Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znatimuha_sa wrote:stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
![]()
ENDE
juga 1950.-1990.
- stakasa
#7026 Re: juga 1950.-1990.
- muha_sa
#7027 Re: juga 1950.-1990.
nisam vidio pitanje a u TAS-u sam radio 3 godine i to u 16-om pogonu gdje su se proizvodili neki dijelovi--ala zadnji lonac, zadnja osovina i još neka sitnarijastakasa wrote:Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znatimuha_sa wrote:stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
![]()
ENDE
- Ommadawn
#7028 Re: juga 1950.-1990.
Mercedes Repaš iz 1966-e si mogao kupiti po pristupačnoj cijenidrndalo wrote:Osmo, grijesis. Jer bi znao da je Mercedes jos dugo san sa 18, a Yugo ti daje mogucnost nezavisnosti u kretanju... I jos ponesto...A relativno je dohvatljiv...
- stakasa
#7029 Re: juga 1950.-1990.
Ma kakvo izmisljen i napravljen od glave do pete, sta je vama.muha_sa wrote:nisam vidio pitanje a u TAS-u sam radio 3 godine i to u 16-om pogonu gdje su se proizvodili neki dijelovi--ala zadnji lonac, zadnja osovina i još neka sitnarijastakasa wrote:Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znatimuha_sa wrote:![]()
![]()
ENDE
Nego kad smo kod autoindustrije, TAS je sklapao Golfove... Zna li iko, barem otprilike, koliki su udjel imali domaci kooperanti? Ok da su Njemci slali motore i mjenjace ali je li bila npr sofersajba iz Jugoslavije? Gdje su se izvozili ti Golfovi, je li u Zapadnu Evropu ili ipak neka druga trzista?
-
RJ57
#7030 Re: juga 1950.-1990.
da, tako nekako! samo smo se onda sami do korjena sjebali po sistemu "gorbačov, ne možeš ti nama problema napraviti koliko to mi sami možemo"stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci
nego kako bi bilo da se vratimo na temu ... ima li ko kakvu slicicu kikirikija iz pedesetih ili šećerne table .... da ogladnim i zaboravim ovo političko prepucavanje
- drndalo
#7031 Re: juga 1950.-1990.
Koliko mene pamcenje sluzi, YU uslov za zvati se domacim moralo je biti 50% dijelova iz Yu... Mislim da se nije islo na 50% svakog auta, nego na izvoz u parama...stakasa wrote:Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znatimuha_sa wrote:stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
![]()
ENDE
Npr. ako VW kupi u Yu 30 mil. DM dijelova, toliko svojeg moze plasirati... Dakle 30 mil...
Na slicnom principu je radio i Cimos, i IDA i ostali. IDA je Opelu izvezla 3 mil. DM, za 3 mil. DM mogu prodati 1379 raznih Opela, "sklopljenih" u IDA-i (J)...
Koliko znam Golfovi iz TASa nisu izvozeni, osim mozda pojedinacnih slucajeva... Caddy kad su poceli praviti, pravili su ga za cijelu Evropu, jer se nigdje drugo nije pravio...
Last edited by drndalo on 29/01/2018 10:00, edited 2 times in total.
- stakasa
#7032 Re: juga 1950.-1990.
RJ57 wrote:da, tako nekako! samo smo se onda sami do korjena sjebali po sistemu "gorbačov, ne možeš ti nama problema napraviti koliko to mi sami možemo"stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
nego kako bi bilo da se vratimo na temu ... ima li ko kakvu slicicu kikirikija iz pedesetih ili šećerne table .... da ogladnim i zaboravim ovo političko prepucavanje
A zanimljivo je i ovo spomenuti. Postojao je taj neki jugoslavenski mentalitet - nadmeni, drcni, sa viskom samopouzdanja
-
Fudo387
#7033 Re: juga 1950.-1990.
Krusnu ti mrvu, ubaci frajer i americku auto industriju u pricu o zastavinoj kanti..sam GM k’o sva ekonomija Francuske.drndalo wrote:Za razliku od mocne americke auto industrije koja je u zadnjih 40 god. 12 x zatrazila zastitu od bankrota, a sada pobjedjuje u NASCARu, Toyota Camry...Fudo387 wrote:Cudi me da ne spominju i cudo auto industrije yugo55, u kojem je Dale Earnhardt pravio dar mar na NASCAR utrkama, u rikverc ga vozio.insomnia78 wrote:Sto jest jest. Juga i Amerika u pet deka. Tito im prodo svenirski program i onog popa
Drugovi, vi se drogirate, druge opcije nema.
