GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
bob sap
#7051 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Konacno i za dobrosevice da ubaci liniju. MOZE LI MI NEKO RECI DA LI VAZE KUPONI OD MARTA ? nisam mogao raniej kupiti kupon, a nesto mi se i ne kupuje nisu zasluzili
-
goran16v
#7052 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
@dresdener
Za starost i odrzavanje tramvaja se apsolutno slazem. Nedvano sam zaredom bio u Pragu i Bratislavi, dok u Pragu voze CKD, SATRA kao kod nas i jos neki tip tramvaja koji su u tip-top stanju, bar naoko, dotle su u Bratislavi isti CKD tramvaji prljavi i zapusteni.
Za starost i odrzavanje tramvaja se apsolutno slazem. Nedvano sam zaredom bio u Pragu i Bratislavi, dok u Pragu voze CKD, SATRA kao kod nas i jos neki tip tramvaja koji su u tip-top stanju, bar naoko, dotle su u Bratislavi isti CKD tramvaji prljavi i zapusteni.
- vješalica
#7053 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zvaisi za koga su profitabilni privatnici,da li za gazde ili za radnikegoran16v wrote:Pa u tome i jeste poenta, osim sto su je zbog manjeg broja uposlenih a vece efikasnosti privatnici puno profitabilniji, pa u cifru koja za GRAS nije dovoljan i zbog koje se stvara gubitak, privatnik moze da se ukalkulise i zaradi, ako vlada zeli i hoce poslativi usloge kaoo treba i to odrzavati pitanje kontrole privatnika je neuporedivo lakse nego kontrole GRAS-a.vješalica wrote:
vlada je ta koja postavlja svoje uslove,a ne privatnik
privatnici danas imaju manjak uposlenih od realnog broja za razliku od drzavnih firmi
i u drugim privatnim firmamam postoje nadrzorni odbori i skupstine i direktori,ali nisu u direktnoj vezi sa vladom,
gras je jednostavno u prevodu vlada
privatnik samo radi tamo gdje može da zaradi,i da ima profit,a šta je u slucaju javnog interesa kao u slucaju gradskog prevoza i situacije da je jedina komunikacija sa dobrinjom komercijalna linija koja je doduse samo jedna nema ih hiljadu,a ona koja nije tj.famozni trolejbus nije u funkciji nikakva zamjena osim nedjeljom kad nema radnog svijeta i djece u skoli?
zasto bi tamo neko vozio na rub kantona sarajevo ako ima vise stete nego koristi,a potrebno je da ima prevoz?
jednostavno se ne slazem da privatnika je lakse kontrolisati nego sam sebe,ako ne mozes sam sebe,kako onda njega
@dresdener78
slabo pratim ovu temu,imate jako razumne postove,svaka vam cast
-
The 51st State
#7054 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zasto nikad nisu postavili iptv kamere u prevoznim sredstvima, te u pogonima grasa? zasto nikad nisu modernizirali sistem distribucije i naplate karata?
jednostavno da bi prikrili svoju nekompetentnost i kriminal, a iz razloga sto su imali ogroman ucjenjivacki potenicijal, ovaj put su se vjerovatno zajebali jer su ovi na vlasti skontali da im radikalan obracun sa grasovcima donosi dvije kapitalne stvari, glasove i sopstvenu amnestiju kod gradjana.
jednostavno da bi prikrili svoju nekompetentnost i kriminal, a iz razloga sto su imali ogroman ucjenjivacki potenicijal, ovaj put su se vjerovatno zajebali jer su ovi na vlasti skontali da im radikalan obracun sa grasovcima donosi dvije kapitalne stvari, glasove i sopstvenu amnestiju kod gradjana.
- JThomas
#7055 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
teško do nikako bi privatnik mogao biti u plusu kada bi pokrivao sve dijelove grada i prigradska naselja. svugdje u svijetu se javni gradski saobraćaj subvencionira od države, potpuna privatizacija je teško zamisliva i ne bi bila rješenja. nama treba normalno i uređeno javno preduzeće koje će dobijati i državni novac, ali ne 30 miliona godišnje da bi isplatilo plate hiljadi prekobrojnih radnika.
