Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7001 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

čovječe jedva se orjentirah
drug_profi

#7002 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Black swan wrote:čovječe jedva se orjentirah
Image
So What!

#7003 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote:Gledam ovu sliku i na pamet mi pade ona nedavna rasprava na temi o autoputevima i krivudavoj cesti. Svi mi iz Sarajeva znamo da je izmedju najbližeg nebodera na pravoj Otoci i onih novih zgrada kod DZ veliki razmak, a do prodavnice Elpi koja se vidi na slici je 350 metara vazdusne linije.
Ovdje izgleda kao da su jedna kraj druge, a ova novogradnja kao da je prislonjena uz stare nebodere.
A od starog nebodera do ove novogradnje koja je okruzena skelama je ravno 400 metara.
A na fotografiji hotela ibis Styles, LOT 2c izgleda kao da mu prolazi ispod prozora, a Sarajevska obilaznica u pozadini djeluje kao da je udaljena jedno pola kilometra od hotela.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7004 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

dobar objektiv :mrgreen:

gledam maloprije vec se radi fasada na hotelu i dobar dio je postavljen... valjda da zatvore prije zime da mogu unutra raditi
drug_profi

#7005 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

To su efekti kad se koriste zum objektivi. Ove su fotografije šireg područja Otoke su vjerovatno slikane sa pozicije oko 1500 metara (pretpostavljam lokacija nove škole na Aneksu) od objekta u fokusu, sudeći prema azimutima aproximativno utvrđenim prema objektima koji se vide ispred. Onda objekt na 1000 metara i objekt na 1400 metara izgledaju gotovo jednako udaljeni, a zbog uvećanja gubi se perspektiva.

Edit: Možda je i sa pozicije oko Džamije u Vrbovskoj kad se preciznije podese uglovi, to je jedna od tački sa koje bi se mogla napraviti dobra fotografija.
So What!

#7006 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Gradnja kotlovnice na Otoci u završnoj fazi
Image

Preduzeće „Toplane“ privodi kraju radove na kotlovnici Alipašin Most 1 (AM1), čija je izgradnja započela u aprilu ove godine. Vrijednost investicije procjenjuje se na 4,6 miliona KM, a riječ je o najkompleksnijem i najvećem energetskom projektu u KS u posljednjih 25 godina.

Mašinska oprema

Direktor „Toplana“ Admir Džubur kazao je za „Avaz“ da je 90 posto radova već završeno te da će polovinom oktobra kotlovnica biti puštena u probni rad.

"Razvodna mreža već je urađena, sve je spojeno. Građevinski radovi koji se tiču kotlovnice i dimnjaka visine 63 metra su završeni. Urađena je i kompletna kotlovnica sa svom mašinskom opremom. Montirana su i dva kotla, a trenutno je u toku povezivanje elektroinstalacija, dok su svi ostali priključci završeni" – rekao je Džubur, naglasivši da je preostalo još da se uradi vanjsko uređenje.

Nakon što kotlovnica, izgrađena po najmodernijim svjetskim tehnologijama, bude puštena u rad, Džubur je kazao da će zagrijavati 300.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, tačnije 3.500 do 4.000 domaćinstava, zavisno od veličine stanova.

„Toplane“ će, prema njegovim riječima, imati apsolutnu kontrolu nad zagađenjem zraka u ovom dijelu grada.

"S ovom kotlovnicom neće se stvarati nova mala ložišta i nećemo imati nekontrolirano sagorijevanje zraka. S obzirom na to da se kotlovnica gradi u naselju Otoka, koje je jedno od najzagađenijih, implementacijom projekta spriječit će se daljnje zagađenje zraka na području Kantona" – rekao je Džubur.

Bez posade

Dodao je da je s ovom tehnikom planirano da kotlovnica radi bez posade, ali da će prvu sezonu raditi s određenim brojem ljudi dok se ne uhodaju u posao.

Kompletan projekt su, kako ističe, iznijeli radnici „Toplana“ te da taj rad nije ugrozio njihov posao na održavanju i pripremi sistema za narednu sezonu.

RP „Alipašin most 7“

Džubur je istakao da je završena i izgradnja magistralnog cjevovoda putem kojeg je predviđeno s kotlovnice AM1 snabdijevanje toplotnom energijom objekata u zoni koja je obuhvaćena Regulacionim planom „Alipašin most 7“. Također, završen je i priključni vrelovod za stambeno-poslovni objekt „Veneto Otoka“.
SA-C
Thorgerson

#7007 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

mk ultra wrote:dobar objektiv :mrgreen:

gledam maloprije vec se radi fasada na hotelu i dobar dio je postavljen... valjda da zatvore prije zime da mogu unutra raditi
Malo mi je cudna istocna i zapadna fasad hotela, sta je ono? Izgleda mi isto kao nedovrseno, ko da je samo omaltano, ugrubo...ne znam, ne svidja mi se. Mozda su namjerno tako i uradili, ako se bude hotel sirio da mogu jos dogradjivati...
So What!

