Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tkd

#701 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Tako je kolega ;-)

Historija se stalno ponavlja. Ako pratiš fudbal, jesi li upratio kako na utakmici Crvene Zvezde, popularne Delije imaju zastavu grba Kotromanića i viore s njim ponosno :lol:

Upravo nas to "zeza". Ljudi u nas ne čitaju, upijaju ono što im drugi serviraju , od medija pa nadalje. Baš ironično da se ličnost poput Lovrenovića našla na mjestu ministra kulture ako se ne varam. On, koji pljuje po mnogome što je bosansko, on koji govori o stećcima kao srpske i hrvatske baštine . :lol:

Kako god, ne smiješ to spomenuti , odmah te proglase mrziteljem Hrvata i Srba, a vjeruj mi ne mrzim ama baš nikoga. Ja samo želim istinu, a ne da nam drugi plasiraju laž i da odmah narod slijepo vjeruje u to. Koliko ti je samo primjera, upravo za Bosnu da se historija ponavlja. Kako smo samo naivan narod.
zović

#702 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

Tkd wrote:Tako je kolega ;-)

Historija se stalno ponavlja. Ako pratiš fudbal, jesi li upratio kako na utakmici Crvene Zvezde, popularne Delije imaju zastavu grba Kotromanića i viore s njim ponosno :lol:

Upravo nas to "zeza". Ljudi u nas ne čitaju, upijaju ono što im drugi serviraju , od medija pa nadalje. Baš ironično da se ličnost poput Lovrenovića našla na mjestu ministra kulture ako se ne varam. On, koji pljuje po mnogome što je bosansko, on koji govori o stećcima kao srpske i hrvatske baštine . :lol:

Kako god, ne smiješ to spomenuti , odmah te proglase mrziteljem Hrvata i Srba, a vjeruj mi ne mrzim ama baš nikoga. Ja samo želim istinu, a ne da nam drugi plasiraju laž i da odmah narod slijepo vjeruje u to. Koliko ti je samo primjera, upravo za Bosnu da se historija ponavlja. Kako smo samo naivan narod.

Kolega da stećci nisu samo baština bosanskih krstjana poznata je stvar no u tkz. nacionalnu problematiku Bosne onoga vremena ne može se ulaziti preko njih niti sam ja to htio!
Menkic1235

#703 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Budimo malo tolerantniji prema Lovrenovicu. Ipak je on jedini doktor nauka historije koji je doktorirao na stranim fakultetima i koji je u svijetu poznat. Enver Imamovic i Muhamed Filipovic su publicisti historicari koji su produkt politike i to svi znamo. Znaci mi bolje og Lovrenovica nemamo.

Sta je Lovrenovic mislio kada je rekao da su "Steci i Hrvatska i Srpska i Bosanska bastina?" On je mislio da se ti steci nalaze i na podruciju Hrvatske i Srbije ---> Jer su i tamo bosanski vitezovi ginuli i ostavljali svoje kosti!

Pa zar je mogao drugacije tvrditi? U svojoj knjizi "sveta kruna Ugarska i sveta kruna bosanska" on sve te bitke gdje su bosanski vojnici ostavljali kosti u detaljima opisuje. Za Vranu opisuje trambuseje koje su koristeni i kupljeni i opsuje gdje su kupljeni itd. Bitka za:

1) Split
2)Vranu
3)Klis
4) Dobru Kucu
5)Trogir
6)Ostrovicu

A koje se nalaze na teritoriju Hrvatske... on te bitke jasno opisuje. On je jedini koji je dokazao da je Bosanska Crkva okrunila Bosanskog kralja. A ove Alijine historicare poput Envera Imamovica to ne zanima... njih samo zanima da im SDA ispod stola da nekih 20.000 maraka jer su napisali opet nesto o "Bogomilima koji su se sunetili".

Znaci Lovrenovic je nas jedini historicar. Steci su produkt Bosanske drzave i to Lovrenovic kao niko drugi ne pokazuje u svojoj knjizi. Ali Bosanska drzava je se protezala do Korcule i duboku u Crnu Goru. Bosansku drzavu su sluzili i Hrvati:

Hrvoje Vukcic Hrvatinic--- > Jedan od najvecih vojvoda.

I Srbi:

Vlatko Vukcic ---> Njega je Tvrtko proglasio vojvodom Dalmacije i Hrvatsle!

--------------------------------
Znaci ne pljuvati po Lovrenovicu. On je nas kralj! Samo SDA-ovci zele sve sto malo odstupa da prestavi kao neprijatelja. I tako ce u BiH za 20 godina ostati samo oni najneobrazovaniji i oni obrazovaniji ljudi koji "glume ogrome muslimane" da bi zadrzali poziciju na poslu i u drustvu.

