Stare mihAZNADAR wrote:Ja sam dozivio najljepse iz bivse YU i drago mi je zbog toga - neponovljivo.SaraFina wrote:
Pa pojasnio je čovjek sam. Zato što se ta država nije civilizirano raspala nego u krvi, etničkom ćišćenju, progonima i genocidu.
To bi isto bilo da njemački Židovi pjevaju pjesme nacističke Njemačke.
Bosanska samostalnost je skupo plaćena jednom Srebrenicom naprimjer, A HR Ovčarom i Vukovarom.
Godine "blagostanja " kojeg se VI ( ne lično ti. .općenito) sjećate rodjeni 50'60'ili 70' to nažalost ne mogu poništiti niti izbrisati meni ili nekom rodjenom 93' sav užas rata.
Smatrala bi sebe notornom budalom u suprotnom. Ali ostavljam naravno drugim pravo na izbor i lijepa sjećanja.
Ali ove pameti danas - kada vratim film - tek sad primjecujem neke stvari na koje prije nisam obracao paznju ili nisam kontao.
Ostao ljevicar, socijalista, Marx mi u vitrini,..... ali na drugaciji nacin. Ne kudim ja bivsu drzavu zbog komunizma - ali kudim zbog glume tolerancije, Njegosa, Principa, naroda viseg i nizeg ranga, Kosova,.... i sto je dozvolola da srpski nacionalizam ima kajase u rukama vec 80-tih.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Bodkin
#7076 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Ommadawn
#7077 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
E nije isto kao nacisticka Njemacka. Isto bi bilo kada bih ja slusao pjesme Baje Malog Knindze, Lepog Mice ili, da ne bude ni previse patriotski, Dzejovu ”Mrak mrak” i Draganinu ”Umirem, umirem majko” koji su bili hitovi devedesetih u Banja Luci.SaraFina wrote:Pa pojasnio je čovjek sam. Zato što se ta država nije civilizirano raspala nego u krvi, etničkom ćišćenju, progonima i genocidu.Ommadawn wrote:Zasto?SaraFina wrote: Ne može osporiti svoj rad i djelo, ali pravedno i pošteno je smjestio dio prošlosti, koja nije vrijedna ni da joj se u današnjosti otpjeva pjesma.
Sastavni je dio vremena kada su ljudi sa optimizmom i entuzijazmom gradili jednu drzavu u kojoj se ipak BiH modernizovala, makar na kratko.
Bosanska samostalnost je skupo plaćena jednom Srebrenicom naprimjer, A HR Ovčarom i Vukovarom.
Godine "blagostanja " kojeg se VI ( ne lično ti. .općenito) sjećate rodjeni 50'60'ili 70' to nažalost ne mogu poništiti niti izbrisati meni ili nekom rodjenom 93' sav užas rata.
Smatrala bi sebe notornom budalom u suprotnom. Ali ostavljam naravno drugim pravo na izbor i lijepa sjećanja.
Racunajte na nas je nastala kada su ljudi gradili drzavu puni optimizma i entuzijazma od cega je i jedan ogroman dio danasnje Bosne i Hercegovine nastao.
Bosansku samostalnost smo skupo platili zbog bosanskog nesposobnog politickog rukovodstva koje je i nakon rata razorilo (i razara) ono malo nerazorenog sto je ostalo.
Da se razumijemo, ni ja nisam neki jugonostalgicar ali smatram da sve ono sto je u tom razdoblju nastalo u Bosni i Hercegovini treba sacuvati kao svjedok jednog vremena koje se odigralo, sa svim svojim prednostima i nedostatcima od kojih bi, da postoji pamet, danas trebalo izvuci pouku kako bi krenuli dalje ka boljoj prosperitetnijoj buducnosti.
Sta trebamo – sravniti sa zemljom Alipasino Polje (koje je pruzilo dom mnogim radnickim porodicama) jer eto nastalo je u vrijeme mrskog socijalizma? I njegovo gradjenje je doprinjelo genocidu, etnickom ciscenju?
Generacija kojoj je hit ”Racunajte na nas” posvecen je iskoristena kao instrument za rusenje drzave i kada je to na kraju skontala, malo je glupo da je pjevaju danas. Isto kao posrati se u tanjir pa pojesti govno… Ali se definitivno ne moze porediti sa nacistickom Njemackom.
