INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#7076 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

OK sve, poskupljenja i sve što ide. Ali mi je preglupo za ovo sad krivi SDA ili bilo koga domaćeg.
Ova inflacija koju imamo je - uvezena, a mi nismo izolovan otok i naša država nema mehanizme koje imaju velike zemlje EU i USA. - 80% Eura i Dolara koji su u opticaju su isprintani u zadnje 2 godine - dakle ogroman inflatorni šok. Pa uzmite samo da je Njemačka uvela pojam ''Kurzarbeit'' - da ljude pošalje kućama i da im daje 60-70% plate iako ne rade. Dakle država im je plaćala što su bili kod kuće. Odakle pare - pa printale se. BiH nema mogućnost (hvala Bogu) da printa novac i mi smo ni krivi ni dužni u ovome svemu nagrabusili (jer kod nas je lockdown bio 2 mjeseca - a u Njemačkoj haman 2 god.). Slična situacija se desila i u USA. E sad mi smo u svemu tome, kao nebitna karika koja mnogo uvozi - kolateralna šteta. Jer kad daješ ljudima pare za nerad - ti time obezvrjeđuješ rad (što se i desilo), a ovi što su kod kuće - od dosade naručuju stvari sa Amazona i imamo ono što imamo.

Rat u Ukrajini je došao kao dodatni super izgovor. Ja bih razumio da je naša vlast kriva, da se poskupljenja dešavaju samo kod nas. Naravno, za naš tanak standard je svako poskupljenje pogubnije nego u razvijenim zemljama. Pogledajte malo youtube kanale, svjetske vijesti - poskupljenja su u cijelom svijetu i nestašice, tako da nema smisla za ovo sve kriviti domaće političare (kad ni strani nisu ništa bolji).

A ovaj što poredi 1996 - on se deff ne sjeća te godine. Ja se sjećam da je direktoru srednje škole u Zenici 1999 god. plata iznosila 300KM, doktori su imali 500KM i normalno je bilo da kasni po nekoliko mjeseci. Tad se plata od 200KM, koja se dobije na vrijeme - smatrala bingom, a ko je još i prijavljen - ma top. U nekim državnim firmama/ustanovama dešavalo se da ti ponude radno mjesto, da radiš tipa pola godine, godinu bez ikakve plate i ono kao čuvaš sebi mjesto - doći će i plata nekad. Tad su jedino dobro živjeli oni koji su radili za strance i humanitarne organizacije, za ostale je bilo bingo dobiti bilo kakav posao, plata noćnog čuvara je bila 50KM. Kod mene je 1998. god. u naselju u Zenici jedna porodica otišla 10 dana u Makarsku na more, cijelo ljeto su bili top tema kako su otišli na more, bili jedini tad u zgradi koji su vidjeli more te godine. Itd. itd. ko pamti 1996 god i prethodne - ne ponovilo se nikad, potpisao bih se sad za 3x veću inflaciju nego za povratak u taj vakat.

Također, vozila koja su bila tada zastupljena su bila Golf 1 ili 2 kao Mainstream, s tim da su se tad porodice koje imaju auto smatrale u najmanju ruku - višom srednjom klasom, nije bilo ni približno ovoliko vozila na cestama kao sad, a broj stanovnika u državi je bio veći.
Hakiz

#7077 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 19/06/2022 23:28

Rat u Ukrajini je došao kao dodatni super izgovor. Ja bih razumio da je naša vlast kriva, da se poskupljenja dešavaju samo kod nas. Naravno, za naš tanak standard je svako poskupljenje pogubnije nego u razvijenim zemljama. Pogledajte malo youtube kanale, svjetske vijesti - poskupljenja su u cijelom svijetu i nestašice, tako da nema smisla za ovo sve kriviti domaće političare (kad ni strani nisu ništa bolji).

Najveća razlika (problem) je u reakciji vlada.
Ozimician

#7078 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

hare_1989 wrote: 19/06/2022 23:17
kox wrote: 19/06/2022 23:00
Izvini, da li si ti bio rođen '96 ? Bilo ko ko je dovoljno star da je se sjeća jasno mu je da je poređenje '96 i danas nebuloza. Tada je odlična plata bila 200 DM a slabo ko je imao ikakvu. Kupovalo se po divljim pijacama uglavnom da se preživi, švercalo na malo, ko je radio kod stranaca bilo mu je dobro (obzirom na okruženje) ali to je mali broj ljudi. Proizvodili nismo ništa.
Ne volim ni ja SDA ali ovakvom pričom im samo dižeš rejting jer se lako prepozna da ovo nema veze sa istinom.
Sve si rekao sa tom konstatacijom o plati. Koliko je tad standard bio veći, a život jeftiniji govori upravo to. Tadašnjih 200 DM je vrijednije od današnjih 2000 KM. Dovoljno je bilo prošetati ulicama i vidjeti koja su vozila tad bila najzastupljenija te njihova godišta, i uporediti sa današnjim.

