Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#7026 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

breuer wrote:
Zbunila te nažalost urednost i čistoća oko mosta i Atmejdana, tamo gdje su danas divlji kafići, vozići, kombi stajalište, sumorno sivi kiosci i još mnogo pitome ostavštine grada u beskonačnoj tranziciji
Baš sam to pošao napisati, na ovoj slici Sarajevo može rame uz rame sa Bečom, Pragom, Budimpeštom.. a danas...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7027 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

BadBoy wrote:
breuer wrote:
Zbunila te nažalost urednost i čistoća oko mosta i Atmejdana, tamo gdje su danas divlji kafići, vozići, kombi stajalište, sumorno sivi kiosci i još mnogo pitome ostavštine grada u beskonačnoj tranziciji
Baš sam to pošao napisati, na ovoj slici Sarajevo može rame uz rame sa Bečom, Pragom, Budimpeštom.. a danas...
:thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7028 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

BadBoy wrote:
breuer wrote:
a danas sa Ilidžom pod ruku....
breuer

#7029 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište

ne znam koliko vam je poznata činjenica da je voz išao do današnje picerije Ildžis i drvenom nadstrešnicom od perona povezan sa svim hotelima

nažalost, nisam u mogućnosti postavljati slike na forum, al ako budem postavit ću
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7030 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

breuer wrote:nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište

ne znam koliko vam je poznata činjenica da je voz išao do današnje picerije Ildžis i drvenom nadstrešnicom od perona povezan sa svim hotelima

nažalost, nisam u mogućnosti postavljati slike na forum, al ako budem postavit ću
Ilidža je prije rata bila ubjedljivo najljepše sarajevsko naselje.
Danas je u vrlo žestokoj i utemeljenoj konkurenciji ubjedljivo najveće gradsko ruglo.....zapravo ostatak grada je ruglo u mnogočemu a Ilidža to nadilazi , nemamo riječ u bosanskom jeziku...ruglo nad ruglima...

Nisam znala za voz do Ilidžisa...znala sam naravno da je voz saobraćao do Ilidže a ako imate slike bilo bi super da ih vidimo :thumbup:
Veliki pozdrav.
breuer

#7031 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

sabina1 wrote:
breuer wrote:nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište

Danas je u vrlo žestokoj i utemeljenoj konkurenciji ubjedljivo najveće gradsko ruglo.....zapravo ostatak grada je ruglo u mnogočemu a Ilidža to nadilazi , nemamo riječ u bosanskom jeziku...ruglo nad ruglima...

Nisam znala za voz do Ilidžisa...znala sam naravno da je voz saobraćao do Ilidže a ako imate slike bilo bi super da ih vidimo :thumbup:
Veliki pozdrav.
Prije rata je i Vogošća bila sređeno i civilizovano naselje, ne bih želio sada vrijeđati nikoga, ali nažalost danas to zasigurno nije, a kamoli jedna Ilidža, sa Vrelom, Stojčevcem, Alejom, širokom dolinom Željeznice i uredno raspoređenim stambenim objektima okolo, rimskim iskopinama, Butmirom, Igmanom u zaleđu, banjama, hotelima, parkovima...

sve nabrojano postoji i danas, ali jednostavno je izgubljena civilizovanost

trudit ću se zaista to postaviti jer je nešto što zasigurno većina raje nije poznavala
Seawolf

#7032 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Seawolf »

sabina1 wrote:

Veliki pozdrav.
Fotografija iz 1933-e:

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#7033 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mali_milojica »

Od nekada grada,nasta kasaba :oops:
zikamu

#7034 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Careva ćuprija ili Carev most se nalazi u Sarajevu i premošćuje rijeku Miljacku, kraj Careve džamije.
Prvotni most sagradio je plemić Isa-beg Isaković, u 15. stoljeću, ali je srušen 1619. u poplavi. Nakon toga Hadži Husein-aga Haračić je sagradio kameni most sa tri stupa i četiri luka na istom mjestu a zbog oštećenja kojeg je prouzrokovala Miljacka most je rekonstruirao Hadži Mustafa Bešlija 1792. godine.
U vrijeme Austro-Ugarske vladavine, most je opet srušen zbog izrazito lošeg stanja pa je ponovno sagrađen 1897. godine u istom stilu kao i prvotni most koji se tu nalazio. (Wikipedija)

Image
zikamu

#7035 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.

Izvor vijesti: http://sarajevo.co.ba/kino-arena-bivsa- ... -1970-tih/

Image
zikamu

#7036 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Bijela tabija i Babin zub

Image

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika.
Vjeruje se kako je Bijela tabija, koja dominira istočnim ulazom u sarajevsku kotlinu, ime dobila po bijelom kamenu od kojeg je sazdana.
Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.
Bijela tabija je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža, ovo je i jedna od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.
hrasno

#7037 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

Image

Image

Malo karata....
Dupli_skalp

#7038 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dupli_skalp »

zikamu wrote:Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.

Image
odlična slika.

znači još jedan parkić uništen da bi se izgradio AS, današnji HOŠE.
zateznistub

#7039 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

sabina1 wrote:

Veliki pozdrav.
A koji to dio nije ruglo? Nekidan odveo mlađu u parku na dobrinji 2,zivotom garantujem da smeća po travi ima više nego na deponiji. Tamo gdje stanujem, ne dao bog da treba hitna ili vatrogasci da prođu... i umrlo i izborilo bi od parkirano ljubimaca gotovo na sred ulice
tec

#7040 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tec »

eyesburn wrote:
zikamu wrote:Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.

Image
odlična slika.

znači još jedan parkić uništen da bi se izgradio AS, današnji HOŠE.
Parkić je nestao jer se glavna prometnica prošrila, na slici se fino vidi AS, današnji HOŠE, u prvom planu.
RJ57

#7041 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

da, ulica vojvode putnika je tada bila obična dvosmjerna ulica

to za kino lokomotiva nisam znao, do kada je ono postojalo? do izgradnje arene?
Dupli_skalp

#7042 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dupli_skalp »

tec wrote:Parkić je nestao jer se glavna prometnica prošrila, na slici se fino vidi AS, današnji HOŠE, u prvom planu.
nisam znao to za ulicu, kontam 70te uveliko, već je to završeno.
Ned071

#7043 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ned071 »

RJ57 wrote:ne znam da li je ova bila (vjerovatno jeste)
sada je tu olimpijski stadion

Image

Image
hmmm mislim da nije... sada je ovdje atletski poligon, ako sam u pravu, ovo je jezero, kod ispod trolejbuske okretaljke... iza leđa DIF-a?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7044 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7045 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Evo i od mene za napuniti naftaricu.... :D

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7046 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
Au zestoko tuces momče :run:
Stari kenjac

#7047 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

_BataZiv_0809 wrote:
Au zestoko tuces momče :run:

Plaha! :thumbup:
hrasno

#7048 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
Seawolf

#7049 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Seawolf »

Pitar sa Kariba wrote:Evo i od mene za napuniti naftaricu.... :D

Image
Da je još pronaći fotografije one na Višnjiku i one na Mejtašu (što je Miljenko krivi za smrt jablanova).
Daryl Dixon

#7050 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Daryl Dixon »

joj ljepote :) :thumbup: :bih:
Post Reply