Dešavanja u Srbiji

Post Reply
and

#7026 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

murgan wrote:
1gorstak wrote:
murgan wrote:Pa naravno da će imati.Po pitanju kosova Hrvatska ga je priznala i time je priča bila završena.U momentu kada je Mesić bio dole nije bilo nikakvog sastanka,plenuma,konferencije,drugih državnika... Znači potpuno nepotrebno i to za vrijeme pravoslavnog božića(očita provokacija)
Kao i dolazak Tadica u Banja Luku. Nemoj raditi ono sto ne zelis da ti se radi.
Pa pročizaj izjave g.Tadića u BL i uporedi ih sa izjavama g.Mesića u PR 8) Prati malo
kakve izjave ?vjerovatno je i mesić rekao u prištini da sve države u regionu trebaju imati dobre međudržavne odnose.
gledaju se i djela.tadić dolazi na godišnjicu nastanka upravo one tvorevine(srpske republike bih) koja je počinila genocid,onaj koji on treba osuditi rezolucijom.
bez obzira na izjave,kao ministar odbrane,nema ništa protiv da glavnoosumnjičenom za genocid,vojska u vojnim objektima pruža utočište i krije ga?
kao predsjednik države nema ništa protiv da političari iz susjedne države dočekuju osuđene ratne zločince?
murgan

#7027 Re:

Post by murgan »

pici wrote:
old.rascia wrote:
Ko nam kaze !!
Ako cemo u procentima, mi smo ratovali (NAZALOST, da neko ne protumaci
da sam neka chetnichina
) sa 50 posto suseda, a vi i sa Srbima i Hrvatima i medjusobno , znaci 150 procentno. I ko je to pa prijatelj Bosnjaka u svetu ?
Prijateljstva u politici nema !!!!!!

Pa samom tom izjavom si se se smjestio među kokošare,sam si kriv kad lupaš ko maksim po diviziji.I jedno jednostavno pitanje kažeš Bošnjaci ratovali sa 150 % susjeda.Navedi ,gdje je Armija BiH stupila čizmom na bilo ciju teritoriju i pocinila genocid.Za ove susjedne armije vec odgovaraju u Hagu za slicna zlodjela u BiH,a obratno ne procitah il nesto sam propustio.
Ih da je samo sa susjedima već i međuse :lol:
zrikavac48

#7028 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zrikavac48 »

and wrote:interesantno razmišljanje o rezoluciji sa jednog srpskog foruma
Saznali smo iz medija da se priprema skupstinska rezolucija kojom ce se osuditi genocid u Srebrenici. Istovremeno, priprema se i paralelna rezolucija, koja ce osuditi masovne zlocine nad Srbima.
Nesumnjivo je da Srbi nisu samo dzelati, nego i masovne zrtve balkanskih ratova devedesetih. Nesumnjivo je i da su se mnog srpska ognjista ugasila, a ponekad i cela sela iscezla.
Medjutim...
Srebrenica je jedini evropski genocid nakon II svetskog rata i najveci masovni zlocin. Nije ga bilo jednostavno sprovesti. Trebalo je organizovati i logisticki povezati sve vojne i paravojne jedinice koje su u tome ucestvovale, trebalo je dovuci sve masine za kopanje svih masovnih grobnica, trebalo je organizovati sve jedinice koje su izvodile egzekucije, trebalo je organizovati i dovesti autobuse za zene i decu (koja nisu streljana, jer su ubijana i deca), trebalo je tokom tih nekoliko dana organizovati i ishranu egzekutora; jednom reci, trebalo je uklopiti ceo taj kompleksni mehanizam da funkcionise. Inace aljkavi Srbi to su uradili gotovo da bih rekao sa nacistickom perfekcijom. Trebalo je, na kraju krajeva, organizovati i krajnje mucan posao premestanja poluraspadnutih leseva iz primarnih u sekundarne i tercijarne grobnice. U svemu tome drzava Srbija je aktivno ucestvovala.
Evropa, uzasnuta nad zlocinom Srebrenice, odredila je dan kada se taj zlocin obelezava sa nadom da se nikada vise nece ponoviti. Evropski parlament zatrazio je od svih drzava - clanica (ukljucujuci tu i Srbiju) da donesu parlamentarne rezolucije, kojima osudjuju taj zlocin.
Srpski predsednik Tadic nam kaze da tu rezoluciju treba da donesemo, jer to od nas trazi Evropski parlament!!!
Donosenje istovremeno dve rezolucije minorizuje i relativizuje zlocin Srebrenice.
Srbija kao drzava snosi presudjenu odgovornost za nesprecavanje genocida.
Medjutim, Srbi kao narod snose kolektivnu odgovornost za taj zlocin!
Ta odgovornost nije, naravno, sudska. Na sudu i zlicinac i zrtva moraju da imaju ime, a ne nacionalnost.
Medjutim, jednako kao sto Nemacka i dan - danas nosi beleg nacistickog zlocina holokausta, tako isto i Srbija jako dugo i mnogo decenija nece moci da se oslobodi kolektivne krivice za genocid u Srebrenici. Naravno - ne sudske, nego moralne.
Svi mi, koji smo tada ziveli u Srbiji, koji smo Srbi i koji nismo uspeli da taj zlocin sprecimo, zajednicki smo krivi.
Krivi smo jer smo dozvolili da se u nase ime sprovede tako monstruozan zlocin, a nismo uspeli da ga sprecimo - ako smo to, uostalom, uopste i zeleli?
Na zalost moram dodati, treba reci:" ako nismo dali svoje ucesce u tome ili to odobravali, ali vecina nas se pretvarala da o tome nista ne zna". Mnogi su se ogradjivali izrekom, a sto i danas rade "Jer zaboga JA sam apoliticna osoba i mene se to sto se desava u Bosni ne tice".
and