Činjenica je da nas je SDA sve kolektivno dovela na rub siromaštva. Iz godine u godinu sve se lošije živi, plate se povećavaju samo na papiru, dok u stvarnosti su sve niže i niže, jer ih jede inflacija. Zaposlenost je svake godine sve manja i manja, iako statistika kaže suprotno, jer ljudi odoše vani, i samim tim veća nezaposlenost se i ne primjeti, a tu je, i još gora nego pomenute 1996. godine.

Da je tako kao što kažeš, da standard raste, ne bi preko milion ljudi otišlo iz zemlje u zadnjih 10 godina. Više nije ni bitno da li je zaposlen ili ne, ni koliko mu članova domaćinstva radi, ljudi odoše čim izvade pasoš. Nema više kriterija, samo da je izvan granica, pa makar to bila i Hrvatska.
Izvini druže, ali ne znam gdje primaš ovoliku propagandu. Pogledaj malo svjetske vijesti - nije inflacija samo kod nas. Golf 2 je tada bio 5000KM, znači po tvojoj logici trebalo je 50 prosječnih plata da kupiš Golfa 2 - to je ekvivalent danas autu od 50 000 KM - znači rijetki su mogli tada imati Golfa 2 kao i sad što rijetki voze auto od 50 000KM.

Nezaposlenost nije i ne može biti gora - u prethodnom postu sam naveo kakvo je bilo očajno tržište rada tada. A za primjer, službeno 2002 god. je prosječna njemačka plata bila 10x bosanskih - a trenutno je 4x - tako da je sigurno da standard raste, naravno nedovoljno da se s njima poredimo i dalje.

A to da je milion ljudi napustilo BiH u zadnjih 10 god - to je tek nevjerovatna propaganda laž. Btw. jel ti živiš vani i zašto ne ?
giannibelif

#7079 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

A zašto je uvezena? Pa dobili smo valutu koja da iole kolektivno kao narod i država imamo mozga, treba da služi za privrednu i finansijsku konkurentnost tržišta sa stranim, da jednostavnije i skuplje prodamo svoju robu vani. Trebala je da posluži kao komparativna prednost i prostor da napredujemo, a kod nas je vlast sve učinila da nam valuta vrijedi što manje i da imamo jedan od najvećih stepena inflacije i ogromnu finansijsku depresiju. Ne čine doslovno ništa i čekaju da samo od sebe prođe, kao i sve što rade.
Ozimician

#7080 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

giannibelif wrote: 19/06/2022 23:35 A zašto je uvezena? Pa dobili smo valutu koja da iole kolektivno kao narod i država imamo mozga, treba da služi za privrednu i finansijsku konkurentnost tržišta sa stranim, da jednostavnije i skuplje prodamo svoju robu vani. Trebala je da posluži kao komparativna prednost i prostor da napredujemo, a kod nas je vlast sve učinila da nam valuta vrijedi što manje i da imamo jedan od najvećih stepena inflacije i ogromnu finansijsku depresiju. Ne čine doslovno ništa i čekaju da samo od sebe prođe, kao i sve što rade.
Znaš li kako funkcioniše BAM i da je striktno vezana za EUR i rezerve EUR-a - kad EUR raste - raste i BAM, kad EUR pada - pada i BAM. Ne znam kako misliš da ''jednostavno i skuplje prodamo robu vani'' - ovakva valuta pogoduje samo izvozu. Da imamo mozga - ali nemamo - tako da je (nažalost) bolje što je ovako. Jer ti bi dao Dodiku, Bakiru i Čoviću da printaju novac? Misliš da bi to bilo pametno? Inače na ovim područjima nikad nije bilo pametno dati domaćim vlastima da upravljaju valutom - čak ni za vrijeme Jugoslavije, a kamoli sad. O kakvim ti utopijama maštaš ?
kox

#7081 Re: Poskupljenja

Post by kox »

kox wrote: 19/06/2022 23:00
Izvini, da li si ti bio rođen '96 ? Bilo ko ko je dovoljno star da je se sjeća jasno mu je da je poređenje '96 i danas nebuloza. Tada je odlična plata bila 200 DM a slabo ko je imao ikakvu. Kupovalo se po divljim pijacama uglavnom da se preživi, švercalo na malo, ko je radio kod stranaca bilo mu je dobro (obzirom na okruženje) ali to je mali broj ljudi. Proizvodili nismo ništa.
Ne volim ni ja SDA ali ovakvom pričom im samo dižeš rejting jer se lako prepozna da ovo nema veze sa istinom.
Sve si rekao sa tom konstatacijom o plati. Koliko je tad standard bio veći, a život jeftiniji govori upravo to. Tadašnjih 200 DM je vrijednije od današnjih 2000 KM. Dovoljno je bilo prošetati ulicama i vidjeti koja su vozila tad bila najzastupljenija te njihova godišta, i uporediti sa današnjim.