-
dresdener78
#7056 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tako jeste kolega, u Bratislavi je gradski prijevoz baš zanemaren.... imali su u prošlosti veoma česte slučajeve kada su njima izgorjeli autobusi na ulici zbog neodržavanja, putnici su jedva uspjeli izaći vani. Tramvajske šine su u Bratislavi katastrofa isto kao u Sarajevu. U Bratislavi ima taj problem da političari jesu banda idiota, i pate već 30 godina od kompleksa manjeg brata i stalno žele metro po praškom uzoru... klasičan metro za grad(ić) sa oko 400 000 stanovnika je samo luda zamisao, i zbog dugogodišnjih prepucavanja i svađa između foteljaša i nula koncepcije javni prijevoz propada...goran16v wrote:@dresdener
Prag: suprotan ekstrem, u javni prijevoz se ulažu ogromne pare, ali veliki dio toga se koristi na gluposti ili sipe u razne džepove. Primjer: u Pragu imaju fiksnu ideju da metro MORA UVIJEK VOZITI U TUNELU POD ZEMLJOM. Dakle ima dionica na kraju grada gdje su kopali tunele ispod polja i šuma, mada bi bilo puno jeftinje izgraditi prugu na površini kao željeznicu jer tamo ne smeta... drugi primjer, ogromna afera koja traje niz godina, putnička čip kartica Open Card koja je trebala služiti kao mjesečna/godišnja pretplatna karta za prijevoz, te za članove gradske biblioteke, za plaćanje parkinga itd. - u taj projekat su ubacili preračunato preko 100 miliona maraka i rezultat je katastrofa, sistem ne funkcioniše kako treba, ljudi bjesni, pare nestale, i naravno niko od foteljaša nije odgovoran...
ali sve u svemu u Pragu je tehnička ispravnost, broj polazaka super i vozila su unutar čista i dobro održavana...
-
goran16v
#7057 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tebe kao korisnika i grad kao onoga ko placa ne interesuje na koji nacin su provatnici profitabilni sve dok rade po zakonu (prijavljeni radnici, placanje poreza i doprinosa).vješalica wrote:zvaisi za koga su profitabilni privatnici,da li za gazde ili za radnikegoran16v wrote:Pa u tome i jeste poenta, osim sto su je zbog manjeg broja uposlenih a vece efikasnosti privatnici puno profitabilniji, pa u cifru koja za GRAS nije dovoljan i zbog koje se stvara gubitak, privatnik moze da se ukalkulise i zaradi, ako vlada zeli i hoce poslativi usloge kaoo treba i to odrzavati pitanje kontrole privatnika je neuporedivo lakse nego kontrole GRAS-a.vješalica wrote:
vlada je ta koja postavlja svoje uslove,a ne privatnik
privatnici danas imaju manjak uposlenih od realnog broja za razliku od drzavnih firmi
i u drugim privatnim firmamam postoje nadrzorni odbori i skupstine i direktori,ali nisu u direktnoj vezi sa vladom,
gras je jednostavno u prevodu vlada
privatnik samo radi tamo gdje može da zaradi,i da ima profit,a šta je u slucaju javnog interesa kao u slucaju gradskog prevoza i situacije da je jedina komunikacija sa dobrinjom komercijalna linija koja je doduse samo jedna nema ih hiljadu,a ona koja nije tj.famozni trolejbus nije u funkciji nikakva zamjena osim nedjeljom kad nema radnog svijeta i djece u skoli?
zasto bi tamo neko vozio na rub kantona sarajevo ako ima vise stete nego koristi,a potrebno je da ima prevoz?
jednostavno se ne slazem da privatnika je lakse kontrolisati nego sam sebe,ako ne mozes sam sebe,kako onda njega
Po istoj racunici po kojoj bi GRAS vozio neprofitabilne (pare od karata + subvencija) tako bi vozio i privatnik, s tim sto bi privatnik zbog manjih troskova tu vise zaradio ili imao manji gubitak od GRAS-a.
-
goran16v
#7058 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa poznato je da je Prag metro prakticno dobio na poklon od SSSR-a po uzoru na Moskovski i mjerenje Bratsilave sa tim je bas onako smijesno.dresdener78 wrote: U Bratislavi ima taj problem da političari jesu banda idiota, i pate već 30 godina od kompleksa manjeg brata i stalno žele metro po praškom uzoru... klasičan metro za grad(ić) sa oko 400 000 stanovnika je samo luda zamisao, i zbog dugogodišnjih prepucavanja i svađa između foteljaša i nula koncepcije javni prijevoz propada...
