Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Boki27

#7026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki27 »

Hvala svima na odgovorima, vec sam se uplašio bio da je "umrla" tema :D
Nije mi problem dati malo vise u startu ako ce me poslije dobro služiti.
Mislim da mi jedna klima ma koliko dobra tesko moze jednu etazu zagrijati zbog nepovoljnog rasporeda tako da sam svjestan da ce vjerovatno trebati po dvije. Kao sto vec napisah, jednu bih stavio naspram vrata u dnevnom boravku a drugu naspram vrata u sobu 2.
Interesuje me, pogotovo od vas koji se dugo grijete klimama, koliko vam smeta njihov rad ako se uopšte i primjeti? Dnevni boravak je poprilično mali pa bi tu klima bila jako blizu ukucana skoro stalno, da li bi moglo biti problema nekih zbog toga? Kakav je intenzitet "duvanja", moze li se sjediti ispred klime?

Klima u svaku sobu mi je previše, i finansijski a i "vizuelno", okitio bih citavu kucu njima. 6 komada bi definitivno bilo previse...
giga1982

#7027 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

zlo zlo wrote:može biti puno toga boljeg, tišeg, ovo-ono, ali ogromna ušteda na struji sigurno ne :-D nema neke posebne uštede na struji imalo vrijedne spomena u klasama istih klima, ima samo više opcija ovo- ono :D
To nisu klime istih klasa
giga1982

#7028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Ja sam prvo jedne godine uzeo FH i nagodinu mislio uzeti još jedmu SF ali kad sam vidio kako FH odrađuje posao nijsam više imao sumlje da samo FH dolazi u obzir pri kupovini i druge klime i tako je i bilo.Nemoj me krivo shvatit Sf je odlična klima i nečeš požaliti ali nije tolika razlika u cijeni da poslje 10 godina se kaješ što nisi uzeo još jednu FH.Poslušaj moj savijet i kupi prvo jednu FH pa vidi kako se ponaša a za godinu ili pola godine odlući koju češ drugu klimu uzeti.Defrostovi su joj jako brzi i kratki,daje jako puno toplinske energije uz minimalnu potrošnju struje i hladi znači izvrsno,vanjska jedinica je exstra tiha da se ni ne čuje.Znači sve pohvale a da mi je netko prije 5 godina reko da grijem na klime reko i mu da nije normalan.Znači bio sam totalni LAIK ali ovaj forum me naučio svemu.LP
giga1982

#7029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Ovdje ima jako kvalitetnih ljudi koji će podijeliti svoje savijete i iz svih treba izvuči nešto poučno da ljudi ne rade iste greške i svaka čast na tome.
doktor78

#7030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

Ima li neko sa TK da mi odgovori gdje mogu nabaviti Fujitsu inverter?
Prošli sam kupio u Telixu, al izgleda da oni ne rade više sa njima.
Pokušao sam kontaktirati ove dole u Čitluku, ne odgovaraju na poruke
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Boki27 wrote: Klima u svaku sobu mi je previše, i finansijski a i "vizuelno", okitio bih citavu kucu njima. 6 komada bi definitivno bilo previse...
To ti je najbolje rjesenje, u rangu centralnog grijanja, ako bas zelis da rijesis kako treba.
Mozes ti i jedan uredjaj po spratu staviti, pa kasnije sa ventilatorima raspuhati to kako treba, ali to sve ide na ustrb komfora.
Recimo Nordijci griju 100m2 sa jednim uredjajem, ali sa zidovima debelim po 60cm, prozorima, koji od polovine 70-tih moraju biti min troslojni...itd.
Kod tebe su prostorije pomanje, i njih moze grijati japanac iz neke srednje ili ulzne klase invertera, mozda cak i neki bolji kinez,
kojih vec imas za 800-1000km, dok ces za dvije top dati u startu 4000KM i opet neces dobiti ono sto zelis.
Sta je 6 klima na jednu kucu, ne primijete se, a imas vrhunski rijeseno grijanje.

Pitao si za "puhanje", pa ako imas jednu sa kojom zelis da zagrijes 2 prostora, koji su fizicki odvojeni, onda moras racunati da je moras pustiti da vise "puse", znaci u jednoj ces imati vece strujanje zraka sa efektima koje to strujanje nosi, vecu temp. da bi u drugoj to i osjetio.
Dok sa jednom u prostoriji ih neces ni "osjetiti".
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

piplica wrote:
Boki27 wrote: Klima u svaku sobu mi je previše, i finansijski a i "vizuelno", okitio bih citavu kucu njima. 6 komada bi definitivno bilo previse...
To ti je najbolje rjesenje, u rangu centralnog grijanja, ako bas zelis da rijesis kako treba.
Mozes ti i jedan uredjaj po spratu staviti, pa kasnije sa ventilatorima raspuhati to kako treba, ali to sve ide na ustrb komfora.
Recimo Nordijci griju 100m2 sa jednim uredjajem, ali sa zidovima debelim po 60cm, prozorima, koji od polovine 70-tih moraju biti min troslojni...itd.
Kod tebe su prostorije pomanje, i njih moze grijati japanac iz neke srednje ili ulzne klase invertera, mozda cak i neki bolji kinez,
kojih vec imas za 800-1000km, dok ces za dvije top dati u startu 4000KM i opet neces dobiti ono sto zelis.
Sta je 6 klima na jednu kucu, ne primijete se, a imas vrhunski rijeseno grijanje.

