GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#7001 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nosara »

spacek wrote:Ja stvarno ne razumijem šta se čeka već 5-ti dan????
Nekoliko ljudi drži firmu kao taoca, a grad u kolapsu...a svi se natežu i naduravaju do iznemoglosti?

Jednostavno se uradi sljedeće:
1. Naredba od direktora svim uspolenicima da se vrate na svoja mjesta
2. Ako se ogluše o naredbi - pisanje otkaza
3. Svi koji su dobili otkaz ne napuste li krug firme u roku od 8h - pozvaće se policija
4. Pozove se policija i specijalne jedinice i rastjera se iz kruga firme i pohapse
5. Svi uposlenici na svojim radnim mjestima kreću sa radom i to je to!

Ako je riječ o masovnijem obliku otpora:
4. Kanton donosi odluku da se mora raditi
5. Svi koji odbijaju - specijalne jedinice ulaze u krug firme i vrše deblokadu GRASA-a za potrebe GRADA!!!
6. Prevoz se stavlja u funkciju grada - rastjerani protestanti (pokrenut disciplinski postupak u firmi) - kazne za vođe
Sabura, ba... Situacija ce evoluirati vremenom... De, pihni... :D
iceman2010

#7002 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by iceman2010 »

NEOPLAN wrote:e vidis u tom grmu lezi zec, od dana kad je centrotrans prvi put usao u gradski prijevoz gras non stop zagovara pricu o tzv paketima linija u kojima bi u paketu isle par profitabilnih i par neprofitabilnih linija. Ali centri to ne odgovara, vec oni hoce da udju na 12 linija koje imaju najbolji stepen naplate i veoma su profitabilne. I to je ono o cemu govorim da se ne trenutno ne ide u smjeru zdrave i fer konkurencije vec se ide u pravcu da se privatniku, stranackom kolegi popune dzepovi.

A sto se tice viska radnika, vidim da mnogi barataju sa hiljadjama, pa da malo pojasnim. Prosle godine gras je imao 2000 zaposlenih. Tada je jedna francuska agencija izvrsila analizu mjera o spašavanju grasa i íznijela podatak da je optimalan broj zaposlenih za djelatnost i obim posla koji gras obavlja 1500 radnika. To je znacilo 500 radnika viska.

Danas gras broji 1700 radnika, sto je jos uvijek 200 vise, ali daleko manje od 700, 800, 900 koliko se prica. Hocu da kazem da se dosta u protekloj godini radilo na smanjenju broja radnika, i slozicete se da se ne moze tek tako otpustiti 500 ljudi.
Hoces da kazes da je za godinu dana gras otpustio 300 uposlenih? Haj odvadi malo. Ako nema vise nema manje sigurno. i sta kazes, ne moze tek tako 500, ali je za godinu dana vec otislo 300?

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
NEOPLAN

#7003 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

da 300 radnika je sto penzionisano sto otpusteno sto nije produzen ugovor. Na njihova mjesta nisu primani novi.
mirzarb

#7004 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mirzarb »

spacek wrote:Ja stvarno ne razumijem šta se čeka već 5-ti dan????
Nekoliko ljudi drži firmu kao taoca, a grad u kolapsu...a svi se natežu i naduravaju do iznemoglosti?

Jednostavno se uradi sljedeće:
1. Naredba od direktora svim uspolenicima da se vrate na svoja mjesta
2. Ako se ogluše o naredbi - pisanje otkaza
3. Svi koji su dobili otkaz ne napuste li krug firme u roku od 8h - pozvaće se policija
4. Pozove se policija i specijalne jedinice i rastjera se iz kruga firme i pohapse
5. Svi uposlenici na svojim radnim mjestima kreću sa radom i to je to!

Ako je riječ o masovnijem obliku otpora:
4. Kanton donosi odluku da se mora raditi
5. Svi koji odbijaju - specijalne jedinice ulaze u krug firme i vrše deblokadu GRASA-a za potrebe GRADA!!!
6. Prevoz se stavlja u funkciju grada - rastjerani protestanti (pokrenut disciplinski postupak u firmi) - kazne za vođe
Ma kakve specijalne jedinice, razbjezali bi se da vide dvije golf 6ice..
Dr. Kuca

#7005 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Trenutno je u Grasu zaposleno 2003 radnika. Ovaj neoplan ima pravu politiku komunista. Samo lazi 3 put 4 put je istina :thumbup:
nosara