#7029 Re: Re:

Post by and »

murgan wrote:
pici wrote:
old.rascia wrote:
Ko nam kaze !!
da sam neka chetnichina
) sa 50 posto suseda, a vi i sa Srbima i Hrvatima i medjusobno , znaci 150 procentno. I ko je to pa prijatelj Bosnjaka u svetu ?

Pa samom tom izjavom si se se smjestio među kokošare,sam si kriv kad lupaš ko maksim po diviziji.I jedno jednostavno pitanje kažeš Bošnjaci ratovali sa 150 % susjeda.Navedi ,gdje je Armija BiH stupila čizmom na bilo ciju teritoriju i pocinila genocid.Za ove susjedne armije vec odgovaraju u Hagu za slicna zlodjela u BiH,a obratno ne procitah il nesto sam propustio.
jel ovo? :lol:
Štrpce: Srbi Srbima preuzeli zgradu
15. januar 2010. | 12:03 | Izvor: Tanjug
Štrpce -- Rukovodstvo opštine Štrpce formirane po kosovskom sistemu preuzelo je zgradu koju su koristili predstavnici lokalne samouprave formirane po sistemu Srbije.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine koju finansira Vlada Srbije, izjavio je da se radi o nasilnom upadu, kako je naveo "nelegalnog rukovodstva".

"Predvođeni takozvanim gradonačelnikom, oni su juče iskoristili neradni dan, ušli u naše prostorije, promenili brave i zauzeli naše kancelarije a svu dokumentaciju su izbacili u hodnike opštine", rekao je Mihajlović.

Srpska opština će, najavio je Mihajlović, tužiti rukovodstvo kosovske opštine, ali neće prestajati da radi i da će da pronađe neko rešenje.

Predsednik opštine formirane po kosovskom sistemu Bratislav Nikolić rekao je da je pokušavao da pronađe rešenje sa Mihajlovićem.

"Mihajlović je odbijao konstruktivno rešenje, nazivajući nas nelegitimnim rukovodiocima. Bili smo primorani da promenimo bravu kancelarije predsednika opštine. Sve ostale službe povezane sa službama Srbije su ostale da rade u zgradi opštine", rekao je Nikolić.
Bosnolog

#7030 Re: Re:

Post by Bosnolog »

murgan wrote:
pici wrote:
old.rascia wrote:
Ko nam kaze !!
da sam neka chetnichina

Bosasnkohercegovacke patriotske snage su izasle samo ojacane iz tog sukoba nakon sto je potucen zdruzeni anti BH agresor i domaci Abdicevi opadnici.Ja to gledam kao jos jedno dodatno otrijeznjenje i pouka buducim izdajnicima i BH neprijateljima sto ih ceka i dodatni oprez prem onima koji bi da izdaju i prodaju BiH velikosrpsrbima da ce biti porazeni i ponizeni .http://www.youtube.com/watch?v=4Amr4wlP ... re=related. http://www.youtube.com/watch?v=V3BnLFIl ... re=related Abdic je bio sluga velikosrpskih idologa i usao u historiju kao takav,....mada ti danas u Srbiji imas mnogo vecu podijelu odnosno rhabilitovane Drzine cetnike i patizane antifasiste,...a sto se tice medusobnog ratovanja iz proslosti WWII svi ratovali protiv svih zbog podijenih ideogija ,.fasista i antifasista kakva je i dans podjela u BiH oni koji bi da je rasture i onih koji j nedaju i spremni su poraziti iste ,.......
Bosnolog

#7031 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Tadić: Kada bi Srbija podržala referendum o cijepanju BiH dovela bi u pitanje svoju poziciju
17.01.2010. 19:24

Image
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bošnjački političari treba da izađu iz matrice da je Republika Srpska (RS) "genocidna tvorevina" :lol: :lol: :lol: i da treba da shvate da u BiH postoji srpska strana sa svojim legitimnim interesima.

"RS nije dovodljiva u pitanje ne samo Dejtonom, već je ona prosto htjenje srpskog naroda koji živi u BiH. Nikada neću povući niti jedan politički potez u ime države Srbije koji bi doveo u pitanje integritet BiH, kao što neću povući niti jedan potez koji bi doveo u pitanje opstanak RS", naglasio je Tadić.

