Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kakaljin

#7026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

channel10 wrote:
lokalni_razdjevicar wrote:i koliko se sada plaća od zenice do tarčina? 8,5 km?
Ako je Zenica-Sarajevo dosad bilo 6,00, ispada da je od Sarajevo Sjever do Tarcina 2,5KM (kako ovdje kazu)= 8,50KM

U cjenovniku uopste nema cijena za ovaj novi dio od Sa prema Mo.

edit:Imaju cijene, ali ovdje je sad Sarajevo Zapad, a u drugim cjenovnicima pise Sarajevo Sjever, a vjerovatno se misli na one naplatne kucice prije mosta za Vogoscu?!
Sarajevo Zapad ti je ulaz kod Vlakova, a Sarajevo Sjever ti je ulaz kod Vogosce. I podrazumjevane prve kucice
channel10

#7027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by channel10 »

Pa koja je onda cijena Sarajevo Sjever-Tarcin (kraj autoputa) pa da znamo konacnu cijenu Zenica-Tarcin? Je li 8,5KM?
kakaljin

#7028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

channel10 wrote:Pa koja je onda cijena Sarajevo Sjever-Tarcin (kraj autoputa) pa da znamo konacnu cijenu Zenica-Tarcin? Je li 8,5KM?
Pa Zenica Jug - Sarajevo Sjever je 6,00 KM
Sarajevo Zapad - Tarčin je 2,50 KM

Sto skupa iznosi 8,5 KM

Sve pise u cjenovniku

http://www.jpautoceste.ba/images/cszt.pdf - SArajevo - Tarčin

http://www.jpautoceste.ba/images/cj.pdf Sarajevo - Zenica

http://www.jpautoceste.ba/images/cmb.pdf Međugorje - Ljubuški
Mračajski proto

#7029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Mračajski proto »

Koje su tu pare, brate slatki. :shock:
VjecitiStudent

#7030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

johntra wrote:kad će student promijeniti nick, u VjecitiPesimist? amože i VjecitiKontras...
Čim navale ti milioni putnika iz Istočne Evrope, u ljeto, jesen, zimu i proljeće, pa me demantuju ...
kakaljin

#7031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
johntra wrote:kad će student promijeniti nick, u VjecitiPesimist? amože i VjecitiKontras...
Čim navale ti milioni putnika iz Istočne Evrope, u ljeto, jesen, zimu i proljeće, pa me demantuju ...
Dovoljno da gradjani BiH mogu lakse doci iz jednog grada u drugi sigurno i da manje udesa bude sa smrtnim posljedicama i da robna razmjena izmedju gradova bude bolja i brza.

A za ostalo cemo lako kasnije kada se kompletira autoput, koji sporo napreduje iako bi trebao puno brze da se sto prije spoji kompletan koridor i onda poceti praviti brze ceste do ostalih vecih gradova koji nisu na koridoru.
smjesko071

#7032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by smjesko071 »

VjecitiStudent wrote:
sto ti volis kakati..
neki

#7033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
Medjunarodni tranzit nije svrha autoceste, kao ni naplata putarine. Ali to je tebi uzalud govoriti jelde? :-)
homega

#7034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by homega »

channel10 wrote:
Ako je Zenica-Sarajevo dosad bilo 6,00, ispada da je od Sarajevo Sjever do Tarcina 2,5KM (kako ovdje kazu)= 8,50KM

edit:Imaju cijene, ali ovdje je sad Sarajevo Zapad, a u drugim cjenovnicima pise Sarajevo Sjever, a vjerovatno se misli na one naplatne kucice prije mosta za Vogoscu?!

