Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kloniran

#7001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

nightvision wrote:
Po gradu je ogranicenje 60 km/h.
Po tuzli je 50. Na dva-tri mjesta ima 60 ili 70, po nekih 300-400m duzine, to je ta brza cesta o kojoj pojedini pricaju. :lol:[/quote]

U Trnovu je 30 :D :lol:
kloniran

#7002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Ja na posao idem lijevom a vracam se desnom trakom, jesam li ja normalan :D :lol:
zdruzdjo

#7003 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

seoBIH wrote:Niko nije rekao da opravdavam 40km/h. Uporedio sam da nista niste bolji vi koji kazete da je bolje 70km/h. Da je bolje, to bi ogranicenje i bilo. Eto, vi ste pametni, a svi ostali su glupi, doneseno ogranicenje da bi se stvarala guzva i trosilo gorivo, kvacila i slicno. Ah taj naftni i mehanicarski lobi...

Ok hajde da pre-fraziramo. obzirom da sam eto ja antikrist.
Evo ja vozim IZMEDJU 50-70 i ja sam supak. i zaboravimo na mene

E evo, moze li nekome ko vozi IZMEDJU 40-60,smetati i da kaze da pravi guzvu kad mu neko gusla 40 ili manje lijevom trakom pa jos tipka na mobitel ili zvijera sa strane.

Konkretno danas skrecem u dvosmjernu ulicu. uredno. ulazim sa mozda 50
Mojom trakom direktno na mene ide baja brzinom 20 a mozda i manje i zvjera u dobru koku koja prolazi. na kraju sam zakocio jedva a on me za milimetar izbjegao. eh eto ja sam neko ko krsi pravila jer vozim 50 gdje je dozvoljeno 40 a on nije jer vozi ispod ogranicenja. do duse mojom trakom ali nemojmo sad gledati sitnice.
Ma da, da sam vozio sporije mozda ne bi ni dosao do mene pa bi prosao koku, vidio mene, popravio se i glatko me izbjegao i imao materijal za "desanku" veceras.
nightvision

#7004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

zdruzdjo wrote:s tim sto ja ako vozim 70, necu nikad se ljutiti na nekoga ko vozi 60 u lijevoj. ili u bilo kojoj
I sugurno necu smetati nikome. ko vozi iza mene.
Hocu vjerovatno jednoj vrsti vozaca
Sad da tjeramo malo mak na konac: znamo svi o kojim se prica kojim smeta kad se vozi 60.
Obicno ih vidite u retrovizoru kako agresivno se trpaju iz trake u traku, dodaju gas onako krkanski ubrzavanje i usporavanje, pa se onda baja kao zaljepi za "supak" i ocekuje da se ja sklonim. zaboravi.
Ali ja vozim lijevom 60 i dolazim a neko ispred gusla 40 dok jednom rukicom tipka telefon. Ili jednostavno Vozi 40 eto "sto moze"
Ma daj ba.
Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.
nightvision

#7005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

kloniran wrote: U Trnovu je 30 :D :lol:
Sto manje mjesto to vece ogranicenje, valjda da se srazmjerno jednako pune budzeti. :lol:
kloniran

#7006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Kad je milicija na cesti moram prvom voziti :D :lol:
nightvision

#7007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

kloniran wrote:Kad je milicija na cesti moram prvom voziti :D :lol:
Eh tada si pogotovo sumnjiv. :mrgreen:
zdruzdjo

#7008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

nightvision wrote: Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.

OPS OPS>.....
Nemoj se ti nikad sklanjati. ja uopste ne ocekujem da se meni neko ikad skloni. po gradu ja necu ni blicati ni ljepiti se, ni svirati....ni bilo sta ako ti vozis 40 a ja se priblizavam sa "gluho bilo 70".
Jeste da ces me nervirati, jeste da ce ti instruktoru voznje se stucati narednih sat, mozda i nekom blizem clanu porodice.
Ja samo kazem kako ja tretiram voznju. Vozim 30-40--bjezim u desnu traku i nikoga ne smetam. Vozim sve preko toga--idem u ostale trake.
O svemu ovome, ja komentarisem samo iz cilja nenerviranja ostalih u saobracaju, fluidnosti istog i smanjivanja guzve(nepotrebne).
zdruzdjo

#7009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

npr idem cesto pored aerodroma.
ima kamera to svi znamo. i ide neko ispred mene 60-ak i onda uspori na 35-40 pored kamere a onda nastavi 60.
Isto kao da ce mu neko dati 100 km za lijepo ponasanje 100 metara nize zato sto on eto vozi polagano pored kamere.

