Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#7001 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

zovu iz Bijele ploče, ljudima tamo treba higijena najviše, ako vam je usput naletite do njih pa im nešto ostavite. Postoji jedan dijabetičar kojem treba aparat za inzulin, kaže ima sve ostalo
O'zone
Globalni moderator

#7002 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

COI Step by Step

Dragi/e prijatelji/ce i saradnici/ce
Step by step otvara centar za prikupljanje materijala za rad sa djecom koja su u prihvatnim centrima. Od materijala su nam potrebni: papiri, bojice, flomsteri, didaktika, slikovnice, dječje knjige...Svi koji žel da donesu materijal mogu to uraditi u naim prostorijam u Kralja Tvrtka 1 preko puta SCC (iznad Borova) radnim danom od 8-16h a vikendom po dogovoru. Potrebne su nam i informacije o broju djece u prihvatnim centrima širom BiH kako bismo mogli distribuirati materijale i pružiti neophodnu psihološku podršku. Takođe, neka nam se jave svi koji znaju koje su škole poplavljene, kako bismo mogli i za njih da organizujemo pomoć. Svaka informacija je dragocjena. Možete nam ostavljati informacije u inbox ili na telefone: 065/807-554 Miroslava, 062/332-990 Dželila 061/139-449 Nedim
eluna

#7003 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Drinski wrote:
jahhjer wrote:
O'zone wrote:

A ja mafije u pm... ako je istina naravno
Ma zanimljiv je ovaj Zlatan Latifovic organima gonjenja, a meni je glupa i prica da se hrana iz Bosne vozi da se prodaje na Kosovo.
selo kosovA ...... tako se zove selo u blizini maglaja ..... KOSOVA
O'zone
Globalni moderator

#7004 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

U Odžaku trebaju sredstva za higijenu, čizme, odjeću za djecu...
19. maj 2014. u 12:30
U prostorijama Srednje škole 'Pero Zečević' u Odžaku nalazi se oko 100 izbjeglica iz krajeva koji su ugroženi poplavama, klizištima, a također dio stradalnika smješten je kod rodbine i prijatelja.

Kako je za agenciju Fena rekao koordinator za humanitarnu pomoć Vjekoslav Vilić dosad je stiglo pet kamiona pomoći iz Sarajeva, Gradačca i inostranstva.
Međutim, još su im potrebni prije svega čizme, sredstava za higijenu, odjeća za djecu, hrana… Također potrebni su donji veš za sve uzraste, čarape, krpe za čišćenje, svijeće, šibice i upaljači, vreće za smeće, rukavice…

Oni koji žele donirati veće donacije i donacije koje stižu iz inozemstva mole se da se usmjere u malu dvoranu Srednje škole "Pero Zečević" i jave na broj telefona 063 446 466 (Vjekoslav Vilić)
sokkia

#7005 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sokkia »

u kakvoj septickoj jami živimo nismo ni svjesni.
civilna zaštita i policija u Travniku zatvorili most na Lašvi kod muzicke škole koji nije ni cenuo i tako stvorili nepotrebne probleme i haos u saobracaju.
kad sam nazvao policiju i pitao mogu li na vlastitu odgovornost prijeci dežurni policajac po imenu Puđa Vlado mi doslovno kaže
"ti imaš problema sa inteligencijom" :(
nisam mogao vjerovati kome su dali da štiti red i zakon.ovo je za jednu prijavicu unutarnjoj kontroli mada znam da mu nece ništa. :(
Not My Idea

#7006 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Not My Idea »

Nas par forumasa ide sutra,imamo kombi. Ako imate nesto donirat,javite se. Nisam prevarant,kunem se :D
Pitarrr82

#7007 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pitarrr82 »

J.P.Montoya

#7008 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by J.P.Montoya »

bach wrote:Sa profila Emele Burdžović
BITNO!
PRVA STVAR: Maglaj moli za KREČ! Jako je puno mrtvih životinja i šire se infekcije koje se moraju neutralizovati!
DRUGA STVAR: Oštro osuđujemo sva službena policijska lica koja po gradu Sarajevu zaustavljaju automobile nakrcane namirnicima i naplaćuju kazne! Sramota!
TREĆA STVAR: IMAMO PREVOZ, FALI NAM DONACIJA! Konzervirana hrana, higijena, gumene čizme, lopate, rukavice, deke, odjeća je najmanje potrebna!
ŠIRI DALJE!

Evo razmišjam da napunim auto i krenem prema Semizovcu / varešu, Olovu / Maglaju / Zavidovičima i drot me ngdeje zaustavi i napiše mi kaznu iz ćeifa...???
ako su drotovi takvi hajvazi...vi fino potpisete da ne priznajete odgovornost na prekršajnom nalogu, i onda na sud neka drotovi dokazuju...
vatrogasac

#7009 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vatrogasac »

Pismonosa wrote:
O'zone wrote:
Ljudi donosite stvari u Kriterion! Skuplja se do 19 sati, kombiji idu za Odzak i Samac. Fali svega, hrane, lijekova, higijenskih sredstava!
Ugroženi iz Orašja i Šamca mogu se obratiti na broj 035-816-985. Od petka pripremljen je prihvatni centar.

