Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
r_faruk

#7076 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

irac300 wrote:
L u c i f e r wrote:Sevap bi bilo neke teiste s ove teme spojit na zajednicku kahvu...
Zamisli te scene Smrle, edo i patriot sjede i raspravljaju kako sjebat temu o ateizmu. :lol:
ma zaratili bi oni izmedju sebe...
beni-bu-man

#7077 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

r_faruk wrote:
irac300 wrote:
L u c i f e r wrote:Sevap bi bilo neke teiste s ove teme spojit na zajednicku kahvu...
Zamisli te scene Smrle, edo i patriot sjede i raspravljaju kako sjebat temu o ateizmu. :lol:
ma zaratili bi oni izmedju sebe...
vjerski rat :lol:
dustaban

#7078 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Religije nikad nisu ni prestale ratovati izmedju sebe, ateisti im ne trebaju.

Nu ovo:

https://www.hrvatskitelekom.hr/energija ... 0wodE4IL0Q

Eto na sta se svodi pricha o ekumenizmu, kurtzu paltzu... njma je dovoljno prevesti rijec Bog da odma ustvrde da je rijec o drugom bogu! I sva prica o JEDNOM Bogu (kojemu se molimo na razne nacine) je prica za malu djecu, "Bog je ono cemu i kako se ja molim, sve drugo je njesra!"

Ma kakav Bog (kreator univerzuma) i Religija, to je nespojivo.
arzuhal

#7079 mod-comment

Post by arzuhal »

Da ne opominjem sad svakog forumaša pojedinačno ili navodim svaki post, ovaj (pored još njih brojnih) uzimam kao urnek šta NE PRIPADA ovoj temi:
patriot_1 wrote:
broj dva wrote: ---
Drug ne treba mi biblija da pljujem po rvackoj, dovoljni su Tuđman Šušak Praljak Stari most Ahimići Heliodrom i koncert podpore hrvatskim uznicima u Hagu, zar ne.
Ti kao dobar hrišćanin me sigurno podržavaś u osudi zločina i zločinaca.
A kao zločine nisu radili muslimani i srbi?Osuđuješ samo tuđe,ne svoje.E u tome te ne podržavam niti ću!U odnosu na tvoju zemlju,Hrvatska je Amerika!
Već sam skretao pažnju o čemu je ova tema, kako je zamišljena a šta ona to nije i što ja neću dozvoliti da bude. Na nekoj temi, postojećoj ili nekoj novog bi i mogla ići i ta prepirka, ali ovdje jok...Cijenim da ćete uvažiti lijepo opominjanje... :sax: ...
broj dva

#7080 Re: Ateizam

Post by broj dva »

u pravu si i neću više..
S4mpion

#7081 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Hakiz wrote:
S4mpion wrote:
Dope_Man wrote: Bez vjere se moze, i moze se odlicno sto dokazuju primjeri skandinavskih zemalja, Islanda i opcenito zemalja zapadne Evrope u kojima je sve manje ljudi koji vjeruju u ''velike'' religije, kao i opcenito u postojanje boga ili bilo cega slicnog.
A šta dokazuje primjer Sjeverne Koreje?

Da se bez vjere može i ne baš tako odlično?
Samo, kako vjera i religije, koje postoje otkako je čovjek posato svjestan svog postojanja i počeo razmišljati o sebi, nisu riješile ni jedan problem koji se tiče ljudskih nagona, potreba, karaktera, ponašanja itd, to se postavlja pitanje svrishodnosti postojanja istih. Hajde što ateisti vode ratove, mrze, ubijaju, kradu, lažu itd. Ali kako to da ni jedna religija pojedinačno, pa ni sve religije ukupno, otkako postoje, nisu ne iskorijenile nego barem smanjile isto to zlo među vjernicima.