- Ommadawn
#7078 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Uff, u mom naselju ih je dobar dio dobio stanove, sto prasinara sto ovih malo visih rangova. Kakvih je tu profila bilo, mogla bi se dobra knjiga napisati.Fudo387 wrote: Za ovu danasnju su bili FBI, a sto su pendrecili, to je vec za psihijatrije.
Ne znam gdje su sve nalazili one manijake da ih zaposljavaju, ne znam ni jednog da je bio bar mrvu normalan.
Jebote, nama je dok smo bili djeca jedan ludak traume nabio.
Lozio se frajer da je Roki 1 2 i 3, vazda nesta trci, mlatara rukama...i onda dodje kosarke sa nama.
Pobijedis li ga-opali ti samar, pustis mu-opet ti opali samar, kao sto mu pustas...jesam li ja to debil, ha?
Bizi, goni...nek’ smo se i onih budala kutarisali.
Mog druga je jedan vratio iz grada jer je imao majicu "Iron Maiden" sa poznatom maskotom "Eddie" i to je morao izvrnuti i tako se vratiti kuci. "Ne´s ti men´ ljude plasit´ ovuda po gradu".
-
radostan dan
#7079 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zato sad sa dzojom u uglu usana mirno hodi...
, a ni jedan prašinar mu ne smije prići. 
- uglavnomja
#7080 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ponekad se pitam da li su neki od vas dozivjeli pocetak rata u yu
po pricama ispade skupili se po drzavama svi ljudi od 20-40 godina pocetkom 90. i odlucili haj'mo ratovat, srusit yugu, poubijat se ...
nidje veze
rat nije zapoceo narod nego vlast iz bg, koja je naredila j(n)a da napada, redom, prvo slo, pa hrv pa mi
kad je rat poceo nema pojedinca niti grupe niti citavog naroda koji je mogao zaustaviti silu koja je krenula.
a na vlasti su bili lopovi, eks zatvorenici, ljudi koji nisu bili pozeljni u onom sistemu, marginalci, psihopate ...
i uz njih su se prislepali razni dobrovoljci tipa arkanovih huligana i ljudi sa slicnom kriminalnom zaledjinom
a kad je krenulo i pocela mobilizacija covjek nije imao izbora - ili se prikljuciti "svojoj" vojsci ili biti ubijen od nje. kao srdjan aleksic
ili, ko je imao srece i mogucnosti, pobjeci sa balkana
kad je prva zrtva pala - vise nije bilo zaustavljanja
zasto je narod glasao za njih - to ce mi zauvijek ostati misterija. ekonomska kriza ima veze sa tim, donekle mogu shvatiti ocaj da je neko popusio foru: oni su krivi sto nam je sad lose
ali niko nije glasao za rat.
i rat nije vodjen zbog interesa naroda nego zbog licne koristi, kao i svaki drugi rat u istoriji. sto se danas jako dobro vidi
tito dragi, yugu su srusili ljudi koji su pjevali Racunajte na nas
po pricama ispade skupili se po drzavama svi ljudi od 20-40 godina pocetkom 90. i odlucili haj'mo ratovat, srusit yugu, poubijat se ...
nidje veze
rat nije zapoceo narod nego vlast iz bg, koja je naredila j(n)a da napada, redom, prvo slo, pa hrv pa mi
kad je rat poceo nema pojedinca niti grupe niti citavog naroda koji je mogao zaustaviti silu koja je krenula.
a na vlasti su bili lopovi, eks zatvorenici, ljudi koji nisu bili pozeljni u onom sistemu, marginalci, psihopate ...
i uz njih su se prislepali razni dobrovoljci tipa arkanovih huligana i ljudi sa slicnom kriminalnom zaledjinom
a kad je krenulo i pocela mobilizacija covjek nije imao izbora - ili se prikljuciti "svojoj" vojsci ili biti ubijen od nje. kao srdjan aleksic
zasto je narod glasao za njih - to ce mi zauvijek ostati misterija. ekonomska kriza ima veze sa tim, donekle mogu shvatiti ocaj da je neko popusio foru: oni su krivi sto nam je sad lose
i rat nije vodjen zbog interesa naroda nego zbog licne koristi, kao i svaki drugi rat u istoriji. sto se danas jako dobro vidi
- SaraFina
#7081 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ommadawn wrote:E nije isto kao nacisticka Njemacka. Isto bi bilo kada bih ja slusao pjesme Baje Malog Knindze, Lepog Mice ili, da ne bude ni previse patriotski, Dzejovu ”Mrak mrak” i Draganinu ”Umirem, umirem majko” koji su bili hitovi devedesetih u Banja Luci.SaraFina wrote:
Pa pojasnio je čovjek sam. Zato što se ta država nije civilizirano raspala nego u krvi, etničkom ćišćenju, progonima i genocidu.
