Prošle godine. Zvao ICEnet došli odradili servis i nema više problema. Nisu ništa ovo ni dirali niti se čulo nakon čišćenja.epeco wrote:Kad si zadnji put servis radio?passiv wrote:Pozdrav,
Treba mi serviser Fujitsu klime u Sarajevu, da li ovi Servis Colic dolaze u SA? Inace kada klima radi cuje se kao neko titranje unutra a na najvecoj brzini ventilatora se skoro ne cuje nikako. Ista stvar je i na grijanju i na hlađenju. Klima radi bez problema osim tog zvuka.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
passiv
#7076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- bilic
#7077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na 60 m2 paušal ti je oko 35 KM i ljeti i zimi.shake69 wrote:Nikako da uhvatim nekoga koji ne placa pausalno grijanje vec po utrosku, ovi iz novih zgrada koji nude odvojena brojila! Koliko placaju takvi mjesecno posto racunam da su stedljivi, kad vec mogu, iskljucuju kad nisu kuci ili i nocu na neki minimalac? Zanima me za kvadraturu stana od 60m2.
Sorry ako je neko vec tipkao jer ovu temu povrsno pratim.
E sad po kalolimetru plačaš utrošak .
Ako je srednji stan imaš zimi dodatno oko 30 do 40 KM .
PA SABERI
35 X 12 mjeseci = 420 KM
6 X 35 zimi = 210 KM ( prosijek )
Na godišnjem nivou zbir 630 KM
za 60 m2
TO JE AKO JE NOVIJA ZGRADA SA DOBROM IZOLACIJOM .
Jeftinije je nego paušal toplana
- shake69
#7078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala. Mislio sam da su vece razlike.bilic wrote:Na 60 m2 paušal ti je oko 35 KM i ljeti i zimi.shake69 wrote:Nikako da uhvatim nekoga koji ne placa pausalno grijanje vec po utrosku, ovi iz novih zgrada koji nude odvojena brojila! Koliko placaju takvi mjesecno posto racunam da su stedljivi, kad vec mogu, iskljucuju kad nisu kuci ili i nocu na neki minimalac? Zanima me za kvadraturu stana od 60m2.
PA SABERI
35 X 12 mjeseci = 420 KM
za 60 m2
- bilic
#7079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa jesu velike razlikeshake69 wrote:Hvala. Mislio sam da su vece razlike.bilic wrote:Na 60 m2 paušal ti je oko 35 KM i ljeti i zimi.shake69 wrote:Nikako da uhvatim nekoga koji ne placa pausalno grijanje vec po utrosku, ovi iz novih zgrada koji nude odvojena brojila! Koliko placaju takvi mjesecno posto racunam da su stedljivi, kad vec mogu, iskljucuju kad nisu kuci ili i nocu na neki minimalac? Zanima me za kvadraturu stana od 60m2.
PA SABERI
35 X 12 mjeseci = 420 KM
za 60 m2
Na pausalu te izadze oko 1000 KM NA GODISNJEM NIVOU TO JE PREKO 30 % SKUPLJE
-
channel10
#7080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko znam, tih pausala vise nema!
- bilic
#7081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve je paušal kad nemaš kalolimetra .channel10 wrote:Koliko znam, tih pausala vise nema!
Samo su sad rasporedili da ljeti plačaš
N.p.r 45 KM a zimi 105 KM
I zbir ti na kraju bude oko 1000
-
channel10
#7082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam mislio na one sto su se odjavili. Njima su uzimali 40 posto(SA), a negdje 10 posto(ZE) na pravdi Boga.bilic wrote:Sve je paušal kad nemaš kalolimetra .channel10 wrote:Koliko znam, tih pausala vise nema!
Samo su sad rasporedili da ljeti plačaš
N.p.r 45 KM a zimi 105 KM
I zbir ti na kraju bude oko 1000
-
illbill
#7083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ludi kakvi su ovi konvektori Gorenje , AWT itd...stan mi je generalo topal , ima dobru bas vanjsku stolariju , cijevi od gradskog grijanja kroz glavnu prostoriju porlaze i tople su ( iskljucen sam sa grijanja inace ) , pa planiram kupiti neki od konvektora?
