Isto vrijedi i za tebe. Ako vec volis Rusiju, idi u Rusiju i zivi blagodetno. Ne smaraj nas ovdje proruskim glupostima. Svrati i do Krimskih plaza, kazu da je divno proljece tamo.haos1 wrote:kakav ti.. veze nemas sa zivotom.. mislis da nesto znas, ne znas. mislis da si zabavan.. nisi.. ko i vecina rusofoba.. ako već mrziš toliko rusiju idi u ukrajinu/siriju da ti tamo rusi dohakaju jednom zauvijek... i da, bila su neka predviđanja po kojima rusija 2050. postaje najveća europska ekonomija..detroit-mercy wrote: Znas li koliki se rast predvidja u recimo Etiopiji ili Senegalu.
RUSIJA
- Point.
#7076 Re: RUSIJA
- Kikibombona
#7077 Re: RUSIJA
Eto te, ti kao Drvosjeca iz Djecica.Quaresma wrote:kako to da na klixu se i ne piše danas toliko o ovome, dok je recimo o onom napadu u londonu 7 dana bilo aktelno desavanje.
Ocigledno Bosancima nisu toliko zanimljiva desavanja u Iraku, Rusiji, Turskoj, Sudanu, Bnagladesu itd.
To je valjda zato sto smo evropski narod, sto naginjemo zapadnoj Evropi. Blizi nam Pariz nego Ankara i Sent Peterzburg.
- NajdraziVodjaa
#7078 Re: RUSIJA
Nije zbog blizine vec zbog toga sto su svi mediji, portali pro EU, proamericki i jasno je da u prvi plan stavljaju vijesti iz i dogadjaje iz navedenih zemalja. Govoriti da ti je ko narod blizi francuz, portugalac i njemac od rusa je tesko nepoznavanje istorije i samog porijekla tvog naroda.
-
detroit-mercy
#7080 Re: RUSIJA
Ja sam Bodkin mislio da si ti malo pametniji za ove stvariBodkin wrote:Bezveze se kreveljis. Ako mu/joj je smijesan rast od 1,7% samo zato sto je ruski, neka pogleda rast zapadne evropedetroit-mercy wrote:Znas li koliki se rast predvidja u recimo Etiopiji ili SenegaluBodkin wrote:
Znas li koliki se rast predvidja recimo austriji ili francuskoj.
Rusija da bi se prikacila mora da ima najmanje 3-5% YOY rast
Btw, nas rast predvidjaju na 2.5-3% znaci usismo i EU i Rusiju i Hameriku
-
detroit-mercy
#7081 Re: RUSIJA
Pa i indijska ekonomija je veca od kanadske jes jenako bolje je zivjet u Indiji nego u Kanadihaos1 wrote:kakav ti.. veze nemas sa zivotom.. mislis da nesto znas, ne znas. mislis da si zabavan.. nisi.. ko i vecina rusofoba.. ako već mrziš toliko rusiju idi u ukrajinu/siriju da ti tamo rusi dohakaju jednom zauvijek... i da, bila su neka predviđanja po kojima rusija 2050. postaje najveća europska ekonomija..detroit-mercy wrote: Znas li koliki se rast predvidja u recimo Etiopiji ili Senegalu.
Tukac, njemacka ekonomija je skoro 3X veca od ruske, sad mi reci kako zemlja kao Rusija koja ima odliv kapitala, nije primamljiva useljenicima, nije tehnoloski lider i koja uveliko bazira svoju ekonomiju ne na znanju nego na prirodnim resursima moze da parira tehnloski razvijenim tehnoloskim nacijama.
Jebem ti Travnik i Kiseljak kad ih pootvarase da svako papir moze dobiti
-
detroit-mercy
#7082 Re: RUSIJA
Naravno da su nam blizi, toliko blizu da su stigli masala do brda oko SarajevaNajdraziVodjaa wrote:Nije zbog blizine vec zbog toga sto su svi mediji, portali pro EU, proamericki i jasno je da u prvi plan stavljaju vijesti iz i dogadjaje iz navedenih zemalja. Govoriti da ti je ko narod blizi francuz, portugalac i njemac od rusa je tesko nepoznavanje istorije i samog porijekla tvog naroda.
