Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SundanceKid

#701 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by SundanceKid »

-LIBERO- wrote:1.Reorganizacija Civilne Zastite.
2. Svaki haustor MORA ...MORAAA...imati barem 3 lopate. To ako nema u nekom zakonu onda se mora uobliciti kroz neki zakon.
3. Puno brze se treba proglasavati stanje nepogode (ili kako se to vec formulise) i omoguciti u tom slucaju mobilizaciju masina,kamijona,bagera cak i od privatnih gradjavinskih firmi.

Ima toga jos ,siurno,barem jos bar tacki..ali nije ni bitno vise. Bitno je da se na ovakvim iskustvima i greskama mora uciti i moraju se propusti ispravlajti.

A realno gledajuci ni 1/7 onih koji fizicki to mogu, nije danas izaslo i cistilo barem ispred svojih kuca, zgrada, nebodera...i da osposobe barem svoje ulice, prilaze pekarama i prodavnicama, neke raskrsnice itd. Ali ok, nikoga na silu nista ne mozes natjerati, ali ti makar takvo ponasanje sve kaze o tim ljudima
Ma dobro, ne treba pretjerivati sada, 3 lopate po haustoru i ostalo... :) Snijeg nas ovako zavali jednom u 100 godina, nije da je ovo redovna pojava..pa donekle je i normalno da grad bude blokiran, i ljudi nespremni. Imamo mi puno vecih problema koji nas muce svakodnevno, za snijeg cemo lako :)

Nego ko ima lopatu, ko je voljan pomoci, neka izadje, ocisti puteve, pomogne starijim ljudima, komsijama, pregrmicemo i ovo. I nemojte da kritikujemo previse radnike i grtalice, koliko je snijega palo, ljudi daju maksimum od sebe, rade po cijeli dan, jednostavno previse je snijega...

Meni je licno ovo super, nekako nevolja ujedini ljude, pa se osjeti u zraku duh zajednistva, drugarstva...a i sad ne brinem da ce mi iko s parkinga ukrast auto veceras :D hahahaha :thumbup: :bih:
VjecitiStudent

#702 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by VjecitiStudent »

SundanceKid wrote: Ma dobro, ne treba pretjerivati sada, 3 lopate po haustoru i ostalo... :) Snijeg nas ovako zavali jednom u 100 godina, nije da je ovo redovna pojava..
...
Nije samo snijeg u pitanju, siri problem je sto ama bas nikakva organizacije, kad su uopste prirodne nepogode u pitanju, i pored hiljada dobro uhljebljenih birokrata i desetina miliona potrosenih za ove potrebe, NEMA.

Bilo sta da se desi, ljudi su ostavljeni sami sebi.
fatamorgana

#703 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by fatamorgana »

Evo, od juče, :wink:
svjezi_ustipak

#704 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by svjezi_ustipak »

VjecitiStudent wrote:
SundanceKid wrote: Ma dobro, ne treba pretjerivati sada, 3 lopate po haustoru i ostalo... :) Snijeg nas ovako zavali jednom u 100 godina, nije da je ovo redovna pojava..
...
Nije samo snijeg u pitanju, siri problem je sto ama bas nikakva organizacije, kad su uopste prirodne nepogode u pitanju, i pored hiljada dobro uhljebljenih birokrata i desetina miliona potrosenih za ove potrebe, NEMA.

ima organizacije. ovdje je rijec o NESRECI kja je takvih razmjera da se vise ne moze prevazici djelovanjem lokalnih ili regionalnih jedinica i stabova CZ.

postoje Zakon o zastiti i spasavanju, odgovarajuce sluzbe i nacini kako se izvode djelovanja. ako ocekujes da ce snijeg sam nestati sa ulica a da se u ovakvoj situaciji ne ukljuci cijela zajednica grdno se varas. snijega ce biti a i u mnogo organizovanijim drzavama u ovakvim bi slucajevima na ulicu izasli gradjani masovnije i ucinili sve da se ovo stanje prevazidje brze.
VjecitiStudent

#705 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by VjecitiStudent »

svjezi_ustipak wrote:
VjecitiStudent wrote:
...

