Znači ti govoriš da je JNA obezbjedila sve, a vi ste došli da se malo izmerakate?Banjaluka_RS wrote:Mi Srbi iz BiH, preko glava JNA...lerdi wrote:Odo u off, al moram. Pa ko onda puca po Sarajevu od aprila 92. do povlačenja JNA?
Milorad Dodik ALL ABOUT
- lerdi
#7026 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
- lerdi
#7027 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Magistre ne znam koji si studij završio, ali tako se diskusija nikad nije vodila. Ako te neko nešto pita onda mu i odgovoriš. Znaš dvosmjerna komunikacija? Pitanje, odgovor? Dakle nisam te pitao to već:
" Znači ti govoriš da je JNA obezbjedila sve, a vi ste došli da se malo izmerakate? "
" Znači ti govoriš da je JNA obezbjedila sve, a vi ste došli da se malo izmerakate? "
- lerdi
#7028 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ovdje ću završiti jer neželim više ići u pravcu off-a. Samo da ti kažem da Srbi jesu živjeli u BiH, ali rijetke su bile sredine u kojima su bili jedini narod. Večinom su područja u kojima su Srbi bili večina, područja u kojima je bio i veliki procenat Bošnjaka. Malo pogledaj popise pa češ skontati o čemu ti govorim. Po tvom nastupu vidim da je tebi drago što su se određena područja očistila. Po tebi je to normalno jer su Srbi tu bili večina. Kada to uzmem u obzir onda mi je jasno što ti kao magistar radiš u OŠ. Samo za kraj. Pogledaj ko je bio večinski narod u Istočnoj Bosni, pa se onda zapitaj što je taj narod toliki protjeran odatle. Da nisu možda neki opravdani razlozi?Banjaluka_RS wrote:Prvo, ja nisam ovde na ispitivanju, a drugo odgovor sam dao. Sve sto je JNA na kraju obezbijedila nama je bilo prednost u naoruzanju. Problem je sto vi postavljate stvari kao da je JNA dosla, dovukla domace Srbe, (njih 1.2mil.).lerdi wrote:Magistre ne znam koji si studij završio, ali tako se diskusija nikad nije vodila. Ako te neko nešto pita onda mu i odgovoriš. Znaš dvosmjerna komunikacija? Pitanje, odgovor? Dakle nisam te pitao to već:
Ispada, da tih 1.2 miliona Srba jeste zivjelo u BiH, al u nekim neodredjenim i nepoznatim podrucjima (ili smo mozda svi zivjeli na uzem podrucju grada Banjaluka) pa smo se sa JNA rasirili po Bosni da zauzmemo sto vise teritorija.
Ja koliko se sjecam, ljudi iz Istocnog Sarajeva su jednostavno izasli iz svojih stanova i kuca i napravili barikade da se odvoje od prijetnje islamskog fundamentalizma. Ti ljudi nisu morali prepjesaciti ni kilometar dalje od svoje kuce da bi zauzeli polazaje.... Drugim rijecima, stali su u odbranu sebe i svojih porodica .
- vee-jay
#7029 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Jok, ti si ovdje u prolazu....Banjaluka_RS wrote: Prvo, ja nisam ovde na ispitivanju
- mrtva kokoš
#7030 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
opet nistaBanjaluka_RS wrote:Upravo tako. Ne namjeravam se natezati sa vama iz dana u dan. Dosao sam malo da vidim da li se stanje promijenilo, kad ono nista...vee-jay wrote:Jok, ti si ovdje u prolazu....Banjaluka_RS wrote: Prvo, ja nisam ovde na ispitivanju
- muha_sa
#7031 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Banjaluka_RS wrote:Hmmmm. Ovo za Dansku sam vjerovali ili ne dobio informaciju od jednog ni manje ni vise nego - Danca. A eto to ti je proklestvo Srba, imaju tendenciju da vjeruju svima.
E sad za JNA jos jednom pa se vise necu vracati. Porodicni kucni prijatelj iz BG-a, bio je neka vrsta komandanta tenkovske brigade (ili kako se to vec zove), je bio kod nas te 93-e u gostima, kad nam je rekao za povlacenje svih ne-domacih srpskih vojnika. To je cinjenica koju potvrdjuju i strane obavjestajne agencije.
Druga stvar je ako je neko htio ostati i preobukao se u uniformu vojske RS... ali tad je taj postajao dobrovoljac, a nikako drzavljanin Srbije koji je tu po naredjenju JNA. Uostalom, sad se vracamo na one 3 Miloseviceve divizije - da je, kako vi tvrdite, ostala "preobucena" JNA u BiH, zar vi mislite da biste igdje mogli pomjeriti liniju ratista i u kojem momentu?
PS
Ako se iko sjeca druge polovine 93-e godine, Srbija je nakratko uvela sankcije RS, ne sjecam se tacno povoda te kratke svadje, ali zar bi drzava koja je poslala svoje vojnike na teritoriju druge drzave sad toj drugoj drzavi uvela sankcije i tako ugrozila svoje vojnike? NE, upravo su te razmirice i dosle do izrazaja nakon potpunog povlacenja JNA, jer je Karadzic smatrao da nas Srbija ostavlja na cjedilu. Ispostavilo se na kraju da smo dovoljno sposobni da i sami drzimo polozaje.