Racunajte na nas je nastala kada su ljudi gradili drzavu puni optimizma i entuzijazma od cega je i jedan ogroman dio danasnje Bosne i Hercegovine nastao.
Bosansku samostalnost smo skupo platili zbog bosanskog nesposobnog politickog rukovodstva koje je i nakon rata razorilo (i razara) ono malo nerazorenog sto je ostalo.
Da se razumijemo, ni ja nisam neki jugonostalgicar ali smatram da sve ono sto je u tom razdoblju nastalo u Bosni i Hercegovini treba sacuvati kao svjedok jednog vremena koje se odigralo, sa svim svojim prednostima i nedostatcima od kojih bi, da postoji pamet, danas trebalo izvuci pouku kako bi krenuli dalje ka boljoj prosperitetnijoj buducnosti.
Sta trebamo – sravniti sa zemljom Alipasino Polje (koje je pruzilo dom mnogim radnickim porodicama) jer eto nastalo je u vrijeme mrskog socijalizma? I njegovo gradjenje je doprinjelo genocidu, etnickom ciscenju?
Generacija kojoj je hit ”Racunajte na nas” posvecen je iskoristena kao instrument za rusenje drzave i kada je to na kraju skontala, malo je glupo da je pjevaju danas. Isto kao posrati se u tanjir pa pojesti govno… Ali se definitivno ne moze porediti sa nacistickom Njemackom.
Nisam ja za rušenje ničega, niti to sebi možemo priuštiti. I sama sam rekla da mi je žao što nismo više izvukli poput Hrvata (Plivu, Kraš, Podravku) i zato što je rat tako dugo trajao na cijeloj teritoriji BIH, pa je djelomično uništio i opustošio i komunističku ostavštinu.
Što se tice Djoletovih pjesama iz tog vremena, po mom mišljenju najbolje je da ostanu dio prošlosti. Maršal i tkz; JNA su za mene saučesnici (maršal djelomični ) a JNA direktni u sukobima i zločinima devedesetih.
Pa obzirom da su simbolizirali tu nakaradnu tvorevinu i moj narod uljuljkali u vještački kreiranu sigurnost, te je Bošnjaka mnogo izginulo, vjerujući da im sopstvena armija ne bi nikad nažao učinila, stojim i dalje iza svoje tvrdnje kad je EX Yu u pitanju.
EX Yuga je velikosrbima poslužila kao krinka za dogadjanja devedesetih. Što su odabrali i kraljivinu predhodno i SFRJ naknadno? Iz želje da dominiraju nad drugim narodima. Kad se raspala i mogućnost dominacije nije prolazila dalje, silom su je pokušali vratiti gladni krvi i teritorije. To je jedina istina.
- dječak sa šibicama
#7082 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Uvijek se pitam zasto o Jugoslaviji najvise tabire oni koji su tada nosili pelene ili su bili tek u planu realizacije svojih roditelja.
- madner
#7083 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije lako biti mangup.Ommadawn wrote:Uff, u mom naselju ih je dobar dio dobio stanove, sto prasinara sto ovih malo visih rangova. Kakvih je tu profila bilo, mogla bi se dobra knjiga napisati.Fudo387 wrote: Za ovu danasnju su bili FBI, a sto su pendrecili, to je vec za psihijatrije.
Ne znam gdje su sve nalazili one manijake da ih zaposljavaju, ne znam ni jednog da je bio bar mrvu normalan.
Jebote, nama je dok smo bili djeca jedan ludak traume nabio.
Lozio se frajer da je Roki 1 2 i 3, vazda nesta trci, mlatara rukama...i onda dodje kosarke sa nama.
