Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
quick_nick

#701 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

melac wrote:
quick_nick wrote:
melac wrote:Ma šta peglaš i nije bilo toliko borbenosti po srednjoj Bosni, bila je prva ofanziva ABiH na određeni područjima, na drugim HVO-a, tko je gdje izvukao deblji kraj to je drugi par opanaka. No nakon te ofanzive u proljeće-ljeto ( kako gdje ) 93 godine i nije više bilo večih borbenih ofanziva, tek manje akcije u kojima ne sudjeluje više od jedne satnije, manje-više.
U pravu si nije bilo toliko borbenosti , samo je Armija nadljudskim naporima se obranila od (evo dosli smo do 3 brigade HV-a) A u srednjoj Bosni ste vi na HVO bacali cviječe :lol: :lol:
Ja prije svega nisam pisao iz pozicije ABiH, i molim te da me i ti ne trpaš tamo gdje nisam bio, samo za informaciju, bio sam na suprotnoj strani od ABiH i to u srednjoj Bosni. Ovo stanje je bilo na linijama nakon početnih ofanziva, kako sam i napisao. Ali je problem pročitati tekst, problem je shvatiti ako netko napiše iole nepristrasan tekst da ga se svrsta u suprotno grupu od one kojoj ti pripadaš, no nisi jedini pa ti ne uzimam za zlo. :dance:
Jesam pretjerao sam izvini! Izbaci me iz takta onaj sa 3 brigade HV-a. :lol: , radoznalost je ubila mačku a evo mene brzopletost ;)
zlajaBHF

#702 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zlajaBHF »

melac wrote:
L.e.g wrote:Da, protjerani su. Iz sela oko Fojnice, prema Prokoskom jezeru nisu utrpani u kamione nego su istjerani iz svojih kuca i poslani preko planine prema teritoriju pod kontrolom hvo-a. Naravno, prije toga ih je par ubijeno da ne bi slucajno kome na um palo da ostane.
I iz Kaknja su stizali u Kiseljak tako, kao i iz Travnika, samo ne znam kuda su došli do Kiseljaka.
Jedna je stvar sto su stizali, a druga kako su izasli.
Znaci da li su protjerani ili sami napustili te gradove???

Pa nije valjda da niko ne zna nista o ovome?
Ili ovo znaci da nisu protjerani iz ovih gradova?
quick_nick

#703 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

zlajaBHF wrote:
melac wrote:
L.e.g wrote:Da, protjerani su. Iz sela oko Fojnice, prema Prokoskom jezeru nisu utrpani u kamione nego su istjerani iz svojih kuca i poslani preko planine prema teritoriju pod kontrolom hvo-a. Naravno, prije toga ih je par ubijeno da ne bi slucajno kome na um palo da ostane.
I iz Kaknja su stizali u Kiseljak tako, kao i iz Travnika, samo ne znam kuda su došli do Kiseljaka.
Jedna je stvar sto su stizali, a druga kako su izasli.
Znaci da li su protjerani ili sami napustili te gradove???

Pa nije valjda da niko ne zna nista o ovome?
Ili ovo znaci da nisu protjerani iz ovih gradova?
Šta podrazumijevaš pod protjerivanjem? Evo ti jedan primjer npr. U zgradi gdje zivi mijesano stanovnistvo ulete banditi i pocine teski oblik razbojnistva ili pobiju cijelu "muslimansku" obitelj kakva je to poruka preostalim stanarima? Normalno je da ce i ti ostali ljudi napustit objekat i tako redom u selu se opljackaju sve kuce i pobije par ljudi to je poruka tim seljanima da idu. To su radili pripadnici HVO-a. A i pripadnici Armije u gradovima pod njihovom kontrolom.
zlajaBHF

#704 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zlajaBHF »

quick_nick wrote: Šta podrazumijevaš pod protjerivanjem? Evo ti jedan primjer npr. U zgradi gdje zivi mijesano stanovnistvo ulete banditi i pocine teski oblik razbojnistva ili pobiju cijelu "muslimansku" obitelj kakva je to poruka preostalim stanarima? Normalno je da ce i ti ostali ljudi napustit objekat i tako redom u selu se opljackaju sve kuce i pobije par ljudi to je poruka tim seljanima da idu. To su radili pripadnici HVO-a. A i pripadnici Armije u gradovima pod njihovom kontrolom.
Ovo mi zvuci kao rekla kazala.

