To valjda i treba biti mjera stvari. Ako negdje neko radi dobro, za njega glasati na tom nivou. A ne prodavati muda pod bubrege, tipa "Loši su, ali su ipak najmanje zlo..." i slične ublehe.wickerman wrote:Ja zivim na Dobrinji i prezadovoljan sam poslom koji SDP radi na opstinskom nivou tako da u oktobru cu glasati za SDP kako za vijece tako i za nacelnika...quasar wrote:Ja bih prelozio svima vama koji ste razocarani SDP-om da ne glasate za njih vise nikad.
Pa ja.
SDP
- Corto Maltese
#7026 Re: SDP
- Alfons Kauders
#7027 Re: SDP
Slazem se, SDP je na svim anketama na sa-x dobro prolazio, ali prema broju "razocaranih" koji nikad vise nece glasati za SDP, ispada da su imali 99.9%... Ja sam pisao o tome. Ne sumnjam da ima brdo ljudi koji su istinski razocarani, i koji cijeli zivot glasaju za SDP, ali ja sam mislio na ovih 30-40% koji jednostavno nisu glasali za SDP, jer ispada da niko na ovom forumu nije glasao za neku drugu stranku, sto je nonsens.-LIBERO- wrote:Samo treba biti malo objektivan i nista vise.
Objektivnost i memorija...pa se sjetiti kako se kretalo glasanje od 2000 te pa naovamo ,na svim anketama vezanim za izbore (i lokalne i drzavne) na ovom forumu??
Apsolutno uvijek,i onda kada je SDP imao osjetnu manju podrsku na tim izborima,uvijek je na anketama ovdje SDP imao podrsku od forumasa pa barem 65-75 %..kako koje izbore.
Tako da ta prica ,da sada svi lazu i supljiraju da su davali svoje glasove toj stranci,a da su neki od njih i razocarani i to javno ,opet na ovom forumu,kazu..i ne vjerujem da je iskljucivo suplja . Da ima provokatora koji pricaju "..e nikad ja vise necu glasati za SDP..." ,a nikada nije ni glasao..pa ima i toga. Ali ne sumnjam da bas zbog redovne podrske forumasa SDP-u,ima i onih koji su razocarani,sto je ljudsko pravo ,i koji kazu da vise nece glasati za njih.
Ne treba nista generalizirati i odmah etiketirati u vidu,a nikad' ti nisi ni glsao za SDP,kao svi smo vidoviti je l' da![]()
. Treba svaku kritiku,pa bila ona zlonamjerna ili dobronamjerna dobro odvagati i pokusati izvuci svaki put neku pouku i nesto sto bi tebe unaprijedilo,ili barem donjeti neki zakljucak koji su trendovi razmisljanja ljudi i naslutiti eventualne glasacke migracije...ili vec nesto pozitivno zakljuciti iz cijele te price. A ne odmah,kao vid mehanizma odbrane,okrenuti na mahasku zezanciju i na taj nacin relativizacijom stvoriti taj neki prividni stit koji funkcionise samo i iskljucovo u forumskoj diskusiji,a nikako u realnom zivotu.
Barem ja tako razmisljam.
Ja jesam glasao za SDP, ovaj put i prosli, cisto zato jer sam mislio da cu bezveze baciti glas ako ga poklonim nekoj manjoj stranci, mada mi je mozda bliza... Jesam li zadovoljan? Slabo vala...
Ne svidja mi se masa imenovanja, ne svidja mi se dio ekonomske politike, ne svidja mi nedostatak muda (npr. slucaj vjeronauk) i ne svidja mi se masa stvari. Nisam ni ocekivao nesto bolje, vec sam od ranije imao metar rezervi, pa sam kritikovao SDP i kad to nije bilo "in", tj. kad nisu bili na vlasti u Sarajevu, pa raja kontala da biti puuuno bolji od SDA/SBiH. Kod nas su 20 godina na vlasti, pa na osnovu tog iskustva nisam ni imao neka velika ocekivanja - nazalost bio sam u pravu.
Ali to nije dovoljno, jer je sada "in" pljuvati po svemu, i niposto priznati da je SDP uradio bilo sta kako treba, a ipak jeste, svidjalo se to nekome ili ne.
- Alfons Kauders
#7028 Re: SDP
Pa upravo o tome i govorim, jednostavno nemaju dovoljno dobrih ljudi, ili imaju ali ne mogu isplivati na povrsinu od poltrona, ili se bave nekim pametnijim stvarima pa nisu zainteresovani za politiku i guranje.VjecitiStudent wrote:Znaci, toliki je krah da nikog bolje od Elvedina nije bilo za EP ili Masica za ministra obrazovanja ili Sanka za ministra zdravstva ili ....Alfons Kauders wrote: Nema potrebe za uvjeravanjem... SDP nema dovoljno kvalitetnih kadrova, ni blizu. Da li govorimo o dvadesetak ili dvjestotinjak je manje bitno, svakako ih fali brdo, sto se primjetilo i prije formiranja vlasti.
