Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
affidavit

#7001 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

suza81 wrote:
julisiz es grant wrote:
suza81 wrote:Kad ste vec tu doktore, molim za savjet. Druga trudnoca, uredna za sada, 33 god, prva prije 2,5 god. zavrsila hitnim carskim. Da mi vi vodite trudnocu, kakav porod bi mi ovaj put preporucili i u slucaju da preporucujete carski, kojeg doktora da izaberem. Napominjem da sada za razliku od prvog puta imam dosta straha od prirodnog poroda, zbog prethodnog loseg iskustva.
Ja lično: Prirodan porod nakon carskog u slučaju da se slože sve okolnosti, npr. procijenjena težina bebe 3000 gr ili manje, normalan položaj, stav i namještaj bebe, odsustvo drugih komplikacija (kao npr. visoki krvni pritisak, diabetes i sl.) i motiviranost žene za prirodan porod. Ako nedostaje samo jedan od ovih faktora-završavam porod operativno čim je dijete gestacijski i ultrazvučno zrelo.
Obzirom da je u nas praksa da se pri elektivnom carskom (nažalost), prvo nađe doktor a tek onda ide na komisiju, koja samo aminuje njegovu dijagnozu, na GAK-u i nema ljudi o kojima imam posebno lijepo mišljenje, što ne znači da ih nema izvanrednih, dok su u OBS svi u pet deka, manje ih ima, pod neposrednijim su nadzorom i niti za jednog ne mogu reći da je loš, ni kao čovjek ni kao stručnjak.
I ne, ne radim u OBS, kako neki misle :D
Ahaa... dakle, radite na GAK-u :)

Hvala na odgovoru, od tih faktora vec sada nedostaje moja motiviranost, ako se do kraja nesto drugo jos ne isprijeci.
Nemoj da ne budeš motivisana za prirodan porod. Ukoliko ti svi gore navedeni faktori budu ispunjeni slobodno biraj da rađaš prirodno jer će ti oporavak biti puno brži nego da biraš carski. Rodila sam prirodno, prvi put, i na intenzivnoj njezi gdje je bila moja beba žene su uglavnom imale carski rez. Neke su prva tri dana znale doći samo po jednom dnevno da vide svoje bebe u inkubatorima, čak i nakon sedam dana neko drugi je morao spustiti i podići bebu, dok sam ja od prvog dana hodala bez problema, mislim nije da sam baš mogla potrčati :D , ali sam cijelo vrijeme sama hranila bebu, podizala je i spuštala u krevetić bez bilo čije pomoći. Dakle, ako možeš slobodno biraj prirodni porod. Sretno! :-D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7002 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by KatarinaKosaca »

Kako netko napisa uđem na ovu temu kao padobranac i fakat je tako, jer mi je odmah blaga mučnina u stomaku :D Meni ni porod, ni postporođajni period, ništa nije bilo teško kao mučnine u prvim mjesecima.. Bukvalno sam mogla piti samo vodu i to na sitne gutljaje i primala sam infuziju od mučnina, jer ništa nije ostajalo u meni. Prestrašno..
bavi

#7003 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

julisiz es grant wrote:
suza81 wrote:Kad ste vec tu doktore, molim za savjet. Druga trudnoca, uredna za sada, 33 god, prva prije 2,5 god. zavrsila hitnim carskim. Da mi vi vodite trudnocu, kakav porod bi mi ovaj put preporucili i u slucaju da preporucujete carski, kojeg doktora da izaberem. Napominjem da sada za razliku od prvog puta imam dosta straha od prirodnog poroda, zbog prethodnog loseg iskustva.
Ja lično: Prirodan porod nakon carskog u slučaju da se slože sve okolnosti, npr. procijenjena težina bebe 3000 gr ili manje, normalan položaj, stav i namještaj bebe, odsustvo drugih komplikacija (kao npr. visoki krvni pritisak, diabetes i sl.) i motiviranost žene za prirodan porod. Ako nedostaje samo jedan od ovih faktora-završavam porod operativno čim je dijete gestacijski i ultrazvučno zrelo.
Obzirom da je u nas praksa da se pri elektivnom carskom (nažalost), prvo nađe doktor a tek onda ide na komisiju, koja samo aminuje njegovu dijagnozu, na GAK-u i nema ljudi o kojima imam posebno lijepo mišljenje, što ne znači da ih nema izvanrednih, dok su u OBS svi u pet deka, manje ih ima, pod neposrednijim su nadzorom i niti za jednog ne mogu reći da je loš, ni kao čovjek ni kao stručnjak.
.
Last edited by bavi on 08/11/2013 23:58, edited 1 time in total.
bavi