HVO u Hercegovini je sve Bosnjake skuplja na jedno mjesto tovario u kamione i prebacivao na "alijinu" teritoriju.
quick_nick

#705 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

zlajaBHF wrote:
quick_nick wrote: Šta podrazumijevaš pod protjerivanjem? Evo ti jedan primjer npr. U zgradi gdje zivi mijesano stanovnistvo ulete banditi i pocine teski oblik razbojnistva ili pobiju cijelu "muslimansku" obitelj kakva je to poruka preostalim stanarima? Normalno je da ce i ti ostali ljudi napustit objekat i tako redom u selu se opljackaju sve kuce i pobije par ljudi to je poruka tim seljanima da idu. To su radili pripadnici HVO-a. A i pripadnici Armije u gradovima pod njihovom kontrolom.
Ovo mi zvuci kao rekla kazala.

HVO u Hercegovini je sve Bosnjake skuplja na jedno mjesto tovario u kamione i prebacivao na "alijinu" teritoriju.
Ovo ti nije rekla kazala nego ti opisujem događaj iz svog grada. Npr... istjeraju se muslimani iz Busovače a u Busovaču dolaze izbjeglice iz naselja pod kontrolom Armije i iz Zenice. Ne znam koliko imas godina i kako da ti jednostavnije čovjek opiše!!!
zlajaBHF

#706 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zlajaBHF »

Znaci Hrvati su prepadani kako bi otisli...Ljudi se ubijali, pljackali i zlostavljali???

A iz kojeg si ti grada?
quick_nick

#707 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

zlajaBHF wrote:Znaci Hrvati su prepadani kako bi otisli...Ljudi se ubijali, pljackali i zlostavljali???

A iz kojeg si ti grada?
Iz Busovače
kv99

#708 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

Lukašenko wrote:
Ni najmanje. Ako želite polemički forum onda je to da nečije stavove smatraš provociranjem i lažima malo glupo.

Pa normalno da nije bilo rata između ABiH i HVO u Tuzlanskoj regiji gdje je HVO bio sastavni dio obrane Tuzlanske regije podređen ABiH i srednje Bosne gdje HVO nije bio podređen već je bio taj koji je držao frontu. Ovo sa Smiljkom je smiješno. Bitka za Mostar, Kupres i Jajce su bili veliki sukobi između VRS i HVO-a. ABiH je bila podređena HVO-u tada a kako je sudjelovala u Jajcu da sad ne 'provociram ili lažem' odite negdje pročitati kako je ta obrana izgledala. Znači uspoređivati regiju Tuzlansku s srednjom Bosnom i Hercegovinom nije usporedivo.

HVO također u očima Hrvata nije agresorska, izdajnička i slično vojska već vojska BiH Hrvata kao što Bošnjaci imaju ABiH i Srbi VRS. Naravno da vi tako to ne vidite makar Dayton kaže da je ABiH Bošnjačka vojska a HVO Hrvatska vojska. Onaj argument da je Komšić bio u ABiH i Divjak i mnogi drugi je uredu ali isto tako je 1992 godine bilo puno više Muslimana (prije B sabora) u HVO-u i HOS-u nego Hrvata u ABiH.

Također ne kažem da je tada u kaosu rata Hrvatska politika vođena od Bobana bila pozitivna, bila je katastrofalna. Hrvate u Sarajevu koji su mogli nešto poduzeti prvo je maknuo Tuđman Kljuića a kad je počeo rat Alija ostale. Tako da u tom kaosu svih protiv svih normalno da svako ima svoju istinu. Niti vaša da je to agresija niti moja da se radi o planu Bošnjaka da protjeraju Hrvate nije potpuno istinita.
Iznositi misljenje je jedna stvar, iznositi tvrdnje koje nemaju veze sa istinom je skroz drugo:

