juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#7026 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci :D
:thumbup: :thumbup:

ENDE
Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znati
muha_sa

#7027 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:
stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci :D

ENDE
nisam vidio pitanje a u TAS-u sam radio 3 godine i to u 16-om pogonu gdje su se proizvodili neki dijelovi--ala zadnji lonac, zadnja osovina i još neka sitnarija
Ommadawn

#7028 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

drndalo wrote:Osmo, grijesis. Jer bi znao da je Mercedes jos dugo san sa 18, a Yugo ti daje mogucnost nezavisnosti u kretanju... I jos ponesto... :izet: A relativno je dohvatljiv...
Mercedes Repaš iz 1966-e si mogao kupiti po pristupačnoj cijeni ;) Baš kao i Pežo 504, Folcika, možda i oni prvi Golf Kečevi.
stakasa

#7029 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
stakasa wrote:
muha_sa wrote: :thumbup: :thumbup:

ENDE
nisam vidio pitanje a u TAS-u sam radio 3 godine i to u 16-om pogonu gdje su se proizvodili neki dijelovi--ala zadnji lonac, zadnja osovina i još neka sitnarija
Ma kakvo izmisljen i napravljen od glave do pete, sta je vama.
Nego kad smo kod autoindustrije, TAS je sklapao Golfove... Zna li iko, barem otprilike, koliki su udjel imali domaci kooperanti? Ok da su Njemci slali motore i mjenjace ali je li bila npr sofersajba iz Jugoslavije? Gdje su se izvozili ti Golfovi, je li u Zapadnu Evropu ili ipak neka druga trzista?
RJ57

#7030 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

da, tako nekako! samo smo se onda sami do korjena sjebali po sistemu "gorbačov, ne možeš ti nama problema napraviti koliko to mi sami možemo" :shock:

nego kako bi bilo da se vratimo na temu ... ima li ko kakvu slicicu kikirikija iz pedesetih ili šećerne table .... da ogladnim i zaboravim ovo političko prepucavanje :D
drndalo

#7031 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:

ENDE
Koliko mene pamcenje sluzi, YU uslov za zvati se domacim moralo je biti 50% dijelova iz Yu... Mislim da se nije islo na 50% svakog auta, nego na izvoz u parama...

Npr. ako VW kupi u Yu 30 mil. DM dijelova, toliko svojeg moze plasirati... Dakle 30 mil...

Na slicnom principu je radio i Cimos, i IDA i ostali. IDA je Opelu izvezla 3 mil. DM, za 3 mil. DM mogu prodati 1379 raznih Opela, "sklopljenih" u IDA-i (J)...

Koliko znam Golfovi iz TASa nisu izvozeni, osim mozda pojedinacnih slucajeva... Caddy kad su poceli praviti, pravili su ga za cijelu Evropu, jer se nigdje drugo nije pravio...
Last edited by drndalo on 29/01/2018 10:00, edited 2 times in total.
stakasa

#7032 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

RJ57 wrote:
da, tako nekako! samo smo se onda sami do korjena sjebali po sistemu "gorbačov, ne možeš ti nama problema napraviti koliko to mi sami možemo" :shock:

nego kako bi bilo da se vratimo na temu ... ima li ko kakvu slicicu kikirikija iz pedesetih ili šećerne table .... da ogladnim i zaboravim ovo političko prepucavanje :D
:D
A zanimljivo je i ovo spomenuti. Postojao je taj neki jugoslavenski mentalitet - nadmeni, drcni, sa viskom samopouzdanja :D
Fudo387

#7033 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

drndalo wrote:
Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:Sto jest jest. Juga i Amerika u pet deka. Tito im prodo svenirski program i onog popa
Cudi me da ne spominju i cudo auto industrije yugo55, u kojem je Dale Earnhardt pravio dar mar na NASCAR utrkama, u rikverc ga vozio.
Za razliku od mocne americke auto industrije koja je u zadnjih 40 god. 12 x zatrazila zastitu od bankrota, a sada pobjedjuje u NASCARu, Toyota Camry... :thumbup:
Krusnu ti mrvu, ubaci frajer i americku auto industriju u pricu o zastavinoj kanti..sam GM k’o sva ekonomija Francuske.
Drugovi, vi se drogirate, druge opcije nema.
muha_sa