ima organizacije. ovdje je rijec o NESRECI kja je takvih razmjera da se vise ne moze prevazici djelovanjem lokalnih ili regionalnih jedinica i stabova CZ.

postoje Zakon o zastiti i spasavanju, odgovarajuce sluzbe i nacini kako se izvode djelovanja. ako ocekujes da ce snijeg sam nestati sa ulica a da se u ovakvoj situaciji ne ukljuci cijela zajednica grdno se varas. snijega ce biti a i u mnogo organizovanijim drzavama u ovakvim bi slucajevima na ulicu izasli gradjani masovnije i ucinili sve da se ovo stanje prevazidje brze.
Jel' iko danas vidio bilo kakve organizovane napore da se ukljuci cijela zajednica????
U mom haustoru se prije rata tacno znalo ko su sve obveznici civilne zastite, ko su kuriri zaduzeni da ih pozovu itd. itd.
A ovi su tek danas krenuli kupovati lopate, na jednoj od TV, kuka nacelnik sarajevske opcine zaleci se kako ga trgovci ne razumiju, bezbeli se nije mogao kako treba "ugraditi"
Last edited by VjecitiStudent on 04/02/2012 21:00, edited 1 time in total.
poznanik

#706 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:
-LIBERO- wrote:1.Reorganizacija Civilne Zastite.
2. Svaki haustor MORA ...MORAAA...imati barem 3 lopate. To ako nema u nekom zakonu onda se mora uobliciti kroz neki zakon.
3. Puno brze se treba proglasavati stanje nepogode (ili kako se to vec formulise) i omoguciti u tom slucaju mobilizaciju masina,kamijona,bagera cak i od privatnih gradjavinskih firmi.

Ima toga jos ,siurno,barem jos bar tacki..ali nije ni bitno vise. Bitno je da se na ovakvim iskustvima i greskama mora uciti i moraju se propusti ispravlajti.

A realno gledajuci ni 1/7 onih koji fizicki to mogu, nije danas izaslo i cistilo barem ispred svojih kuca, zgrada, nebodera...i da osposobe barem svoje ulice, prilaze pekarama i prodavnicama, neke raskrsnice itd. Ali ok, nikoga na silu nista ne mozes natjerati, ali ti makar takvo ponasanje sve kaze o tim ljudima
mozes natjerati svakoga. postoje zakonom propisane kazne za fizicka i pravna lica koja ne ociste prilaze svojih objekata i neposrednu blizinu.
suocavamo se sa katastrofom i svi moraju djelovati da se ovo stanje prevazidje. na forumu imamo pisane primjere gradjanske neodgovornosti i ponos kako se ne zeli izaci i ocistiti. to nije za ponos vec se takvi trebaju usutiti u poklopiti.
ko nece da cisti nadam se da ce mu snijeg biti cetiri metra pred haustorom/kucom/garazom. pa i dalje cekajte nadlezne.
ta se ovo tako lako moze prevazici ne bi se zvalo nesreca i katastrofa pobogu. ovakve situacije zahtijevaju angazman cijele zajednice, a ne samo strucnih sluzbi i pojedinaca.
Od danas u Sarajevu, i od večeras u cijeloj Federaciji, Štab Civilne zaštite je odgovoran za organizaciju i postupak spašavanja ljudi, materijalnih dobara i okoliša, sutra već bismo trebali imati priliku da se uvjerimo u njihovu spremnost i sposobnost izvršavanja zadataka. Ako i ova mjera donesena danas nije samo još jedna od pokušaja zavaravanja stanovništva i stvaranja utiska da neko nešto radi... :(