- Sukobi u Srednjoj Bosni nisu izbili zbog izbjeglica ili nekog plana naseljavanja vec su direktna posljedica odluke tzv hvo da proglasi za neprijatelja legalne snage Republike Bosne i Hercegovine vec prve sedmice aprila 1992. Tada ne samo da nije bilo nekog velikog vala izbjeglica vec nije bilo nikakvih izbjeglica u Srednjoj Bosni i apsolutna je neistina da je tzv hvo proglasio TO BiH/ ABIH za neprijatelja zbog toga. Dokumenti koji dokazuju to su postavljeni bas na ovoj temi tako da to nije moje misljenje vec cinjenica.
- Prozor je prvi grad koji je tzv hvo uz pomoc HV okupirao vec oktobra 1992. To je cinjenica .
- U Jajcu Armija Bosne i Hercegovine NIJE bila podredzena tzv hvo-u. Armija Bosne i Hercegovine je imala skroz odvojen lanac komandovanja, logistike od tzv hvo. To je cinjenica.
Armija Bosne i Hercegovine je branila Jajce duze i bolje nego tzv hvo. Polozaji preko kojih su cetnici probili linije odbrane su NAPUSTENI od tzv hvo i sam je tzv hvo napustio Jajce danima prije nego sto je to uradila Armija Bosne i Hercegovine.
- Armija Bosne i Hercegovine , tj TO BIH iz koje je formalno i nastala Armija je naoruzavala tzv hvo u Srednjoj Bosni sto nije obrnut slucaj.
- Protjerivanje BiH Hrvata je organizovano izvrsavao tzv hvo i zbog toga se danas citav vojni i politicki vrh tzv hvo nalazi u Haagu.
Isto tako bas na ovom forumu postoje citati izjava pripadnika tzv hvo koji opisuju kako je npr u Travniku vec prije napada tzv hvo bilo dogovoren prolaz civila preko cetnickih linija. Isto tako se opisuje kako im je zao jer je ostalo " previse hrvata u Travniku ". To su izjave pripadnika tzv hvo i dosta ucesnika ove teme koji brane tzv hvo su bili na forumima gdje su te izjave izrecene i nijedan od njih to nije opovrgao, znaci da i oni to znaju i to prihvacaju kao cinjenice.
quick_nick

#709 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
Lukašenko wrote:
Ni najmanje. Ako želite polemički forum onda je to da nečije stavove smatraš provociranjem i lažima malo glupo.

Pa normalno da nije bilo rata između ABiH i HVO u Tuzlanskoj regiji gdje je HVO bio sastavni dio obrane Tuzlanske regije podređen ABiH i srednje Bosne gdje HVO nije bio podređen već je bio taj koji je držao frontu. Ovo sa Smiljkom je smiješno. Bitka za Mostar, Kupres i Jajce su bili veliki sukobi između VRS i HVO-a. ABiH je bila podređena HVO-u tada a kako je sudjelovala u Jajcu da sad ne 'provociram ili lažem' odite negdje pročitati kako je ta obrana izgledala. Znači uspoređivati regiju Tuzlansku s srednjom Bosnom i Hercegovinom nije usporedivo.

HVO također u očima Hrvata nije agresorska, izdajnička i slično vojska već vojska BiH Hrvata kao što Bošnjaci imaju ABiH i Srbi VRS. Naravno da vi tako to ne vidite makar Dayton kaže da je ABiH Bošnjačka vojska a HVO Hrvatska vojska. Onaj argument da je Komšić bio u ABiH i Divjak i mnogi drugi je uredu ali isto tako je 1992 godine bilo puno više Muslimana (prije B sabora) u HVO-u i HOS-u nego Hrvata u ABiH.

Također ne kažem da je tada u kaosu rata Hrvatska politika vođena od Bobana bila pozitivna, bila je katastrofalna. Hrvate u Sarajevu koji su mogli nešto poduzeti prvo je maknuo Tuđman Kljuića a kad je počeo rat Alija ostale. Tako da u tom kaosu svih protiv svih normalno da svako ima svoju istinu. Niti vaša da je to agresija niti moja da se radi o planu Bošnjaka da protjeraju Hrvate nije potpuno istinita.
Iznositi misljenje je jedna stvar, iznositi tvrdnje koje nemaju veze sa istinom je skroz drugo:

- Sukobi u Srednjoj Bosni nisu izbili zbog izbjeglica ili nekog plana naseljavanja vec su direktna posljedica odluke tzv hvo da proglasi za neprijatelja legalne snage Republike Bosne i Hercegovine vec prve sedmice aprila 1992. Tada ne samo da nije bilo nekog velikog vala izbjeglica vec nije bilo nikakvih izbjeglica u Srednjoj Bosni i apsolutna je neistina da je tzv hvo proglasio TO BiH/ ABIH za neprijatelja zbog toga. Dokumenti koji dokazuju to su postavljeni bas na ovoj temi tako da to nije moje misljenje vec cinjenica.
- Prozor je prvi grad koji je tzv hvo uz pomoc HV okupirao vec oktobra 1992. To je cinjenica .
- U Jajcu Armija Bosne i Hercegovine NIJE bila podredzena tzv hvo-u. Armija Bosne i Hercegovine je imala skroz odvojen lanac komandovanja, logistike od tzv hvo. To je cinjenica.
Armija Bosne i Hercegovine je branila Jajce duze i bolje nego tzv hvo. Polozaji preko kojih su cetnici probili linije odbrane su NAPUSTENI od tzv hvo i sam je tzv hvo napustio Jajce danima prije nego sto je to uradila Armija Bosne i Hercegovine.
- Armija Bosne i Hercegovine , tj TO BIH iz koje je formalno i nastala Armija je naoruzavala tzv hvo u Srednjoj Bosni sto nije obrnut slucaj.
- Protjerivanje BiH Hrvata je organizovano izvrsavao tzv hvo i zbog toga se danas citav vojni i politicki vrh tzv hvo nalazi u Haagu.
Isto tako bas na ovom forumu postoje citati izjava pripadnika tzv hvo koji opisuju kako je npr u Travniku vec prije napada tzv hvo bilo dogovoren prolaz civila preko cetnickih linija. Isto tako se opisuje kako im je zao jer je ostalo " previse hrvata u Travniku ". To su izjave pripadnika tzv hvo i dosta ucesnika ove teme koji brane tzv hvo su bili na forumima gdje su te izjave izrecene i nijedan od njih to nije opovrgao, znaci da i oni to znaju i to prihvacaju kao cinjenice.
Dzevade opet lupaš koje hrvate je to HVO-otjerao? Hallo toliko godina od rata je proslo i ti i dalje prosipaš tu glupu priću da je HVO otjerao Hrvate. Koji si ti mitoman srpska propaganda je irget za tebe. Tko ce mene natjerat da ne branim svoju kucu svoje dvoriste/avliju ,OBITELJ??? Na linijama su bili ljudi od 40-50 godina koji nisu htjeli da predaju svoje ognjiste. Kako si plitak hajde ti nagovori nekog da ode? Plan evakuacije je jedno a to izjednacavati sa protjerivanjem je ludost u tvom slučaju (glupost).
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#710 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

U Rami ,,,92 nije bilo HV -a .
bio osobno tamo sa postrojbom iz Tomislavgrada !!
kv99

#711 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
kv99 wrote:

Dzevade opet lupaš koje hrvate je to HVO-otjerao? Hallo toliko godina od rata je proslo i ti i dalje prosipaš tu glupu priću da je HVO otjerao Hrvate. Koji si ti mitoman srpska propaganda je irget za tebe. Tko ce mene natjerat da ne branim svoju kucu svoje dvoriste/avliju ,OBITELJ??? Na linijama su bili ljudi od 40-50 godina koji nisu htjeli da predaju svoje ognjiste. Kako si plitak hajde ti nagovori nekog da ode? Plan evakuacije je jedno a to izjednacavati sa protjerivanjem je ludost u tvom slučaju (glupost).
Iznositi misljenje je jedna stvar , cinjenice su skroz druga .
- Citav vojni i politicki tzv hvo nalazi u Haagu izmedju ostalog i zbog protjerivanja BIH Hrvata :
Optuznica sa ICTY, strana 33, poglavlje 37

http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/en/080611.pdf

Ako mislis da je to glupost bujrum prvi let za Holandiju pa im pomozi i spasi eroje erceg crpske. Ali zapamti tamo su sudije, tuzioci i advokati a ne publika sa foruma kojeg vam dodik placa.

