Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
biglebovski

#7001 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by biglebovski »

gozila555 wrote: 04/02/2025 14:19 Ja kao radnik primam sad 1700 u brutu ,al mi drzava uzima 700 i jos 17% PDV i poreza jos kroz gorivo i akcize, znaci preko 1200KM mi uzimaju ovi uhljebi.
Jedini cilj vlade je, kako trenutno stvari stoje, da sebi i svojim radnicima povećaju plate. Meni je drago da će sada onaj privatnik sa 70 miliona dobiti i 700 maraka plate morati plaćati 300 maraka više državi. Jesu ga sjebali, i neka su. :lol:
k4mi

#7002 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by k4mi »

Ateista wrote: 04/02/2025 14:38 Svi koji dobijaju dio u koverti, sad kad se malo poveca dio koji ide na karticu nece osjetiti povecanje plate ali ce osjetiti jednog dana za penziju jer ce biti uplaceno vise doprinosa.
samo sto nazalost kod nas nije sistem da se gleda koliko ti je uplaceno u fond, nego ti racunaju bodove.

Npr ako imas platu 1500 a prosjecna je 1500 tu godinu ti dobijes bod. A naredne godine ti imas platu 1500 a prosjecna je 2000 ti imas 0.75 bodova. Dakle dvije godine isto ti se uplacuje za penziju a drzava ti drugacije racuna.

Tako da ti sto sad ne osjete povecanje plate nece imati nesto velik efekat (a mozda cak i negativan, zavisno od slucaja do slucaja) ni na penziju jer ce automatski i prosjecna plata da skoci.
mishic

#7003 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

Inertnost građana u BiH je ključni razlog što vlast ovako komotno krši sve norme propise i zakone. Najnoviji primjer te inertnosti je bojkot trgovačkih lanaca. Ta inertnost je naročito izražena u Sarajevu jer lakše ustaju Tuzlaci, Zeničani, Krajišnici i dr. nego Sarajlije. A penzioneri su u toj inertnosti rekorderi. I da na ulici počnu skapavati od gladi ne bi se pokrenuli jer jednostavno nisu u stanju da se organizuju i umjesto vladinih poltrona postave svoje predstavnike na čelo.

No izgleda Nermin Nikšić će ih naučiti pameti.
gozila555

#7004 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

i sta imamo vise sta pricat,ova vlada je svoju nesposobnost pokazala u jablanici,da se nisu turci smilovali ni dan danas 80 metara pruge ne bi bilo zavrseno . a da ne pricamo sto jos niko nije odgovarao za ubistvo 20 ljudi u donjoj jablanici . a to sdp botovi nece da komentarisu,kao to im je ok .a da se to desilo pod sda vladom,pa to bi se dizale demonstracije,protesti,svi mediji bi brujali o tome. i zato drugovi i drugarice ne treba bit navijac ni jedne bh stranke,jer su to sve ublehasi i populisti.
znanje nemaju,samo im je bitna fotelja i velika plata .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7005 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

Brdo se odlomilo i s druge strane gdje nije bilo kamenoloma i palo je na nenaseljeno mjesto

Tesko je dokazazti smrti i kamenolom
Nijedan sudija nece dati bez dokaza presudu
Ozimician

#7006 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 04/02/2025 14:38 Ima ljudi koji su stvarno radili za manje od 1.000 i nisu dobijali nista u koverti, oni ce itekako osjetiti napredak.
Svi koji dobijaju dio u koverti, sad kad se malo poveca dio koji ide na karticu nece osjetiti povecanje plate ali ce osjetiti jednog dana za penziju jer ce biti uplaceno vise doprinosa.
Nekom se povecava topli obrok koji je vezan za prosjecnu platu.
Ko god je na budzetu ce imati povecanje jer su plate vezane za prosjecnu platu, a budzetlije nisu samo politicari sa ogormnim platama vec i obicni ljudi koji rade za normalne plate i ovo ce im znaciti. Vjerovatno ima i firmi koje imaju obracun na slican princip pa ce plate automatski rasti povecanjem prosjecne plate.
Penzije ce sigurno rasti zbog ovoga.
Mnogi kojima je bio problem kredit zbog koverte koja se ne prikazuje ce sada lakse moci dici kredit.

Onaj ko podigne cijene zbog ovoga bi ih svakako podigao, ko god misli da moze prodati svoj proizvod za vise para, njemu ne treba drugi razlog da digne cijene, ko vidi da ne ide mora spustati, minimalne plate su vise izgovor. Uostalom, rast cijena usluga zbog povecanja plata je normalan i to se zove rast standarda koji moze smetati samo robovlasnicima koji se bogate na jeftinoj radnoj snazi i nikom drugom.
Za penzije ne bih bio bas siguran, jer se kod nas ne gleda koliko si uplacivao, nego po bodovima, koji su u visini prosjecne plate.