Isto vazi i za sve ostale stranke - ko god da dodje na vlast, uvijek cemo imati sacicu sposobnih ljudi koji mogu "povuci" u svom resoru, a i mimo njega... A kraj njih 90% ikebana i oportunista. Nazalost, sve su stranke takve, meni ne pada na pamet nijedan izuzetak.
Ima li jedno kadrovsko rjesenje da valja?
Ko od nas ne bi vidio Kusljugica umjesto Elvedina? Ili bilo koga umjesto Masica?
Ali ne radi se o tome, vec o potrebi da se pljuje sve redom... Ukljucujuci i neistomisljenike, cak i kad kritikuju SDP. Jedino valjaju oni kojima SDP ne valja ni u kom slucaju, bez obzira sta urade.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#7029 Re: SDP
To oko pojedinaca koji pljuju po SDP-u samo zato sto se radi o SDP-a ,e to se slazem,ima ih i takvih..i apsolutno taj nacin rezonovanja ne podrzavam ,cak sta vise prezirem ga.
Tako se licno ne ponasam,niti sam se ponasao i rezonovao ni kada je u vlasti bila ona koalicija SDA-SzaBIH,jer je to po meni jako pogresno.
Imam osjecaj da pojedinci koji su tu samo radi pljuvanja,rade to iz neke licne osvete ,tj. da vode taj svoj neki "mali rat".
Kritika tamo gdje zasluzuju,apsolutno i to u maksimalnom kapacitetu.
A sto se tice stranacke migracije jako je prisutna barem po Sarajevu i u krugovima gdje se ja krecem. Pa evo ne moramo se vezati samo za ovaj forum,ja licno znam par ljudi koji su bili dugogodisnji glasaci SDP-a koji su sada najaktivniji u kritici prema njima i vec najavljuju da glas daju drugim strankama. A kada se samo sjetim koliko sam se sa tim ljudima stranacki ,pred prosle izbore,u diskusijama sukobljavaoa
..a sada su oni veci kriticari SDP-a od mene ..ja ih cak za neke stvari i branim bas od tih ex zagrizenih sdpeovaca.
Tako da niukojem slucaju ne treba zanemariti broj razocaranih SDP glasaca,i tesko da ce ikada vise ponoviti ovaj rezultat...a prvi pokazatelj da sam u pravu bit ce ovi lokalni izbori,gdje ce se to najbolje primjetiti.
Tako se licno ne ponasam,niti sam se ponasao i rezonovao ni kada je u vlasti bila ona koalicija SDA-SzaBIH,jer je to po meni jako pogresno.
Imam osjecaj da pojedinci koji su tu samo radi pljuvanja,rade to iz neke licne osvete ,tj. da vode taj svoj neki "mali rat".
A sto se tice stranacke migracije jako je prisutna barem po Sarajevu i u krugovima gdje se ja krecem. Pa evo ne moramo se vezati samo za ovaj forum,ja licno znam par ljudi koji su bili dugogodisnji glasaci SDP-a koji su sada najaktivniji u kritici prema njima i vec najavljuju da glas daju drugim strankama. A kada se samo sjetim koliko sam se sa tim ljudima stranacki ,pred prosle izbore,u diskusijama sukobljavaoa
Tako da niukojem slucaju ne treba zanemariti broj razocaranih SDP glasaca,i tesko da ce ikada vise ponoviti ovaj rezultat...a prvi pokazatelj da sam u pravu bit ce ovi lokalni izbori,gdje ce se to najbolje primjetiti.
- Alfons Kauders
#7030 Re: SDP
Sigurno ce biti dosta ljudi koji ce okrenuti ledja SDP-u na sljedecim izborima, nema sumnje. Ali budi siguran da ce opet biti i novih pristalica, jer ce SDP imati cetiri godine da "zaduzi" pojedince i grupe glasaca s pozicije vlasti, sto prije nije bio slucaj.-LIBERO- wrote:To oko pojedinaca koji pljuju po SDP-u samo zato sto se radi o SDP-a ,e to se slazem,ima ih i takvih..i apsolutno taj nacin rezonovanja ne podrzavam ,cak sta vise prezirem ga.
A sto se tice stranacke migracije jako je prisutna barem po Sarajevu i u krugovima gdje se ja krecem. Pa evo ne moramo se vezati samo za ovaj forum,ja licno znam par ljudi koji su bili dugogodisnji glasaci SDP-a koji su sada najaktivniji u kritici prema njima i vec najavljuju da glas daju drugim strankama. A kada se samo sjetim koliko sam se sa tim ljudima stranacki ,pred prosle izbore,u diskusijama sukobljavaoa..a sada su oni veci kriticari SDP-a od mene ..ja ih cak za neke stvari i branim bas od tih ex zagrizenih sdpeovaca.
A znas sta je dodatni problem? Sto ce u jako puno slucajeva ta kritika ostati samo verbalna, a na izborima ce se opet isto glasati. Evo ti npr. Tuzla - 20 godina SDP-a, natpolovicna vecina... Mislis da raja glasa za njih zato jer imaju najbolje nacelnike i vijecnike, ili zato jer je alternativa puno, puno gora. Ja skoro da ne znam nikog u Tuzli da ne ismijava Jasmina i njegove "projekte" ali na izborima opet vecina ljudi pojede govno i uredno glasa za SDP. Zasto? Zato jer nema alternative - nacionalne stranke im se gade, a nema ozbiljne ljevice.