On kaže da to predstavlja podršku Dejtonskom sporazumu, jer boljeg sporazuma, kada je riječ o integritetu BiH, u ovom trenutku nema na raspolaganju.

Tadić je rekao da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, neće podržati referendum ili bilo koji drugi akt koji bi doveo do cjepanja BiH na sastavne dijelove, objasnivši da ima različitih referenduma o kojima se govori, a da on govori o referendumima ili aktima koji dovode do podjele BiH.

"Kada bi Srbija podržala referendum o cijepanju BiH dovela bi u pitanje svoju međunarodnu poziciju i autoritet", rekao je Tadić u intervjuu sarajevskoj Televiziji OBN, naglasivši da je svjestan da za to što je rekao nema podršku većine Srba u BiH.

On je istakao da predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nije nacionalista i da je u vrijeme konflikta u BiH spašavao živote i Bošnjaka i Hrvata :lol: :lol: :lol: .

"Dodik ima obavezu da štiti legitimna prava srpskog naroda koji živi u BiH i u tom kontekstu ga i treba razumjeti. Treba razmotriti i zašto Dodik sada govori tako kako govori i da li je možda prinuđen na to ponašanjem drugih političara u BiH", naglasio je Tadić, dodavši da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i BiH, Tadić je rekao da je potrebno malo dobre volje da bi ti odnosi bili bolji.

Prema njegovom mišljenju, vrijeme je da prostor zapadnog Balkana i države među sobom postanu solidarne i pomažu jedna drugoj na putu ka evropskim integracijama.

"U suprotnom, ne samo da nećemo postati članice Evropske unije nego nikada nećemo izgraditi normalno društvo. To je moja poruka mojim hrvatskim, albanskim, bošnjačkim i makedonskim kolegama", rekao je Tadić.

On je rekao da postoje političari koji bi željeli da postave Srbiju u poziciju stalno izvinjavajuće zemlje, što je, kako je naglasio, nerealno, jer se iza toga krije potreba da se samo jedan proglasi krivcem za ono što se dešavalo na zapadnom Balkanu.

"Poznato je kakvi su bili motivi, ne samo `90. godina prošlog vijeka nego i tokom cijelog 20. vijeka, jer je i srpski narod bio napadnut i jer su i Srbi imali svoje žrtve i pravo na poštivanje", rekao je Tadić.

(--- NO LINKS ---/Srna)
zrikavac48

#7032 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zrikavac48 »

On je istakao da predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nije nacionalista i da je u vrijeme konflikta u BiH spašavao živote i Bošnjaka i Hrvata :lol: :lol: :lol: .

"Dodik ima obavezu da štiti legitimna prava srpskog naroda koji živi u BiH i u tom kontekstu ga i treba razumjeti. Treba razmotriti i zašto Dodik sada govori tako kako govori i da li je možda prinuđen na to ponašanjem drugih političara u BiH", naglasio je Tadić, dodavši da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Ovakvom izjavom Tadic Dodika okakterisa mahalskim manirima. Do sada je Dodik bio svasta negativnog, a sada eto je i mahalka.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7033 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

Auuuu sto se Dodi izjado Tadiju, pa ga ovaj brani. Prije ce biti da ce ga Tadi opauciti necim pa mu sada potura mrkvu.

Nego: kako Srbija podnosi ovo sto ce Titov omladinac Azem Vlasi doci za ambasadora u Titograd?
Mx

#7034 Re: Re:

Post by Mx »

old.rascia wrote:
Ko nam kaze !!
da sam neka chetnichina

Prijatelji su Bosnjacima/Bosancima i Albancima/Kosovarima sigurno 1,5 milijardi stanovnika islamskih drzava svijeta a vjerovatno i jedan dobar dio hriscanskih drzava svijeta. 8-)
Mx

#7035 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Mx »

murgan wrote:
and wrote:
@ murgan
Zbog Mesićevih gluposti pri kraju mandata jedna hrvatska kompanija gubi posao u Srbiji(modernizacija gradskog prevoza u bg) vrijedan 80 milijuna ojra
izgubiš na mostu dobiješ na ćupriji.vjerovatno će biti poslova po kosovu.
Možda,ali tržište Srbije je mnogo veće od tržišta Kosova
P.S.Pitaj menadžment i radnike kompanije "Rade Končar" šta misle o "mudrim" potezima S.Mesića pred kraj mandata(bez ikakve potrebe pomilovanje ratnog zločinca i posjeta Kosovu)
Prvo nije sigurno da bi se taj posao dao Hrvatima jer vjerovatno mora proci neki tender i slicno. Drugo Hrvati ce dobiti neke poslove po Kosovu i Albaniji kao i izvoz njihovih roba i usluga u te drzave. I najvaznije u svemu ovome je to sto ce Albanci/Kosovari i Bosnjaci/Bosanci lobirati da Hrvati zajedno sa njima dobiju razno-razne poslove po svim islamskim drzavama svijeta kao i izvoz njihovih roba, usluga itd. a to je prilaz trzistu od 1,5 milijardu stanovnika. To je prilaz raznim projektima, finansijama, nafti i slicno. Izmedju ostalog hrvatska brodogradnja ce da dobije masu poslova u brodogradnji i izvoz na ta trzista, masa poslova u gradjevinarstvu, izgradnji autoputeva itd, itd. Trebace ce i vama u Srbiji u buducnosti Albansko/Kosovski i Bosnjacko/Bosanski posrednici za lobiranje i dobijanje poslova po islamskim drzavama svijeta pa vi vidite kakvu ce te politiku u buducnosti da vodite prema Kosovu, Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini? Kako vidis ovi poslovi su globalnog karaktera, puno siri, veci i konkretniji nego jedan posao lokalnog karaktera na srbijanskom trzistu. 8-) :bih:
spreca

