Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
CungaLunga
#7051 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bh. demineri trebaju pomoć
SARAJEVO - Iz Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) upozoravaju stanovništvo da na poplavljenim područjima i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su usljed djelovanja bujica i klizišta pomjerena pojedina minska polja i znakovi minske opasnosti.
Kako je Agenciji FENA rečeno u BHMAC-u, timovi ovog centra registrirali su slučaj na području Olova gdje je rijeka Krivaja odnijela minske oznake s obilježenih minski sumnjivih površina.
Prema informacijama BHMAC-a, na području Bosanske Krupe mine su se "pokazale" na jednom klizištu, pa su timovi BHMAC-a taj lokalitet obilježili minskim oznakama.
Na području općine Visoko u Semizovcu kod plinske stanice obilježena su neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) te na mjestu gdje se Ljubina ulijeva u Bosnu.
Timovi BHMAC-a su na terenu u Olovu i Visokom da bi obnovili minske oznake, a operativni timovi prisutni su i na drugim poplavljenim područjima gdje se voda povukla, radi prikupljanja informacija o promjenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale bujice i klizišta.
Iz BHMAC-a, istovremeno, apeliraju za međunarodnu pomoć u pogledu dodatne opreme, uključujući i satelitske snimke aktuelnog stanja u BiH.
U toku je uspostavljanje saradnje s Centrom za razminiranje Republike Hrvatske i Centrom za razminiranje Republike Srbije u vezi s formiranjem specijalnog kriznog tima na nivou regije za krizna područja.
Iz BHMAC-a ponovno pozivaju građane poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave Centru za uklanjanje mina u BiH i civilnim zaštitama u BiH informacije ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstava i da ništa ne diraju.
Također, građani se mole da privremenim oznakama obilježe lokaciju na kojoj se nalazi minsko-eksplozivno sredstvo do dolaska stručnih timova za deminiranje.
SARAJEVO - Iz Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) upozoravaju stanovništvo da na poplavljenim područjima i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su usljed djelovanja bujica i klizišta pomjerena pojedina minska polja i znakovi minske opasnosti.
Kako je Agenciji FENA rečeno u BHMAC-u, timovi ovog centra registrirali su slučaj na području Olova gdje je rijeka Krivaja odnijela minske oznake s obilježenih minski sumnjivih površina.
Prema informacijama BHMAC-a, na području Bosanske Krupe mine su se "pokazale" na jednom klizištu, pa su timovi BHMAC-a taj lokalitet obilježili minskim oznakama.
Na području općine Visoko u Semizovcu kod plinske stanice obilježena su neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) te na mjestu gdje se Ljubina ulijeva u Bosnu.
Timovi BHMAC-a su na terenu u Olovu i Visokom da bi obnovili minske oznake, a operativni timovi prisutni su i na drugim poplavljenim područjima gdje se voda povukla, radi prikupljanja informacija o promjenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale bujice i klizišta.
Iz BHMAC-a, istovremeno, apeliraju za međunarodnu pomoć u pogledu dodatne opreme, uključujući i satelitske snimke aktuelnog stanja u BiH.
U toku je uspostavljanje saradnje s Centrom za razminiranje Republike Hrvatske i Centrom za razminiranje Republike Srbije u vezi s formiranjem specijalnog kriznog tima na nivou regije za krizna područja.
Iz BHMAC-a ponovno pozivaju građane poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave Centru za uklanjanje mina u BiH i civilnim zaštitama u BiH informacije ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstava i da ništa ne diraju.
Također, građani se mole da privremenim oznakama obilježe lokaciju na kojoj se nalazi minsko-eksplozivno sredstvo do dolaska stručnih timova za deminiranje.
- O'zone
- Globalni moderator
#7052 Re: Poplave u cijeloj BiH
ORAŠJE I BRČKO HITNO TREBAJU JAKNE I ČIZME: Ljudi brane nasipe, ali nemoguće je. Sava se već izlijeva na tri mjesta (Krepšić i Vucilovici, Loncari, Vidovice i Kopanice). Iz minute i minutu sve je teze. HITNO TREBAJU GUMENE ČIZIME I JAKNE – Ljudi brane 0-24 svoje kuće, jedva da mogu izdržati do sutra! Sava će ih potopiti!!! Donirajte gumene čizme 44, 45, 46 i jakne XL, XXL. Dobrodošli su i džemperi, lampe i naravno hrana! HITNO! HITNO!