Činjenica je da nas je SDA sve kolektivno dovela na rub siromaštva. Iz godine u godinu sve se lošije živi, plate se povećavaju samo na papiru, dok u stvarnosti su sve niže i niže, jer ih jede inflacija. Zaposlenost je svake godine sve manja i manja, iako statistika kaže suprotno, jer ljudi odoše vani, i samim tim veća nezaposlenost se i ne primjeti, a tu je, i još gora nego pomenute 1996. godine.

Da je tako kao što kažeš, da standard raste, ne bi preko milion ljudi otišlo iz zemlje u zadnjih 10 godina. Više nije ni bitno da li je zaposlen ili ne, ni koliko mu članova domaćinstva radi, ljudi odoše čim izvade pasoš. Nema više kriterija, samo da je izvan granica, pa makar to bila i Hrvatska.
Ti blage veze nemaš o čemu pričaš. Da si šetao '96 znao bi da još ni stakla nismo imali na prozorima nego UNHCR folije, a ti o standardu. Čuj upoređivanje voznog parka '96 i danas ? Kakvog bolan voznog parka, Sarajevo deblokirano u martu '96, ko je tada kupovao auta ?
Zaposlenost veća bila '96 ? Gdje smo to tačno bili zaposleni ? Na papiru su ljudi bili zaposleni u već propalim preduzećima u kojim su bili zaposleni na početku rata jer je zakon bio takav a zadnju platu primili '91, mnogi i ranije jer su na 'čekanju' bili godinama prije rata.
I ja trošim vrijeme na gluposti :lol:
Last edited by kox on 19/06/2022 23:44, edited 1 time in total.
Ozimician

#7082 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Ozimician wrote: 19/06/2022 23:41
giannibelif wrote: 19/06/2022 23:35 A zašto je uvezena? Pa dobili smo valutu koja da iole kolektivno kao narod i država imamo mozga, treba da služi za privrednu i finansijsku konkurentnost tržišta sa stranim, da jednostavnije i skuplje prodamo svoju robu vani. Trebala je da posluži kao komparativna prednost i prostor da napredujemo, a kod nas je vlast sve učinila da nam valuta vrijedi što manje i da imamo jedan od najvećih stepena inflacije i ogromnu finansijsku depresiju. Ne čine doslovno ništa i čekaju da samo od sebe prođe, kao i sve što rade.
Znaš li kako funkcioniše BAM i da je striktno vezana za EUR i rezerve EUR-a - kad EUR raste - raste i BAM, kad EUR pada - pada i BAM. Ne znam kako misliš da ''jednostavno i skuplje prodamo robu vani'' - ovakva valuta pogoduje samo izvozu. Da imamo mozga - ali nemamo - tako da je (nažalost) bolje što je ovako. TI bi dakle dao Dodiku, Bakiru i Čoviću da printaju novac? Misliš da bi to bilo pametno? Inače na ovim područjima nikad nije bilo pametno dati domaćim vlastima da upravljaju valutom - čak ni za vrijeme Jugoslavije, a kamoli sad. O kakvim ti utopijama maštaš ?
Ozimician

#7083 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

kox wrote: 19/06/2022 23:41

Ti blage veze nemaš o čemu pričaš. Da si šetao '96 znao bi da još ni stakla nismo imali na prozorima nego UNHCR folije, a ti o standardu. Čuj upoređivanje voznog parka '96 i danas ? Kakvog bolan voznog parka, Sarajevo deblokirano u martu '96, ko je tada kupovao auta ?
Zaposlenost veća bila '96 ? Gdje smo to tačno bili zaposleni ? Na papiru su ljudi bili zaposleni u već propalim preduzećima u kojim su bili zaposleni na početku rata jer je zakon bio takav a zadnju platu primili '91.
Vala baš - ne znam samo gdje ih truju ovakvom propagandom... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
giannibelif

#7084 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Znaš li kako funkcioniše BAM i da je striktno vezana za EUR i rezerve EUR-a - kad EUR raste - raste i BAM, kad EUR pada - pada i BAM. Ne znam kako misliš da ''jednostavno i skuplje prodamo robu vani'' - ovakva valuta pogoduje samo izvozu. Da imamo mozga - ali nemamo - tako da je (nažalost) bolje što je ovako. Jer ti bi dao Dodiku, Bakiru i Čoviću da printaju novac? Misliš da bi to bilo pametno? Inače na ovim područjima nikad nije bilo pametno dati domaćim vlastima da upravljaju valutom - čak ni za vrijeme Jugoslavije, a kamoli sad. O kakvim ti utopijama maštaš ?
Baš zato što je vezana i što nije neizvjesne sudbine kao turska lira koja tamošnjoj privredi pravi velike probleme, ali mi imamo ogroman uvoz, plaćamo svu robu jako skupo, malo proizvodimo i onda naravno da imamo ovo što imamo. Ovdje je bitno samo da se namiri javni sektor, da se novac troši i pravi potrošnja kroz javnu upravu, a privredu i konkurentnost niko ne šljivi.
Ozimician