Btw, ko ono blokira rezoluciju o Srebrenici u UN-u
- Challenger__
#7083 Re: RUSIJA
Kad se piše o čemu se nema pojma. Rusija je poslije USA najveća useljenička destinacija na planeti, a prema OECD-ovoj listi (i njihovim kriterijima) bila je najobrazovanija nacija, ispred Kanade (2.), Japana (3) i Izraela (4.) i USA (5).detroit-mercy wrote: Rusija...nije primamljiva useljenicima
Last edited by Challenger__ on 04/04/2017 16:43, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#7084 Re: RUSIJA
Znas Chelly, ne gledaj samo na kvantitet nego i na kvalitet. Vec godinama Rusija se suocava sa velikim odlivom mozgova, kvalifikovane radne snage, naucnika dok na drugu stranu uvoze hamale iz azijskih drzava. To je bila moja opaska da nije interesantna useljenicima. Vec sada ne mozes naci profesora hemije ili fizike na univerzitetima da nije Rus ovdje u Americi, masa ih je u Zap. Evropi, Kanadi i Australiji. Naucni instituti su puni Rusa, mislis da ce jedna doctor iz fizike hamalat negdje u Moskvi za $1000 dolara mjesecno kad moze stekat deset puta vise negdje drugo. Jedino par vas ima tu rusku patriotsku notu dok su drugi pragmaticni. To je pored odliva kapitala jedan od najvecih problema Rusije. Imas dosta dobrih tekstova na temu sto bogatasi Rusi stekaju lovu u Britaniju ili druge "sigurnije" zemlje.Challenger__ wrote:Kad se piše o čemu se nema pojma. Rusija je poslije USA najveća useljenička destinacija na planeti.detroit-mercy wrote: Rusija...nije primamljiva useljenicima
https://www.stratfor.com/analysis/probl ... -brightest
Btw, kakvi su turisticki brojevi sa Krima, jel vise turista ove godine ili one kad si postvio sliku punih Krimski plaza. Ja cuo, sad prave plaze na spratove, kazu ne mogu da podmire turisticke potrebe
- Challenger__
-
detroit-mercy
#7086 Re: RUSIJA
Ja nigdje ne tvrdim da nisu obrazovani, cak stavise, veoma su obrazovani, ali gube obrazovanje ljude, nacunike. Hajde sto o tome citam, ja to vidim i svojim ocima
- Challenger__
#7087 Re: RUSIJA
Napisao si da su netraktivni za imigrante a oni po broju drugi iza USA. Pomenuo si manjak kvaliteta a oni (po OECD-u bili ) najobrazovaniji. Vidiš li da kada su oni u pitanju ne operišeš sa činjenicama već sa izmaštanim konstrukcijama? Ne vidiš. Ja vidim. Zato, pa-pa.
Uživaj.
Uživaj.
-
detroit-mercy
#7088 Re: RUSIJA
Vidim koliko vidis, kao prvo ignorises cinjenicu da je u strukturi tih emigranta skoro pola etnickih Rusa koji su se nakon raspada SSSRa vracali u maticu iz razno raznih razloga (ratovi, raspolozenje domicilnog stanovnistva, gubitak drzavnih poslova i ne nabrajamo dalje).Challenger__ wrote:Napisao si da su netraktivni za imigrante a oni po broju drugi iza USA. Pomenuo si manjak kvaliteta a oni (po OECD-u) bili najobrazovaniji. Vidiš li da kada su oni u pitanju ne operišeš sa činjenicama već sa izmaštanim konstrukcijama? Ne vidiš. Ja vidim. Zato, pa-pa.
Uživaj.
Izbaci iz jednacine etnicke Ruse i gdje smo onda.
Drugo kvalitet, sta je posljednja rijec tehnologije koja dolazi iz Rusije a koja se koristi u cijelom svijetu (nemoj mi samo tenkova). U cemu su Rusi tehnoloski lideri. Rus ode u Ameriku i stvori Google, sto ga nije stvorio u Rusiji. U sta su pretocili tu svoju obrazovanost, to je ono sto se pika a ne znanje koliko je ovaca po broju stanovnika u Afganistanu.