Ako se vjernici i ateisti ponašaju jednako, spremni su za ista dobra i ista zla, to znači da su religije irelevantne. I bez religija bi ljudi radili iste stvari kao što rade sa religijama. Jedina je razlika što ne bi postojala još jedna organizacija koja zarađuje novac svojim liderima, omogućava tim liderima da zadovoljavaju svoju potrebu za vladanjem, ne bi postoojala još jedna organizacije koja zbog tog novca i zbog te moći ljude muči, tjera ih na nešto, nešto drugo im brani, upravlja njihovim životima itd. Štaviše, na već postojeće razloge za zlo koje se čini u ime moći, novca, monstruoznosti, frustracija, kompleksa itd religije su dodale još poneke, dodale su razloge za zlo koje se čini u njihovo ime.

Bez obzira na to postoji li bog/bogovi ili ne i u kom obliku postoje ako postoje, religije su institucije koje bi bilo bolje da ne postoje.
Ovo se mora dokazati.
harač

#7082 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Image

Ovo je konj! Ovo na očima konja je oglav. Oglav služi za to da spriječi konja da gleda sa strane i da gleda samo pravo. Oglav nije samo dio opreme za konje već i sinonim za ljude koji imaju sužen vidik, pogled na život. Oni vide život samo iz jednog ugla, lišeni su mašte i mogućnosti kritičkog razmišljanja, sagledavanja situacije iz više uglova. Ono što znaju im je dovoljno da budu sretni ali ono što je opasno je to što misle da je to sve što treba da znaju.
ma nemoj cuj to molim te, a to sto sam tone naucnih casopisa procitao, i preslusao ateistickih predavanja, debata, od dawkinsa, hitchensa i ostala ateisticka kompanija.

ja da bi ulazio u diskusije, moram da procucim oponenta i njegove argumente, ne bode se sa rogatijim od sebe, nego se prvo vidi koliki su rogovi, koliko spicasti ostri itd :D pa onda moras da doneses logicke argumente/stit protiv tih rogova :lol: itd

ti mislis da samo mi jednu te istu liniju citamo i nista drugo, :lol:
koje naucne casopise matere ti? nisi ti ni pravopis procitao kako treba
S4mpion

#7083 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

dustaban wrote: :thumbup:
Bas tako. Nevjerovatno kakve NORMALNE ljudske vrline/svojstva vjernici/religija podvode pod zasluge vjere/religije.
I, bez namjere da ikoga vrijedjam, ovdje se Religija tumaci kao nekakva MENTALNA PROTEZA !

Proteze su zaista najkorisnija i najhumanija stvar koja postoji: nemas SVOJE zube, stavis VJESTACKE, nemas SVOJU nogu, stavis VJESTACKU...
A Religija je, kako je vjernici/religija shvacaju nesta slicno: nemas SVOJ moral, uzmes Religiju - VJESTACKI moral!
Reče čovjek kojeg je na ovom svijetu pelena dočekala kao prva proteza. :mrgreen:
S4mpion

#7084 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

aurora313 wrote:
S4mpion wrote: A šta dokazuje primjer Sjeverne Koreje?
Da se bez vjere može i ne baš tako odlično?
Bogati, kakav ti je to blesav primjer?
Korejanci su zaluđeni svojom političkom religijom i stavovima da je Kim familija sekularno božanska koju cijene, kojoj se klanjaju, čiji 'moral' propovjedaju, kojoj bezgranično vjeruju i kojoj se pokoravaju.
Kakva je razlika između njihovih povorki sa zastavama i slikama božanskih Kimova, u opdnosu na vjerske (katoličke) procesije sa slikama ili drvenim kipovima svetaca ili 'gospe'? Nikakva.
Apsolutno, tu nema nikakve razlike od nekakve vjerske sekte ili generalne zaluđenosti vlastitom vjerom.
Ne možeš tek tako ateiste "pokrštavati" samo da bi dokazao svoju poentu.
dustaban

#7085 Re: Ateizam

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: :thumbup:
Bas tako. Nevjerovatno kakve NORMALNE ljudske vrline/svojstva vjernici/religija podvode pod zasluge vjere/religije.
I, bez namjere da ikoga vrijedjam, ovdje se Religija tumaci kao nekakva MENTALNA PROTEZA !