#7085 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

giannibelif wrote: 19/06/2022 23:47

Baš zato što je vezana i što nije neizvjesne sudbine kao turska lira koja tamošnjoj privredi pravi velike probleme, ali mi imamo ogroman uvoz, plaćamo svu robu jako skupo, malo proizvodimo i onda naravno da imamo ovo što imamo. Ovdje je bitno samo da se namiri javni sektor, da se novac troši i pravi potrošnja kroz javnu upravu, a privredu i konkurentnost niko ne šljivi.
Naravno, slažem se s tim potpuno. Ali to se radi na drugi način - tj. država treba da smanji poreze (svih vrsta)i inspekcijski reket i to je onda pogodno tlo za razvoj privrede. A što se same valute tiče - imamo izbor da bude ovako kako jest ili da imamo tursku liru. Tako da između to dvoje, nek stoji ovako kako jeste.
dječak sa šibicama

#7086 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Nisam za SDA, ali...

Svaku temu useru.
guruguru95

#7087 Re: Poskupljenja

Post by guruguru95 »

hare_1989 wrote: 19/06/2022 22:45
Ozimician wrote: 19/06/2022 22:27

To je možda tvoje viđenje, ali standard deff raste - tj veći je sad standard nego prije 10 god., naravno da nije na nivout 2019. ali dugoročno - raste
1996. godine nije bio rat.

Najviše vozila na ulicama: Golf 2, prosječne starosti 5-10 godina.

2022. godine također nije rat.

Najviše vozila na ulicama: Audi i Mercedes, prosječne starosti 15-20 godina.

Cijena litre goriva 1996. godine: 90-100 BH dinara (0,90-1,00 DEM)

Cijena litre goriva 2022. godine: 3,61 KM.

Dakle, standard u odnosu na poslijeratnu 1996. godinu je otišao u bananu. Tad, iako se tek izašlo iz rata, sve je bilo jeftinije, puno bolja i mlađa vozila se vozala, dok danas, na ulicama sami krš, cijene užasno visoke, 10000 BH dinara (100 DEM) iz 1996 je vrijednije od 600 KM iz 2022. godine.

Samo mala usporedba tad i danas:

Hljeb 1996: 50 Dinara
Hljeb 2022: 1,50 KM

Ulje 1996: 80 dinara
Ulje 2022: blizu 8 KM

Cigare 1996: 80 dinara
Cigare 2022: od 5 do 10 KM

Sladoled "Snjeguljica" 1996. godine: 50 dinara
Sladoled "Snjeguljica" 2022. godine: 1,70 KM

Školjka jaja 1996. godine: 300 dinara
Školjka jaja 2022. godine: 10 KM

I tako dalje.

(100 dinara = 1KM)

Danas mi plata jedva dogura 17. u mjesecu, a sa ovom platom 1996. godine, morao bih kera i utoku nabaviti da me ko ne opljačka, jer bih bio jedan od najbogatijih u gradu.

Toliko od standardu. Tonemo iz dana u dan u sve veće siromaštvo.

Hvala SDA!
Bravo :thumbup:

Čim je počela pandemija koronavirusa, negdje u martu 2020. godine, plata u mojoj firmi je smanjena svim uposlenicima za 10 posto. Nikad je nisu vratili nazad niti pomišljaju. U međuvremenu, cijene su podivljale, divljaju i dalje i duplo su veće nego u tom trenutku kada je počelo ludilo sa koronavirusom. A plata mi je trenutno 10 posto manja, a ne veća nego 2019. Da ne bude zabune, u pitanju je firma usred Sarajeva :mrgreen:

I onda mi ovdje pričaju o nekom standardu i nekakvoj metropoli u kojoj se odlično živi i koja se nezaustavljivo širi i razvija. Možda za par hiljada privilegovanih guzonja, tajkuna, stranačkih uhljeba, "kontroverznih biznismena", ratnih profitera i njihovih klošarskih sinova, i možda za ovih nekoliko paćenika kompleksaša koji po forumima naprđuju o nekakvom visokom standardu, pa čovjek bi pomislio da živim u Švicarskoj jebote. :lol:

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini je i dalje 1000 KM, dakle 500 fucking eura, i to samo zahvaljujući ovoj gore pobrojanoj kriminalnoj gamadi.