Ali to pravo cesto vidim takvo ponasanje.
timezone

#7010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by timezone »

U sarajevu postoji jedna ulica sa tri trake iz koje skreces i lijevo i desno i jos puna semafora i tu bi cojek trebao dizat brzinu preko ogranicenja na 70 ili se sklanjat u desno bez obzira sto hoces da skrenes lijevo da bi trkac prosao neometno. Ja mislim da je onde sve preko 50 prebrzo.
nightvision

#7011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

zdruzdjo wrote:
nightvision wrote: Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.

OPS OPS>.....
Nemoj se ti nikad sklanjati. ja uopste ne ocekujem da se meni neko ikad skloni. po gradu ja necu ni blicati ni ljepiti se, ni svirati....ni bilo sta ako ti vozis 40 a ja se priblizavam sa "gluho bilo 70".
Jeste da ces me nervirati, jeste da ce ti instruktoru voznje se stucati narednih sat, mozda i nekom blizem clanu porodice.
Ja samo kazem kako ja tretiram voznju. Vozim 30-40--bjezim u desnu traku i nikoga ne smetam. Vozim sve preko toga--idem u ostale trake.
O svemu ovome, ja komentarisem samo iz cilja nenerviranja ostalih u saobracaju, fluidnosti istog i smanjivanja guzve(nepotrebne).
Jel ja pisem kineski pa ne razumijes sta te pitam ili se namjerno pravis budala?
zdruzdjo

#7012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

nightvision wrote: Jel ja pisem kineski pa ne razumijes sta te pitam ili se namjerno pravis budala?

Nesto trece
Nenamjerno se pravim budala.
seoBIH

#7013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Sve dok je problem u onima koje komentarisete, a vi koji komentarisete radite istu stvar, samo na drugacij nacin ne moze imati smisla. Apsolutno NEMA SMISLA da tebi smeta sto neko ide 40km/h. Pa koji kuarc, ja sam pjesak, meni smeta to sto profuras 70km/h kraj mene na pjesackom. Za koliko % se povecava sansa da ces izgubiti kontrolu, ili ces sporije reagovati i zabiti se u pjesacki jer vozis preko ogranicenja?

Zasto da je bitnije to sto tebi smeta, od onoga sto meni smeta? Nemoj ba prosipati suplju.

Btw kakvo je to papansko pravilo da u desnoj traci ne smetas sa 30km/h? To sto su neki "usvojili" samovoljno da je lijeva najbrza traka ida je za furace,a desna za sporace je vas problem. Ne postoji niti jedan zakonski, niti logicki fakt koji potvrduje navedeno osim u slucaju vozila vecih gabarita.
Last edited by seoBIH on 22/06/2016 02:22, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#7014 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Počesto se zna desiti
Ide 40-50 km/h,ispred njega nigdje nikog,i naravno on prodje semafor,ja ostanem iza.
Samo guslajte,evo bas razmisljam sutra ubaciti u drugu 30 km/h i laganica.
IcedFlame

#7015 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by IcedFlame »

Meni nije poenta uopste kojom brzinom se vozi, jel' to 40 ili 70, vec da pratis saobracaj i prilagodjavas se. Ako svi oko mene idu 60-70, kretenski mi je da se zbog mene moraju prestrojavati, ako bas nemam nikakav razlog za to.
Ljudi jednostavno nemaju osjecaja za druge u saobracaju (ili ne zele da imaju), ne gledaju retrovizore, ne razmisljaju uopste o svojoj voznji.

Nema mi nista gore nego kad u 3 trake uporedo voze tri idiota 40 km/h, a nikog ispred njih nema. Pa koliko ti mozga treba da skontas da smetas, da ce te svaki drugi semafor uhvatiti crveno, da ima ljudi koji zure, i da mozes vidjeti u retrovizoru da si napravio guzvu, i da se zbog tebe raja prestrojava iz trake u traku, pokusavajuci da prodje??
tempuser

#7016 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

seoBIH wrote:
Btw kakvo je to papansko pravilo da u desnoj traci ne smetas sa 30km/h? To sto su neki "usvojili" samovoljno da je lijeva najbrza traka ida je za furace,a desna za sporace je vas problem. Ne postoji niti jedan zakonski, niti logicki fakt koji potvrduje navedeno osim u slucaju vozila vecih gabarita.
Ne bih se slozio da ne postoji zakonski fakt.

Cl 39.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Kao sto vidis ako lijevom vozis 40 ometas onoga ko iza tebe vozi 60 (ili vise - ti nemas radar na ledjima da znas da li neko vozi 60 ili 90)!

Cl. 42
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.

Kao sto vidis, ovaj clan ne pominje brzinu izrazenu u km/h nego brzinu u odnosu na ostali saobracaj.