Da je samo tebi kao pojedincu podignuta plata na racun, onda bi osjetio to na penziji, obzirom da je svima povecana i prosjecna ce tako vjestacki porasti, mnogi bi mogli da budu i u minusu glede penzije (u odnosu na ranije), tj. zapravo svi oni koji ne dobiju povecanje plate sada.
gozila555

#7007 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

Truba wrote: 04/02/2025 15:00 Brdo se odlomilo i s druge strane gdje nije bilo kamenoloma i palo je na nenaseljeno mjesto

kakav bolan dokaz,imao si ilegalan kamenolom iznad ljudskih glava.cuj dokaz hahahahah joj sdp botovi su gori od vucicevih :lol: :lol:
gozila555

#7008 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

Truba wrote: 04/02/2025 15:00 Brdo se odlomilo i s druge strane gdje nije bilo kamenoloma i palo je na nenaseljeno mjesto

dokazana je smrt od udaraca bas tog silnog kamenja sa kamenoloma,zar mozes ti takav necovjek i branit ovu nesposobnu vladu :? :? :?
biglebovski

#7009 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by biglebovski »

semsasuljakovic wrote: 04/02/2025 14:30

Kad na to uzmeš struju, vodu i ostale komunalije, pa država ti haman 1500 uzme lol.
Uzmu ti kao radniku opću vodnu naknadu (veća plata, veća i naknada naravno), i onda ti na to, državno komunalno preduzeće ispostavi račun za potrošenu vodu i na potrošeno ti država uzme 17% PDV-a. I opet jača kiša jednako poplava belaj moli građane za solidarnost a pare za upravljanje vodama otišle u tri pičke materine na auta državnim službenicima i nekakvu opremu kupljenu po trideset puta skupljoj cijeni od firme koju je, namjenski za tu nabavu, otvorio kum direktora čije pola porodice radi isto tako na buđetu jer je direktor jako sposoban pri kreiranju radnih mjesta.

Pravdeno, nema šta.
gozila555

#7010 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

biglebovski wrote: 04/02/2025 15:07
semsasuljakovic wrote: 04/02/2025 14:30

Kad na to uzmeš struju, vodu i ostale komunalije, pa država ti haman 1500 uzme lol.
Uzmu ti kao radniku opću vodnu naknadu (veća plata, veća i naknada naravno), i onda ti na to, državno komunalno preduzeće ispostavi račun za potrošenu vodu i na potrošeno ti država uzme 17% PDV-a. I opet jača kiša jednako poplava belaj moli građane za solidarnost a pare za upravljanje vodama otišle u tri pičke materine na auta državnim službenicima i nekakvu opremu kupljenu po trideset puta skupljoj cijeni od firme koju je, namjenski za tu nabavu, otvorio kum direktora čije pola porodice radi isto tako na buđetu jer je direktor jako sposoban pri kreiranju radnih mjesta.

Pravdeno, nema šta.
upravo to,citavo vrijeme uplacujemo za doprinose,stavka prirodne neserece i gle cuda taj fond prazan kad se dessila jablanica :-) jesul i za to privatnici krivi :? i naravno niko iz vlasti za to neodgovar,zato udri po privatnom realnom sektoru koji im donosi lovu a za uzvrat dobije jednu veliku K
zigson

#7011 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zigson »

Neko ko razmislja svojom glavom je jednostavno prozvan botom bez ikakvog ili uz opskurno netacno objasnjenje. :sax:
gozila555

#7012 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

i najsmjesnije jer sto vlada koristi najnovija auta a bh i dan danas prima donacije iz svijeta :-) fakat upravu je trump i mask,treba to zabranit,pa trosis lovu na luksuzna auta, a vamo glumis sirotinju pa primas donacije.
pemanapemani

#7013 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by pemanapemani »

Ne znam, na ovoj temi se naricalo kako ce za cestu i prugu trebati preko godinu dana.
Cesta za nekoliko dana, pruga za 4 mjeseca. Donacija, jebe mi se - cesta i pruga su u funkciji.

Ljudima treba napraviti kuce na sigurnom zemljistu i procesuirati vlasnika kamenoloma.

Vlada je morala puno bolje reagovati, ali da je totalno sranje, nije.

Neki dan na tv kontejnersko naselje prazno, dvije zene smjestene. Ljudi se smjestili kod rodjaka i prijatelja i nece u kontejnere.

Me znam.ko realan moze donijeti odluku da se krene u gradnju kuca tokom zime na zemljistu koje je poklopilo kliziste.