- Imas bas na ovoj temi citate izjava pripadnika tzv hvo koji opisuje ovo sto sam naveo. To je izjavio bas na onom forumu kojeg vam dodik placa a gdje si bas ti vrlo aktivan i koliko sam primjetio nisi ni jednom tada njemu rekao da je to glupost, da laze ili da izmislja vec si se njemu obracao kao ozbiljnom i pouzdanom svjedoku. Nisi opovrgavao tada i to si prihvati kao validnu i ozbiljnu izjavu kao i ostali koji to ovdje negirate.

- Imas izjave svjedoka , od civila pa imas i onaj poznatu izjavu jednog od vasih popova iz tog kraja koji tvrde isto ovo sto ti negiras, bila je svuda po novinama slobodno malo potrazi.

@emilio

jel to nije bilo kao i onda kada si tvrdio za Kupres pa se ispostavilo da ih je bilo samo malo, tek toliko da imaju tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i sve ono sto je najvaznije u jednoj akciji ?
U Rami nisi mogao da vidis nista osim riba jer to je rijeka ali u Prozoru su bili oni iz "Zrinskog ", samo sto je tada bilo moderno da se skidaju oznake hv a stavljaju tzv hvo cim se predje granica . Ali i sa oznakom tzv hvo-a oni su bili pripadnici hv i nisu jedini koji su to radili , bas na ovoj temi je stavio @sokkia 14. 03 . 2012 opis pripadnika HV koji opisuje kako su skidali svoje oznake .
emillio estevez

#712 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

@kv 99

u Rami nije bilo bojne Zrinski niti Frankopana 92 godine !!!!!

nije ih bilo .
Na Kupresu su bili ali bez svojih tenkica ( allo allo herr <Gruber)

94 je topnistvo a takodjer i tenkici bili pod upravom HVO-a.
:zzzz:

pjesaci da , oklop i topnistvo JOK ...

lako provjerljivo i nije naklapanje
muflon1977

#713 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Sve Harmija odbranila kuku lele neznam sta da kazem jadni ljudi iz Podrinja,pa nemojmo se zavaravati mnogi nisu vidili rata pricaju sta je babo reko kad je u Svedsku doso.E a to je sasvim drukcije od onoga sto je bilo
al_akhisari

#714 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by al_akhisari »

muflon1977 wrote:Sve Harmija odbranila kuku lele neznam sta da kazem jadni ljudi iz Podrinja,pa nemojmo se zavaravati mnogi nisu vidili rata pricaju sta je babo reko kad je u Svedsku doso.E a to je sasvim drukcije od onoga sto je bilo
...ali, siguran sam da TI znaš "šta je bilo" :sad: :lol: da nije tužno, bilo bi smiješno;

...s obzirom da je iznesena teza ( parafraziram): "bošnjaci su odlučili da napadnu svoje dojučerašnje komšije, iz razloga što su imali problem smještaja izbjeglica iz istočne bosne; učinili su to hinjski i podmuklo, "grizući" ruku koja ih je do tada branila i hranila; pretpostavimo da je ovakav nonsens tačan-nameće se logično pitanje: "da li je to bio cilj "napada" armije bih na prozor i čiššenje tamošnjeg hrvatskog puka da bi se u isti naselilo stanovništvo iz ist. bosne?
Nele9

#715 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Fakat mi je najzesca teorija koju sam sasvim slucajno nasao na jednom hrvatskom forumu.
Pojednostavljeno:

Bosnjaka je bilo u JNA i ima ih 5-6 (medju oficirskim i podoficirskim kadrom JNA) za koje se sumnja za zlocine u Vukovaru.
Istovremeno smatra se da je oko 1200 Bosnjaka dalo zivote za slobodu Hrvatske.

Iz ovoga je autor zakljucio da je sve dio tajnog bosnjackog plana, koji nalaze da se Bosnjaci (1991) "po pola" svrstaju na razlicite strane pa ko pobijedi, pridruzi mu se. :shock:
emillio estevez

#716 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Nele9 wrote:Fakat mi je najzesca teorija koju sam sasvim slucajno nasao na jednom hrvatskom forumu.
Pojednostavljeno:

Bosnjaka je bilo u JNA i ima ih 5-6 (medju oficirskim i podoficirskim kadrom JNA) za koje se sumnja za zlocine u Vukovaru.
Istovremeno smatra se da je oko 1200 Bosnjaka dalo zivote za slobodu Hrvatske.