Prag: suprotan ekstrem, u javni prijevoz se ulažu ogromne pare, ali veliki dio toga se koristi na gluposti ili sipe u razne džepove. Primjer: u Pragu imaju fiksnu ideju da metro MORA UVIJEK VOZITI U TUNELU POD ZEMLJOM.
ali sve u svemu u Pragu je tehnička ispravnost, broj polazaka super i vozila su unutar čista i dobro održavana...
U Pragu prema redu voznje koji je odstampan na autobuskoj stanici i tacnosti kojom se je se pridrzavaju mozes sat stimati. Nesto slicno sam vidio u Madridu gdje nema rasporeda ali ima counter koji odbrojava za koliko doalzi sljedececi bus.
- drndalo
#7059 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da prostis u Ist. Sarajevu je sada gradski bolji nego sto je ikada bio, i to ne zahvaljujuci CTS I.Sarajevo, mada i oni voze vise nego prije, i bolja vozila. Jesi li vidio Hercegovacke prevoznike sa registrovanom firmom na Sokocu ?StupskaBitanga wrote:Razumijem ja tebe u potpunosti i to bi bilo super što govoriš ali kako je CTS preuzeo preko sestrinske firme CTS a.d I.S tamošnji gradski saobraćaj njega skoro pa i nema.
- vješalica
#7060 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
goran16v wrote:
Tebe kao korisnika i grad kao onoga ko placa ne interesuje na koji nacin su provatnici profitabilni sve dok rade po zakonu (prijavljeni radnici, placanje poreza i doprinosa).
Po istoj racunici po kojoj bi GRAS vozio neprofitabilne (pare od karata + subvencija) tako bi vozio i privatnik, s tim sto bi privatnik zbog manjih troskova tu vise zaradio ili imao manji gubitak od GRAS-a.
zanima me koliko ce biti profitabilan da bi ja imala prevoz jer je on drustveni interes i ima da me vozi gdje god je to moguce,a ne,ako on nema profita da ja nemam prevoza ili da je usluga ogranicena!
on po zakonu sve moze izmiriti,ali ja necu imati odgovarajucu uslugu!
privatniku onda u tom slucaju ne bi trebalo davati subvencije,jer onda nema ni razloga za tim,ako uzmemo za vjerovatnocu da su profitabilniji nego gras ovakav,ida da gras parazitira na subvencijama
ali i dalje ti privatnik nece vozati ni sa manjim gubitkom od grasa
tesko da ce penzioner sa penzijom od 300KM dati 50 za kartu direktno privatniku kada to moze dati grasu 8KM direktno,a vlada neka pokrije ako ima,ako nema :problem i haos
-
goran16v
#7061 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako ne razumijes, ne postoji varijanta u kojoj bi igdje gradski prevoz bio 100% samodrziv tako da je subvencija grada tj kantona neizbjezna. Subvencija bi se isplacivala bilo da vozi GRAS bilo da vozi provatnik, samo bi privatniku cifra of subvencije i prodaja karata bila dovoljna i da pokrije troskove i zaradi, a GRAS-u zbog idiota, lopova i parazita ne bi i svako malo bi bilo daj jos da pokrijem minus. To je tako. O tome da ne vidim razlog za diskriminaciju da GRAS ima pravu da mu se minus pokriva iz budzeta, a privatnik koji radi pod istim uslovima nema.vješalica wrote: zanima me koliko ce biti profitabilan da bi ja imala prevoz jer je on drustveni interes i ima da me vozi gdje god je to moguce,a ne,ako on nema profita da ja nemam prevoza ili da je usluga ogranicena!
on po zakonu sve moze izmiriti,ali ja necu imati odgovarajucu uslugu!
privatniku onda u tom slucaju ne bi trebalo davati subvencije,jer onda nema ni razloga za tim,ako uzmemo za vjerovatnocu da su profitabilniji nego gras ovakav,ida da gras parazitira na subvencijama
ali i dalje ti privatnik nece vozati ni sa manjim gubitkom od grasa
tesko da ce penzioner sa penzijom od 300KM dati 50 za kartu direktno privatniku kada to moze dati grasu 8KM direktno,a vlada neka pokrije ako ima,ako nema :problem i haos
- vješalica
#7062 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
što bi privatnik bio na budžetu?