Za građane koji se ne odazovu pozivu propisane su kazne, zakonom koji takođe propisuje obaveze i odgovornost kako CZ, tako i pravnih lica i institucija:
Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 1.000,00 KM kaznit će se za prekršaj građanin ako:
1) ne daje na privremeno korištenje civilnoj zaštiti sredstva, zemljište, objekte i druga sredstva;
2) se ne odazove pozivu nadležnog štaba, uprave ili službe za upravu radi učešća u zaštiti i spašavanju;
3) ne provodi mjere i postupke lične i uzajamne zaštite;
5) ne pruži pomoć u zbrinjavanju ugroženih i stradalih građana;
9) ako ne izvršava naređenja komandira jedinice civilne zaštite;
11) ne poduzme potrebne mjere zaštite i spašavanja od prirodne ili druge nesreće kada nastupi iznenada ili o tome ne obavijesti nadležni organ;
12) onemogući provođenje radova ili ne ustupi materijalno-tehnička sredstva, hranu, medicinsku opremu, lijekove, odjeću, obuću, građevinski i drugi materijal kad to zahtijevaju potrebe zaštite i spašavanja.
alica.k

#707 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by alica.k »

sta vam je ba, s ovakvim snijegom kad napada u dva dana se znaju izboriti kanada, njemacka i bosna.

uostalom, kasno je sada pricati...
Mr.Penguin

#708 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by Mr.Penguin »

kako odluce da te stave u CZ?
VjecitiStudent

#709 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by VjecitiStudent »

Mr.Penguin wrote:kako odluce da te stave u CZ?
Oni koji nisu bili vojni obveznici, tj. rezervisti, bili su obveznici civilne zastite.
Moja mama je tako bila kurir CZ za svoju ulicu.

Mi od svega toga imamo samo funkcionere i milione potrosene na njihovu "organizaciju".
svjezi_ustipak

#710 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by svjezi_ustipak »

VjecitiStudent wrote:
Jel' iko danas vidio bilo kakve organizovane napore da se ukljuci cijela zajednica????
U mom haustoru se prije rata tacno znalo ko su sve obveznici civilne zastite, ko su kuriri zaduzeni da ih pozovu itd. itd.
A ovi su tek danas krenuli kupovati lopate, na jednoj od TV, kuka nacelnik sarajevske opcine zaleci se kako ga trgovci ne razumiju, bezbeli se nije mogao kako treba "ugraditi"
jeste. cijeli dan zasjedaju sluzbe zaduzene za ovo. spaseni su ljudi iz Miljevine, Salakovca, sa Bjelasnice. OS su stavile 8 helikoptera za potrebe spasavanja, EUFOR je odobrio koristenje svojih resursa za pomoc KCUS, specijalne jedinice SIPA i FUP su na puitu prema zametenim u kanjonu Neretve. opsina Stari Grad je jutros uputila poziv za placeno ciscenje snijega, javilo se 210 ljudi.
Ako ocekujes da dobijes poziv da se javis da cistis snijeg ispred vlastitog haustora onda imas teski problem i ne poznajes Zakon koji to definise. Koldzo kad je rekao o tome kako ga trgovci ne razumiju iznio je stari problem kriznog menadzmenta: trgovci uvijek pokusavaju da usicare u stanjima krize i dizu namjerno cijene ili skrivaju zalihe. zato se ovom odlukom cijene potrebnih proizvoda zamrzavaju na stanje od prije nesrece.
Ovo je stanje nesrece i moze se prevazici samo djelovanjem cijele zajednice.
svjezi_ustipak

#711 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by svjezi_ustipak »

VjecitiStudent wrote:
Oni koji nisu bili vojni obveznici, tj. rezervisti, bili su obveznici civilne zastite.
Moja mama je tako bila kurir CZ za svoju ulicu.

Mi od svega toga imamo samo funkcionere i milione potrosene na njihovu "organizaciju".
to je bilo prije rata kada je CZ bila dio Sekretarijata za odbranu. Sada je Civilna zastita drukcije organizovana. od 1996 CZ vise nije dio Ministarstva odbrane.
poznanik

#712 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by poznanik »

U ovoj državi, pripadnost CZ je dobrovoljno, i to za i žene i muškarce starije od 15 god. ali je obavezno u situacijama kada Štab CZ pozove u zaštitu i spašavanje ljudi, materijalnih dobara i okoliša, i za neodazivanje predviđene su kazne (po meni izuzetno blage, obzirom na težinu "djela"). Proglašavanje prirodne nepogode, kako je danas učinjeno u FBiH i pojedinim kantonima, obavezuje sve građane, u slučaju poziva, osim vojske, policije, trudnica, samohranih majki, majki sa malom djecom, starih i iznemoglih osoba i osoba koje su proglašene nesposobnim za učešće u CZ.