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#7053 Re: Poplave u cijeloj BiH
SPAŠAVANJE ZAPLAVLJENOG AUTASlo Burner wrote:Lik sa vucnom sluzbom ide i ubjedjuje ljude da od poplavljenog auta nema nista, da bi ih kupio. Kako su govna isplivala na povrsinu na ovim poplavama c c c
1. Sa auta uklopniti krupni otpad: granje, kutije i sl.
2. Vodom polako saprati mulj pazeći da se ne zaljeva unutrašnjost auta ako ima otvora(puknuti ili otvoreni prozori.
3. Auto otključati ključem, nikako ne koristiti daljinsko
4. Odspojiti akumulator
5. Kod auta sa karburatorom isti rastaviti i ukloniti
6. Sva gumena crijeva ukloniti i isprati
7. Ukloniti filter ulja i ispustiti svo ulje.
8. Ukloniti filtere za vazduh, gorivo i filter kabine
9. Iscrapati gorivo iz rezervoara, a ako je moguće isti odstraniti i isprati.
10. Izvaditi sjedišta(i prednja i zadnja) te sve tapisone(podnice) iz kabine i gepeka te ih oprati i dezinfikovati
11. Uz minimalnu upotrebu vode očistiti kabinu iznutra te sve površine dezinfikovati.
12. Prostor oko točkova i točkove isprati. dok ispirete nekoliko puta dići i opustiti ručnu kočnicu(kod auta sa sajlom-ručna)
13. Sve pretince otvoriti kao i ventilacione otvore.
14. Brave očistiti kompresovanim zrakom i nekim sredstvom namijenjenim za to.
toliko za sada
-
Arsene Wenger
#7054 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nisam mislio da ti ponavljaš, al ponavljaju drugi, pogotovo sa veličanjem vanzemaljskih organizacijskih uspjeha u Srbiji, koja je izgleda uspjela skrenuti poplave u Tihi okean... Pa naravno da smo najlošije pripremljeni za ovu katastrofu - državu nam sistemski uništavaju zadnja dva desetljeća. I uprkos tome zadovoljan sam kako su svi reagovali, počevši od vojske pa do humanitarnih organizacija i običnih građana... A što se tiče sistemskih propusta i loše organizacije vlasti, imaju sljedeći izbori pa bujrum...It_is_a_Leclerc wrote:Nađeš li mi jedan moj post osim ovog o ćukama, dat ćeš mi broj računa i dobit ćeš moju platu.Arsene Wenger wrote:De bogati odmori i sa Srbijom i sa cukama. Ko papagaji...It_is_a_Leclerc wrote:S jedne strane razumijem ljude koji traže hranu, a sa druge strane razumijem i ljude koji razmišljaju da je ne mogu dati tek tako iz magacina. Nažalost, čini se da ne postoji služba koji dijeli pomoć, već građani po nju moraju dolaziti, što je veliki problem i ostavlja veliki prostor kojekakvih malverzacijama.
Haotično je stanje, nažalost.
U Srbiji je, koliko vidim, kudikamo bolje. Čak imaju prihvatne centre za pse u kojima su cuke snadbijevena sa hranom i pićem, a u nas, k'o u Burundiju i Ruandi, otimaju pomoć od vlastitog naroda.
- O'zone
- Globalni moderator
#7055 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije ni meni jasno ali mi ljudi koji su obišli se govore da je Maglaj stvarno haotičanAlfons Kauders wrote:razumijem da je bilo haoticno prekjuce, hajde nekako i juce... al danas?It_is_a_Leclerc wrote:S jedne strane razumijem ljude koji traže hranu, a sa druge strane razumijem i ljude koji razmišljaju da je ne mogu dati tek tako iz magacina. Nažalost, čini se da ne postoji služba koji dijeli pomoć, već građani po nju moraju dolaziti, što je veliki problem i ostavlja veliki prostor kojekakvih malverzacijama.