Osim zakona postoje logika i neka nepisana pravila saobracajne kulture. Voziti 40 lijevom trakom, ako mozes srednjom i desnom bez obzira na zakon jednostavno nema smisla nego je nista drugo nego tjeranje nekog glupog inata - hocu jer mi se moze.
Throttle

#7017 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Otkako je i Zenica dobila magistralu kroz grad, dvije trake, ima tih debila što kuliraju s viberima, fejsbucima i cime vec ne i voze 30kmh... Ne znam u cemu je poenta dopisivat se dok vozis, nedavno sam stigao jednog koji je zauzeo obe trake s Alfom 166-ide sredinom, k'o da mu je babo dao njivu da se cesta napravi...
supercali

#7018 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
seoBIH wrote:

Cl 39.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Kao sto vidis ako lijevom vozis 40 ometas onoga ko iza tebe vozi 60 (ili vise - ti nemas radar na ledjima da znas da li neko vozi 60 ili 90)!

Cl. 42
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.

Kao sto vidis, ovaj clan ne pominje brzinu izrazenu u km/h nego brzinu u odnosu na ostali saobracaj.

Osim zakona postoje logika i neka nepisana pravila saobracajne kulture. Voziti 40 lijevom trakom, ako mozes srednjom i desnom bez obzira na zakon jednostavno nema smisla nego je nista drugo nego tjeranje nekog glupog inata - hocu jer mi se moze.
"lijeva traka" ne postoji u gradu kao sto je to na autoputu magistrali I sl
Nepisano pravilo je to da je u gradu srednja traka "lijeva traka"
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#7019 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

Kad smo već kod ove problematike spore vožnje po gradu. Zna li iko da je ikad policija zaustavila i kaznila nekoga ko sporom vožnjom ometa normalan protok saobaraćaja?! :? Ja to nikad niti sam vidio, niti sam čuo...
tempuser

#7020 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:

Cl 39.
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila
, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Cl. 42

"lijeva traka" ne postoji u gradu kao sto je to na autoputu magistrali I sl
Nepisano pravilo je to da je u gradu srednja traka "lijeva traka"
Ne postoji lijeva traka, ali postoji "traka koja nije desna", tako da nema nikakve razlike, da li guslas tj usporavas onoga iza sebe lijevom od dvije, odnosno lijevom ili srednjom od tri..
supercali

#7021 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Ima itekako razlike nisi na autoputu
Usput postavi I stavku 2 clana 39
tempuser

#7022 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote:Kad smo već kod ove problematike spore vožnje po gradu. Zna li iko da je ikad policija zaustavila i kaznila nekoga ko sporom vožnjom ometa normalan protok saobaraćaja?! :? Ja to nikad niti sam vidio, niti sam čuo...
Iako postoji u zakonu to je tesko dokazivo i zato policija to ne radi.
tempuser

#7023 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:Ima itekako razlike nisi na autoputu
Mi govorimo o voznji u gradu, a voznju kolovozom sa 2 ili vise traka po gradu tretira samo Clan 39/3, ne znam zato uplices stav 2???

39/3
Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljeljene saobra}ajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobra}ajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Znaci ovaj clan pokriva gradsku saobracajnicu od 2 do 20 traka i pravi razliku izmedju desne trake i ostalih. Znaci ukoliko usporavas saobracaj voznjom od 40 km/h (ako svi ostali idu 60) ne da ne smijes voziti lijevom, nego ne smijes voziti ni srednjom.
supercali

#7024 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:Ima itekako razlike nisi na autoputu
Mi govorimo o voznji u gradu, a voznju kolovozom sa 2 ili vise traka po gradu tretira samo Clan 39/3, ne znam zato uplices stav 2???

39/3
Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljeljene saobra}ajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobra}ajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.

Znaci ovaj clan pokriva gradsku saobracajnicu od 2 do 20 traka i pravi razliku izmedju desne trake i ostalih. Znaci ukoliko usporavas saobracaj voznjom od 40 km/h (ako svi ostali idu 60) ne da ne smijes voziti lijevom, nego ne smijes voziti ni srednjom.
A ja pisem o avionskim pistama sa 2 ili vise uzletista
Pa I ja pisem o voznji u gradu
Nema u gradu pravila desna traka obavezna traka
tempuser

#7025 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote: A ja pisem o avionskim pistama sa 2 ili vise uzletista
Pa I ja pisem o voznji u gradu
Nema u gradu pravila desna traka obavezna traka
Pa ne znam sto onda petljas stav 2?
U stavu 3 ti sve jasno pise, u naselju tj gradu nije obavezna ako ne ometas (tj ako usporavas) one koji voze iza tebe, ali ako ih ometas moras voziti krajnjom desnom tj obavezna je. Vrlo jednostavno!
Obrati paznju da ovaj clan ne spominje ogranicenje, znaci od price ja vozim 60 km/h i nemam se ja kome sklanjati nema nista, postoje vozila sa odobrenjem da se ne moraju pridrzavati ogranicenja brzine, a ometas ih.
Last edited by tempuser on 22/06/2016 11:23, edited 1 time in total.
Post Reply