Baš sam to pošao napisati, na ovoj slici Sarajevo može rame uz rame sa Bečom, Pragom, Budimpeštom.. a danas...breuer wrote:
Zbunila te nažalost urednost i čistoća oko mosta i Atmejdana, tamo gdje su danas divlji kafići, vozići, kombi stajalište, sumorno sivi kiosci i još mnogo pitome ostavštine grada u beskonačnoj tranziciji
Slike starog Sarajeva
-
BadBoy
#7026 Re: Slike starog Sarajeva
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#7027 Re: Slike starog Sarajeva
BadBoy wrote:Baš sam to pošao napisati, na ovoj slici Sarajevo može rame uz rame sa Bečom, Pragom, Budimpeštom.. a danas...breuer wrote:
Zbunila te nažalost urednost i čistoća oko mosta i Atmejdana, tamo gdje su danas divlji kafići, vozići, kombi stajalište, sumorno sivi kiosci i još mnogo pitome ostavštine grada u beskonačnoj tranziciji
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7028 Re: Slike starog Sarajeva
a danas sa Ilidžom pod ruku....BadBoy wrote:Baš sam to pošao napisati, na ovoj slici Sarajevo može rame uz rame sa Bečom, Pragom, Budimpeštom.. a danas...breuer wrote:
-
breuer
#7029 Re: Slike starog Sarajeva
nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište
ne znam koliko vam je poznata činjenica da je voz išao do današnje picerije Ildžis i drvenom nadstrešnicom od perona povezan sa svim hotelima
nažalost, nisam u mogućnosti postavljati slike na forum, al ako budem postavit ću
ne znam koliko vam je poznata činjenica da je voz išao do današnje picerije Ildžis i drvenom nadstrešnicom od perona povezan sa svim hotelima
nažalost, nisam u mogućnosti postavljati slike na forum, al ako budem postavit ću
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7030 Re: Slike starog Sarajeva
Ilidža je prije rata bila ubjedljivo najljepše sarajevsko naselje.breuer wrote:nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište
Danas je u vrlo žestokoj i utemeljenoj konkurenciji ubjedljivo najveće gradsko ruglo.....zapravo ostatak grada je ruglo u mnogočemu a Ilidža to nadilazi , nemamo riječ u bosanskom jeziku...ruglo nad ruglima...
Nisam znala za voz do Ilidžisa...znala sam naravno da je voz saobraćao do Ilidže a ako imate slike bilo bi super da ih vidimo
Veliki pozdrav.
-
breuer
#7031 Re: Slike starog Sarajeva
Prije rata je i Vogošća bila sređeno i civilizovano naselje, ne bih želio sada vrijeđati nikoga, ali nažalost danas to zasigurno nije, a kamoli jedna Ilidža, sa Vrelom, Stojčevcem, Alejom, širokom dolinom Željeznice i uredno raspoređenim stambenim objektima okolo, rimskim iskopinama, Butmirom, Igmanom u zaleđu, banjama, hotelima, parkovima...sabina1 wrote:Ilidža je prije rata bila ubjedljivo najljepše sarajevsko naselje.breuer wrote:nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište
Danas je u vrlo žestokoj i utemeljenoj konkurenciji ubjedljivo najveće gradsko ruglo.....zapravo ostatak grada je ruglo u mnogočemu a Ilidža to nadilazi , nemamo riječ u bosanskom jeziku...ruglo nad ruglima...
Nisam znala za voz do Ilidžisa...znala sam naravno da je voz saobraćao do Ilidže a ako imate slike bilo bi super da ih vidimo![]()
Veliki pozdrav.
sve nabrojano postoji i danas, ali jednostavno je izgubljena civilizovanost
trudit ću se zaista to postaviti jer je nešto što zasigurno većina raje nije poznavala
-
Seawolf
#7032 Re: Slike starog Sarajeva
Fotografija iz 1933-e:sabina1 wrote:Ilidža je prije rata bila ubjedljivo najljepše sarajevsko naselje.breuer wrote:nekad je Ilidža bila još sređenija od grada, što je i normalno jer je tretirana kao lječilište i izletište
Nisam znala za voz do Ilidžisa...znala sam naravno da je voz saobraćao do Ilidže a ako imate slike bilo bi super da ih vidimo![]()
Veliki pozdrav.

- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#7033 Re: Slike starog Sarajeva
Od nekada grada,nasta kasaba 
-
zikamu
#7034 Re: Slike starog Sarajeva
Careva ćuprija ili Carev most se nalazi u Sarajevu i premošćuje rijeku Miljacku, kraj Careve džamije.
Prvotni most sagradio je plemić Isa-beg Isaković, u 15. stoljeću, ali je srušen 1619. u poplavi. Nakon toga Hadži Husein-aga Haračić je sagradio kameni most sa tri stupa i četiri luka na istom mjestu a zbog oštećenja kojeg je prouzrokovala Miljacka most je rekonstruirao Hadži Mustafa Bešlija 1792. godine.
U vrijeme Austro-Ugarske vladavine, most je opet srušen zbog izrazito lošeg stanja pa je ponovno sagrađen 1897. godine u istom stilu kao i prvotni most koji se tu nalazio. (Wikipedija)

Prvotni most sagradio je plemić Isa-beg Isaković, u 15. stoljeću, ali je srušen 1619. u poplavi. Nakon toga Hadži Husein-aga Haračić je sagradio kameni most sa tri stupa i četiri luka na istom mjestu a zbog oštećenja kojeg je prouzrokovala Miljacka most je rekonstruirao Hadži Mustafa Bešlija 1792. godine.
U vrijeme Austro-Ugarske vladavine, most je opet srušen zbog izrazito lošeg stanja pa je ponovno sagrađen 1897. godine u istom stilu kao i prvotni most koji se tu nalazio. (Wikipedija)

-
zikamu
#7035 Re: Slike starog Sarajeva
Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.
Izvor vijesti: http://sarajevo.co.ba/kino-arena-bivsa- ... -1970-tih/

-
zikamu
#7036 Re: Slike starog Sarajeva
Bijela tabija i Babin zub

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika.
Vjeruje se kako je Bijela tabija, koja dominira istočnim ulazom u sarajevsku kotlinu, ime dobila po bijelom kamenu od kojeg je sazdana.
Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.
Bijela tabija je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža, ovo je i jedna od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika.
Vjeruje se kako je Bijela tabija, koja dominira istočnim ulazom u sarajevsku kotlinu, ime dobila po bijelom kamenu od kojeg je sazdana.
Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.
Bijela tabija je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža, ovo je i jedna od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.
- Dupli_skalp
#7038 Re: Slike starog Sarajeva
odlična slika.zikamu wrote:Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.
znači još jedan parkić uništen da bi se izgradio AS, današnji HOŠE.
- zateznistub
#7039 Re: Slike starog Sarajeva
A koji to dio nije ruglo? Nekidan odveo mlađu u parku na dobrinji 2,zivotom garantujem da smeća po travi ima više nego na deponiji. Tamo gdje stanujem, ne dao bog da treba hitna ili vatrogasci da prođu... i umrlo i izborilo bi od parkirano ljubimaca gotovo na sred ulicesabina1 wrote:
Ilidža je prije rata bila ubjedljivo najljepše sarajevsko naselje.
Veliki pozdrav.
-
tec
#7040 Re: Slike starog Sarajeva
Parkić je nestao jer se glavna prometnica prošrila, na slici se fino vidi AS, današnji HOŠE, u prvom planu.eyesburn wrote:odlična slika.zikamu wrote:Zgrada Socijalno sedamdesetih godina 20. vijeka. Iza zgrade je nekad bilo kino Lokomotiva, ulaz u preduzeće Vaso MIskin Crni. S lijeve strane se nalazilo fudbalsko igralište. Nešto kasnije je, uz zgradu Socijalno, napravljeno kino Arena.
znači još jedan parkić uništen da bi se izgradio AS, današnji HOŠE.
-
RJ57
#7041 Re: Slike starog Sarajeva
da, ulica vojvode putnika je tada bila obična dvosmjerna ulica
to za kino lokomotiva nisam znao, do kada je ono postojalo? do izgradnje arene?
to za kino lokomotiva nisam znao, do kada je ono postojalo? do izgradnje arene?
- Dupli_skalp
#7042 Re: Slike starog Sarajeva
nisam znao to za ulicu, kontam 70te uveliko, već je to završeno.tec wrote:Parkić je nestao jer se glavna prometnica prošrila, na slici se fino vidi AS, današnji HOŠE, u prvom planu.
- Ned071
#7043 Re: Slike starog Sarajeva
hmmm mislim da nije... sada je ovdje atletski poligon, ako sam u pravu, ovo je jezero, kod ispod trolejbuske okretaljke... iza leđa DIF-a?RJ57 wrote:ne znam da li je ova bila (vjerovatno jeste)
sada je tu olimpijski stadion
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#7045 Re: Slike starog Sarajeva
Evo i od mene za napuniti naftaricu....

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7046 Re: Slike starog Sarajeva
Au zestoko tuces momčebitanga_sa_otesa wrote:
-
Stari kenjac
#7047 Re: Slike starog Sarajeva
_BataZiv_0809 wrote:Au zestoko tuces momčebitanga_sa_otesa wrote:
Plaha!
-
Seawolf
#7049 Re: Slike starog Sarajeva
Da je još pronaći fotografije one na Višnjiku i one na Mejtašu (što je Miljenko krivi za smrt jablanova).Pitar sa Kariba wrote:Evo i od mene za napuniti naftaricu....![]()
- Daryl Dixon
#7050 Re: Slike starog Sarajeva
joj ljepotebitanga_sa_otesa wrote: