dustaban wrote:Eh kad bi jedini spor izmedju teista i ateista bio u postojanju boga - kreatora univerzuma i u teoriji evolucije (Kreacionisti vs Darwinovci)... lako bi mi.
Medjutim nasa nesreca nije u tome vec u cinjenici da je TUMACENJE boga postalo vaznije od njegovog postojanja, odnosno vjerovanja/nevjerovanja u njega.
Ali da skratim, jucer, za Bajram, vozim krivudavom cestom i na jednoj okuci imam sta vidjeti - SCENU JAVNOG KLANJA zivotinja na teatralan nacin, dakle da svi vide. To sto prolaskom svakog auta padne kila prasine na onu mesinu... to je recimo samo sanitarni problem. Ja tu scenu posmatram i dozivljavam kao SUNOVRAT COVJECANSTVA I RELIGIJE.
Koje imbecilno shvacanje zrtve i zrtvovanja...
I bacih pogled u avionskim tragovima isparano nebo i kontam koji je ovo vijek?! I kakve veze ima Kreator univerzuma sa ovim religijskim igrokazima?!
Sunce ti yebem!
Nas najveci problem je zapravo identitet. Ljudi su socijalna bica i dio tog "socijalistickog" dijela nas je pripadnost grupi. Nebitno kojoj grupi. Moze to biti navijacki klub, udruzenje sahista, pcelara, ribolovaca, kulturnog drustva, duvackog orkestra... bilo cega. Mi svi moramo imati grupu ljudi, istomisljenika, oko koje gravitiramo. To je evolutivna osobina, jer da nije tako ne bismo prezivjeli. Duboko ukorjenjeno u nase gene. Pojeo bi te prvi tigar, vuk ili lav da nisi u grupi i da se ne mozes osloniti na ostale clanove kad zagusti. Dakle, pripadnost grupi je temelj svega.
Sad imas covjeka koji udje u neku zivotnu krizu, ili mu se raspadne njegova grupa kojoj je pripadao. Milion razloga za to. Klub ispadne u drugu ligu i navijaci se razidju. Vise nema grupe koja je bila tvoj identitet i ti onda moras traziti drugaciji identitet. Sta ces uzeti? Uzeces ono sta ti se nudi. Sta ti se nudi? Na balkanu se nudi nacionalizam i religijski fundamentalizam. Ako hoces da pripadas grupi, a mi prirodno zelimo da pripadamo grupi, izbor ti je izmedju to dvoje. Nebitno kako se tvoja nacija ili religija zove. Imas par individua koji bi uradili nesto drugacije ali za drugacije moras imati love i moras generisati prihode. Jedini koji generisu prihode kod nas su nacionalisti i religijski radnici. Jebiga, imaju pricu koja pali.
Evo ja recimo, ja sam teista, ali i mene uznemirava isto ovo sto si ti naveo. Ne da me uznemirava, nego me udaljava od teizma. Udaljava me od njihovog tumacenja teizma, jer ja znam da to nije teizam, nego zapisavanje teritorije tj ranije spomenuta grupna pripadnost. Svi moraju vidjeti da taj lik pripada toj grupi, inace kako ce ljudi znati ako on javno ne zakolje kurban? U mojoj porodici, covjek koji je bio apsolutno protiv obavljanja namaza i koji je mene gledao "iskosa" jer sam vjernik, je zbog neke krize identiteta u posljednje godinu dvije odlucio da pocne klanjati. Haj to bi bilo ok, ali ove godine, lik kolje kurban. Al ne samo da kolje, nego to je citava ceremonija. Prvo ga kupio i birao najveceg, naravno. Onda ga ubacio u bastu par dana prije, da svi cuju i vide kako on ima ovna, onda ga ceremonijalno zaklao itd. Mislim, ja sam godinama klao kurban da niko nije ni vidio ni cuo. Jednostavno donesem meso i hajmo dalje. Ove godine nisam i vjerovatno necu vise nikad u zivotu jer sam shvatio da sve ovo sto se desava oko nas je zapravo odraz identiteta.
Ne djele se ljudi na vjernike i ateiste nego na vase i nase. Igrom slucaja, teisti imaju dobru pricu i alate s kojima omogucavaju zadovoljenje potrebe o zajednickom identitetu. Sve se o tome radi. Svete Knjige su pisane (objavljene) tako da promovisu egocentrizam. Koliko god neko bio "duhovan" ipak se to na kraju svodi na vlastiti ego. Ego je taj koji ne zeli prihvatiti da ce jednog dana umrijeti i nestati. Zato voli price koje kazu da nece. Kad vidi da postoje i drugi ljudi koji dijele to misljenje povezuje se s njima i gradi drustvenu pripadnost. On sad nalazi "dokaz" jer ko biva i drugi ljudi osjecaju to sto on osjeca, a u stvari i drugi ego ima istu potrebu da ne nestane. Oni dijele isti strah i onda ga pogresno shvataju kao dokaz da nesto kao postoji. Ako se pojavi neko ko ugrozava taj svjetonazor ego mora da se brani i onda se kreira ta vasi/nasi relacija.
Sasvim je nebitno ko su vasi, ako diraju nekog od nasih. Ranije su to bila teritorijalna razgranicenja plemena, kasnije su postala ideoloska a danas imas UN i nek klastere drzava ali je primarni uzrok kod svih drustvena pripadnost. Vasi/nasi. Ta potreba mora biti zadovoljena. Ako hoces da uspijes u nekoj grupi moras naci nacin da skrenes paznju na sebe i da ih fasciniras, a da istovremeno ne ugrozis alfu. Ako ne ugrozis alfu, automatski postajes "dobar primjer", ako ugrozis alfu onda postajes kafir, otpadnik, heretik - isto znacenje samo drugi jezik. Evo ti primjer sa ovogodisnjeg hadza gdje ljudi zapisavaju teritoriju tako sto na socijalne medije stavljaju papirice sa natpisom kome dovu uce. Znaci, slika Kabe i ljudi tavafe okolo a na slici u prvom planu njegova ruka i papiric na kojem pise: Dzemat taj i taj, ili Ime i Prezime. Znaci, to nema veze s vjerom, nego socijalnom pripadnoscu. Dobije pljesak /lajkove svih iz dzemata. A isti taj covjek... da ne pisem dalje... nema potrebe, razumijemo se