I da li ima negdje kupiti Adax Neo u Sarajevu ?
- drug_profi
#7084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A jel ti stan topao i ljeti?illbill wrote:Ludi kakvi su ovi konvektori Gorenje , AWT itd...stan mi je generalo topal , ima dobru bas vanjsku stolariju , cijevi od gradskog grijanja kroz glavnu prostoriju porlaze i tople su ( iskljucen sam sa grijanja inace ) , pa planiram kupiti neki od konvektora?
-
illbill
#7085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ptistojno je , ni prevruce i prehladno
....recimo prosle zime je prosjek temperature bio 19 20 stepeni , a nisam nicim grijao ni dogrijavao , jedini izvor grijanja su bile te dve cijevi vertikalne sto su od gradskog grijanja
-
saale
#7086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Poz raja, jel ima neko iskustva s infracrvenim grijalicama marke SOLE, grijalice su 2000w i griju prostor do 25m2,???
- drug_profi
#7087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A što ti ne bi sebi lijepo kupio jednu inverter klimu? Pa uzivas i ljeti i zimi.illbill wrote:Ptistojno je , ni prevruce i prehladno....recimo prosle zime je prosjek temperature bio 19 20 stepeni , a nisam nicim grijao ni dogrijavao , jedini izvor grijanja su bile te dve cijevi vertikalne sto su od gradskog grijanja
-
illbill
#7088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
znam , padalo m ije to na pamet...ali trenutno nsima bas pri parama za neku dobru klimu , pa bi pokusao sa ovim..sada ne znam , kakvi su ovi konvektori itd , a adax neo ne mogu naci nigdje
- rovac13
#7089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema se tu sta puno birat.
Uzmi onaj koji ti pase cjenovno ili vizuelno.
Oni koji su tezi mozda budu dugotrajniji,mozda su od kvalitetnijih materijala,mozda ih je lakse cistit...uglavnom razlike su u tom fazonu.
Sto se tice grijanja i potrosnje isto je.
Uzmi onaj koji ti pase cjenovno ili vizuelno.
Oni koji su tezi mozda budu dugotrajniji,mozda su od kvalitetnijih materijala,mozda ih je lakse cistit...uglavnom razlike su u tom fazonu.
Sto se tice grijanja i potrosnje isto je.
-
Kiberluskoni
#7090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pitanje konkretne prirode, prije svih za rovca i ljude od iskustva 
Dakle, novogradnja potkrovlje sa jako visokim stropovima. Kosi krov ide sa 1.80 na neka 3.00-3.30m na najvišem dijelu. Prostorija (dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su spojene) koja bi se grijala je 60-70 kvadrata. Kuhinja već ima električno podno grijanje.
Izolacija urađena jako dobro, 40cm staklene vune na krovu, po kalkulaciji u rangu pasivne kuće, U=0.11.
Zidovi izolovani iznutra sa 6cm Steico drvene vune (super materijal sa odličnim terimčkim osobinama), a od prije je na kući tzv demit termo fasada od nekih 3-5 cm (ne efikasna kao striopor, ali nije baš ni obični malter).
Aluplastovi profili 86mm sa troslojnim staklom i svime što ide uz to.
Tokom izgradnje sam se baš trudio da eliminišem toplinske mostove, te su sve grede u kući izolovane dodatno, zidovi probijani da se može staviti ova vuna sa unutrašnje strane bez prekida...
Ovo ljeto nisam imao potrebu za klimom. Ne znam kolika je ove godine bila max temperatura u Sarajevu, ja koliko pamtim nekih 33-34 stepena. Mislim da bih morao paliti da je bilo toplije ljeto.
E sada, dilema je koju klimu za grijanje, prije svega. Veličina, brand i model. Dilema je prije svega veličina, 18, 21 ili 24. Naravno, pouzdan servis u Sarajevu je jako bitan.
Već imam konvertore i njih bih korisitio ako bi zima bila baš žestoka, za dogrijavanje tih par dana i po spavaćim sobama. Klima bi bila primarno grijanje u ovoj velikoj prostoriji.
