Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
EKV-30

#701 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by EKV-30 »

steta...vise niko ne pise... :(
Čitalac

#702 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Čitalac »

Grbavica, 11. VI 93.

Dragi naši,
Napisah kraj datuma Grbavica, umjesto Sarajevo, kako sam to uvijek činio. I sam se čudim da mi se to dogodilo, a u stvari - podsvijest mi je, valjda, slijedila činjenično stanje, istinu. Sarajevo je negdje daleko, neko nestvarno mjesto, toliko daleko da mi se ponekad čini da i ne postoji. Nemojte pomisliti da sam pao u malodušnost. Ne bih to želio da priznam. Samo sam promijenio taktiku svoje psihološke pripreme za dugo vrijeme do kraja rata. Strpljivo ga čekam i ne pravim više dugo ponavljanu grešku da ga fiksiram za određeni datum. Kapricirao sam se. Kao neki gledalac u pozorištu koji je odlučio da odgleda dosadnu dramu do kraja. Da li ima tri ili pet činova, da li traje četiri ili pet sati - nije bitno. Kraj mora doći - kad tad - pa i ovaj ratni...
Rizo

Pisma iz dva Sarajeva
debeljko20

#703 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by debeljko20 »

negdje oko 34. minute ima akcije na grbavici.
cetnici izvlace nepokretnu babu na nosilima.

http://www.youtube.com/watch?v=9RlDLzfY ... re=related
seldzuk

#704 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Kakav je portret okupatora Grbavice dovoljno govori i jedan grafit iz jednog haustora na reintegrisanoj Grbavici:
Нема крста без три прста, нема вере која дупе пере.
Za one koji ne znaju ćirilicu:
Nema krsta bez tri prsta, nema vere koja dupe pere.
Prvi dio rečenice sugeriše na katoličanstvo, katolici se krste sa pet prstiju, a pravoslavci sa tri. Drugi dio rečenice sugeriše na islam, tj. na islamski propis čišćenja poslije nužde.
Bosanac sa dna kace

#705 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

jel ima ko tacan citat Krajisnikovog poziva Srbima da napuste Grbavcu i ostala podrucja koja ce pripast Pederaciji?
PM72

#706 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:54, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#707 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by -LIBERO- »

Odlicna tema, procitah je u dahu, jer nisam detaljno pratio upis, pa evo sada sve odjednom :D

Jedno pitanje, koje me jako interesuje, a siguran sam da ima forumasa na ovoj temi koji bi mogli barem priblizno znati to.

Interesuje me koliko je stanovnika bilo na Grbavici? Prije svega me interesuje kako se kretao taj broj kroz ratni period. I ja sam licno iznenadjen kada citajuci ovu temu vidim da je bio ne mali broj ne srpskog stanovnistva za vrijeme okupacije. Znam da mi tada apsolutno nismo imali bilo kakvu informacij tog tipa, i da smo smatrali na je na Grbavici 99% Srpskog stanovnistva i to apsolutno onih koji su lojalni tom tamo rezimu i cijeloj toj prici.

Moguce da je to bila logicna reakcija na svu brutalnost i agresiju koju smo prezivljavali, jer tada je najlakse i najjednostavnije sve oko sebe promatrati po crno-bijelom princpu. Hebi ga, rat je to... :skoljka:

Svaka cast za temu, i samo nastavite, jako je interesantna :thumbup:
PM72

#708 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:55, edited 1 time in total.
zilog

#709 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

@PM72
Prilicno tacno vidjenje situacije na trgu... Sve go svercer do svercera...
Na pocetku si poceo sa pretjeranim hvaljenjem MUP-a, koje ulazi u kontradikciju sa onim sto sam vidio 5. aprila (+ ono sto je dio onih imena, koje si spomenuo, bio u talu sa sadasnjim visokopozicioniranim MUP-ovcem iz NS, ali nema veze), ali si se poslije korigovao.
Kada se uzmu razlicite dioptrije Armija-MUP, sve je to u 5 deka...