- muha_sa
#7034 Re: juga 1950.-1990.
nama je sve dolazilo odnekud--sad jel iz Njemacke il iz neke druge zemlje veze nemamstakasa wrote:
Ma kakvo izmisljen i napravljen od glave do pete, sta je vama.
Nego kad smo kod autoindustrije, TAS je sklapao Golfove... Zna li iko, barem otprilike, koliki su udjel imali domaci kooperanti? Ok da su Njemci slali motore i mjenjace ali je li bila npr sofersajba iz Jugoslavije? Gdje su se izvozili ti Golfovi, je li u Zapadnu Evropu ili ipak neka druga trzista?
bogme su spiskovi i redovi bili za kupovinu golfa--tad je bio kec
gdje su se izvozili veze nemam al znam da su se svakodnevno u dvije smjene štancali
- drndalo
#7035 Re: juga 1950.-1990.
@fudo386
Ti si prvi uveo jebeni Nascar u ovo mjerenje chune, nicim izazvano, a nemas nikakav argument... Americka auto industrija je zdrava bila kao Zastava, i to u tvom kapitalizmu... Cim dodje konkurencija pocrkase ko od SARS-a... Kanta do kante koju ni slogan kupujmo Hamericko nije spasio... Sifra Detroit...
Ti si prvi uveo jebeni Nascar u ovo mjerenje chune, nicim izazvano, a nemas nikakav argument... Americka auto industrija je zdrava bila kao Zastava, i to u tvom kapitalizmu... Cim dodje konkurencija pocrkase ko od SARS-a... Kanta do kante koju ni slogan kupujmo Hamericko nije spasio... Sifra Detroit...
Last edited by drndalo on 29/01/2018 10:03, edited 1 time in total.
- piupiu
#7036 Re: juga 1950.-1990.
Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau...stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci
E, čuj 'osjećaj nadmoćnosti'...
A da na ovim prostorima živi gomila narcisoidnih budala, to jeste tačno.
-
Fudo387
#7037 Re: juga 1950.-1990.
drndalo wrote:@fudo386
Bizi...
- muha_sa
#7038 Re: juga 1950.-1990.
gdje je pogriješio stakasa sa ovom konstatacijompiupiu wrote:Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau...stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
E, čuj 'osjećaj nadmoćnosti'...![]()
- piupiu
#7039 Re: juga 1950.-1990.
Pogriješio je utoliko što ja ne znam nikoga ko je provodio svoje vrijeme raspravljajući o tome kako smo slobodniji i kako nam je bolje nego Istočnom bloku i iz toga crpio svoj smisao za bitisanje i svoju sreću. Mislim, ono... stvaaaarno.muha_sa wrote:gdje je pogriješio stakasa sa ovom konstatacijompiupiu wrote:Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau...stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
- uglavnomja
#7040 Re: juga 1950.-1990.
'naci isto

pitanje nije bilo sta vam je san, nego da li biste odbili yugu

- stakasa
#7041 Re: juga 1950.-1990.
Gori si ti pa se raspravljas na ovomuha_sa wrote:gdje je pogriješio stakasa sa ovom konstatacijompiupiu wrote:Fakat, svako jutro sam se budila s mišlju kako je Jugoslavija moralno nadmoćna nad dekadencijom Zapada i kako mi je nemjerljivo bolje nego nekom Rusu i izlazila na ulicu s kezom od hau do hau...stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci![]()
- stakasa
#7042 Re: juga 1950.-1990.
muha_sa wrote:nama je sve dolazilo odnekud--sad jel iz Njemacke il iz neke druge zemlje veze nemamstakasa wrote:
Ma kakvo izmisljen i napravljen od glave do pete, sta je vama.
Nego kad smo kod autoindustrije, TAS je sklapao Golfove... Zna li iko, barem otprilike, koliki su udjel imali domaci kooperanti? Ok da su Njemci slali motore i mjenjace ali je li bila npr sofersajba iz Jugoslavije? Gdje su se izvozili ti Golfovi, je li u Zapadnu Evropu ili ipak neka druga trzista?vrata, šasija, haube i ostala limarija dolazili u djelovima pa se to sklapalo i zavarivalo--onda išlo na farbanje--tu su bile kade i ostalo što ide u farbaoni:-D kontrole su bile rigorozne
osim naših bilo je i njemackih kontrolora--packa se jedna nije smjela vidjet
mjenjac i kompletan motor i sve što ide uz to isto s vana dolazio i ubacivalo se kod nas-naravno
imali smo kablažu gdje su pretežno žene radile--proizvodili se kablovi za sve vrste VW vozila
![]()
bogme su spiskovi i redovi bili za kupovinu golfa--tad je bio kecmi smo imali neki prioritet kod kupovine
![]()
gdje su se izvozili veze nemam al znam da su se svakodnevno u dvije smjene štancali
-
RJ57
#7043 Re: juga 1950.-1990.
brena je brena, ali dvaput je dvaputuglavnomja wrote:
- stakasa
#7044 Re: juga 1950.-1990.
TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
- madner
#7045 Re: juga 1950.-1990.
Jesu izvezni, samo zapadno ne istocno.drndalo wrote:Koliko mene pamcenje sluzi, YU uslov za zvati se domacim moralo je biti 50% dijelova iz Yu... Mislim da se nije islo na 50% svakog auta, nego na izvoz u parama...stakasa wrote:Babuka, bi li mi mogao odgovoriti na ono pitanje o Tas-u, ti bi mogao znatimuha_sa wrote:![]()
![]()
ENDE
Npr. ako VW kupi u Yu 30 mil. DM dijelova, toliko svojeg moze plasirati... Dakle 30 mil...
Na slicnom principu je radio i Cimos, i IDA i ostali. IDA je Opelu izvezla 3 mil. DM, za 3 mil. DM mogu prodati 1379 raznih Opela, "sklopljenih" u IDA-i (J)...
Koliko znam Golfovi iz TASa nisu izvozeni, osim mozda pojedinacnih slucajeva... Caddy kad su poceli praviti, pravili su ga za cijelu Evropu, jer se nigdje drugo nije pravio...
Od domacih, postojao je tacan kljuc: 30% Slovenija, po 20% RH i BiH, 10% Srbija, CG i Makedonija.
Caddy je bio veliki problem za VW, jedina fabrika za Evropu.
Saradnja je nastala 1957 izmedju NSU i Pretisa i izvoz komponenti u Njemacku je bio uslov za saradnju.
Bez rata bi BiH imala mjesto Slovacke.
- stakasa
#7046 Re: juga 1950.-1990.
Da, i meni je Slovacka pala na pamet. Ali u puno vecem obimu, Slovacka ulaganja u autoindustriju su stara desetak godina, BiH je od 90-e do 2010-e mogla postati evropski HUB. Prvo proizvodni a kasnije idu biroi, komponente, razvoj pa malo po malo
- madner
#7047 Re: juga 1950.-1990.
Komponente su vec isle, to je bio dogovora.stakasa wrote:Da, i meni je Slovacka pala na pamet. Ali u puno vecem obimu, Slovacka ulaganja u autoindustriju su stara desetak godina, BiH je od 90-e do 2010-e mogla postati evropski HUB. Prvo proizvodni a kasnije idu biroi, komponente, razvoj pa malo po malo
Jos jednom, svaki Caddy u Evropi do 92 je sklopljen u Vogosci.
Inace sto se tice reda za cekanje, 84 kupili dvojica amidza nove Golf I, ali ovaj jedan je bio peh. Nakon 10km mu crko motor.
Ganjo se mjesec dana da dobije novi umjesto popravke.
Inace nisu bili politicki radnici.
- muha_sa
#7048 Re: juga 1950.-1990.
ja sam radio od 77. do 80.stakasa wrote:TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
imali smo bogovske plate
iz TAS-a predjem u avioindustriju JNA
za par mjeseci niko sretniji od mene--sve došlo na svoje
krajem osamdesetih (moguce da je i sredinom--nebitno
išli kod bezbjednjaka na informativni razgovor--kako, šta................i tako dalje
samo je bio razgovor--nikakve sankcije--da me neko pogrešno ne shvati
mene vazda ucili da krivo sjedim a pravo govorim
jesam jugonostalgicar, al istinu treba kazat
- Banksy
#7049 Re: juga 1950.-1990.
Upravo to je nekidan rekao bivši direktor kod Hadžifejzovića, dobar intervju...stakasa wrote:TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu
- stakasa
#7050 Re: juga 1950.-1990.
Kako se zove da potrazim na netu?Banksy wrote:Upravo to je nekidan rekao bivši direktor kod Hadžifejzovića, dobar intervju...stakasa wrote:TAS je zaista imao fantasticnu startnu poziciju 90-e, da nije bilo rata mozda bi VW Group odigrali na njih umjesto na Skodu