#7006 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nosara »

Dr. Kuca wrote:Trenutno je u Grasu zaposleno 2003 radnika. Ovaj neoplan ima pravu politiku komunista. Samo lazi 3 put 4 put je istina :thumbup:
Mani se komunista... Uzivaj u demokratiji i hodaj, hodaj, hodaj... Upoznaj metropolu da bi je vise volio... :wink:
Dr. Kuca

#7007 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Crvena politika :thumbup:
gorgonzola

#7008 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by gorgonzola »

Moze pitanje, jesu li ona auta preko puta sto su parkirana u vlasnistvu grasovaca. Ako jesu , mogu reci da su luksuzno zivjeli. Ima finih autica.

Sto se tice problema grasa, mislim da su sami najvise krivi. Unistili su sami svoju firmu. Dobili autobuse iz japana, ebali im mater za dvije godine. Dobili tramvaje iz amsterdama ( a isti jos uvijek saobracaju u amsterdamu) od kojih dva voze ostatak trune. Ili su ih preprodali nekom. Ok kontam vlada im daje za plate, a gdje idu pare od karti? Mene bi bilo stid one krtnije od tramvaja pustiti u saobracaj.
vješalica

#7009 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:
mayab wrote:
goran16v wrote:Prica o CTS-u koji zeli samo profitabilne linije je lako rjesiva, dodjeljujes koncesije na lotove od vise linija, pa sta te zapadne.
Potpuno se slazem sa time, i to samo pokazuje da vladajuci lopovi ne zele da si samoukinu nepresusni izvor pljačke, "ugradnje" i drugih mutnih radnji preko ledja raje koja se vozi javnim prevozom!

Mayab: moram ponoviti, tržišna konkurencija kao negdje između pekara ili dobavljača čarapa je u sektoru javnog saobraćaja N E M O G U Ć A. Tržišna konkurencija će izgledati trajno kao ovaj rezervni saobraćaj - nekoliko firma koje uopće ne sarađuju, dalje bez mjesečnih kupona, bez povlastica, ko želi da se voza mora plaćati punu cijenu ulazeći u vozilo inaće mrš napolje. I vožnje samo na atraktivnim lokalitetima, privatnika boli ku*ac za neke mještane udaljenih malih sela iza Hadžića ili sarajevskih naselja Sedrenik, Nahorevo, itd. Nijedan privatni prevoznik neće voziti iz ljubavi prema ljudima, njega zanima profit. Ako dodijelite prevoznicima linije koje puno smanjuju njegov profit, neće biti nikoga ko vozi pod takvim uslovima - jer u normalnoj situaciji i privatni prevoznici moraju dobijati subvencije. Pitanje je KOLIKO, o tome treba diskutovati. Ali tržišna konkurencija i zarada samo od prodatih karata je nemoguća.

KANTONALNE VLASTI imaju obavezu i odgovornost da osiguraju sistem kvalitetnog javnog saobraćaja. No kvalitetan javni saobraćaj znači da SVI prevoznici dobijaju subvencije jer je potrebna njihova SARADNJA, ne bijesna KONKURENCIJA. OSNOVNI USLOV jeste ista tarifa, zajednički mjesečni kuponi, naštiman sistem presjedanja i redova vožnje. Nije moguće da na istoj relaciji npr. Vijećnica-Ilidža budu 4 prevoznika u divljoj utrci.

Kantonalna vlada je sasvim nesposobna da riješi anarhiju, lopovluk i krizu u GRAS-u tako da je očigledno odlučila da GRAS ignoriše. I da dalje stavi glavu u pjesak. Sada troši pare za alternativne prevoznike umjesto da uvede red i disciplinu u GRAS i počnje sa obnovom zanemarenog javnog soabraćaja.