- Challenger__
#7089 Re: RUSIJA
Kakvi etnički Rusi pa višemilionska sezonska radna snaga je skoro isključivo muslimanska, što iz bivših sovjetskih republika, što iz centralne Azije u cjelini. Pomenuo si njihovu imigraciju na zapadu a nemaš pojma da već nekoliko godina za redom se više ljudi vraća u RF nego što odlazi. Znatno, znatno više. I to ti mogu dokazati relevantnim izvorima. Čovječe dragi, ti nisi u stanju napisati niti jednu tačnu stvar kada su oni u pitanju, ali bi da polemišeš. Nema teorije.
Bolje ti je da me iskoristiš da nešto saznaš. Npr, uloga etničkih Nijemaca u razvoju savremene RF. Znaš li išta na tu temu?
Bolje ti je da me iskoristiš da nešto saznaš. Npr, uloga etničkih Nijemaca u razvoju savremene RF. Znaš li išta na tu temu?
- NajdraziVodjaa
#7090 Re: RUSIJA
Aha znaci to se racuna ruska vojska bila na brdima oko Sarajeva? Oke onda je tom logikom Sirijac i Iracanin moze reci da je bosnjacka vojska izvrsila agresiju na Siriju pomagajuci agresora ISIL i Al Kaidu u ubijanju Sirijaca i Iracana jel tako? Ako se pravoslavni fundamentalisti i dobrovoljci mogu racunati kao ruska agresija onda i se i vehabije i ostali fanatici iz redova bosnjaka mogu racunati bosnjacka agresija? Ili opet vrijede dupli arsini? A da ne spominjem prodaju oruzja i municjie kataru i saudijskoj arabiji preko kojih je to oruzje zavrsavalo u Siriji i da ne spominjem to da Rusa u Rusiji i zemljama bivseg sovjetskog saveza ima skoro 200 miliona a Bosnjaka u Bosni i okolini ima 2.5 miliona stoga procentualno broj ruskih doborovaljaca u ratu u bosni djeluje mizerno pored bosnjackih dobrovoljaca u Siriji.detroit-mercy wrote:Naravno da su nam blizi, toliko blizu da su stigli masala do brda oko SarajevaNajdraziVodjaa wrote:Nije zbog blizine vec zbog toga sto su svi mediji, portali pro EU, proamericki i jasno je da u prvi plan stavljaju vijesti iz i dogadjaje iz navedenih zemalja. Govoriti da ti je ko narod blizi francuz, portugalac i njemac od rusa je tesko nepoznavanje istorije i samog porijekla tvog naroda.![]()
Btw, ko ono blokira rezoluciju o Srebrenici u UN-u.
-
Drvenija87
#7091 Re: RUSIJA
Samo se kod Putina i Vucica raja vraca nazad.Challenger__ wrote:KPomenuo si njihovu imigraciju na zapadu a nemaš pojma da već nekoliko godina za redom se više ljudi vraća u RF nego što odlazi. Znatno, znatno više. I to ti mogu dokazati relevantnim izvorima.
Sputnjik i Informer dokazali.
-
detroit-mercy
#7092 Re: RUSIJA
Koliko Rusa iz bivseg SSSRa se je vratilo u Rusiju nakon raspada?Challenger__ wrote:Kakvi etnički Rusi pa višemilionska sezonska radna snaga je skoro isključivo muslimanska, što iz bivših sovjetskih republika, što iz centralne Azije u cjelini. Pomenuo si njihovu imigraciju na zapadu a nemaš pojma da već nekoliko godina za redom se više ljudi vraća u RF nego što odlazi. Znatno, znatno više. I to ti mogu dokazati relevantnim izvorima. Čovječe dragi, ti nisi u stanju napisati niti jednu tačnu stvar kada su oni u pitanju, ali bi da polemišeš. Nema teorije.
Je li na povratak mislis na etnicke Ruse koji se vracaju iz bivseg SSSRa zbog jebada po bivsim drzavam ili na povratak Rusa za Zapada
Ko odlazi na zapad, koja struktura stanovnistva?
Alkoholizam i problemi sa radnom snagom- moze ako hoces nesto i na ovu temu?
Mozes, stavku po stavku
Ne znam nista o etnickim nijemcima danas u Rusiji, znam samo da ih je Staljin raselio po cijelom SSSRu i da ih je vecina razgulila nazad u Njemacku nakon ujedinjenja.