Image
Havatar

#7010 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

.
Last edited by Havatar on 19/05/2014 13:57, edited 1 time in total.
Oligarh

#7011 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Oligarh »

Život je nama komplikovan već odavno. Ko da je nama stalo do milijarde EUR:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=849958
NeenaSa

#7012 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NeenaSa »

VenomousV wrote:pise nosi u kosovu, ne na kosovo ili u kosovo... mozda je "kosova" neka radnja, dio grada ili nesto, veze nemam :roll:
stid me pitati, ali moram jer me zanima, sta je sa zivotinjama?
i kakva je situacija sa grobljima nakon poplava?
:facepalm: x 3 za prvo pitanje.
:facepalm: x 2 za drugo.
:facepalm: za tretje.
Sad da ti velim, ustvari pitam, gdje su tvoji prioriteti?
Havatar

#7013 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

]Zenica: Uhapšene dvije osobe koje su pljačkale imovinu građana ugorženih poplavama

Inspektori kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona tokom jučerašnjeg dana lišili su slobode dvije osobe zbog osnova sumnje da su sudjelovali u izvršenju imovinskih delikata.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140519089

Stručnjaci EU stigli u pomoć Bosni i Hercegovini

U Sarajevo je doputovao tim Civilne zaštite EU, nakon što je BiH, posredstvom Centra za koordinaciju hitnih intervencija EU, uputila zahtjev za Mehanizam civilne zaštite EU.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnja ... /140519086

Crnogorci prikupili 100.000 eura pomoći za BiH i Srbiju

Korisnici mobilne mreže "Telekoma", "Telenora" i "M:tela" u Crnoj Gori do sada su poslali 98.902 SMS poruke na broj 14543 i tako prikupili oko 100.000 eura pomoći za Srbiju i BiH koje je zadesila poplava.

http://www.klix.ba/vijesti/regija/crnog ... /140519078[/quote]
O'zone
Globalni moderator

#7014 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Traži se aktiviranje preko 4 miliona KM za saniranje šteta
Ponedjeljak, 19 Maj 2014 13:25 | Autor Indira Arnaut

Komisija za poljoprivrede, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupština TK danas je na hitnoj sjednici zatražila da se u na raspolaganje stave novčana sredstva Civilne zaštite u iznosu od preko četiri miliona KM.

Zatraženo je i hitno aktiviranje kantonalnih i federalnih robnih rezevri, jer je veliki broj žitnih polja poplavljen i postoji velika vjerovatnoća da će u narednom periodu doći do pokupljenja osnovnih životnih namirnica prije svega brašna. Zatražen je i hitan rebalans Budžet TK, kako bi se novčana sredstva preusmjerila na osposobljavanje putne komunikacije te kako bi se osobama na vrijeme mogla dostaviti hrana i voda. Praksa je pokazala da nakon velikih poplava dolaze suše, grad i zemljotresi, zbog čega već sada treba poduzimati preventivne mjere.
dječak sa šibicama

#7015 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Drinski wrote:
jahhjer wrote:
O'zone wrote:

A ja mafije u pm... ako je istina naravno
Ma zanimljiv je ovaj Zlatan Latifovic organima gonjenja, a meni je glupa i prica da se hrana iz Bosne vozi da se prodaje na Kosovo.
Ne znas o cemu pricas, pored Maglaja postoji selo KosovA.
dječak sa šibicama

#7016 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Not My Idea wrote:Nas par forumasa ide sutra,imamo kombi. Ako imate nesto donirat,javite se. Nisam prevarant,kunem se :D
Nije, potvrdjujem :D
O'zone
Globalni moderator

#7017 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Apel struci da pomogne u borbi s klizištima u Tuzli
Ponedjeljak, 19 Maj 2014 12:36 | Autor Dino Durmić

aklizistebrdoGeološki stručnjak Izet Žigić koji koordinira timom za rješavanje problematike klizišta na području općine Tuzla, apelira da eksperti u ovoj oblasti, kojih, kaže, ima u većem dijelu Bosne i Hercegovine, dobrovoljno pomognu u borbi s klizištima tamo gdje se plavni talas povlači nakon katastrofalnog plavljenja velikog područja BiH.

- U Tuzlanskom kantonu - a slično je svuda gdje su glinoviti te glinovito-pjeskoviti sedimeneti tla - nakon plavnog talasa uslijedila je ili će tek stići prateća nevolja - talas klizišta - upozorio je Žigić u izjavi Agenciji Fena apelirajući struci da pomogne tamo gdje treba u teškom trenutku.