P. S. ovih pet dana se moglo iskoristiti barem za remont i zamjenu 5-6 kilometara totalno istrošenih tramvajskih šina.
ovo je bas razuman odgovor

vlada ti ne ignorise gras u principu,jer ista sda stranka je tamo vedrila i oblacila godinama,tako da je nerealno ocekivati da udaraju na svoje jer bi se u tom slucaju otkrio kriminal teskih razmjera,pa je jedina solucija taj brzi stecaj da se vise o tome i ne govori i da se visegodisnje istrage oko kriminala poklope

i sta ocekivati od direktorice koja je isto sda kadar,sef joj bio zeljkovic koji toplane takoder zavalio za 120 miliona KM?

jedina veza sa dobrinjom je trenutno komercijalna linija
a niko da uvede alternativu na trolejbuskoj trasi austrija-dobrinja

definitivno ovaj alternativni prevoz koji pominje resorni ministar i da ce ustabiliti sve,je daleko od stabilnog,definitivno
goran16v

#7010 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

NEOPLAN wrote:e vidis u tom grmu lezi zec, od dana kad je centrotrans prvi put usao u gradski prijevoz gras non stop zagovara pricu o tzv paketima linija u kojima bi u paketu isle par profitabilnih i par neprofitabilnih linija. Ali centri to ne odgovara, vec oni hoce da udju na 12 linija koje imaju najbolji stepen naplate i veoma su profitabilne. I to je ono o cemu govorim da se ne trenutno ne ide u smjeru zdrave i fer konkurencije vec se ide u pravcu da se privatniku, stranackom kolegi popune dzepovi.

A sto se tice viska radnika, vidim da mnogi barataju sa hiljadjama, pa da malo pojasnim. Prosle godine gras je imao 2000 zaposlenih. Tada je jedna francuska agencija izvrsila analizu mjera o spašavanju grasa i íznijela podatak da je optimalan broj zaposlenih za djelatnost i obim posla koji gras obavlja 1500 radnika. To je znacilo 500 radnika viska.

Danas gras broji 1700 radnika, sto je jos uvijek 200 vise, ali daleko manje od 700, 800, 900 koliko se prica. Hocu da kazem da se dosta u protekloj godini radilo na smanjenju broja radnika, i slozicete se da se ne moze tek tako otpustiti 500 ljudi.
Otkud ti vise obraz da branis te parazite i idiote osim ako nisi jedan od njih????
Sto se tice CTS-a, popusti malo vise sa svaljivanjem krivice na njih. Kao i svaka firma normalno je da pokusava da uzme sto je najbolje, samo oni mogu da traze sta hoce ali se ne pitaju. Rjesenje je jednostavno, koncesije na lotove, ako sto se radi svugdje gdje voze privatni koncesionari, pa sta te zapadne. Ako nece CTS hoce neko drugi.

Sto se tice viska radnika, ti stvarno vrijedjas inteligenciju svojim kalkulacijama!!!! Zasto ne pojasnis da se procjena broja radnika radi prema broju vozila u funkciji (mislim da je omjer 1 vozilo - 2 ili max 3 zaposlena) i sto lijepo ne napises koje godine su Francuzi uradili taj elaborat, koliko je tad bilo zaposlenih i koliko vozila u funkciji tj koji je bio omjer vozilo u funkciji - br. zaposlenika pa se pojavilo 500 ljudi viska, a koliko vozila danas imaju, koliki je danas omjer vozilo u funkciji - br. zaposlenika i koliko je od tih 1700 viska???? 200 al u qurcu, to je i dalje ista cifra ko i ranije ako nije i veca!!!!
Idi i vozaj se u fici! :x
Morales

#7011 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Morales »

gorgonzola wrote:Moze pitanje, jesu li ona auta preko puta sto su parkirana u vlasnistvu grasovaca. Ako jesu , mogu reci da su luksuzno zivjeli. Ima finih autica.

Sto se tice problema grasa, mislim da su sami najvise krivi. Unistili su sami svoju firmu. Dobili autobuse iz japana, ebali im mater za dvije godine. Dobili tramvaje iz amsterdama ( a isti jos uvijek saobracaju u amsterdamu) od kojih dva voze ostatak trune. Ili su ih preprodali nekom. Ok kontam vlada im daje za plate, a gdje idu pare od karti? Mene bi bilo stid one krtnije od tramvaja pustiti u saobracaj.
Iskreno, kad mi neko dodje s vana stid me kad vide kakvi su nam tramvaji :mrgreen: :shock: ko u Minsku, Pyongyangu ili nekim komunistickim zabitima....
sinuhe

#7012 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sinuhe »

Sto Minsk? Veliki grad sa monumetalnim sovjetskim zgradama, imaju i metro valjda.
NEOPLAN

#7013 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

1700 radnika ima gras. To 2003 je stari podatak.