Mnogo veci problem od Lovrenovica je sto Srpski i Hrvatski Lobij ovdje na zapadu ne dozvoljava da se na dnevnicima i u medijima Bosnjaci nazivaju Bosnjacima. Jos uvijek je "muslimani" na Nizozmeskoj, Belgiskoj, BBC, CNN i Njemackoj televiziji. Sastao sam se sa Twan Huisom; redactorom stare NOVA programa (Nizozemske najgledanijeg programa bivseg) I on mi je rekao da po protokulo on mora da Bosnjake ipak naziva muslimanima.

Image
Tkd

#704 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Muhamed Filipović , daleko najveći intektualac i historičar BiH. Mnogima smeta jer govori onako kako jest, što bi neki rekli trn u oku .
Salih Jalimam koji je meni predavao srednji vijek i što se toga tiče Lovrenović mu nije ni blizu ;-)

Druga stvar je što neki misli da je bolje tuđe govno nego domaća pita.
Menkic1235

#705 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Lovrenovic je Bosnjak katolicke vjere. Sada znam zast ovas ovdje na zapadu nazivaju muslimanima; zato sto vi to i jeste. Jos nemate nacionalni identitet,
warna 1444

#706 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Menkiću, ajd ti to reci Hrvatu u Bosni da je Bošnjak, i Srbinu, oba će ti oka izvaditi, nemoj da pišeš o Bosni, kada već kažeš da nisi ovdje trenutno, isto bi to bilo kada bih ja pisao o Austriji iz Bosne, oni su demokratski dobili pravo da se izjasne šta su, pa taman da se izjasne da su Indijanci, Indijanci su, imalo to ili ne historijsku pozadinu i dokaze za takvo nešto
majstorina

#707 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by majstorina »

sarajlija_ba wrote:Zašto Srbi i SANU žele da prisvoje istoriju srednjovjekovne Bosne ?
Kad pogledate stablo vladara u srednjovjekovnoj Bosni jasno je da istorija Bosne ima sve atribute državnosti.
Čak se zna ko se s bosanskog dvora ženio kojom evropskom princezom a ko se udavao za kojeg evropskog princa.

S druge strane pogledajte istorijski fakt srednjovjekovne Srbije:
V. Ćorovic, „Istorija srpskog naroda“:
„Otac Nemanjin izgleda da se zvao Zavida; koliko se dosad zna,..“

Ne znaju ni ko im je napravio Nemanju a kunu se u njega...
E, zato treba ubijediti Bošnjake da su Slaveni, da je Bosna starosrpska država...bla, bla, bla...
A kad se krene sa ubjeđivanjem eto ti i Hrvata da i oni ubijede Bošnjake...

Ne kaže se džaba da je istorija učiteljica života. Od cvetković-Maček preko Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban do Dodik-Čović.

Ha ya...
Pusti Zavidu i Nemanju, nego reci nam nešto o Kulinovom babi !
Menkic1235

#708 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

warna 1444 wrote:Menkiću, ajd ti to reci Hrvatu u Bosni da je Bošnjak, i Srbinu, oba će ti oka izvaditi, nemoj da pišeš o Bosni, kada već kažeš da nisi ovdje trenutno, isto bi to bilo kada bih ja pisao o Austriji iz Bosne, oni su demokratski dobili pravo da se izjasne šta su, pa taman da se izjasne da su Indijanci, Indijanci su, imalo to ili ne historijsku pozadinu i dokaze za takvo nešto

U nacionalnom smislu oni su Hrvati jer se neki tako osjecaju. Ali njihova krv i etnicka pripadnost je Bosnjacka. To nije stvar izbora.
warna 1444

#709 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Bitno je kako se oni osjećaju, a ne šta im teče u venama
Da se ne osjećaju kako se osjećaju, ja i ti o ovome ne bi ni pisali, mnoge stvari ne bi ni sanjali, a kamo li doživjeli
Bosančina

#710 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:

Kolega da stećci nisu samo baština bosanskih krstjana poznata je stvar no u tkz. nacionalnu problematiku Bosne onoga vremena ne može se ulaziti preko njih niti sam ja to htio!
a ko jadan tvrdi da su baština KRSTJANA
oni su baština BOSANACA I VLAHA, koji su potomci starorimskog stanovništva koje je živjelo na području Balkana i Bosne i koje je dolaskom slavena..slavenizirano, ali su zadržali neke svoje tradicije, između ostalog i klesanje stećaka !!! da li su Bosanci i Vlasi bili vjere bosanske, pravoslavne ili katoličke ili čak muslimanske, sasvim nebitno, religija se mijenjala po potrebi ili prinudi
glavno je da srbi i hrvati NISU klesali stećke, jer nijedna jedini jebeni stećak se ne nalazi na području smedervske despotovine u koju su pobjegli poslije kosovske bitke, jednako kao i hrvati u području današnje zagrebačke županije, PREKO KUPE, u koju su takođe pobjegli od turaka, i ništa ih nije sprečavalo da nastave tradiciju klesanja stećaka, da su je već imali, ali NISU, dok su na primjer Bosanci nastavili klesat stećke čak i po prelasku na islam, pa ima bezbroj primjera muslimanskih nišana sa simbolikom stećaka

Image
Image
ImageImage
ImageImage
Menkic1235

#711 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Predobre slike Bosanica. Ovo je svakako dokaz da su se Bosanci kada su prelazili na Islam drzali nekih svojih tradicija.

Imasli jos ovakvih nisana? Mislim slika?
Bosančina

#712 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Menkic1235 wrote:Predobre slike Bosanica. Ovo je svakako dokaz da su se Bosanci kada su prelazili na Islam drzali nekih svojih tradicija.

Imasli jos ovakvih nisana? Mislim slika?
čitav tema od 20tak postova o tome, pajdo klikni
kao i vrlo važna tema, OTKUD KRST na stećcima ?? klikni
Menkic1235

#713 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Image

Wow ovo je za mene totalno novo. Obratite paznju na ovog lika na nisanu kako dize ruku. I onda usporedite to sa ovim stecima 30 kilometara od Dubrovnika vazduzne daljine:

Image
zović

#714 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

Bosančina wrote:
zović wrote:

a ko jadan tvrdi da su baština KRSTJANA
oni su baština BOSANACA I VLAHA, koji su potomci starorimskog stanovništva koje je živjelo na području Balkana i Bosne i koje je dolaskom slavena..slavenizirano, ali su zadržali neke svoje tradicije, između ostalog i klesanje stećaka !!! da li su Bosanci i Vlasi bili vjere bosanske, pravoslavne ili katoličke ili čak muslimanske, sasvim nebitno, religija se mijenjala po potrebi ili prinudi
glavno je da srbi i hrvati NISU klesali stećke, jer nijedna jedini jebeni stećak se ne nalazi na području smedervske despotovine u koju su pobjegli poslije kosovske bitke, jednako kao i hrvati u području današnje zagrebačke županije, PREKO KUPE, u koju su takođe pobjegli od turaka, i ništa ih nije sprečavalo da nastave tradiciju klesanja stećaka, da su je već imali, ali NISU, dok su na primjer Bosanci nastavili klesat stećke čak i po prelasku na islam, pa ima bezbroj primjera muslimanskih nišana sa simbolikom stećaka

Image
Image
ImageImage
ImageImage

Neki stari staroslavenski običaji ioš iz vremena prije islama u bosni kod ukopa pokojnika su se zadržali i danas kod bosanskih muslimana ,neovisno o kamenim spavačima!

Poznato mi je da su stećke radili bosanski krstjani i katolici a vrlo malo pravoslavci jer ih je u Bosni bilo vrlo malo,no kao što ti tvrdiš da su to bili Bošnjaci ja mislim da su to bili Hrvati ,a eto do sada nisam vidio stećak Hrvata muslimanske vjere ali ti priča ima logike! :-D
Baš ti hvala!
Bosančina

#715 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote: ja mislim da su to bili Hrvati ,a eto do sada nisam vidio stećak Hrvata muslimanske vjere ali ti priča ima logike! :-D
Baš ti hvala!
ej, pa jebemu miša, kako nema nijednog jedinog jebenog stećka, gore preko Kupe :lol: đe su PRAVI hravti razgulili pred turcima
zović

#716 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

Bosančina wrote:
zović wrote: ja mislim da su to bili Hrvati ,a eto do sada nisam vidio stećak Hrvata muslimanske vjere ali ti priča ima logike! :-D
Baš ti hvala!
ej, pa jebemu miša, kako nema nijednog jedinog jebenog stećka, gore preko Kupe :lol: đe su PRAVI hravti razgulili pred turcima
Vlašku teoriju o stećcima iznjela je engleska arheologinja Mariane Wenzel ali nju gotovo nitko ne razumije ozbiljno zato što su Vlasi doseljenici u BIH u 15st. pa naovamo.
O ni u svojim starim Balkanskim postojbinama nigdje nisu koristili sličan način ukopa,nego su taj običaj zatekli u Bosni.
U ostalom oni su živjeli polunomadski baveći se stočarstvom i prenosom robe i dobara.
Na b.h. stećcima nigdje u likovnim uresima ne dolazi do izražaja vlaški stočarski i prenosnički život ,napose nigdje nije prikazan tovarni konj ili mazga sa samarom.Na stećcima su prikazani jahaći konji,prizori iz lova na jelene,srne veprove medvjede..plesovi i turnirske viteške igre..Na njima je često prisutan romanski i gotički slog,dakle zapadni ures.
To je sve moglo raditi samo domaće plemstvo a ne Vlasi
Bosančina

#717 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:
Bosančina wrote:
Baš ti hvala!
Vlašku teoriju o stećcima iznjela je engleska arheologinja Mariane Wenzel ali nju gotovo nitko ne razumije ozbiljno zato što su Vlasi doseljenici u BIH u 15st. pa naovamo.
O ni u svojim starim Balkanskim postojbinama nigdje nisu koristili sličan način ukopa,nego su taj običaj zatekli u Bosni.
U ostalom oni su živjeli polunomadski baveći se stočarstvom i prenosom robe i dobara.
Na b.h. stećcima nigdje u likovnim uresima ne dolazi do izražaja vlaški stočarski i prenosnički život ,napose nigdje nije prikazan tovarni konj ili mazga sa samarom.Na stećcima su prikazani jahaći konji,prizori iz lova na jelene,srne veprove medvjede..plesovi i turnirske viteške igre..Na njima je često prisutan romanski i gotički slog,dakle zapadni ures.
To je sve moglo raditi samo domaće plemstvo a ne Vlasi
zamisli rsprostranjenost haplogrupe I2 tj. starobalkanske ili ako hočeš vlaške grupe se skoro potpuno poklapa sa kartom rasprostranjensoti stećaka, koje su dakle klesali Bosanci i Vlasi, kao starosjedioci Balkana koji su klesanje stećaka naslijedili kao svoju tradiciju, a ne DOŠLJE slaveni, barbari sa sjevera, kako ih Dežulović naziva, srbi i hrvati
ma nemaš ti pojma, ajd malo čitaj najboljeg hrvatskog historičara Ivana Mužića
link za čitanje donjeg teksta "Vlasi i starobalkanska pretkršanska simbolika"

Image
Image
Tkd

#718 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

warna 1444 wrote:Bitno je kako se oni osjećaju, a ne šta im teče u venama
Da se ne osjećaju kako se osjećaju, ja i ti o ovome ne bi ni pisali, mnoge stvari ne bi ni sanjali, a kamo li doživjeli
:thumbup:
Menkic1235

#719 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Upravo je bitno sta je Lovrenovic a ne sta neki misle da je na osnovu njegovog imena ili vjere.
zović

#720 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

ej, pa jebemu miša, kako nema nijednog jedinog jebenog stećka, gore preko Kupe :lol: đe su PRAVI hravti razgulili pred turcima[/quote]
To je sve moglo raditi samo domaće plemstvo a ne Vlasi[/quote]

zamisli rsprostranjenost haplogrupe I2 tj. starobalkanske ili ako hočeš vlaške grupe se skoro potpuno poklapa sa kartom rasprostranjensoti stećaka, koje su dakle klesali Bosanci i Vlasi, kao starosjedioci Balkana koji su klesanje stećaka naslijedili kao svoju tradiciju, a ne DOŠLJE slaveni, barbari sa sjevera, kako ih Dežulović naziva, srbi i hrvati
ma nemaš ti pojma, ajd malo čitaj najboljeg hrvatskog historičara Ivana Mužića
link za čitanje donjeg teksta "Vlasi i starobalkanska pretkršanska simbolika"

Mužić je napisao nekoliko dobrih knjiga ali ova mu se među relevantnim historičarima uzima za prilično promašenu.
zović

#721 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

U ostalom Vlahe su u Bosnu(manje u Hercegovinu i to uglavnom istočnu) naselili Turci a samo mali dio njih su starosjedioci u BIH.

