Kada jednog dana naše žene konačno počnu planirati kada će ostati trudne, počeće je piti već u vrijeme ovulacije, pa dok ne dobiju menzes, tj. ako ga ne dobiju samo nastave. Zašto? Zato što ono zbog čega se folna kiselina prevashodno pije, a to je zatvaranje neuralne cijevi, odigrava se u 4. nedjelji života embrija, tj. u 6. nedjelji računajući od zadnjeg menzesa, a to je vrijeme kada se većina žena tek javi ginekologu prvi put u trudnoći i tada dobiju tablete. Inače, važi ovo što su ti ostali napisali. Ja prva dva mjeseca dajem Folacin, a već oko 9-10. nedjelje uključim neki od preparata vitamina i minerala (gdje ima i folne kiseline), koje savjetujem da se piju čitavu trudnoću.blondina wrote:Zna li neko do kada se pije folna kiselina,kad sam bila kod doktora neki dan zaboravih ga pitat,inače sam 12 plus koji dan.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
julisiz es grant
#7026 Re: Trudnjače i porodilje online
-
julisiz es grant
#7027 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne. Po onome što si napisao riječ je o prijetećem pobačaju, a to nije za tercijarni nivo. Da znam da će joj išta bolje biti na GAK-u (ili bilo gdje na svijetu za tu dijagnozu) rekao bih ti "samo naprijed". Ovako ne maltretiraj ni sebe ni nju i mislite pozitivno.kakavdanakneiskustvu wrote:je li pametno tražiti da supruga leži u sarajevu u bolnici,da čuva trudnoću?
- bavi
#7028 Re: Trudnjače i porodilje online
Mis mekinjas wrote:Ja sam tip I. Sad 36+3. Ne zivim u Sa, vec u Zg. Kontrolisana trudnoca.bavi wrote:
Jel postoji ikakava šansa za prirodan porod ili bar inducirani porod za dijabetičarke koje imaju +20 secer? Beba je zasad malo pufnasta za svoje sedmice, ali valjda ce uci u liniju do poroda![]()
![]()
Da li se ceka punih 40 sedmica do poroda?
Inace vecini je zadnji rok za porod 38+1.
Ja cu roditi na carski samo jer je beba okrenuta na zadak. CTG nam je avantura. Ganjamo se po 10 minuta, a svaki dan mjerim
Inducirani porod bi bio da je beba se okrenula naglavacke. Doktori inace su to i predlozili jer je secer regulisan i prije trudnoce i sad je odlican. Nisam cula u bolnici da ikog sa neregulisanim secerom daju na inducirani.![]()
Nama mislim da porod nije tolika drama. Kako su milioni rodili prirodno tako je isto i na carski odradjeno toga. Mislim da je sranje pricati da je nesto bolje od neceg. Ovo govorim kao neko ko je imao operaciju i znam da se covjek brzo oporavlja koliko slusa doktora.
Ja se vise sad pitam sta cu kad prodje porod pa budem na fizioloskoj, pa secer krene padati i rasti. Pripremicu slatko i polako.
A uostalom postoje doktori koji znaju svoj posao. Dok ih slusas ne bi trebalo biti problema. Ne znam kako je kod vas, ali tu gdje sam ja nema nepredvidjenih situacija. Ovdje doktori zaista znaju sta rade.
Ono gore +20 nisam mislila na visinu šećera koja se kreće u trudnoci nego na godine koliko dugo sam oboljela. E sad sto se mojih nalaza tice zadnji hba1c je 5,5 a fruktozamin 233. Ono sto mene poprilicno brine je sto unatoč sto mjerim po 7-8 puta na dan šećer on opet prokliže nekoliko puta sedmicno na 10-11. Dijabetolog se uopste ne obazire na te povremene izlete preko 10 jer sam po njemu savršeno regulisana.
Sad koliko ti seceri od 10-11 mogu uticati na bebu? A kasnije i na oporavak bebe nakon poroda.
Nešto previše savršeno ovo kod mene protiče da bi do kraja ostalo ovako.
Što se tiče poroda, ne bježim ni od jedne varijante.