Jako me zanima ko će sutra, ili tokom noći, dobiti poziv CZ za mobilizaciju i učešće u čišćenju saobraćajnica od snijega :-)
svjezi_ustipak

#713 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by svjezi_ustipak »

poznanik wrote:
U ovoj državi, pripadnost CZ je dobrovoljno, i to za i žene i muškarce starije od 15 god. ali je obavezno u situacijama kada Štab CZ pozove u zaštitu i spašavanje ljudi, materijalnih dobara i okoliša, i za neodazivanje predviđene su kazne (po meni izuzetno blage, obzirom na težinu "djela"). Proglašavanje prirodne nepogode, kako je danas učinjeno u FBiH i pojedinim kantonima, obavezuje sve građane, u slučaju poziva, osim vojske, policije, trudnica, samohranih majki, majki sa malom djecom, starih i iznemoglih osoba i osoba koje su proglašene nesposobnim za učešće u CZ.

Jako me zanima ko će sutra, ili tokom noći, dobiti poziv CZ za mobilizaciju i učešće u čišćenju saobraćajnica od snijega :-)
vec dobili privredni subjekti koji raspolazu portebnom mehanizacijom ;-)
Mr.Penguin

#714 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by Mr.Penguin »

poznanik wrote:

Prije cu na ovom dobiti nego na bingu :-D
poznanik

#715 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:vec dobili privredni subjekti koji raspolazu portebnom mehanizacijom ;-)
Da, a nakon poziva, odziva i njihovog učinka, sve kantonalne Vlade proglašavaju stanje elementarne nepogode :-)
minjonja

#718 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by minjonja »

evo ima dva sata bager cisti otoku.
iVar

#720 Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by iVar »

Trg heroja je kao labirint :) Ceste su skroz zatrpane :)
dječak sa šibicama

#721 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by dječak sa šibicama »

Prodje grtalica :) konacno

poznanik, jarane, sta si se ti toliko nalozio na treniranje strogoce :D po meni je normalno da CZ, ako vec stanari ne zele, natjera gradjane da ciste oko svojih zgrada.. ali da kupe raju i vode te u p lijepe materine da cistis nekim guzovanima sa Ciglana ili ne znam ti gdje, samoproglasenoj gospodi koja nece teze od kasike, vala nigdje veze.
leo_

#722 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by leo_ »

dječak sa šibicama wrote:Prodje grtalica :) konacno

poznanik, jarane, sta si se ti toliko nalozio na treniranje strogoce :D po meni je normalno da CZ, ako vec stanari ne zele, natjera gradjane da ciste oko svojih zgrada.. ali da kupe raju i vode te u p lijepe materine da cistis nekim guzovanima sa Ciglana ili ne znam ti gdje, samoproglasenoj gospodi koja nece teze od kasike, vala nigdje veze.
hahaha, cuj da me pokupi. mogu mi samo smece pokupiti ispred ulaza i odnijeti. :D
dječak sa šibicama

#723 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by dječak sa šibicama »

leo_ wrote:
dječak sa šibicama wrote:Prodje grtalica :) konacno

hahaha, cuj da me pokupi.
Pa onaj direktor ili sta je, Civilne Zastite, sto je gostovao i na BHT i na FTV, rece da u slucaju elementarne nepogode CZ ima pravo ne samo natjerati gradjane da ciste oko svojih ulaza, vec i da te odvedu, ne znam, na kopanje rovova :D

Kao, da ides kopati tamo gdje je najpotrebnije... sto su pametni, zna se gdje je najpotrebnije, tamo gdje niko ziv ne kopa, nego cekaju da ih otkopaju :D
leo_

#724 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by leo_ »

nek probaju, kako bi ga grudvom sastavio u vugla. :D
maxell_sarajevo

#725 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Post by maxell_sarajevo »

minjonja wrote:evo ima dva sata bager cisti otoku.
Osposobljavaju trolejbusku liniju. ;-)
Post Reply