RUSIJA
- Challenger__
-
Bodkin
#7102 Re: RUSIJA
Nigdje ja nisam poredio nominalno eu i ru. Smijesno mi ie porediti ekonomskog patuljka i giganta.detroit-mercy wrote: Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvariodnosno financijski potkovaniji. Zapadna Evropa i Rusija nemaju iste startne pozicije, valjda bi to trebao znati. Plus predvidanja za EU zemlje su oko 1.6-1.7% rast GDPa, sto znaci nista bolji u Rusiji. Samo nije isto kad ti je plata 800 Eura a ekonomija raste 1.6% i kada ti je 2500 Eura a ekonomija raste 1.6%
![]()
Rusija da bi se prikacila mora da ima najmanje 3-5% YOY rast
Btw, nas rast predvidjaju na 2.5-3% znaci usismo i EU i Rusiju i Hameriku.
Pricamo samo o rastu privrede, a danas isto rastu austrijska i ruska npr. To je poenta.
Znaci ako je smijesan ruski rast, smijesan je i evropski. Poredimo jabuke i jabuke. Ne pricamo ovdje koliko rusija treba rasti da bi stigla eu
-
The 51st State
#7103 Re: RUSIJA
Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
-
detroit-mercy
#7104 Re: RUSIJA
I opet grijesis i valjda ne bi trebalo da ti objasnjavam razliku izmedju ekonomija koje su u razlicitim stadijima. U svom ekonomskom stadiju Rusija bi trebala da raste puno brze. To je isto kada kazes McDonalds je rastao ove godine 2% i tamo neki start up sa 50 zaposlenih je rastao 2%. Ispada da je i ovaj start up dobra kompanijaBodkin wrote:Nigdje ja nisam poredio nominalno eu i ru. Smijesno mi ie porediti ekonomskog patuljka i giganta.detroit-mercy wrote: Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvariodnosno financijski potkovaniji. Zapadna Evropa i Rusija nemaju iste startne pozicije, valjda bi to trebao znati. Plus predvidanja za EU zemlje su oko 1.6-1.7% rast GDPa, sto znaci nista bolji u Rusiji. Samo nije isto kad ti je plata 800 Eura a ekonomija raste 1.6% i kada ti je 2500 Eura a ekonomija raste 1.6%
![]()
Pricamo samo o rastu privrede, a danas isto rastu austrijska i ruska npr. To je poenta.
Znaci ako je smijesan ruski rast, smijesan je i evropski. Poredimo jabuke i jabuke. Ne pricamo ovdje koliko rusija treba rasti da bi stigla eu
-
detroit-mercy
#7105 Re: RUSIJA
Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.The 51st State wrote:Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
-
detroit-mercy
#7106 Re: RUSIJA
Zbog cega bi mi trebala biti vazna informacija ko je na celu koje korporacije u Rusiji, sta dobijam time.Challenger__ wrote:Sve ti je zastarjelo, nevalidno. Pogledaj stranicu iza.I o kojim zastarjelim podatcima pricamo.
detroit-mercy wrote:Gazprom (imam stocks), Sberbank, VBT
![]()
Ovo je korisno. Na čelu Gazproma i Sberbanke (danas najjačeg ruskog privrednog subjekta) se nalaze dvojica etničkih Nijemaca (državljana Rusije).
Aleksej Miller na čelu Gazproma, i
Herman Gref, direktor Sberbank.
Nisi znao, vjerujem.
Btw, za Millera sam cuo i bas sam jednom komentarisao kako se Svabe svugdje proture.
Mislim stvarno, je li sad trebao znasti ko je na celu svake banke u USA
-
The 51st State
#7107 Re: RUSIJA
Jbg, notorno je da startna cifra gdp-a u obracunu rasta igra presudnu ulogu u procjeni efekta procenta rasta.detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.The 51st State wrote:Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
I mene cudi, mada mislim da je svjestan da se provalio ali djes to priznati na forumu
- Challenger__
#7108 Re: RUSIJA
Stari moj, opet ti i tvoj autizam spram činjenica. Činjenica: RF je pod sankcijama USA, EU i satelita. Nakon uvođenja sankcija i vještačkog obaranja cijena energenata predviđao se kolaps njihove ekonomije, repriza s kraja 80-ih. Umjesto kolapsa, desio se rast. Mali ali rast, sa vrlo povoljnim perspektivama.detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
-
detroit-mercy
#7109 Re: RUSIJA
Znaci treba da zanemarimo 40-50 godina zeljezne zavjese i rezima kad nisi mogao maknuti bez da ti u pola familije frkne glavaNajdraziVodjaa wrote:O masovnom odlasku rusa dvoljno je samo pogledati najprivlacnije zemlje EU u koje svi dolaze i koje su najblize Rusima za "pobjeci" i vidjeti kolike se gluposti pisu. Rusa u Njemackoj primjerice ima nesto vise od 200 hiljada dok iz Italije zemlje koja je eto tehnoloski i ekonomski uracunata ispred Rusije doalzi 600 hiljada imigranata. Te price o ruskim profesorima i naucnicima koji tamo idu su smijesne u Ameriku dodje vise Francuza, Njemaca, Italijana, Holandjana nego Rusa pa jel to one proapdaju ekonomski? Sta profesor dosao tamo ne jer je u Rusiji gladan vec sto su mu ovi dali neku veliku platu jer im je trebao tamo, ne znaci da u Rusiji nije fine pare zaradijvao.