Proteze su zaista najkorisnija i najhumanija stvar koja postoji: nemas SVOJE zube, stavis VJESTACKE, nemas SVOJU nogu, stavis VJESTACKU...
A Religija je, kako je vjernici/religija shvacaju nesta slicno: nemas SVOJ moral, uzmes Religiju - VJESTACKI moral!
Reče čovjek kojeg je na ovom svijetu pelena dočekala kao prva proteza. :mrgreen:
:?

ovo trebalo biti nesta duhovito?
raoul duke

#7086 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

asurbanipal wrote:
Towelie wrote:Dosta je bivsih religioznih ljudi doslo u teisticke vode i tu fino pliva. Me included. :-D

Također. :thumbup:

Dosta se slobodnije čovjek osjeća. S tim što ja više naginjem skepticizmu.
Tema je osmisljena kako bi pomogla u odbacivanju religijskih dogmi.
Drago mi je da su se pojedini oslobodili nebeske diktature.
Dope_Man

#7087 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ovi kao da rade po dogovoru, svaki po jedan dan udje i zatrola temu sa 10 postova odjednom.. jedini problem kad slucajno neko pogrijesi raspored il uleti ranije s ledja :izet:
aurora313

#7088 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:... ma nemoj cuj to molim te, a to sto sam tone naucnih casopisa procitao, i preslusao ateistickih predavanja, debata, od dawkinsa, hitchensa i ostala ateisticka kompanija.
I još ništa nisi naučio?
beni-bu-man

#7089 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:... ma nemoj cuj to molim te, a to sto sam tone naucnih casopisa procitao, i preslusao ateistickih predavanja, debata, od dawkinsa, hitchensa i ostala ateisticka kompanija.
I još ništa nisi naučio?
Tesko s tim pogledom sto on ima :(
dustaban

#7090 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Da se mi ne lažemo, u svakim ovakvim diskusijama ateisti nadmocno chereche teiste :mrgreen:
Koliko god se trudili da budemo fini, cinjenice su neumitne i to je naprosto tako.

Jer... jer je cinjenica da teisti ne prihvacaju cinjenice. I tu je kraj nasih vjecnih rasprava.

Ali... ali i dalje postoji razlog i potreba za ovakvim diskusijama (i zato se i ja ponekad ukljucujem mada mi je svega prekoglave i imam pametnijeg posla ;-) ) dakle postoji zaista potreba da se ukaze na POTPUNO razmimoilazenje Religije i Boga (Kreatora univerzuma).

Ovo prosirenje Bog - Kreator univerzuma stalno podvlacim upravo s toga. Nemoguce je naime spojiti, pa cak kad je u pitanju i sam Bog, te dvije "funkcije": Kreator Univerzuma - Manijak koji nas tjera da mu se molimo i koji nam prijeti!

Kad bi vjernici vjerovali u ovog prvog boga a odbacili ovog "podmetnutog"... na svijetu bi nastalo opce razumjevanje i sklad :)
patriot_1

#7091 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

raoul duke wrote:
asurbanipal wrote:
Towelie wrote:Dosta je bivsih religioznih ljudi doslo u teisticke vode i tu fino pliva. Me included. :-D

Također. :thumbup:

Dosta se slobodnije čovjek osjeća. S tim što ja više naginjem skepticizmu.
Tema je osmisljena kako bi pomogla u odbacivanju religijskih dogmi.
Drago mi je da su se pojedini oslobodili nebeske diktature.
To ste u naslovu trebali istaknuti...ovdje mogu pisati samo ateisti,,,ostali ni pisnuti!
patriot_1