#7004 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

bavi wrote:
julisiz es grant wrote:
Jel postoji ikakava šansa za prirodan porod ili bar inducirani porod za dijabetičarke koje imaju +20 secer? Beba je zasad malo pufnasta za svoje sedmice, ali valjda ce uci u liniju do poroda :D :D :D Da li se ceka punih 40 sedmica do poroda?
bavi

#7005 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

ne znam sta mi se desava sa porukama ali predhodni post je bio namjenjen za dr. nadam se da cu dobiti odgovor. unaprijed zahvaljujem
safran

#7006 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Imam 2 prijateljice sa tip 1 dijabetesom koje su mame. Jedna, uz dijabetes, ima i visoku dioptriju. Sekcija je bila zakazana u 38. sedmici ali je beba krenula malo ranije pa je završila na hitnom carskom. Od samog početka su ljekari isključili prirodan porod.
Druga je rodila prirodnim putem iako joj je bio preporučen carski. Beba je imala 4100 g i mislim da je dogurala do 40 sedmica. Obje su do poroda insulin koristile barem 5 godina.
Eto, toliko od mene. I sretno, kojim god putem krene.

EDIT: sad vidjeh da si pitala i za inducirani. Moj drugi porod je bio induciran i to je bilo jako loše iskustvo. Da je bio prvi porod u pitanju u drugom bih se i rukama i nogama borila za sekciju. Iako je sam oporavak tekao jednako brzo kao i nakon prvog poroda ne bih stisla petlju proći to još jedanput.

EDIT 2: Provjerila sam - ipak je ovaj prirodni porod bio u 38 sedmici ali je krenuo spontano - bez indukcije.
Last edited by safran on 09/11/2013 01:10, edited 1 time in total.
max07

#7007 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

putujucidzindas wrote:
julisiz es grant wrote:

Kako se ne uklapa u normalnu proceduru? Čovjek ti vodio cijelu trudnoću i uputio te u bolnicu malo ranije, jer je skonto da bi moglo biti komplikacija u porodu. E sad, to što je preporučio baš Mašića, vjerovatno mu je haver, pa zato.
Samo ne kontam kakve mu je veze imalo to što nemaš jedan jajnik (ne mislim kakve veze za tebe, da pogrešno ne shvatiš, nego za ginekologa, čovjeka, pretpostavljam, od struke i nauke)?
I, primijetiste li da OBS nisam pominjao u kontekstu koverti, što i ne znači da je i tamo sve bajno, dapače.
Ne znam u kakvom je odnosu s Masicem, meni ga je preporucio kao najelokventijeg kolegu :) :) Manjak jajnika - pitanje je u kakvom je stanju drugi i da li cu opet uspjeti zatrudniti i kad, a vec sam u 35. godini. Ako vec imamo bebu, daj da je imamo :) Ja sam licno cula da je dosta zena trazilo da se porode carskim upravo zbog velicine bebe, ali im to nije uzeto u obzir. Moja beba bila 3800 u 36. sedmici, akd se rodila, znaci bila bi pokrupna. Mnogo zena rodilo i vece bebe prirodno. Svi ti razlozi za carski su prilicno individualni - ima zena koje ce od silnog straha i panike od poroda, na samom porodu napraviti problem i zavrsiti carskim. Ja glasam za regularno placanje carskog - znaci, na blagajni, u bolnici, uz racun, ukoliko zena insistira na tom.