PPS
Ako iko sumnja u ove sankcije srbije prema RS 93-e, sam sam svjedok istima jer sam u to vrijeme bio u BG-u isli malo u soping, sjecam se bas da je ta vijest dosla kad sam se vratio sa kupljenim svim udzbenicima i stara kaze mozda ces morati ovde poceti skolsku godinu.
magistre magistre
ništa ljepše nego kad smijehom dan krene
ps.
zaboravih upitat---kako noc predevera
- muha_sa
#7032 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
duplimuha_sa wrote:Banjaluka_RS wrote:Hmmmm. Ovo za Dansku sam vjerovali ili ne dobio informaciju od jednog ni manje ni vise nego - Danca. A eto to ti je proklestvo Srba, imaju tendenciju da vjeruju svima.
E sad za JNA jos jednom pa se vise necu vracati. Porodicni kucni prijatelj iz BG-a, bio je neka vrsta komandanta tenkovske brigade (ili kako se to vec zove), je bio kod nas te 93-e u gostima, kad nam je rekao za povlacenje svih ne-domacih srpskih vojnika. To je cinjenica koju potvrdjuju i strane obavjestajne agencije.
Druga stvar je ako je neko htio ostati i preobukao se u uniformu vojske RS... ali tad je taj postajao dobrovoljac, a nikako drzavljanin Srbije koji je tu po naredjenju JNA. Uostalom, sad se vracamo na one 3 Miloseviceve divizije - da je, kako vi tvrdite, ostala "preobucena" JNA u BiH, zar vi mislite da biste igdje mogli pomjeriti liniju ratista i u kojem momentu?
PS
Ako se iko sjeca druge polovine 93-e godine, Srbija je nakratko uvela sankcije RS, ne sjecam se tacno povoda te kratke svadje, ali zar bi drzava koja je poslala svoje vojnike na teritoriju druge drzave sad toj drugoj drzavi uvela sankcije i tako ugrozila svoje vojnike? NE, upravo su te razmirice i dosle do izrazaja nakon potpunog povlacenja JNA, jer je Karadzic smatrao da nas Srbija ostavlja na cjedilu. Ispostavilo se na kraju da smo dovoljno sposobni da i sami drzimo polozaje.
PPS
Ako iko sumnja u ove sankcije srbije prema RS 93-e, sam sam svjedok istima jer sam u to vrijeme bio u BG-u isli malo u soping, sjecam se bas da je ta vijest dosla kad sam se vratio sa kupljenim svim udzbenicima i stara kaze mozda ces morati ovde poceti skolsku godinu.![]()
![]()
![]()
magistre magistrehvala ti što me na sabahu nasmija
![]()
ništa ljepše nego kad smijehom dan krene![]()
ps.
zaboravih upitat---kako noc predevera--jesil ,magistre,koji put gradilište obišo il si se u kucari i uz ovu spravu zabarikadiro
--jel ko svraco na kafu
![]()
- seln
#7033 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
I u tu svrhu si bio budan cijelu noc?Banjaluka_RS wrote:Upravo tako. Ne namjeravam se natezati sa vama iz dana u dan. Dosao sam malo da vidim da li se stanje promijenilo, kad ono nista...vee-jay wrote:Jok, ti si ovdje u prolazu....Banjaluka_RS wrote: Prvo, ja nisam ovde na ispitivanju
Zar ne moras ujutru poducavati male prvacice da je RS najlepse mesto na svetu, da ima najdebljeg vozda, da plivate u barama, ovaj, parama...
ja bih rekao da si nezaposleni obozavtelj vozda Dode, i imas srecu da ti roditelji placaju internet-konekciju.
- draganbl
#7034 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Evo da se uključim i u ovu raspravu o (blago)stanju u RS. Činjenica jeste da je migracija stanovništva izražena i po mojoj procjeni, tačne su sljedeće stvari:
1. Stanovništvo iz sela se seli u gradove.
2. Stanovništvo iz manjih gradova se seli u veće (npr. Prijedor, Prnjavor, Mrkonjić -> Banjaluka)
3. Stanovništvo se generalno iz RS seli u Srbiju ili inostranstvo (Evropa, Amerika...).
Znamo da ćemo kao posljedicu ovoga sigurno dobiti manje stanovništva u selima, jer zapravo vidimo da imamo putanju selo->manji grad ->veći grad ->inostranstvo. Stoga je jasno da sela ostaju prazna i taj ko je to konstatovao sigurno nije otkrio Ameriku.
Ono što valja naglasiti jesu dvije stvari, a to su da je ovakav tip migracija prisutan najmanje pedeset godina i da su ranije migracije bile i većeg intenziteta (više se naroda selilo), i drugo, da je ovakav trend prisutan svugdje u regionu.
