Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
seldzuk
#701 Re: dionice, kupovina itd.
Je li se iko bakć'o Istanbulskom berzom? Sada je lira pala pa bi se nešto moglo i dobro kupiti...
http://www.borsaistanbul.com/en/
http://www.borsaistanbul.com/en/
- drug_profi
#702 Re: dionice, kupovina itd.
Neće. A i da dođe, kupiće po fiksiranoj cijeni koju će mu postaviti majstori igre.Opal_89 wrote:I ja o tome razmisljam vec neko vrijeme. A sve se nadam sa ce doci neki Todoric pa kupiti firmu
Nego ti lijepo izdaj nalog za prodaju na 5 KM i budi sretan ako ko kupi jer:
Imaš dioničara sa 73% i njega ne zanima povećanje vlasništva jer i ovako potpuno kontroliše imovinu.
Niko drugi nema interesa za kupovinu jer ne može nikako povećati svoj uticaj na poslovanje.
Nema profita, već iskazan gubitak od 300K.
Zadnja trgovana je bila 2016 i to u količini koju je najveći dioničar Dijamant d.o.o. kupio od bivšeg vlasnika. Znači komplet paket od 70 i kusur procenata. Prije toga trgovalo se po 5,50 u par navrata.
Prodaj!
-
Opal_89
#703 Re: dionice, kupovina itd.
Hvala vam na savjetima, najvjerovatnije da cu ih i prodati. Skroz sam zaboravila na njih, sjecam se da je nekad dionica bila oko 2 KM. Ali da rijesim i to da bezveze ne propadaju. 
- drug_profi
#704 Re: dionice, kupovina itd.
Računaj da su propale, ali ako uloviš šta, dobro i jest.Opal_89 wrote:Hvala vam na savjetima, najvjerovatnije da cu ih i prodati. Skroz sam zaboravila na njih, sjecam se da je nekad dionica bila oko 2 KM. Ali da rijesim i to da bezveze ne propadaju.
-
seldzuk
#705 Re: dionice, kupovina itd.
TeleTrader - čista desetka
-
seldzuk
#706 Re: dionice, kupovina itd.
Zna li neko šta je OTC na sarajevskoj berzi?
- drug_profi
#707 Re: dionice, kupovina itd.
Over The Counterseldzuk wrote:Zna li neko šta je OTC na sarajevskoj berzi?
Izvanberzansko trgovanje.
Transakcije dogovorene bez posredstva berze.
- O'zone
- Globalni moderator
#708 Re: dionice, kupovina itd.
Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
Kako uopšte ide ta prodaja izuzev da nađem onoga ispred Pošte na Obali
- drug_profi
#709 Re: dionice, kupovina itd.
U oktobru je bilo pojačanog interesovanja i mogao si ih složiti za oko 40 maraka po dionici.O'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
Nisam siguran, ali zadnji prodajni nalog je bio na 39 KM.
Odeš u brokersku kuću, poneseš izvod iz registra za te dionice, ličnu kartu i to je to. Ugovor, cijena, trajanje...
Provizija će ti biti oko 1,3-1,4%.
Probaj izdati otvoreni nalog sa diskrecijom (nalog dugog trajanja sa diskrecionim pravom tvog brokera da spušta i diže cijenu u okvirima +/- 20% od referentne cijene. npr 39.),
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#710 Re: dionice, kupovina itd.
i ja bih volio imat tih dionica
al mi sve pegla oko toga
al mi sve pegla oko toga
- O'zone
- Globalni moderator
#711 Re: dionice, kupovina itd.
Hvala. Neka određena brokerska kuća za preporučiti? Može i na PPdrugi profil wrote:U oktobru je bilo pojačanog interesovanja i mogao si ih složiti za oko 40 maraka po dionici.O'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
Odeš u brokersku kuću, poneseš izvod iz registra za te dionice, ličnu kartu i to je to. Ugovor, cijena, trajanje...
Probaj izdati otvoreni nalog sa diskrecijom (nalog dugog trajanja sa diskrecionim pravom tvog brokera da spušta i diže cijenu u okvirima +/- 20% od referentne cijene. npr 39.),
- DaffyDuck
#712 Re: dionice, kupovina itd.
A joooj, pa to se davno slovencima prodavaloO'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
- drug_profi
#713 Re: dionice, kupovina itd.