Unaprijed zahvaljujem.
Dakle, novogradnja potkrovlje sa jako visokim stropovima. Kosi krov ide sa 1.80 na neka 3.00-3.30m na najvišem dijelu. Prostorija (dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su spojene) koja bi se grijala je 60-70 kvadrata. Kuhinja već ima električno podno grijanje.
Izolacija urađena jako dobro, 40cm staklene vune na krovu, po kalkulaciji u rangu pasivne kuće, U=0.11.
Zidovi izolovani iznutra sa 6cm Steico drvene vune (super materijal sa odličnim terimčkim osobinama), a od prije je na kući tzv demit termo fasada od nekih 3-5 cm (ne efikasna kao striopor, ali nije baš ni obični malter).
Tokom izgradnje sam se baš trudio da eliminišem toplinske mostove, te su sve grede u kući izolovane dodatno, zidovi probijani da se može staviti ova vuna sa unutrašnje strane bez prekida...
Ovo ljeto nisam imao potrebu za klimom. Ne znam kolika je ove godine bila max temperatura u Sarajevu, ja koliko pamtim nekih 33-34 stepena. Mislim da bih morao paliti da je bilo toplije ljeto.
E sada, dilema je koju klimu za grijanje, prije svega. Veličina, brand i model. Dilema je prije svega veličina, 18, 21 ili 24. Naravno, pouzdan servis u Sarajevu je jako bitan.
Već imam konvertore i njih bih korisitio ako bi zima bila baš žestoka, za dogrijavanje tih par dana i po spavaćim sobama. Klima bi bila primarno grijanje u ovoj velikoj prostoriji.
Unaprijed zahvaljujem.
- bilic
#7091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za te kvadrate 60 -70 i negdje imas dobre visineKiberluskoni wrote:Pitanje konkretne prirode, prije svih za rovca i ljude od iskustva
Unaprijed zahvaljujem.
Ja bi isao sa dvije klime . jedna 3,5 i druga 2,5 kw ,,,,
Radi ljepseg zagrijavanja prostora .
Marke ....... Daikin Michubisi Toshiba .. npr
Last edited by bilic on 26/09/2018 21:28, edited 1 time in total.
- rovac13
#7092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prema opisu izolacije meni to ne izgleda za veliku klimu 18-21-24
Prema mom iskustvu,ja potrosim klimom u 85m2 za cijelu sezonu 200-300 KM struje,imamo i dobrih minusa zimi tuzla,a ti cini mi se imas odlicnu izolaciju,bolju od moje sigurno.
Mozda ta visina kod tebe jest minus,ali imaju i kosine pa bi trebalo nesto olaksat,plus imas i podno grijanje u kuhinji pa i ono treba doprinosit.
Ne moze niko garantovat nista na slijepo,ali ja bih se kladio da tu ne treba neka aman velika klima uz takvu izolaciju.
Prema mom iskustvu,ja potrosim klimom u 85m2 za cijelu sezonu 200-300 KM struje,imamo i dobrih minusa zimi tuzla,a ti cini mi se imas odlicnu izolaciju,bolju od moje sigurno.
Mozda ta visina kod tebe jest minus,ali imaju i kosine pa bi trebalo nesto olaksat,plus imas i podno grijanje u kuhinji pa i ono treba doprinosit.
Ne moze niko garantovat nista na slijepo,ali ja bih se kladio da tu ne treba neka aman velika klima uz takvu izolaciju.
-
Kiberluskoni
#7093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imate li neki konkretan model tj modele na pameti. Ja sam već maltene halalio nekih 2-2500 KM za ovu investiciju.
- rovac13
#7094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja nasao roditeljima prosle godine daikin ftx50gv za 1495 KM.
Klima radi posao fenomenalno.
Ogromna klima,nije bucna vanjska (meni jedna od bitnijih stavki),defrosti programirani odlicno,nije neka visoka klasa,ali radi posao nema dalje.
Griju velik prostor,nisu potrosili ni 400 KM prosle zime,izolacija potanka.
