Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Brkooo

#7076 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

da li se mora na svaki artikal sada obiljezit crveno slovo H koje se salje... uslijed skorasnjih desavanja (pljacke itd)?

ovih dana najverovatnije idemo za Zavidovice, pa da znamo prije utovara

zivjeli!
StupskaBitanga

#7077 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Na poziv konzumu da pomogne unesrećenom narodu oni su istakli da je njihova pomoć iskazana postavljanjem punktova u prodajnim objektima
O'zone
Globalni moderator

#7078 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Nemila: Iz nabujale Bosne izvučeno beživotno tijelo žene
19. maj 2014. u 13:54

U naselju Nemila kod Zenice u nabujaloj rijeci Bosni danas oko 10 sati primijećeno je tijelo utopljenice, javlja Fena.

Nakon dojave službeni tim policije je izašao na mjesto i uz pomoć pripadnika Jedinice vatrogasne brigade Zenica izvukao na obalu tijelo nepoznate žene.

Uviđajne radnje obavili su pripadnici krimalnističke policije MUPZDK-a, a tijelo je prema naredbi dežurnog tužioca prebačeno u prosekturu Kantonalne bolnice Zenica, gdje bi se trebala obaviti identifikacija nastradale osobe.

Daljnje istražne radnje o ovom slučaju su u toku.
OldMayor

#7079 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by OldMayor »

ala7 wrote:Možda je "vrijedan" ko što ti kažeš stvarno ne znam momka, ali u ovakvim situacijama gdje minute su bitne se od organizatora očekuje puna koncentracija i profesionalnost. Ako 100 ljudi kaže to je bahato ponašanje ti kažeš nije pa ko je onda lud ovdje. Uostalom šta će sa sjekirom tu gdje mu nije mjesto, na snimku se vidi da se materijal može skloniti samo lopatama i grabljama, dokaz da je došao da se snimi i da palamudi pred svima.

Znaju ljudi šta je ispravno a šta nije. Ovo što ovaj radi nije ispravno pa koprcao se ti koliko hoćeš.
Ma bolan ja znam momka, sto je najgore ovaj video pokazuje bas o kakvom se liku radi.

Lik kojem je upravo glavno da bude vidjen, a za ostalo ima ko ce rintat.

Smatra sebe nekim organizatorom, nekim ko vodjom, menadzerom...ublehas kazem ti. Samo smijesno kako eto neko koga i ne zna na osnovu 20 sekundi moze skontati o kakvoj osobi se radi.
lijek-za-sve

#7080 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lijek-za-sve »

U vrlo skoroj buducnosti,mozda vec i sutra osim hrane i ostalih potrebstina nama ce trebati pomoci u stoci i sjemenima(raznim) jer vecina stanovnista u BiH zivi od toga .Nadam se da nadlezni u drzavi misle i na ovo jer pomoc kako od nas u BiH tako i svana ce da se smanjuje i bit cemo prepusteni sami sebi.Djaba kuce i vile kad nemas sta da jedes i prezivis.....nadam se da cemo svi biti svjesniji i odgovorniji i malo vise raditi nego sto smo prije :bih:
bingov buraz

#7081 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bingov buraz »

dječak sa šibicama wrote:Denijal X Prvi, jel to neki Klingonac?

Ne kontam, takve informacije uvijek bacaju likovi koji se ne potpisu... jel to strah od lokalnih politickih mocnika, ili samo izmisljaju, ostaje nam da nagadjamo.
to je ovaj momak
http://m.youtube.com/watch?v=BiPOVLEYZ_g
znaju Sanjani ko je on,nije lazni profil
O'zone
Globalni moderator

#7082 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Brkooo wrote:da li se mora na svaki artikal sada obiljezit crveno slovo H koje se salje... uslijed skorasnjih desavanja (pljacke itd)?

zivjeli!
Poželjno je.
saabsa

#7083 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by saabsa »

Zastitne maske su isto ljudima potrebne pa ko se sprema da krene u ta podrucja nek imaju na umu da i njih ponesu.
cules82