-
safran
#7029 Re: Trudnjače i porodilje online
Opusti se - obje moje prijateljice koje sam spominjala su imale uredne trudnoće. Obje su bile zaposlene tokom trudnoće, išle redovno na posao i pred porod uzele godišnji prije otvaranja porodiljnog, baš kao što sam to uradila i ja. Obje su rodile perfektne dječake solidne težine - oko 4 kg. Prijateljica koja je rodila na carski oporavila se vrlo brzo, bez problema uspostavila dojenje i uspješno dojila 10-ak mjeseci. Ona je jako disciplinovana - tako kao ti. Ova koja je rodila prirodno se sporije oporavljala, dugo bila anemična, nije uspjela dojiti ali ona je prilično slabo disciplinovana i ima konstantne probleme sa krvnom slikom. Opet, opusti se, ako je sve za sada u redu - onda je u redu. Nije baš da naši ljekari pojma nemaju.bavi wrote:
Sad koliko ti seceri od 10-11 mogu uticati na bebu? A kasnije i na oporavak bebe nakon poroda.
-
kakavdanakneiskustvu
#7030 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Ne. Po onome što si napisao riječ je o prijetećem pobačaju, a to nije za tercijarni nivo. Da znam da će joj išta bolje biti na GAK-u (ili bilo gdje na svijetu za tu dijagnozu) rekao bih ti "samo naprijed". Ovako ne maltretiraj ni sebe ni nju i mislite pozitivno.kakavdanakneiskustvu wrote:je li pametno tražiti da supruga leži u sarajevu u bolnici,da čuva trudnoću?
kako misliš da je riječ o prijetećem pobačaju?
- vanad
#7031 Re: Trudnjače i porodilje online
po mojim laickim informacijama do 24 sedmice je prijeteci pobacaj od 24 sedmice prijeteci prijevremeni porodjaj...kakavdanakneiskustvu wrote: kako misliš da je riječ o prijetećem pobačaju?
- Mis mekinjas
#7032 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa bitno je da secer nije konstantno >7,5. Meni je isto hemoglobin zadnji 5,5. Sad ih je vise zanimao protein u urinu. Ali sve je u redu.bavi wrote:
Ono gore +20 nisam mislila na visinu šećera koja se kreće u trudnoci nego na godine koliko dugo sam oboljela. E sad sto se mojih nalaza tice zadnji hba1c je 5,5 a fruktozamin 233. Ono sto mene poprilicno brine je sto unatoč sto mjerim po 7-8 puta na dan šećer on opet prokliže nekoliko puta sedmicno na 10-11. Dijabetolog se uopste ne obazire na te povremene izlete preko 10 jer sam po njemu savršeno regulisana.
Nemas se razloga sad bojati. Sa mnom lezi cura kojoj je hemoglobin bio 10 kad je ostala trudna, pa joj je beba skoro 1,5kg veca od moje, i kazu da je veci bebic zbog tog.
Moj malisa je u cetvrtak imao 2950gr, i nece biti bucko.
Bice to ok, a doktori ce znati sta je najbolje za tebe. Kad dodje vrijeme.
-
kakavdanakneiskustvu
#7033 Re: Trudnjače i porodilje online
vanad wrote:po mojim laickim informacijama do 24 sedmice je prijeteci pobacaj od 24 sedmice prijeteci prijevremeni porodjaj...kakavdanakneiskustvu wrote: kako misliš da je riječ o prijetećem pobačaju?
ma ok to,ali supruga prima injekcije clexan svaki dan,ima trombofiliju pa ne znam da li je sigurno je u zenici porađati,imala je već tri guboitka trudnoće pa zato pitam
- manekenka u penziji
#7034 Re: Trudnjače i porodilje online
Žene, boli li vas kičma?
Ja sam tek 14+3 i nemam stomaka skoro nikako, pa ne mogu njemu preprisati ovu uzas od bola koja udara baš u lijevu nogu.
Ne boli me kada tek ustanem, vec kada u toku dana sjedim i prvo ustajanje pravi od mene šepavca.
Negdje sam čitala da ova bol može imati veze sa urinarnim infekcijama, a sad koliko tu ima istine....
Možda mi nedostaje kalcijuma?

Ja sam tek 14+3 i nemam stomaka skoro nikako, pa ne mogu njemu preprisati ovu uzas od bola koja udara baš u lijevu nogu.
Ne boli me kada tek ustanem, vec kada u toku dana sjedim i prvo ustajanje pravi od mene šepavca.
Negdje sam čitala da ova bol može imati veze sa urinarnim infekcijama, a sad koliko tu ima istine....