#7008 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Otvoren park i dječije igralište u ulici Envera Šehovića
Tematski park opremljen je rekvizitima prilagođenim i djeci sa poteškoćama u razvoju

Image

Svečanim puštanjem balona u zrak, općinski načelnik Nedžad Koldžo zajedno sa mališanima iz obližnjih vrtića, te učenicima Centra „Vladimir Nazor“, u srijedu 26. septembra ove godine, otvorio je park i dječije igralište u ulici Envera Šehovića. Park je namijenjen djeci svih uzrasta i prilagođen djeci sa poteškoćama u razvoju, odnosno umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U ovom tematskom parku i igralištu je ugrađena meka gumena podloga – tartan koja omogućava sigurno igranje, a sadrži i zelenu površinu sa klupama i stolovima za odmor.

Od rekvizita su ugrađeni: klackalice i ljuljačke prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju, njihalica, vrtuljak, a sve prilagođeno djeci sa poteškoćama u razvoju.

Asfaltirane su i pješačke staze oko igrališta u stambenom bloku, te postavljeni novi stubovi javne rasvjete.

Ovaj park je prvi izgrađen od tri planirana u ulici Envera Šehovića, a za preostala dva urađena je projektna dokumentacija, te pribavljeno odobrenje za građenje.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 370.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je, u Budžetu za 2018. godinu, predvidjela značajna sredstva za izgradnju i uređenje parkovskih površina i igrališta.

Pokrenuta je i sprovedena javna nabavka za izgradnju dječijeg igrališta u ulici Behdžeta Mutevelića, te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora sa izvođačem radova.

U toku je i postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za sanaciju Šarenog parka na Trgu heroja, za šta je planirano 36.000 KM.

U toku je izrada projektne dokumentacije za uređenje parka sa rekonstrukcijom saobraćajnih površina u ul. Grbavička 18-36.

Pokrenuta je i sprovedena javna nabavka za opremanje dječijih i sportskih igrališta, a u okviru ugovora vrijednog 50.000 KM na igralištima u ulicama Aleja lipa, Porodice Ribar i Zmaja od Bosne bit će postavljena gumena podloga i rekviziti.

Potpisan je i ugovor za izgradnja sportske zaštitne podloge na igralištu u naselju Čengić Vila u vrijednosti 47.000 KM

Općina Novo Sarajevo potpisala je i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekata uređenja parkovskih površina na području općine sa KJKP «PARK» d.o.o. Sarajevo u vrijednosti oko 200.000 KM.
Općina Novo Sarajevo
Thorgerson

#7009 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

black64 wrote:
black64 wrote:sinula mi je neka ideja, pa ako ima neko stručan ili ne da kaže svoje mišljenje o tome

uglavnom, radi se o tramvajskoj liniji koja kod muzeja ne skreće već nastavlja pravo do skenderije gdje skreće prema Mis Ibrinoj ulici koja bi bila rezervisana većinom samo za tramvajski saobraćaj u oba pravca, uglavnom linija nastavlja ulicom Branilaca Sarajeva te Zelenih beretki gdje pored City Puba skreće ulicom Hadžiristića na glavnu cestu te kod Principovog se vraća na ulicu Zelenih beretki. Jedino bi možda bio problem oko ove "okretnice".
A sta je poenta ovog visemilionskog troska? Dakle, trebalo bi podici postojece sine, asfaltirati cestu, ovamo preurediti trasu, poloziti sine i to sve ljudima uraditi da im tramvaj tutnji ispod prozora. :roll:

Ne kontam, mislim ti mozda mislis da je ovo genijalna ideja, ali meni nije. Da ne kazem neku grublju rijec.

Kazes bila bi trasa rezervisana samo za tramvajski saobracaj? Pa tramvaj vec ima svoju traku u ovom dijelu grada. I nije moglo bolje biti rijeseno. Nema puno pjesackog prometa, i jos lijepo izgleda tramvaj pored rijeke. Na stranu sad nemogucnost izvedbe ovog tvog "prijedloga".
black64

#7010 Re: Sarajevo Construction

Post by black64 »

Thorgerson wrote:
black64 wrote:
black64 wrote:sinula mi je neka ideja, pa ako ima neko stručan ili ne da kaže svoje mišljenje o tome

uglavnom, radi se o tramvajskoj liniji koja kod muzeja ne skreće već nastavlja pravo do skenderije gdje skreće prema Mis Ibrinoj ulici koja bi bila rezervisana većinom samo za tramvajski saobraćaj u oba pravca, uglavnom linija nastavlja ulicom Branilaca Sarajeva te Zelenih beretki gdje pored City Puba skreće ulicom Hadžiristića na glavnu cestu te kod Principovog se vraća na ulicu Zelenih beretki. Jedino bi možda bio problem oko ove "okretnice".
A sta je poenta ovog visemilionskog troska? Dakle, trebalo bi podici postojece sine, asfaltirati cestu, ovamo preurediti trasu, poloziti sine i to sve ljudima uraditi da im tramvaj tutnji ispod prozora. :roll:

Ne kontam, mislim ti mozda mislis da je ovo genijalna ideja, ali meni nije. Da ne kazem neku grublju rijec.