#7036 Re: Desavanja u Srbiji

Post by spreca »

vee-jay wrote:
murgan wrote:hrvatska kompanija gubi posao u Srbiji(modernizacija gradskog prevoza u bg) vrijedan 80 milijuna ojra :zoka:
kojih gluposti? jesam ja nesto propustio?

Beograd se je otkazo cinimise od tramvaja od Koncara a razlog je bio da prednje staklo je napominjalo slovo Ui to je bilo prije par mjeseci u beogradskoj stampi a ne sada kako to tvrdi @murgan
keep it real

#7037 Re: Desavanja u Srbiji

Post by keep it real »

Mx wrote:
Prvo nije sigurno da bi se taj posao dao Hrvatima jer vjerovatno mora proci neki tender i slicno. Drugo Hrvati ce dobiti neke poslove po Kosovu i Albaniji kao i izvoz njihovih roba i usluga u te drzave. I najvaznije u svemu ovome je to sto ce Albanci/Kosovari i Bosnjaci/Bosanci lobirati da Hrvati zajedno sa njima dobiju razno-razne poslove po svim islamskim drzavama svijeta kao i izvoz njihovih roba, usluga itd. a to je prilaz trzistu od 1,5 milijardu stanovnika. To je prilaz raznim projektima, finansijama, nafti i slicno. Izmedju ostalog hrvatska brodogradnja ce da dobije masu poslova u brodogradnji i izvoz na ta trzista, masa poslova u gradjevinarstvu, izgradnji autoputeva itd, itd. Trebace ce i vama u Srbiji u buducnosti Albansko/Kosovski i Bosnjacko/Bosanski posrednici za lobiranje i dobijanje poslova po islamskim drzavama svijeta pa vi vidite kakvu ce te politiku u buducnosti da vodite prema Kosovu, Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini? Kako vidis ovi poslovi su globalnog karaktera, puno siri, veci i konkretniji nego jedan posao lokalnog karaktera na srbijanskom trzistu. 8-) :bih:
albansko i kosovsko trziste je malo i ostace tako jos vrlo dugo , standard i kupovna moc su vrlo niski na kosovu koje ustvari nema ekonomiju i financira se od sredstava sa strane .
nedavno sam citao da srbija vise izvozi islamskom svijetu nego hrv , alb i bih zajedno . pogledaj koliko islamskih zemalja stade na stranu srbije po pitanju priznavanja kosova , albanci nemaju nigdje uticaja u islamskom svijetu . ideja o albanskim lobistima mi je pomalo smijesna , bosnjacki lobisti nisu ni blizu srbijanskih . pogledaj koliko samo oruzja srbija izvozi islamskim drzavama . srbija ce brzo ako nastavi ovim putem imati najvecu ekonomiju od bivsih yu republika ne zato sto su nesto pametni vec zato sto imaju najvise stanovnika i teritorije .

problem kosova je sto nisu samostalna drzava vec americki protektorat koji ce uvijek biti poligon za udaranje kontre americkoj politici . BRIK osjeca potrebu da pokaze svoju moc a kosovo je vrlo laka meta na diplomatskom ratistu . rusija je ratom u gruziji pokazala da se vraca na scenu , dolaze svjedocanstva iz bijele kuce da su cheney i vecina desnicara bili za intervenciju u gruziji (bombardovanje roki tunela) ali bush nije imao hrabrosti da odobri tako nesto zbog ruskog odgovora na bliskom istoku . kina ima $ 2 300 000 000 000 rezervi i vec odavno pokazuje misice ali ovo sa google je prelazak na visi nivo , obama pokaza da nemoze da zastiti jednu od najjacih firma na svijetu . interesantno je da japanci traze pomoc za povratak ostrva koji su rusi okupirali u ww2 amerika kao hoce da pomogne ali nece da ulazi u otvoren sukob sa rusijom (japan ima odbrambene snage i ima sporazum o zastiti sa usa) , kad su vidili da od toga nema nista , japanci traze da se ameri povuku sa okinowe . ameri nude kompromis u vidu izmjestanja baze na izolovanu lokaciju dok japanci insistiraju na kompletnom povlacenju . problema je sve vise za bijelu kucu i mnogi ocekuju jos vise , udaranje kontre americkoj politici ce postati svjetski trend .

