Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#7051 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Da mi je mozak ovih vjernika sa teme ateizam na par dana.. mislim da se ne bih nikad bolje odmorio. Samo ne znam.. da li je bas svako sposoban percipirati odredjena stanja kao odmor od razmisljanja? Ako ti je to vec permanentno stanje, onda nije odmor, jer se nikad nisi ni umarao jel?..

A arzo pobjeze kad naletise bombermani, mislim da ga sada stid ovih :lol:
Ja nikad nebih poželio imati tvoj mozak!Jer nebih volio biti bahat i pun sebe.Uostalom,mi vjernici nismo isti,po pojedincima bi samo budala definirala sve!
apsidejzi

#7052 Re: Ateizam

Post by apsidejzi »

patriot_1 wrote:
apsidejzi wrote:Sta reci... Ateisti, bjezte iz EU u BiH, ili?

https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-hr ... /170903031
Nađu jednu ili nekoliko rečenica , glupih, pa pljuju po cjeloj knjizi te crkvi i Hrvatskoj općenito!
Sreca pa djeca svakako ne vole skolu i vjerovatno ne citaju ove stvari :D
shbc

#7053 Re: Ateizam

Post by shbc »

patriot_1 wrote:
shbc wrote:I vi se sa ovim patriotom raspravljate... Lik mrtav hladan postavio pricu o PRAVOSLAVNOJ porodici kojoj se dijete razbolilo, pa potrcali prvo HODZI, pa kad on nije uspio KATOLICKOM SVECENIKU koji je dijete izlijecio Biblijom. A istu pricu zavrsava recenicom "porodica je inace bila ATEISTICKA".
Ti si totalno nepismen.Nigdje nisam napisao da je ista išla katoličkom svećeniku!
Nego sta si rekao?
broj dva

#7054 Re: Ateizam

Post by broj dva »

patriot_1 wrote:

Nađu jednu ili nekoliko rečenica , glupih, pa pljuju po cjeloj knjizi te crkvi i Hrvatskoj općenito!
---
Drug ne treba mi biblija da pljujem po rvackoj, dovoljni su Tuđman Šušak Praljak Stari most Ahimići Heliodrom i koncert podpore hrvatskim uznicima u Hagu, zar ne.
Ti kao dobar hrišćanin me sigurno podržavaś u osudi zločina i zločinaca.
patriot_1

#7055 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

shbc wrote:
patriot_1 wrote:
shbc wrote:I vi se sa ovim patriotom raspravljate... Lik mrtav hladan postavio pricu o PRAVOSLAVNOJ porodici kojoj se dijete razbolilo, pa potrcali prvo HODZI, pa kad on nije uspio KATOLICKOM SVECENIKU koji je dijete izlijecio Biblijom. A istu pricu zavrsava recenicom "porodica je inace bila ATEISTICKA".
Ti si totalno nepismen.Nigdje nisam napisao da je ista išla katoličkom svećeniku!
Nego sta si rekao?
Pročitaj još jednom,s obzirom kako "dobro" pamtiš,bit će malo još jednom!Katolički svećenik nije ni spomenut u tom događaju!
patriot_1

#7056 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

broj dva wrote:
patriot_1 wrote:

---
Drug ne treba mi biblija da pljujem po rvackoj, dovoljni su Tuđman Šušak Praljak Stari most Ahimići Heliodrom i koncert podpore hrvatskim uznicima u Hagu, zar ne.
Ti kao dobar hrišćanin me sigurno podržavaś u osudi zločina i zločinaca.
A kao zločine nisu radili muslimani i srbi?Osuđuješ samo tuđe,ne svoje.E u tome te ne podržavam niti ću!U odnosu na tvoju zemlju,Hrvatska je Amerika!
shbc