Evo i izjava Adisa Sehica, donedavnog VD-a potvrdjuje moje rijeci o broju radnika.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sehic-pr ... /130112032
Morales

#7014 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Morales »

sinuhe wrote:Sto Minsk? Veliki grad sa monumetalnim sovjetskim zgradama, imaju i metro valjda.
Evo proguglah, Minsk je sminka u odnosu na nas...neuporedivo fakat :shock: :shock: Sorry moja greska za Minsk. ;-)
NEOPLAN

#7015 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

@goran 16v

da si procitao moj post znao bi da je francuska agencija PROSLE GODINE napravila tu ekspertizu kad stanje sa brojem vozila nije bilo mnogo drugacije nego danas.

Po jednom gradskom vozilu idu 3 vozaca za svaku smjenu po jedan, a za turisticke idu po dvije posade - 4 vozaca.

Sto se tice centrotransa ne svaljujem krivicu na njih vec na one koji ih guraju jer ocito dg imaju tal u tome.
drndalo

#7016 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drndalo »

Neoplane, ti si tajni agent Fahima Sejarija, pa si se potrudio da dovedes Gras do ovdje gdje je... Skuzen si...

Nego ne odgovori ti meni na pitanje o duplim kuponima u stampariji ? Ili ces me ubijediti da zaista ima dovoljno prometa na svercu kupona da barem 50 stalnih svercera zivi svaki mjesec od toga ??? A da ne dobijaju "duple" iz centrale ?

Sam si spomenuo placanje transporta doniranih Amsterdamskih tramvaja... Sto ne spomenes da od tada Amsterdamski gradski saobracaj prema naredjenju Grada Amsterdama vise ne smije da ima kontakata s vama ni po kojem osnovu? Bice da niste bas platili taj racun prema dogovoru, i da su ga njima poslali spediteri na kraju... :evil:

Nisi nikada spomenuo kupovinu onih OLUPINA Neoplana (jako dugackih, a nisu zglobni) koji su exkluzivno vozili na 31e komercijali, i stalno se kvarili, bar jednom i zapalili, a koji su kupljeni umjesto od zvanicnog zastupnika, od firme koja je osnovana samo za taj posao, i bas ga eto oni dobise na tenderu...? Odavno ih nema, ni firme, ni gazda, pare oprane, a ti jos uvijek brani neodbranjivo...
Last edited by drndalo on 07/04/2013 11:44, edited 1 time in total.
goran16v

#7017 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

NEOPLAN wrote:1700 radnika ima gras. To 2003 je stari podatak.

Evo i izjava Adisa Sehica, donedavnog VD-a potvrdjuje moje rijeci o broju radnika.

Pa ti stvarno smijesan lik!!!! :lol: Jel ti fakat mislis da smo mi svo ovdje debili i patimo od amezije??? :?
Ta francuska agencija nije radila analizu prosle godine kad je nasla 500 radnika viska, kako ti tvrdis nego je projekat "Systra" zavrsen 01.2010.
kad si vec strucnjak po pitanju broja zaposneih, sad lijepo napisi koliki je optimalan broj zaposneih po jednom vozilu u funkciji, koliko GRAS vozila imao funkciji prije 3,5 godine kad je radjena studija i kad se pojavilo 500 viska, koliko je tad bilo zaposlenih po jednom vozilu u funkciji, koliko danas GRAS ima vozila u funkciji i koliki je ondnos zaposlenih po jednom vozilu danas, koliko je od tih 1700 viska ili se poklopi usima dok te s razlogom ne popljuju ovdje.
Dr. Kuca

#7018 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

NEOPLAN wrote:1700 radnika ima gras. To 2003 je stari podatak.

Gdje postavi ovog "Gospodina" sto orgija po Neumu sa sekretaricama :D . Ovaj je unazadio tvoju firmu strasno puno! A kolko se sjecam radnici koji zele dobrobit firmi bili su za ovog? Bas vas ne kontam?
goran16v

#7019 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

NEOPLAN wrote:@goran 16v

da si procitao moj post znao bi da je francuska agencija PROSLE GODINE napravila tu ekspertizu kad stanje sa brojem vozila nije bilo mnogo drugacije nego danas.
Po jednom gradskom vozilu idu 3 vozaca za svaku smjenu po jedan, a za turisticke idu po dvije posade - 4 vozaca.
Sto se tice centrotransa ne svaljujem krivicu na njih vec na one koji ih guraju jer ocito dg imaju tal u tome.
Jel mislis na: Projekat "Systra": Studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo???? Ja ne znam da je iko poslije toga ista radio, a da si meni ti ziv i zdrav to je trajalo od februara 2009. do januara 2010. To je bilo prije 3,5 godine a ne prosle godine!!!!!
Jok moj rahmetli tetak Ferid svaljuje krivicu na CTS, pa ih u svakom posto vadi ih iz usta! :lol: :lol:
NEOPLAN