-
detroit-mercy
#7093 Re: RUSIJA
Nas i Rusa 200 miliona, Rusa nikada nije bilo 200 miliona niti ce ih bitiNajdraziVodjaa wrote:Aha znaci to se racuna ruska vojska bila na brdima oko Sarajeva? Oke onda je tom logikom Sirijac i Iracanin moze reci da je bosnjacka vojska izvrsila agresiju na Siriju pomagajuci agresora ISIL i Al Kaidu u ubijanju Sirijaca i Iracana jel tako? Ako se pravoslavni fundamentalisti i dobrovoljci mogu racunati kao ruska agresija onda i se i vehabije i ostali fanatici iz redova bosnjaka mogu racunati bosnjacka agresija? Ili opet vrijede dupli arsini? A da ne spominjem prodaju oruzja i municjie kataru i saudijskoj arabiji preko kojih je to oruzje zavrsavalo u Siriji i da ne spominjem to da Rusa u Rusiji i zemljama bivseg sovjetskog saveza ima skoro 200 miliona a Bosnjaka u Bosni i okolini ima 2.5 miliona stoga procentualno broj ruskih doborovaljaca u ratu u bosni djeluje mizerno pored bosnjackih dobrovoljaca u Siriji.detroit-mercy wrote:Naravno da su nam blizi, toliko blizu da su stigli masala do brda oko SarajevaNajdraziVodjaa wrote:Nije zbog blizine vec zbog toga sto su svi mediji, portali pro EU, proamericki i jasno je da u prvi plan stavljaju vijesti iz i dogadjaje iz navedenih zemalja. Govoriti da ti je ko narod blizi francuz, portugalac i njemac od rusa je tesko nepoznavanje istorije i samog porijekla tvog naroda.![]()
Btw, ko ono blokira rezoluciju o Srebrenici u UN-u.
Cjelokupna politika Rusije prema BiH je jasna, nasa sreca ja pa je u doba priznja Jeljcin bio na celu drzave inace bi bilo puno vise jebade.
I ne odgovori mi, ko zaustavi rezoluciju u UNu
- Challenger__
#7094 Re: RUSIJA
Mogu, npr alkoholizam je rasprostranjeniji u Litvaniji. Uglavnom, operišeš potpuno zastarjelim podacima iz davno prohujalih devedesetih. To veze nema sa današnjicom. Što bi rekli Ameri, absolutely outdated.detroit-mercy wrote:Koliko Rusa iz bivseg SSSRa se je vratilo u Rusiju nakon raspada?
Je li na povratak mislis na etnicke Ruse koji se vracaju iz bivseg SSSRa zbog jebada po bivsim drzavam ili na povratak Rusa za Zapada?
Mozes, stavku po stavku![]()
Ne znam nista o etnickim nijemcima danas u Rusiji, znam samo da ih je Staljin raselio po cijelom SSSRu i da ih je vecina razgulila nazad u Njemacku nakon ujedinjenja.
Reci mi, znaš li ko je danas kompanija br. 1 u RF? Koje tri njihove kompanije (energetske, bankarske npr) znaš?
-
detroit-mercy
#7095 Re: RUSIJA
Gazprom (imam stocksChallenger__ wrote:Mogu, npr alkoholizam je rasprostranjeniji u Litvaniji. Uglavnom, operišeš potpuno zastarjelim podacima iz davno prohujalih devedesetih. To veze nema sa današnjicom. Što bi rekli Ameri, absolutely outdated.detroit-mercy wrote:Koliko Rusa iz bivseg SSSRa se je vratilo u Rusiju nakon raspada?
Je li na povratak mislis na etnicke Ruse koji se vracaju iz bivseg SSSRa zbog jebada po bivsim drzavam ili na povratak Rusa za Zapada?
Mozes, stavku po stavku![]()
Reci mi, znaš li ko je danas kompanija br. 1 u RF? Koje tri njihove kompanije (energetske, bankarske npr) znaš?
I o kojim zastarjelim podatcima pricamo. Meni se iskreno jebe za sve ali citam o nekim stvarima i kao sto rekoh srecem se sa ljudima. Jos od vremena kada sam zivio u Njemackoj pa do danas u USA, sreo sam masu fizicara, matematicara, hemicara iz Rusije.
Imaju problem sto im odlaze pametni ljudi a pametne ne nadomjestaju iz Centralne Azije.