Sarajevo Zapad (kružni tok Vlakovo) - Tarčin - 2,5 KM (18 km)
gnjev

#7035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by gnjev »

homega wrote:
channel10 wrote:

Sarajevo Zapad (kružni tok Vlakovo) - Tarčin - 2,5 KM (18 km)
Danas sam isao tom dionicom tunele su uradili ko u igrici semafori info paneli vertikalna horizontalna signalizacija govornice neke sobe picke materine ma show . Znacajne ustede na vremenu nema jedino eto radi dozivljaja je fino .
Grof

#7036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grof »

Meni nikako nije jasno da je cijena Sarajevo-zapad - Lepenica 1,20 KM :shock: :shock: :shock:

Radi se o cca 6 km autoputa, a ista ta cijena je Sarajevo-sjever - Podlugovi a tu je negdje oko 12 km. Pitam se, kako to?! :?
Skyfox

#7037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Skyfox »

Kad dobace do Konjica ne moraju dalje zuriti :)
tec

#7038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Grof wrote:Meni nikako nije jasno da je cijena Sarajevo-zapad - Lepenica 1,20 KM :shock: :shock: :shock:

Radi se o cca 6 km autoputa, a ista ta cijena je Sarajevo-sjever - Podlugovi a tu je negdje oko 12 km. Pitam se, kako to?! :?
6km udaljeno? Sarajevo-zapad je petlja Vlakovo (9,6km) odakle se računa udaljenost za naplatu. Izgleda JP autoceste su odlučile da nove dionice koštaju 0,12 po kilometru umjesto 0,11 do sada.
Grof

#7039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grof »

tec wrote:
Grof wrote:Meni nikako nije jasno da je cijena Sarajevo-zapad - Lepenica 1,20 KM :shock: :shock: :shock:

6km udaljeno? Sarajevo-zapad je petlja Vlakovo (9,6km) odakle se računa udaljenost za naplatu. Izgleda JP autoceste su odlučile da nove dionice koštaju 0,12 po kilometru umjesto 0,11 do sada.
Ja sam mjerio od naplatnih kućica Sarajevo-zapad do naplatnih kućica u Lepenici, nešto oko 6,5 km.
tec

#7040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Grof wrote:
tec wrote:

Ja sam mjerio od naplatnih kućica Sarajevo-zapad do naplatnih kućica u Lepenici, nešto oko 6,5 km.
:-)
doktor78

#7041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Nije o autoputu, ali gradjane TK moze da obraduje:
Na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Podpaklenik, u srijedu će biti svečano probijen tunel „Karaula“.
Ugovor za građevinske radove na projektu "Tunel Karaula" potpisan je u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu sredinom aprila 2014. godine, a radovi su počeli 5. juna 2014.godine.

Izgradnjom tunela Karula, mostova i trase na cesti M-18, skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prijevoja spušta se za sto metara. Na ovaj način skratit će se put između Tuzle i Sarajeva i omogućiti brži protok ljudi i robe.

Dužina projektovanog tunela na Karauli je 902 metra, izvodač radova je Strabag AG, a podizvođač Entea. Nadzor radova izvodi JV Roughton international Ltd & IPSA Institut sa podkonsultantom - Geotehnički studio Zagreb.

Vrijednost ugovora je 24.257.083,13 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
Ko je prolazio preko Karaule, pogotovo zimi, zna koji je znacaj ovog projekta. Jos da se zavrsi na vrijeme...
shake69

#7042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

doktor78 wrote:Nije o autoputu, ali gradjane TK moze da obraduje:
Na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Podpaklenik, u srijedu će biti svečano probijen tunel „Karaula“.
Ugovor za građevinske radove na projektu "Tunel Karaula" potpisan je u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu sredinom aprila 2014. godine, a radovi su počeli 5. juna 2014.godine.

Izgradnjom tunela Karula, mostova i trase na cesti M-18, skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prijevoja spušta se za sto metara. Na ovaj način skratit će se put između Tuzle i Sarajeva i omogućiti brži protok ljudi i robe.

Dužina projektovanog tunela na Karauli je 902 metra, izvodač radova je Strabag AG, a podizvođač Entea. Nadzor radova izvodi JV Roughton international Ltd & IPSA Institut sa podkonsultantom - Geotehnički studio Zagreb.