Pitao si za "puhanje", pa ako imas jednu sa kojom zelis da zagrijes 2 prostora, koji su fizicki odvojeni, onda moras racunati da je moras pustiti da vise "puse", znaci u jednoj ces imati vece strujanje zraka sa efektima koje to strujanje nosi, vecu temp. da bi u drugoj to i osjetio.
Dok sa jednom u prostoriji ih neces ni "osjetiti".
Evo danas sam poceo sa ugradnjom 20 vivax 09 invertera.Covjek je imao svadbeni salon iznad kojeg je nazidao sprat i napravio sobe.
Kad je sve odradio,usminkao zove i kaze ja bih da kupim klime pa da dodjes ugraditi,
a mogao zovnuti ranije da dovedem instalaciju ispod zbuke na 2-3 zida i tu ih grupisem ovako ce ih biti nakiceno na sve strane objekta.
Ako mozete instalacijama doci na jedno mjesto to onda ne izgleda toliko ruzno.6 klima i nije puno ako se fino odradi
zoranpetrovic73

#7033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zoranpetrovic73 »

[/quote]
Evo danas sam poceo sa ugradnjom 20 vivax 09 invertera.Covjek je imao svadbeni salon iznad kojeg je nazidao sprat i napravio sobe.
Kad je sve odradio,usminkao zove i kaze ja bih da kupim klime pa da dodjes ugraditi,
a mogao zovnuti ranije da dovedem instalaciju ispod zbuke na 2-3 zida i tu ih grupisem ovako ce ih biti nakiceno na sve strane objekta.
Ako mozete instalacijama doci na jedno mjesto to onda ne izgleda toliko ruzno.6 klima i nije puno ako se fino odradi[/quote]

Nedovoljno informacija ili informisanost investitora....ako je radio nadogradnju , potrebno je da ima i projekat.Tako nesto treba da odradi Arhitekta i da predvidi da je klimatizacija potrebna.To se obicno resava tako sto neko usluzno odradi taj posao za projektni biro.......ali praksa je potpuno drugacija ili realnost.
Tu ima i manjkavosti investitora i pretpostavljam ustedu u novcu kod projektovanja -- ali ima i potpuno ludilo ARHITEKTE ili projektnog biroa, gde papir trpi sve.Ovo vezano za klimatizaciju i nije tako strasno jer je ludilo najvece kada projektni biro , predvidi na papiru povezivanje radnog i gromobranskog uzemljenja na jedan uzemljivac !!! E to je ludilo u pravom smislu reci !!!
Boki27

#7034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki27 »

Morao bih onda u startu dati nekih 7-8 hiljada a to mi je mnogo odjednom..

Zna li neko gdje bih jos mogao traziti mitsubishi, slao sam upit LUK-u ali su mi rekli da nemaju na stanju FH modele?
Super Genijalac

#7035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Super Genijalac »

Boki27 wrote:Morao bih onda u startu dati nekih 7-8 hiljada a to mi je mnogo odjednom..

Zna li neko gdje bih jos mogao traziti mitsubishi, slao sam upit LUK-u ali su mi rekli da nemaju na stanju FH modele?
imaš ove http://erkond.ba/en/product/mitsubishi-hi-srk50zs-s/
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Mi smo u USK blizo granice i dosta ljudi je kupilo klimu u Zagrebu.Vratis Pdv malo, pocastis carnika ili se napravis lud kad upita sta imas prijaviti,kazes nemam nista.
Montirao sam 5-6 FH35 koje su dosle tako i to je sigurno nacin kako da ih dobijete najjeftinije.
Oko 1550 KM su izlazile kad se vrati pdv,ali cuo sam da su sad i tamo poskupile.
Prosle godine pred zimu bila je neka akcija na e kupi.
Ako platite visa karticom bila je 1786 KM
Boki27

#7037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki27 »

haso hasic wrote:Mi smo u USK blizo granice i dosta ljudi je kupilo klimu u Zagrebu.Vratis Pdv malo, pocastis carnika ili se napravis lud kad upita sta imas prijaviti,kazes nemam nista.
Montirao sam 5-6 FH35 koje su dosle tako i to je sigurno nacin kako da ih dobijete najjeftinije.
Oko 1550 KM su izlazile kad se vrati pdv,ali cuo sam da su sad i tamo poskupile.
Prosle godine pred zimu bila je neka akcija na e kupi.
Ako platite visa karticom bila je 1786 KM
Gledao sam na e-kupi, nemaju u ponudi fh modele. Imaju sf 25 1500KM i sf 35 1700.
Ne znam gdje bih jos mogao pogledati, raspitati se..
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