Imaju problem sa velkim odlivom kapitala jer se nikad ne zna kad ce te aparat uzeti na zub.
Imaju problem jer tehnoloski zaostaju za razvijenim zemljama jer ne moze presjednik narediti "Let's there be Silicon Valley".
Sta je problem u svemu tome.
- NajdraziVodjaa
#7096 Re: RUSIJA
Dobro, neka ih bude koliko ti kazes da ih ima 150 ili 100 miliona svejedno je, procentualno mizeran broj dobrovoljaca za razliku od dobrovoljaca iz bosne u siriji i iraku.Nas i Rusa 200 miliona, Rusa nikada nije bilo 200 miliona niti ce ih biti![]()
Cjelokupna politika Rusije prema BiH je jasna, nasa sreca ja pa je u doba priznja Jeljcin bio na celu drzave inace bi bilo puno vise jebade.
I ne odgovori mi, ko zaustavi rezoluciju u UNu.
Da, stari izgovoro rusofoba kad im kazes da je Rusija medju prvim priznala BiH ono bio pijani Jelcinj pa Rusija bila toliko slaba da je morala mocnu BiH priznati
Ni ti nisi meni na mnogo stosta odgovorio gore a ja sam vec na ovoj temi pisao o toj rezoluciji i razlozima veta koje je svakoj budali jasno. Stoga kad iduci put spomenes da su Rusi kao narod i drzava bili agresor ovde priznajes da su bosnjaci i bih bili agresor u siriji i iraku tako da je pametnije da te spodobe nazovemo pravoslanim i islamistickim fundamentalistima umjesto rusima i bosnjacima. A da ne pricam o tome da je bilo i obrnutih situacija dok je bio rat u Ceceniji...
- Challenger__
#7097 Re: RUSIJA
Sve ti je zastarjelo, nevalidno. Pogledaj stranicu iza.I o kojim zastarjelim podatcima pricamo.
detroit-mercy wrote:Gazprom (imam stocks), Sberbank, VBT
![]()
Ovo je korisno. Na čelu Gazproma i Sberbanke (danas najjačeg ruskog privrednog subjekta) se nalaze dvojica etničkih Nijemaca (državljana Rusije).

Aleksej Miller na čelu Gazproma, i

Herman Gref, direktor Sberbank.
Nisi znao, vjerujem.
Last edited by Challenger__ on 04/04/2017 18:16, edited 1 time in total.
- NajdraziVodjaa
#7098 Re: RUSIJA
O masovnom odlasku rusa dvoljno je samo pogledati najprivlacnije zemlje EU u koje svi dolaze i koje su najblize Rusima za "pobjeci" i vidjeti kolike se gluposti pisu. Rusa u Njemackoj primjerice ima nesto vise od 200 hiljada dok iz Italije zemlje koja je eto tehnoloski i ekonomski uracunata ispred Rusije doalzi 600 hiljada imigranata. Te price o ruskim profesorima i naucnicima koji tamo idu su smijesne u Ameriku dodje vise Francuza, Njemaca, Italijana, Holandjana nego Rusa pa jel to one proapdaju ekonomski? Sta profesor dosao tamo ne jer je u Rusiji gladan vec sto su mu ovi dali neku veliku platu jer im je trebao tamo, ne znaci da u Rusiji nije fine pare zaradijvao.
- Challenger__
#7099 Re: RUSIJA
Ima ih još, Švaba mislim, o kako ih samo ima. Ovi podaci dosta govore o današnjoj Rusiji i za one koji nisu opterećeni otvara vrata za identifikaciju današnjeg politikog kursa RF i još više za vrlo kvalitetnu paralelu sa jednim drugim vremenom a što onima koji razumiju stvari dosta govori o njihovim izgledima na svjetskoj ekonomskoj i političkoj areni.
-
The 51st State
#7100 Re: RUSIJA
Za rusiju kao kopnenu megazemlju svaka emigracija je potencijalno katastrofalna, ionako osim moskve I lenjingrada I par rudarskih centara po sibiru govorimo o nenaseljenoj I nepovezanoj zemlji gdje je svaki covjek bogastvo, a I iz centralno azijskih stepa I kine vec uveliko je kuc kuc.
No, imaju megatone, gigtrone pa se ne moraju sekirati.
No, imaju megatone, gigtrone pa se ne moraju sekirati.