Mislim da se slazemo, da se Grbavica mogla uzeti u aprilu '92.
draguljče

#710 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by draguljče »

MIro i Ljerka.Stanovali u istoj zgradi. Kad su i nas mamu i mene razmjenili samo su njih dvoje ostali.Ljerka je umrla u rtau.A Miru sam vidila 96. kad sam došla da obiđem stan.Mislim da je i on umro.
draguljče

#711 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by draguljče »

Može li se neko sjetiti tačnog datuma kad je gorio Unioninvest?
draguljče

#712 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by draguljče »

Pitar sa Kariba wrote:
bach wrote:
iVar wrote:Grbavica je bila naselje JNA, na Trgu heroja (Trg Pere Kosorica) je bilo dosta vojnih stanova ali ne kao na Grbavici. Mislim da je to razlog zasto je Grbavica zauzeta plus sto je preko Vraca put iz Lukavice. Cetnici su napali Hrasno brdo,a zarim i Trg heroja u oktobru 1992. godine. Bitka je trajala od 05. oktobra pa do 7. Oktobra kada su snage Armije RBiH zadale tezak udarac cetnicima i odbranila ova dva naselja. Sada se slavi kao borba za 11. Plavih. Od tada cetnici nisu nikada pokusali jaci pjesadiski napad, ali svakodnevno su granatirali i snajperskim hitcima djelovali po Trgu. Na samom pocetku, na Trgu su se nalazile male kolicine oruzja s nase strane, dok su clanovi SDS-a bili naouruzani. Pretresom stanova i na Trgu i u ulici Porodice Ribar (Brace Ribar) nadjene su velike kolicine pusaka, pistolja, municije, bombi, snajpera, a u kucama na Hrasnom brdu, pronadjeni su i mitraljezi, zolje, minobacaci. Cak su u jednoj njivi na H. brdu pronadjene zakopane skrinje s mesom (znaci eto ih brzo). Sa Hrasnog brda tadasnje komsije su svaki vikend, pa i radni dan isle da "sade krompir oko Sarajeva" sto su komsije Muslimani i vjerovali, radi toga nije puno njih ni docekalo rat u svojim kucama nego na polozajima na Grbavici, Vracama...
Čitam upravo sokolački forum o ovome što ti pričaš, svjedočenja iz prve ruke o svemu što se dešavalo sa one strane
Grbavica, 7. oktobar 1992. godine
Grbavica, 7. oktobar 1992. godine. Krenula akcija oslobađanja Trga "Pere Kosorića", poznata još i kao akcija kod "Jedanaest plavih". Akcija je bila dojavljena muslimanima, pa su oni znali tačan plan i vrijeme napada.. .

Tog dana je na Grbavici izginulo deset pripadnika Prve romanijske pješadijske brigade. Njihove porodice iz Sokoca, Han Pijeska, Rogatice, Pala i Nevesinja će na ovaj dan do kraja života paliti svijeće i sjećati se svojih voljenih. Na taj dan živote su izgubili:

Slaviša Savčić
Milanko Đerić
Petar Petrovski
Manojle Borković
Dragan Savić
Vaso Glišić
Nedeljko Ninković
Velemir Delić
Milanko Kanostrevac
Vojislav Jovanović

Ovaj dan ću zauvjek da pamtim po tome što je, igrom slučaja, Milanko Kanostrevac - Kane takoreći umro na mojim rukama. Dok sam se spuštao niz Vrace u pravcu Sarajeva koje je gorilo, pred ambulantom hitne pomoći me zaustaviše dva poznanika, koji su užurbano otvarali zadnja vrata na Pincgaueru:

"Drži ga!" - povika jedan od njih.

Pritrčah vozilu i odmah prepoznah Kaneta. Nije čak bio ni na nosilima, uhvatismo ga za maskirnu uniformu potrčasmo u ambulantu. Tamo prepoznah doktora Šupića, koji nakon kratkog pregleda reče:

"Ne vrijedi, gotov je!"
"Ma kako?" - razočarano uzviknu jedan od njegovih saboraca - "Pa nema ni pet minuta kako je ranjen!"

Doktor Šupić rasječe uniformu i pokaza na jednu malu ranu u predjelu prepona. Šrapnel od tromblona koji je Kane lično ispalio, u predjelu noge mu je napravio omanju ranu, dovoljno veliku da kroz nju isteče čitav jedan ljudski život i to za svega tri do pet minuta. Tada sam se u to uvjerio vlastitim očima, a kasnije sam taj isti podatak u više navrata pročitao u medicinskim enciklopedijama.
Došli ljudi iz Nevesinja da "oslobađaju" Trg Pere Kosorića, današnji Trg Heroja. Oslobodili su nas sebe samih ...
Romanijci su svojom pogibijom spasili par porodica koje su ostale na Grbavici, naime pošto nisu mogli izvući svoje mrtve, pokupili su neke naše sa grbavice koji su imali porodice te ih poslali da izvuku četalje uz prijetnju da če im u slučaju ostanka pobiti porodice, da sad ne duljim drama je trajala gotovo dva dana kasnije je dogovorena razmjena i porodice ovih par momaka su izašle sa Grbavice uz FULL pratnju UNPROFOR-a.
trajalo više od 2 dana.razmjena bila 21.oktobra
PM72

#713 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:55, edited 1 time in total.
agent_zero

#714 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

@pm72

Svaka čast na oba posta, a pogotovo na zadnjem pasusu prvog posta.