Iz ovoga je autor zakljucio da je sve dio tajnog bosnjackog plana, koji nalaze da se Bosnjaci (1991) "po pola" svrstaju na razlicite strane pa ko pobijedi, pridruzi mu se. :shock:

nema veze
mislim da si ili TI ili taj koji je pisao to izvadio iz konteksta
ali je bil ona neka prijedorska na pakracu i novskoj
kv99

#717 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

emillio estevez wrote:@kv 99

nije ih bilo .

Na Kupresu aprila 1992 su bili tenkovi i posada iz HV, PO grupe i sl tj sve najvaznije u toj akciji. Poslije toga dolazi jos vise jedinica kada je postalo opasno i za Livno a jedna od tih pridoslih jedinica je bila i Zrinski koja je u oktobru 1992 bila ukljucena u okupaciju Prozora, iako se kao i ostale jedinice zvanicno vodila kao tzv hvo . Po principu cim se predje granica promjene se oznake i onda postaju dobrovoljci pripadnici tzv hvo kojima komande izdaje oficir tzv hvo koji je prije toga bio oficir hv koji je dosao direktno iz hv i koji ide u Zagreb na konsultacije i direktive ... i koji se poslije svega opet vrati u hv ali se zvanicno naziva oficir hvo-a.

Sto se tice prijedorske jedinice na pakracu tu je bilo podosta i BIH hrvata sa podrucja Prijedora. Dosta ih je i bilo u u cetnickim jedinicama od 92-95, bas je neko na ovom forumu postavio listu poginulih pripadnika ne-srba u cetnickim jedinicama sa prostora Prijedora i da samo vidis koliko ih je bilo BiH hrvata . Npr u Prijedoru i okolini bih hrvata je bilo mnogo manje nego Bosnjaka ali je omjer poginulih u cetnickim jedinicama u hr i Bih bilo oko pola-pola. Samo onako da se zna prije nego sto se pocne tvrditi kako su ustvari Bosnjaci izvrsili agresiju na Hrvatsku ( tako ide zvanicna istorija na onom forumu kojeg milorad placa gdje se kupe teorije koje se prosipaju ovdje ).
emillio estevez

#718 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

kv99 wrote:
emillio estevez wrote:@kv 99

nije ih bilo .

Na Kupresu aprila 1992 su bili tenkovi i posada iz HV, PO grupe i sl tj sve najvaznije u toj akciji. Poslije toga dolazi jos vise jedinica kada je postalo opasno i za Livno a jedna od tih pridoslih jedinica je bila i Zrinski koja je u oktobru 1992 bila ukljucena u okupaciju Prozora, iako se kao i ostale jedinice zvanicno vodila kao tzv hvo . Po principu cim se predje granica promjene se oznake i onda postaju dobrovoljci pripadnici tzv hvo kojima komande izdaje oficir tzv hvo koji je prije toga bio oficir hv koji je dosao direktno iz hv i koji ide u Zagreb na konsultacije i direktive ... i koji se poslije svega opet vrati u hv ali se zvanicno naziva oficir hvo-a.

Sto se tice prijedorske jedinice na pakracu tu je bilo podosta i BIH hrvata sa podrucja Prijedora. Dosta ih je i bilo u u cetnickim jedinicama od 92-95, bas je neko na ovom forumu postavio listu poginulih pripadnika ne-srba u cetnickim jedinicama sa prostora Prijedora i da samo vidis koliko ih je bilo BiH hrvata . Samo onako da se zna prije nego sto se pocne tvrditi kako su ustvari Bosnjaci izvrsili agresiju na Hrvatsku ( tako ide zvanicna istorija na onom forumu kojeg milorad placa gdje se kupe teorije koje se prosipaju ovdje ).

