Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saibaba

#7026 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Logovan wrote:
thekupus wrote:koje barake vidis na slici?
Vala ima ih koliko hoćeš. Ono je strašno na šta liči, a 2018. godina, još malo nova godina, isto kao da je rat prije mjesec dana završio.
kakve veze rat ima s tim ? Ti vjerovatno imas istancaniji ukus... meni to nije toliko "strašno"
damsic

#7027 Re: Sarajevo Construction

Post by damsic »

Amis2321 wrote:Image

Ove barake oko Sarajevo Towera kada ce se rusiti? Logicno ej da tu sve dodju neboderi i infrastruktura zar ne?
Tek izgradjeno 8 spratova a vec strsi naspram okoline...a treba jos 18 da se izgradi (ukupno 26)... vidjecemo na sta ce da lici
drug_profi

#7028 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mislim da će biti ko šaka u oko.
Logovan

#7029 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

saibaba wrote:
Logovan wrote:
thekupus wrote:koje barake vidis na slici?
Vala ima ih koliko hoćeš. Ono je strašno na šta liči, a 2018. godina, još malo nova godina, isto kao da je rat prije mjesec dana završio.
kakve veze rat ima s tim ? Ti vjerovatno imas istancaniji ukus... meni to nije toliko "strašno"
Pa eto kontam rat se davno završio, a dosta baraka stoje bezveze, gledamo u njih preko 20 godina, ništa se još nije izgradilo. Ružan dio grada.

Zamisli kako će ST izgledati kada se izgradi, a okolo barake. :skoljka:
mistek

#7030 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Mogao bi se taj dio grada fino srediti kad bi bilo pameti.
thekupus

#7031 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Ja se samo nadam da će početi prepoznavati mogućnosti prenamjene industrijskih objekata i njihov potencijal. To je u neku ruku krenulo s ovim Mixer/Chipas objektom, nadam se da će se nastaviti
mistek

#7032 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

A koji klinac je objekat iza Binga, prema Energoinvestu?
DaysleepeR

#7033 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Amis2321 wrote:Image

Ove barake oko Sarajevo Towera kada ce se rusiti? Logicno ej da tu sve dodju neboderi i infrastruktura zar ne?
koji urbicid covjece
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7034 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

samo nek se gradi :bih:
high_volume

#7035 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

mistek wrote:A koji klinac je objekat iza Binga, prema Energoinvestu?
To moraš pitati "Malagića" , njegovo je. Bila privatizacija :D
drug_profi

#7036 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote:
koji urbicid covjece
Ja kad sam rekao da ovdje nikako ne sjeda 26 spratova tih gabarita, bio sam pljuvač svega.

Eto vam ga pa uživajte....
Haris.ba

#7037 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Meni ne izgleda loše. Vidjećemo kada se završi. Treba vremena da se navikne. Ista je priča bila i za bosmal.

Ne znam šta je trebalo tamo da bude da bi se bilo zadovoljno?
Dope_Man

#7038 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Meni nije problem u velikim zgradama ili cemu, problem je, bar za mene, to sto se ne radi komplet naselje planski vec se onako krhne zgrada i to je to. Saobracajnice nula, parking nula (dobro, vecina ima podzemne koje se ipak moraju kupiti), zelena povrsina nula..
VladaFBiH

#7039 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:Meni ne izgleda loše. Vidjećemo kada se završi. Treba vremena da se navikne. Ista je priča bila i za bosmal.

Dovoljan razmak među zgradama, neki park, dovoljno parking mjesta, pristupne saobraćajnice i sl.
Haris.ba

#7040 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:Meni nije problem u velikim zgradama ili cemu, problem je, bar za mene, to sto se ne radi komplet naselje planski vec se onako krhne zgrada i to je to. Saobracajnice nula, parking nula (dobro, vecina ima podzemne koje se ipak moraju kupiti), zelena povrsina nula..
Iluzorno je tražiti komplet naselja u područijima gdje već postoje neki objekti. Puno je različitih vlasnika, a i teško je naći investitora koji bi to iznio - jer cijena kvadrata je mala.

Recimo Tibra je nešta uspjela sa Novom Otokom, ali opet je koeficijent izgrađenosti parcele veliki. Mnogo bi bolje bilo da su im dali dva nebodera da tamo naprave nego one zgrade.

