem njegov "opus".
Point.

#7125 Re: RUSIJA

Post by Point. »

I evo ga opet. Tviteraski student medjunarodne vanjske politike, niko ne zna, jedini on zna. Zato i visi na forumu 24/7. Challenger, skromni poznavalac globalne politike, ruske ekonomije, strucnjak za sve po malo. :nasolji1: Cest gost Krimskih, slobodarskih plaza.
Post Reply