Isto ne vazi i obratno. Ljudi koji su tradicionalno glasali za SDA ili SBiH su na proslim izborima davali povjerenje i SDP-u... Ja ne vjerujem da ce glasaci SDP-a na sljedecim izborima bjezati u SBB, SDA ili neku veliku stranku. Vecina "prebjega" ce vjerovatno glasati za male stranke koje nece prebaciti prag ukoliko se ne ujedine, ili ce apstinirati... Tako da nece ojacati "konkurenciju", za razliku od ovih prvih.
- stochar
#7031 Re: SDP
mozda u malo ekstremnijem obliku i sa vise zuci, u biti sam i ja kritikovao sve stvari koje si ovdje spomenuo, uz jos jos nekoliko njih, i kad se sve sabere bojim se da su pali na najbitnijim stvarima, pali su tamo gdje nikako nisu smjeli pati i gdje su morali biti drugaciji! u tome jeste fazon.Alfons Kauders wrote:Slazem se, SDP je na svim anketama na sa-x dobro prolazio, ali prema broju "razocaranih" koji nikad vise nece glasati za SDP, ispada da su imali 99.9%... Ja sam pisao o tome. Ne sumnjam da ima brdo ljudi koji su istinski razocarani, i koji cijeli zivot glasaju za SDP, ali ja sam mislio na ovih 30-40% koji jednostavno nisu glasali za SDP, jer ispada da niko na ovom forumu nije glasao za neku drugu stranku, sto je nonsens.-LIBERO- wrote:Samo treba biti malo objektivan i nista vise.
Objektivnost i memorija...pa se sjetiti kako se kretalo glasanje od 2000 te pa naovamo ,na svim anketama vezanim za izbore (i lokalne i drzavne) na ovom forumu??
Apsolutno uvijek,i onda kada je SDP imao osjetnu manju podrsku na tim izborima,uvijek je na anketama ovdje SDP imao podrsku od forumasa pa barem 65-75 %..kako koje izbore.
Tako da ta prica ,da sada svi lazu i supljiraju da su davali svoje glasove toj stranci,a da su neki od njih i razocarani i to javno ,opet na ovom forumu,kazu..i ne vjerujem da je iskljucivo suplja . Da ima provokatora koji pricaju "..e nikad ja vise necu glasati za SDP..." ,a nikada nije ni glasao..pa ima i toga. Ali ne sumnjam da bas zbog redovne podrske forumasa SDP-u,ima i onih koji su razocarani,sto je ljudsko pravo ,i koji kazu da vise nece glasati za njih.
Ne treba nista generalizirati i odmah etiketirati u vidu,a nikad' ti nisi ni glsao za SDP,kao svi smo vidoviti je l' da![]()
. Treba svaku kritiku,pa bila ona zlonamjerna ili dobronamjerna dobro odvagati i pokusati izvuci svaki put neku pouku i nesto sto bi tebe unaprijedilo,ili barem donjeti neki zakljucak koji su trendovi razmisljanja ljudi i naslutiti eventualne glasacke migracije...ili vec nesto pozitivno zakljuciti iz cijele te price. A ne odmah,kao vid mehanizma odbrane,okrenuti na mahasku zezanciju i na taj nacin relativizacijom stvoriti taj neki prividni stit koji funkcionise samo i iskljucovo u forumskoj diskusiji,a nikako u realnom zivotu.
Barem ja tako razmisljam.
Ja jesam glasao za SDP, ovaj put i prosli, cisto zato jer sam mislio da cu bezveze baciti glas ako ga poklonim nekoj manjoj stranci, mada mi je mozda bliza... Jesam li zadovoljan? Slabo vala...
Ne svidja mi se masa imenovanja, ne svidja mi se dio ekonomske politike, ne svidja mi nedostatak muda (npr. slucaj vjeronauk) i ne svidja mi se masa stvari. Nisam ni ocekivao nesto bolje, vec sam od ranije imao metar rezervi, pa sam kritikovao SDP i kad to nije bilo "in", tj. kad nisu bili na vlasti u Sarajevu, pa raja kontala da biti puuuno bolji od SDA/SBiH. Kod nas su 20 godina na vlasti, pa na osnovu tog iskustva nisam ni imao neka velika ocekivanja - nazalost bio sam u pravu.
Ali to nije dovoljno, jer je sada "in" pljuvati po svemu, i niposto priznati da je SDP uradio bilo sta kako treba, a ipak jeste, svidjalo se to nekome ili ne.
meni dodju ovdje likovi i hvale staze za skijanje. nije problem ni to hvaliti, ali u kojem kontekstu. ako imamo sljedece cinjenice:
- imenovanja (tu na pocetku vidis kakav stav imaju prema kojoj oblasti)
- ekonomska politika
- nedostatak muda (razlikovati od 'bespotrebno inacenje')
pa da dodam:
- nepotizam
- lazhi ('objavili smo Memorandum sa Shellom', 'necemo nastaviti aranzman sa MMF-om', 'Shell nije dobio ekskluzivna prava', 'imenovanje brata nije nepotizam, naprotiv pozeljno je', 'necemo pristati nikad na nacionalne blokove u VM', 'donijecemo ZONSI'...)
