Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bušman wrote:
Bravo. Umjesto da se diskutuje o problemu nezaposlenosti i katastrofalnom padu zivotnog standarda oni pricaju o necemu sto se ne treba diskutovati.
1) Daytonski sporazum je zakon, za sve u BIH. Garant su Srbija i Hrvatska.
2) Taj isti sporazum daje legitimnost tribunalu u Hagu koji kaze da je u Srebrenici pocinjen genocid. Kraj price.
3) Da li je RS genocidna je nebitno, jer je sporazum legalizirao njeno postojanje. Ne mozemo se vaditi na uvjete u kojima je potpisan.
4) Veci je genocid ono sto se sada desava u RS, ali i BIH prema ljudima, jer ih se sustavno ubija u miru i ne da prilika da se bore bas zato sto je mir.
ne želim da ostanem pogrešno shvaćen - da treba se pričati o ekonomiji i standardu, ali nisam to govorio, nego o tome da su naši ljudi više puta obezvrijedili svoju borbu: od političara zarad glasova, do običnog čovjeka zarad šićara.
i pitanje "koji je musliman spasio Srbina?", je trebao reci da je to bio toliko čest slučaj da se pojedinačna imena ne izdvajaju
Pravi odgovor na ovo pitanje je da je generalni odnos - evo konkretno u Sarajevu - spram Srba koji nisu izašli na planine i uzeli u ruke oružje da ubiju preko 10000 ljudi i 1500 djece, i rane 3 puta toliko, a slude sve ostale, bio pozitivan. Dokaz su sačuvane bogomolje. U BL su sve srušene bez ratnih dejstava. Ovo jasno govori o namjerama i koncepcijama. Ali nije Čedin posao da ulazi u sve ove detalje. Po ovom pitanju imamo stravičnu šutnju među "bošnjačkim" zvaničnicima - "najglasnije je šutao" od njih Tihić, koji mi je ponekad izgledao kao Dodik 2. I danas, kad pomislim da su Bakira instalirale krezube i nepismene nženturače i seljaci nakon što su pomuzli krave i glasali za njega jer mu je babo plah musliman bio, naš brate, meni dođe da umrem od muke, da me nema kad slušam njihovu kurvinjsku šutnju. Međutim, sad i ostali imaju prilike da se pokažu, još nije sve izgubljeno - ako se ne promijeni koncept odnosa prema onome što se dogodilo u Bosni, Bosne zasigurno neće biti, a za 10 godina će genocid u Srebrenici biti vojna intervencija protiv opasnih vehbosa.
Nemamo mi šta zamjerati Čedi, Čeda želi da se Srbi oslobode balasta i da se završi ova agonija, da napokon prodišu i suoče se sa onim što su uradili i preuzmu odgovornost koju snose, da bi im bilo lakše.
Srbi su u Sarajevu bili izloženi istome onome što i svi drugi njihovi sugrađani nesrbi tokom rata, odatle je morbidno to što Dodik priča, a naši šutnjom potvrđuju.
Chmoljo wrote:iskreno, ne znam kojom je logikom ovaj duel zaslužio ovoliku pažnju...
Pa vjerovatno zato što je za ovo što govori Čedomir Jovanović potrebno imati muda. A ti znaš da na Balkanu takvi ljudi izazivaju posebnu pažnju.
zar?
evo ja ću reći, pa će to biti samo "otrovna strelica iz Sarajeva".
Pa zar su potrebna muda nekome iz Sarajeva, da kaže ovo što je rekao Čedomir Jovanović?
Ako je dotle došlo, e onda smo ga baš najebali.
U ovom slučaju nije finta u tome šta je rečeno, nego ko je i odakle to poručio
Bušman wrote:
Klinac nije bilo. Sjeti se Cace i kako je isao po stanovima i ubijao ljude. A bilo je i ljudi koji su krili ljude po ormarima da bi ih zastitili. Imam takav slucaj u porodici.
I procesuiran i kaznjen je za vrijeme rata, a ni blizu slican primjer nemamo na drugoj strani
Kod nas se uvijek izvrcu teze. Evo kako radim u obrazovanju uvijek je ovakva teza i nadleznih i vecine zaposlenika:
"Odraz stanja u obrazovanju je odraz stanja u drzavi.Nismo mi krivi."
Ja mislim da je upravo obrnuto-odraz stanja u drzavi je odraz stanja u obrazovanju. Dokle vise prebacivati krivicu na nekoga drugoga. A tako i u svemu ostalom. Cuj, sto nisu pricali o nezaposlenosti. Kod nas je sve problem u drzavi. Ako idemo tom logikom zasto onda ima nezaposlenosti tamo gdje ima drzave. Evo sinoc gledam na HRT u Spaniji nezaposlenost mladih 49% u Njemackoj 7%. Nama je za sve kriv Dejton i uredjenje drzave.