Pobijedis li ga-opali ti samar, pustis mu-opet ti opali samar, kao sto mu pustas...jesam li ja to debil, ha?
Bizi, goni...nek’ smo se i onih budala kutarisali.
Mog druga je jedan vratio iz grada jer je imao majicu "Iron Maiden" sa poznatom maskotom "Eddie" i to je morao izvrnuti i tako se vratiti kuci. "Ne´s ti men´ ljude plasit´ ovuda po gradu".
- SaraFina
#7084 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajde molim te!uglavnomja wrote:ponekad se pitam da li su neki od vas dozivjeli pocetak rata u yu![]()
po pricama ispade skupili se po drzavama svi ljudi od 20-40 godina pocetkom 90. i odlucili haj'mo ratovat, srusit yugu, poubijat se ...![]()
nidje veze
rat nije zapoceo narod nego vlast iz bg, koja je naredila j(n)a da napada, redom, prvo slo, pa hrv pa mi![]()
Pokojni Srdjan Aleksić ubijen je obavljajući ljudsku dužnost. Štiteći čovjeka Bošnjaka od pomahnitale četničke žgadije. Makar izgooglaj ako nisi upućena.
I niko nikom ne spori što je otišao "svojima" nego što je u ime velikosrpskih ciljeva pravio zločine.
Posebno velikosrpska klika iz BiH i Srbije sa ljudstvom (vojnim i paravojnim formacijama) te oružjem i logistikom tkz :JNA.
- SaraFina
#7085 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
dječak sa šibicama wrote:Uvijek se pitam zasto o Jugoslaviji najvise tabire oni koji su tada nosili pelene ili su bili tek u planu realizacije svojih roditelja.
Neko voli obrazovne emisije tipa zadruge i ostale emisije, a neko tabiriti o EX Yugi
Svakom svačije i na volju
- dječak sa šibicama
#7086 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ovi sto slusaju Balasevica, ili su romanticne klinke koje zele da se isplacu ili naivni likovi koji padaju na Djoletove jeftine pateticne tirade
lik bio rezimski pjevac, pa malo hejtao i pljuvao Albance, pa malo Slovence, pa pobjegao kod Slovenaca, uzeo pasos, sad voli sve i svakoga a najvise samog sebe, kao sto je uvijek i volio
vojvodjanski Dino Merlin, covjek za sve sisteme
lik bio rezimski pjevac, pa malo hejtao i pljuvao Albance, pa malo Slovence, pa pobjegao kod Slovenaca, uzeo pasos, sad voli sve i svakoga a najvise samog sebe, kao sto je uvijek i volio
-
radostan dan
#7087 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nije tačno...dječak sa šibicama wrote:ovi sto slusaju Balasevica, ili su romanticne klinke koje zele da se isplacu ili naivni likovi koji padaju na Djoletove jeftine pateticne tirade
http://www.yugopapir.com/2012/10/zvezde ... u-ore.html
- SaraFina
#7088 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma Djole je pametan i pošten lik. Opjevavati Yugu vjerovatno je smatrao da bi bilo čisto licemjerstvo u HR. I na neki način pokušaj revizalizacije s njegove strane i pokušaja pomirdbe.... Zato je i odbio.
- dječak sa šibicama
#7089 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
covjek napisao himnu projektu "kontrola stete zbog pojave rokenrola i punka u Jugoslaviji"
ok, dacemo ovim mladim rokenrol, punk, neka se izive, ali daj Djole napisi koji stih da i dalje mozemo racunati na vas u zivotu pred nama sto bitke skriva
ok, dacemo ovim mladim rokenrol, punk, neka se izive, ali daj Djole napisi koji stih da i dalje mozemo racunati na vas u zivotu pred nama sto bitke skriva
- uglavnomja
#7090 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jahSaraFina wrote:Hajde molim te!uglavnomja wrote:ponekad se pitam da li su neki od vas dozivjeli pocetak rata u yu![]()
po pricama ispade skupili se po drzavama svi ljudi od 20-40 godina pocetkom 90. i odlucili haj'mo ratovat, srusit yugu, poubijat se ...![]()
nidje veze
rat nije zapoceo narod nego vlast iz bg, koja je naredila j(n)a da napada, redom, prvo slo, pa hrv pa mi![]()
Pokojni Srdjan Aleksić ubijen je obavljajući ljudsku dužnost. Štiteći čovjeka Bošnjaka od pomahnitale četničke žgadije. Makar izgooglaj ako nisi upućena.
