juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#7076 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
spreca wrote:
Maraschino wrote:Sta kukumacete. Eno vam covjek predlaze novu najnoviju Jugoslaviju. Bujrum. :D
Mogul se sa sobom ponijeti zlatne kasike :mrgreen: :lol:
samo petokraka.
na kasiki.........pa ugravirat cemo
Last edited by spreca on 29/01/2018 12:00, edited 1 time in total.
drndalo

#7077 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Maraschino wrote:
spreca wrote:
Maraschino wrote:Sta kukumacete. Eno vam covjek predlaze novu najnoviju Jugoslaviju. Bujrum. :D
Mogul se sa sobom ponijeti zlatne kasike :mrgreen: :lol:
samo petokraka.
Kad smo vec kod petokrake, da se kojim slucajem vrati (cak i demokratskoj varijanti, bez Golog otoka) "iznenadili" bismo se svi kako ovi foteljasi mijenjaju dresove preko noci, jer su oni uvijek u stvari bili "ljevicari u dusi", samo su se dali u ilegalu u nepovoljnim vremenima... :nindzastajl:
spreca

#7078 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

drndalo wrote: Kad smo vec kod petokrake, da se kojim slucajem vrati (cak i demokratskoj varijanti, bez Golog otoka) "iznenadili" bismo se svi kako ovi foteljasi mijenjaju dresove preko noci, jer su oni uvijek u stvari bili "ljevicari u dusi", samo su se dali u ilegalu u nepovoljnim vremenima... :nindzastajl:
Svi zeleni su bivse komuniste ili njihova djeca.....ali dzaba se maskiraju :mrgreen:
muha_sa

#7079 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

ne zezajte :-)

mi smo za ove što stakasa napisa bili Amerika :) al jebo njih, što bi se sa gorim od sebe poredio :-)
za ove na zapadu mi smo bili obicne fukare---mislim na naš standard

govorim o obicnim ljudima :D

ovo vam rece jedan nepopravljivi jugonostalgicar :D
Maraschino

#7080 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

drndalo wrote: Kad smo vec kod petokrake, da se kojim slucajem vrati (cak i demokratskoj varijanti, bez Golog otoka) "iznenadili" bismo se svi kako ovi foteljasi mijenjaju dresove preko noci, jer su oni uvijek u stvari bili "ljevicari u dusi", samo su se dali u ilegalu u nepovoljnim vremenima... :nindzastajl:
danasnje ljige za sva vremena.
madner

#7081 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

RJ57 wrote:
madner wrote:Nije samo TAS profitirao, Pretis je tako napravio puno bolji tenkovski motor. TDI :D , sto je bila i glavna prednost M-84 naspram konkurencije.

Ukratko, bili su sasvim drugi dometi. Ne nije se moglo trkati sa USA za Mars, ali naspram ovih se fatao prikljucak.
M84 je bilo samo izbjegavanje plaćanja licenci rusima, to je bio T72 sa lokalnim motorom :D a da li je bio bolji o tome se da samo naglabati :?
Nije tacno, kao prvo i osnovno licenca se debelo platila. :D

Kao drugo M84A je vec imao poboljsanja u svim segmentima, motor, SUV i oklop.
Vihor vec nije imao previse veze.

SSSR tada nije djelio svoje najbolje modele sa drugim drzavama, tako da je 1988 bio zaista kompetativan proizvod na svjetskom trzistu. Kuwait i Libija ga nisu slucajno kupili.
RJ57

#7082 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

madner wrote:
RJ57 wrote:
madner wrote:Nije samo TAS profitirao, Pretis je tako napravio puno bolji tenkovski motor. TDI :D , sto je bila i glavna prednost M-84 naspram konkurencije.

Ukratko, bili su sasvim drugi dometi. Ne nije se moglo trkati sa USA za Mars, ali naspram ovih se fatao prikljucak.
M84 je bilo samo izbjegavanje plaćanja licenci rusima, to je bio T72 sa lokalnim motorom :D a da li je bio bolji o tome se da samo naglabati :?