#7034 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

stakasa wrote:
Nego kad smo kod autoindustrije, TAS je sklapao Golfove... Zna li iko, barem otprilike, koliki su udjel imali domaci kooperanti? Ok da su Njemci slali motore i mjenjace ali je li bila npr sofersajba iz Jugoslavije? Gdje su se izvozili ti Golfovi, je li u Zapadnu Evropu ili ipak neka druga trzista?
nama je sve dolazilo odnekud--sad jel iz Njemacke il iz neke druge zemlje veze nemam :-) vrata, šasija, haube i ostala limarija dolazili u djelovima pa se to sklapalo i zavarivalo--onda išlo na farbanje--tu su bile kade i ostalo što ide u farbaoni:-D kontrole su bile rigorozne :thumbup: osim naših bilo je i njemackih kontrolora--packa se jedna nije smjela vidjet :thumbup: mjenjac i kompletan motor i sve što ide uz to isto s vana dolazio i ubacivalo se kod nas-naravno :-D imali smo kablažu gdje su pretežno žene radile--proizvodili se kablovi za sve vrste VW vozila :-D
bogme su spiskovi i redovi bili za kupovinu golfa--tad je bio kec :-D mi smo imali neki prioritet kod kupovine :-D

gdje su se izvozili veze nemam al znam da su se svakodnevno u dvije smjene štancali :-D
drndalo

#7035 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

@fudo386

Ti si prvi uveo jebeni Nascar u ovo mjerenje chune, nicim izazvano, a nemas nikakav argument... Americka auto industrija je zdrava bila kao Zastava, i to u tvom kapitalizmu... Cim dodje konkurencija pocrkase ko od SARS-a... Kanta do kante koju ni slogan kupujmo Hamericko nije spasio... Sifra Detroit...
Last edited by drndalo on 29/01/2018 10:03, edited 1 time in total.
piupiu

#7036 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau... :-)

E, čuj 'osjećaj nadmoćnosti'... :lol:

A da na ovim prostorima živi gomila narcisoidnih budala, to jeste tačno.
Fudo387

#7037 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

drndalo wrote:@fudo386

Ti si prvi uveo jebeni Nascar u ovo mjerenje chune, nicim izazvano, a nemas nikakav argument... Americka auto industrija je zdrava bila kao Zastava, i to u tvom kapitalizmu... Cim dodje konkurencija pocrkase ko od SARS-a... Kanta do kante koju ni slogan kupujmo Hamericko nije spasio... Sifra Detroit...
:lol:
Bizi...
muha_sa

#7038 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

piupiu wrote:
Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau... :-)

gdje je pogriješio stakasa sa ovom konstatacijom :?
piupiu

#7039 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

muha_sa wrote:
piupiu wrote:

Pogriješio je utoliko što ja ne znam nikoga ko je provodio svoje vrijeme raspravljajući o tome kako smo slobodniji i kako nam je bolje nego Istočnom bloku i iz toga crpio svoj smisao za bitisanje i svoju sreću. Mislim, ono... stvaaaarno.
uglavnomja

#7040 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

'naci isto

Image

Image

pitanje nije bilo sta vam je san, nego da li biste odbili yugu :-)
stakasa

#7041 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
piupiu wrote:

Gori si ti pa se raspravljas na ovo :D
stakasa

#7042 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
stakasa wrote:
nama je sve dolazilo odnekud--sad jel iz Njemacke il iz neke druge zemlje veze nemam :-) vrata, šasija, haube i ostala limarija dolazili u djelovima pa se to sklapalo i zavarivalo--onda išlo na farbanje--tu su bile kade i ostalo što ide u farbaoni:-D kontrole su bile rigorozne :thumbup: osim naših bilo je i njemackih kontrolora--packa se jedna nije smjela vidjet :thumbup: mjenjac i kompletan motor i sve što ide uz to isto s vana dolazio i ubacivalo se kod nas-naravno :-D imali smo kablažu gdje su pretežno žene radile--proizvodili se kablovi za sve vrste VW vozila :-D
bogme su spiskovi i redovi bili za kupovinu golfa--tad je bio kec :-D mi smo imali neki prioritet kod kupovine :-D

gdje su se izvozili veze nemam al znam da su se svakodnevno u dvije smjene štancali :-D
:thumbup:
RJ57