#7057 Re: Ateizam

Post by shbc »

patriot_1 wrote:
shbc wrote:
patriot_1 wrote: Ti si totalno nepismen.Nigdje nisam napisao da je ista išla katoličkom svećeniku!
Nego sta si rekao?
Pročitaj još jednom,s obzirom kako "dobro" pamtiš,bit će malo još jednom!Katolički svećenik nije ni spomenut u tom događaju!
Bi ja, ali ne mogu da nadjem. Kako god, to ne mijenja cinjenicu da u toj tvojoj ublehaskoj prici porodica promijeni 3 religije u 2 pasusa, a na kraju se ispostavi da je sve vrijeme bila ateisticka.
Lopov-eliminator

#7058 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

Dope_Man wrote:@apsidejzi
Odlicno rezonovanje. Iskreno me cudi da si teista, a istovremeno mi je i drago vidjeti jednog takvog teistu pored ovih... uobicajenih.
Slazem se i ja.

Bio je nekad i apsidejzi kao ovi ostali ratnici s teme pa je poslije napravio vrlo pozitivan preokret kojim je i mene iznenadio.
Hakiz

#7059 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

patriot_1 wrote: A kako drugčije reagirati kad je očito da ponovo postavljaš glupo pitanje na koje si već prije dobio odgovor!

I opet ne možeš da se uzdržiš od uvredljivih epiteta.

Ego ti veći od boga, kako izgleda.

Ti bi trebao konvertirati u neku od istočnjačkih religija u kojima se praktikuje meditacija. Previše si nervozan, izgleda da ti tvoja religija ne pruža mir.

Možda bi najbolje bilo da postaneš sljedbenik Prozac religije...
Towelie

#7060 Re: Ateizam

Post by Towelie »

Dosta je bivsih religioznih ljudi doslo u teisticke vode i tu fino pliva. Me included. :-D
asurbanipal

#7061 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

Towelie wrote:Dosta je bivsih religioznih ljudi doslo u teisticke vode i tu fino pliva. Me included. :-D

Također. :thumbup:

Dosta se slobodnije čovjek osjeća. S tim što ja više naginjem skepticizmu.
broj dva

#7062 Re: Ateizam

Post by broj dva »

x
broj dva wrote:
patriot_1 wrote:

---

A kao zločine nisu radili muslimani i srbi?Osuđuješ samo tuđe,ne svoje.E u tome te ne podržavam niti ću!U odnosu na tvoju zemlju,Hrvatska je Amerika!
---
Da te pitam, kako znaš šta ja osuđujem ?
Evo recimo ja sada znam da ti ne osuđuješ katoličke zločine jer je to implicirano u tvome odgovoru.
Naravnoda da ja osuđujem i srbske zločine i one ( relativno malobrojne u odnosu na naše kršćanske komšije) počinjene od Armije BiH i onih koji BiH vide kao svoju domovinu..
A hrvatska - amerika paralela se može povući, u obje države postoji podrška vlasti neofašističkim elementima, rasistima i generalno ekstremistima i desničarima i predsjednik/nica je lažljivo govno.
patriot_1

#7063 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

"broj dva"

Da te pitam, kako znaš šta ja osuđujem ?
Pa to je jasno kao dan,ovdje nisi ni spomenuo ma ni mogućnost da su zločine radili i tvoji:"Drug ne treba mi biblija da pljujem po rvackoj, dovoljni su Tuđman Šušak Praljak Stari most Ahimići Heliodrom i koncert podpore hrvatskim uznicima u Hagu, zar ne.
Ti kao dobar hrišćanin me sigurno podržavaś u osudi zločina i zločinaca."

Evo,recimo ja sada znam da ti ne osuđuješ katoličke zločine jer je to implicirano u tvome odgovoru.
Ne postoje "katolički zločini" nego zločini koje su učinili Hrvati jer nije svaki Hrvat katolik.Ima hrvata ateista a ateist nemože biti katolik,ima agnostika pa protestanata itd.Ne da ne osuđujem nego mi je još gori zločin koje je napravio moj narod nego oni drugi!osuđujem sve zločince!
patriot_1

#7064 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

"shbc"