SSSR tada nije djelio svoje najbolje modele sa drugim drzavama, tako da je 1988 bio zaista kompetativan proizvod na svjetskom trzistu. Kuwait i Libija ga nisu slucajno kupili.
ma nemam pojma, to vi tenkisti znate do u detalje, meni je glava veća od ulaza u tenk, to me odma u startu diskvalifikovalo :D mada ne vjerujem da rusi od '72 naovamo nisu pravili poboljšanja na tom svome tenku, a imali su i gdje da ga isprobaju, raznorazni avganistani itd. :-)
RJ57

#7083 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

muha_sa wrote:

mis mo radili u JNA--znaci, moje radne kolege :-D

pardoniram--hOtio sam onom gore odgovorit-RJ 57---što nije imo zavrzlama :D
ah jasno! :D nisam odma upalio! :-D

najbolji jaran moga staroga je imao sestru koja je bila udata za gastarbajtera koji je radio u fordu u dizeldorfu mislim, i onda su uvijek nabavljali auta otamo. mislim da je to mome starome bila neka vrsta ventila, ili midlife crisis, nemam pojma, to ga je po godinu dana držalo a stara je pizdila :mrgreen: prvo 15m koji je bio top, pa onda eskort (sa konja na magarca) pa onda siera (sa magarca na mazgu). jedini pravi problem je bio što je eskort bio crveni, to u familiji nije nimalo dobro leglo, osim toga ozbiljnog problema ne znam za druge kao ni za kakav informativni razgovor! :mrgreen:
Ommadawn

#7084 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote: Ako budem bolje sutra - potražit ću pa ću ti pokazati.

Ukoliko ti je relevantno - u maju 1993 sam stigao u Swe. Dobili smo, pored hrane, smještaja i novca za odjeću i obuću, informativne brošure o Švedskoj kao državi (uređenje, društvo, ekonomija, školstvo) i između ostalog je pisalo da je prema zadnjem popisu stanovništva u Švedskoj živjelo 42 000 Jugoslovena koji su tu došli prije rata. Razlozi nisu navedeni.
:thumbup:

Super, hvala! Treba ovo stvarno istjerati na čistac i ispričati iz raznih razloga... mene lično interesuju samo činjenice, ne mitologija, koje je ovaj prostor više nego pun, nego činjenice, kontekst, taj rad... :)
Izvoli, pogledaj na slijedeći link http://www.scb.se/contentassets/2b13308 ... -2016.xlsx
Ukoliko bude trebao prevod, javi. Ali nije komplikovano, statistika je to.
madner

#7085 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Imali su oni ogromnih izmjena, a nije ni ovo model iz 1972 sto je licenciran. Niti je to bio najnapredniji SSSR tenk.
Samo nisu nudili nista naprednije na svjetskom trzistu, cak ni svojim saveznicima.

SSSR je imao problem sto su zaostajali u nekim poljima za zapadom, a radili velike serije. Tako da je uvijek bilo i pitanje troska. SFRJ nije imala te probleme, pa su sve modernizacije ruskog oruzja imala znatna poboljsanja u tim sferama.

SSSR je imao modela sa boljim oklopom i znatno boljom municijom, te su poceli uvoditi ERU i lansiranje raketa. Ali nista od toga nisu nudili drugima. :D
RJ57

#7086 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

spreca wrote:
stakasa wrote: :D
A zanimljivo je i ovo spomenuti. Postojao je taj neki jugoslavenski mentalitet - nadmeni, drcni, sa viskom samopouzdanja :D
cime danas da se kurcis i ponosis?.....ranije je bila neka nada ako nista drugo....a sad nam je samo ostao jedan strah, da ne uvedu ponovno vize ili da prestanu izdavati radne dozvole
ne znam da li je bila nada, ali znao si otprilike šta je realno. ja niti tada a ni sada nisam mogao imati mercedesa, a za kafu i za pivu je i tada bilo dovoljno a i sada je.

što se nade tiče to je do godina, kad si mlad nadaš se svemu, kad ostariš smanje se apetiti. meni još samo da je junior završi faks, da se oženi (ali ne ovu sadašnju :D ) i da dobijem unuka koga mogu voditi na želju i ja sam spreman da roletne navučem :D
Last edited by RJ57 on 29/01/2018 12:56, edited 1 time in total.
dragma
Vozim: Pješe

#7087 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Maraschino wrote:
muha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina :lol:
odakle ti auto frajeru. :evil:
Bio član saveza komunista, garant :D

Poput prinipijelnih vlasnika limuzina na slici ispod :lol:

Image

Baš im ovaj poziv proleterijatu ide uz vozni park... :-)
RJ57

#7088 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

madner wrote:Imali su oni ogromnih izmjena, a nije ni ovo model iz 1972 sto je licenciran. Niti je to bio najnapredniji SSSR tenk.
Samo nisu nudili nista naprednije na svjetskom trzistu, cak ni svojim saveznicima.