#7043 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

uglavnomja wrote:
pitanje nije bilo sta vam je san, nego da li biste odbili yugu :-)
brena je brena, ali dvaput je dvaput :D
stakasa

#7044 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
madner

#7045 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

drndalo wrote:
stakasa wrote:
muha_sa wrote: :thumbup: :thumbup:

ENDE
Koliko mene pamcenje sluzi, YU uslov za zvati se domacim moralo je biti 50% dijelova iz Yu... Mislim da se nije islo na 50% svakog auta, nego na izvoz u parama...

Npr. ako VW kupi u Yu 30 mil. DM dijelova, toliko svojeg moze plasirati... Dakle 30 mil...

Na slicnom principu je radio i Cimos, i IDA i ostali. IDA je Opelu izvezla 3 mil. DM, za 3 mil. DM mogu prodati 1379 raznih Opela, "sklopljenih" u IDA-i (J)...

Koliko znam Golfovi iz TASa nisu izvozeni, osim mozda pojedinacnih slucajeva... Caddy kad su poceli praviti, pravili su ga za cijelu Evropu, jer se nigdje drugo nije pravio...
Jesu izvezni, samo zapadno ne istocno.
Od domacih, postojao je tacan kljuc: 30% Slovenija, po 20% RH i BiH, 10% Srbija, CG i Makedonija.
Caddy je bio veliki problem za VW, jedina fabrika za Evropu.

Saradnja je nastala 1957 izmedju NSU i Pretisa i izvoz komponenti u Njemacku je bio uslov za saradnju.

Bez rata bi BiH imala mjesto Slovacke.
stakasa

#7046 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Da, i meni je Slovacka pala na pamet. Ali u puno vecem obimu, Slovacka ulaganja u autoindustriju su stara desetak godina, BiH je od 90-e do 2010-e mogla postati evropski HUB. Prvo proizvodni a kasnije idu biroi, komponente, razvoj pa malo po malo
madner

#7047 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

stakasa wrote:Da, i meni je Slovacka pala na pamet. Ali u puno vecem obimu, Slovacka ulaganja u autoindustriju su stara desetak godina, BiH je od 90-e do 2010-e mogla postati evropski HUB. Prvo proizvodni a kasnije idu biroi, komponente, razvoj pa malo po malo
Komponente su vec isle, to je bio dogovora.

Jos jednom, svaki Caddy u Evropi do 92 je sklopljen u Vogosci.

Inace sto se tice reda za cekanje, 84 kupili dvojica amidza nove Golf I, ali ovaj jedan je bio peh. Nakon 10km mu crko motor. :D
Ganjo se mjesec dana da dobije novi umjesto popravke.

Inace nisu bili politicki radnici. :D
muha_sa

#7048 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

stakasa wrote:TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
ja sam radio od 77. do 80. :-D
imali smo bogovske plate :thumbup: na normu se radilo i mogo si prebacit normu koliko hoceš--sve se u dinar placalo :-D

iz TAS-a predjem u avioindustriju JNA :-D prvu platu primio i rasplako se :lol: kuku majko šta uradih i koja sam budala TAS da napustim :( :lol:
za par mjeseci niko sretniji od mene--sve došlo na svoje :thumbup:

krajem osamdesetih (moguce da je i sredinom--nebitno :-) ) dvojica kolega odu u Njemacku i uvezu po forda :-D

Image

išli kod bezbjednjaka na informativni razgovor--kako, šta................i tako dalje

samo je bio razgovor--nikakve sankcije--da me neko pogrešno ne shvati :-)

mene vazda ucili da krivo sjedim a pravo govorim :-D

jesam jugonostalgicar, al istinu treba kazat :D
Banksy

#7049 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

stakasa wrote:TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
Upravo to je nekidan rekao bivši direktor kod Hadžifejzovića, dobar intervju...
stakasa

#7050 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Banksy wrote:
Upravo to je nekidan rekao bivši direktor kod Hadžifejzovića, dobar intervju...
Kako se zove da potrazim na netu?
Locked