Na silu se zeli izjednaciti psohopatski cetnicki rezim u Srbiji sa totalno decentraliziranom FBiH.
Jablanica, Fojnica, Kiseljak, Buturovic polje... nisu isto sto i nadstresnica u Novom Sadu.
toska

#7014 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by toska »

k4mi wrote: 04/02/2025 14:35
gozila555 wrote: 04/02/2025 14:19
drug_profi wrote: 04/02/2025 14:17

Netačno.
Ja kao radnik primam sad 1700 u brutu ,al mi drzava uzima 700 i jos 17% PDV i poreza jos kroz gorivo i akcize, znaci preko 1200KM mi uzimaju ovi uhljebi.
na 1000KM potrosenih maksimalno ti je drzava na PDV uzela 145,3KM. A od tih 700 vecina opet tebi ide, dio kroz zdravstvo, dio kroz penziju.
Mi smo država pušača :D, meni i ostalim samo od cigara uzme oko 200Km na kutiju i po plus više od pola ( ne znam tačno) za gorivo.
shheff

#7015 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by shheff »

Uzimaju 700mil. od povećanja doprinosa, "vraćaju" 100mil. Budžet u kanalu. Posljedice bi se već trebale vidjeti do 1.maja.
gozila555

#7016 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

pemanapemani wrote: 04/02/2025 15:29 Ne znam, na ovoj temi se naricalo kako ce za cestu i prugu trebati preko godinu dana.
Cesta za nekoliko dana, pruga za 4 mjeseca. Donacija, jebe mi se - cesta i pruga su u funkciji.

Ljudima treba napraviti kuce na sigurnom zemljistu i procesuirati vlasnika kamenoloma.

Neki dan na tv kontejnersko naselje prazno, dvije zene smjestene. Ljudi se smjestili kod rodjaka i prijatelja i nece u kontejnere.

Me znam.ko realan moze donijeti odluku da se krene u gradnju kuca tokom zime na zemljistu koje je poklopilo kliziste.

Na silu se zeli izjednaciti psohopatski cetnicki rezim u Srbiji sa totalno decentraliziranom FBiH.
Jablanica, Fojnica, Kiseljak, Buturovic polje... nisu isto sto i nadstresnica u Novom Sadu.
jok nisu,halo ilegalan kamenolom iz nad sela ,ma mora da je dodik kriv za jablanicu. gdje utrosena lova od pomozi.ba i vlade r hrvatske ? ofirni ste sdp botovi. nista vi niste bolji od sda.samo imate jacu populisticku suplju pricu od njih.
gozila555

#7017 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

pa imaju rekordan priliv od pdv-a za 2024 godinu, i gdje ta lova ode,gdje silna lova otisla od akciza ??????? da nisu mozda i to privatnici pokrali :? :?
tramvajtrojka

#7018 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 04/02/2025 14:43
gozila555 wrote: 04/02/2025 14:19
drug_profi wrote: 04/02/2025 14:17

Netačno.
Ja kao radnik primam sad 1700 u brutu ,al mi drzava uzima 700 i jos 17% PDV i poreza jos kroz gorivo i akcize, znaci preko 1200KM mi uzimaju ovi uhljebi.
I gdje ti uzimaju više nego ranije?
Da zanemarimo laž da ti primaš 1000 sada.
Mislim da ti dobijaš sendvič.
ne uzimaju njemu nista vise jer je on u njemačkoj i glumi zabrinutog privrednika
pemanapemani

#7019 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by pemanapemani »

gozila555 wrote: 04/02/2025 15:32
pemanapemani wrote: 04/02/2025 15:29 Ne znam, na ovoj temi se naricalo kako ce za cestu i prugu trebati preko godinu dana.

jok nisu,halo ilegalan kamenolom iz nad sela ,ma mora da je dodik kriv za jablanicu. gdje utrosena lova od pomozi.ba i vlade r hrvatske ? ofirni ste sdp botovi. nista vi niste bolji od sda.samo imate jacu populisticku suplju pricu od njih.
Kamenolom je iznad sela vec 25 godina.

Lova od pomozi.ba je distribuirana lokalnim zajednicama i ugrozenim pojedincima, nisu je uplatili Vladi FBiH.

Za uplacena sredstva RH i istalih donatora treba podnijeti racune ko ih je dobio - opcina, entitet i drzava.

Ti sve referises Vladi FBiH.
Ateista

#7020 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Ateista »

k4mi wrote: 04/02/2025 14:47
Ateista wrote: 04/02/2025 14:38 Svi koji dobijaju dio u koverti, sad kad se malo poveca dio koji ide na karticu nece osjetiti povecanje plate ali ce osjetiti jednog dana za penziju jer ce biti uplaceno vise doprinosa.
samo sto nazalost kod nas nije sistem da se gleda koliko ti je uplaceno u fond, nego ti racunaju bodove.