Ma ništa od ovoga, samo još jedna prilika da se Dodik kao branilac i svesrpski mučenik predstavi svesrpskoj javnosti u BiH i Srbiji. Očigledno je da se ova situacija neće promjeniti dok cijelo srpsko društvo dobro ne udari od pod. Nije dovoljno da dotaknu ili dosegnu dno nego da baš udare od to dno. Nažalost ne vidim načina pa da i mi ne budemo oštećeni tim njihovim udarom ili padom ali neka i toga podjeli smo svašta pa bi podnijeli i to samo da više dođe do zaokreta.
madner wrote:
Pa bitno je da cujemo kako prvi covjek u RSu negira samo sustinu mirovnog sporazuma. To sto te puno stvari na kratke staze puno vise svrbi ne znaci da je to ipak najbitnija stvar.
hajde ba madneru, pa čovjek je pred kraj debate branio Venecijansku komisiju... a ti i ja znamo da bi bili prezadovoljni kada bi se poštovale sve odluke iste te komisije.
Bušman wrote:
Klinac nije bilo. Sjeti se Cace i kako je isao po stanovima i ubijao ljude. A bilo je i ljudi koji su krili ljude po ormarima da bi ih zastitili. Imam takav slucaj u porodici.
I procesuiran i kaznjen je za vrijeme rata, a ni blizu slican primjer nemamo na drugoj strani
Možeš mislit kako ga je AID procesuirao ono pred parkom kad je bježao od njih unatrag naravno.
Dammme wrote:
Pa zar su potrebna muda nekome iz Sarajeva, da kaže ovo što je rekao Čedomir Jovanović?
Dodik će vjerovatno misliti da je opet trijumfovao, ali nije. Jovanović ga je razvalio sa njegovim starim izjavama. Poslije svakog citata Dodik se gubio. Onda mu je i rekao otprilike ovako: Vi ste samo izvršilac politike Beograda kao što je Karadžić to bio 1992.
Ovo jeste suština, beskorisnim raspravama i reagovanjima na Dodikove gluparije ostavlja se prostor Srbiji da nesmetano djeluje i ruši BiH kao što su to radili i 1992. Da li su političari iz „Sarajeva“ toliko naivni ili i njima odgovara da beskorisnim šupljim trakavicama sa Dodikom skrenu pažnju sa drugih važnih problema, prvenstveno ekonomskih, koje ne mogu riješiti? Mislim da je u pitanju ovo drugo a to odgovara i Dodiku koji je također ekonomski do guše u „nečemu“ Umjesto da se „pofajtaju“ sa Tadićem, Jeremićem i ekipom koji koriste BiH kao vreću za potkusurivanje...
Ali ipak mogao se još bolje spremiti. Ja bih lično a sigurno i veliki broj forumaša začepio usta Dodiku makar po pitanju onoga: „Nađite mi Bošnjaka koji je spasio Srbina“ preporučivši mu da pročita knjigu Dr. Svetlane Broz „Dobri ljudi u vremenu zla“ gdje je takvih primjera bezbroj...
Međutim dobar je. A u kakvom okruženju Čeda živi najbolje pokazuje blesavo cerenje novinara na Dodikove glupe upadice, tako da priča o mnogobrojnim čituljama u novinama koje su jutros naručene za njega ima smisla. Nažalost!......Čedo svaka ti čast!
Last edited by valterbranisarajevo on 01/02/2012 14:36, edited 1 time in total.
prljavi Hare wrote: "Sredio si onog šupka,nema dalje!On će nama da se petlja u unutrašnje stvari!"
Hahaha, bravo Harry E ovo je najtacnije i najzalosnije u ovoj nasoj bh prici, tragicno da ne moze biti vise....
ali... šta je alternativa?
E sto sam sit pitanja tipa "a sta je alternativa"
NEMA alternative!! Taman da se i Kardelj digne iz groba sistem je takav da bi OPET morao biti sa Dodikom u koaliciji. U RS-u cisto sumnjam da su moguce bilo kakve promjene jer su oni dobili ovim ratom sto su i na pocetku htjeli (barem velika vecina njih), svoj kutak. Mozda da se Federacija toliko ekonomski ojaca da ljudi iz RS-a pocinju ici u nju "trbuhom za kruhom" i polako uvidjati da i nije sve u nacionalizmu i tom "svom kutku" i da na legelan nacin izaberu na izborima nekoga poput Čede, ali znas koliko su velike sanse da se to desi )i jedno i drugo) pogotovo sa dolazecom generacijom koja je odrastala uz govore Dodika, pratila sudjenje Seselja i navijala kada je on jebavao mater sudu u Hagu i da ne nabrajam, a sa druge strane ljudi kojima su poklali oceve i silovali majke u proslom "nemilom dogadjaju"!!!!