#7092 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

dustaban
Da se mi ne lažemo, u svakim ovakvim diskusijama ateisti nadmocno chereche teiste
Koliko god se trudili da budemo fini, cinjenice su neumitne i to je naprosto tako.
Jadno do daske!
Koje činjenice,'što su činjenice?Jel nauka dokazala da Boga nema?Dali svi naučnici vjeruju u to?Evo unas Hrvata najznačajniji znanstvenici današnjice,<pavuna,<paar,<<planinić i đikić odreda svi vjernici!Guglaj!U prošlosti veliki znanstvenici su bili vjernici!Ako pometete nekog nadobudnog vjernika koji se petlja u znanost iako to nije njegovo područje kao "smrčak" npr. ne znači da ste pomeli sve!
Jer... jer je cinjenica da teisti ne prihvacaju cinjenice. I tu je kraj nasih vjecnih rasprava.
Tebi je činjenica očito ono što ti sjeda a ne ono što činjenica jest!Proguglaj koji su sve nobelovci bili vjernici i nemoj ti kao anonimac nama iznositi "činjenice".
patriot_1

#7093 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Imamo temu "Ateizam", dosta je krenula u smjeru "Ateisti i moral" gdje napisah da ima ateista i agnostika koji su moralniji od nekih vjernika!
Razmišljajući u tom pravcu,skontah da je najgori onaj nemoral zakrabuljen nekom vjerom!Najgori zločinci mogu biti vjernici!Npr bombaši samoubojice
pa ovi što gaze autima ljude,islamski extremisti , zgadi ti se i vjera i Bog kad o tome čitaš ili gledaš na tv.
Ili npr svećenici pedofili!
U ratu na ovim prostorima činili su zločine svi(neko manje neko više) i Srbi Pravoslavci i Hrvati Katolici i Bošnjaci Muslimani!Kako napisah,nije svaki Hrvat Katolik niti Srbin Pravoslavac niti Bošnjak Musliman ako je isti agnostik ili ateista.Nacionalno pripada tom narodu ali vjerski ne.
No,sigurno je da mnogi od tih zločinaca i idu u crkvu ili džamiju i imaju neku vjeru!A Bog zapovjeda :"Ne ubij".
Mlaki vjernici?Formalni vjernici-ono idu u crkvu iz tradicije a osobne vjere nemaju.Ili vjeruju u nekog svog Boga ali žive kako im se prohtje,točnije ne šljive Boga ni za suvu šljivu!Kako može biti vjernik kršćanin svećenik kojem je čak sex sa ženom zabranjen a on zigu dijete?
Ili onaj musliman koji kamionom tamani djecu ili bombama?
Njihov Bog je vrag!
I od pakla ih neće spasiti ni sto bogova!
Evo što Isus reče za takve:
Mt 7,21-29

Isus nastavi poučavati: "Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?' Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'
dustaban

#7094 Re: Ateizam

Post by dustaban »

patriot_1 wrote:
dustaban
Da se mi ne lažemo, u svakim ovakvim diskusijama ateisti nadmocno chereche teiste
Jadno do daske!
Koje činjenice,'što su činjenice?Jel nauka dokazala da Boga nema?Dali svi naučnici vjeruju u to?Evo unas Hrvata najznačajniji znanstvenici današnjice,<pavuna,<paar,<<planinić i đikić odreda svi vjernici!Guglaj!U prošlosti veliki znanstvenici su bili vjernici!Ako pometete nekog nadobudnog vjernika koji se petlja u znanost iako to nije njegovo područje kao "smrčak" npr. ne znači da ste pomeli sve!
Tebi je činjenica očito ono što ti sjeda a ne ono što činjenica jest!Proguglaj koji su sve nobelovci bili vjernici i nemoj ti kao anonimac nama iznositi "činjenice".
:lol:
(dakle sve kako rekoh)

Mogu li te zamoliti da prokomentarises i drugi dio mog posta.
L u c i f e r

#7095 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Sjasi murta da uzjase kurta...
patriot_1

#7096 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

dustaban wrote:
patriot_1 wrote:
dustaban
Jadno do daske!
:lol:
(dakle sve kako rekoh)

Mogu li te zamoliti da prokomentarises i drugi dio mog posta.
Što kako ti reče?
Sve sam argumentiano demantirao!
Ovo hoćeš:
"Ovo prosirenje Bog - Kreator univerzuma stalno podvlacim upravo s toga. Nemoguce je naime spojiti, pa cak kad je u pitanju i sam Bog, te dvije "funkcije": Kreator Univerzuma - Manijak koji nas tjera da mu se molimo i koji nam prijeti!