Znaci - Opca? :D
Ovo potpisujem. To bi bilo najbolje rjesenje, izbjegle bi se koverte, a hajrovala bi bolnica. :D

@julisiz, koliko ja znam velika vecina ginekologa u privatnim ordinacijama je preporucivala Masica dok je bio u Opcoj. Meni je dr.Maja Slakovic preporucila njega ili Nikulina na GAK-u. Doduse, kod mene je od samog pocetka bio planirani carski. Vec na prvom pregledu su mi to rekli.

I ne mora biti toliko tezak oporavak nakon carskog. Ja sam samo onaj dan kada je bila sekcija prelezala na intenzivnoj, a vec naredni dan sam bila iskljucivo na nogama i sama se brinula oko bebe. Jbg. lakse biti na nogama svo vrijeme nego svako malo silaziti i penjati se na one visoke krevete. To mi bi gore od bilo cega drugog, mozda jedino da u konkurenciju ubrojim onaj strasni nagon za kasljanjem nakon intubiranja, a nema sanse da se usudis zbog rane.
julisiz es grant

#7008 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

bavi wrote:ne znam sta mi se desava sa porukama ali predhodni post je bio namjenjen za dr. nadam se da cu dobiti odgovor. unaprijed zahvaljujem
Što se tiče dijabetesa, samo će budala čekati da žena uđe u 40. nedjelju da bi je porodio. A što se načina poroda tiče, ako se procjeni da je beba ispod 4000 gr, može se inducirati spontani porod, koliki god bio šećer.
bavi

#7009 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

julisiz es grant wrote:
bavi wrote:ne znam sta mi se desava sa porukama ali predhodni post je bio namjenjen za dr. nadam se da cu dobiti odgovor. unaprijed zahvaljujem
Što se tiče dijabetesa, samo će budala čekati da žena uđe u 40. nedjelju da bi je porodio. A što se načina poroda tiče, ako se procjeni da je beba ispod 4000 gr, može se inducirati spontani porod, koliki god bio šećer.
u kojoj sedmici obicno porađate dijabeticarke ako je sve u redu? mogu li traziti inducirani porod u 37-38 sedmici?
bavi

#7010 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

safran wrote:Imam 2 prijateljice sa tip 1 dijabetesom koje su mame. Jedna, uz dijabetes, ima i visoku dioptriju. Sekcija je bila zakazana u 38. sedmici ali je beba krenula malo ranije pa je završila na hitnom carskom. Od samog početka su ljekari isključili prirodan porod.
Druga je rodila prirodnim putem iako joj je bio preporučen carski. Beba je imala 4100 g i mislim da je dogurala do 40 sedmica. Obje su do poroda insulin koristile barem 5 godina.
Eto, toliko od mene. I sretno, kojim god putem krene.

EDIT: sad vidjeh da si pitala i za inducirani. Moj drugi porod je bio induciran i to je bilo jako loše iskustvo. Da je bio prvi porod u pitanju u drugom bih se i rukama i nogama borila za sekciju. Iako je sam oporavak tekao jednako brzo kao i nakon prvog poroda ne bih stisla petlju proći to još jedanput.

EDIT 2: Provjerila sam - ipak je ovaj prirodni porod bio u 38 sedmici ali je krenuo spontano - bez indukcije.
moja snaha se porađala na carski i hrpu problema imala jer ju je rana bolila i zatezala nekoliko mjeseci iza poroda... zatim jednom joj se cak i rastavio rez pa je zrak u obliku loptice setao po stomaku. moj brat, ko prava muskarcina nije smio da joj to dotakne jer je misio da se nesto nakotilo i hoda :lol: :lol: :lol: sacekala je punih 6 god i nakon toga se odlucila na drugu trudnocu, ali ovaj put je zahtjevala prirodan porod mada su joj doktori sugerisali da ide ponovo na carski... rodila je prirodno curicu 3800gr. tesku. ukoliko bi ostala trudna trećim, kaze da bi izmedju te dvije opcije birala ponovo prirodno.