Pitanje je samo šta zaključujemo kao posljedicu ovoga. Ako pogledamo koliko se naroda (Srba) do sada iselilo iz Bosne (sjetimo se vozova koji su prevozili kompletna sela u Vojvodinu), pa onda koliko je ljudi otišlo u Njemačku šezdesetih i sedamdesetih, pa koliko je naroda ostalo u Srbiji nakon studiranja (možda procenat nije veliki, ali je mnogo važnije to što je tamo ostao školovan svijet), pa koliko je ljudi iz BiH otišlo u Srbiju tokom proteklog rata... i opet je nakon toga ostalo više od milion ljudi. Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
2. Stanovništvo iz manjih gradova se seli u veće (npr. Prijedor, Prnjavor, Mrkonjić -> Banjaluka)
3. Stanovništvo se generalno iz RS seli u Srbiju ili inostranstvo (Evropa, Amerika...).
Znamo da ćemo kao posljedicu ovoga sigurno dobiti manje stanovništva u selima, jer zapravo vidimo da imamo putanju selo->manji grad ->veći grad ->inostranstvo. Stoga je jasno da sela ostaju prazna i taj ko je to konstatovao sigurno nije otkrio Ameriku.
Ono što valja naglasiti jesu dvije stvari, a to su da je ovakav tip migracija prisutan najmanje pedeset godina i da su ranije migracije bile i većeg intenziteta (više se naroda selilo), i drugo, da je ovakav trend prisutan svugdje u regionu.
Pitanje je samo šta zaključujemo kao posljedicu ovoga. Ako pogledamo koliko se naroda (Srba) do sada iselilo iz Bosne (sjetimo se vozova koji su prevozili kompletna sela u Vojvodinu), pa onda koliko je ljudi otišlo u Njemačku šezdesetih i sedamdesetih, pa koliko je naroda ostalo u Srbiji nakon studiranja (možda procenat nije veliki, ali je mnogo važnije to što je tamo ostao školovan svijet), pa koliko je ljudi iz BiH otišlo u Srbiju tokom proteklog rata... i opet je nakon toga ostalo više od milion ljudi. Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
- 1gorstak
#7035 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Citava se velikosrpska strategija zasniva na lazima, dovoljno je samo malo zagrebati po povrsini te "argumentacije" da bi se ukazalo na laz. Od teze da je Karadzic djelovao kako bi spasio srpski narod od bosnjacke dominacije (naknadno se saznalo za Karadjordjevo), do teze da Sarajevo blokira odrzavanje popisa (a ne blokira, nego trazi garancije da se novi popis nece koristiti umjesto onog iz 1991 kao osnov za nacionalni kljuc).Banjaluka_RS wrote:Ovo za Dansku sam vjerovali ili ne dobio informaciju od jednog ni manje ni vise nego - Danca.
Sve same lazi. Evo Dodik ima ozbiljnih problema s punjenjem budzeta i manji entitet mora (kao i veci) smanjiti primanja ministrima i ostalim vladinim sluzbenicima. Ali posto je Dodik toliko lagao o meteorskom uspjehu manjeg entiteta da hipnotizovani narod u Trnovu stvarno misli da zivi u Lithenstajnu, objasnjenje za kresanje plata svima je to sto su neki kasnili na posao.
"Činjenica je da smo ustanovili da u samoj administraciji u Vladi RS ima određenih neodgovornosti, što se moglo vidjeti prije dva dana, kada smo samo testirali kada ko dolazi na posao. Odlučio sam da zbog toga ministrima smanjim platu u idućoj godini za 15 posto, a administraciji za 10 posto"
Zato se s velikosrpstvom i nije tesko boriti kada se eliminise prednost u JNA arsenalu i kada se mora razgovarati. Dovoljno je samo malo zagrebati po povrsini ponudjene argumentacije i ukazati na lazi, ukazati na to da se plate smanjuju jer para nema, da Danska nema 2 miliona stanovnika, itd itd
- 1gorstak
#7036 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Bojan Bajic misli drugacije i potpuno se slazem s njim. Da sva tri naroda ima po dvadesetak miliona, bijela kuga koja hara u srpskom narodu u BiH i trend iseljavanja ne bi ostavili veceg traga. Ali, Srba u BiH ima oko milion, a od ukupno 63 opstine na podrucju manjeg entiteta, samo cetiri imaju pozitivan prirodni prirastaj. Da je identicna situacija i u bosnjackom narodu, razloga za paniku ne bi bilo. Ali, uz doseljavanje Bosnjaka iz Sandzaka, uz pozitivne demografske pokazatelje u bosnjackom narodu, uz iseljavanje Srba za Srbiju, to znaci da procenat Bosnjaka raste, a samim tim i njihov politicki utjecaj. Da ponovim, da broj sva tri naroda pada, pa OK, ali ne pada, nego procenat kojeg Bosnjaci cine raste. Bez vezivanja srpskog naroda za citavu BiH i njene institucije, velikosrpskim sabotazama se odrzava lose ekonomsko stanje u BiH, sto hrani bijelu kugu i trend iseljavanja. I to je ta tuzna varijanta kojoj treba nekoliko decenija da se odigra.draganbl wrote:Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
Ali posto se ti nadas nekoj destabilizaciji kako bi se bez predaje iskobeljao iz tog klinča i vjerujes da je "za Balkan i Bosnu 50 godina dug i nepredvidiv period", podsjetio bih te da medju Bosnjacima ima sasvim dovoljno manijaka koji jedva cekaju izgovor da ratuju, neoptereceni embargom i bez JNA arsenala s druge strane. A sam Dodik kaze da potencijala za borbu s druge strane nema. Zato, ti ne bi trebao biti taj koji izlaz trazi u "nepredvidivostima". Nemas s cim u tu maglu uci kolega.
