huxley wrote:Bolje vam je da udomite po jednog ili dva psa umjesto sto ovdje sirite mrznju. Sta su ovdje zivotinje krive????????? Siguran sam da je ovo turistima simpaticno, za razliku od npr. Madrida gdje ubijaju pse nakon 15 dana u azilu i niti jednog nema na ulici.
Neka smo i mi u necemu ispred Austrije, Madjarske itd, koje eutanaziraju pse, a da ne govorim i Dodikistanu, gdje protivzakonito sklanjaju pse sa ulica i ubijaju ih.
Nadam se da je ovo bio ironičan post?!
Pod broj jedan - većina ovih koji profitiraju od pasa, ili nemaju psa, ili imaju rasnog, sa pedigreom, nikako lutalicu.
Kao drugo - velika većina nas nema uslove da bi usvojili jednog ili dva psa, a i da imam uslove, usvajanje pasa nije rješenje problema.
Treće - 99% pasa na ulici su lutalice, rođene na ulici, ko zna koja generacija, navikli da žive u čoporu, psi koji se ne bi mogli naučiti životu u stanu/kući.
Sa kojim god strancem sam ja pričao, njima nije nimalo simpatično što imamo ovoliko pasa na ulici, zanimljivo jeste, ali simpatično - nikako.
JEDINO RJEŠENJE ZA PROBLEM PASA LUTALICA JE IZMJENA ZAKONA O ZAŠTITI ŽIVOTINJA, GDJE ĆE SE VREMENSKI OGRANIČITI ČUVANJE PASA U AZILU, MAKSIMALNO MJESEC DANA!
Pa kome se usvaja lutalica, ode u azil, probere ako želi, a ako pas ne bude te sreće, eutanazija. A ne doživotni pansion za pse.
Naravno, uz dosljednu primjenu čipovanja, kažnjavanje kod napuštanja, vlasnički karton i sve što je potrebno.