Opeli tih generacija ima problema sa ECUom, zbog smjestaja na motoru pa konstantna hladjenja i grijanja uzrokuju hladan lem tj. prekid..Dado34 wrote:Evo pitanje. U Opel servisu(imaju istog slupanog parkiranog) mi je receno da moram mjenjati kompletnu elektriku od kompjutera do motora Opel vectra 2.0 16v 1997 cdx(moze i od 1.8 modela). NAVODNO TO JE BOLEST KOD TIH MODELA. Opet drugi majstor kaze samo protokomjer zraka i to je to. Ne vuce, gasi se u leru. Sta sad?
Ne znam jel na tom konkretno motoru kompjuter zasarafljen na motoru?
Prekid moze biti bilo gdje u ECUu, al po onome sto ja znam, najcesci simptomi su da ventilatori na hladnjaku polude, auto ide u safe mod, ne ocitava neki od senzora itd.
Ukratko, moze biti bilo sta..protokomjer istekaj pa vidi ima li promjena ikakvih, morao bi se promijeniti rad motora ili na bolje (sto je vjerovatno) ili na gore od trenutnog ako je do njega..
Sto se tice kompatibilnosti ECUa, mislim da ne bi odgovaralo od drugog motora, iako je mozda moguce za tu stariju generaciju od moje
Ja sam mijenjao ECU na 1.8 16v oznake Z18XE, meni nije ocitavao senzor bregaste kad je vruc i auto prebaci u safe mod (gore lampice, ogranici obrtaje na 4000 itd)
Ako budes trazio novi, gledaj da nadjes unaprijedjenu verziju jer je Opel izbacio novi hardver zbog tih problema za vecinu procesora tj. za one koji su bili problematicni
Reparaciju radi firma ACtronics u Austriji i par ljudi u BiH -koji meni nisu uljevali povjerenje jer su isli metodom "ako proradi"
Ovako izgleda reparacija
Zvrcni ovog mehanicara u Zenici, mozda uspijes s njim to rijesit, ako utvrdis da je ECU
http://www.dzamboservice.com/
Orjentaciono, ECU za moj motor, reparacija 750KM s garancijom i kodiranjem, nov 1150KM, polovan bez garancije 400KM
Na otpadima za Opel prodaju za 300KM, dobijes imobilajzer, citac i ECU ako sam dobro razumio
Ovo je sve za moj motor, moze cijena odstupat
P.S. Protokomjer kod Opela zna crkavat ako je namontirana ona "gljiva" umjesto klasicnog filtera zraka