- nokia6170
#7037 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Drago mi je da smatras takve fasistima, ali tom analogijom onda dolazimo do zakljucka da su Karadzic i ostali ratni RS politicari bili fasisti, a da je ratna RS bila nista drugo no fasisticka tvorevina na cijem celu su se nalazili fasisti (individualna odgovornost), koja je usvajala zvanicne dokumente (skupstinske) kojima je definisala ciljeve svoje borbe na tim principima-sistemska institucionalna odgovornost.draganbl wrote:Evo da se uključim i u ovu raspravu o (blago)stanju u RS. Činjenica jeste da je migracija stanovništva izražena i po mojoj procjeni, tačne su sljedeće stvari:
- draganbl
#7038 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Čitam vrlo fine blogove Bojana Bajića na frontal.rs, svakom ih preporučujem, nisu ni Puhalovi loši. To ne znači da se stopostotno slažem sa njima, ali u velikoj mjeri da.1gorstak wrote:Bojan Bajic misli drugacije i potpuno se slazem s njim. Da sva tri naroda ima po dvadesetak miliona, bijela kuga koja hara u srpskom narodu u BiH i trend iseljavanja ne bi ostavili veceg traga. Ali, Srba u BiH ima oko milion, a od ukupno 63 opstine na podrucju manjeg entiteta, samo cetiri imaju pozitivan prirodni prirastaj. Da je identicna situacija i u bosnjackom narodu, razloga za paniku ne bi bilo. Ali, uz doseljavanje Bosnjaka iz Sandzaka, uz pozitivne demografske pokazatelje u bosnjackom narodu, uz iseljavanje Srba za Srbiju, to znaci da procenat Bosnjaka raste, a samim tim i njihov politicki utjecaj. Da ponovim, da broj sva tri naroda pada, pa OK, ali ne pada, nego procenat kojeg Bosnjaci cine raste. Bez vezivanja srpskog naroda za citavu BiH i njene institucije, velikosrpskim sabotazama se odrzava lose ekonomsko stanje u BiH, sto hrani bijelu kugu i trend iseljavanja. I to je ta tuzna varijanta kojoj treba nekoliko decenija da se odigra.draganbl wrote:Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
Ali posto se ti nadas nekoj destabilizaciji kako bi se bez predaje iskobeljao iz tog klinča i vjerujes da je "za Balkan i Bosnu 50 godina dug i nepredvidiv period", podsjetio bih te da medju Bosnjacima ima sasvim dovoljno manijaka koji jedva cekaju izgovor da ratuju, neoptereceni embargom i bez JNA arsenala s druge strane. A sam Dodik kaze da potencijala za borbu s druge strane nema. Zato, ti ne bi trebao biti taj koji izlaz trazi u "nepredvidivostima". Nemas s cim u tu maglu uci kolega.
Ružno je što kažeš da se ja nadam destabilizaciji, jer se ne nadam, ali je se plašim. Istorijske okolnosti mi govore da se destabilizacija dešava čak i češće od svakih pedeset godina. Ne prizivam je ni u kom slučaju. Ja se ne plašim za svoj opstanak i opstanak svoje porodice i jedino se o tome brinem. O opstanku srpskog ili bilo kog drugog naroda ne razmišljam u kontekstu koji mi ti pripisuješ. Da ponovim, moje mišljenje baziram na činjecini iseljavanje Srba iz Bosne je proces koji traje decenijama i bilo je i širih i masovnijih migracija od trenutnih, koje su spontane i pojedinačne. Ako Bajić nešto kaže, vjerovatno jeste pametno, ali on govori iz ugla političara, a ja iz ugla građanina.
- draganbl
#7039 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Da, ja Karadžića smatram fašistom, kao i ostale ratne RS političare. Ratna RS jeste između ostalog i nastala na raznim zločinima, ubijanjima, protjerivanjima itd. Postojali su i dokumenti kojima se taj fašizam i propisivao i podržavao. Sve je tačno što si napisao. Moje mišljenje o tome sam na ovom forumu napisao najmanje 20 puta.nokia6170 wrote:Drago mi je da smatras takve fasistima, ali tom analogijom onda dolazimo do zakljucka da su Karadzic i ostali ratni RS politicari bili fasisti, a da je ratna RS bila nista drugo no fasisticka tvorevina na cijem celu su se nalazili fasisti (individualna odgovornost), koja je usvajala zvanicne dokumente (skupstinske) kojima je definisala ciljeve svoje borbe na tim principima-sistemska institucionalna odgovornost.draganbl wrote:Evo da se uključim i u ovu raspravu o (blago)stanju u RS. Činjenica jeste da je migracija stanovništva izražena i po mojoj procjeni, tačne su sljedeće stvari:
To nije bila tema mog posta. Ja sam iznio svoj stav da je teza o spontanom iseljavanju Srba iz Bosne i bošnjačka nada da će "vrlo brzo" Srbi sami nestati u Bosni pogrešna i zlurada. Čisto trolanje.