#7084 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cules82 »

Brkooo wrote:da li se mora na svaki artikal sada obiljezit crveno slovo H koje se salje... uslijed skorasnjih desavanja (pljacke itd)?

zivjeli!
moj savjet ti je : na sve sto dovozis i planiras da dovezes stavi H ps imas PP
Last edited by cules82 on 19/05/2014 15:04, edited 1 time in total.
Brkooo

#7085 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

saabsa wrote:Zastitne maske su isto ljudima potrebne pa ko se sprema da krene u ta podrucja nek imaju na umu da i njih ponesu.
:thumbup:
OldMayor

#7086 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by OldMayor »

Samo me zanima koliko je bagra zaradila ovih dana...mamu li im.

Danas namjerno nisam htio da kupim Janu i nekakve srbijanske vode. Polica gdje ej nasa domaca praazna! Necu bolan iz inata, otisao sam pored u granap i uzeo domacu vodu.
StupskaBitanga

#7087 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Namještaj i sve potrebno za kućanstvo ce itekako trebat
mO k3

#7088 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

OldMayor wrote:Samo me zanima koliko je bagra zaradila ovih dana...mamu li im.

Danas namjerno nisam htio da kupim Janu i nekakve srbijanske vode. Polica gdje ej nasa domaca praazna! Necu bolan iz inata, otisao sam pored u granap i uzeo domacu vodu.
Halo druže to ti je patriotska dužnost i u dobrim danima .... Ne mogu da shvatim pored naše vode da kupujemo strano :twisted:
P308

#7089 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

BHR1 otvorio SOS telefon

Radio Bosne i Hercegovine danas je otvorio SOS telefon (+ 387 33 460 626) za ugrožena područja od poplava i posljedica poplava u Bosni i Hercegovini.

Putem ovog broja građani u zemlji i inostranstvu mogu tražiti informacije o nestalim ili raseljenim osobama.

Otvoreni SOS telefon će povezivati ugrožene ljude kojima je pomoć potrebna sa državnim, humanitarnim i drugim organizacijama koje mogu pružiti pomoć.

Radio Bosne i Hercegovine promijenio je redovnu programsku šemu u četvrtak 16. maja 2014.

Vanredni program Radija biće emitovan do daljnjeg.
dudba

#7090 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

O'zone
Globalni moderator

#7091 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kosovo-n ... /140519106

:thumbup:

Bez obzira na odnose ljudi nude pomoć.

Ako se neko sjeti da ih pozove :(
glockov kolac

#7092 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by glockov kolac »

Ima li neko predstavu koliko je kuća uništeno u klizištima u Federaciji BiH?
emmir1

#7093 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Ne kontam zašto se kupuje voda , kada je vlasnik vode Meli dao saopštenje da se dovuku cisterne i da daje svu vodu đaba.

Koliko god treba cisterni neka dođe i neka vozi

Samo da je neko iz vrha rekao dajte pošaljite tamo 10 cisterni i neka idu za ugrožena područja , kada se isprazne neka idu ponovo na punjenje
O'zone
Globalni moderator

#7094 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Drinski

#7095 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

"Uz sve, postoji opasnost i od antraksa"
Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta: Štete se mjere stotinama miliona eura

Ljudima i životinjama u Bosni i Hercegovini, pored niza opasnosti, prijeti i antraks – upozorava dekan Veterinasrskog fakulteta u Sarajevu dr. Nihad Fejzić.

- Pore antraksa, kojih ima u tlu i inače, sada su rasute svuda. One su smrtonosne kako za životinje, tako i ljude i sada su tamo gdje ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti. Da bi smo spriječili veću štetu, urgentno je potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenijele na ljude – upozorava Fejzić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

On ističe da je Veterinarski fakultet već fromirao krizni štab i da se užurbano radi da se pomogne svima kojima je pomoć neophodna. Nastave na fakultetu nema, ali su profesori i studenti angažirani i rade za potrebe unesrećenog stanovništva.