- zaboravljanje Platforme i Pet politika
- nedostatak bilo kakve strategije - to se vidi po predlozenim mjerama 'stednje' i u vezi je s prethodnom stavkom. u situaciji kad su nameti na primanja suludi sto mnoge tjera u 'rad na crno', oni umjesto olaksica koje ce dovesti do povecanja broja prijavljenih, povecavaju namete i tako podsticu rad na crno (nije problem dici namete u kojoj imas efikasan sistem za kontrolu)
- zdravstvo - i dalje djeca umiru po cekaonicama bolnica, ne vidim ni jedan konkretan korak da se situacija popravi
- obrazovanje - masic? masic who?!?!
- kultura - kaplan? kaplan who?!?! (znam da nije njihov, ali mandatar iz SDP-a ga je aminov'o)
- ostalo - poskupljenja svega, sigurnosna situacija nikad gora...
eh sad, sve su ovo stvari zbog kojih sam kritikovao proslu vlast, i kritikujem ovu. bilo je i tada nekih poteza za pohvaliti, nisam ih hvalio, a nisam nikada nesto ni SDP hvalio jer su bili opozicija. uglavnom, preporucujem danasnji tekst Dezulovica iz 'Oslobodjenja', covjek sve lijepo pojasnio.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#7032 Re: SDP
politika je cudoDodik vjeruje da Lagumdžija 'ima širinu' da uvažava stavove drugih
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da lider SDPBiH Zlatko Lagumdžija „ima širinu“ da može da prihvati usaglašene stavove na funkciji šefa bh. diplomatije, ukoliko bude izabran.
Dodik, koji je u proteklom periodu tvrdio da to mjesto pripada strankama iz RS, očekuje da Lagumdžija, ako bude imenovan za ministra vanjskih poslova, "uvažava realnost i stavove drugih“.
"Ukoliko bude stranački ministar, sam će sebe veoma brzo izolovati i bit će beznačajan“, naveo je Dodik.
- slusaj vamo
#7033 Re: SDP
Pa jeste, al začudo se nisu ponašali tako kad ono oni drugi bijahoše na vlasti… Valjda su se i ovog tek sad sjetili, sačekajmo malo da vidimo šta će još otkrit.Palestinac1 wrote:Ja bih vama koji ponavljate to svako malo predložio da ponavljate nešto drugo za promjenu, tipa, ne može se preko noći ili tako nešto ... Ovo se otrcalo.quasar wrote:Ja bih prelozio svima vama koji ste razocarani SDP-om da ne glasate za njih vise nikad.
Pa ja.
Imam dojavu da će nam Zlaja sa sljedećeg službenog puta vani donijet bojler, da nas iznenadi.
Last edited by slusaj vamo on 12/01/2012 18:10, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#7034 Re: SDP
ne, meni je kod tebe fol sto se ti u potpuno nevezanim diskusijama povlacis neke desete stvari... tipa - bjelasnica bolje radi, jeste, ali masic je ministar... od ove godine se kupuje tuzlanska so za ceste, jeste, ali je niksic imenovao brata...stochar wrote:
mozda u malo ekstremnijem obliku i sa vise zuci, u biti sam i ja kritikovao sve stvari koje si ovdje spomenuo, uz jos jos nekoliko njih, i kad se sve sabere bojim se da su pali na najbitnijim stvarima, pali su tamo gdje nikako nisu smjeli pati i gdje su morali biti drugaciji! u tome jeste fazon.
meni dodju ovdje likovi i hvale staze za skijanje. nije problem ni to hvaliti, ali u kojem kontekstu. ako imamo sljedece cinjenice:
- imenovanja (tu na pocetku vidis kakav stav imaju prema kojoj oblasti)
- ekonomska politika
- nedostatak muda (razlikovati od 'bespotrebno inacenje')
pa da dodam:
- nepotizam
- lazhi ('objavili smo Memorandum sa Shellom', 'necemo nastaviti aranzman sa MMF-om', 'Shell nije dobio ekskluzivna prava', 'imenovanje brata nije nepotizam, naprotiv pozeljno je', 'necemo pristati nikad na nacionalne blokove u VM', 'donijecemo ZONSI'...)
- zaboravljanje Platforme i Pet politika
- nedostatak bilo kakve strategije - to se vidi po predlozenim mjerama 'stednje' i u vezi je s prethodnom stavkom. u situaciji kad su nameti na primanja suludi sto mnoge tjera u 'rad na crno', oni umjesto olaksica koje ce dovesti do povecanja broja prijavljenih, povecavaju namete i tako podsticu rad na crno (nije problem dici namete u kojoj imas efikasan sistem za kontrolu)
- zdravstvo - i dalje djeca umiru po cekaonicama bolnica, ne vidim ni jedan konkretan korak da se situacija popravi
- obrazovanje - masic? masic who?!?!