-
Frankyee
#7040 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Koji je izvor podataka da procenat Bosnjaka raste? Popisa nije bilo poslije rata a u svinjskoj je doseljeno mnogo Srba is Hrvatske. Kod tih doseljenih Srba ima dosta velik procenat ruralnog stanovnistva a oni imaju mnogo djece po obicaju. Kod Bosnjaka odseljavanje i odlazak u druge drzave je isti proces kao kod Srba, procenat manje vise. Jedina razlika je sto zbog politike SPC kod Srba iz BiH je sve jaci osjecaj pripadnosti Srbiji i mnogi ce se tamo selieti jer prvo u BG se bolje zivi nego u BiH a drugo Srbija je dakle jedan magnet sa Srbe iz BiH. Takva situacija je slicna kod Hrvata.1gorstak wrote:Bojan Bajic misli drugacije i potpuno se slazem s njim. Da sva tri naroda ima po dvadesetak miliona, bijela kuga koja hara u srpskom narodu u BiH i trend iseljavanja ne bi ostavili veceg traga. Ali, Srba u BiH ima oko milion, a od ukupno 63 opstine na podrucju manjeg entiteta, samo cetiri imaju pozitivan prirodni prirastaj. Da je identicna situacija i u bosnjackom narodu, razloga za paniku ne bi bilo. Ali, uz doseljavanje Bosnjaka iz Sandzaka, uz pozitivne demografske pokazatelje u bosnjackom narodu, uz iseljavanje Srba za Srbiju, to znaci da procenat Bosnjaka raste, a samim tim i njihov politicki utjecaj. Da ponovim, da broj sva tri naroda pada, pa OK, ali ne pada, nego procenat kojeg Bosnjaci cine raste. Bez vezivanja srpskog naroda za citavu BiH i njene institucije, velikosrpskim sabotazama se odrzava lose ekonomsko stanje u BiH, sto hrani bijelu kugu i trend iseljavanja. I to je ta tuzna varijanta kojoj treba nekoliko decenija da se odigra.draganbl wrote:Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
Sam kazes treba podastrti cinjenice, pa haj sad reci te podatke i navedi izvor?
- 1gorstak
#7041 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Da. A kako gradjanin gleda na priblizavanje Bosnjaka pragu od 50 % od ukupnog stanovnistva, ako ga vec nisu presli ? Politicar u tom vidi jacanje politickog utjecaja bosnjackog naroda, a sta gradjanin vidi ?draganbl wrote:Ako Bajić nešto kaže, vjerovatno jeste pametno, ali on govori iz ugla političara, a ja iz ugla građanina.
- 1gorstak
#7042 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Frankyee wrote:Koji je izvor podataka da procenat Bosnjaka raste?
X = negativna stopa prirodnog prirastaja u 59 od 63 opstine manjeg entiteta link
Y = demografsko slabljenje Hrvata u dijelovima srednje Bosne*
Z = negativna stopa prirodnog prirastaja u kantonima s hrvatskim vecinskim stanovnistvom link
* tako su "pali" Busovaca i Novi Travnik, a i Vitez ce ubrzo
X + ( Y + Z ) = procenat Bosnjaka raste, a u kalkulaciju nismo ni ubacili trend iseljavanja u Srbiju i Hrvatsku.