bih nema nikakve koristi da se mjesa u kosovski problem , nemamo granicu sa njima nismo ekonomski / drustveno vezani . u drugim rijecima njihov problem , mi trebamo gledati svoju kucu a oni neka rade sta hoce jer jednostavno nije nas problem . imamo hrpu svojih , tudji nam problemi nikako netrebaju .
bokakotorska

#7038 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bokakotorska »

...
Last edited by bokakotorska on 18/01/2010 16:23, edited 1 time in total.
bokakotorska

#7039 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bokakotorska »

Интервју: Мартин Слецингер, експерт за Балкан

С Косова треба брзо да се повучемо

Кључни партнер Србије може да буде само ЕУ, а не слажем се са онима који тврде да је услов за њен улазак у унију чланство и у НАТО, каже амерички експерт за југоисточну Европу

Мар­тин Сле­цин­гер (Фо­то: М. Ми­шић) Од нашег сталног дописника
Вашингтон – Мартин Слецингер, у чијем професионалном крокију се наводи да је експерт за Балкан (докторирао је на политичком систему Југославије), Источну Европу, Русију и НАТО, управо је окончао свој десетогодишњи мандат на месту директора Источноевропских студија у вашингтонском Вудро Вилсон центру за међународне научнике. То је био повод да са њим разговарамо о његовим искуствима и погледима на улогу САД у новијој историји нашег региона.

У Београд ускоро стиже нова америчка амбасадорка, наш министар спољних послова недавно се овде срео са Хилари Клинтон, недељу дана пре тога у званичној посети је био и министар одбране Србије. Значи ли то да САД и Србија коначно постављају своје односе на нормалан колосек?

Мислим да обе земље заиста повлаче конкретне и искрене потезе да унапреде односе. То се, са наше стране, видело и по посети Београду потпредседника Бајдена, што је изузетно важно кад имамо у виду његову некад тврду позицију о Босни и Косову. Послати њега са поруком да је оно што је прошлост прошло, да се слажемо у чему се не слажемо, хајде да кренемо напред јер имамо доста заједничких интереса, заиста је корак напред. Порука свега је и уверење да нема стабилности на Балкану без стабилне Србије. Ми још имамо проблема, не знам да ли ћемо икад достићи ниво срдачности односа које смо имали са Титом , али то није ничија кривица већ резултат промена у међународним односима и у бившој Југославији, јер Србија више није потребна САД из стратешких разлога који су важили током хладног рата.

Оно око чега се „слажемо да се не слажемо” је Косово. Како мислите да тај проблем може да се реши?

Као неко ко је проучавао регион, око Косова сам имао проблем од самог почетка. Разумем перспективу Срба који су изгубили не само земљу у којој су сви били заједно него и део територије који је историјски био Србија. Оно што је по мени највећи проблем, то је што САД никад нису биле непристрастан играч. У почетку, поводом Косова говорено је да ми нисмо обавезно за независност, да нисмо проалбански нити антисрпски, а у ствари, све што смо чинили почетком деведесетих и касније, укључујући и мировни процес, показује да САД јесу биле за независност Косова, да су притискале савезнике да се Косово призна, по мом мишљењу веома прерано. Ми смо били прва земља која је у Приштину послала амбасадора, што је смешно, јер Косово ни данас није земља која сама собом управља.

Издвајање Косова из Србије је лош преседан, али за нашу званичну политику то није био проблем. Аргумент је био да ако 90 одсто становништва хоће да се издвоји, пустимо их да то ураде. Видећемо да ли ће та логика важити за неколико декада када делови Тексаса, Флориде или Калифорније постану у великој већини хиспански и одлуче да више не желе да се њима управља из престоница тих држава.

У сваком случају, САД су све време биле део проблема на Косову, а не део решења. По мом мишљењу ми треба оданде да се повучемо, и то веома брзо. Требало би да обезбедимо војну подршку, али политички све треба да препустимо Европљанима, јер су САД упрљале своје руке не третирајући све актере косовског заплета подједнако.

Односи између САД и Србије на најнижу тачку пали су кад је 1999. почело бомбардовање Србије због Косова. Ко сноси већу одговорност за то, Милошевић или Клинтон?

Мој осећај, који такође произилази из уверења да у целој драми бивше Југославије, са јединим изузетком Дејтонског процеса, САД нису имале позитивну улогу, јесте да је до бомбардовања Србије дошло зато што пре тога није било шанси да се бомбардује Босна. Фрустрације са Караџићем и Милошевићем биле су велике нарочито после одбијања да се америчком авиону дозволи да најбезбеднијим коридором слети у Сарајево. Тај авион се срушио на другој рути и неколико кључних особа је погинуло... Што се тиче кривице за бомбардовање, рекао бих да је обострана, али су Милошевићеве грешке ипак биле веће него Клинтонове.