Kada 1000 KM bude iznos minimalne, a ne prosječne plate u zemlji, onda ću možda moći da tolerišem bajke o rastućem standardu života u BiH :thumbup: :bih:
Last edited by guruguru95 on 20/06/2022 08:12, edited 1 time in total.
konami666

#7088 Re: Poskupljenja

Post by konami666 »

guruguru95 wrote: 20/06/2022 00:04

Dakle, standard u odnosu na poslijeratnu 1996. godinu je otišao u bananu. Tad, iako se tek izašlo iz rata, sve je bilo jeftinije, puno bolja i mlađa vozila se vozala, dok danas, na ulicama sami krš, cijene užasno visoke, 10000 BH dinara (100 DEM) iz 1996 je vrijednije od 600 KM iz 2022. godine.

I tako dalje.

(100 dinara = 1KM)

Danas mi plata jedva dogura 17. u mjesecu, a sa ovom platom 1996. godine, morao bih kera i utoku nabaviti da me ko ne opljačka, jer bih bio jedan od najbogatijih u gradu.

Hvala SDA!

Čim je počela pandemija koronavirusa, negdje u martu 2020. godine, plata u mojoj firmi je smanjena svim uposlenicima za 10 posto. Nikad je nisu vratili nazad niti pomišljaju. U međuvremenu, cijene su podivljale, divljaju i dalje i duplo su veće nego u tom trenutku kada je počelo ludilo sa koronavirusom. A plata mi je trenutno 10 posto manja, a ne veća nego 2019. Da ne bude zabune, u pitanju je državna firma, usred Sarajeva :mrgreen:

I onda mi ovdje pričaju o nekom standardu i nekakvoj metropoli u kojoj se odlično živi i koja se nezaustavljivo širi i razvija. Možda za par hiljada privilegovanih guzonja, tajkuna, stranačkih uhljeba, "kontroverznih biznismena", ratnih profitera i njihovih klošarskih sinova, i možda za ovih nekoliko paćenika kompleksaša koji po forumima naprđuju o nekakvom visokom standardu, pa čovjek bi pomislio da živim u Švicarskoj jebote. :lol:

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini je i dalje 1000 KM, dakle 500 fucking eura, i to samo zahvaljujući ovoj gore pobrojanoj kriminalnoj gamadi.

Kada 1000 KM bude iznos minimalne, a ne prosječne plate u zemlji, onda ću možda moći da tolerišem bajke o rastućem standardu života u BiH :thumbup: :bih:
Tog dana kada 1000KM bude minimalna Plata, potrošačka korpa će da bude 6-7k km za cetveroclanu porodicu. Inflacija u aprilu mjesecu za BiH je 13.2% i nema naznaka da će usporiti. A poslodavac će smanjiti opet 10% sve dok se niko ne buni
Ozimician

#7089 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

guruguru95 wrote: 20/06/2022 00:04

I tako dalje.

(100 dinara = 1KM)

Hvala SDA!

Čim je počela pandemija koronavirusa, negdje u martu 2020. godine, plata u mojoj firmi je smanjena svim uposlenicima za 10 posto. Nikad je nisu vratili nazad niti pomišljaju. U međuvremenu, cijene su podivljale, divljaju i dalje i duplo su veće nego u tom trenutku kada je počelo ludilo sa koronavirusom. A plata mi je trenutno 10 posto manja, a ne veća nego 2019. Da ne bude zabune, u pitanju je državna firma, usred Sarajeva :mrgreen:

Kako mislite ostvariti da iznos minimalne plate bude jednak prosječnoj plati (kad to nigdje u svijetu nije slučaj), to bi dakle iznosilo ca 1700KM brutto - dakle 850€ brutto - a jedna Bugarska, članica EU preko 10 god. - ima minimalnu brutto platu 335€ (Latvia 500€ brutto, Rumunija 515€) - jel' neko stvarno misli da je to izvodivo preko noći donijeti odluku da minimalna plata bude u visini prosječne? Osnovna ekonomska logika - zdravo. Dakle sad već imamo minimalnu platu iznad bugarske i 10% nižu od Latvije i Rumunije (sve zemlje 10+ god. EU članice) bez nacionalnih prepucavanja kao kod nas.

Dakle kad bi uveli min. netto platu 1000KM (brutto ca 1700KM = 850€), imali bi jednu od najvećih minimalnih plata u Evropi, ispred nas bi bile samo Njemačka, Francuska, Španija, Irska i Benelux.
ZoomZoomKiwi

#7090 Re: Poskupljenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Sve je to davno prežvakano, i ista se priča vrti odavno.
Činjenica je da naša vlast, na sve i jednom nivou, a ima ih više nego u Švicarskoj, ne mrda ni prstom ni k**cem ni za šta. Odavno, počevši od uništenih giganata, pa preko nenabavke vakcina, pa evo sve do ekonomske letargije. U smislu da nijedna jedina mjera nije uopće raspravljana a kamoli donesena, ne da se uspori inflacija, jer ovo nije samo BiH stvar, nego da se, eto makar prividno i privremeno, ublaže efekti iste. Što zbog neznanja, što zbog kurcobolje, ali ne znam čemu ovoliki ibret, kad to ništa nije novo, već nekoliko desetljeća.