pitanje je ko drzi privatne firme i kako su postale privatne,a ne kosto forumas navodi tamo neki "mutni sejari" i njihove ambicije,tebi je lakse privatnika izgleda staviti na budzet,nego uvesti kontrolu u drzavnoj firmi kojom upravlja drzava i koja je duzna da ljudima vrati svaki fening koji su u nju dali,kroz sve pa i kroz prevoz, koja bi sutra sa privatnikom sigurno posteno radila,kao sto je sve posteno u ovoj drzavi osim drzavnih firmi
samo treba pogledati koliko nesolventnih privatnika ima i nezaposlenih ljudi,i blokiranih racuna itd itd,a bogatuna na svako malo...to je drzava
i ti moras da razumijes da ima neko ko nema razloga da se slozi sa tobom
i necu vise se raspravljati sa tobom
kad tvrdis da privatnik bolje funkcionise nego gras,neka funkcionise bez budzeta.tačka.
pitanje je ko drzi privatne firme i kako su postale privatne,a ne kosto forumas navodi tamo neki "mutni sejari" i njihove ambicije,tebi je lakse privatnika izgleda staviti na budzet,nego uvesti kontrolu u drzavnoj firmi kojom upravlja drzava i koja je duzna da ljudima vrati svaki fening koji su u nju dali,kroz sve pa i kroz prevoz, koja bi sutra sa privatnikom sigurno posteno radila,kao sto je sve posteno u ovoj drzavi osim drzavnih firmi
samo treba pogledati koliko nesolventnih privatnika ima i nezaposlenih ljudi,i blokiranih racuna itd itd,a bogatuna na svako malo...to je drzava
kad tvrdis da privatnik bolje funkcionise nego gras,neka funkcionise bez budzeta.tačka.
Last edited by vješalica on 07/04/2013 14:13, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7063 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Cuj sto bi se privatnik subvencirao
Pa eto ne mora se subvencirati, neka onda karta bude 53KM 
Cuj gras se moze subvencirati pa da karta bude 16KM a da ostalo uplati kanton, a privatnik ne moze !? WOW
Cuj gras se moze subvencirati pa da karta bude 16KM a da ostalo uplati kanton, a privatnik ne moze !? WOW
- Muhamed Đakmić
#7064 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Praksa normalnih i razvijenih država u ovom polju pokazuje da je on u pravu, a ti nisi. Svugdje u svijetu, a ne govorim ovdje o propalim zemljama, praksa je da privatnici dobivaju subvencije od države za prevoz koji obavljaju. Napravi bilo kakvu računicu, i shvatit ćeš da privatnik koji vozi po perifernim dijelovima grada, brdima i slično, ne može nikako na komercijalnim linijama zaraditi dovoljno da bi pokrio sve troškove.vješalica wrote:što bi privatnik bio na budžetu?
pitanje je ko drzi privatne firme i kako su postale privatne,a ne kosto forumas navodi tamo neki "mutni sejari" i njihove ambicije,tebi je lakse privatnika izgleda staviti na budzet,nego uvesti kontrolu u drzavnoj firmi kojom upravlja drzava koja bi sutra sa privatnikom sigurno posteno radila,kao sto je sve posteno u ovoj drzavi osim drzavnih firmi.
-
udrch
#7065 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
baš tako..The 51st State wrote:sa fejsa, covjek sve objasnio...
GRAS: Trazimo od Vlade da rijesi pitanje GRAS-a.
Vlada: Okej. Idete u stecaj, pravi se reorganizacija firme, smanjuju se plate, otpusta se visak radnika, uvodi se zdrava konkurencija.
GRAS: Trazimo smjenu Vlade.
- vješalica
#7066 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sarajevo1946 wrote:Praksa normalnih i razvijenih država u ovom polju pokazuje da je on u pravu, a ti nisi. Svugdje u svijetu, a ne govorim ovdje o propalim zemljama, praksa je da privatnici dobivaju subvencije od države za prevoz koji obavljaju. Napravi bilo kakvu računicu, i shvatit ćeš da privatnik koji vozi po perifernim dijelovima grada, brdima i slično, ne može nikako na komercijalnim linijama zaraditi dovoljno da bi pokrio sve troškove.vješalica wrote:što bi privatnik bio na budžetu?
pitanje je ko drzi privatne firme i kako su postale privatne,a ne kosto forumas navodi tamo neki "mutni sejari" i njihove ambicije,tebi je lakse privatnika izgleda staviti na budzet,nego uvesti kontrolu u drzavnoj firmi kojom upravlja drzava koja bi sutra sa privatnikom sigurno posteno radila,kao sto je sve posteno u ovoj drzavi osim drzavnih firmi.
praksa drzava sa uredjenim sistemom poslovanja a ne mafijaskim kao ovdje
toliko o tome ko je u pravu ko nije
- Muhamed Đakmić
#7067 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa o čemu mi onda ovdje pričamo?