Bi ja, ali ne mogu da nadjem. Kako god, to ne mijenja cinjenicu da u toj tvojoj ublehaskoj prici porodica promijeni 3 religije u 2 pasusa, a na kraju se ispostavi da je sve vrijeme bila ateisticka.
Kad barataš poluistinom , onda nužno upadneš u zamku !Dakle,evo istine,muž inžinjer i oficir u JNA (zna se da nisu smjeli ići u crkvu,a i po uvjerenju je bio ateista!Žena nije neki vjernik,djete malo koje imaju vrišti od straha po cjele noći u intervalima,traži pomoć liječnika-nema promjene,odlazi kod Hodže te dobiva neke zapise,crveni konac da ga veže djetetu oko ruke i neku vodu koju bi morala staviti u punu kadu i okupati djete u njoj a i sebe!
Stanje još gore jer se tu radilo o duhovnom problemu a ne fizičkoj bolesti,neko se u obitelji bavio vračanjem ili zazivanjem duhova!
Saznavši za nju napisah joj da djete uzme u ruke i reče:"Isuse , molim te da od njega otkloniš zle sile , molim te da ga čuvaš,predajem ga tebi u ruke!"
I djete od tog trenutka mirno spava.Došla je kod rođakinje u Rijeku i posjetila me,zahvalna do neba a njen muž reče:"Tu nešto ima".
Ja sam joj rekao da bude zahvalna Bogu jer ja osobno nisam učinio ništa ,samo sam dao"recept".Sigurno je od tada vjerovala u Boga,za muža neznam,porjeklom su Srbi,dakle nikakvih tramakacija nije bilo!Nisu bili vjernici iako dolaze iz pravoslavnih obitelji,navolja je nju približila Bogu,za njega neznam,nismo kasnije imali kontakta,rat razdvaja ljude,ako je počela ići u crkvu,vjerovatno je to bila pravoslavna!Ja joj drugu nisam preporučivao iako sam protestant .
beni-bu-man

#7065 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Image

Ovo je konj! Ovo na očima konja je oglav. Oglav služi za to da spriječi konja da gleda sa strane i da gleda samo pravo. Oglav nije samo dio opreme za konje već i sinonim za ljude koji imaju sužen vidik, pogled na život. Oni vide život samo iz jednog ugla, lišeni su mašte i mogućnosti kritičkog razmišljanja, sagledavanja situacije iz više uglova. Ono što znaju im je dovoljno da budu sretni ali ono što je opasno je to što misle da je to sve što treba da znaju.
broj dva

#7066 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Taj pasus je odgovor na tvoj komentar:
"Nađu jednu ili nekoliko rečenica , glupih, pa pljuju po cjeloj knjizi te crkvi i Hrvatskoj općenito!"
Dakle ne treba biblija, ima hrvatska dosta svoga domaćeg šta se treba osuditi, mimo nebuloza iz jedne stare knjige.
Tema nisu bili BiH ili Srbija nego ružna vaša profašistička Hrvatska.
Svoju državu osuđujem strože nego tu neprijateljski nastrojenu lažljivu i pišljivu današnju i jučerašnju Hrvatsku jer je moja i volim je dok me za tvoju NDH zaboli neka stvar samo što nam ti tvoji fini milodušni bogoljubni katolici o glavi rade te vrijedi pratiti koliko vas pokazuje rukom koliko je kukuruz narastao.
A zaista se nadam da će se rvacka nekad promijeniti i postati dobar susjed koji nema želju da Bosni i Hercegovini zabije nož u leđa i tada ću i ja promjeniti stav o hrvatskojj.
I da me bude zabune - nemam ja ništa protiv katolika ili hrvata kao pojedinaca, ima tu puno vrlo fini ljudi ali odnos Hrvatske prema BiH me natjerao da zauzmem stav da mi se Hrvatska država gadi.
Smrcak15

#7067 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Image

Ovo je konj! Ovo na očima konja je oglav. Oglav služi za to da spriječi konja da gleda sa strane i da gleda samo pravo. Oglav nije samo dio opreme za konje već i sinonim za ljude koji imaju sužen vidik, pogled na život. Oni vide život samo iz jednog ugla, lišeni su mašte i mogućnosti kritičkog razmišljanja, sagledavanja situacije iz više uglova. Ono što znaju im je dovoljno da budu sretni ali ono što je opasno je to što misle da je to sve što treba da znaju.
ma nemoj cuj to molim te, a to sto sam tone naucnih casopisa procitao, i preslusao ateistickih predavanja, debata, od dawkinsa, hitchensa i ostala ateisticka kompanija.