- kultura - kaplan? kaplan who?!?! (znam da nije njihov, ali mandatar iz SDP-a ga je aminov'o)
- ostalo - poskupljenja svega, sigurnosna situacija nikad gora...
eh sad, sve su ovo stvari zbog kojih sam kritikovao proslu vlast, i kritikujem ovu. bilo je i tada nekih poteza za pohvaliti, nisam ih hvalio, a nisam nikada nesto ni SDP hvalio jer su bili opozicija. uglavnom, preporucujem danasnji tekst Dezulovica iz 'Oslobodjenja', covjek sve lijepo pojasnio.
u istoj mjeri u kojoj prosjecnog tuzlaka boli kita za bjelasnicom, toliko boli i sarajliju za solanom, ali svako ce pozdraviti i jedno i drugo... male stvari koje puno znace ljudima koji tamo rade, ili skijaju... isto kao sto ce svako osuditi zaposljavanje brata i slicna sranja...
i budala zna kakva je situacija, gledamo je svaki dan... i u privredi, i u zdravstvu, i na ulici... ali pitanje je sta je ko ocekivao? ja nisam puno, zamjeram im masu stvari (koje sam i naveo), ali su neke druge stvari dobro odradili...
ja ti garantujem, ukoliko ne bude kakvih katastrofalnih ekonomskih poremecaja, da ce za tri godine stopa nezaposlenosti biti skoro ista, prosjecne plate takodjer, rast bdp-a mizeran... dakle nece biti skoro nikakvog napretka, ne samo kod nas, vec i u ostatku evrope, pogotovo u ostatku regije... to ocekuju ekonomski analiticari, to mi i licno govore ljudi koji se jako dobro kontaju u ekonomiju i imaju dosta iskustva na zajebanim poslovima...
imajuci u vidu gdje smo sad i kakva je ekonomska situacija u evropi, od mene ce imati cistu peticu samo ako zabiljezimo i trunku rasta do kraja njihovog mandata... a mislim da necemo, ekonomija ce stagnirati jos godinama... i sta u toj situaciji ocekivati od bilo kakve vlasti? da nekim nepostojecim parama rijesi probleme u zdravstvu? da pokrene privredu i zaposli 100,000 ljudi? da se bori protiv poskupljenja i kontrolise cijene? nema jebene teorije... zato ih najvise i kritikujem radi idiotluka tipa imenovanja masica i zaposljavanja brata - jer znam da nemaju sanse da do kraja mandata rijese ove vaznije probleme - nema niko...
- slusaj vamo
#7035 Re: SDP
Vrijeme je da realno sagledamo stvari i ne ložimo ljude izmišljenim, nerealnim, propagandnim kritikama. Sada je SDP na vlasti.
- Banksy
#7036 Re: SDP
Lagumdžija kao ministar inostranih poslova, sigurno - jedini od ove bande govori neki strani jezik.VjecitiStudent wrote:Znaci, toliki je krah da nikog bolje od Elvedina nije bilo za EP ili Masica za ministra obrazovanja ili Sanka za ministra zdravstva ili ....Alfons Kauders wrote: Nema potrebe za uvjeravanjem... SDP nema dovoljno kvalitetnih kadrova, ni blizu. Da li govorimo o dvadesetak ili dvjestotinjak je manje bitno, svakako ih fali brdo, sto se primjetilo i prije formiranja vlasti.
Isto vazi i za sve ostale stranke - ko god da dodje na vlast, uvijek cemo imati sacicu sposobnih ljudi koji mogu "povuci" u svom resoru, a i mimo njega... A kraj njih 90% ikebana i oportunista. Nazalost, sve su stranke takve, meni ne pada na pamet nijedan izuzetak.
- Banksy
#7037 Re: SDP
Vrlo lako će ga ponoviti, vrlo moguće i pojačati.-LIBERO- wrote:
Ali, nije to više onaj SDP, niti su to više oni glasači.
To je sada neka sasvim nova partija, s novim ljudima, novim konceptom, novim politikama i sasvim novim glasačkim tijelom.
(edit: na lokalnim teško, mislim da je tu SDA u velikoj prednosti ...)
- slusaj vamo
#7038 Re: SDP
Koji je to novi koncept, tačno? Da su se pojavili novi poltroni i paraziti, stoji.
- plain vanilla
#7039 Re: SDP
slazes se s Dodikom?Banksy wrote:Lagumdžija kao ministar inostranih poslova, sigurno - jedini od ove bande govori neki strani jezik.VjecitiStudent wrote:
Znaci, toliki je krah da nikog bolje od Elvedina nije bilo za EP ili Masica za ministra obrazovanja ili Sanka za ministra zdravstva ili ....