- JanuaryJones
#7035 Re: Trudnjače i porodilje online
Mene su oba 'guzna' (da izvinete) živca boljela od 5 do 15 sedmice, i koljena. Muž je masirao koliko je mogao, pravi sam šepavac bila. Do prije heftu, nikkakvih bolova ali evo lagano sa osmim mjesecom me satra karlica kad ustajem, kad se okrećem po noći u krevetu, škljoca, bode mjehur...drama živamanekenka u penziji wrote:Žene, boli li vas kičma?
![]()
![]()
Sent from my iPad using Tapatalk
- manekenka u penziji
#7036 Re: Trudnjače i porodilje online
znaci ima nas još, ja kad bolje razmislim i kod mene je ovo više ''guzni'' živac nego kičmaJanuaryJones wrote:Mene su oba 'guzna' (da izvinete) živca boljela od 5 do 15 sedmice, i koljena. Muž je masirao koliko je mogao, pravi sam šepavac bila. Do prije heftu, nikkakvih bolova ali evo lagano sa osmim mjesecom me satra karlica kad ustajem, kad se okrećem po noći u krevetu, škljoca, bode mjehur...drama živamanekenka u penziji wrote:Žene, boli li vas kičma?
![]()
![]()
- JanuaryJones
#7037 Re: Trudnjače i porodilje online
http://www.mojabeba.com/sadrzaj.php?id= ... =2&idr=45/
Nervus ischiadicus, bedreni ili ishijadični živac...pravi krivac za trudnički išijas
Nervus ischiadicus, bedreni ili ishijadični živac...pravi krivac za trudnički išijas
-
kakavdanakneiskustvu
#7038 Re: Trudnjače i porodilje online
zna li ko ima li u zeničkoj bolnici bežični internet?
- manekenka u penziji
#7039 Re: Trudnjače i porodilje online
JanuaryJones wrote:http://www.mojabeba.com/sadrzaj.php?id= ... =2&idr=45/
Nervus ischiadicus, bedreni ili ishijadični živac...pravi krivac za trudnički išijas![]()
ovaj tekst me opisao u potpunosti
-
suza81
#7040 Re: Trudnjače i porodilje online
+1manekenka u penziji wrote:JanuaryJones wrote:http://www.mojabeba.com/sadrzaj.php?id= ... =2&idr=45/
Nervus ischiadicus, bedreni ili ishijadični živac...pravi krivac za trudnički išijas![]()
Isto, kad duze sjedim jedva ustanem i cesto jedva stanem na lijevu nogu, mislila sam da mi se neki guzni misic grci i navaila na mg. Bas me zanima hoce li se ovo unormaliti nakon porodjaja ili postaje trajni problem
- Artemida84
#7041 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje porodilje, koliko je proslo poslije poroda kada ste počele da vjezbate (teretana, aerobik ili bilo sta) ? Mene vec nervira stomak i na bokovima viska pa bih zeljela da sti prije to skinem a ne znam od kada se smije vjezbati. Zaboravila pitat ginekologa....

- manekenka u penziji
#7042 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
Mora se unormaliti, inače nas nema nigdje, osim da glumimo Kvazimoda po cijele danesuza81 wrote:+1manekenka u penziji wrote:JanuaryJones wrote:http://www.mojabeba.com/sadrzaj.php?id= ... =2&idr=45/
Isto, kad duze sjedim jedva ustanem i cesto jedva stanem na lijevu nogu, mislila sam da mi se neki guzni misic grci i navaila na mg. Bas me zanima hoce li se ovo unormaliti nakon porodjaja ili postaje trajni problem
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
-
dama_u_crnom
#7043 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam pocela pomalo vjezbati cim su mi prosli svo bolovi od poroda, s tim da su me i sili, pa prvih 10ak dana nakon poroda nisam mogla hodati kako treba. Ali ni tada nisam bas mirovala, stalno sam nesto radila, raspremala, cistila po kuci, nisam se previse ulijenila. I cim su mi prosli svi bolovi pocela sam s laganim vjezbama u kuci, s tim da stvarno nemam vremena za teretanu. Pocni kad ti budes osjecala da mozes vjezbati, zavisi od osobe do osobe, nemoj se forsiratiArtemida84 wrote:Drage moje porodilje, koliko je proslo poslije poroda kada ste počele da vjezbate (teretana, aerobik ili bilo sta) ? Mene vec nervira stomak i na bokovima viska pa bih zeljela da sti prije to skinem a ne znam od kada se smije vjezbati. Zaboravila pitat ginekologa....![]()
-
Burkina Faso
#7044 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako vas boli noga iz karlične kosti, pa cijelom dužinom, poučena ličnim iskustvom, savjetovala bih vam da se javite ortopedu ili neurologu.