Saobraćajnice ne znam kakve bi trebale da se prave oko Sarajevo tower? Naselje zaokruženo sa saobraćajnicama. Ne znam koja pristupna saobraćajnica fali?
Haris.ba

#7041 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:Meni ne izgleda loše. Vidjećemo kada se završi. Treba vremena da se navikne. Ista je priča bila i za bosmal.

Dovoljan razmak među zgradama, neki park, dovoljno parking mjesta, pristupne saobraćajnice i sl.
Koje zgrade smetaju projektu Sarajevo tower? Sarajevostan? Zgrada će imati dovoljno parking mjesta, barem je tako po projektu. Koja pristupna saobraćajnica fali Sarajevo tower?

Zelena površina jeste odlična stvar. Ali, očito je da je to nešta što kupcima odgovara da nema.
Dope_Man

#7042 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:
Dope_Man wrote:Meni nije problem u velikim zgradama ili cemu, problem je, bar za mene, to sto se ne radi komplet naselje planski vec se onako krhne zgrada i to je to. Saobracajnice nula, parking nula (dobro, vecina ima podzemne koje se ipak moraju kupiti), zelena povrsina nula..
Iluzorno je tražiti komplet naselja u područijima gdje već postoje neki objekti. Puno je različitih vlasnika, a i teško je naći investitora koji bi to iznio - jer cijena kvadrata je mala.

Recimo Tibra je nešta uspjela sa Novom Otokom, ali opet je koeficijent izgrađenosti parcele veliki. Mnogo bi bolje bilo da su im dali dva nebodera da tamo naprave nego one zgrade.

Saobraćajnice ne znam kakve bi trebale da se prave oko Sarajevo tower? Naselje zaokruženo sa saobraćajnicama. Ne znam koja pristupna saobraćajnica fali?
Naravno, ne ocekujem komplet naselja odjednom, sigurno ne na mjestima gdje je vec sve izgradjeno jer nema tog investitora koji bi sve kupio, rusio i gradio novo naselje. Ali ocekujem da postoji neki plan (da, postoje regulacioni planovi koji se redovno prekrajaju kako kom investitoru pase) i da se dugorocno oblikuje naselje u nesto lijepo. Da se zgrade prave sa obzirrom na okolinu, eto upravo se slazemo za Novu Otoku.

I saobracajnice koje imaju smisla i sirinom, i prikljucenjima, spram novih objekata. Sad je recimo u Dzemala Bjedica zastajkivanje zbog onih koji skrecu lijevo medju te nove zgrade jer nemas traku il nesto. Ajde, to ce MOZDA i biti rijeseno rekonstrukcijom te ulice. Za Tower ne znam kakve su ove okolo ulice, znam samo ulicu gdje je Maja gume, dakle sjeverna strana zgrade, i ono ne bih nazvao adekvatnom ulicom za pristup takvom objektu. Mada mi ni ostale, gledajuci mapu, ne djeluju nista bolje al mozda ipak nisu.

Ali hebiga, na kraju dana kupci glasaju svojim parama i ocito ljudi kupuju stanove, sto iz ugla investitora znaci da je uradio dobar posao pa zasto mijenjati ista.
drug_profi

#7043 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ma ja. Sve je tako.
za nauk svima koji žive u titinim naseljima - čuvajte svoje zelene površine! Ova demokratska bagra samo gleda kako će ih izbetonirat!
Hajvan

#7044 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Dope_Man wrote:Za Tower ne znam kakve su ove okolo ulice, znam samo ulicu gdje je Maja gume, dakle sjeverna strana zgrade, i ono ne bih nazvao adekvatnom ulicom za pristup takvom objektu. Mada mi ni ostale, gledajuci mapu, ne djeluju nista bolje al mozda ipak nisu.

Ali hebiga, na kraju dana kupci glasaju svojim parama i ocito ljudi kupuju stanove, sto iz ugla investitora znaci da je uradio dobar posao pa zasto mijenjati ista.

