Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Država

#701 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

mayab wrote:Zanima me kojim su zakonom izuzeti od izdavanja fiskalnog racuna oni sto imaju "butike" na Sirano pijaci u centru Sarajeva.
Htio sam kupiti više komada jednog odjevnog artikla, izaslo bi oko 500 KM, ali kako mi rece, prima samo keš i ne moze mi izdati validan racun.
Pa #ebem ti drzavu!

Sad sam vidio vijest da je sve na Siranu zapečačeno. Izgleda inspektori čitaju Klix...

:sax:
quarterback

#702 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

pa matematicar je tu, a vi se pravite blesavi

:thumbup:
Mayhem

#703 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Mayhem »

:thumbup: :thumbup:

Sada znam gdje da prijavljujem sve! :thumbup:
matematicar_teski

#704 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by matematicar_teski »

Država wrote:
mayab wrote:Zanima me kojim su zakonom izuzeti od izdavanja fiskalnog racuna oni sto imaju "butike" na Sirano pijaci u centru Sarajeva.
Htio sam kupiti više komada jednog odjevnog artikla, izaslo bi oko 500 KM, ali kako mi rece, prima samo keš i ne moze mi izdati validan racun.
Pa #ebem ti drzavu!

Sad sam vidio vijest da je sve na Siranu zapečačeno. Izgleda inspektori čitaju Klix...

:sax:
8) :D
samo se vi zalite, cita se 8-)
mekaba

#705 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

Sto volim kad se drzava zna odbraniti od ovih tzv. "Gazda". INSPEKCIJO samo deri i puni fondove.
van helsing

#706 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

mekaba wrote:Sto volim kad se drzava zna odbraniti od ovih tzv. "Gazda". INSPEKCIJO samo deri i puni fondove.
A ko ce derati drzavu zato sto radnici iz pojedinih drzavnih firmi nemaju placu,ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjizicu itd ? Jesam da se uvede red,da se zna ko pije,a ko placa,da moj otac ne prima sadaku zvana penzija,ali kad se cisti riba,odakle se ono prvo krene? Od glave ? Ili repa? Evo da prijavim da sam juce kupio dvije tramvajske i jednu autobusku kartu u gras-ovom vozilu,i nisam dobio racun. Molim inspekciju da procita ovo i neka dere i puni fondove.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Baby Jane

#707 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Baby Jane »

Ja ne vidjoh da je UIO usla u Univerzalno. Javasluk.

http://www.uino.gov.ba/b/Suzbijanje_pri ... fault.aspx

Nadjoh i obrazac.
šatirana_ljubičica

#708 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by šatirana_ljubičica »

O'zone wrote:Dođoše i njima glave.

FOTO/ AKCIJA NA CRNOM TRŽIŠTU: Porezna inspekcija poharala sarajevsku pijacu 'Sirano', zapečaćene sve radnje!
Četvrtak | 14.11.2013.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove danas su napravili masovnu akciju na najpoznatijem crnom tržištu u gradu - sarajevskoj pijaci 'Sirano'. Rezultat ove akcije su zapečaćene gotovo sve radnje na ovom prodajnom prostoru

zapečaćena pijaca SiranoInspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove danas su napravili masovnu akciju na najpoznatijem crnom tržištu u gradu - sarajevskoj pijaci 'Sirano'. Rezultat ove akcije su zapečaćene gotovo sve radnje na ovom prodajnom prostoru, saznaje ** No links ** Portal.

Pijaca 'Sirano' napoznatije je mjesto u glavnom gradu BiH na kome se javno prodavala švercovana roba, te je pravo čudo da poreska akcija nije uslijedila mnogo ranije. Prešutni razlozi za 'gledanje kroz prste' vlasnicima pijačnih štandova bilo je čuvanje socijalnog mira, no zakonske odredbe o fiskalizaciji bile su jasne od samog starta i uredno su propisivale obavezu uvođenja fiskalnih kasa za prodaju u gotovini, što je podrazumijevalo i trgovanje na pijaci 'Sirano'.

No, ova pijaca je samo mali dio onih koji već dvije godine, od kada je donešen zakon o fiskalizaciji u BiH, negiraju i svjesno krše ovu zakonsku obavezu. Ako inspektori prošetaju samo malo dalje i zavire u radnje po Baščaršiji, imat će pune ruke posla.

A ovako danas izgleda 'Sirano'...

Image

Image

Image

Image

E vala neka su, baš mi je drago!Ako i na jednoj pijaci, tu su bili se napuhali ko su ko oni.A računa ni za lijeka...Blijedo te gledaju samo, kad ih pitaš.
vjesticanametli

#709 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vjesticanametli »

neko ih je cinko i ovdje :-) pa je to matematicar vidio hihihi
Saka

#710 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Saka »

Baby Jane wrote:Ja ne vidjoh da je UIO usla u Univerzalno. Javasluk.

http://www.uino.gov.ba/b/Suzbijanje_pri ... fault.aspx

Nadjoh i obrazac.
To je više za carinske prevare nego za neizdavanje računa.
Ovaj bi trebao biti efikasniji, ide Federalnoj inspekciji: http://www.fuzip.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=7
Baby Jane

#711 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Baby Jane »

Sto se mene tice, mogu slati na oba.