U nekim Turskim izvorima zapisano je da g.1540 u bosanskom sandžakatu ima 9.879 Vlaških kuća ili oko 70 000 duša.
Njih oko četri petine se smatralo novodoseljenim.
Prema navodima apostolskog pohoditelja Petra Maserachija g.1624 u bosanskom pašaluku živjelo je oko 900 000 muslimana,300 000 katolika i 150 000 pravoslavnih vlaha.
Za vrjeme Bečkih ratova Turska je izgubila veliki dio dotadašnjeg bosanskog pašaluka.U graničnim područjima i dalje je ostao velik broj Vlaha.Tih godina iz Bosne se iselilo oko četiri petine svih katolika.Muslimane su prorijedile duge ratne borbe,glad i kuga.Na ispražnjenu zemlju naselili su se Hrvati muslimani iz Hrvatske koji su se povukli u Bosnu i naravno ponovno Turci dovode u Bosnu veliki broj pravoslavnih Vlaha iz balkanskih zemalja te iz istočne Hercegovine i Crne Gore.
Menkic1235

#722 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Hrvati su naselili mali teritorij oko Knina do Bihaca. Pa to cak i vasi historicari priznavaju. Svoju prijestolnicu su nazvali:

"Vrh Hrvati"
Bosančina

#723 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:U ostalom Vlahe su u Bosnu(manje u Hercegovinu i to uglavnom istočnu) naselili Turci a samo mali dio njih su starosjedioci u BIH.

.
opet pojma nemaš,kao prvo svi dalmatinci su takođe vlasi,(OPET i gentika dokazala ) pošto si ti očigledno hrvat, trebo bi da znaš da otočani sa jadrana sve one na kopnu zovu vlasima !!! onda da li si čuo za Morovlahe...uglavnom na području Like i Gorskog kotara
ali nije ni sporno da se većina Vlaha doselila u Bosnu, što pred najezdom turaka, što i samom politikom turaka prema njima, čime su ih stimulisali na doseljavanja, imali su specijalni status i u vojsci
ali, jadan, to ne mijenja ništa suštinu, koju ti ne kontaš, a to je da su oni starosjedioci-sa genetičkom haplogrupom I2 i da li su to Vlasi sa šar-planine ili sjevera crne gore pa se doselili u istočnu Hercegovinu, ili u donedavne SAO Krajine HR ili bosansku krajinu, JE NEBITNO !!! oni su slavenizirani starosjedioci...kapiš :oops: i imali su običaj klesanja stećaka kao i Bosanci..
Bosančina

#724 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Menkic1235 wrote:Hrvati su naselili mali teritorij oko Knina do Bihaca. Pa to cak i vasi historicari priznavaju. Svoju prijestolnicu su nazvali:

"Vrh Hrvati"
Hrvati su NASELILI kad su došli na poziv Heraklija oko 640te SAMO OVO

VJEKOSLAV KLAIĆ : Povijest Hrvata (strana50/ 51)

Drugo pleme, i to bez sumnje ono koje je vodio sam Hrvat i koje
se zvalo izrijekom H r v a t i ili B i j e l i H r v a t i , naselilo se nešto južnije,
naime od južnog obronka Velebita i rijeke Zrmanje pa do
rijeke Cetine na jugu i do Duvanjskog polja na istoku,
dok je na
zapadu dopiralo do mora. Ta je oblast kroz sva kasnija stoljeća održala
specifično ime H r v a t i ili H r v a t s k a. Ona je bila prirodom svo-
jom najzgodnija za historijski i kulturni razvitak; u njoj ostadoše naj-
jasniji tragovi starorimske i kršćanske kulture, budući da su u pri-
morju njezinom još nedavno cvali gradovi dalmatinski: Jadera (Zadar),
Salona (Solin), Tragurium (Trogir) i drugi. Na tome dakle, tako reći,
posvećenom tlu naselilo se glavno pleme naroda hrvatskoga, osnovavši
svoje župe koje su dobile svoja imena po rijekama, gorama, po polo-
žaju svome, a i po starorimskim gradovima i podorima (ruševinama)
koji su tu bili. Tako bi župa uz rijeku cetinu prozvana Cetinskom,
župa uz more Primorskom, župa za gorama Zagorskom, župa u okolici
rimskog grada nina (Nona) Ninskom, župa naokolo grada Knina
Kninskom itd. U svakoj župi bilo je sela i selišta, no najznamenitijižje bio grad koji je bio srčika i branik čitave župe.

Image
Tacticus

#725 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tacticus »

warna 1444 wrote:
Tacticus wrote: a u italiju je uvezen preko vladajuce porodice u Firenci tj. medici-a koji su ga dobili sa udajom kcerke u francusku kraljevsku lozu
Pa to i pišem, njegovi početci su u Italiji, isto kada bih napisao da je nogomet izmislio Brazil, a Englezi ga izmisili
pa fino sam napisao Medici su uvezli ljiljan i od tada se koristi u helabardici firence i okolice, ali orginalno dolazi iz francuske
Post Reply