Nisam bio na Trgu, ali nimalo ne sumnjam da si napisao potpunu istinu.

Živio ti meni.
PM72

#715 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:56, edited 1 time in total.
PM72

#716 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:56, edited 1 time in total.
Walter White

#717 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

Sarajmen wrote:Do sada smo se na temi držali okvira ''okupiranog dijela'' i imali priliku čitati šta i kako su to ne-vrijeme doživjeli i preživjeli njegovi stanovnici, prije svega O'zone i ostali...po svemu sudeći se oni sve manje oglašavaju na ovoj temi. Slučaj klitoris i tako to..
Nisam nešto posebno vješt u pisanju tj. opisivanju nekih događaja koji bi raji mogli biti zanimljivi a ovo što sam pisao sve kontam da nije dosadno pa sam zato i prestao pisati :D

Generalno nisam baš ljubitelj pisanja o vojnim stvarima a vidim da raju uglavnom to zanima. Neke stvari znam a nešto znam iz druge ruke pa o tome mogu iznjeti i svoj sud ali predpostavljam da onda može doći do sukoba mišljenja što može uništiti temu a to ne želim.

Npr. forumaš PM72 je iznio nekoliko teza sa kojim se nikako nebih složio. Ne tvrdim da su lažne ili preuveličane ali sa moje tačke gledišta izgledaju baš takve. Pragu na Grbavici ja nikad nisam vidio niti sam čuo da je dolazila a tako upečatljivo oružije nebi moglo proći neopaženo. Na tom potezu u Oštreljskoj sokolčani su imali instaliran mitraljez 12,7 na šinama pa se možda mislilo na to. Bila su tri OT na početku na raznim lokacijama ali od sredine 93 pa do kraja rata bili su smješteni između zgrada u rave janković gdje se nalazila kućica u kojoj su prije rata bili neki kipari a danas je tu nešto za invalide.Tenkovi su bili smješteni u radničkoj gdje se danas nalaze prostorije HS kablovske i na šoping su dolazili ne baš često.

Takođe teza o liku koji je usred rata dolazio do svog stana neprimjećen se nekome sa Trga možda i činila mogućom ali meni je to sa današnje tačke gledišta čini malo vjerovatnom. Ne kažem da su te njihove linije bile neprobojne ali ima tu i drugih faktora koji ne govore u prilog toj tvrdnji. Ja konkretno znam da je Džino (raja sa Grbavice zna o kome se radi) 2 puta zalutao i zarobljen (jednom sigurno na Grbavici a drugi put nisam siguran). Doduše čuo sam da je bio pjan ko letva pa nije ni čudo što su ga uhvatili.

Da ponovim, ne tvrdim izričito na PM72 ne govori istinu samo iznosim svoje mišljenje kao nekoga ko je proveo cijeli rat na tom području što je ipak razlika od nekoga ko je proveo 3 mjeseca na liniji na Trgu.
Ne želim ulaziti u dodatnu raspravu oko ovoga (predopostavljam da će do ovoga doći jer su čovjekovi postovi jako svađalački :D kako na ovoj tako i na drugim temama). Ovo izneseno je samo moje viđenje nekih događaja.

Ako nekoga zanima još nešto rado ću odgovoriti pa da ova tema ostane aktivna.

@Sarajemen
šta znači slučaj klitoris? :D
O'zone
Globalni moderator

#718 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Walter White wrote:
@Sarajemen
šta znači slučaj klitoris? :D
To ti je nešto sexsualno :lol: Sjebali nam ime :lol:

Samo da se javim da sam tu i pratim šta pišete :wink:
zilog

#719 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Prage u Ostreljskoj se ne sjecam, ali ne tvrdim da je nije bilo. Ne znam sta ste gadjali zoljom iza coska "Mesinga". :wink:
BTW, samo da znas da Praga moze spustiti cijev i do -10 stepeni.