-
dallton
#7043 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
izvori su jednostavni - Bih ima prisutnih oko 3.5 miliona stanovnika (na papiru ima 3.8 miliona), milion u pcu, 2.5 u federaciji...od prvog miliona odbij jedno 100.000 nesrba, dakle 900.000 ...u federaciji je oko 350-400 hiljada hrvata i 100.000 srba, ostalo su bosnjaci ...uzmi pa presaberi procente - to ti je negdje oko 58 posto - 60 posto bosnjaka (sto je na kraju spomenuto i u posljednjim izvjestajim medj. krizne grupe - "bosnjaci kao premocna vecina" a to ne znaci 51%)...Frankyee wrote:Koji je izvor podataka da procenat Bosnjaka raste? Popisa nije bilo poslije rata a u svinjskoj je doseljeno mnogo Srba is Hrvatske. Kod tih doseljenih Srba ima dosta velik procenat ruralnog stanovnistva a oni imaju mnogo djece po obicaju. Kod Bosnjaka odseljavanje i odlazak u druge drzave je isti proces kao kod Srba, procenat manje vise. Jedina razlika je sto zbog politike SPC kod Srba iz BiH je sve jaci osjecaj pripadnosti Srbiji i mnogi ce se tamo selieti jer prvo u BG se bolje zivi nego u BiH a drugo Srbija je dakle jedan magnet sa Srbe iz BiH. Takva situacija je slicna kod Hrvata.1gorstak wrote:Bojan Bajic misli drugacije i potpuno se slazem s njim. Da sva tri naroda ima po dvadesetak miliona, bijela kuga koja hara u srpskom narodu u BiH i trend iseljavanja ne bi ostavili veceg traga. Ali, Srba u BiH ima oko milion, a od ukupno 63 opstine na podrucju manjeg entiteta, samo cetiri imaju pozitivan prirodni prirastaj. Da je identicna situacija i u bosnjackom narodu, razloga za paniku ne bi bilo. Ali, uz doseljavanje Bosnjaka iz Sandzaka, uz pozitivne demografske pokazatelje u bosnjackom narodu, uz iseljavanje Srba za Srbiju, to znaci da procenat Bosnjaka raste, a samim tim i njihov politicki utjecaj. Da ponovim, da broj sva tri naroda pada, pa OK, ali ne pada, nego procenat kojeg Bosnjaci cine raste. Bez vezivanja srpskog naroda za citavu BiH i njene institucije, velikosrpskim sabotazama se odrzava lose ekonomsko stanje u BiH, sto hrani bijelu kugu i trend iseljavanja. I to je ta tuzna varijanta kojoj treba nekoliko decenija da se odigra.draganbl wrote:Bez nekog novog rata i masovnog egzodusa stanovništva, (o ovome sanjaju fašisti), Srba će u BiH i u narednih 50 godina sigurno biti dovoljno da traže ono što traže i danas, šta god to bilo. A za Balkan i Bosnu je i 50 godina dug i nepredvidiv period. Stoga su rasprave koje idu u smjeru, "ćuti i pusti ih da se sami odsele" čisto trolanje.
Sam kazes treba podastrti cinjenice, pa haj sad reci te podatke i navedi izvor?
od 45-90 broj srba u bih je ostao isti, oko 1.2 miliona radi demografije i odseljavanja u srbiju , razlika je bila u tome sto se broj bosnjaka uduplao u istom periodu... druga razlika izmedju tadasnje i danasnje situacije je u tome sto je tada bila jugoslavija, i ljudi su dobro zivjeli pogotovo u periodu iza 70ih, plus srbi su izuzetno dobro zivjeli u gradovima kao sto je sarajevo, tuzla, zenica, mostar, banja luka - dakle ti gradovi su predstavljali mjesta stjecista u koja se slivala seoska populacija pri cemu se mora dodati da je od tih 1.2 miliona srba u periodu 45-90 broj bio pojacan s nekih 300.000 srba i crnogoraca koji su doselili u bih u potrazi za poslom (vecina tih se danas vratila u srbiju i crnu goru)...e sad nema vise doseljava iz srbije i crne gore, niko pametan ne ide u tudje zemlje pune problema, to je moglo dok je bila dobrostojeca zajednicka drzava, plus srbi vise ne doseljavaju u ogromnom broju niti u sarajevo, niti tuzlu, niti mostar, niti zenicu...sta je ostalo - pravac banja luka (za one iz obliznjih sela) ili pravac srbija (jer se ni u crnu goru) ...eto to je to, nema se tu sta puno pricati...
da ne bude slucajno da je ovo sto ja pisem neka vrsta prijetnje ("eto srbi ce nestati ako ostanu u pcu") ili vrsta uvijenog poziva na promjenu politickog stava ("eto treba se promjeniti pristup da bi se kao sacuvali srbi itd.") - nista od toga ne vrijedi...srpska politika i misljenje vecine u pcu je "pc sad i zauvijek" i "nek smo se oslobodili balija bas se sad lijepo dise" - to je cinjenica na terenu koja se samo moze ukalkulisati u dalji tok desavanja, nikako i mjenjati...jedino sto je sad vazno je gledati od cega se zivi i kako napraviti pare, politicki je sasvim dovoljno zadrzati dejton kakav jeste koliko god nakaradan, ostalo ce samo vrijeme da rijesi ...
- draganbl
#7044 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Nemam ništa protiv toga što broj stanovnika neke nacionalne grupacije raste, pogotovo ako ne raste na račun drugih. To što Bošnjaka u Bosni iz dana u dan ima sve više i više je trend koji je po mom mišljenju prisutan posljenjih 30-40 godina. Ja sam mislio da ih ima i više od 50%. Valjda će to i popis pokazati, kad god bude bio. Međutim, politički uticaj ne zavisi samo od ukupnog broja, već i od načina uticaja. Trenutno, politički uticaj je definisan tako da sva tri naroda imaju mogućnost potpuno istog uticaja, bez obzira na brojnost, jer se vlast bira "po ključu". Jedina varijanta kako Bošnjaci mogu iskoristiti svoju brojčanu premoć jeste da rasporede svoje glasove tako da izglasaju sebi jednog Bošnjaka i eventualno još nekog Hrvata ili Srbina, kao što su uradili u slučaju Komšića.1gorstak wrote:Da. A kako gradjanin gleda na priblizavanje Bosnjaka pragu od 50 % od ukupnog stanovnistva, ako ga vec nisu presli ? Politicar u tom vidi jacanje politickog utjecaja bosnjackog naroda, a sta gradjanin vidi ?draganbl wrote:Ako Bajić nešto kaže, vjerovatno jeste pametno, ali on govori iz ugla političara, a ja iz ugla građanina.