U Srbiji je, koliko vidim, kudikamo bolje. Čak imaju prihvatne centre za pse u kojima su cuke snadbijevena sa hranom i pićem, a u nas, k'o u Burundiju i Ruandi, otimaju pomoć od vlastitog naroda.
pa jebem mu mater to je maglaj, nije london!? zar se nije moglo nesto organizovati, centralizirati? i to je manje vise jedini grad u toj situaciji u fbih (srecom)... ostali su dosta manje najebali, eto svi hvale kako u zepcu sve stima, organizacija, komunikacije...
zar je toliki problem bio da se zavede red u maglaju? da su poslali par desetina ljudi iz FUP-a, uvezali se s lokalnim organima i murijom.... i cao... kako je moguce da tri dana bude tako 'haoticno'? zar se nije moglo dovuci nekoliko jebenih agregata, napraviti neki centar da barem ljudi mogu poslat rodbini jebeni email ili sms, ili napuniti telefon...podijeliti motorola po mjesnim zajednicama, ici od vrata do vrata ako treba, to je maglaj pobogu, nije neki velegrad
- OldMayor
#7056 Re: Poplave u cijeloj BiH
Momka sa sjekirom slucajno znam.Pismonosa wrote:Ma samo ignorišite trolove. Normalno da je momak došao da pomogne i da je pomogao. Nije došao u Maglaj zbog slikanja sigurno.Arsene Wenger wrote:
Momak sa sjekirom je jedan od organizatora studentske akcije i jedan od najvrjednijih omladinaca u Sarajevu. Vjerovatno je stao da odmori i nasmijao se u kameru. I sad ti sebi daješ za pravo da psuješ i omalovažavaš. Sram te bilo.
Radi se o obicnom ublehasu, sto mi je ovaj video samo i potvrdio. Drugi se ubise od posla, on je kao neki 'organizator'.
To je predsjednik SPUS-a i zato nam studenti i jesu na ovako niskim granama, jer ih vode ublehasi i propalice koje nisu u stanju ni u 30 godina da sklepaju da zavrse fax. Lik davnih dana trebao prestati biti student.
Tako da svaki ovaj sa lopatom je sto puta vrijedniji od njega, jer on ce biti placen za ovo sto je otisao, ovi ostali su dobrovoljci - cisti dobrovoljci. On ce klepit dnevnicu.
Toliko, cisto da ne bude neke zablude.
- Mračajski proto
#7057 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dajte fotografiju, da ga vidim. 
- O'zone
- Globalni moderator
#7058 Re: Poplave u cijeloj BiH
UPDATE Bijela Ploča (naselje u Maglaju), ljudima trebaju:
madraci
gumene čizme
rukavice
deke
Lijekovi koji su im potrebni (samo da znate neki lijekovi su bili nečitko napisani), ali otprilike to je to:
hofkomant
madopar
paracetamol
apaurin
toplomjer
leponex 25 mg
verapamil 86 mg
vantolin pumpica (ventolin odnosno sabultamol)
lanibos (ranibos)
matefarin 3mg
rijtomonorm 150 mg
-
Drinski
#7059 Re: Poplave u cijeloj BiH
SRFJ je, u martu 1972.godine, za nepune dvije sedmice vakicinisala 18 miliona ljudi protiv variole vere, ovi ne mogu da organizuju 5 hiljada ljudi za 5 dana. I jos kazu da oni bastine "svijetle tradicije".Alfons Kauders wrote:
razumijem da je bilo haoticno prekjuce, hajde nekako i juce... al danas?
pa jebem mu mater to je maglaj, nije london!? zar se nije moglo nesto organizovati, centralizirati? i to je manje vise jedini grad u toj situaciji u fbih (srecom)... ostali su dosta manje najebali, eto svi hvale kako u zepcu sve stima, organizacija, komunikacije...
zar je toliki problem bio da se zavede red u maglaju? da su poslali par desetina ljudi iz FUP-a, uvezali se s lokalnim organima i murijom.... i cao... kako je moguce da tri dana bude tako 'haoticno'? zar se nije moglo dovuci nekoliko jebenih agregata, napraviti neki centar da barem ljudi mogu poslat rodbini jebeni email ili sms, ili napuniti telefon...podijeliti motorola po mjesnim zajednicama, ici od vrata do vrata ako treba, to je maglaj pobogu, nije neki velegrad
-
NeenaSa
#7060 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zaboravi da ishta upitah.VenomousV wrote:dje ti vidis trece pitanje?NeenaSa wrote:VenomousV wrote:pise nosi u kosovu, ne na kosovo ili u kosovo... mozda je "kosova" neka radnja, dio grada ili nesto, veze nemam![]()
stid me pitati, ali moram jer me zanima, sta je sa zivotinjama?
i kakva je situacija sa grobljima nakon poplava?x 3 za prvo pitanje.
x 2 za drugo.
za tretje.