Mene je pred porod 20-tak dana tako počelo boljeti, a nekih zadnjih 10 dana skoro da sam vukla desnu nogu. A, noge mi počele oticati još u 6. mjesecu.
Doktorica koja je vodila trudnoću, a zatim i doktor na Jezeru kod kojeg sam išla pred kraj trudnoće govorili su da je beba pritisnula neki nerv, proći će kad se porodim.
Na dan termina doktor na Jezeru kaže, hajde da te porodimo, vidiš da ne možeš više ni da se krećeš zbog nogu ( dobila sam 13kg u trudnoći, svaki dan minimalno 5km pješačila, išla na posao, ne bi trebalo da je od prevelike težine da su oticale).
Pokušao gelom, pa probio vodenjak i otišao kući, uključili drip, a ja ostala u rukama nadobudne Naime I. i njenog zeta.
Oni mi nisu vjerovali da me bole noge, kao što nemam nalaz nekih od navedenih doktora sa početka posta, da je zapuštena trudnoća. Otvorena 9 prstiju, 3 sata u sali, ništa se ne dešava, oni konstantno govore, daj napone, ugušit ćeš bebu, a ja nema snage nizašta više.
U jednom trenu ostavili me samu u sali, ni doktora, ni babica, porodilja, sama. Da je beba krenula ili da se meni nešto desilo, nikoga ne bi bilo da pomogne.
Elem, na kraju, jedna med. sestra( od prijateljice neka drugarica) zvala u salu, da me kao pripaze, došli njih oboje, on se navalio na stomak, neko je par puta reznuo i beba je izašla, sa omotanom pupčanom vrpcom oko vrata. Nije mogla da se spusti.
Da li sam ja u tom trenu kad se on navalio možda trznula ili šta, ne znam. Kad sam došla kući, sve je bivalo gore. Polupokretna skoro mjesec i po, na štakama, Dolazio mi fizijatar u kućnu posjetu, rekao da odmah uradim CT kičme. Nalaz pokazao diskus herniju. Kad sam mogla bez štaka da hodam, 15 dana sam išla na fizikalnu terapiju i ozdravilo se, hvala Bogu. Boli me i sad taj lumbalni dio leđa, preporuka fizijatra da bar jednom u 15 dana idem na masaže.
Sada se moram paziti tereta, naglih pokreta, prvobitno kupljena kolica, morala sam prodati, jer su imala skoro 13kg, nisam mogla da vladam njima, kupimo druga
I kad sam se porodila, doktorica je na izlazu iz sale mužu rekla da sam ja njih napatila
Mene je pred porod 20-tak dana tako počelo boljeti, a nekih zadnjih 10 dana skoro da sam vukla desnu nogu. A, noge mi počele oticati još u 6. mjesecu.
Doktorica koja je vodila trudnoću, a zatim i doktor na Jezeru kod kojeg sam išla pred kraj trudnoće govorili su da je beba pritisnula neki nerv, proći će kad se porodim.
Na dan termina doktor na Jezeru kaže, hajde da te porodimo, vidiš da ne možeš više ni da se krećeš zbog nogu ( dobila sam 13kg u trudnoći, svaki dan minimalno 5km pješačila, išla na posao, ne bi trebalo da je od prevelike težine da su oticale).
Pokušao gelom, pa probio vodenjak i otišao kući, uključili drip, a ja ostala u rukama nadobudne Naime I. i njenog zeta.
Oni mi nisu vjerovali da me bole noge, kao što nemam nalaz nekih od navedenih doktora sa početka posta, da je zapuštena trudnoća. Otvorena 9 prstiju, 3 sata u sali, ništa se ne dešava, oni konstantno govore, daj napone, ugušit ćeš bebu, a ja nema snage nizašta više.
U jednom trenu ostavili me samu u sali, ni doktora, ni babica, porodilja, sama. Da je beba krenula ili da se meni nešto desilo, nikoga ne bi bilo da pomogne.
Elem, na kraju, jedna med. sestra( od prijateljice neka drugarica) zvala u salu, da me kao pripaze, došli njih oboje, on se navalio na stomak, neko je par puta reznuo i beba je izašla, sa omotanom pupčanom vrpcom oko vrata. Nije mogla da se spusti.
