Po tuzli je 50. Na dva-tri mjesta ima 60 ili 70, po nekih 300-400m duzine, to je ta brza cesta o kojoj pojedini pricaju.nightvision wrote:
Po gradu je ogranicenje 60 km/h.
U Trnovu je 30
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Po tuzli je 50. Na dva-tri mjesta ima 60 ili 70, po nekih 300-400m duzine, to je ta brza cesta o kojoj pojedini pricaju.nightvision wrote:
Po gradu je ogranicenje 60 km/h.
seoBIH wrote:Niko nije rekao da opravdavam 40km/h. Uporedio sam da nista niste bolji vi koji kazete da je bolje 70km/h. Da je bolje, to bi ogranicenje i bilo. Eto, vi ste pametni, a svi ostali su glupi, doneseno ogranicenje da bi se stvarala guzva i trosilo gorivo, kvacila i slicno. Ah taj naftni i mehanicarski lobi...
Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.zdruzdjo wrote:s tim sto ja ako vozim 70, necu nikad se ljutiti na nekoga ko vozi 60 u lijevoj. ili u bilo kojoj
I sugurno necu smetati nikome. ko vozi iza mene.
Hocu vjerovatno jednoj vrsti vozaca
Sad da tjeramo malo mak na konac: znamo svi o kojim se prica kojim smeta kad se vozi 60.
Obicno ih vidite u retrovizoru kako agresivno se trpaju iz trake u traku, dodaju gas onako krkanski ubrzavanje i usporavanje, pa se onda baja kao zaljepi za "supak" i ocekuje da se ja sklonim. zaboravi.
Ali ja vozim lijevom 60 i dolazim a neko ispred gusla 40 dok jednom rukicom tipka telefon. Ili jednostavno Vozi 40 eto "sto moze"
Ma daj ba.
Sto manje mjesto to vece ogranicenje, valjda da se srazmjerno jednako pune budzeti.kloniran wrote: U Trnovu je 30![]()
Eh tada si pogotovo sumnjiv.kloniran wrote:Kad je milicija na cesti moram prvom voziti![]()
nightvision wrote: Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.
Jel ja pisem kineski pa ne razumijes sta te pitam ili se namjerno pravis budala?zdruzdjo wrote:nightvision wrote: Evo i meni smeta, ali nekad ljudi skrecu lijevo pa usporavaju bilo zbog semafora, bilo zbog nadolazeceg saobracaja. Ako ne postoji ni jedno ni drugo ja ga najcesce zaobidjem, i mirna bosna. I opet svega ti, zasto je u redu da se ti ne sklanjas trkacima a nije u redu da se ja ne sklanjam, jer si mi to "nabijao na nos" kad smo onda o ovome diskutovali a sad eto nije problem.
OPS OPS>.....
Nemoj se ti nikad sklanjati. ja uopste ne ocekujem da se meni neko ikad skloni. po gradu ja necu ni blicati ni ljepiti se, ni svirati....ni bilo sta ako ti vozis 40 a ja se priblizavam sa "gluho bilo 70".
Jeste da ces me nervirati, jeste da ce ti instruktoru voznje se stucati narednih sat, mozda i nekom blizem clanu porodice.
Ja samo kazem kako ja tretiram voznju. Vozim 30-40--bjezim u desnu traku i nikoga ne smetam. Vozim sve preko toga--idem u ostale trake.
O svemu ovome, ja komentarisem samo iz cilja nenerviranja ostalih u saobracaju, fluidnosti istog i smanjivanja guzve(nepotrebne).
nightvision wrote: Jel ja pisem kineski pa ne razumijes sta te pitam ili se namjerno pravis budala?
Ne bih se slozio da ne postoji zakonski fakt.seoBIH wrote:
Btw kakvo je to papansko pravilo da u desnoj traci ne smetas sa 30km/h? To sto su neki "usvojili" samovoljno da je lijeva najbrza traka ida je za furace,a desna za sporace je vas problem. Ne postoji niti jedan zakonski, niti logicki fakt koji potvrduje navedeno osim u slucaju vozila vecih gabarita.