Sto se tice 21. aprila i price da bi se Trg reintegrisao u martu '96., to objesi macku o rep. Sam si rekao, potpuno tacno, da je Grbavica II bila prazna do 8. juna. Tako da bi upad 21. aprila vise mogao biti pljackaski pohod, ili borbeno izvidjanje (ako su seseljevci imali pojma sta je to). Slicno kao i nase "akcije" oslobadjanja (optrcavanja) Vraca i Pejtona.
zilog

#720 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Zgrada "Mesinga" ti je ona zgrada uz pijacu. Ako se sjecas u prizemlju je bila prodavnica mesinganih ukrasa.

Sto se Prage tice, slika sve kaze:
http://oklop2.tripod.com/praga/m53-14.JPG
Nekako s proljeća

#721 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

PM72 wrote:Ne pretjerujem ja nimalo jer je to živa istina.Ja znam da sam proveo mnoge besane noći blejeći u mrak prema Željinom stadionu ili Strojoradu dok su oni igrali bilijara u neboderu.Nijedan pripadnik TO sa Trga nije bio ni minute na bunkerima od Minjona pa do Elektrotehne (a to je skoro 90% površine Trga) u vremenu od 21 aprila pa do polovine jula 1992.Ja sam tamo bio tako da mi niko šuplju ne može prosipati.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Ko je onda, ako nije A.A. danima čekao i dočekao da ''osom'' rokne tenk VRS-e ...ili si ti samo čuo kako je valjao ''ljude i robu'' . Kao pripadnika MUP-a, dakle regularne vojne formacije u kojoj se zna red i hijerarhija a na koncu zaduženo oružje i borbeni položaj, ti si dio mobilisanih snaga branilaca. Mup je dobrim dijelom uspio očuvati svoju kompaktnost i popunjenost ljudstvom, da bi mogao odgovoriti izazovima koje je donijelo ratno stanje. U tom smislu budi zadovoljan, što si bio dio tih odbrambenih struktura. I naravno, hvala ti za taj doprinos.

Međutim, jedna od specifičnosti borbi u naseljenim mjestima su manje, brzo pokretljive jedinice-grupe-odredi.Urbana gerila , jednostavno rečeno. Na Trg-u je bila bar jedna takva jedinica, mislim prije svega na onu kojoj je u početku komandovao brat od ovog A.A., a smijenjen je nakon što mu je brat uhvaćen u nedopustivo štetnim radnjama. Prije podne se momački roka sa neprijateljem, a popodne sarađuje sa dijelom kriminalnih struktura neprijatelja u aktivnostima šverca robe i lica koja milom ili silom nastoje preći na Grbavicu ili obratno. Ali je i uništio neprijateljski tenk, između ostalog...to se ne smije prećutkivati. Nije fer.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Vi iz MUP-a ste imali snage i protiv takvih da se borite i to je za respekta. Međutim, ne možemo generalizirati stvari pa tvrditi da su svi branioci sa Trg-a a koji nisu bili u sastavu MUP-a bili manje zaslužni za onaj časni dio odbrane tog područja od neprijatelja. Nema njih puno, onaj pokušaj upada Brnetovih četnika kod slastičarne Palma i onaj koji je poznat kao upad na ''11 plavih''.

Puno više napadnih aktivnosti imaju snage branilaca na Hrasnom brdu.
Walter White

#722 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

PM72 wrote:Ne znam po čemu su moji postovi "svađalački" ako pišem o nečemu što sam gledao svojim očima? Naravno da nisi vidio pragu u Oštreljskoj jer nisi ni bio taj dan na Trgu a ako stanuješ tamo,pogledaj malo fleke po neboderima,90% njih je napravila praga tog junskog dana 1992.A te šine i PAM??? kod Strojorada...ne znam,možda je to poslije i bilo ali do polovine jula 1992 nikakve "romanijske pruge i šina" tamo nije bilo.Moj rahmetli kolega je bio u svom stanu na Grbavici ,postoje svjedoci i njegova familija pa ako hoćeš u opkladu!

Da ti ne ponavljam opet,da nije nas bilo tamo,od aprila do jula 1992,ti bi vidio Trg u martu 1996 pa ti misli i piši šta hoćeš.
Ovo "svađalački" se više odnosi na drugu temu u kojoj su ti jako oštri stavovi premo onima koji imaju drugačije vidjenje stvari. :D Ništa lično.