Шта су у целокупној политици према бившој Југославији били главни превиди америчке политике у последње две деценије?

Кад се погледа уназад, у Америци није било довољно разумевања за специфичности Југославије. Кад су почели ратови, и кад се Милошевић успео на власт у Србији, тенденција је била да се на њега гледа као на неку врсту српског Стаљина, који се скрива иза свог националистичког комунизма. Кад је Југославија почела да се урушава, Срби су се с разлогом осетили угроженим. На пример, стотине хиљада Срба у Хрватској није могло да се осећа лагодно када су тамошњи националисти почели поново да користе симболе из фашистичке ере, којих се, колико знам, нису одрекли до данашњег дана.

За све то овде није било довољно уважавања, па је на распад Југославије гледано као на нешто што је у целости резултат српске политике, односно српских националиста који су, пошто наводно нису могли да земљом управљају као за време Тита, решили да је распарчају и неке делове, попут Босне, задрже за себе. То је, по мом мишљењу, било фундаментално неразумевање узрока распада.

Друга велика грешка била је што није требало да будемо актери у целој ствари. Југославија би се распала и без нас, али, могуће је, мирније него што је то био случај са нашим учешћем.

Босна је поново у вестима. Шта је по вашем мишљењу њен суштински проблем и шта је могуће решење?

По мени, решење је да се настави оно што је започето у Дејтону. Суштина проблема је у погрешном уверењу многих Бошњака да, после свега што се догађало у рату, цела Босна треба да буде њихова земља. То није исправан приступ. Хришћанство је на босанском тлу старије од ислама. Босна никад не може да буде истински јака држава којом се управља из центра, али сасвим сигурно може да буде јача и ефективнија него што је сада.

Компромис је дакле у томе да босански Срби препусте неке од својих локалних надлежности, посебно око полиције, можда делом и у војним пословима... Ситуација у којој они неће прихватати превише наређења из Сарајева ће остати, али нека би могла да буду прихватана ако и у Сарајеву буду српски представници који нису увек прегласани.

Мислим дакле да је неопходан још један Дејтон, уз учешће великих сила, са САД наравно, али би лидерство овога пута требало да буде на страни ЕУ.

Србија је у Партнерству за мир, али је истовремено прогласила неутралност. Да ли је, по вашем виђењу, ипак, у њеном интересу да буде комплетно интегрисана у Евроатлантску заједницу?

Сасвим разумем српски став према НАТО-у, који неки лидери пренаглашавају, али чињеница је да је НАТО Србију нон-стоп бомбардовао више од два месеца. То су, иронијом случаја, биле једине војне акције које је дотле икад преузео.

Оно што се, међутим, овде довољно не разуме, то је да Србија није ратовала против НАТО-а. Ми смо добили тај веома чудан рат, али наш противник се није борио против нас него против трећег. То је помогло да се Косово истргне из Србије, мада је, према обавештајним извештајима у које сам имао увид док сам радио у Конгресу, Београд тамо почео да губи контролу још у другој половини осамдесетих.

Али, с обзиром на чињеницу, која није без ироније, да у америчкој армији постоје наклоности према Србима као ратницима, да смо, затим, дуго година имали програм школовања српских официра овде који је у међувремену настављен, постоји још солидна залиха добрих вибрација. Ми због свега тога боље разумемо војску Србије него војске неких нових чланица НАТО-а.

Ту је и руски фактор. У нашим новинама се објављује пуно глупости о историјским везама Срба и Руса, да су Руси увек били на страни Србије и слично. Али историјска чињеница је да су земље које су истински помагале Србији у великим кризама биле Француска, Британија, а донекле и САД.

Да сумирам, кључни партнер Србије може да буде само ЕУ. С тим у вези не слажем се са онима који тврде да је услов за њен улазак у унију чланство и у НАТО-у. Србија је, по мом мишљењу, у одличној позицији, под условом да се не заварава да јој је алтернатива Русија.

Милан Мишић

-----------------------------------------------------------

Били смо на дну, али не копамо даље

Охрабрен сам што је Америка почела да примењује објективан приступ према Србији и што јој је пружила руку, на веома високом нивоу. Кад Косово једном буде решено, све ће бити могуће. Србија би се једног дана могла наћи у позицији земље на коју се САД ослањају у региону и чије савете уважавају. Били смо на дну, и упркос изреци коју сам чуо у Србији: „Стигли смо до дна, али настављамо да копамо”, са тог дна се уздижемо. Ја сам оптимиста...