Mene interesuje, on topic, dokle i kako.
Ne mislim na naš lokalni, pa ni regionalni nivo, nego u globalu a individualno, kako se nositi sa svime ovim?

Koja je za vas psihološka granica cijene goriva i nekih osnovnih namirnica, i šta kad se ona dostigne? Kakvi su vam planovi za predstojeću zimu?

Hoćemo li, kad gorivo bude 5, ili 8 KM po litru, svi odjednom prestat’ voziti, ili?
Hoćemo li, kad ulje bude 12 KM po litru, prestat kuhati na ulju?
Šta kad hljeb bude 3 KM, a plata ista kao i 2019.?

Mislim, široko je pitanje, ali šta dalje stvarno?

Ovo će sve stati kad tad, vjerovatno kad se izbalansira stanje sa realnom količinom (čitaj ogromnom) doštampanog novca za koji ni eurozona ni Ameri nemaju pokriće.

Je li iko od nas razmišljao tražiti povišicu od svog nadređenog, i koliku? Šta to sve povlači za sobom, nova poskupljenja usluga i robe, onda dobijamo još inflacije na inflaciju…

Malo mi je čudno da je sve maltene krenulo od toga da je kinez preko noći odlučio da kontejner više nije 3000$ nego je 7, pa 9k$ a bez realnog opravdanja za to, pogotovo za tako naglu promjenu (još početkom pandemije).
konami666

#7091 Re: Poskupljenja

Post by konami666 »

EFD22 wrote: 20/06/2022 00:36 Sve je to davno prežvakano, i ista se priča vrti odavno.

Ne mislim na naš lokalni, pa ni regionalni nivo, nego u globalu a individualno, kako se nositi sa svime ovim?

Koja je za vas psihološka granica cijene goriva i nekih osnovnih namirnica, i šta kad se ona dostigne? Kakvi su vam planovi za predstojeću zimu?

Hoćemo li, kad gorivo bude 5, ili 8 KM po litru, svi odjednom prestat’ voziti, ili?

Ovo će sve stati kad tad, vjerovatno kad se izbalansira stanje sa realnom količinom (čitaj ogromnom) doštampanog novca za koji ni eurozona ni Ameri nemaju pokriće.

Je li iko od nas razmišljao tražiti povišicu od svog nadređenog, i koliku? Šta to sve povlači za sobom, nova poskupljenja usluga i robe, onda dobijamo još inflacije na inflaciju…

Malo mi je čudno da je sve maltene krenulo od toga da je kinez preko noći odlučio da kontejner više nije 3000$ nego je 7, pa 9k$ a bez realnog opravdanja za to, pogotovo za tako naglu promjenu (još početkom pandemije).
Teško je reci koliko će ovo trajati, po lokalnim medijima gdje živim prognoziraju do sredine 2024. A ako mediji tako govore to znaci da pripremaju stanovništvo da mentalno se pripreme za jedan duži period krize. A po svemu sudeći, ako te pripremaju za to onda će kriza i da bude do tad, opravdana ili ne.

Kako se nositi sa tim, tu mi se nije ništa promijenilo, kupujem istu hranu kao i prije, radim uglavnom od kuće a ako trebam otići u ured onda se vozim uglavnom javnim prevozom, rijetko autom.

Vise me brinu kamate koje centralne banke dižu ali u drugu ruku to vodi i ka nižim to jest realnijim cijenama nekretnina.

Povišicu nisam tražio jer ovdje je moram dobiti svake godine prema ugovoru i ove godine je bila nešto niza od 11%. Poslodavce je strah da im radnici ne odu jer je zeznuta situacija na tržištu.

Naravno, uvijek postoji mogućnost eskalacije situacije oko rata u Ukrajini tako da ako se rat proširi onda će da bude mnogo gore.
Hakiz

#7092 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

EFD22 wrote: 20/06/2022 00:36 Sve je to davno prežvakano, i ista se priča vrti odavno.
Činjenica je da naša vlast, na sve i jednom nivou, a ima ih više nego u Švicarskoj, ne mrda ni prstom ni k**cem ni za šta. Odavno, počevši od uništenih giganata, pa preko nenabavke vakcina, pa evo sve do ekonomske letargije. U smislu da nijedna jedina mjera nije uopće raspravljana a kamoli donesena, ne da se uspori inflacija, jer ovo nije samo BiH stvar, nego da se, eto makar prividno i privremeno, ublaže efekti iste. Što zbog neznanja, što zbog kurcobolje, ali ne znam čemu ovoliki ibret, kad to ništa nije novo, već nekoliko desetljeća.