- vivaldi
#7040 Re: SDP
Pa zbog toga i jeste SDP ista deja vu ubleha. I budala zna kakva je situacija u drzavi, a SDP se sluzi istim otrcanim floskulama ko i prethodnici i jedino cime se bave je "otkrivanjem" opste poznatih stvari. Woooow.Alfons Kauders wrote:i budala zna kakva je situacija, gledamo je svaki dan... i u privredi, i u zdravstvu, i na ulici... ali pitanje je sta je ko ocekivao? ja nisam puno, zamjeram im masu stvari (koje sam i naveo), ali su neke druge stvari dobro odradili...
Nemaju nikakve ideje ni plana ni rjesenja. Nemaju cini se ni pocetnickog entuzijazma. Nisam nikada glasao ni za njih niti sam bilo kada uopste glasao, ali me nijedna vlast nikada nije niti ce osloboditi poreza pa imam pravo kenjati po njima.
Sprdaju se sa svima nama, pa je i moja sprdnja s njima jedino sto mogu. Nemaju nijednog jedinog ozbiljnog poteza, a u vlast ih niko nije tjerao.
U zemlji koja se nalazi u ovolikoj dubiozi oni nas jebu u zdrav mozak sa vjeronaukom, 4% smanjenja plate administraciji i Helezova 2 miliona ustedjenih maraka do sada putem revizija
Pa sta je to nego vrijedjanje inteligencije!?
U Sarajevu ima bar 100 kuca (a vjerujem i u Tuzli) vrijednijih od ta mizerna 2 miliona maraka, a bilo je ljudi koji su vise na Bingu dobijali. Prethodni ljigavci su na jadnu pricu (a i jadan izgled) znali izmoljakati bar 10 puta vise donacija.
Smanjenje plata nije nikakav planski vec iznudjeni potez, jer su rupetine u budzetima sve vece pa su primorani na to.
Vjeronauka je tolko smjesna da je necu ni komentirsati, kao ni "epsku" borbu za nekakvo jebeno zamjenicko mjesto koje ce spasiti duh stranke woooow. Vec se osjeca napredak.
Ublehasi sa dna kace
- Banksy
#7041 Re: SDP
Slažeš se s Lagudmžijom?plain vanilla wrote:slazes se s Dodikom?Banksy wrote:Lagumdžija kao ministar inostranih poslova, sigurno - jedini od ove bande govori neki strani jezik.VjecitiStudent wrote:
Znaci, toliki je krah da nikog bolje od Elvedina nije bilo za EP ili Masica za ministra obrazovanja ili Sanka za ministra zdravstva ili ....
Lagumdžija: Dodik nije najveći problem
Lagumdžija: Bevanda je veliko ohrabrenje na čelu VM i veliki stručnjak za financije
Rekoh nekad da će biti gadno gledati kad se Vožd bude uvlačio Mićku, ali još gadnije kad se bude uvlačio HDZ-u ... Tako i bi.
-
beeri
#7042 Re: SDP
http://www.youtube.com/watch?v=YCvSriT2M5Y
Dovoljno je samo pogledati ovaj snimak i vidjeti koji je Zlaja ublehaš.Koja projena price za samo2 godine
Dovoljno je samo pogledati ovaj snimak i vidjeti koji je Zlaja ublehaš.Koja projena price za samo2 godine
- plain vanilla
#7043 Re: SDP
naravno da se slazem..Dodik i nije najveci problem, Dodik je samo pas koji laje i koji koristi politicarima iz FBiH da ubiru poene..Banksy wrote:
Slažeš se s Lagudmžijom?
Lagumdžija: Dodik nije najveći problem
Lagumdžija: Bevanda je veliko ohrabrenje na čelu VM i veliki stručnjak za financije
Rekoh nekad da će biti gadno gledati kad se Vožd bude uvlačio Mićku, ali još gadnije kad se bude uvlačio HDZ-u ... Tako i bi.
meni nije jasno kako neko jos uvijek moze idealizirati politicare, narocito ove u vrhu
medju buranijom vjerujem da jos uvijek ima ljudi, ne samo s obrazom, nego s cistim obrazom,..
a ovi gore..princip je isti, sve su ostalo nijanse
- Alfons Kauders
#7044 Re: SDP
pa sta bi ti uradio?vivaldi wrote:Pa zbog toga i jeste SDP ista deja vu ubleha. I budala zna kakva je situacija u drzavi, a SDP se sluzi istim otrcanim floskulama ko i prethodnici i jedino cime se bave je "otkrivanjem" opste poznatih stvari. Woooow.Alfons Kauders wrote:i budala zna kakva je situacija, gledamo je svaki dan... i u privredi, i u zdravstvu, i na ulici... ali pitanje je sta je ko ocekivao? ja nisam puno, zamjeram im masu stvari (koje sam i naveo), ali su neke druge stvari dobro odradili...
Nemaju nikakve ideje ni plana ni rjesenja. Nemaju cini se ni pocetnickog entuzijazma. Nisam nikada glasao ni za njih niti sam bilo kada uopste glasao, ali me nijedna vlast nikada nije niti ce osloboditi poreza pa imam pravo kenjati po njima.
Sprdaju se sa svima nama, pa je i moja sprdnja s njima jedino sto mogu. Nemaju nijednog jedinog ozbiljnog poteza, a u vlast ih niko nije tjerao.