-
detroit-mercy
#7110 Re: RUSIJA
Pa nije pod sankcijama Kine, Indije i 85% drugih zemalja svijeta, samo je problem sto nema sta da ponude tom svijetu je su kao prvo nekonkurentni, kao drugo tehnloski iza. I prije sankcja nisu bili konkurentni nego su jahali na visokim cijenama energenata. Sta smo mi konkretno kupovali od Rusa prije sanckija i sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.Challenger__ wrote:Stari moj, opet ti i tvoj autizam spram činjenica. Činjenica: RF je pod sankcijama USA, EU i satelita. Nakon uvođenja sankcija i vještačkog obaranja cijena energenata predviđao se kolaps njihove ekonomije, repriza s kraja 80-ih. Umjesto kolapsa, desio se rast. Mali ali rast, sa vrlo povoljnim perspektivama.detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.
- Challenger__
#7111 Re: RUSIJA
Sve pet da upravo ti nisi napisao da su poslije raspada SSSR razgulili za Njemačku. A ja ti lijepo pokažem da su njihovi CEO-vi vrh ruskog ekonomskog menadžmenta, upravo najzaslužniji za razvoj najvećih kompanija.detroit-mercy wrote:Ono sto mene zanima je Cash Flow te kompanije, ko je na celu je irelevantno.
Priča na tragu one da ne znaš o čemu pišeš.
- Challenger__
#7112 Re: RUSIJA
U sektoru energetike, nuklearne elektrane, Mađarska npr. Do sankcija su uvozili lijekove a sada ih izvoze, uključujući i ugovore za proizvodnju fabrika za lijekove po ruskoj licenci.detroit-mercy wrote:...sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.
Stari. Dosta ovog vremeplova u kome imam utisak da pričam sa likom koji živi u 1994. Živio, ja više neću da učestvujem u toj besmislici.
Ćaos.
______
-
detroit-mercy
#7113 Re: RUSIJA
Mislim da je razlika izmedju vecina i svi velika. To sto je tebi tesko da razumijes recenicu koja ima vise od pet rijeci je tvoj problem.Challenger__ wrote:Sve pet da upravo ti nisi napisao da su poslije raspada SSSR razgulili za Njemačku. A ja ti lijepo pokažem da su njihovi CEO-vi vrh ruskog ekonomskog menadžmenta, upravo najzaslužniji za razvoj najvećih kompanija.detroit-mercy wrote:Ono sto mene zanima je Cash Flow te kompanije, ko je na celu je irelevantno.
Priča na tragu one da ne znaš o čemu pišeš.
I vecina Jevreja je razgulila iz Rusije ali kad vidis koliko ih danas vodi velike koroporacije i koliko velikih tajkuna su Jevereji, razlika je disproporcionalna.
Malo su to tezi koncepti za tebe, ali ipak razliku izmedju vecine i svih bi trebao znati.
- sunceKOtepsija
#7114 Re: RUSIJA
kad smo kod nuklearki
https://en.wikipedia.org/wiki/Akkuyu_Nu ... ower_Plant
rusi grade i turcima nuklearnu elektranu, iako prema Erdoganu isituacija je obratna...
rusi grade i turcima nuklearnu elektranu, iako prema Erdoganu isituacija je obratna...
-
detroit-mercy
#7115 Re: RUSIJA
Mislis na lijekove kompanija koje su u vlasnistvu americkih, francuskih, njemackih i izraelskih kompanijaChallenger__ wrote:U sektoru energetike, nuklearne elektrane, Mađarska npr. Do sankcija su uvozili lijekove a sada ih izvoze, uključujući i ugovore za proizvodnju fabrika za lijekove po ruskoj licenci.detroit-mercy wrote:...sta su Rusi konkretno prodavali svijetu osim oruzja i sirovina.
![]()
Stari. Dosta ovog vremeplova u kome imam utisak da pričam sa likom koji živi u 1994. Živio, ja više neću da učestvujem u toj besmislici.
Ćaos.
______
http://in.rbth.com/economics/business/2 ... ent_382599
Znam da su turisticki kapaciteti Krima u 100% Rusa za ostatak industrije nisam siguran.
- Challenger__
#7116 Re: RUSIJA
p.s.
Nema potrebe za tolikom frustracijom. Ne znaš pa šta, takvi su ovdje većina. Evo ti još jednog Nijemca zaslužnog/krivog (odgovor po izboru) za veliku postsovjetsku obnovu/ekspanziju RPC.

Aleksej Ridiger, dojučerašnji patrijarh.
______
Veze blage ti menaš. Adio.