Nije odlučio Kinez.

Kinez je rekao, nulta stopa tolerancije na covid, sve zatvaramo ovamo kod nas. Onda je Amer i EUropljanin nazvoa i rekao, slušaj, Kinez, meni fakat treba taj kontejner, evo dajem ti 7 umjesto 3, samo ga pošalji. I Kinez poslao.

Znači, do nas je, ne do Kineza.

Sve one koji su na temi o Aliespressu i sličnim treba za uši vući, njihove maske za telefon se krive za povećanje cijene transporta iz Kine :lol:

A ljudi će prestati voziti kao što su prestali pušiti kada je otišla kutija na više od 5 KM.
Messier

#7093 Re: Poskupljenja

Post by Messier »

Otprilike je 3 puta pala vrijednost novca od 1997 do 2022.
25-godisnji period.

Gorivo marka, cigare marka, dvije, kvadrat stana 800 do milje, piva u kinemi 2 marke, litar vina kod rese u slozi 20 maraka, ulaz na sff habla con ella 5 km, kila krompiruse 4 marke, pljeska dvije, na moru apartman na plazi, najbolji 50 km.
1400 maraka Alanja 14 dana za 2 osobe bila, puni pansion, avion, moglo se i pusiti u zadnja 2 reda, pa bilo na chekingu smoking ili non smoking pitanje 😁

Sto god pogledam u odnosu na prije 25 godina je x3.

Tad je normalna placa bila 6,7 stoja.
Ono, ko je imao 400 krpio se.

Sad je normalno 2000, da mozes prezivjeti
Krpi se ko ima 1200,1300

Al naravno, tako je otprilike u citavom svijetu.
Novac gubi vrijednost sve brze i brze
n+1

#7094 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

To bi značilo da je kumulativna inflacija od '97. do danas 300%, a naravno da nije. Ne možete samo računati dobra široke potrošnje (hrana, cigare, gorivo...) kada govorimo o inflaciji, jer je inflacija opći porast cijena svih dobara i usluga.

Da, cijene cigara su porasle 500%, ali primarno zbog akciza, cijene kifli su porasle 150%, i tako dalje. Dakle, pojedina dobra su imala ozbiljan skok cijena, ali na općem nivou smo godinama imali deflaciju prije ovog sranja.
hare_1989

#7095 Re: Poskupljenja

Post by hare_1989 »

[..quote=kox post_id=18198384 time=1655674907 user_id=139646]

Zaposlenost veća bila '96 ? Gdje smo to tačno bili zaposleni ? Na papiru su ljudi bili zaposleni u već propalim preduzećima u kojim su bili zaposleni na početku rata jer je zakon bio takav a zadnju platu primili '91, mnogi i ranije jer su na 'čekanju' bili godinama prije rata.
[/quote]

E nemoj meni Bakirovu botovsku propagandu prosipati.
Da si šetao '96 znao bi da još ni stakla nismo imali na prozorima nego UNHCR folije, a ti o standardu.
Dakle, trebamo biti zadovoljni što imamo stakla na prozorima?

Tu umotanu priču da je SDA obnovila Bosnu, posebno Sarajevo, više ne puši niko. Nemaš potrebe za tim. Možeš širiti SDA propagandu do sutra ali jedna je istina i činjenice ostaju, a to je da nikad gore nismo živjeli i da je kompletna država na rubu siromaštva, a narod na rubu totalne gladi, a sve zbog Bakira i SDA vladavine, kojoj želiš sad pripisati neke uspjehe i zasluge, a ustvari u crno su nas zavili.

Pomenute godine, tj. 1996. smo svi bili Lordovi, u odnosu šta smo i ko smo danas, 2022. godine. I opet ponavljam, zahvaljujući SDA, najsiromašnija smo država u Evropi i jedna od najsiromašnijih u svijetu.
Project Lucian

#7096 Re: Poskupljenja

Post by Project Lucian »

Ozimician wrote: 19/06/2022 23:28 OK sve, poskupljenja i sve što ide. Ali mi je preglupo za ovo sad krivi SDA ili bilo koga domaćeg.
Ova inflacija koju imamo je - uvezena, a mi nismo izolovan otok i naša država nema mehanizme koje imaju velike zemlje EU i USA. - 80% Eura i Dolara koji su u opticaju su isprintani u zadnje 2 godine - dakle ogroman inflatorni šok. Pa uzmite samo da je Njemačka uvela pojam ''Kurzarbeit'' - da ljude pošalje kućama i da im daje 60-70% plate iako ne rade. Dakle država im je plaćala što su bili kod kuće. Odakle pare - pa printale se. BiH nema mogućnost (hvala Bogu) da printa novac i mi smo ni krivi ni dužni u ovome svemu nagrabusili (jer kod nas je lockdown bio 2 mjeseca - a u Njemačkoj haman 2 god.). Slična situacija se desila i u USA. E sad mi smo u svemu tome, kao nebitna karika koja mnogo uvozi - kolateralna šteta. Jer kad daješ ljudima pare za nerad - ti time obezvrjeđuješ rad (što se i desilo), a ovi što su kod kuće - od dosade naručuju stvari sa Amazona i imamo ono što imamo.