#7020 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

bespredmetno je raspravljati sa likovima kojima stranacki mediji kroje misljenje.
Ne branim neodbranjivo, branim ljude po kojima se pljuje zato sto traze normalne uslove za rad. Ko da je njima drago strajkovati i bacati evo 5tu dnevnicu u vjetar. Da je dobro ne bi strajkovali.

I kad si tako informisan znao bi da je 2010ta godina najpogubnija godina od rata po vozni park i da je 2010 gras ostao bukvalno bez 40 posto vozila zbog nemogucnosti odrzavanja i popravki.
goran16v

#7021 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

NEOPLAN wrote: I kad si tako informisan znao bi da je 2010ta godina najpogubnija godina od rata po vozni park i da je 2010 gras ostao bukvalno bez 40 posto vozila zbog nemogucnosti odrzavanja i popravki.
Pa ti si fakat nevjerovatan lik!!!!! :lol:
Ne treba biti posebno informisan, na ovoj temi je podatak Systra projektu i kad je zavrsen, dovoljno je bilo samo malo potraziti. :lol:
Osim sto si hinjski pokusao provuci pricu da je to bilo PROSLE GODINE (isto kao i sta je GRAS kupio), Systra projekat je zavrsen u januaru 2010. sto znaci da ili opet pokusavas da hinjski prodas laz ili da nisi u stanju da shvatis da projekat nije mogao obuhvatiti gubitak vozila od 40% koji je nastao kasnije te godine. Uostalom to samo obara tvoju teoriju o manjem broju viska zaposlenih, i potvrdjuje pricu kako je sad veci visak nego tad jer kad su izgubili 40% vozila nisu otpustili 40% radnika!!!! Ako je tad bilo 2000 zaposlenih, a 500 viska znaci optimala broj je biop 1500 i da je poslije 40% smanjenja voznog parka trebalo ostati 900 radnika. Sve da su do danas zadrzali isto broj vozila kao 2010. (jesu al u qurcu :lol: ), to bi znacilo da imaju veci visak nego u januaru 2010, odnosno da je visak nekih 800 radnika i kojima se prica, a ne 200 koliko ti pokusavas da podvalis!
Last edited by goran16v on 07/04/2013 12:17, edited 1 time in total.
saja_dj

#7022 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by saja_dj »

Ne treba imati absolutno nikakvu simpatiju prema radnicima GRAS-a. Dok se uveliko kralo a plata bila redovna, nisu se bunili. Oni sretni jer imaju previsoke plate, gazde sretne jer kupuju šarafe za 800KM i prave šatro Univerzitete po Travniku. Zasto nisu tada strajkovali???

Niko im nije kriv nego sami sebi. I da svi sutra otkaz dobiju i ne mogu prehranjivati svoju djecu, zaboli me neka stvar.

Sami pali sami se ubili :dance:

Sto se mene tice mogu krepati od najgore moguce bolesti. Nisu zasluzili da trose zrak i vodu na ovoj planeti. Virus ljudski.
racionalista

#7023 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by racionalista »

Mislim da se ovdje ide na to da grasovci između sebe riješe problem. Ne treba policiju slati.
The 51st State

#7024 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

sa fejsa, covjek sve objasnio...

GRAS: Trazimo od Vlade da rijesi pitanje GRAS-a.
Vlada: Okej. Idete u stecaj, pravi se reorganizacija firme, smanjuju se plate, otpusta se visak radnika, uvodi se zdrava konkurencija.
GRAS: Trazimo smjenu Vlade.
vjesticanametli

#7025 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vjesticanametli »

policija obilazila stanicu na dobrinji / okretaljka
valjda samo da obiĐŽu :D inace sve je vise buseva i sve redovnije idu
u pocetku 1 centro u sat vremena.........sad kad god pogledam na stanicu jedan ode a drugi je vec tu :D
dok se gras raspada :D
Last edited by vjesticanametli on 07/04/2013 12:24, edited 1 time in total.
Post Reply