Ja ne vidim rjesenja dok se ove dvije stvari ne dese ili barem jedna od njih!!!
gagy06 wrote:Kod nas se uvijek izvrcu teze. Evo kako radim u obrazovanju uvijek je ovakva teza i nadleznih i vecine zaposlenika:
"Odraz stanja u obrazovanju je odraz stanja u drzavi.Nismo mi krivi."
Ja mislim da je upravo obrnuto-odraz stanja u drzavi je odraz stanja u obrazovanju. Dokle vise prebacivati krivicu na nekoga drugoga. A tako i u svemu ostalom. Cuj, sto nisu pricali o nezaposlenosti. Kod nas je sve problem u drzavi. Ako idemo tom logikom zasto onda ima nezaposlenosti tamo gdje ima drzave. Evo sinoc gledam na HRT u Spaniji nezaposlenost mladih 49% u Njemackoj 7%. Nama je za sve kriv Dejton i uredjenje drzave.
Jeste, ali kad drzava sustavno unistava obrazovanje onda se pitas jesu li zaista ucitelji/nastavnici/profesori krivi. Ocito ne znas kako je stavljati glavu u torbu svaki dan i raditi za pisljivu platu u drzavi u kojoj vozac u ministarstvu ima duplo veca primanja od tebe.
Govoris o uredjenim drzavama koje barem imaju mogucnost da funkcioniraju normalno. BIH nema! Zapravo ima, ali glavnim akterima politicke scene nije to u interesu.
drTooth wrote:
i pitanje "koji je musliman spasio Srbina?", je trebao reci da je to bio toliko čest slučaj da se pojedinačna imena ne izdvajaju..
Ne, nego nije ih se imalo od cega spasavati jer nije bilo ubistava civila Srba osim granatama i snajperima sa brda
Evo ja kao bivsi pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine ti se izvinjavam u ime onih koji su to radili .....
Medjutim, ne moze se to porediti, jer su bili izolovani slucajevi - sa jednom kompletnom politikom ubijanja, silovanja i protjerivanja nekoga ko nije kao ti. To je bila u njihovom slucaju generalna politika ( tadasnjeg rukovodstva rs-a ) ... da se stvori genocidna republika srpska .....
To je velika razlika ....
madner wrote:
Pa bitno je da cujemo kako prvi covjek u RSu negira samo sustinu mirovnog sporazuma. To sto te puno stvari na kratke staze puno vise svrbi ne znaci da je to ipak najbitnija stvar.
hajde ba madneru, pa čovjek je pred kraj debate branio Venecijansku komisiju... a ti i ja znamo da bi bili prezadovoljni kada bi se poštovale sve odluke iste te komisije.
ali kakve posljedice iz ovoga? nikakve.
Ako budes vrednovao sve po posljedicima, jako malo stvari ce imati ikakvu tezinu. Kao sto i nema nikakvu tezinu kada beneficirani izadju na ulice, koji tebe vise svrbe.
Dakle ako uzmes MIROVNI sporazum fino pise da RBiH nastavlja svoje postojanje i da mijenja svoje unutrasnje uredjenje i da od tog trenutka postoji opste taj genocidni entitet. Koliko puta je to Dodo danas negirao?
Dakle ono sto bi trebao biti ucinak jeste da ljudi shvate da ako je ono bilo legitimno, bice opet ista prica kada bude pogodno.
sadmire wrote:"Poštujem priču o Srđanu Aleksiću, ali mi nađite slučaj Bošnjaka koji se žrtvovao za Srbina",
To je bila daleko najajdnija izjava od svih nebuloza koje je u svojoj nemoci Dodik izrekao! Do kraja ga je ogolila kao covjeka i tu se nema vise sta dodati!
Pristojnost mi nalaže da ovo ne komentarišem ovo, ali bih volio da sam bio na mjestu Čedomira Jovanovića da odgovorim.
Dammme wrote:
pa ne trebaju, govorio je Haris Silajdžić, i?