Kazes bila bi trasa rezervisana samo za tramvajski saobracaj? Pa tramvaj vec ima svoju traku u ovom dijelu grada. I nije moglo bolje biti rijeseno. Nema puno pjesackog prometa, i jos lijepo izgleda tramvaj pored rijeke. Na stranu sad nemogucnost izvedbe ovog tvog "prijedloga".
radi dobijanja još jedne trake jer na velikom dijelu glavne ulice imamo samo jednu traku za automobilski saobraćaj, i zna se desiti da vožnja bilo tramvajem ili autom od sebilja do marin dvora traje i do 30-45 min
nisam rekao da je ideja genijalna niti bilo sta, vec jednostavno zanimalo me sta ostali misle o tome, jer ja bas malo znam o saobraćaju
Thorgerson

#7011 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

black64 wrote: radi dobijanja još jedne trake jer na velikom dijelu glavne ulice imamo samo jednu traku za automobilski saobraćaj,
nisam rekao da je ideja genijalna niti bilo sta, vec jednostavno zanimalo me sta ostali misle o tome, jer ja bas malo znam o saobraćaju
Nema potrebe za jos jednom trakom. Pa gore je ubjedljivo najmanja guzva. Dakle u odnosu na guzve kakve znaju biti na Pofalicima, Marijin Dvoru i Otoci guzve u Starom gradu su presmijesne.

Ono sto se treba raditi jeste da se pronadje nacin da se skroz saobracaj ukine, a ne da se pravi dodatna traka za automobile. :-) Samo to je tesko izvesti, jer treba ljudima koji zive dati alternatinve pravce, ali nije nemoguce. Ostaviti samo tramvaj i servisna vozila.
holowey

#7012 Re: Sarajevo Construction

Post by holowey »

meni se svidja kako je u istanbulu, duz istiklal ulice, uveden starinski tramvaj...
Image
ili na azijskoj strani nostalgicni tramvaj
Image
neka tako varijanta koja bi isla carsija-radiceva-mdvor ne bi bila losa, i jedino u tom slucaju bih podrzao tramvaj kroz radicevu...
drug_profi

#7013 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Žuta traka od pozorišta do Sebilja te nazad do Vječne je označena isprekidanom linijom. Koliko ja kontam tu je dozvoljeno koristenje i drugim vozilima osim vozila JGS, u slučaju kada treba skrenuti ili zaobići vozilo ispred koje skreće lijevo, parkira se, i sl.
Slucajni_TU

#7014 Re: Sarajevo Construction

Post by Slucajni_TU »

Sarajevo ce ostati kasaba ukoliko se ne produzi tramvaj do Dobrinje i Ilidze te mozda i Vogosce.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7015 Re: Sarajevo Construction

Post by Pitar sa Kariba »

Da pohvalim ko je god sihronizovao semafor na raskrsnici ulica Kotromanica izlaz na Hisetu. :thumbup:
Kako se malim stvarima moze dosta postici, Godinama izmedju 7:30 i 7:35 idem tim pravcem, znala se kolona uhvatiti u Kotromanica od Vrbanje mosta pa gore do izlaza. Ponekad je trebalo i 10 minuta da se stigne na Skenderiju. Sad funkcionise prefketno, barem u tom vremenskom periodu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7016 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Izgradnja pristupne saobracajnice
Image

Image

Image

Novi apartmani se rade i iznad pristupne ceste za ovu zelenu zgradu. Suma je posjecena, izravnana 2 nivoa za nove zgrade, jos jedan odmah tik uz Han (Dzekos izvodi) i jedan iznad malog kafica preko puta marsala (Neimari)

Ovi prvi apartmani raspadnuti
Noviji se neki fino drze, ostali prilicno zahrđali, otpada fasada, krovovi cure itd... 1300m NM nije sarajevskih 600...
BadBoy

#7017 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:
So What! wrote:Izgradnja SPO Dijamant (Alipašin Most) - 26. 09. 2018. @ SA-C