"lijeva traka" ne postoji u gradu kao sto je to na autoputu magistrali I sltempuser wrote:Ne bih se slozio da ne postoji zakonski fakt.seoBIH wrote:
Btw kakvo je to papansko pravilo da u desnoj traci ne smetas sa 30km/h? To sto su neki "usvojili" samovoljno da je lijeva najbrza traka ida je za furace,a desna za sporace je vas problem. Ne postoji niti jedan zakonski, niti logicki fakt koji potvrduje navedeno osim u slucaju vozila vecih gabarita.
Cl 39.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Kao sto vidis ako lijevom vozis 40 ometas onoga ko iza tebe vozi 60 (ili vise - ti nemas radar na ledjima da znas da li neko vozi 60 ili 90)!
Cl. 42
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Kao sto vidis, ovaj clan ne pominje brzinu izrazenu u km/h nego brzinu u odnosu na ostali saobracaj.
Osim zakona postoje logika i neka nepisana pravila saobracajne kulture. Voziti 40 lijevom trakom, ako mozes srednjom i desnom bez obzira na zakon jednostavno nema smisla nego je nista drugo nego tjeranje nekog glupog inata - hocu jer mi se moze.
Ne postoji lijeva traka, ali postoji "traka koja nije desna", tako da nema nikakve razlike, da li guslas tj usporavas onoga iza sebe lijevom od dvije, odnosno lijevom ili srednjom od tri..supercali wrote:"lijeva traka" ne postoji u gradu kao sto je to na autoputu magistrali I sltempuser wrote:
Ne bih se slozio da ne postoji zakonski fakt.
Cl 39.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Kao sto vidis ako lijevom vozis 40 ometas onoga ko iza tebe vozi 60 (ili vise - ti nemas radar na ledjima da znas da li neko vozi 60 ili 90)!
Cl. 42
(2) Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Kao sto vidis, ovaj clan ne pominje brzinu izrazenu u km/h nego brzinu u odnosu na ostali saobracaj.
Osim zakona postoje logika i neka nepisana pravila saobracajne kulture. Voziti 40 lijevom trakom, ako mozes srednjom i desnom bez obzira na zakon jednostavno nema smisla nego je nista drugo nego tjeranje nekog glupog inata - hocu jer mi se moze.
Nepisano pravilo je to da je u gradu srednja traka "lijeva traka"
Iako postoji u zakonu to je tesko dokazivo i zato policija to ne radi.Romeo 80 wrote:Kad smo već kod ove problematike spore vožnje po gradu. Zna li iko da je ikad policija zaustavila i kaznila nekoga ko sporom vožnjom ometa normalan protok saobaraćaja?!Ja to nikad niti sam vidio, niti sam čuo...
Mi govorimo o voznji u gradu, a voznju kolovozom sa 2 ili vise traka po gradu tretira samo Clan 39/3, ne znam zato uplices stav 2???supercali wrote:Ima itekako razlike nisi na autoputu
Usput postavi I stavku 2 clana 39
A ja pisem o avionskim pistama sa 2 ili vise uzletistatempuser wrote:Mi govorimo o voznji u gradu, a voznju kolovozom sa 2 ili vise traka po gradu tretira samo Clan 39/3, ne znam zato uplices stav 2???supercali wrote:Ima itekako razlike nisi na autoputu
Usput postavi I stavku 2 clana 39
39/3
Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obiljeljene saobra}ajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobra}ajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Znaci ovaj clan pokriva gradsku saobracajnicu od 2 do 20 traka i pravi razliku izmedju desne trake i ostalih. Znaci ukoliko usporavas saobracaj voznjom od 40 km/h (ako svi ostali idu 60) ne da ne smijes voziti lijevom, nego ne smijes voziti ni srednjom.
Pa ne znam sto onda petljas stav 2?supercali wrote: A ja pisem o avionskim pistama sa 2 ili vise uzletista
Pa I ja pisem o voznji u gradu
Nema u gradu pravila desna traka obavezna traka