Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#7076 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Dado34 wrote:Evo pitanje. U Opel servisu(imaju istog slupanog parkiranog) mi je receno da moram mjenjati kompletnu elektriku od kompjutera do motora Opel vectra 2.0 16v 1997 cdx(moze i od 1.8 modela). NAVODNO TO JE BOLEST KOD TIH MODELA. Opet drugi majstor kaze samo protokomjer zraka i to je to. Ne vuce, gasi se u leru. Sta sad?
Opeli tih generacija ima problema sa ECUom, zbog smjestaja na motoru pa konstantna hladjenja i grijanja uzrokuju hladan lem tj. prekid..
Ne znam jel na tom konkretno motoru kompjuter zasarafljen na motoru?
Prekid moze biti bilo gdje u ECUu, al po onome sto ja znam, najcesci simptomi su da ventilatori na hladnjaku polude, auto ide u safe mod, ne ocitava neki od senzora itd.
Ukratko, moze biti bilo sta..protokomjer istekaj pa vidi ima li promjena ikakvih, morao bi se promijeniti rad motora ili na bolje (sto je vjerovatno) ili na gore od trenutnog ako je do njega..
Sto se tice kompatibilnosti ECUa, mislim da ne bi odgovaralo od drugog motora, iako je mozda moguce za tu stariju generaciju od moje

Ja sam mijenjao ECU na 1.8 16v oznake Z18XE, meni nije ocitavao senzor bregaste kad je vruc i auto prebaci u safe mod (gore lampice, ogranici obrtaje na 4000 itd)
Ako budes trazio novi, gledaj da nadjes unaprijedjenu verziju jer je Opel izbacio novi hardver zbog tih problema za vecinu procesora tj. za one koji su bili problematicni

Reparaciju radi firma ACtronics u Austriji i par ljudi u BiH -koji meni nisu uljevali povjerenje jer su isli metodom "ako proradi"
Ovako izgleda reparacija

Zvrcni ovog mehanicara u Zenici, mozda uspijes s njim to rijesit, ako utvrdis da je ECU
http://www.dzamboservice.com/

Orjentaciono, ECU za moj motor, reparacija 750KM s garancijom i kodiranjem, nov 1150KM, polovan bez garancije 400KM
Na otpadima za Opel prodaju za 300KM, dobijes imobilajzer, citac i ECU ako sam dobro razumio
Ovo je sve za moj motor, moze cijena odstupat

P.S. Protokomjer kod Opela zna crkavat ako je namontirana ona "gljiva" umjesto klasicnog filtera zraka
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7077 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ne mogu da nadjem u servisnoj, kad i ima li potrebe mjenjati ulje u mjenjacu????? 1.6 hdi 66kw
amar1994

#7078 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Ne mogu da nadjem u servisnoj, kad i ima li potrebe mjenjati ulje u mjenjacu????? 1.6 hdi 66kw
ne znam za citroen ali ovi mazdasi sa tim motorom mijenjaju na 150000km :D , kazu da je poslije izmjene gladji mjenjac i da brzine bolje upadaju
:D :thumbup:
basicm

#7079 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Sto bi se mislio, zamjeniti kad zelis, ne kosta milion.

Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
amar1994

#7080 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Konetovan me podsjeti :D , pa eto da pitam , na koliko bi vi redovno mijenjali ,ulje za servo :?
Knjiga kaze da se redovno provjerava samo.
quarterback

#7081 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

amar1994 wrote:Konetovan me podsjeti :D , pa eto da pitam , na koliko bi vi redovno mijenjali ,ulje za servo :?
Knjiga kaze da se redovno provjerava samo.
kod mene je 100.000 ovlasteni ga jos nije zamjenio (niti mislim da se mijenja)
adiammujcinovic

#7082 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adiammujcinovic »

Renault laguna crko kompjuter motora da li odgovara sa druge lagune isti motor dobijem i bravu sa ključem u kompletu ispravno
Ako neko zna 1997 laguna 1,8 benzin 8v

Poslano sa mog Redmi 3 koristeći Tapatalk
Anonimna Lutrija

#7083 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Anonimna Lutrija »

Pozdrav!