I niko nikom ne spori što je otišao "svojima" nego što je u ime velikosrpskih ciljeva pravio zločine.
Posebno velikosrpska klika iz BiH i Srbije sa ljudstvom (vojnim i paravojnim formacijama) te oružjem i logistikom tkz :JNA.
lika mobilisu, pokupe ga od kuce, vojna policija ili kakvi skorpioni ...
i ode on ono se pjesmom (i to racunajte na nas) da ubija nevine ljude ... za veliku srbiju
ocito ne znas sta je rat i koliko je pojedinac, obican lik izvan politickog vrha, nebitan u ratu. zivot se svodi na golo zivotinjsko prezivljavanje, da te ne pogodi metak ili granata i da imas sta jesti
(a stradavali su i oni iz politickog vrha kad su se usprotivili ratu, ima prica o jednom sarajevskom dokoru kojeg je pojeo mrak)
da ponovim: 3 izbora:
slusati one koji odlucuju o zivotu i raditi sta narede
suprotstaviti se i biti ubijen
i 3. je pod mozda, pobjeci daleko
a pricati o plemenitosti, ljudskosti, slobodi izbora ...
po obicaju, ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju imaju najcvrsce stavove
- SaraFina
#7091 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
uglavnomja wrote:jahSaraFina wrote:Hajde molim te!uglavnomja wrote:ponekad se pitam da li su neki od vas dozivjeli pocetak rata u yu![]()
nidje veze
lika mobilisu, pokupe ga od kuce, vojna policija ili kakvi skorpioni ...
i ode on ono se pjesmom (i to racunajte na nas) da ubija nevine ljude ... za veliku srbiju
ocito ne znas sta je rat i koliko je pojedinac, obican lik izvan politickog vrha, nebitan u ratu. zivot se svodi na golo zivotinjsko prezivljavanje, da te ne pogodi metak ili granata i da imas sta jesti
(a stradavali su i oni iz politickog vrha kad su se usprotivili ratu, ima prica o jednom sarajevskom dokoru kojeg je pojeo mrak)
da ponovim: 3 izbora:
slusati one koji odlucuju o zivotu i raditi sta narede
suprotstaviti se i biti ubijen
i 3. je pod mozda, pobjeci daleko
a pricati o plemenitosti, ljudskosti, slobodi izbora ...pojedinca u ratu
po obicaju, ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju imaju najcvrsce stavove
Možeš ti do 2345 hidžretske pokušavati revitalizirati krivnju Srbije i velikosrba u BiH za dogadjaje devedesetih. To meni apsolutno ništa ne znači. Velikosrbi su i u EX Yuuuuuuugi guslali o "Turcima i dahijama", da se glupi Bošnjo ne dosjeti čime su hranili višegodišnju mržnju prema mom narodu. Najmalobrojnijem i bez izražene želje i za identitetom, a ne vjere. Ja ću pisati a i ostali, da se nikad ne zaboravi i ne ponovi.
Kulturniji i učinkovitiji pristup 100%.
- uglavnomja
#7092 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
SaraFina wrote:
Možeš ti do 2345 hidžretske pokušavati revitalizirati krivnju Srbije i velikosrba u BiH za dogadjaje devedesetih. To meni apsolutno ništa ne znači. Velikosrbi su i u EX Yuuuuuuugi guslali o "Turcima i dahijama", da se glupi Bošnjo ne dosjeti čime su hranili višegodišnju mržnju prema mom narodu. Najmalobrojnijem i bez izražene želje i za identitetom, a ne vjere. Ja ću pisati a i ostali, da se nikad ne zaboravi i ne ponovi.
i opet ne razumijes procitano
fino pise vise puta i beograd i jna ... i arkan i skorpioni
pricam o prici da su ljudi koji su slusali djoleta zapoceli rat
i o tome kako je pojedinac bespomocan u ratu
univerzalna prica ...
a ti citaj sta hoces
- SaraFina
#7093 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
uglavnomja wrote:SaraFina wrote:
i opet ne razumijes procitano
fino pise vise puta i beograd i jna ... i arkan i skorpioni
pricam o prici da su ljudi koji su slusali djoleta zapoceli rat![]()
i o tome kako je pojedinac bespomocan u ratu
univerzalna prica ...