e posto je kod mene takva situacija da cu malo teze docekati prirodan porod kontam da je bolje ici i na indukciju nego na carski. ne bih volila da se sta odljepi i da se pretvorim wasser vagu :lol:
kakavdanakneiskustvu

#7011 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

supruga u bolnici,ostavili je da nalaze neke iradi,par kapi krvi zadnjih dana vidjela na donjem vešu
julisiz es grant

#7012 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

bavi wrote:
julisiz es grant wrote:
u kojoj sedmici obicno porađate dijabeticarke ako je sve u redu? mogu li traziti inducirani porod u 37-38 sedmici?
Najbolje u 38. sedmici...indukcija ili carski ako je EFW preko 4000 gr.
vanad

#7013 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@bavi - imala sam ja isto indukciju i nisam imala tako lose iskustvo kao safran. Meni je smetalo sto sam isla na porodjaj isto kao na ispit da ides pa nisam mogla spavati noc prije. I to mi je bas falilo...Ali dobro je bilo sto su mi odmah ujutro izvadili krv, sve objasnili...u 9 stavili cepic, krenula se otvarati...nisu to bile neke sad klasicne kontrakcije, vise je to bila neka bol kao kod jace menstruacije, onda u 12 drugi cepic....oko jedan bila skroz otvorena, probili mi vodenjak i onda su poceli oko mene da letaju babice i doktori...nisam imala pojma sta se desava ali sve u svemu se ukazalo da je beba imala totalno zelenu plodnu vodu tako da su je morali non-stop pratiti na monitoru a meni su dali epiduralnu ako nesto "zapne" da idem na hitni carski. Na svu srecu sam uspjela i pored epiduralne da osjetim fino kontrakcije i porodila sam se sa dva mala koncica a beba je hvala bogu bila u najboljem redu. Beba se rodila u 15:10. Moje misljenje je da sam imala srecu na doktoricu taj dan koja je sve to smireno vodila i nije pravila nikakvu paniku oko mene. Ja sam samo slusala nju i babicu i sve je teklo po protokolu. Sto se tice oporavka, to je smijesno bilo u oba moja slucaja...kad su me smjestili na sobu, donijeli su mi bebu i ja sam se o njoj brinula od prve sekunde. Kao sto sam ranije rekla, ne bih mjenjala za sekciju nema sanse :-D
manekenka u penziji

#7014 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

kakavdanakneiskustvu wrote:supruga u bolnici,ostavili je da nalaze neke iradi,par kapi krvi zadnjih dana vidjela na donjem vešu
Ima li placentu previu? Mnoge žene su cijelu trudnoću krvarile pa rode zivu i zdravu djecu. Nemojte se sikirati, vjerovatno ce sve biti uredu.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
kakavdanakneiskustvu

#7015 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:supruga u bolnici,ostavili je da nalaze neke iradi,par kapi krvi zadnjih dana vidjela na donjem vešu
Ima li placentu previu? Mnoge žene su cijelu trudnoću krvarile pa rode zivu i zdravu djecu. Nemojte se sikirati, vjerovatno ce sve biti uredu.

vjeruj da ne znam,nisam vala ni čuo za to
manekenka u penziji

#7016 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Sta god da je bitno je da su oboje dobro, a u bolnici se mora ostati radi predostrožnosti. Nemoj brinuti, opet je bolje da ako joj se, ne dao Bog opet desi krvarenje, ima stručnu pomoć na dohvat ruke.

kakavdanakneiskustvu

#7017 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Sta god da je bitno je da su oboje dobro, a u bolnici se mora ostati radi predostrožnosti. Nemoj brinuti, opet je bolje da ako joj se, ne dao Bog opet desi krvarenje, ima stručnu pomoć na dohvat ruke.

znam,znam,hvala
Burkina Faso

#7018 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Burkina Faso »