SSSR je imao problem sto su zaostajali u nekim poljima za zapadom, a radili velike serije. Tako da je uvijek bilo i pitanje troska. SFRJ nije imala te probleme, pa su sve modernizacije ruskog oruzja imala znatna poboljsanja u tim sferama.

SSSR je imao modela sa boljim oklopom i znatno boljom municijom, te su poceli uvoditi ERU i lansiranje raketa. Ali nista od toga nisu nudili drugima. :D
ma znam, rusi su imali T80 o kome niko godinama niko ništa detaljnije nije znao :mrgreen:
dragma
Vozim: Pješe

#7089 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

muha_sa wrote:ne zezajte :-)

mi smo za ove što stakasa napisa bili Amerika :) al jebo njih, što bi se sa gorim od sebe poredio :-)
za ove na zapadu mi smo bili obicne fukare---mislim na naš standard

govorim o obicnim ljudima :D

ovo vam rece jedan nepopravljivi jugonostalgicar :D
Moj Muha, vazda se sirotinja poredila sa gorim od sebe. Tražeći nekakvu utjehu valjda... :roll:

To mu nekako dođe isto kao kad naš Bake na tv-u kaže kako mi ekonomski bolje stojimo nego neke (istočnije) zemlje u regionu... :D
Last edited by dragma on 29/01/2018 12:59, edited 1 time in total.
drndalo

#7090 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

RJ57 wrote:
madner wrote:
RJ57 wrote: M84 je bilo samo izbjegavanje plaćanja licenci rusima, to je bio T72 sa lokalnim motorom :D a da li je bio bolji o tome se da samo naglabati :?

ma nemam pojma, to vi tenkisti znate do u detalje, meni je glava veća od ulaza u tenk, to me odma u startu diskvalifikovalo :D mada ne vjerujem da rusi od '72 naovamo nisu pravili poboljšanja na tom svome tenku, a imali su i gdje da ga isprobaju, raznorazni avganistani itd. :-)
Necemo se vrijedjati, nikad artiljerija nije bila tenkista... :-) Nego nesto posebno... :skoljka:

Naravno da su i Rusi sebi usavrsavali modele, ali je valjda u ratnoj tehnici cilj da imas nesto sto drugi ne znaju, i da je bolje nego sto ocekuju, i sto je jos vaznije, da si ga mozes sam proizvesti, popraviti... Zamisli srece imas nesto, trebas remont ili dijelove da ga upotrebljavas, a neko ti ga nece prodati ni po koje pare... Sta onda ? Svi serendaju sto je Juga pokusavala SVE da proizvodi... A dio odgovora je upravo to, kada si balansirao izmedju istoka/zapada, onda ti se moglo desiti da ti neko nekad nesto ne da, a za to je bilo pozeljno imati rezervnu opciju...
madner

#7091 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

RJ57 wrote:
madner wrote:Imali su oni ogromnih izmjena, a nije ni ovo model iz 1972 sto je licenciran. Niti je to bio najnapredniji SSSR tenk.

ma znam, rusi su imali T80 o kome niko godinama niko ništa detaljnije nije znao :mrgreen:
Na kraju se ovaj T-72 ispostavio boljim za Checheniju. :D

Samo model T-72 obr 1989 nema veze sa onim sto su Irak ili Sirija mogli kupiti.
Vracam se na ono, biti 5. u svijetu nije mala stvar.

Evo ovi jadni Turci se 20 godina lome da naprave 15. najbolji tenk na svijetu i jos nista. :D
muha_sa

#7092 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

dragma wrote:
Maraschino wrote:
muha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina :lol:
odakle ti auto frajeru. :evil:
Bio član saveza komunista, garant :D

Poput prinipijelnih vlasnika limuzina na slici ispod :lol:

Image

:lol: :lol:

primili me dvije godine pred agresiju

imali smo jako burne sastanke :-) što odjednom fali turpija, borera i kojekakvih sitnih alatki :-) jel Muha ispunjaJe normu il se zajebaje po kancelarijama sa tehnickim crtacicama :lol: :lol:
podjahkad su nam citali o nakim separatistima i iredentistima na Kosovu :lol:
drndalo

#7093 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

dragma wrote: Image

Bar su znali odabrati... Sad od Audija ne znaju za bolje...