Ako ćeš iskren savjet, ne pataj se u ovo. Moraš znati i to dobro znati da bi na našem tržištu bio u plusu. prije svega jer ovdje ne važe nikakve analize.Black swan wrote:i ja bih volio imat tih dionica
al mi sve pegla oko toga
nelikvidnost obara cijenu ispod realne, pa ti je tako naprimjer BHT sa profitom od 8% po dionici, na trzistu po cijeni za 60-tak % knjigovodstvene vrijednosti, kao da se trguje sa gubitašem. Ista stvar i Bosnalijek, da ne pominjem FDS kojeg je Fadil prodao jaranima tzv. strancima, za bagatelu i ostavio im na računima 40-50 miliona neraspoređene dobiti za koju on tvrdi da ne postoji i da je to samo računovodstvena stavka, dok istovremeno traži od telekoma da se ta telekomova zadržana dobit isplati u budzet.
I naravno naši nepismeni novinari ne primjećuju problem, radije će pisati o danu RS, izborima itd.
E tu nastupa ono što sam ti rekao. Na FDS se moglo zaraditi 60-tak procenata za kratko vrijeme. Ako is znao da je Fadil namjerno lagao da ima ponude za Sarajevo osiguranje od 13 po dionici dok je na berzi bilo po 6 pa iskoristio što su raja počela kupovati navrat nanos sve do 10 KM, da se jarani istresaju i istovremeno da se uništi povjerenje u funkciju premijera i vlade.
Zatim na istu vijest da će se FDS prodavati po oko 80 KM dok je na berzi cijena bila ispod 50 više niko ne reaguje, odnosno ima stidljive reakcije.
Ali reakcije onih koji "znaju", ali ne ekonomsku računicu jer nje nije nestalo, nego znaju šta se radi iza zavjesa...
Dakle, jednom riječju ovo je tržište jedno od najkorumpiranijih dijelova društva. Regulatoru je istekao mandat prije heibet godina, novi se ne bira nego se nekom odlukom nezakonito produzava. Trziste drze kriminalci, koji su svukli sve što vrijedi na 50-60% knjigovodstvene, a bezvrijedne dionice digli u nebo. Zašto? Zato što se tako peru novci. Da ne dužim.
Ne petljaj se jer tržište drže prevaranti.
Ako ko već ima dionice, žalim ga, jer može izaći sa gubitkom, ili čekati godoa.
- drug_profi
#714 Re: dionice, kupovina itd.
Ma isti ti je klinac sve to. Mozda ti je najlakse u Raiffeisen.O'zone wrote:Hvala. Neka određena brokerska kuća za preporučiti? Može i na PPdrugi profil wrote:U oktobru je bilo pojačanog interesovanja i mogao si ih složiti za oko 40 maraka po dionici.O'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
- O'zone
- Globalni moderator
#715 Re: dionice, kupovina itd.
Eh! Nije mi trebalo love kao što sad i u budućem periodu treba, tako da mi je svaki priliv ko Atlanski okean...DaffyDuck wrote:A joooj, pa to se davno slovencima prodavaloO'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
-
seldzuk
#716 Re: dionice, kupovina itd.
Sad ga je preuzela AS grupa: https://poslovnisvijet.ba/tesanjski-as- ... t-sars-om/
@Drugi profil, kako ce ovo utjecati na cijenu dionice na SASE?
Last edited by seldzuk on 11/01/2018 10:58, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#717 Re: dionice, kupovina itd.
mene bi samo dividenda zanimala 
- drndalo
#718 Re: dionice, kupovina itd.
Hm, kazu da ce sad morati objaviti poziv za otkup preostalih dionica...
-
seldzuk
#719 Re: dionice, kupovina itd.
Pretvaranje d.d. u d.o.o. Ne znaju Bošnje šta je biznis. Tamam da su nam Turci nekakav primjer u poslovanju, a nisu ni oni... kod njih su sve najjace firme d.d.drndalo wrote:Hm, kazu da ce sad morati objaviti poziv za otkup preostalih dionica...
-
seldzuk
#720 Re: dionice, kupovina itd.
Nema posla ako se samo uzdas u dividendu...Black swan wrote:mene bi samo dividenda zanimala
- drug_profi
#721 Re: dionice, kupovina itd.
Ne vjerujem da ce uopste biti potraznje prije tendera.seldzuk wrote:Sad ga je preuzela AS grupa: https://poslovnisvijet.ba/tesanjski-as- ... t-sars-om/
Ovi su hajrovali za oko 42 marke po dionici pa po toj cijeni moraju traziti otkup. 175 je dionicara i vecina zna zasto ima ove dionice. Malo ih je kao kolega forumas, a u svakom d.d. ima i mrtvih dionica. tj. onih nad kojima nije izvrsen ostavinski postupak, ili su vlasnici emigrirali. To se najbolje vidi kod d.d. koja isplaćuju dividendu. Tako da ne vjerujem da će biti neke trgovine koja bi bitno pomjerila cijenu.