Moja preporuka za sve buduće mame koje ne žele da daju novac doktorima i osoblju je da muž bude prisutan na porodu.
Ne može vam ništa on pomoći, ali ćete izbjeći osjaćaj napuštenosti i bahatost osobolja koje niste počastili.
Muže je htio da bude na porodu, ali nismo znali da se trebaju neki brisevi uraditi par dana prije (da smo nekog počastili, ne bi vjerovatno ništa trebalo). :sad:
putujucidzindas

#7019 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Burkina Faso wrote:, ali nismo znali da se trebaju neki brisevi uraditi par dana prije (da smo nekog počastili, ne bi vjerovatno ništa trebalo). :sad:
Ne trebaju se ti neki brisevi uraditi radi doktora, vec radi vas, radi zdravlja vase i svih ostalih beba. ovo za briseve ti kazu i na pripremama za porod (vjezbama za trudnice) i bilo koji doktor kod kojeg odes u bolnicu.
Burkina Faso

#7020 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Burkina Faso »

Hm, da je neko nekad spomenuo riječ bris, mi bi to uradili, jer smo željeli da muž prisustvuje porodu iz više razloga.
Svejedno, sad je gotovo ...
Mis mekinjas

#7021 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

bavi wrote:
Jel postoji ikakava šansa za prirodan porod ili bar inducirani porod za dijabetičarke koje imaju +20 secer? Beba je zasad malo pufnasta za svoje sedmice, ali valjda ce uci u liniju do poroda :D :D :D Da li se ceka punih 40 sedmica do poroda?
Ja sam tip I. Sad 36+3. Ne zivim u Sa, vec u Zg. Kontrolisana trudnoca.
Inace vecini je zadnji rok za porod 38+1.
Ja cu roditi na carski samo jer je beba okrenuta na zadak. CTG nam je avantura. Ganjamo se po 10 minuta, a svaki dan mjerim
Inducirani porod bi bio da je beba se okrenula naglavacke. Doktori inace su to i predlozili jer je secer regulisan i prije trudnoce i sad je odlican. Nisam cula u bolnici da ikog sa neregulisanim secerom daju na inducirani. :roll:

Nama mislim da porod nije tolika drama. Kako su milioni rodili prirodno tako je isto i na carski odradjeno toga. Mislim da je sranje pricati da je nesto bolje od neceg. Ovo govorim kao neko ko je imao operaciju i znam da se covjek brzo oporavlja koliko slusa doktora.
Ja se vise sad pitam sta cu kad prodje porod pa budem na fizioloskoj, pa secer krene padati i rasti. Pripremicu slatko i polako.

A uostalom postoje doktori koji znaju svoj posao. Dok ih slusas ne bi trebalo biti problema. Ne znam kako je kod vas, ali tu gdje sam ja nema nepredvidjenih situacija. Ovdje doktori zaista znaju sta rade.
kakavdanakneiskustvu

#7022 Re: Trudnjače i porodilje online

je li pametno tražiti da supruga leži u sarajevu u bolnici,da čuva trudnoću?
blondina

#7023 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Zna li neko do kada se pije folna kiselina,kad sam bila kod doktora neki dan zaboravih ga pitat,inače sam 12 plus koji dan.
JanuaryJones

#7024 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

blondina wrote:Zna li neko do kada se pije folna kiselina,kad sam bila kod doktora neki dan zaboravih ga pitat,inače sam 12 plus koji dan.
Poželjno čitavu trudnoću ;) inače do 3 mjeseca. Ja pijem vitamine + folnu čitavu trudnoću i savjetuje se da nastavim tokom dojenja ;)

Sent from my iPad using Tapatalk
Mis mekinjas

#7025 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

blondina wrote:Zna li neko do kada se pije folna kiselina,kad sam bila kod doktora neki dan zaboravih ga pitat,inače sam 12 plus koji dan.
Kupi sebi Elevit ili Pronatal, imas sve tu i pij cijelu trudnocu. I poslije.
Post Reply