Trenutno je na terenu u tuzlanskom prigradskom naselju Crno Blato, gdje stotinjak dobrovoljaca, građana Tuzle, pod nadzorom stručnjaka, kopa kanale pokušavajući navesti vodu iz nakupljenih jezeraca s takozvanih "čela klizišta" u potok. Cilj je isušivanje tla na ovom možda najvećem klizištu koje se dosad pojavilo u BiH.

Na terenu su i građevinske mašine.

Žigić ističe da je u općini Tuzla formirano 12 volonterskih timova u kojima su i vrlo stručni ljudi što pokušavaju staviti pod kontrolu procese koji se nakon prolaska plavnog talasa dešavaju s tlom.

Po preporuci eksperata, iz naselja Crno Blato je u obližnju školu evakuirano stanovništvo iz svih 200 kuća od kojih je 15 potpuno srušeno.

- Više od 1.500, što novih što starih klizišta, pojavilo se u Tuzlanskom kantonu a od toga 600 na području Tuzle - rekao je u izjavi za Fenu inženjer geologije Izet Žigić.
Drinski

#7018 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

dječak sa šibicama wrote: Ne znas o cemu pricas, pored Maglaja postoji selo KosovA.
A jel tacno da je Zlatan inace prevarant?
moa

#7019 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by moa »

Ljudima u zenici tj u okolnim mjestima najvise treba stedstava za higijenu, vitamini i klopa za bebace.

Covjek je na terenu i evo br. +387 603104096 admir
O'zone
Globalni moderator

#7020 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

"Treba raje u upravnoj zgradi KSC Vogošća da pomognu sa prikupljanjem pomoći. Ako ima raje da su slobodni, dođite i pomozite."

Javite se na 062 254 890 ako trebaju upute kako doći do mjesta
VenomousV

#7021 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VenomousV »

NeenaSa wrote:
VenomousV wrote:pise nosi u kosovu, ne na kosovo ili u kosovo... mozda je "kosova" neka radnja, dio grada ili nesto, veze nemam :roll:
i kakva je situacija sa grobljima nakon poplava?
:facepalm: x 3 za prvo pitanje.
:facepalm: x 2 za drugo.
:facepalm: za tretje.
Sad da ti velim, ustvari pitam, gdje su tvoji prioriteti?
dje ti vidis trece pitanje? :-?

o ljudima se dobivaju redovno ovdje infomracije i o tome sta je potrebno kako bi se pomoglo
meni su zivotinje bitne kao i ljudi a mislim da imam pravo da pitam makar mi niko nista ne odgovorio i rek'o da sam debil :roll:

za groblja pitam zbog ogromnih bujica usljed kojih je moglo doci do unistavanja istih i eventualno (u nekom najgorem obliku) pomjeranja sanduka sa kostima pa me interesuje da li se to zaista moglo dogoditi ili pretjerujem kad mi je to palo na pamet
O'zone
Globalni moderator

#7022 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Mina Basic
4 mins

Razgovarala sam sa svojima u maglaju prije pola sata tih pola sata mi je trebalo da dodjem sebi velika sramota ja ovdje hodam od merhamwta do maltezera da bi skupila hrane vfakticki prosim za pomoc po opstini da se pomogne maglaju a moja famelija koja zivi u ulici Ilijasa Smajlagica nema sta da jede pa to je sramota velika samo su dobila jedan hljeb jednu pastetu jedan litar mlijeka i jednu flasu vode samo da vidim koji guzonja mi nece dati kad krenem odavde da odem sa kamijonom u tu ulicu zahvaljzjem se
O'zone
Globalni moderator

#7023 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Sava probila nasip u Prudu i počela plaviti okolna sela
Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema "Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo", na području Odžačke Posavine u Prudu, probijen je nasip na dva mjesta.
Aktivne su mjere vanredne odbrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine

Prvi proboj nasipa dužine je 15 do 20 metara, a drugi oko 30 metar. Voda ističe u branjeno područje i poplavila je naselja Prud, Zorice, Trnjak, Vojskova, Svilaj i Novi Grad, u površini od oko 90 km2. U toku je formiranje druge linije odbrane.

Na području Srednje Posavine uslijed probijanja nasipa na lokaciji Kopanica poplavljena su naselja Kopanice i Vidovice. Oružane snage BiH pokušvaju sanirati probijeni nasip, saopćeno je iz Agencije.

U posljednja četiri sata zabilježene su promjene nivoa na vodotocima rijeka Bosna, Spreča, Vrbas, Drina, Una Sana, Sanica i Sava.

Aktivne su mjere vanredne odbrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.
crnoplavo

#7024 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by crnoplavo »

VenomousV wrote:

nema te sta bit stid pitat jer mnogima te zivotinje predstavljaju izvor sredstava za zivot , cinjenica je da je mnogo stoke, a o peradi da i ne govorim, izginulo, osim toga otislo je dosta stocne hrane, pa covjek ako je i izvuko zivotinje nema hrane (juce je bio negdje video iz posavine...
O'zone
Globalni moderator

#7025 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image
Post Reply