Kad bi vjernici vjerovali u ovog prvog boga a odbacili ovog "podmetnutog"... na svijetu bi nastalo opce razumjevanje i sklad "
Bog ti uopće ne prijeti,idi svojim putem,batali Boga,tvoj izbor!Ja Boga doživljavam drugčije,on me VOLI!
dustaban

#7097 Re: Ateizam

Post by dustaban »

patriot_1 wrote: Što kako ti reče?
Ovo hoćeš:
"Ovo prosirenje Bog - Kreator univerzuma stalno podvlacim upravo s toga. Nemoguce je naime spojiti, pa cak kad je u pitanju i sam Bog, te dvije "funkcije": Kreator Univerzuma - Manijak koji nas tjera da mu se molimo i koji nam prijeti!

Kad bi vjernici vjerovali u ovog prvog boga a odbacili ovog "podmetnutog"... na svijetu bi nastalo opce razumjevanje i sklad "
Bog ti uopće ne prijeti,idi svojim putem,batali Boga,tvoj izbor!Ja Boga doživljavam drugčije,on me VOLI!
Ti ovo bas onako samouvjereno.
Zasto bi tebe volio vise nego mene?!
tlr

#7098 Re: Ateizam

Post by tlr »

Eki voli ga Bog...
Stvoritelj, Sve, Stvarnost, Univerzum u svim svojim dimenzijama i pojedinac se mogu međusobno voljeti?
:|
Ne bih ulazio u detalje te relacije, ali meni to malkice perverzno. Nije to zdravo, počnu se ljudi natezati koga bog više voli i čiji je bog veći, pa se počnu ubijati, progoniti, asimilirati...

A i to je ko da kažeš da puž i orao imaju neku ... specijalnu emotivnu relaciju ... ili jedan foton i sunce...
Tačka i svemir. Ma još huđe i još luđe...

Ma šta me briga. Nek' je sretno zaljubljenim i samo nek' je veselo.
Image
Smrcak15

#7099 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

dustaban wrote:
Ovo hoćeš:

kakva bahatost reci On me voli, pa ko si ti junace da te voli???

Ko si ti uopste da govoris kako Bog osjeca u ovom trenutku, reci Bog tako i tako, bez ikakvih dokaza je bahatost a ne poniznost pred Njegovim velicanstvom.

evo radim koliko mogu, trudim se da izvrsavam njegove zapovjedi, ali nemogu sa sigurnoscu reci On me voli, jer ja sam obicna mala beznacajna praska na ovom svijetu, a to jeli nas voli vidjet ces kad stanes pred njega.
dustaban

#7100 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Smrcak15 wrote:
dustaban wrote:
Ovo hoćeš:
kakva bahatost reci On me voli, pa ko si ti junace da te voli???
Ko si ti uopste da govoris kako Bog osjeca u ovom trenutku, reci Bog tako i tako, bez ikakvih dokaza je bahatost a ne poniznost pred Njegovim velicanstvom.
evo radim koliko mogu, trudim se da izvrsavam njegove zapovjedi, ali nemogu sa sigurnoscu reci On me voli, jer ja sam obicna mala beznacajna praska na ovom svijetu, a to jeli nas voli vidjet ces kad stanes pred njega.
:thumbup:

Hvala ti na ovom postu. Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka kada vjernik i nevjernik imaju identican stav. Razlika izmedju mene i tebe u ovom trenu je samo u detalju gdje ti kazes - "trudim se da izvrsavam njegove zapovjedi" a ja recimo kazem - "trudim se da budem od koristi i nikome ne naudim". Prakticno mu ga to dodje na isto s tom razlikom sto zaista, ali ZAISTA mislim da za osjecaj morala, korisnosti, ispravnosti... religija nije potrebna. Mislim cak da ona i vjernicima poput tebe postane tijesna.

Ali ova provala "On me voli" fakat opisuje tipicne vjernike, vecina ih upravo tako misli.
Post Reply