Prije svega moras znati da je ovo lažna berza. Tu ne vrijede fundamenti i performansi kompanija, ne vrijedi ponuda i potražnja. Tu vrijede samo kafanski dogovori majstora igre i onda fiksiranje cijena na berzi prema dogovoru iz kafane.
U ovom slučaju do 44% vlasništva se došlo po maksimalnoj cijeni od oko 42 marke. Ovaj kupac neće kupiti više ni jednu dionicu na berzi preko te cijene, a javni poziv će biti po toj cijeni.
Procedura za ovo traje mislim 60 dana zakonski, ali kod nas je to dosta komforno. Kazna je cini mi se 5000 maraka ako se probije rok.
Stimulativno.
Dakle ovdje ima nade za @o'zone da nesto kapitalizira. Vjerovatno do proljeća.
- drug_profi
#722 Re: dionice, kupovina itd.
Pa u tom slučaju je kupnja Bosnalijeka mozda najbolja investicija.Black swan wrote:mene bi samo dividenda zanimala
Ići na kupovinu za oko 11,50, uzeti dividendu (zadnja bila 0,50 KM, a rezultati ove godine jos bolji), što ti donosi povrat od 4,35% godisnej, sto neces dobiti ni u jednoj banci.
Uz to dionica je jako podcjenjena, vlasnicka struktura u dva suprotstavljena tabora i vrlo je moguc scenario nekog buduceg nasilnog preuzimanja ili zajednicke preprodaje nekoj multinacionalki, tako da i na klizanju kursa mozes zaraditi.
Da ce pasti ispod ovog, ne vjerujem, i do ovde je na silu svučena, zahvaljujući nelikvidnom tržištu i velikom broju sitnih dioničara.
- drug_profi
#723 Re: dionice, kupovina itd.
Obzirom na okolnosti, mozes do brokera prosetati i staviti na market po zadnjoj trgovanoj. Mozda se i proda.O'zone wrote:Eh! Nije mi trebalo love kao što sad i u budućem periodu treba, tako da mi je svaki priliv ko Atlanski okean...DaffyDuck wrote:A joooj, pa to se davno slovencima prodavaloO'zone wrote:Kakve su šanse da se može prodati dvadesetpetšest dionica Svjetlost SARS-a?
Ili cekaj javni poziv.
Samo nemoj ga propustiti jer ces postati zrtva istiskivanja i prislinog otkupa po bogapitaj kojoj cijeni. Vjerovatno ne manjoj od posljednje trgovane, ali zašto gubiti vrijeme.
- DaffyDuck
#724 Re: dionice, kupovina itd.
Samo da se osvrnem, kod nas se ovo trgovanje jos uvijek radi i takve firme se kupuju radi velike vrijednosti nekretnina koje jos uvijek imaju u svom vlasnistvu...drugi profil wrote:Ne vjerujem da ce uopste biti potraznje prije tendera.seldzuk wrote:Sad ga je preuzela AS grupa: https://poslovnisvijet.ba/tesanjski-as- ... t-sars-om/
Ovi su hajrovali za oko 42 marke po dionici pa po toj cijeni moraju traziti otkup. 175 je dionicara i vecina zna zasto ima ove dionice. Malo ih je kao kolega forumas, a u svakom d.d. ima i mrtvih dionica. tj. onih nad kojima nije izvrsen ostavinski postupak, ili su vlasnici emigrirali. To se najbolje vidi kod d.d. koja isplaćuju dividendu. Tako da ne vjerujem da će biti neke trgovine koja bi bitno pomjerila cijenu.
Prije svega moras znati da je ovo lažna berza. Tu ne vrijede fundamenti i performansi kompanija, ne vrijedi ponuda i potražnja. Tu vrijede samo kafanski dogovori majstora igre i onda fiksiranje cijena na berzi prema dogovoru iz kafane.
U ovom slučaju do 44% vlasništva se došlo po maksimalnoj cijeni od oko 42 marke. Ovaj kupac neće kupiti više ni jednu dionicu na berzi preko te cijene, a javni poziv će biti po toj cijeni.
Procedura za ovo traje mislim 60 dana zakonski, ali kod nas je to dosta komforno. Kazna je cini mi se 5000 maraka ako se probije rok.
Stimulativno.
Dakle ovdje ima nade za @o'zone da nesto kapitalizira. Vjerovatno do proljeća.
-
seldzuk
#725 Re: dionice, kupovina itd.
Jedno pitanje:drugi profil wrote:...
Daje li dividende iko osim Bosnalijeka, Elektroprivrede i BH Telecoma (mada je pitanje hoće li je biti ove godine za male dioničare)?