Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#7001 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

vi razumijete da danas ide i vss kadar ,da nije sve traka i baustela
Suzie Q

#7002 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Apropo povratnika, kakva je situacija u vasim zemljama s podrskom onima koji se vracaju? Znam bracni par iz Holandije koji su se vratili u Bosnu i dobili neku lovu od drzave radi toga. Sad ne znam dobivaju li na mjesecnoj bazi ili su dobili odjednom.
Nedavno sam gledala dokumentarac, Njemacka nekim Sandzaklijama odbila azil i kad su ih deportirali dali im lovu za odrziv povratak da kao urede kucu i pokrenu biznis. Cula sam da i skandinavske zemlje imaju takve stvari ali ne znam točno.
muha_sa

#7003 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:vi razumijete da danas ide i vss kadar ,da nije sve traka i baustela
i odma dobiju posAo u struci :?
ako je tako drago mi je cut
muha_sa

#7004 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Suzie Q wrote:Apropo povratnika, kakva je situacija u vasim zemljama s podrskom onima koji se vracaju? Znam bracni par iz Holandije koji su se vratili u Bosnu i dobili neku lovu od drzave radi toga. Sad ne znam dobivaju li na mjesecnoj bazi ili su dobili odjednom.
Nedavno sam gledala dokumentarac, Njemacka nekim Sandzaklijama odbila azil i kad su ih deportirali dali im lovu za odrziv povratak da kao urede kucu i pokrenu biznis. Cula sam da i skandinavske zemlje imaju takve stvari ali ne znam točno.
ko im je dao lovu :?
HAVANA

#7005 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

sumirprimus wrote:vi razumijete da danas ide i vss kadar ,da nije sve traka i baustela
Ma naravno da razumijemo,ja pricam o sebi i svojim.Bio je sretan ko ode s rukama i nogama a jel nk,sss il vss je nebitno bilo.Pocinjes sa dna.A sretnik si sto ikako pocinjes.Smijesno i ludo je da je mene spasilo sto sam bio ranjen,da nisam,pogino bi u nastavku garant.Sad ove generacije mogu ganjati te vss,mi smo ganjali goli zivot.Ovo je banja,sjedes i odes...
HAVANA

#7006 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:
Suzie Q wrote:Apropo povratnika, kakva je situacija u vasim zemljama s podrskom onima koji se vracaju? Znam bracni par iz Holandije koji su se vratili u Bosnu i dobili neku lovu od drzave radi toga. Sad ne znam dobivaju li na mjesecnoj bazi ili su dobili odjednom.
ko im je dao lovu :?
Zavrsio im vamo jedan sandzaklija preko angele.Bili zajedno na ekskurziji 68-me.
HAVANA

#7007 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

U holandiji je bilo vratis papire i dobijes kao neku penziju.Znam ih par ovde.
muha_sa

#7008 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
Ma naravno da razumijemo,ja pricam o sebi i svojim.Bio je sretan ko ode s rukama i nogama a jel nk,sss il vss je nebitno bilo.Pocinjes sa dna.A sretnik si sto ikako pocinjes.Smijesno i ludo je da je mene spasilo sto sam bio ranjen,da nisam,pogino bi u nastavku garant.Sad ove generacije mogu ganjati te vss,mi smo ganjali goli zivot.Ovo je banja,sjedes i odes...
i tražiš azil :D oni te odbiju i još ti dadnu lovu za održivi povratak i nešto malo da kucu središ :D

dadnu ti šup kartu u jednom pravcu i koju flašu vode cesmovace da imaš u putu :lol:
512MB

#7009 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Kolko znam u Svici ako dobacis do penzije i napustis zemlju dobijes nekih 100k CHF na lijepe oci, penziju naravno i dalje dobijas... Sad jel istina...
muha_sa

#7010 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

512MB wrote:Kolko znam u Svici ako dobacis do penzije i napustis zemlju dobijes nekih 100k CHF na lijepe oci, penziju naravno i dalje dobijas... Sad jel istina...
da je istina moj bi se šura sad vratio :lol:

ovo je dobro za azilante :thumbup: znam dosta nezaposlene raje--sad cu ih zvat nek se pokupe i drito Njemacka, cim udju prvi grad nek se prijave za azil :D budu par mjeseci u nekom centru--imat ce 3 odlicna obroka, dobijaju lovu da imaju za nekog sitnog troška :D kad ih odbiju a odbit ce ih 99,9 % dobit ce lovu za održivi povratak i ostat ce im da kupe kakvu malu garsonjeru il komad zemlje a mogu i kakav biznis pokrenut
Suzie Q