-
Frankyee
#7045 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pa to je najveca greska jer ti podaci ne uzimaju u obzir iseljavanje a to je najveci problem u principu. Pogledaj smanjenje broja djece u skolama po Federaciji ili na primjer odlazak radno sposobnog stanovnistva. Sve one probleme koje imaju Srbi imaju i Bosnjaci. Demografski Srbi su cak i u prednosti jer su pobili mnogo mladosti u ratu.1gorstak wrote:Frankyee wrote:Koji je izvor podataka da procenat Bosnjaka raste?
X = negativna stopa prirodnog prirastaja u 59 od 63 opstine manjeg entiteta link
Z = negativna stopa prirodnog prirastaja u kantonima s hrvatskim vecinskim stanovnistvom link
X + ( Y + Z ) = procenat Bosnjaka raste, a u kalkulaciju nismo ni ubacili trend iseljavanja u Srbiju i Hrvatsku.
-
dallton
#7046 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
da se bas bira po kljucu ne bi rekao - koliko ja znam u pcu se nista ne radi po kljucu, nego se pc samodefinise kao defakto entitet samo srpskog naroda da se ne lazemodraganbl wrote:Nemam ništa protiv toga što broj stanovnika neke nacionalne grupacije raste, pogotovo ako ne raste na račun drugih. To što Bošnjaka u Bosni iz dana u dan ima sve više i više je trend koji je po mom mišljenju prisutan posljenjih 30-40 godina. Ja sam mislio da ih ima i više od 50%. Valjda će to i popis pokazati, kad god bude bio. Međutim, politički uticaj ne zavisi samo od ukupnog broja, već i od načina uticaja. Trenutno, politički uticaj je definisan tako da sva tri naroda imaju mogućnost potpuno istog uticaja, bez obzira na brojnost, jer se vlast bira "po ključu". Jedina varijanta kako Bošnjaci mogu iskoristiti svoju brojčanu premoć jeste da rasporede svoje glasove tako da izglasaju sebi jednog Bošnjaka i eventualno još nekog Hrvata ili Srbina, kao što su uradili u slučaju Komšića.1gorstak wrote:Da. A kako gradjanin gleda na priblizavanje Bosnjaka pragu od 50 % od ukupnog stanovnistva, ako ga vec nisu presli ? Politicar u tom vidi jacanje politickog utjecaja bosnjackog naroda, a sta gradjanin vidi ?draganbl wrote:Ako Bajić nešto kaže, vjerovatno jeste pametno, ali on govori iz ugla političara, a ja iz ugla građanina.
da dodam da ja mislim da na nivou BIH sve to nije toliko bitno, naravno da su srbi i hrvati konstitutivni narodi i da ce uvijek ucestvovati u vlasti bez obzira na broj i tako i treba da bude ....stvar je u tome sto ce se nacin zivota i medjusobni odnosi promjeniti sustinski kad imas toliki broj bosnjaka od koji ce mnogi postati vrlo radikalni (pri cemu ne mislim na "muslimanski radikalni" (mada ce i takvih biti) vec politicki) i onda mozes ocekivati dugorocno zivot u konstantno konfliktnoj i napetoj situaciji bez srece i prosperitetne buducnosti na vidiku - a konflikte izdrzi jedino onaj koji ima najvecu motivaciju, a vremenom gubi onaj koji ima primamljivije izlazne opcije - u ovom slucaju to su u prvom redu srbi radi njihove ogromne vezanosti za srbiju kao maticnu zemlju...ne moze bosnjacima ni amerika ni njemacka ikada biti ono sto je srbima srbija, a i kad su u dijaspori opet guraju i rade za tu istu bosnu, bilo da salju pare ili se aktiviraju na drugi nacin ...
-
dallton
#7047 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
posto ja stalno ponavljam da bih nece na njenu zalost u EU evo malo dokaza da ne bude da izmisljam
napukline izmedju mocnih zemalja koje su osnovale eu (pa se malo i pokajale zbog toga) i nesto slabijih zemalja i dijela " nove evrope" su vidljive - hrvatska ce uci kako tako, srbija ce se provuci na racun pravljenja problema pa ce biti "daj ih unutra da ih smirimo i kontrolisemo" - al bih skupa s ostalima ide u zadnji vagon koji nece stici na stanicuPrimat na putu ka EU ima Turska, a ne Zapadni Balkan
Predsjednik Srbije, Boris Tadić, u službenoj je posjeti Berlinu. Ta posjeta je nastavak razgovora koji su tokom proteklih dana vođeni s ciljem da kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji dobije realne osnove.