Ne bih sad da ulazim u polemiku oko politike SBiH, jer nije tema. Ali ću ti reći ovo: govorio jeste, ali je djelima (ne nužno svojim, nego onih kojima je bio šef), pokazivao totalnu nebrigu (najblaže rečeno) za državu BiH. Od kadrova koje je postavljao na odgovorne funkcije, preko obaranja Aprilskog paketa, do podizanja repa Dodiku pred prošle izbore.
veljaca wrote:
Evo ja kao bivsi pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine ti se izvinjavam u ime onih koji su to radili .....
Medjutim, ne moze se to porediti, jer su bili izolovani slucajevi - sa jednom kompletnom politikom ubijanja, silovanja i protjerivanja nekoga ko nije kao ti. To je bila u njihovom slucaju generalna politika ( tadasnjeg rukovodstva rs-a ) ... da se stvori genocidna republika srpska .....
Hajd ne seri, nisi nista kriv ti niti sam tebe optuzio. Kriv je kao sto sam naveo ko i sreca je da je bilo dobrih ljudi.
Ovo sto si naveo je kljucni argument koji se trebao forsirati - da li je i u kolikoj mjeri provodjen Moljevicev plan o stvaranju srpske drzave u BIH?
Ovo govorim kao filozof/logicar pri ocjenjivanju dobrog argumenta.
Milorad Dodik je samo pokazao ono sto najbolje zna,a to je da vrijedja i laze! Svaku odluku Visokog prestavnika pa i o Sudu i Tuzilastvu prestavnici RS su potvrdili u Parlamentu,ali mu Jovanovic na to nije znao odgovoriti.. glupo je ponavljati njegove nebuloze,ali ona izjava da ce se RS u buducnosti raspasti na 2-3 drzave i da to treba ici mirnim putem kao Ceska i Slovacka i da vec sada ima 9-10 drzava koje bi priznale RS kao drzavu,to neka zaboravi,raspad BIH znaci rat,i nestanak Srba iz BIH,to treba otvoreno reci,i svi nasi politicari trebaju biti otvoreni kada su ove prijetnje u pitanju! Dodik je prevazisao svaku mjeru svojim negiranjem genocida,drzave,citavog jendog naroda,prijetnjama,prica o nekakvoj Islamskoj deklaraciji je utopija,obicna ubleha i laz kojom se sluzi! Bosnjaci niti su ikada bili niti ce biti za Islamsku drzavu,to i Dodik dobro zna,ali eto on tim plasi Srbe kako bi opravdali njegove idiotske izjave i vrijedjanja! Dobro mu je rekao Jovanovic,Dodik i Karadzic su napravili vehabije u BIH,samo se bojim da ce ako nastave ovako umjesto 3 hiljade ovdje biti 3 miliona vehabija...
-Stvarno kad malo bolje pogledas s kakvim politicarima i idiotima BIH ima posla,tesko je ovdje ocekivati neki progres i prosperitet,ali moramo se baviti ekonomijom,samo tako ce RS biti bezvrjedna kao sto u sustini i jeste! Bosnjaci se trebaju ujediniti kao sto se ujedinio i citav jedan Srpski front protiv nas i protiv BIH,a mi kad smo ujedinjeni niko nam nista ne moze,to najbolje zna vojska JNA koja nas 4 godine sa svom onom artiljerijom nije uspjela poraziti! Svek dok Srpski fasizam postoji kako u BIH tako i u Srbiji region nece imati perspektivu,nikakvu,a narod ce valjda to jednom prepoznati...ustvari mora,kad mu bude gladan stomak,a vec jeste,kada ne bude penzija,a ionako su mizerne i ove sto se isplacuju,onda ce nacionalisti nestati sa politicke scene,i tad ce Sud imati pune ruke posla,to najbolje zna Sanader koji je bio jak dok je bio na vlasti,cim je otisao cekao ga je sudski proces i zatvor!
veljaca wrote:
To je ta razlika. Kod nas su pojedinci radili zlocine ali sistem je bio protiv toga, dok je kod njih Sistem cinio zlocine, a pojedinici bili protiv toga.
Dammme wrote:
pa ne trebaju, govorio je Haris Silajdžić, i?
ne uzimaš u obzir činjenicu da je to morao govoriti duže vremena da bi dalo efekta. Neke stvari nije dovoljno reći 20 puta, da bi se nešto promijenilo.
odustajanje od pričanja gole istine u trenutku (koji traje više od decenije) kada se ona treba reći, za mene predstavlja, ne izdaju nego definitavan poraz. ovdje ne krivim Silajdžića nego govrim uopšteno.
Last edited by p206 on 01/02/2012 14:43, edited 1 time in total.