U zemlji koja se nalazi u ovolikoj dubiozi oni nas jebu u zdrav mozak sa vjeronaukom, 4% smanjenja plate administraciji i Helezova 2 miliona ustedjenih maraka do sada putem revizija![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U Sarajevu ima bar 100 kuca (a vjerujem i u Tuzli) vrijednijih od ta mizerna 2 miliona maraka, a bilo je ljudi koji su vise na Bingu dobijali. Prethodni ljigavci su na jadnu pricu (a i jadan izgled) znali izmoljakati bar 10 puta vise donacija.
Smanjenje plata nije nikakav planski vec iznudjeni potez, jer su rupetine u budzetima sve vece pa su primorani na to.
Vjeronauka je tolko smjesna da je necu ni komentirsati, kao ni "epsku" borbu za nekakvo jebeno zamjenicko mjesto koje ce spasiti duh stranke woooow. Vec se osjeca napredak.
Ublehasi sa dna kace
ja nisam ocekivao da ce preko noci otpustiti cetvrtinu administracije i smanjiti plate 30%... mislim da su trebali odraditi vise... ovo nije dovoljno...
ali opet bi imao iste probleme... i mogao bi napisati isti post, doduse s drugim ciframa...
sta si ti ocekivao? da ce rastjerati pola javnog sektora? ili da ce naci 100,000 laznjaka u reviziji... jer ja nisam... ocekivao sam mozda vise, ali ne puno vise
- slusaj vamo
#7045 Re: SDP
beeri wrote:http://www.youtube.com/watch?v=YCvSriT2M5Y
Koji šupljator, "znate li vi šta je on uradio u Francuskoj??"
Kakav narod, takvi i vlast i opozicija, kao i uvijek. Nema promjene, bar ne nabolje, niti će je zadugo bit.
- Bosnolog
#7046 Re: SDP
vivaldi wrote:Pa zbog toga i jeste SDP ista deja vu ubleha. I budala zna kakva je situacija u drzavi, a SDP se sluzi istim otrcanim floskulama ko i prethodnici i jedino cime se bave je "otkrivanjem" opste poznatih stvari. Woooow.Alfons Kauders wrote:i budala zna kakva je situacija, gledamo je svaki dan... i u privredi, i u zdravstvu, i na ulici... ali pitanje je sta je ko ocekivao? ja nisam puno, zamjeram im masu stvari (koje sam i naveo), ali su neke druge stvari dobro odradili...
Sprdaju se sa svima nama, pa je i moja sprdnja s njima jedino sto mogu. Nemaju nijednog jedinog ozbiljnog poteza, a u vlast ih niko nije tjerao.![]()
U zemlji koja se nalazi u ovolikoj dubiozi oni nas jebu u zdrav mozak sa vjeronaukom, 4% smanjenja plate administraciji i Helezova 2 miliona ustedjenih maraka do sada putem revizija![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ublehasi sa dna kace

Ma slazem se i ja sa tobom da je SDP najvece zlo u BiH zadnjih dvadeset godina,da nije bilo njih sve bi bilo bolje,a lakse bi bilo dovrsiti zapoceto,...
Najbolje da zauvijek ostanu opozicija,svakako je sa Suljom mnogo lakse zavrsavati ono sto je stab naumio,jel tako???,... Cheers !

- slusaj vamo
#7047 Re: SDP
Zavera, bre, i masoni su protiv SDP-a!
- vivaldi
#7048 Re: SDP
Pa ocekivao sam neki plan da imaju. Situacija nije uospte bila nepoznata.Alfons Kauders wrote:pa sta bi ti uradio?
ja nisam ocekivao da ce preko noci otpustiti cetvrtinu administracije i smanjiti plate 30%... mislim da su trebali odraditi vise... ovo nije dovoljno...
ali opet bi imao iste probleme... i mogao bi napisati isti post, doduse s drugim ciframa...
sta si ti ocekivao? da ce rastjerati pola javnog sektora? ili da ce naci 100,000 laznjaka u reviziji... jer ja nisam... ocekivao sam mozda vise, ali ne puno vise
Cim su bili rezultati izbora znalo se da nacinalni problemi ostaju tacno onakvi kakvi su bili. Medjutim mogli su vise uraditi na politickoj stabilnosti da se nisu zajebavali sa uspostavom vlasti.
Politicka stabilnost bi koliko -toliko pozitivno djelovala na drugi najveci problem - ekonomiju. Slazem se, nista previse, ali sigurno bi.
Mejdutim, kljuc za ekonomske probleme je veliki priliv para u privredu, konkretnije u proizvodnju.
Krediti? Skupi, nema ih, nema vlasti blablabla.... Ok!
Strane investicije? Nece niko, recesija, blablabla..(recesija je i u regionu pa smo mi opet najgori od sve djece i to ubjedljivo. Cak je i Albanija privukla preko milijarde, ali eto nema veze.) Ok!.
Sta ti preostaje?