#7011 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Nije zajebancija, probat cu naci ako ima na internetu. Uglavnom se vodi polemika oko onih koji su se dobro integrirali i dobili odbijenice, mahom mlade obitelji. I troskovi deportacije i cijelog tog procesa su ogromni, a mnogi se nakon deportacije opet ilegalno vrate, pa je isplativije dati lovu da ostanu u svojim zemljama nego imati posla stalno s njima. Zato i Merkelica obilazi zemlje po Aziji i Africi gleda da tamo pokrece biznise i otvara radna mjesta kako ne bi dolazili ovamo.
muha_sa

#7012 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Suzie Q wrote:Nije zajebancija, probat cu naci ako ima na internetu. Uglavnom se vodi polemika oko onih koji su se dobro integrirali i dobili odbijenice, mahom mlade obitelji. I troskovi deportacije i cijelog tog procesa su ogromni, a mnogi se nakon d--eportacije opet ilegalno vrate, pa je isplativije dati lovu da ostanu u svojim zemljama nego imati posla stalno s njima. Zato i Merkelica obilazi zemlje po Aziji i Africi gleda da tamo pokrece biznise i otvara radna mjesta kako ne bi dolazili ovamo.
Znaš šta bi naše raje to iskoristilo--nema broja :-)

mi smo dosjetljivi a posebno kad treba nešto kraticom i davno bi se to provalilo :lol:
Blixen

#7013 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

HAVANA wrote: Ovo je jedna od vecih supljih prica.Zna se kako se reket placa i kako sebe dovedu do toga.Jos nikad nisam vidio da je nekom dosao i rekao sad ces mi dati pare.A da ne zna gdje je usao.I kod koga.I mogucu reakciju.Znam 3 kafane koje su placale a i znam kako su se doveli u tu situaciju.Sto ne udju kod onog turcina kod sebilja da uzmu reket? I kod mnooogih drugih.
ja ne znam kako se dodje u poziciju da se mora placati reket?
molim te objasni
Tomahawk11
Globalni moderator

#7014 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Čuj da ti objasni - to se plaća 8-)
uglavnomja

#7015 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

u skandinaviji dobiju samo kartu za avion i zabranu ulaska x godina
vjerovatno je svugdje isto

kakve pare za odbijeni azil :-)

pare su dobijale nase izbjeglice par godina poslije rata, sa regularnim izbjeglickim statusom, koji je nestao kad se rat zavrsio
Suzie Q

#7016 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Ispravak, nije Sandzak nego Kosovo. Evo prvi tekst koji mi je izbacilo. Znaci neke pokrajine za kosovare imaju posebne programe, snose troskove putovanja, troskove prijelaznog perioda 50€, smjestaja do 600€, troskove obrazovanja 500€ i samoodrzivost za biznis ideje do 3000€.
Znaci odnosi se na dobrovoljni povratak.

http://m.spiegel.de/politik/deutschland ... 79175.html

https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 1861278308
Last edited by Suzie Q on 06/03/2019 09:41, edited 2 times in total.
512MB

#7017 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

muha_sa wrote:
512MB wrote:Kolko znam u Svici ako dobacis do penzije i napustis zemlju dobijes nekih 100k CHF na lijepe oci, penziju naravno i dalje dobijas... Sad jel istina...

ovo je dobro za azilante :thumbup: znam dosta nezaposlene raje--sad cu ih zvat nek se pokupe i drito Njemacka, cim udju prvi grad nek se prijave za azil :D budu par mjeseci u nekom centru--imat ce 3 odlicna obroka, dobijaju lovu da imaju za nekog sitnog troška :D kad ih odbiju a odbit ce ih 99,9 % dobit ce lovu za održivi povratak i ostat ce im da kupe kakvu malu garsonjeru il komad zemlje a mogu i kakav biznis pokrenut
Jel tvoj sura docekao penziju u svici? I kolko dugo je radio tamo?
muha_sa