U malom prostoru ili kad je vani poluhladno hoce malo cesce da napravi pauzu,jer nije joj toliko nizak minimum snage kao kod malih klima,ali na termometru se nista ne osjeti promjena temperature u sobi,jer ta pauza zna da poraje bukvalno minut i opet nastavlja.
Ne znam sta bih negativno rekao za tu klimu.
Ali ima i bolje za vise para sigurno.Samo pitanje treba li bolje.
Klima radi posao fenomenalno.
Ogromna klima,nije bucna vanjska (meni jedna od bitnijih stavki),defrosti programirani odlicno,nije neka visoka klasa,ali radi posao nema dalje.
Griju velik prostor,nisu potrosili ni 400 KM prosle zime,izolacija potanka.
U malom prostoru ili kad je vani poluhladno hoce malo cesce da napravi pauzu,jer nije joj toliko nizak minimum snage kao kod malih klima,ali na termometru se nista ne osjeti promjena temperature u sobi,jer ta pauza zna da poraje bukvalno minut i opet nastavlja.
Ne znam sta bih negativno rekao za tu klimu.
Ali ima i bolje za vise para sigurno.Samo pitanje treba li bolje.
- bilic
#7095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam prije par mjeseci išao u kancelarije Daikin klima.Kiberluskoni wrote:Imate li neki konkretan model tj modele na pameti. Ja sam već maltene halalio nekih 2-2500 KM za ovu investiciju.
U Tibri 2 imaju kancelarije . Iz Binga sa leđa zgrade .
Pa sa njima porazgovaraj .
Daju za keš nešto jeftinije .
I sad većinom prelaze na novi freon R 32.
To je kao Euro 3 pa sad Euro 6 .
I malo ljepše kao rade klime .
- bilic
#7096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I sad većinom prelaze na novi freon R 32.
Da sačuvaš okoliš.
Da sačuvaš okoliš.
- Distortion
#7097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam pratio cijene invertera ove sezone. Neki kazu da su poskupili u zadnja tri mjeseca.
Starci za svoj stan hoce da kupe inverter (imaju gradsko grijanje) pa sam im savjetovao da uzmu Daikin FTX35J3. Cijena sa ugradnjom 1150 KM. Mislim da je ok cijena.
Ne znam da ima neka 12tka za te pare a da je bolja varijanta. Klimu ce staviti u dnevnu sobu 20 m2.
Ja sam startao sa grijanjem
zasad rade 2 od 3 invertera. Nova sezona startala, bez mjesecnog pausala.
Najhladniji zid u dnevnoj sobi (gdje je najveci gubitak energije) je izgletan Heliosovim Termo kit gletom (15 m2, otprilike ide 1m2 = 1lit u sloju 2mm). Isto tako i oko prozora u dnevnoj i spavacoj sobi. Djecija koja se slabije koristi ce sacekat ljeto.
Termo kit glet masa me odusevila (majstora isto tako a nije radio s njom). Sad je situacija takva da je unutarnji zid hladniji od vanjskog zida sobe koji je odradjen termo kitom. Veeeelika razlika, cak zid uopste nije hladan skoro pa nikako. Ako se ne bude pojavljivala vlaga na tom zidu ja cu biti zadovoljan. Sve ostalo (usteda energije zimi, prozracnost ljeti itd) ce biti bonus ako se ispostavi da je tacno. Kad sam gledao prezentaciju termo kita, mislio sam da u praksi to bas nije tako. Nakon odradjenog zida, fakat je onako kako je prezentovano. Najhladniji zid u stanu je nakon ovog trenutno najtopliji.
Starci za svoj stan hoce da kupe inverter (imaju gradsko grijanje) pa sam im savjetovao da uzmu Daikin FTX35J3. Cijena sa ugradnjom 1150 KM. Mislim da je ok cijena.
Ne znam da ima neka 12tka za te pare a da je bolja varijanta. Klimu ce staviti u dnevnu sobu 20 m2.