Npr ako imas platu 1500 a prosjecna je 1500 tu godinu ti dobijes bod. A naredne godine ti imas platu 1500 a prosjecna je 2000 ti imas 0.75 bodova. Dakle dvije godine isto ti se uplacuje za penziju a drzava ti drugacije racuna.

Tako da ti sto sad ne osjete povecanje plate nece imati nesto velik efekat (a mozda cak i negativan, zavisno od slucaja do slucaja) ni na penziju jer ce automatski i prosjecna plata da skoci.
Ozimician wrote: 04/02/2025 15:03
Ateista wrote: 04/02/2025 14:38 Ima ljudi koji su stvarno radili za manje od 1.000 i nisu dobijali nista u koverti, oni ce itekako osjetiti napredak.
Svi koji dobijaju dio u koverti, sad kad se malo poveca dio koji ide na karticu nece osjetiti povecanje plate ali ce osjetiti jednog dana za penziju jer ce biti uplaceno vise doprinosa.
Ko god je na budzetu ce imati povecanje jer su plate vezane za prosjecnu platu, a budzetlije nisu samo politicari sa ogormnim platama vec i obicni ljudi koji rade za normalne plate i ovo ce im znaciti. Vjerovatno ima i firmi koje imaju obracun na slican princip pa ce plate automatski rasti povecanjem prosjecne plate.
Mnogi kojima je bio problem kredit zbog koverte koja se ne prikazuje ce sada lakse moci dici kredit.

Onaj ko podigne cijene zbog ovoga bi ih svakako podigao, ko god misli da moze prodati svoj proizvod za vise para, njemu ne treba drugi razlog da digne cijene, ko vidi da ne ide mora spustati, minimalne plate su vise izgovor. Uostalom, rast cijena usluga zbog povecanja plata je normalan i to se zove rast standarda koji moze smetati samo robovlasnicima koji se bogate na jeftinoj radnoj snazi i nikom drugom.
Za penzije ne bih bio bas siguran, jer se kod nas ne gleda koliko si uplacivao, nego po bodovima, koji su u visini prosjecne plate.

Da je samo tebi kao pojedincu podignuta plata na racun, onda bi osjetio to na penziji, obzirom da je svima povecana i prosjecna ce tako vjestacki porasti, mnogi bi mogli da budu i u minusu glede penzije (u odnosu na ranije), tj. zapravo svi oni koji ne dobiju povecanje plate sada.
:thumbup:
Nisam to znao, hvala na pojasnjenju.
Pretpostavljam da se to odnosi na doprinose i individualne penzije, ali svejedno je ocekivano da minimalna penzija poraste zbog prosjecne plate.
DaysleepeR

#7021 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

Ne hrani bota. Počeo je sa minimalcem, već je dogurao do Jablanice.
Samo sipa ukrug dezinformacije.
ne hrani bota.
DaysleepeR

#7022 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 04/02/2025 15:41
k4mi wrote: 04/02/2025 14:47

:thumbup:
Nisam to znao, hvala na pojasnjenju.
Pretpostavljam da se to odnosi na doprinose i individualne penzije, ali svejedno je ocekivano da minimalna penzija poraste zbog prosjecne plate.
To za penzije se gleda trenutno tako. Ne znači da se do kraja godine neće drugačije gledati, čemu upravo priprema može biti dizanje minimalca.
U pitanju je odron od lika koji je po upisima na forumu protiv bilo kakvog napretka države koju je napustio i živi u Njemačkoj.
Seljačka politika, kad meni nije bilo dobro dole pa sam morao da odem, neće vala nikom biti dobro.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7023 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

gozila555 wrote: 04/02/2025 15:05

kakav bolan dokaz,imao si ilegalan kamenolom iznad ljudskih glava.cuj dokaz hahahahah joj sdp botovi su gori od vucicevih :lol: :lol:
Nema dokaza da je kamenolom
gozila555

#7024 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by gozila555 »

Truba wrote: 04/02/2025 15:56
gozila555 wrote: 04/02/2025 15:05

Nema dokaza da je kamenolom
jok luna park bio,dva bagera gore bila cisto onako da bleje :-) :-)
-Chesterfield-

#7025 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by -Chesterfield- »

Prosječna neto plaća u službenim statistikama bila je vještački niska jer su mnogi radnici dio primanja dobivali „na ruke“ (u koverti), dok su im prijavljene plaće bile niže kako bi poslodavci plaćali manje poreza i doprinosa.
Post Reply