Da li sam ja u tom trenu kad se on navalio možda trznula ili šta, ne znam. Kad sam došla kući, sve je bivalo gore. Polupokretna skoro mjesec i po, na štakama, Dolazio mi fizijatar u kućnu posjetu, rekao da odmah uradim CT kičme. Nalaz pokazao diskus herniju. Kad sam mogla bez štaka da hodam, 15 dana sam išla na fizikalnu terapiju i ozdravilo se, hvala Bogu. Boli me i sad taj lumbalni dio leđa, preporuka fizijatra da bar jednom u 15 dana idem na masaže.
Sada se moram paziti tereta, naglih pokreta, prvobitno kupljena kolica, morala sam prodati, jer su imala skoro 13kg, nisam mogla da vladam njima, kupimo druga
I kad sam se porodila, doktorica je na izlazu iz sale mužu rekla da sam ja njih napatila
- manekenka u penziji
#7045 Re: Trudnjače i porodilje online
@Burkina Faso: to je bas strasno.
Ja imam opet jedno pitanje, kako mogu uticati na podizanje placente. Imam placentu previu i mirujem. Cuvam se svega, usisavanja, preginanja, dizanja teških stvari a čuvam se i muza
. Ukoliko se desi krvarenje, koliko je ono opasno po plod?
Ja imam opet jedno pitanje, kako mogu uticati na podizanje placente. Imam placentu previu i mirujem. Cuvam se svega, usisavanja, preginanja, dizanja teških stvari a čuvam se i muza
-
julisiz es grant
#7046 Re: Trudnjače i porodilje online
Nikako. Ako si manje od 7 mjeseci (a čini mi se da jesi), ona se zna sama rastom materice povući naviše. Dijagnoza placente previje se baš iz tog razloga, obično i ne postavlja ranije, ali treba evidentirati nisko sijelo posteljice svakako.manekenka u penziji wrote:@Burkina Faso: to je bas strasno.
Ja imam opet jedno pitanje, kako mogu uticati na podizanje placente. Imam placentu previu i mirujem. Cuvam se svega, usisavanja, preginanja, dizanja teških stvari a čuvam se i muza![]()
![]()
. Ukoliko se desi krvarenje, koliko je ono opasno po plod?
- manekenka u penziji
#7047 Re: Trudnjače i porodilje online
Nadam se da ce se i kod mene podici. Hvala ti na brzom odgovoru!
-
julisiz es grant
#7048 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako se ne vrati, porod će se dovršiti carskim rezom i totalna placenta previja je jedan od rijetkih medicinski opravdanih slučajeva gdje se unaprijed ZNA da će biti carski rez-s kovertom ili bez nje. Krvarenje može i ne mora biti opasno po plod, sve zavisi o intenzitetu, ali obično ne bude jako, osim ako žena nije u kasnom drugom ili trećem trimestru, a tada se za nevolju porod može i dovršiti i dobiti dijete sposobno za život (makar i uz pomoć inkubatora, ako je još nezrelo).manekenka u penziji wrote:Nadam se da ce se i kod mene podici. Hvala ti na brzom odgovoru!
-
radenska
#7049 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li statisticki i druga trudnoca moze da bude problematicna ako je prva bila takva. ISkreno da kazem ja se bas bojim ponovo ostati trudna zbog iznenadnog krvarenja u 12aestoj sedmici. Nalaz da se je posteljica pocela odvajati i kako sam razumjela vrlo niska razina progesterona (iste inekcije sam primala do 18aeste nedjelje).
- manekenka u penziji
#7050 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
Mene je vise strah carskog reza nego prirodnog poroda, ali prebrodila bih ja to sve samo da beba bude dobro. Opet, pored svog napretka medicine koji zaista daje utjehu, molim Boga da se placenta digne, prvo radi krvarenja a drugo radi prijevremenog poroda.julisiz es grant wrote:Ako se ne vrati, porod će se dovršiti carskim rezom i totalna placenta previja je jedan od rijetkih medicinski opravdanih slučajeva gdje se unaprijed ZNA da će biti carski rez-s kovertom ili bez nje. Krvarenje može i ne mora biti opasno po plod, sve zavisi o intenzitetu, ali obično ne bude jako, osim ako žena nije u kasnom drugom ili trećem trimestru, a tada se za nevolju porod može i dovršiti i dobiti dijete sposobno za život (makar i uz pomoć inkubatora, ako je još nezrelo).manekenka u penziji wrote:Nadam se da ce se i kod mene podici. Hvala ti na brzom odgovoru!