Sad da ti velim, ustvari pitam, gdje su tvoji prioriteti?![]()
o ljudima se dobivaju redovno ovdje infomracije i o tome sta je potrebno kako bi se pomoglo
meni su zivotinje bitne kao i ljudi a mislim da imam pravo da pitam makar mi niko nista ne odgovorio i rek'o da sam debil![]()
za groblja pitam zbog ogromnih bujica usljed kojih je moglo doci do unistavanja istih i eventualno (u nekom najgorem obliku) pomjeranja sanduka sa kostima pa me interesuje da li se to zaista moglo dogoditi ili pretjerujem kad mi je to palo na pamet
- guber90
#7061 Re: Poplave u cijeloj BiH
Alfons Kauders wrote:razumijem da je bilo haoticno prekjuce, hajde nekako i juce... al danas?It_is_a_Leclerc wrote:S jedne strane razumijem ljude koji traže hranu, a sa druge strane razumijem i ljude koji razmišljaju da je ne mogu dati tek tako iz magacina. Nažalost, čini se da ne postoji služba koji dijeli pomoć, već građani po nju moraju dolaziti, što je veliki problem i ostavlja veliki prostor kojekakvih malverzacijama.
Slazem se, kada je bilo slati jedinice FUP-a i specijalnih jedinica u februaru da lupaju narod moze se, a sada specijalne jedinice sjede i ne rade nista. Ne kazem da je do tih specijalaca, jer znam da je specijalna jedinica koja se nalazi 10-ak metara od moje zgrade i koja je 100-injak metara od naselja Badre, gdje je kliziste napravilo strasnu situaciju, samoincijativno otisla i kopala odvode da pomogne ljudima.
- It_is_a_Leclerc
#7062 Re: Poplave u cijeloj BiH
Prestrašno.Drinski wrote:SRFJ je, u martu 1972.godine, za nepune dvije sedmice vakicinisala 18 miliona ljudi protiv variole vere, ovi ne mogu da organizuju 5 hiljada ljudi za 5 dana. I jos kazu da oni bastine "svijetle tradicije".Alfons Kauders wrote:
Izvještaji koji od tamo dolaze su, kako sam već rekao, u rangu krize u Burundiju i Ruandi, kad su ovi dobijali pomoć, a "milicije" otimale i nosile da prodaju.
Zar smo spali tu ?!
poplave.eu - stranica koja sadrži sve o poplavama, pomozite im rad.
- OldMayor
#7063 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nakon ovoga sto sam vidio mene je tek sada strah zivjeti u ovoj zemlji. Pa 92 smo bili orgaizovaniji jbt sta je ovo.Alfons Kauders wrote:pa jebem mu mater to je maglaj, nije london!? zar se nije moglo nesto organizovati, centralizirati? i to je manje vise jedini grad u toj situaciji u fbih (srecom)... ostali su dosta manje najebali, eto svi hvale kako u zepcu sve stima, organizacija, komunikacije...
I svi politicari sad u civilu, to neki prslucici, dzemperici...popisam im se na PR...
-
staradis
#7064 Re: Poplave u cijeloj BiH
Imam osjecaj da Univerzitet u Sarajevu nece odgoditi nastavu i sugerisati radnu akciju kreteni!
-
CungaLunga
- Pitarrr82
#7066 Re: Poplave u cijeloj BiH
I smece na kraju opet u vodu, salji dalje...
- Cyrax
#7067 Re: Poplave u cijeloj BiH
UNSA najvjerovatnije nastavlja raditi kao da se nista ne desava.staradis wrote:Imam osjecaj da Univerzitet u Sarajevu nece odgoditi nastavu i sugerisati radnu akciju kreteni!
- homega
#7068 Re: Poplave u cijeloj BiH
Za sve slične situacije, organizacija koja se zove CIVILNA ZAŠTITA je zakazala. Kao i svake godineAlfons Kauders wrote:
- OldMayor
#7069 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovo nije nasa poplava.Cyrax wrote:UNSA najvjerovatnije nastavlja raditi kao da se nista ne desava.staradis wrote:Imam osjecaj da Univerzitet u Sarajevu nece odgoditi nastavu i sugerisati radnu akciju kreteni!