ja da bi ulazio u diskusije, moram da procucim oponenta i njegove argumente, ne bode se sa rogatijim od sebe, nego se prvo vidi koliki su rogovi, koliko spicasti ostri itd :D pa onda moras da doneses logicke argumente/stit protiv tih rogova :lol: itd

ti mislis da samo mi jednu te istu liniju citamo i nista drugo, :lol:
beni-bu-man

#7068 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

vidim da si se pronasao u ovom sto sam napisao :-)
Smrcak15

#7069 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:vidim da si se pronasao u ovom sto sam napisao :-)
pa ne ciljas valjda na svoje ateisticke kompanjone, nego na nas teisticku sirotinju :lol:
beni-bu-man

#7070 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
pa ne ciljas valjda na svoje ateisticke kompanjone, nego na nas teisticku sirotinju :lol:
sami ste krivi :mrgreen:
patriot_1

#7071 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

broj dva wrote:Taj pasus je odgovor na tvoj komentar:
"Nađu jednu ili nekoliko rečenica , glupih, pa pljuju po cjeloj knjizi te crkvi i Hrvatskoj općenito!"
Dakle ne treba biblija, ima hrvatska dosta svoga domaćeg šta se treba osuditi, mimo nebuloza iz jedne stare knjige.
Svoju državu osuđujem strože nego tu neprijateljski nastrojenu lažljivu i pišljivu današnju i jučerašnju Hrvatsku jer je moja i volim je dok me za tvoju NDH zaboli neka stvar samo što nam ti tvoji fini milodušni bogoljubni katolici o glavi rade te vrijedi pratiti koliko vas pokazuje rukom koliko je kukuruz narastao.
A zaista se nadam da će se rvacka nekad promijeniti i postati dobar susjed koji nema želju da Bosni i Hercegovini zabije nož u leđa i tada ću i ja promjeniti stav o hrvatskojj.
I da me bude zabune - nemam ja ništa protiv katolika ili hrvata kao pojedinaca, ima tu puno vrlo fini ljudi ali odnos Hrvatske prema BiH me natjerao da zauzmem stav da mi se Hrvatska država gadi.
Ti znaš što je Hrvatska!Pišeš laži bez imalo srama!Nastavi .rati,,"svaka bena ima svoje veselje!"Hrvatska je u svakom pogledu iza Slovenije najbolje uređena zemlja na prostoru bivše Jugoslavije!
Sigder !
Dope_Man

#7072 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Upeca se riba na mamac :lol:
Smrcak15

#7073 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
Upeca se riba na mamac :lol:
pa nije to neka nuklearna fizika da se ne skuzi da cilja na nas, pa nece udarati na svoje pajdase :-)
broj dva

#7074 Re: Ateizam

Post by broj dva »

patriot_1 wrote:
broj dva wrote:Taj pasus je odgovor na tvoj komentar:
Ti znaš što je Hrvatska!Pišeš laži bez imalo srama!Nastavi .rati,,"svaka bena ima svoje veselje!"Hrvatska je u svakom pogledu iza Slovenije najbolje uređena zemlja na prostoru bivše Jugoslavije!
Sigder !
---
Znam ja vrlo dobro šta je rvacka i rvacki katolicizam, pola su mi familije pobili.
tranquil

#7075 Re: Ateizam

Post by tranquil »

patriot_1 wrote:Hrvatska je u svakom pogledu iza Slovenije najbolje uređena zemlja na prostoru bivše Jugoslavije!
Ovo, i ako je tačno, i nije neka referenca, kada pogledaš koje su zemlje na spisku iza.

Nešto kao, "iza Tita, drugi najbolji istočnoevropski komunistički lider".
Post Reply