Kao što rekoh ovde se radi o različitoj percepciji istih dogadjaja tj. gledanju iz "drugog ugla". Ja sam 99.9% siguran da nikakva praga nije djelovala sa prostora Grbavice 2 po trgu. Te rupe koje pominješ po fasadama su vjerovatno napravili ovi http://www.mycity-military.com/Oklopna- ... 98A_4.html
kojih je kako sam već napomenuo bilo 3 kom. na području šopinga. Pored toga po trgu je ci-jeli rato bubalo sa Vraca šta god da je stiglo tako da je priča o "rupama po fasadi" pravo tanka.

Što se tiče lika koji je obišao stan na Grbavici dolazimo na isto ako ti ja kažem da je moj do-bar drug otišao kod jarana u Hrasno sa Grbavice u ljeto 93 maksuz kafu da popije. Niko nikome ne vjeruje Ja da tebi ikako mogo predočiti na šta je izgledala Grbavica tih godina mislim da bi drugačije razmišljao. Počevši od linija tj. straža preko mina, prirodnih prepreka, vještačkih prepreka pa do činjenice da su se skoro svi stanovnici znali u glavu koliko nas je malo bilo a o tome na šta je kretanje po unutrašnjosti Grbavcice značilo po noći da i ne pričam.
Kako god ja ću ovde završiti vezano za pragu i ovog “šetača” jer ništa pametniji niko od nas neće biti nakon ove rasprave.Tebi tvoje meni moje mišljenje.

Što se PAM-a u oštreljskoj tiče samo da pojasnim da se radi o zgradama tzv. lamelama koje opasuju školu. U dvije zgrade u Oštreljskoj (okomite prema trgu) nije bilo stalnog vojnog položaja sve negdje do kraja 93 kad se formirala linija u jednoj od tih zgrada i dalje prema stadionu u dvije zgrade paralelne sa Lorisom i na kraju stadion. Do tada su linije bile nekih 50-tak metara u unutrašnjost.

Možda će nekome biti zanimljivo ali u te dvije zgrade naspram lorisa su bile na “straži” dvije različite čete ili koje već vojne formacije. U ovoj bližoj stadionu su bili uglavnom Vračani i nešto Grbavičana i njima je komanda bila na Vracama a u ovoj drugoj Grbavičani sa komandom u šopingu. Zgrada izmedju te dvije je bila minirana I tu nije bilo nikakve straže. Ovde pričam o periodu nakon odlaska romanijaca nekad krajem 92 ili početkom 93.
PM72

#723 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:57, edited 1 time in total.
PM72

#724 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 20:58, edited 1 time in total.
Walter White

#725 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

PM72 wrote: 2.Moj rahmetli kolega je imao stan u drugoj zgradi od stadiona i otišao je jedne večeri samoinicijativno,niko mu ne bi vjerovao da nije donio neke stvari poput slika i drugih sitnica a to ti je moglo biti negdje krajem maja 1992 jer još romanijci nisu došli na Grbavicu.Ja ne pišem o švercerskim turama ili odlasku na "kafu" nego o čovjeku koji je imao zaštekane neke stvari (vjerovatno pare ili zlato) a nešto se ne sjećam da se hvalio da je to pronašao.
OK to je sasvim drugi par rukavica od onoga što si napisao i na šta sam ja reagovao.

Napisao si:

Jedne druge prilike,jedan naš pripadnik je otišao u sred Grbavice po noći do svog stana.Nije se nikom javio,samo je utonuo u mrak.Bio je u svom opljačkanom stranu i poslije nam je rekao da je mogao pobiti čitavu grupu četnika kod Šopinga ali se ne bi mogao živ vratiti.

Sada kad si objasnio o kojem se periodu radi i koja je zgrada u pitanju valjda ti je jasno zašto sam reagovao.
"Druga zgrada od stadiona" je malo podaleko od ove konstatacije "u sred Grbavice" pa samim tim udaljena i od šopinga gdje je mogao pobiti kamaru četnika.

Dakle da zaključimo "šetaca" :D
U periodu maj pa čak i juni je mogao doći na Grbavicu ali poslije toga jako teško, skoro nemoguće.

Sva ova priča je ustvari nebitna ali moze stvoriti pogrešnu sliku kod nekoga ko ne poznaje taj teren ili nije bio u ratu u Sarajevu.
Post Reply