A ovaj što poredi 1996 - on se deff ne sjeća te godine. Ja se sjećam da je direktoru srednje škole u Zenici 1999 god. plata iznosila 300KM, doktori su imali 500KM i normalno je bilo da kasni po nekoliko mjeseci. Tad se plata od 200KM, koja se dobije na vrijeme - smatrala bingom, a ko je još i prijavljen - ma top. U nekim državnim firmama/ustanovama dešavalo se da ti ponude radno mjesto, da radiš tipa pola godine, godinu bez ikakve plate i ono kao čuvaš sebi mjesto - doći će i plata nekad. Tad su jedino dobro živjeli oni koji su radili za strance i humanitarne organizacije, za ostale je bilo bingo dobiti bilo kakav posao, plata noćnog čuvara je bila 50KM. Kod mene je 1998. god. u naselju u Zenici jedna porodica otišla 10 dana u Makarsku na more, cijelo ljeto su bili top tema kako su otišli na more, bili jedini tad u zgradi koji su vidjeli more te godine. Itd. itd. ko pamti 1996 god i prethodne - ne ponovilo se nikad, potpisao bih se sad za 3x veću inflaciju nego za povratak u taj vakat.

Također, vozila koja su bila tada zastupljena su bila Golf 1 ili 2 kao Mainstream, s tim da su se tad porodice koje imaju auto smatrale u najmanju ruku - višom srednjom klasom, nije bilo ni približno ovoliko vozila na cestama kao sad, a broj stanovnika u državi je bio veći.
Jbt na ovom forumu sve gola fukara.
madesa

#7097 Re: Poskupljenja

Post by madesa »

Project Lucian wrote: 20/06/2022 09:50
Ozimician wrote: 19/06/2022 23:28 OK sve, poskupljenja i sve što ide. Ali mi je preglupo za ovo sad krivi SDA ili bilo koga domaćeg.

Jbt na ovom forumu sve gola fukara.

a auta od 30 000 i ljetovanja po turskoj
kox

#7098 Re: Poskupljenja

Post by kox »

Ja se stvarno u posljednje vrijeme zapitam ko piše na ovom forumu. Mislim uvijek se moglo pročitati gluposti raznih, forum je, ali sada se već prekucava nebulozama :lol:
nepass1

#7099 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

kox wrote: 19/06/2022 10:18
suspect_zero wrote: 19/06/2022 00:08

Znam da je smeće al većinom nemaš vremena kad je doručak da spreman nešto zdravo.
Drugo, ne znam kako kod vas djeca...kod mene narodno veselje kad odobrim viršlice...po čitav dan me pegla kad će biti :oops: ne mogu mu svaki dan jaja, abc sir, mileram. Jedno vrijeme sam se patila da ga pokušam nagovoriti na puru, ne ide :-?
Ma kod sviju ista priča, i moj bi živio na viršlama i salami.
Haha ja maloj reko haj pizzu da pojedemo da ne idemo kuci, kaze necu hocu buranije ili supicu.
I morao kuci ici da je nahranim.
Kaze vodi me teti sto je cuva da mi napravi kupus.
Kiki_Musampa

#7100 Re: Poskupljenja

Post by Kiki_Musampa »

kox wrote: 20/06/2022 10:22 Ja se stvarno u posljednje vrijeme zapitam ko piše na ovom forumu. Mislim uvijek se moglo pročitati gluposti raznih, forum je, ali sada se već prekucava nebulozama :lol:
Negdje sam pročitao dasue trenutno 80% korisnika interneta zapravo botovi. Meni nije jasno da se za sve nadje izgovor u ovoj državi. Kada bi Bakir rekao sada ćemo zaklati po jedno dijete iz svake kuće, pola interneta bi govorilo kako je to dobro,potrebno itd.
Ljudi,koji nisu bili u stanju respiratore bez kradje nabaviti,koji su vakcinisali ljude iz donacija, koji su više štete po ovu državu napravili nego prvi,drugi i zadnji rat zajedno, još uvijek imaju dovoljno jaku bazu,da im sve ovo prolazi. Moje mišljenje je da je to zbog podrške IZ,kod nas je religija tabu tema.

Cijene će i dalje ići dalje,ne zato što moraju,nego zato što se niko ne buni.
Post Reply