Gori ja što pokušavam.
Gori ja što pokušavam.
- O'zone
- Globalni moderator
#7068 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Fahro to the rescue! TATTATATA TAAAAA!Radnici GRAS-a demantovali izjavu resornog ministra
Nećemo uništavati vozila, to je čista laž
Radnici GRAS-a koji već peti dan provode u krugu preduzeća tražeći svoja prava, demantovali su navode kantonalng ministra saobraćaja Jusufa Bubice da žele kamenovati i uništiti autobuse koji su dovezeni iz Banje Luke, Konjica, Mostara i drugih gradova.
Navode kako ova izjava resornog ministra ima za cilj da zavadi radnike, te da obmane građane i tako njihovu pažnju i ogorčenost preusmjeri s javašluka i pljačke koju je SDA-ova vlada godinama provodila u ovom preduzeću, te da svu krivicu za stanje u GRAS-u prebaci na radnike.
Kako kažu zbog stalnih prijetnji ministra Bubice koji je najavio da će na silu izvući vozila, boje se za svoju sigurnost te pozivaju i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da ih sasluša i da im pomogne.
-
goran16v
#7069 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zato sto je to jedini nacin da javnog gradskog prevoza bude odrziv ali ti ocigledno ne mozes da shvatis jer ocigledno premalo znas kako funkcionise financiranje javnog gradskog prevoza, subvencija, a puno se pravis pametan/na da bi nastavili pricu.vješalica wrote:što bi privatnik bio na budžetu?
-
StupskaBitanga
#7070 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Fahro upada
Haos
Gdje su kokice????
Haos
Gdje su kokice????
- vješalica
#7071 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sarajevo1946 wrote:Pa o čemu mi onda ovdje pričamo?![]()
Gori ja što pokušavam.
ja pričam o svojoj drzavi a druge me prakse ne interesuju,jer to je samo praksa i primjer drugih,a ne naš,ti si gori sto pokusavas da nadvisis,a ne razumijes
jer ja samo pricajuci o praksama drugih drzava u svojoj nikako da to sprovedem u djelo,
kad drzava bude fer i postena,mozes kopirati primjere iz razvijenih drzava i stvarati privatnike i neki posteni gras,ali ovdje sa ovom bandom na vlasti nikada
u nefer drzavi,ovo kopiranje primjera iz bijelog svijeta,je gubljenje vremena i neodrzivo
-
hhaarree
#7072 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
StupskaBitanga wrote:Fahro upada
Haos
Gdje su kokice????

- Muhamed Đakmić
#7073 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U nefer državi je sve neodrživo tom istom logikom. Hajdemo pokušati makar neke stvari popraviti.
Ja ne znam zašto vam smeta Gras ovakav kakav je, ako već imate takve stavove.
Ja ne znam zašto vam smeta Gras ovakav kakav je, ako već imate takve stavove.
- vješalica
#7074 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to neka ti posao privatnika obezbijedi suad zeljkovic i ovakvi kao on,kako ga ti projiciras na neurednu drzavu,očito je da ti suad dovoljno odgovara da bi pravio uredjeni sistem u gradu u kojoj je premijer unistio i toplane sa 120 mil KM.goran16v wrote:
Zato sto je to jedini nacin da javnog gradskog prevoza bude odrziv ali ti ocigledno ne mozes da shvatis jer ocigledno premalo znas kako funkcionise financiranje javnog gradskog prevoza, subvencija, a puno se pravis pametan/na da bi nastavili pricu.
- vješalica
#7075 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Lud i ponosan wrote:![]()
![]()
Jesmo se ovo poceli porediti sa razvijenim svijetom? Na sta bi licilo subvencionisanje privatnika u BH uslovima?
Za trzisnu utakmicu se moraju stvoriti adekvatni uslovi, a uz ovaj stepen korupcije i kriminala to sto zagoravate je potpuno neprihvatljivo.
Mada, kako sam skontao, libo putnika za posljedice, on samo zeli redovan prevoz, a sve ostalo je potpuno nevazno. Zato smo tu gdje jesmo.