Nema potrebe za tolikom frustracijom. Ne znaš pa šta, takvi su ovdje većina. Evo ti još jednog Nijemca zaslužnog/krivog (odgovor po izboru) za veliku postsovjetsku obnovu/ekspanziju RPC.

______
- Challenger__
#7117 Re: RUSIJA
sunceKOtepsija wrote:kad smo kod nuklearki
-
detroit-mercy
#7118 Re: RUSIJA
Kakve veze ima patrijarh sa svim ovimChallenger__ wrote:p.s.
![]()
______
Ja nekada drzao postere od rockera na zidu u sobi a ti izgleda Putin, patrijarh, direktori banaka i firmi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7119 Re: RUSIJA
14 mrtvih
gdje su ruske zastave na profilima
gdje su ruske zastave na profilima
-
Bodkin
#7120 Re: RUSIJA
Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.detroit-mercy wrote:I opet grijesis i valjda ne bi trebalo da ti objasnjavam razliku izmedju ekonomija koje su u razlicitim stadijima. U svom ekonomskom stadiju Rusija bi trebala da raste puno brze. To je isto kada kazes McDonalds je rastao ove godine 2% i tamo neki start up sa 50 zaposlenih je rastao 2%. Ispada da je i ovaj start up dobra kompanijaBodkin wrote:Nigdje ja nisam poredio nominalno eu i ru. Smijesno mi ie porediti ekonomskog patuljka i giganta.detroit-mercy wrote: Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvariodnosno financijski potkovaniji. Zapadna Evropa i Rusija nemaju iste startne pozicije, valjda bi to trebao znati. Plus predvidanja za EU zemlje su oko 1.6-1.7% rast GDPa, sto znaci nista bolji u Rusiji. Samo nije isto kad ti je plata 800 Eura a ekonomija raste 1.6% i kada ti je 2500 Eura a ekonomija raste 1.6%
![]()
Znaci ako je smijesan ruski rast, smijesan je i evropski. Poredimo jabuke i jabuke. Ne pricamo ovdje koliko rusija treba rasti da bi stigla eui da si moze priustiti rast od 2%.
Ruska ekonomija je svakako zestoko ovisna o cijenama sirovina. Nafta na 50$ i rast od 2% nisu losa stvar ma koliko ti pokusavao da uporedis rusku ekonomiju sa bh ili senegalom.
-
Bodkin
#7121 Re: RUSIJA
Svi vodeci strucnjaci nemaju problema da porede rast kine sa OECD zemljama ali ti ipak kazes da to nema smisla.detroit-mercy wrote:Lik poredi ekonomije koje su iza sebe ostavil eksponenicalni rast jos prije par decenija i sada su u fazi manje vise stabilnog rasta sa eknomijom koja to nije, mislim sta reci, koju poruku poslati.The 51st State wrote:Za ruse je bitnija struktura tog rasta, nego suhi procenti, ako je rast ostvaren u preradjivackoj indistruji, dobar start za njih svakako, ali posto se radi o tesko korumpiranoj drzavi I logisticki prezahtjevnom trzistu sumnjam da mogu eskponencijalnije rasti.
Nista, poslusacu tebe
Rast je rast. Znak da se ekonomija siri, a ne skuplja. To sto svabo proizvede vise vrijednosti je nebitno u kontekstu ovoga o cemu pricamo. Ti bi da dokazes da su rusi iza zapada (kao da neko ovo negira
- Challenger__
#7122 Re: RUSIJA
Ma lik nema pojma.Bodkin wrote:Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.
Ruska ekonomija je svakako zestoko ovisna o cijenama sirovina. Nafta na 50$ i rast od 2% nisu losa stvar ma koliko ti pokusavao da uporedis rusku ekonomiju sa bh ili senegalom.

Prema PPP indeksu (WB), do sankcija su bili ispred a sada su odmah iza Švaba.
________
To su neki zanimljivi kompleksi na tragu bazičnog autošovinizma.
-
Bodkin
#7123 Re: RUSIJA
Nije da nema pojma. Zna od dosta o ekonomiji ali ne znam jel do ideoloske indoktrinacije ili do toga da ne bi priznao nekome preko neta da je preletioChallenger__ wrote:Ma lik nema pojma.Bodkin wrote:Nije tacno. Rusija nije na nivou startupa nego je srednje razvijena ekonomija. Poredjenje apsolutno ne stoji.
Prema PPP indeksu (WB), do sankcija su bili ispred a sada su odmah iza Švaba.
________
To su neki zanimljivi kompleksi na tragu bazičnog autošovinizma.
- Challenger__
#7124 Re: RUSIJA
Moguće. Ne poznajem njegov "opus".
- Point.
#7125 Re: RUSIJA
I evo ga opet. Tviteraski student medjunarodne vanjske politike, niko ne zna, jedini on zna. Zato i visi na forumu 24/7. Challenger, skromni poznavalac globalne politike, ruske ekonomije, strucnjak za sve po malo.
Cest gost Krimskih, slobodarskih plaza.