Vrijednost ugovora je 24.257.083,13 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
Ko je prolazio preko Karaule, pogotovo zimi, zna koji je znacaj ovog projekta. Jos da se zavrsi na vrijeme...
Dobra vijest a ko zna kad ce ta dionica biti pustena u promet. Zna li neko kad su najavili?
tec

#7043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote: Dobra vijest a ko zna kad ce ta dionica biti pustena u promet. Zna li neko kad su najavili?
Rok za završetak tunela je bio 10 mjeseci, a dionice? Znači do Maja bi tunel trebao biti gotov realno Juni/Juli. Dionica realno do jeseni ove godine može biti gotova.
shake69

#7044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

tec wrote:
shake69 wrote: Dobra vijest a ko zna kad ce ta dionica biti pustena u promet. Zna li neko kad su najavili?
Rok za završetak tunela je bio 10 mjeseci, a dionice? Znači do Maja bi tunel trebao biti gotov realno Juni/Juli. Dionica realno do jeseni ove godine može biti gotova.
Hvala. Informaciji nedostaje sta je s jos jednim manjim tunelom, ako sam dobro zapamtio te nekim manjim mostom? Ima tu posla, daj Boze do zime da se zavrsi.
tec

#7045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:
tec wrote:
Hvala. Informaciji nedostaje sta je s jos jednim manjim tunelom, ako sam dobro zapamtio te nekim manjim mostom? Ima tu posla, daj Boze do zime da se zavrsi.
Manji tunel je ustvari 'emergency exit' odnosno sigurnosni izlaz za tunel karaula i radi se istovremeno sa ovim. Manji most je 10 metara i nikakva prepreka, sa tunelom Karaula najteži dio dionice je gotov a trasa je vec pribijena i dva glavna vijadukta gotova.
edin_the

#7046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

shake69 wrote: Hvala. Informaciji nedostaje sta je s jos jednim manjim tunelom, ako sam dobro zapamtio te nekim manjim mostom? Ima tu posla, daj Boze do zime da se zavrsi.
Na toj dionici nema više tunela, samo ovaj jedan. U planu su još dva mosta da se izgrade, dva su već gotova (jedan je onaj što se vidi sa ceste kad se krene penjati s kladanjske strane, drugi je u šumi ne vidi se s puta)
edin_the

#7047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Trenutni radovi obuhvataju probijanje tunela i izgradnju 1200m trase (koja uključuje treću traku za spora vozila). To je ovaj dio na karti između dva mosta, znači trasa prije i poslije tunela

Image
shake69

#7048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Da je ono nekako Stupare izbjeci, uvijek mi se smuci kad tamo vozim. Dobro, karaula je gora, ali Stupari su odmah iza.
Murat Sabanovic

#7049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Murat Sabanovic »

jefferson wrote:
skafiskafsnjak wrote:Takav ti je nas narod...
Nemamo kino nemamo kino ... napravi se Kino, prazno uvijek .
Nemam autoput, nemamo autoput. Albanija napravila 500km za godinu bla bla...
Napravimo autoput, skupo skupo, ne isplati se ...

no comment
To ti je kao snijeg.
Nema snijega, nema snijega, zime vise nisu iste, sivilo. adne snijeg, svi kukaju: a jest zazimilo, a poledice, a tesko voziti.
Ja kada sam tu uvijek pokusam ici na skijanje, ako ima snijega. Pitam ove poznanike ko ce na skijanje, svi nesto zauzeti, a najbolja izvala je bila kada mi je tip u tridesetim godinama rekao da ne moze na skijanje jer mu mama burek pravi.
Nije se taj rodio koji je nasem narodu ugodio.
u svabiji za vrijeme rata, kada su bosnje cestitale jedni dugima novu godinu,bile su cestitke;"sljedecu da docekamo u nasoj bosni".poslije kada je svabo polahko izbacivao- nece niko da se vrati.
johntra

#7050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Tunel će gotov biti do jeseni ove godine, znači komplet rasvjeta, asfaltiranje i ostali detalji...dionica se pušta u promet na proljeće sljedeće godine...
Post Reply