a ti citaj sta hoces
Pa gdje su ti ljudi iz Srbije bili devedesetih, kad je krenulo u HR prvo? Pa onda u BiH krvoproliće? Sjećaš se nekih masovnih skupova podrške BiH po Srbiji? Jedno 100 000 ili 200, 300 000 ljudi koji vole Balaša na ulicama Begeša protiv razaranja Vukovara? Granatiranja starog jezgra Dubrovnika? Iznosim realne cifre. Koliko Srbija broji stanovnika to bi bila realnost?
Sjećaš se takvih skupova kad počelo krvoproliće u BiH? Mnogo jače, intenzivnije i gore nego u HR?
Ako smo svi vjerovali u isto, bilo bi logično da se ljudi za nas založe makar simbolično protestima u glavnom gradu?
Ubijaju im komšije.
Samo osjećam jače cijukanje gusli. Ništa više. "Računajte na nas" ni kao eho ne odjekuje.
- Ommadawn
#7094 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
1. Prilikom obiljezavanja kosovske bitke 1989 Milosevic je izmedju ostalog spomenuo da ce neke stvari rijesavati i oruzjem. Narod ga je aplauzom podrzao i cinili su to i kasnije. Ergo, narod je kriv. Otkud izvukose one silne slike Draze Mihajlovica, kokarde, sahovnice, "U", Ante Pavelica?uglavnomja wrote:ponekad se pitam da li su neki od vas dozivjeli pocetak rata u yu![]()
1.) po pricama ispade skupili se po drzavama svi ljudi od 20-40 godina pocetkom 90. i odlucili haj'mo ratovat, srusit yugu, poubijat se ...![]()
nidje veze
2.) a na vlasti su bili lopovi, eks zatvorenici, ljudi koji nisu bili pozeljni u onom sistemu, marginalci, psihopate ...
3.) i uz njih su se prislepali razni dobrovoljci tipa arkanovih huligana i ljudi sa slicnom kriminalnom zaledjinom
zasto je narod glasao za njih - to ce mi zauvijek ostati misterija. 4.) ekonomska kriza ima veze sa tim, donekle mogu shvatiti ocaj da je neko popusio foru: oni su krivi sto nam je sad lose
5.) ali niko nije glasao za rat.
2. Oni postadose vodje stranaka za koje je narod glasao.
3. Procitati knjigu srbijanskog antropologa Ivana Colovica "Za njima smo isli pevajuci". Sve ce ti biti jasno.
4. Moze se reci. Ali vjerovati da ce ti zivot biti bolji kada protjeras ili ubijes neki drugi narod pored kojeg si sasvim solidno zivio moze samo neko prilicno glup i neuk.
5. Vidjeti pod broj 1.)
- Thorgerson
#7095 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@SaraFina, nije da branim te ljude, ali zaboravljas da 90-ih nije bilo interneta, pa ni svjetskih medija. Bili su rezimski mediji, koji su plasirali one vijesti koje oni hoce da budu plasirane.
Pa tako nece plasirati da JNA ubija civile po Sarajevu, nego ce izmisliti npr. da muslimani bacaju srpsku djecu lavovima. I tako iz dana u dan se ljudima ispira mozak i fura se nacionalni naboj. Pogledaj eto RTRS ponekad, danas sta radi, danas kada imas hrpu alternativnih medija, oni se i dalje ne libe da plasiraju gluposti u eter. Jednostavno - ta ista skola.
Druga stvar, ko ce se okupiti i da su htjeli nesto? Pa mislis da bi Milosevicu bio problem da ubije i nekolicinu svojih građana? Big deal.
Ja necu i ne mogu da vjerujem da je npr. vecina Beograđana htjela ovakvu sudbinu Sarajevu.
Pa tako nece plasirati da JNA ubija civile po Sarajevu, nego ce izmisliti npr. da muslimani bacaju srpsku djecu lavovima. I tako iz dana u dan se ljudima ispira mozak i fura se nacionalni naboj. Pogledaj eto RTRS ponekad, danas sta radi, danas kada imas hrpu alternativnih medija, oni se i dalje ne libe da plasiraju gluposti u eter. Jednostavno - ta ista skola.