[објављено: 17/01/2010]
Nacionalniid_BOSANCI

#7040 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

@ bokakotorska

Ovaj vam je Martin Clecinger izgleda srpski igrac i tzv. expert za Balkan. Koliko ste ga platitili ako se smije znati da napise ovaj clanak i lobira za srpske interese? 8-)
and

#7041 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:@ bokakotorska

Ovaj vam je Martin Clecinger izgleda srpski igrac i tzv. expert za Balkan. Koliko ste ga platitili ako se smije znati da napise ovaj clanak i lobira za srpske interese? 8-)
mora da mu je žena srpkinja :D
bingov buraz

#7042 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bingov buraz »

and wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:@ bokakotorska

mora da mu je žena srpkinja :D
Mozda i on tare onu Biltovu kalasturu :mrgreen:
kiky

#7043 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

nije končar izgubio posao u srbiji radi mesića ...
tender za beogradski tramvaj su dobili španci ...
pogledajte koja zemlja danas vodi eu i znat če te zašto su dobili španci ...
a i urgencije španije za račun srbije, do sada, su bile enormne ...
bildtov telenor če izgleda dobiti koncesiju za drugog operatera fiksne telefonije ...
da ne spominjem, bezglavo kupovanje miliona nedjelotvornih šprica protiv svinjske gripe i slične stvari ...
svoj napredak ka eu, srbija je platila vrlo konkretno ...
1gorstak

#7044 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

keep it real wrote:rusija je ratom u gruziji pokazala da se vraca na scenu
Mozda ipak dobijemo Moskovski trg u Lukavici o kojem se govorilo prije pet godina ?
murgan

#7045 Re: Desavanja u Srbiji

Post by murgan »

1gorstak wrote:
Mozda ipak dobijemo Moskovski trg u Lukavici o kojem se govorilo prije pet godina ?
Bolje što smo dobili "spomenike" u Modriči i Brodu,zbog "koridora.Da se ona čimpanza sa pantovćaka ne bi zalijetala :D
1gorstak

#7046 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

murgan wrote:
1gorstak wrote:
Bolje što smo dobili "spomenike" u Modriči i Brodu,zbog "koridora. Da se ona čimpanza sa pantovćaka ne bi zalijetala :D
Neka se Dodik ne zalijece, nece ni ostali. Mi u miru i bez gluposti s referendumima trebamo uciniti BiH funkcionalnom, a tu se velikosrbi ne mogu izvuci ni sedam rafinerija da poklone Rusima.
keep it real

#7047 Re: Desavanja u Srbiji

Post by keep it real »

1gorstak wrote:
rusima vise odgovara bosanski brod , kazu nevole klimu u lukavici .

gruzija se satrala ulizivajuci eu i usa , poslase na front vise trupa nego neke clanice nato . i kad poce pucati pred pragom americki transportni avioni ih uspjese vratiti kuci , cisto ono da ne ostanu duzni . vidis sta je prijateljstvo .
sarkoziju pripremili 100 000 ljudi za docek , a on im prijateljski rece potpisujte primirje jer ako nastavite rusi su ovdje za par dana . sakasvili drugarski povede poljskog predsjednika na izlet da mu pokaze cari te divne zemlje , samo ruski rafali im pokvarise planove . sakasvili se poceo buniti , onda braca iz bijele kuce javise da je to "nekad" bila njihova teritorija a miha od silne sramote stavi kravatu u usta i pojede .
zavrzlama

#7048 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

keep it real wrote:
1gorstak wrote:

gruzija se satrala ulizivajuci eu i usa , poslase na front vise trupa nego neke clanice nato . i kad poce pucati pred pragom americki transportni avioni ih uspjese vratiti kuci , cisto ono da ne ostanu duzni . vidis sta je prijateljstvo .
sarkoziju pripremili 100 000 ljudi za docek , a on im prijateljski rece potpisujte primirje jer ako nastavite rusi su ovdje za par dana . sakasvili drugarski povede poljskog predsjednika na izlet da mu pokaze cari te divne zemlje , samo ruski rafali im pokvarise planove . sakasvili se poceo buniti , onda braca iz bijele kuce javise da je to "nekad" bila njihova teritorija a miha od silne sramote stavi kravatu u usta i pojede .
ja reko miline..rusi se stacioniraju u srbiji,a cetnici iz srbije i BIH onako vikendima granatiraju,pljackaju i ubijaju snajperima po BIH i Kosovo,a i koja granata slucajno iz rs-a zaluta u Hrvatsku,a niko nista ne smije jer su rusi tu ako zatreba kao veliki brat...e to je ideologija srbije i srpske politke i mokri snovi vecine salonskih cetnika...nazalost ima jedan drugi brat,koji kvari ovu velikosrpsku idilu ;-) ...srbija se kurva sa rusima ali za dzaba,a rusi im daju verbalnu podrsaku i laznu nadu,a kolojevka i mitski dio srbije u rukama Amera i albanaca....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7049 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

PRIVREDA SRBIJE POSLUJE U TEŠKIM USLOVIMA
17:19 / 21.01.2010.

Upravni odbor Privredne komore Srbije /PKS/ na vanrednoj proširenoj sjednici ocijenio je da privreda Srbije posluje u izuzetno teškim uslovima, koje je ekonomska kriza dodatno produbila. U saopštenju iz PKS-a navodi se da je jedan od pokazatelja nepovoljnih kretanja su i ...