-
saabsa
#7070 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo da pohvalim Auto ceste bih , jer juce kad sam krenuo prema maglaju na izlazu sa autoputa dajem pare za putarinu , a momak sa naplatne rampe izviri korz prozor pogleda u auto (Lopate , voda isl ) vrati pare kaze "Sretno" , slicno i u povratku na vogoscanskoj petlji .

- ala7
#7071 Re: Poplave u cijeloj BiH
Možda je "vrijedan" ko što ti kažeš stvarno ne znam momka, ali u ovakvim situacijama gdje minute su bitne se od organizatora očekuje puna koncentracija i profesionalnost. Ako 100 ljudi kaže to je bahato ponašanje ti kažeš nije pa ko je onda lud ovdje. Uostalom šta će sa sjekirom tu gdje mu nije mjesto, na snimku se vidi da se materijal može skloniti samo lopatama i grabljama, dokaz da je došao da se snimi i da palamudi pred svima.Arsene Wenger wrote:Momak sa sjekirom je jedan od organizatora studentske akcije i jedan od najvrjednijih omladinaca u Sarajevu. Vjerovatno je stao da odmori i nasmijao se u kameru. I sad ti sebi daješ za pravo da psuješ i omalovažavaš. Sram te bilo.jahhjer wrote:jahhjer wrote:
dok ono rade on doso da se snima sa sjekirom u ruci, mater mu pa ovakvi vise odmazu nego sto pomazu, ovo samo namlatit treba i kuci poslati, mrs. A ima ih more takvih.
De ziva bila procitaj sta sam napisao pa onda pogledaj snimak, govorim za lika sa sjekirom koji stoji pored njih dok oni lopataju...
Znaju ljudi šta je ispravno a šta nije. Ovo što ovaj radi nije ispravno pa koprcao se ti koliko hoćeš.
- O'zone
- Globalni moderator
#7072 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zar su se negdje preplaćeni miševi pojavili?OldMayor wrote:Nakon ovoga sto sam vidio mene je tek sada strah zivjeti u ovoj zemlji. Pa 92 smo bili orgaizovaniji jbt sta je ovo.Alfons Kauders wrote:pa jebem mu mater to je maglaj, nije london!? zar se nije moglo nesto organizovati, centralizirati? i to je manje vise jedini grad u toj situaciji u fbih (srecom)... ostali su dosta manje najebali, eto svi hvale kako u zepcu sve stima, organizacija, komunikacije...
I svi politicari sad u civilu, to neki prslucici, dzemperici...popisam im se na PR...
Ma... im ..... u 5 dana ljudi ni jednu vandrdnu sjednicu da naprave.
-
staradis
#7073 Re: Poplave u cijeloj BiH
Cuj sto ne bi, masa tih profesora su korumpirani + u Sarajevu ima najmanje 15 000 radno sposobne omladine neka nam daju 7 dana da pomognemoOldMayor wrote:Ovo nije nasa poplava.Cyrax wrote:UNSA najvjerovatnije nastavlja raditi kao da se nista ne desava.staradis wrote:Imam osjecaj da Univerzitet u Sarajevu nece odgoditi nastavu i sugerisati radnu akciju kreteni!
- Mister Yes
#7074 Re: Poplave u cijeloj BiH
Stvarno neobjašnjivo. U Maglaju je prošle godine popisano 6.438 osoba.Alfons Kauders wrote: razumijem da je bilo haoticno prekjuce, hajde nekako i juce... al danas?
Ako je toliki haos u Maglaju kako je tek u Doboju? U Doboju je popisano 26.987 stanovnika.
- O'zone
- Globalni moderator
#7075 Re: Poplave u cijeloj BiH
KOPIRANO:
Pažnja! Molim vas da ovo hitno bude prijavljeno policiji! Manja grupa ljudi na čijem je čelu Petar Kujundžić vlasnik str "Randevu" iz Suvog Polja i kluba "Plejer" u Doboju danas 18.05. pljačkala je objekte oštećene u vodenoj stihiji. Viđeni su kako operišu u objektu "Binga" na autobuskoj stanici a kombi je radio nekoliko puta na relaciji Doboj - Suvo Polje.