Pa po meni jedino rjesenje je da su odmah raspisali tender za oba telekoma (eto npr ja mislim da su na tim stvarima trebali insistirati kod formiranja vlasti, a ne hrvaticima, ali...).
Zadati minimalnu cijenu od npr 1,5 milijarde maraka za vecinski paket u oba telekoma ili bar u BHT i sredstva usmjeriti u razvoj.
- 300 miliona u gradnju neprofitnih stanova sa minimalnom kamatom (zadrzavas mlade, pokreces kompletnu gradjevinsku operativu, gradjveinska industrija ima garantovat zivot naredne bar 3 godine, a pare ti se postepeno vracaju svakog prvog u mjesecu pa to nije trosak vec investicija).
- 500, 600 miliona u puteve
- 200 miliona za projekte lokalne zajednice (domovi zdravlja, putevi, skolska igralista..=
- 200 miliona odvojiti za stiumulaciju stranih investicija - 10.000 KM po otvorenom radnom mjestu u proizvodnji
- 200 miliona za kreditiranje domacih preduzetnika po najpovoljnijim uslovima
Znaci nista u potrosnju. Iskljucivo u projekte jer se na taj nacin pare vracaju.
Sta imas od ovog telekoma? Zlatnu koku od 100 - 150 miliona profita sto mnogi ovde pisu?
Pa majku mu gdje su ta zlatna jaja u proteklih 10 godina cirka 1 -1,5 milijarda maraka? Pojela maca?
BHT i slicne javne profitablne firme samo nas i dalje drze u agoniji. Njihova jedina svrha je kupovina socijalnog mira i to u 6-7 fazi. Znas ono kako ide - sastanak sa premijerom od kojeg nikad nema nista, pa jednosatni strajk upozorenja, pa opsti strajk, blokada puta, protesti pred vladom pa strajk gladju. I onda kada radnici pocnu zavrsavati u bolnici vlada skine sa racuna telekoma par miliona pa ih vrati u zivot sa par stoja. I tako iz godine u godinu.
Druga stvar, ako se to sada ne uradi, utemeljitelj 2014. nece se dvoumiti garant, a mudro trosenje je u tom slucaju zagarnotvano.
Sto se tice masovnog otpustanja adminsitracije, naravno da to nisam ocekivao ne samo zato sto je to nemoguce vec sto bi tek to dovelo do kolapsa. Administracija ima najvece plate u zemlji i svi su prijavljeni na puni iznos tako da oni najvise pune sve fondove u zemlji - pio, zdravstvo itd. Kada bi masovno to otpustio odjednom sve bi redom propalo.
Upravo zato imas jos jedan razlog vise da moras pokrenuti proizvodnju i polako apsorbovati radnike koji bi, pored vec postojecih pola miliona nezaposlenih, mogli primiti i buduce hiljade otpustenih administrativaca.
- vivaldi
#7049 Re: SDP
@ bosnolog
Mani se ti ove kolektivne suplje. Neki dan je forum gorio povodom 20 obljentice. Ne znam samo sto sdp to ne sprijeci kada do sada to nije mogao Suljo.
I by the way, vjerovatno znas da su po prvi put za sve ove godine BAS TI PLAKATI osvanuli i u FBiH i to na teritoriji opstine Novi grad. Ko je ono tamo na vlasti? jel Suljo?
Mani se ti ove kolektivne suplje. Neki dan je forum gorio povodom 20 obljentice. Ne znam samo sto sdp to ne sprijeci kada do sada to nije mogao Suljo.
I by the way, vjerovatno znas da su po prvi put za sve ove godine BAS TI PLAKATI osvanuli i u FBiH i to na teritoriji opstine Novi grad. Ko je ono tamo na vlasti? jel Suljo?
-
Nass
#7050 Re: SDP
Ja moram priznati da sam razocarana ovim dogovorom za Vijece ministara i da mi nije potpuno jasno sta je to SDP napravio. Onako kako izgleda, cini se da je to u konacnici pristajanje na fatalni princip 2+2+2. Ovdje ostavljam jednu malu ogradu da ne poznajem sve detalje tog dogovora i da mozda nisam u pravu, a taj dogovor mi poprilicno lici i na nesto sto su nametnuli stranci (nikome sve, svakome pomalo). Ali ipak sam sve u svemu razocarana, mada mi je jasno da je neki vrlo mali pomak napravljen u smislu mjesta zamjenika ministra i par pozicija u drzavnim agencijama. To jeste pomak, ali mi se cini nedovoljan (mozda bi bolje bilo da su ostali u opiziciji na drzavnom nivou, ako od stranaca uopce smiju). Ovo jedino moze imati nekog smisla i opravdati ovakvu odluku SDP-a ako su stranci garantirali da ce oni obezbijediti da se usvajaju evropske reforme bez obzira na opstrukcije, i da se nece vise moci blokirati drzava kao do sada. Ali ako, ako....... veliko je to ako. Vidjet ce se u narednom periodu sta ce od svega toga ispasti, jos uvijek drzim jednu malu iskru nade da mozda SDP ipak nije prodao svoje principe u potpunosti, mada me ovakva odluka u sustini razocarala.