- Poplave sa sobom nose rizike stomačnih infekcija kako za životinje, tako i ljude. Prijeti leprospiroza i druga oboljenja i mi smo spremni priskočiti upomoć. Kao dio Civilne zaštite Federacije, stavili smo sve svoje potencijale na raspolaganje.

Naša laboratorija radit će sve analize hrane i tečnosti koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim centrima – besplatno – kaže Fejzić.

Timovi vrhunskih veterinarskih stručnjaka, koje predvode profesori dokroti, sutra će već krenuti na teren kako bi snimili stanje i pružili prvu pomoć.

- Nama prijete bolesti koje prenose i komarcima i druge vrste insekata. U prvom redu tu mislim na opasnot od virusa zapadnog Nila. Nagli rast temperature pogoduje i tom virusu i to ugrožava zdravlje ljudi i životinja – ističe Fejzić.

On upozorava i da se hrana koja pristiže kroz humanitarnu pomoć neuslovno skladišti, čime se povećava mogućnost kvarenja, te trovanja ljudi.

- Posebno je i veoma zabrinjavajuće šta ćemo s leševima uginulih životinja. BiH nema spalionicu i taj problem postaje sve urgentniji. To tim više što su najavljene visoke temperature ovih dana razlog za alarm.

Toplota ubrzava raspad leša i povećava rizike širenja zaraza. Jedino rješenje koje se hitno mora uraditi je da se utvrde mjesta za nove jame – grobnice. Osnovni kriterij je da se mora osigurati da leš nema kontak s podzemnim vodama. Usuprotnom, suočavamo se s rizicima – kaže Fejzić.

Naš sagovornik nije mogao reći koliko je životinja nastradalo. Kaže da to trenutno niko ne zna jer su svi preokupirani spašavanjem ljudi.

Ali, siguran sam da će se štete mjeriti stotinama miliona eura. Jer, nije nastradao samo stočni fond, već i veterinarski kapaciteti, stočna hrana, pašnjaci... štete su ogromne i mi smo već zatražili pomoć od Evropske asocijacije veterinara – kaže on.

Ekipe na terenu

Vrhunski stručnjaci u BiH u oblasti veterinarstva od sutra su na terenu.

S predstavnicima Civilne zaštite jedan će tim obići mjesta: Nemila, Željezno i Topčić polje Zavidoviće, Maglaj i Doboj. Druga ekipa ide u Posavinu – Orašje i Odžak i okolna mjesta do kojih se bude moglo doći. Treća ekipa će obići Tuzlanski kanton – Kalesiju, Živinice, Kladanj i još neka mjesta.

- Do petka ćemo preciznije znati šta nam treba i kakvo je stanje. Odmah ćemo vlastima dati prijedlog mjera koje se trebaju poduzeti u tim područjima. Spremni smo i radimo 24 sata – kaže Fejzić.
mefistofilis

#7096 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mefistofilis »

dudba wrote:
agnostic_front

#7097 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Na koje račune je najbolje da stranci uplaćuju pomoć?

Srbija ima ovo:
https://www.facebook.com/helpforserbia

Pretpostavljam da smi mi od ovog miljama daleko?
Last edited by agnostic_front on 19/05/2014 15:25, edited 1 time in total.
made_in_sarajevo

#7098 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by made_in_sarajevo »

citam na fb pa me bas zanima jesmo li tolika stoka ili je opet suplja prica?

DRUGA STVAR: Oštro osuđujemo sva službena policijska lica koja po gradu Sarajevu zaustavljaju automobile nakrcane namirnicima i naplaćuju kazne! Sramota!
mefistofilis

#7099 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mefistofilis »

- Saopstena imena zrtava poplava - pa pola ovih je umrlo prirodnom smrcu ja mislim. samo bi bilo zalosno da ih je voda onda iznijela iz kuca
Klavikula

#7100 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

mefistofilis wrote:
dudba wrote:
sve pohvale pilotima. svako dobro im zelim :thumbup:
Post Reply