Zgrada ovakvih gabarita mora biti sama ili sa jos par manjih objekata u bloku (blok je obicno 100x200 ili 100x100 m, ako je u ili blize centru), te oivicina barem sa dvije strane saobracajnicama 2+2, ili jos bolje kao dio superbloka koji je oivicen arterijskim saobracajnicama velike propusnosti gdje unutrasnje saobracajnice sluze samo za lokalce, a ne i tranzitni saoobracaj… no , i takve, te servisne/lokalne saobracajnice moraju biti siroke: za mirujuci saobracaj, plocnik, drvored, biciklisticku stazu- a time se dobija i potrebna sirina izmedju objekata pa to sve ne izgleda ko' u Kandaharu, vec kao u Settlu ili Stockholmu - dakle, ugodno za zivot.

:lol:
Haris.ba

#7045 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Ma ja. Sve je tako.
za nauk svima koji žive u titinim naseljima - čuvajte svoje zelene površine! Ova demokratska bagra samo gleda kako će ih izbetonirat!
Pa naravno. U demokratiji ništa nije garantovano. Stalno se vlast mora držati na uzdima.
Dope_Man wrote:I saobracajnice koje imaju smisla i sirinom, i prikljucenjima, spram novih objekata. Sad je recimo u Dzemala Bjedica zastajkivanje zbog onih koji skrecu lijevo medju te nove zgrade jer nemas traku il nesto. Ajde, to ce MOZDA i biti rijeseno rekonstrukcijom te ulice.
Vidjećemo kako će ispasti na kraju sa rekonstrukcijom. Ali tu treba ide traka za lijevo. Možda i za desno skretanje. Ta cesta je godinama prije Nove Otoke bila nedovoljnog profila.

Ne znam jesu li odustali, ai taj dio gdje je ulaz u Novu Otoku bi trebalo da prestane da bude tranzitni, pa bi mnogo lakše bilo ući i izaći u naselje. Ali, od te ceste (sjeverne lognitudinale kako je sada ucrtana nema ništa. A za to nije kriva Tibra. Ali, tu moraju ići 4 trake najmanje.
Dope_Man wrote:Za Tower ne znam kakve su ove okolo ulice, znam samo ulicu gdje je Maja gume, dakle sjeverna strana zgrade, i ono ne bih nazvao adekvatnom ulicom za pristup takvom objektu. Mada mi ni ostale, gledajuci mapu, ne djeluju nista bolje al mozda ipak nisu.
Ne mogu sada da se sjetim. Mislim da ima planirana saobraćajnica. Ali 1+1.
Dope_Man wrote:Ali hebiga, na kraju dana kupci glasaju svojim parama i ocito ljudi kupuju stanove, sto iz ugla investitora znaci da je uradio dobar posao pa zasto mijenjati ista.
Otprilike. Tako je kako je.
damsic

#7046 Re: Sarajevo Construction

Post by damsic »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote:

Koje zgrade smetaju projektu Sarajevo tower? Sarajevostan? Zgrada će imati dovoljno parking mjesta, barem je tako po projektu. Koja pristupna saobraćajnica fali Sarajevo tower?

Zelena površina jeste odlična stvar. Ali, očito je da je to nešta što kupcima odgovara da nema.
Problem kod nas je sto po zakonu ti moras predvidjeti dovoljan broj parking mjesta za svaki stan ali nije nigdje navedeno da ti parkking prostori moraju biti besplatni. I tacno je da po projektu ima dovoljno parking mjesta ali niko ne spominje da se to misli na mjesta u podzemnoj garazi koja ce se morati kupovati... Jako mali procenat ljudi kupuje garazna mjesta tako da ce biti problem kao sto imaju problem i druga naselja sa novogradnjama
Haris.ba

#7047 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

100 puta smo razglabali o parking mjestima.

Tesko je ocekivati besplatna mjesta u kapitalizmu.

Sve ce to sa vremenom biti rijeseno. Nece ni trenutna besplatna mjesta dugo ostati besplatna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7048 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote:
I bez ovog mastodonta je krkljanac ujutro na tim saobracajnicama.
Slucajni_TU

#7049 Re: Sarajevo Construction

Post by Slucajni_TU »

Image
VladaFBiH

#7050 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote:

One koje će biti izgrađene neposredno oko njega - prema starom RP-u je bila Tibra Stup u nastajanju a novi kriju kao zmija noge - pretpostavljam da je još gori... što se tiče parking mjesta lično vjerujem da će zgrada imati dovoljno mjesta u podzemnoj garaži koja se naravno kupuju ali oko zgrade sigurno neće ako pogledaš broj stanova i poslovnih prostora
Post Reply