Ali, UIO je nadlezna za PDV i utaju istog. Fino pise za krsenje carinskih ili poreznih propisa :D
SSemir

#712 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by SSemir »

pricaju neke dvije gospodje u busu i kaze jedna: jos nam i ove fizikalne racune uveli, samo da nas pljackaju jos vise :D
Saka

#713 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Saka »

Baby Jane wrote:Sto se mene tice, mogu slati na oba.

Ali, UIO je nadlezna za PDV i utaju istog. Fino pise za krsenje carinskih ili poreznih propisa :D
Jeste ali je za fiskalizaciju nadlezna Federalna uprava. Fiskalni racuni se ne izdaju samo zbog PDV-a. Uglavnom Federalna inspekcija radi ovu akciju u saradnji s kantonalnim inspekcijama.
O'zone
Globalni moderator

#714 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by O'zone »

Evo experta u odbrani
Nakon što su zapečaćene radnje na pijaci Sirano Zeljković radnicima obećao pomoć
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković sastao se danas sa predstavnicima uposlenika tržnica i pijaca u Kantonu Sarajevo koji protestiraju nakon što su jučer inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zapečatili radnje na pijaci "Sirano", saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Iako ova problematika nije u nadležnosti Kantona, tiče se ljudi koji su građani ovog Kantona, pa je premijer obećao da će u ponedjeljak organizirati zajednički sastanak na koji su pozvani predstavnici uposlenika pijaca, premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erdoan Ćesir, načelnici četiriju gradskih općina, kao i Općine Ilidža te predstavnici Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Katona Sarajevo.

Cilj je dogovoriti se o rješenjima aktuelnih problema s kojima se suočavaju uposlenici svih pijaca u Kantonu Sarajevo.
Ovo ne bi bilo smješno da je ovaj čovjek sposoban za bilo šta ali ovako :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Premijer kantona pomaže ljudima koji direktno oštećuju budžet :? :? :?

Haj neka nam neko dovede onog gradonačelnika Toronta ako se ne varam što voli popit, pošmrkat i poje..t pa da nam barem bude zanimljivo.
Baby Jane

#715 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Baby Jane »

Haha i ja sam to maloprije kontala :D

Sent from my C6903 using Tapatalk
StupskaBitanga

#716 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by StupskaBitanga »

oni koji krše zakon su uzorni građani a oni koji poštuju građani drugog reda
Divota
uzgajivac

#717 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

O'zone wrote:Evo experta u odbrani
Nakon što su zapečaćene radnje na pijaci Sirano Zeljković radnicima obećao pomoć
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković sastao se danas sa predstavnicima uposlenika tržnica i pijaca u Kantonu Sarajevo koji protestiraju nakon što su jučer inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zapečatili radnje na pijaci "Sirano", saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Iako ova problematika nije u nadležnosti Kantona, tiče se ljudi koji su građani ovog Kantona, pa je premijer obećao da će u ponedjeljak organizirati zajednički sastanak na koji su pozvani predstavnici uposlenika pijaca, premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erdoan Ćesir, načelnici četiriju gradskih općina, kao i Općine Ilidža te predstavnici Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Katona Sarajevo.

Cilj je dogovoriti se o rješenjima aktuelnih problema s kojima se suočavaju uposlenici svih pijaca u Kantonu Sarajevo.
Ovo ne bi bilo smješno da je ovaj čovjek sposoban za bilo šta ali ovako :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Premijer kantona pomaže ljudima koji direktno oštećuju budžet :? :? :?

Haj neka nam neko dovede onog gradonačelnika Toronta ako se ne varam što voli popit, pošmrkat i poje..t pa da nam barem bude zanimljivo.
ti si O'zone pravi onaj sa dna kace.
x_lecter

#718 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by x_lecter »

Retroaktivno ima naplatiti PDV ... kroz ovih 15+ godina sto su krali drzavu.
uzgajivac

#719 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

x_lecter wrote:Retroaktivno ima naplatiti PDV ... kroz ovih 15+ godina sto su krali drzavu.
u kojoj ti instituciji radis? ne krade se drzava utajom PDV-a. PDV placa krajnji korisnik, dakle ko se onda krade?
uzgajivac

#720 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

x_lecter wrote:Retroaktivno ima naplatiti PDV ... kroz ovih 15+ godina sto su krali drzavu.
u kojoj ti instituciji radis? ne krade se drzava utajom PDV-a. PDV placa krajnji korisnik, dakle ko se onda krade?
starii

#721 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by starii »

El Tarik benzinska pumpa u velesicima ne izdaje racun..
_Reds_

#722 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by _Reds_ »

Izgleda inspekcije malo popustila.

Prije 7-8 dana svi su izdavali račune i i za kilfu, a sada opet prica po starom.
vjesticanametli

#723 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vjesticanametli »

vala i u petici ko jede ne dobije racun
hzsa22

#724 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by hzsa22 »

Ni Badem butik nije bas nesto brz na kasi, a okrece milione na onim pizdarijama.
hopi

#725 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by hopi »

prije možda 7 dana dobih račun u pekari iznenadio se ko da mi je 100KM dala, ali jednom nije više bilo računa
ali sada dobivam račun za novine u trafici
Post Reply