Automobil je Lancia Lybra, 2.4JTD, 103kW... Dešava se (najčešće kada je hladan motor) da automobil "trza" npr. u 3. brzini na oko 1300-1500 obrtaja...Trzanje je takvo da obrtaji počnu skakati i auto bukvalno kao da ide nazad-naprijed... Dešava se i u ostalim brzinama koliko sam primijetio, ali samo na manjim obrtajima... Kada se zagrije motor, problem je većinom u 3. brzini na 1300-1500 obrtaja, a u ostalim brzinama nisam primijetio... Jedino dolazim do zaključka da je do termostata, ništa mi drugo nema logike...
Napomena: EGR je blokiran!

Pomoć?
NediM17

#7084 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

adiammujcinovic wrote:Renault laguna crko kompjuter motora da li odgovara sa druge lagune isti motor dobijem i bravu sa ključem u kompletu ispravno
Ako neko zna 1997 laguna 1,8 benzin 8v

Poslano sa mog Redmi 3 koristeći Tapatalk
Da, ali bolje da prekodiras svoje kljuceve nego da se zafrkavas sa mijenjanjem brava.
Anonimna Lutrija wrote:Pozdrav!

Automobil je Lancia Lybra, 2.4JTD, 103kW... Dešava se (najčešće kada je hladan motor) da automobil "trza" npr. u 3. brzini na oko 1300-1500 obrtaja...Trzanje je takvo da obrtaji počnu skakati i auto bukvalno kao da ide nazad-naprijed... Dešava se i u ostalim brzinama koliko sam primijetio, ali samo na manjim obrtajima... Kada se zagrije motor, problem je većinom u 3. brzini na 1300-1500 obrtaja, a u ostalim brzinama nisam primijetio... Jedino dolazim do zaključka da je do termostata, ništa mi drugo nema logike...
Napomena: EGR je blokiran!

Pomoć?
Filter goriva, lose (prljave) dizne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7085 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

basicm wrote:Sto bi se mislio, zamjeniti kad zelis, ne kosta milion.

Neki majszori kazu da ne treba mjenjati, samo provjeriti nivo, i ako fali, dosuti. Kad su minusi, bas tesko ide, u poredjenju sa proslom zimom.
amar1994

#7086 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
basicm wrote:Sto bi se mislio, zamjeniti kad zelis, ne kosta milion.

Neki majszori kazu da ne treba mjenjati, samo provjeriti nivo, i ako fali, dosuti. Kad su minusi, bas tesko ide, u poredjenju sa proslom zimom.
mijenjaj ako tesko upada u brzine :thumbup:
junior3

#7087 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

konektovan wrote:
Pa majku mu, na sve što te zeza sa tim autom još i plivajući pri kraju. :mrgreen: :skoljka:
mrkidjuro

#7088 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mrkidjuro »

Molim za pomoc ili neka iskustva. :-) :?
Tuareg motor mu drugacije radi odnosno malo jace čekica.
Imam motor 128 kw 2,5 tdi r 5 na Tuaregu uradjena bregasta i hidropodizaci ali poslije tog servisa malo jace tuče nego normalno. Auto vozi normalno bez ikakvih smetnji ne pusi nit se grije presao oko 20 hiljada sa takvim zvukom.nema gresaka osim sto mu se motor lila na leru malo. Ako netko ima neki prijedlog,i da li zvuk moze doci usljed istrosenosti pogonskih zupcanika koji su na njemu umjesto lanca ili remena jer je auto preslo blizu 400 hiljada.hvala
mrkidjuro

#7089 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mrkidjuro »

Molim za pomoc ili neka iskustva. :-) :?
black_noke

#7090 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_noke »

Skoda Fabia, 1,9 SDI, 2002. godiste, imam problem sa rikvercom, ponekad nece da ubaci u rikverc, jednostavno dodje do pola puta i nece dalje. Je li imao neko iskustva sa tim?
condy

#7091 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

black_noke wrote:Skoda Fabia, 1,9 SDI, 2002. godiste, imam problem sa rikvercom, ponekad nece da ubaci u rikverc, jednostavno dodje do pola puta i nece dalje. Je li imao neko iskustva sa tim?
Vrati u prvu, kreni samo malo na kvacilu pa ponovo idi u rikverc. Trebalo bi pomoci. VW vozila tog godista imaju problem malo tezeg saltanja ali ponekad u rikverc.