Nova njemačka vlada zahtjeva pauzu u procesu pristupanja Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana. Njemačka u načelu podržava težnje zemalja Zapadnog Balkana da pristupe Evropskoj uniji, ali su se vladajući pripadnici konzervativne hrišćansko-demokratske unije, koju predvodi ponovo izabrana kancelarka Angela Merkel, još tokom predizborne kampanje izjasnili da žele jednu vrstu usporavanja tog procesa, kaže Dušan Reljić, naučni saradnik njemačkog Instituta za međunarodnu politiku i bezbjednost.
Nova njemačka vlada (s lijeva na desno): Guido Westerwelle (FDP), Angela Merkel (CDU) i Horst Seehofer (CSU)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Nova njemačka vlada (s lijeva na desno): Guido Westerwelle (FDP), Angela Merkel (CDU) i Horst Seehofer (CSU)
Njemačka vlada smatra da primat na evropskom putu ima Turska, koja bi u narednom periodu umjesto punopravnog članstva, bar za sada, trebalo da dobije samo privilegovan status u Evropskoj uniji, kaže Dušan Reljić.
„Ja bih to oklijevanje Njemačke oko ubrzanja procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana povezao sa tim turskim pitanjem, sa željom sadašnje Vlade da dobije na vremenskom razmaku u odnosu na Tursku. U taj proces između sadašnjosti i tog nekog budućeg učlanjenja Turske, na izvjestan način upadaju zemlje sa područja bivše Jugoslavije, zato što je nesklad između njihovih ambicija da to bude što prije i spremnosti nekih zapadnih prijestonica, pa i Berlina, da to i bude tako.“
Pristup zemalja Balkana EU nije upitan, ali…
Ne dovodi se u pitanje spremnost Hrvatske da u narednom periodu zaključi predpristupne pregovore. I Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija napredovaće prema Evropskoj uniji, onako kako budu ispunjavale postavljene uslove. Međutim, već sada je izvjesno da plan Balkanske komisije, koji datira iz 2006. godine, a koju su predvodili bivši italijanski premijer Đulijano (Giuliano) Amato i bivši njemački predsjednik Rihard fon Vajcseker (Richard von Weizsäcker) neće biti ispoštovan, ocjenjuje Reljić.
Povod za I. svjetski rat je bilo ubistvo Franje Ferdinanda, austro-ugarskog prestolonasljednika, u Sarajevu 1914.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Povod za I. svjetski rat je bilo ubistvo Franje Ferdinanda, austro-ugarskog prestolonasljednika, u Sarajevu 1914.Planom je bilo predloženo da sve zemlje bivše Jugoslavije pristupe Evropskoj uniji do 2014. godine. Te godine se, naime, obilježava stotinu godina od izbijanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu. Prijemom zemalja Balkana u članstvo Evropske unije bilo bi i simbolički obilježeno okončanje krvavog 20. vijeka i ponovno ujedinjenje Evrope, komentariše Reljić.
…kada ćemo u EU?
„Ne vidim spremnost u Berlinu, a i u nekim drugim gradovima da se zaista bilo kakvo vremensko određenje uspostavi. Mislim da će sada unutar Evropske unije biti dosta rasprave između zemalja Italije, Grčke i zemalja u Istočnoj i Srednjoj Evropi poput Poljske, Rumunije ili Bugarske koje jako podržavaju pristup Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i onih zemalja Zapadne Evrope kao što su Njemačka, Nizozemska, Belgija i Danska koje imaju jedan distanciran stav“, ističe Reljić.
Predsjednik Srbije Boris Tadić u pratnji ministra spoljnjih poslova Vuka Jeremića sastaće se danas u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i njemačkim ministrom spoljnjih poslova, Gidom Vesterveleom (Guido Westerwelle). Iz kancelarije ministra Vestervelea obavještavaju da će centralne teme razgovora biti bilateralni odnosi dvije zemlje, politički razvoj u regionu Zapadnog Balkana i približavanje Srbije Evropskoj uniji. Protokolom je predviđeno i potpisivanje Sporazuma o privrednoj saradnji dvije zemlje.
-
dallton
#7048 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Frankyee wrote:Pa to je najveca greska jer ti podaci ne uzimaju u obzir iseljavanje a to je najveci problem u principu. Pogledaj smanjenje broja djece u skolama po Federaciji ili na primjer odlazak radno sposobnog stanovnistva. Sve one probleme koje imaju Srbi imaju i Bosnjaci. Demografski Srbi su cak i u prednosti jer su pobili mnogo mladosti u ratu.1gorstak wrote:Frankyee wrote:Koji je izvor podataka da procenat Bosnjaka raste?
- 1gorstak
#7049 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Bravo. Neka jedne izbore docekaju spremni i sa strategijom i stvar zavrsena.draganbl wrote:Jedina varijanta kako Bošnjaci mogu iskoristiti svoju brojčanu premoć jeste da rasporede svoje glasove........
-
dallton
#7050 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
i ta solucija postoji, ali se meni cini da se njihovim strankama iz nekog razloga ne zuri da to urade1gorstak wrote:Bravo. Neka jedne izbore docekaju spremni i sa strategijom i stvar zavrsena.draganbl wrote:Jedina varijanta kako Bošnjaci mogu iskoristiti svoju brojčanu premoć jeste da rasporede svoje glasove........