Druga stvar, ko ce se okupiti i da su htjeli nesto? Pa mislis da bi Milosevicu bio problem da ubije i nekolicinu svojih građana? Big deal.
Ja necu i ne mogu da vjerujem da je npr. vecina Beograđana htjela ovakvu sudbinu Sarajevu.
- uglavnomja
#7096 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ok
sva srpska i hrvatska intiligencija, krema drustva ... se gurala po tim skupovima ... narocito djoletova i ostala r'n'r ekipa ... + ostatak od 10+4 miliona ljudi
sva srpska i hrvatska intiligencija, krema drustva ... se gurala po tim skupovima ... narocito djoletova i ostala r'n'r ekipa ... + ostatak od 10+4 miliona ljudi
-
PM72
#7097 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
rijetko koje kriminalno djelo nije otkriveno i procesuirano u titin vakat.Ondašnji savez izviđača je bio organizovanija i efikasnija organizacija od sadašnje policijeOmmadawn wrote:Je prika, to i kazem. Aludiram na ono sto je ranije PM72 napisao da je Titina murija bila efektivnija a ja tvrdim da nije._BataZiv_0809 wrote:Nadju oni i danas relativno brzo sitne kokosare i klosare, samo nema drzave koja ce ih procesuirati kako treba.Ommadawn wrote: Da ali ih nisu uspjeli obuzdati pendrekom. Pendrekom su samo zastrasivali one koji su htjeli biti mangupi pa se prekontali "Bolje nesta drugo nego krv propisati". Danas ne udaraju pendrekom (ukoliko neko ne vidi) pa se potencijalni mangupi hoce vise osiliti.
Ali hocu da kazem da nisu bili nista efektivniji od danasnje murije po pitanju pronalazenja pocinioca nedjela.
A da nema drzave da ih procesuira kako treba - to stoji. Ondasnja ih je znala i zaposliti da makar prljave poslove odrade za njih.
- SaraFina
#7098 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Thorgerson wrote:@SaraFina, nije da branim te ljude, ali zaboravljas da 90-ih nije bilo interneta, pa ni svjetskih medija. Bili su rezimski mediji, koji su plasirali one vijesti koje oni hoce da budu plasirane.
Rat u BiH nije trajao dva mjeseca. Nego godinama. Iole normalan i zdravim razumom obdaren čovjek nakon pizdarije u Sloveniji, pa u HR i bosanskohercegovačkog krvoprolića nakon godinu dana zapitao bi se šta se to zbilja dogadja. Bilo je ljudi u inostranstvu, Srbija iako je bila medijski izolirana nije mogla biti izolirana 100% godinama. Oprosti ali mi smo tada bili u fokusu svjetske javnosti.
Pa ljudi u šerijatskim zemljama dolaze do informacija sa zapada, pod prijetnjama smrću. Beograd i ostatak Srbije bio je daleko od toga. Sve i da nisu znali u početku, nakon godinu dana samo umnoporemećenom čovjeku ne bi bilo jasno što se u stvari dogadja u tom Sarajevu. To su činjenice.
Milošević ne bi mogao krenuti na masu od 100 a pogotovo 200 ili 300 k Srba a da to ne izazove revolt. Nema šanse. Ne bi bio toliko glup. Na meti zapada zbog krvoproliće u BiH da gazi i gradjane Srbije i ubija to bi bio samoubilački čin.
-
PM72
#7099 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
meni đon obraz?hAZNADAR wrote:
Hajd utrn svega ti, mucno je citati da se uopce javljas. Obraz dzon
Ostace zapamceno kako si izjavio da samo balije kradu svetinje i jedini od drzave prave septicku jamu. Ah ta lijepa vremena kada se balije nisu nista pitale i kada ih je pendrek stavljao na mjesto,...
- piupiu
#7100 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sad se sjetih i ovog teksta, neki dan je objavljen:Thorgerson wrote:@SaraFina, nije da branim te ljude, ali zaboravljas da 90-ih nije bilo interneta, pa ni svjetskih medija. Bili su rezimski mediji, koji su plasirali one vijesti koje oni hoce da budu plasirane.
http://avaz.ba/vijesti/bih/333083/vise- ... od-opsadom