Trebalo bi rastaviti mjenjac da se pregleda al to ti se ne isplati raditi. Eventualno, zamjeniti ulje u mjenjacu mozda fali ulja, ali cisto sumnjam jer bi zapinjao i u drugim brzinama. U svakom slucaju sa zamjenom ulja tacno odredjene VW specifikacije koja ide, ne mozes pogrijesiti.
basicm

#7092 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

black_noke wrote:Skoda Fabia, 1,9 SDI, 2002. godiste, imam problem sa rikvercom, ponekad nece da ubaci u rikverc, jednostavno dodje do pola puta i nece dalje. Je li imao neko iskustva sa tim?
Nosaci motora?

black_noke

#7093 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_noke »

condy wrote:
Vrati u prvu, kreni samo malo na kvacilu pa ponovo idi u rikverc. Trebalo bi pomoci. VW vozila tog godista imaju problem malo tezeg saltanja ali ponekad u rikverc.

Trebalo bi rastaviti mjenjac da se pregleda al to ti se ne isplati raditi. Eventualno, zamjeniti ulje u mjenjacu mozda fali ulja, ali cisto sumnjam jer bi zapinjao i u drugim brzinama. U svakom slucaju sa zamjenom ulja tacno odredjene VW specifikacije koja ide, ne mozes pogrijesiti.
pokusao to ali ne pomaze, evo sad nikako nece vise u rikverc da ubaci, dodje do pola puta i tu stane i nema sanse dalje...
amar1994

#7094 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

kolika je mogucnost da ovaj saraf pukne i ostane u bloku motora, posto je servis srao po sipci ulja :twisted: :roll:
aluminijski blok, kao i saraf a sipka je celicna :wink:

Image
Image

:( :run:
Last edited by amar1994 on 20/11/2016 22:39, edited 1 time in total.
condy

#7095 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

black_noke wrote:
condy wrote:

pokusao to ali ne pomaze, evo sad nikako nece vise u rikverc da ubaci, dodje do pola puta i tu stane i nema sanse dalje...
Mozeli kad ugasis auto ici u rikverc ?
condy

#7096 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

amar1994 wrote:kolika je mogucnost da ovaj saraf pukne i ostane u bloku motora, posto je servis srao po sipci ulja :twisted: :roll:

Image
Image

Ne moze sam od sebe puknut. Oni su ga slomili :)
Kako si to uspio skuziti :mrgreen:
black_noke

#7097 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_noke »

ne moze ni tad, pokusao sam i to, isti problem bude.
condy

#7098 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Morace se rastavit mjenjac i ponovo poslozit. Problem je u mjenjacu jer nece da prodje ni kad je ugaseno auto. Nije ocigledno do lamele ili do cilindara od mjenjaca. Jedan forumas je spomenuo nosac od motora odnosno mjenjaca, on moze uticat na teze saltanje ali kod tebe nece ni kad je ugasen tako da nije do njih.

Vidi sa @bitangom, on ti moze najkonkretnije reci sta bi moglo biti.
amar1994

#7099 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:kolika je mogucnost da ovaj saraf pukne i ostane u bloku motora, posto je servis srao po sipci ulja :twisted: :roll:

Image
Image

Ne moze sam od sebe puknut. Oni su ga slomili :)
Kako si to uspio skuziti :mrgreen:
Nisam , nego me strah da nije :D
Joj stoke, stavicu slike stare sipke kad se zamijeni [emoji106]
530i

#7100 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

black_noke wrote:
ne moze ni tad, pokusao sam i to, isti problem bude.

Prvo pregledaj poluge ili sajle od ručice do samog mjenjača...pa onda skidanje mjenjača i popravka.
Post Reply