#7018 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Suzie Q wrote:Ispravak, nije Sandzak nego Kosovo. Evo prvi tekst koji mi je izbacilo. Znaci neke pokrajine za kosovare imaju posebne programe, snose troskove putovanja, troskove prijelaznog perioda 50€, smjestaja do 600€, troskove obrazovanja 500€ i samoodrzivost za biznis ideje do 3000€.
Znaci odnosi se na dobrovoljni povratak.

http://m.spiegel.de/politik/deutschland ... 79175.html

https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 1861278308
Suzie :)
Ko god dodje u neku od zemalja i traži azil znaci da je došo na svoju ruku :-) u 90% slucajeva to su neopravdani razlozi za traženje azila ( govorim o današnjem vremenu i ljudima sa naših prostora) što znaci da im slijedi šup karta i zabrana ulaska u zemlje evropske unije nekoliko godina
osobe koje imaju jedan od razloga (prijetnje po život njega i njegove porodice na nacionalnoj, vjerskoj il nekoj drugoj osnovi) podnose dokaze za to i onda se to provjerava i jal dobije jal ne dobije azil--ako ne dobije i njima šup karta u jednom pravcu
muha_sa

#7019 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

512MB wrote:
muha_sa wrote:

Jel tvoj sura docekao penziju u svici? I kolko dugo je radio tamo?
naravno da jeste--zar bih ga spominjo da nije :-) ima i kod nas jedno 3-5 godina staža--sve ostalo u Švici-tacnije, u Bazelu
512MB

#7020 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

muha_sa wrote: naravno da jeste--zar bih ga spominjo da nije :-) ima i kod nas jedno 3-5 godina staža--sve ostalo u Švici-tacnije, u Bazelu
Pa jel pomisljao na povratak u BiH?
uglavnomja

#7021 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

razlika je izmedju dobrovoljnog povratka ljudi koji su dobili papire i izgona ljudi koji su dobili odbijenicu za azil

inace, trazioci azila se ne mogu integrisati nigdje ni u sta, jer nemaju apsolutno nikakvav status koji im daje pravo na nesto vise od udisanja domaceg zraka, plus ne znaju jezik, nemaju para, nemaju mogucnost da se obrazuju, nemaju pravo da rade ... ne mogu imati telefon jer je svaki telefon vamo na ime, sa adresom i stalnim boravkom...

i azilanti imaju samo krov nad glavom i hranu i ono sto dobiju odjece, igracaka za djecu i sl.
nista pare

e, sad ko se "integrisao" na crno :D i zaradjivao pare bez placanja poreza - taj moze samo dozivotni izgon dobiti uz kaznu i za njega i za gazdu koji ga je placao na crno
konkretno u norveskoj je zadnjih godina gomila sandzaklija dobila izgon, nakon 10+ godina zivota ovdje, ilegalnog ... sakrili se od sistema, ali su ih nafatali na kraju
ili uhvate covjeka da je slagao nesto prije 10-20 godina, ozenio se, djeca pozavrsvala skole, on radi .. paf - izgon
puno je cudnih slucajeva, ali para nema u prici

i kosovo, jedini odobreni azil sa balkana u zadnjih 15-ak godina je jedno dijete sa kosova
sumirprimus

#7022 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

muha_sa wrote:
da muha care, vjerovo il ne al ima i tu raznih sluĆajeva :D
muha_sa

#7023 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:
muha_sa wrote:
da muha care, vjerovo il ne al ima i tu raznih sluĆajeva :D
Naravno :-D al se zna koja je to VSS :-D
sumirprimus

#7024 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

gdje ima volje ima i nacina :D
muha_sa

#7025 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:gdje ima volje ima i nacina :D
samo postavit sebi cilj i furat ka istom :thumbup:
najgori su seratori koji sjede i palamude a kurcem ne mrdaju da nešto promjene :-) još su gori oni koji misle da ih na zapadu neko jedva ceka raširenih ruku--da im dadnu dobro radno mjesto i dobru platu :-) treba se bogme oznojit i ledja podmetnut i ko je spreman na to nek fura i sretan mu put :thumbup:
malo je konjislava (jebo li ga njegov nick :lol: ) :-)
Post Reply