Ja sam startao sa grijanjem
Najhladniji zid u dnevnoj sobi (gdje je najveci gubitak energije) je izgletan Heliosovim Termo kit gletom (15 m2, otprilike ide 1m2 = 1lit u sloju 2mm). Isto tako i oko prozora u dnevnoj i spavacoj sobi. Djecija koja se slabije koristi ce sacekat ljeto.
Termo kit glet masa me odusevila (majstora isto tako a nije radio s njom). Sad je situacija takva da je unutarnji zid hladniji od vanjskog zida sobe koji je odradjen termo kitom. Veeeelika razlika, cak zid uopste nije hladan skoro pa nikako. Ako se ne bude pojavljivala vlaga na tom zidu ja cu biti zadovoljan. Sve ostalo (usteda energije zimi, prozracnost ljeti itd) ce biti bonus ako se ispostavi da je tacno. Kad sam gledao prezentaciju termo kita, mislio sam da u praksi to bas nije tako. Nakon odradjenog zida, fakat je onako kako je prezentovano. Najhladniji zid u stanu je nakon ovog trenutno najtopliji.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Distortion wrote:
Mislim da sa ovim neces nista postici, zamisli sloj od 2mm kao neku izolaciju, u ovom slucaju toplotna, znaci poslije tih 2mm je ista hladnoca kao i prije, tako da tih 2mm nece nista napraviti.
Ovo je i razlog zbog cega se ne stavlja unutrasnja izolacija, moze i unutrasnja, ali mora imati dovoljnu debljinu, da ne bi dolazilo do pojave kondezata.
Ali onda se gubi na povrsini, pa se pribjegava tanjim materijalima i eto greske.
Bolje da si vidio gdje mozes naci ploce od konoplje, jer bi ti one vjerovatno bile bolje za ovaj projekat.
Ali eto vidjet ces kako ces proci.
- Distortion
#7099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znam da je 2 mm malo i da to nije prava izolacija. Dok se ne stavi 5cm Ytong Multipora, nema kvalitetne unutarnje izolacije. Multipor sam stavio u drugom dijelu sobe ispod prozora da ga testiram. Na ovaj 15m2 najhladniji zid gdje citava zgrada ima problem nisam htio da stavim jer mi je 5 cm puno. Stiropor nikad ne bih stavio unutra.
Za termokit (koji je skup i kosta cca 36 KM=5 lit, al sam ga ja kupio na 50% popusta) sam se odlucio da testiram i vidim dal ce se pojavljivati vlaga koje je dosad bilo. Ako ne bude vlage, ja cu biti zadovoljan.
Dal ce se ustediti energije kao sto pise u katalogu, to mi nije presudno. Ono sto sam odmah primjetio je da je zid koji je bio daleko najhladniji jer je vanjski, nakon nanosenja ovog termo kita sad najtopliji.
I to nesto govori...
Za termokit (koji je skup i kosta cca 36 KM=5 lit, al sam ga ja kupio na 50% popusta) sam se odlucio da testiram i vidim dal ce se pojavljivati vlaga koje je dosad bilo. Ako ne bude vlage, ja cu biti zadovoljan.
Dal ce se ustediti energije kao sto pise u katalogu, to mi nije presudno. Ono sto sam odmah primjetio je da je zid koji je bio daleko najhladniji jer je vanjski, nakon nanosenja ovog termo kita sad najtopliji.
I to nesto govori...
- rovac13
#7100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sjecas se kad smo pisali o gree klimama.Distortion wrote:Nisam pratio cijene invertera ove sezone. Neki kazu da su poskupili u zadnja tri mjeseca.
Gree hansol je bio njihov skoro najbolji model ,samo u crown bio iznad .
Kazu da su dobre klime ,i ti si cuo da ih hvale,taj hansol 09 je kostao oko 2000 KM
Eh sad mozes taj gree hansol 09 da kupis za oko 1100 KM
Iz nekog razloga je pojeftinio.
Ako je istina da je onako dobar kao sto se pricalo,onda je ova cijena skroz zanimljiva.
Ili ce bit da su prije klepali kupce po usima............il ce bit da je sad do dzaba ta klima....trece nema