Njemacki proleteri su ovo sklopili, od toga i nasih 5,200 zaposlenih u MB proizvodnom lancu, moras pomoci svojima... Amerika i Engleska, bice zemlja proleterska... :mrgreen:
madner

#7094 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

drndalo wrote:
RJ57 wrote:
madner wrote: Nije tacno, kao prvo i osnovno licenca se debelo platila. :D

Necemo se vrijedjati, nikad artiljerija nije bila tenkista... :-) Nego nesto posebno... :skoljka:

Naravno da su i Rusi sebi usavrsavali modele, ali je valjda u ratnoj tehnici cilj da imas nesto sto drugi ne znaju, i da je bolje nego sto ocekuju, i sto je jos vaznije, da si ga mozes sam proizvesti, popraviti... Zamisli srece imas nesto, trebas remont ili dijelove da ga upotrebljavas, a neko ti ga nece prodati ni po koje pare... Sta onda ? Svi serendaju sto je Juga pokusavala SVE da proizvodi... A dio odgovora je upravo to, kada si balansirao izmedju istoka/zapada, onda ti se moglo desiti da ti neko nekad nesto ne da, a za to je bilo pozeljno imati rezervnu opciju...
Ma Rusi su uvijek uslovljavai prodaju sa politickim ustupcima. I ona ti jos prodaju verziju koja je na nivou -20 godina, da mogu poslati svoj treci esalon bez da se sekiraju previse.
Amerikanci napravili ono smece sto samo oni mogu odrzavati i to jedva i onda dodjes do istog zakljucka kao i drugi neutralni u Evropi. Svedjani i Jugoslavija su imali gotovo identicnu strategiju za namjensku industriju, samo sto su Svedi duze i bolje radili. :D
Ommadawn

#7095 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

RJ57 wrote:
muha_sa wrote:

mis mo radili u JNA--znaci, moje radne kolege :-D

pardoniram--hOtio sam onom gore odgovorit-RJ 57---što nije imo zavrzlama :D
ah jasno! :D nisam odma upalio! :-D

najbolji jaran moga staroga je imao sestru koja je bila udata za gastarbajtera koji je radio u fordu u dizeldorfu mislim, i onda su uvijek nabavljali auta otamo. mislim da je to mome starome bila neka vrsta ventila, ili midlife crisis, nemam pojma, to ga je po godinu dana držalo a stara je pizdila :mrgreen: prvo 15m koji je bio top, pa onda eskort (sa konja na magarca) pa onda siera (sa magarca na mazgu). jedini pravi problem je bio što je eskort bio crveni, to u familiji nije nimalo dobro leglo, osim toga ozbiljnog problema ne znam za druge kao ni za kakav informativni razgovor! :mrgreen:
Tako je i moj otac htio uzeti Kadetta (kocku) i Fiata Ritmo. Ali peripetije dok platiš porez, carinu, registraciju, ispade skuplja pita od tepsije..
Tad se pojavi bojkot Zastave u Hr, te okreći brojeve u Zagrebu, kontao uzeti Škodu Favorit, Kadetta šta li sve ne pa se tu predomisli, uložit će lovu u firmu i taman ga krenulo kad momci puške na ramena...
John Cleese

#7096 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

muha_sa wrote:primili me dvije godine pred agresiju
Mene predlagali, ihihi prije toga - ja odbio :|
I to ne jednom...
Ozbiljno.
muha_sa

#7097 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

John Cleese wrote:
I to ne jednom...
Ozbiljno.
ne znam ni sam kako me primiše :-) jaran mi bio nakav sekretar te naše partijske :-)

imali smo konstruktivne sjednice sa mnogo diskutanata

prvo nacelnik isprica šta ima ispricat :D

onda se javi neko i kaže--drugarice i drugovi, ja se potpuno slažem sa izlaganjem našeg nacelnika :lol: :lol: :lol: :lol:
drndalo

#7098 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

muha_sa wrote:
John Cleese wrote:
I to ne jednom...
Ozbiljno.
ne znam ni sam kako me primiše :-) jaran mi bio nakav sekretar te naše partijske :-)

imali smo konstruktivne sjednice sa mnogo diskutanata

prvo nacelnik isprica šta ima ispricat :D

onda se javi neko i kaže--drugarice i drugovi, ja se potpuno slažem sa izlaganjem našeg nacelnika :lol: :lol: :lol: :lol:
Isto ko i sad na sastancima... Sve med i mlijeko... Cokoladno... Jedino su sad Gospoda, a ne drugovi...
muha_sa

#7099 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

evo me sam u stanu i crkoh od smjeha--prisjetih se tih naših partijskih :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Banksy

#7100 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Muha ušao kad su svi već izašli... :D
Locked