@Boki27 imaš PP.
Boki27

#7039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki27 »

Raja zna li neko nesto o mitsubishi ap modelima? Ima li neko iskustva sa njima, rekose mi da je to nova verzija sf modela.
maks_rs

#7040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

AP serija jeste nasljednik SF serije - prelazak na R32 freon. Teško da neko može imati iskustva jer je riječ o novim modelima ali se iz servisnih knjiga da zaključiti kontinuitet u kvalitetu i karakteristikama.
Ne mora ništa značiti ali AP serija se proizvodi u Turskoj a SF je pravljena u Tajlandu i Kini.
Boki27

#7041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Boki27 »

Zanimljivo da je taj novi model koji bi trebalo da je kvalitetniji i bolji, jeftiniji od starog sf modela..
renovatorka

#7042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by renovatorka »

Pozdrav,
evo pratim ovaj forum, zanimaju me ti inverteri, ali, iskreno, malo mi se zamatalo jer je puno tehnickih detalja. Meni bi trebalo da rijesim grijanje u stanu od 94 m2, austrougarska je gradnja, u kojem su tri sobe od po cca 25 m2, plus veliko kupatilo od 12, plus hodnik od 7 (spajz ne brojim).
A sobe su na L (postavila sam sliku ispod), kruzni je tok. Vanjske jedinice ne mogu na prednju fasadu (sobe 1 i 2), nego se sve mora voditi na vanjsku stranu sobe 3.
Predlaze mi kolega tri manje klime LG u svaku sobu po jedna, i to dvije na unutrasnje zidove soba 1 i 2 (iznad vrta), a treca na vanjski zid sobe 3 iznad prozora.
E sad, ne znam o cemu da mislim, koja je to snaga klime koja mi treba, da li da pobam da sobe 2 i 3 grijem jednom klimo pa da umem snazniju? U kupatilo ce konvektor, ali da li mi za hodnih treba konvektor ili moze klima ako je otvoreno... I koje klime uopste, koje snage, koji brand? Treba li da trazim nekog da to pregleda, i koji profil strucnjaka to odlucuje?
Manta mi se, molim pomoc ako neko ko zna ima malo vremena...
Pozdrav i hvala unaprijed! :)

stan
https://www.dropbox.com/s/rq5bb1tybvg9t ... 2.JPG?dl=0
maks_rs

#7043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

renovatorka wrote:... I koje klime uopste, koje snage, koji brand? Treba li da trazim nekog da to pregleda, i koji profil strucnjaka to odlucuje?
Kao prvo , visina prostorija? Austrougarska me odmah asocira na 3 metra i više , jes jednako potrebni jači uređaji u odnosu na normalne stanove sa 2.5 m visine.
Položaj vanjskih jedinica uslovljava instalaciju kroz stan u kanalicama ( što nije tako strašno ) i trebaće definitivno 3 uređaja.
renovatorka

#7044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by renovatorka »

@maks_rs

Hvala na javljanju!
4 m visina.
Sad trenutno kopam zidove zbog elektroinstalacija, pa bih da to odjednom...

maks_rs wrote:
renovatorka wrote:... I koje klime uopste, koje snage, koji brand? Treba li da trazim nekog da to pregleda, i koji profil strucnjaka to odlucuje?
Kao prvo , visina prostorija? Austrougarska me odmah asocira na 3 metra i više , jes jednako potrebni jači uređaji u odnosu na normalne stanove sa 2.5 m visine.
Položaj vanjskih jedinica uslovljava instalaciju kroz stan u kanalicama ( što nije tako strašno ) i trebaće definitivno 3 uređaja.
maks_rs

#7045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

Ako će klime biti jedini način grijanja onda ne treba rizikovati . Tri "12-ke" ( ili drugim rječima 35 - ice) od dokazanih brendova mitsubishi - daikin - fujitsu bi trebale završiti posao. Konkretne modele bi trebao preporučiti neko ko bi to sve ugradio ali nikako ne ići na neke jeftinije varijante.
renovatorka

#7046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by renovatorka »

Hvala na savjetu @maks_rs !
renovatorka

#7047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by renovatorka »

@Plemenit
Nikako mi ne prolaze odgovori koje ti saljem na pm? Je li do mene? Mozda ne umijem nesto. Uglavnom, ukratko, bila na odmoru, hvala puno. :-D
illbill

#7048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by illbill »

Ljudi trebam pomoc
Treba mi nesto slicno kao Adax Neo , taj faxon tanko , crno , kaljeno staklo ..onako da fino modero izgleda .
Gdje i sta traziti ?.. da li ima negdje u SA radnja da se mogu pogledati Adax Neo ?
Abracadabra

#7049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abracadabra »

Mitsubishi ap 25, imali neko iskustva sa ovom klimom? grijati će se jedna prostorija od 20 m2.
Post Reply