Image
Gledam ovu sliku i na pamet mi pade ona nedavna rasprava na temi o autoputevima i krivudavoj cesti. Svi mi iz Sarajeva znamo da je izmedju najbližeg nebodera na pravoj Otoci i onih novih zgrada kod DZ veliki razmak, a do prodavnice Elpi koja se vidi na slici je 350 metara vazdusne linije.
Ovdje izgleda kao da su jedna kraj druge, a ova novogradnja kao da je prislonjena uz stare nebodere.
A od starog nebodera do ove novogradnje koja je okruzena skelama je ravno 400 metara.
Ma ne znaju ljudi koliko telephoto objektiv "kompresuje" sliku. Ne mogu se preko 2D slike mjeriti udaljenosti u 3D prostoru. Jednostavno nemoguće :D
P308

#7018 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Je li se meni cini ili ovaj Dijamant bas i ne prati ono sto su nam prikazali na renderu? Ovo na slici je pretpostavljam ovaj najvisociji dio zgrade a na renderu mi izgleda kao da ce upravo taj dio biti skoro sav od stakla? Medjutim, gledajuci ovu sliku kao da su smanjili prozorske otvore? Isto tako su balkoni potpuno drugacijeg oblika? Mozda ja nesto pogresno gledam, sta vi mislite? :D
Inace ovaj render mi je odlican, i jedna mi je od ljepsih zgrada koje se grade u posljednje vrijeme tako da se nadam da ipak grijesim ...

Image
damsic

#7019 Re: Sarajevo Construction

Post by damsic »

P308 wrote:Je li se meni cini ili ovaj Dijamant bas i ne prati ono sto su nam prikazali na renderu? Ovo na slici je pretpostavljam ovaj najvisociji dio zgrade a na renderu mi izgleda kao da ce upravo taj dio biti skoro sav od stakla? Medjutim, gledajuci ovu sliku kao da su smanjili prozorske otvore? Isto tako su balkoni potpuno drugacijeg oblika? Mozda ja nesto pogresno gledam, sta vi mislite? :D
Inace ovaj render mi je odlican, i jedna mi je od ljepsih zgrada koje se grade u posljednje vrijeme tako da se nadam da ipak grijesim ...

Image
Dobro ti gledas...samo ovaj Dijamant odavno ne izgleda kao na renderu
Najvisi toranj je trebao da ima nepravilnu konstrukciju. da svaki sprat bude drugaciji...medjutim ovo sto grade nema veze sa renderom
Evo kako je trebao da izgleda

Image
thekupus

#7020 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Ne bih da vas prepadam, ali bojim se da

ni ovog drveća po krovu neće biti na kraju

:lol: :lol: :lol:
damsic

#7021 Re: Sarajevo Construction

Post by damsic »

thekupus wrote:Ne bih da vas prepadam, ali bojim se da

ni ovog drveća po krovu neće biti na kraju

:lol: :lol: :lol:
Ma kako oni odrade ove rendere i okolo oko zgrada, rekao bi covjek da je extra sve, super naselja sa zelenilom...a onda kada odes i vidis tipa Dijamant i onaj Sarajevfo Tower, okolo isto da su zgradu na sred deponije sagradili...nekakve barake, urusene gradjevine...
thekupus

#7022 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

koje barake vidis na slici?
JThomas

#7023 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

Pitar sa Kariba wrote:Da pohvalim ko je god sihronizovao semafor na raskrsnici ulica Kotromanica izlaz na Hisetu. :thumbup:
Kako se malim stvarima moze dosta postici, Godinama izmedju 7:30 i 7:35 idem tim pravcem, znala se kolona uhvatiti u Kotromanica od Vrbanje mosta pa gore do izlaza. Ponekad je trebalo i 10 minuta da se stigne na Skenderiju. Sad funkcionise prefketno, barem u tom vremenskom periodu.
ja idem jedno 40-45 min kasnije. može mi se :mrgreen: ali uvijek sam imao utisak da za vrijeme špice ustvari predugo pušta kotromanića na hisetu, a prekratko glavni (mnogo prometniji) krak. ustvari to mi je jedan od glavnih razloga što tuda (vilsonovim pa kotromanića, umjesto glavnom cijelo vrijeme) i idem.
P308

#7024 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

damsic wrote:
Dobro ti gledas...samo ovaj Dijamant odavno ne izgleda kao na renderu
Najvisi toranj je trebao da ima nepravilnu konstrukciju. da svaki sprat bude drugaciji...medjutim ovo sto grade nema veze sa renderom
Evo kako je trebao da izgleda
Bas sam sad razocaran, nadao sam se da grijesim. Jos ce staviti neku jeftinu fasadu i dobit cemo nesto slicno Venetu koji se gradi u neposrednoj blizini. :(
Logovan

#7025 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

thekupus wrote:koje barake vidis na slici?
Vala ima ih koliko hoćeš. Ono je strašno na šta liči, a 2018. godina, još malo nova godina, isto kao da je rat prije mjesec dana završio.
Post Reply