... ostvarene prosječne zarade, u iznosu od 329,05 evra, što za posljedicu ima pad tražnje. U ukupnoj tražnji domaća učestvuje sa 80 odsto, a inostrana svega 20 odsto.

Privredi ne odgovara nestabilan kurs dinara i njegove velike oscilacije, jer nosi povećan devizni rizik, psihološki utiče na povećanje inflacionih očekivanja, što za sobom povlači niz drugih negativnih ekonomskih efekata i predstavlja ozbiljan rizik za poslovanje.

Privrednici zahtijevaju od Vlade Srbije makroekonomsku stabilnost, da nastavi politiku štednje i dosledno istraje na sprovođenju programa mjera protiv ekonomske krize i stvara ambijent za trajno saniranje i razvoj privrede u Srbiji.

Očuvati stabilan kurs dinara, preispitati mogućnost snižavanja ''praga'' NBS za intervencije na deviznom tržištu, s obzirom da je devizno tržište plitko i da relativno male promjene ponude tražnje dovode do pomjeranja kursa.

Smanjiti stepen imobilizacije sredstava u bankama po osnovu obavezne rezerve, postepeno smanjivati, do ukidanja, obavezu držanja devizne obavezne rezerve u dinarima - kako bi se omogućilo povoljnije kreditiranje u dinarima.

Smanjenjem izdvajanja po osnovu obavezne rezerve stvorili bi se uslovi za snižavanje kamatnih stopa na kredite banaka, što je neophodan uslov za brži oporavak privrede i izlazak iz ekonomske krize.

Nastaviti sa daljim snižavanjem referentne kamatne stope NBS, preispitati postojeće kriterijume za klasifikaciju potraživanja banaka i prilagoditi ih uslovima poslovanja privrede, razmotriti mogućnost formiranja razvojne banke.

Opšta je ocjena da su krediti za razvojne i investicione projekte u Srbiji nepovoljni. Preispitati postojeću praksu i koristeći pozitivno iskustvo velikog broja zemalja sa razvojnim bankama, sagledati mogućnosti i pristupiti osnivanju razvojne banke u narednom dvogodišnjem periodu.

Zaključke dostaviti predsjedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, guverneru Narodne banke Srbije Radovanu Jelašiću, ministru ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađanu Dinkiću, navodi se u saopštenju.

neko spomenu ruje :mrgreen: ...to ide ovako ta bajka....jednom daaavno na brdovitom balkanu.....
Bosnolog

#7050 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

keep it real wrote:
1gorstak wrote:

Ako ti poredis Gruziju i Rusijo sa Srbijom koj je okruzena NATO zemljama u sred Evrope poput ostrvske Kube,... kada je pomoc Rusije u pitanju bez mogucnosti pristupa odnosno bez odobrenja NATO clanica i mislis da je osigurana velikosrpska idila spasa time sto je ruska mafija cije je dio Milokrad po njrgovom receptu otela rafineriju Bosnski Brod i ne zna se jos zvanicni vlasnik,....u tome spas i garant odbrane velikosrpskih snova onda si ti politicki naivcina i u mitolomanskoj zabludi,....tugo moja u kakvim ti zabludama zivis,....taman ce Rusija uci u treci svjetski zbog velikosrpskih fasita,.....Pazi Milosevic je htio uvuci Ruse na Kosovu u rat kada je poslao onaj ruski bataljo iz BiH koji je bio u sastavu SFOR-a koji je samovoljno otisao bez znanja tadasnje komnde SFOR-a na pristinski aerodrom da bi ohrabrio kosovske Srbe i Srbija pokazala kako Kosovo ostaje u Srbiji nakon kumanovske kapitulacije na koju je prisilila Amerika preko NATO- vih avio udara ,......da bi potom Rusi napustili Kosovo zbog nedostataka novca to jest zbog finansija kao zvanican izgovor povratka u Rusiju,.....dans ti nam pricas price da ce Rusi podrzati i odbraniti Milokradove secesionisticke nakane jer je Ruska mafija vlasnik rafinerije Bosanski Brod ili srbijanske gasne industrije NIS .......ma daj bjezi onda ti nista nisi naucio o bratskom savezu Rusije koja vas je svaki put prodala za dolare ,.....Gruzija je bila samo mamac Rusiji na koji je zagrizla,Ukrajina i Gruzija ce biti clanice NATO alijanse u buducnosti kao i neke zemlje Kavkaza....ne zaboravi da se u Rusiji mnoge drzave Federacije odrzavju silom a i Juzna osetja i Abhazija su ruske izlazne luke na Crno more i njihove kolonije koje niko nij priznao osim Rusa,Bjelorusa i Vnecuele i to je to,....NATO je preko Mesica poslao ovu poslednju poruku Srbiji osamarivsi Dodija i rekavsi joj sto je cek ako bude nastavila podrzavati velikosrpske secesioniste,......a ti cekaj spas Rusije i Kine kao i do sada ,........
Post Reply