:lol: :lol:

Rama je ostala oslobodjena !!!!!!!!!!!!
quick_nick

#719 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

cindrlimindrli wrote:
karanana wrote:recite mi nesto o travniku.
bio je spojen sa bugojnom glavnom cestom, jeli tako?
Nije bio spojen glavnom cestom jer su Komar i D. Vakuf drzali cetnici. Bio je spojen sa Bugojnom preko
Novog Travnika i Ravnog Rostova. Doduse cesta do Novog je bila uzas, pogotovo zimi.
karanana wrote:jesu li sukobi sa hvo-om bili jaki u gradu odnosno na cesti prema vitezu?
Prvih par dana je bilo zestoko. hvo u Travniku nije imao sanse sa 17. Krajiskom, 712. Travnik, 706 Travnik, te
dijelovima 708. Novi Travnik i naravno tada bosanskim NAVY SEAL odredom, El Mudjahid :D . Jednostavno su pregazeni.
Nakon uspostave kontrole u Travniku ni danas mi nije jasno zasto se oklijevalo sa napredovanjem prema Vitezu jer su
staseu bile u potpunom rasulu i bjezaniji.
U isto vrijeme Armija je uspostavila kontrolu nad 90% opstine N. Travnik, Bugojnom, na pravcima iz Zenice hvo je
bio potpuno razbijen, Busovaca je odsijecena od Kiseljaka, svi preduslovi za ulazak u Vitez su bili ostvareni, a onda
stop.
Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu :D Mogli ste tako na Drinu izaći :D
P.S NA KOJIM PRAVCIMA IZ ZENICE? :lol:
Last edited by quick_nick on 17/03/2012 10:26, edited 1 time in total.
quick_nick

#720 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
quick_nick wrote:
kv99 wrote:

- Citav vojni i politicki tzv hvo nalazi u Haagu izmedju ostalog i zbog protjerivanja BIH Hrvata :

Ako mislis da je to glupost bujrum prvi let za Holandiju pa im pomozi i spasi eroje erceg crpske. Ali zapamti tamo su sudije, tuzioci i advokati a ne publika sa foruma kojeg vam dodik placa.

- Imas bas na ovoj temi citate izjava pripadnika tzv hvo koji opisuje ovo sto sam naveo. To je izjavio bas na onom forumu kojeg vam dodik placa a gdje si bas ti vrlo aktivan i koliko sam primjetio nisi ni jednom tada njemu rekao da je to glupost, da laze ili da izmislja vec si se njemu obracao kao ozbiljnom i pouzdanom svjedoku. Nisi opovrgavao tada i to si prihvati kao validnu i ozbiljnu izjavu kao i ostali koji to ovdje negirate.

- Imas izjave svjedoka , od civila pa imas i onaj poznatu izjavu jednog od vasih popova iz tog kraja koji tvrde isto ovo sto ti negiras, bila je svuda po novinama slobodno malo potrazi.

@emilio

jel to nije bilo kao i onda kada si tvrdio za Kupres pa se ispostavilo da ih je bilo samo malo, tek toliko da imaju tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i sve ono sto je najvaznije u jednoj akciji ?
U Rami nisi mogao da vidis nista osim riba jer to je rijeka ali u Prozoru su bili oni iz "Zrinskog ", samo sto je tada bilo moderno da se skidaju oznake hv a stavljaju tzv hvo cim se predje granica . Ali i sa oznakom tzv hvo-a oni su bili pripadnici hv i nisu jedini koji su to radili , bas na ovoj temi je stavio @sokkia 14. 03 . 2012 opis pripadnika HV koji opisuje kako su skidali svoje oznake .
Hallo navedi pasos gdje se pise o progonu hrvata od strane hrvata a ne cijeli jebeni dokument mi dajes. Jos k tome na Engleskom pa proguglaj ima i prevedena verzija istog dokumenta. Ajde Dzevo potrudi se.
kv99

#721 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
kv99 wrote:

@emilio

Hallo navedi pasos gdje se pise o progonu hrvata od strane hrvata a ne cijeli jebeni dokument mi dajes. Jos k tome na Engleskom pa proguglaj ima i prevedena verzija istog dokumenta. Ajde Dzevo potrudi se.
Jel ti to ozbiljno ? Stavim link za optuznicu sa ICTY sajta a ne neku kopiju kopije, navedem ne samo koja je stranica vec i koje je poglavlje i ti zelis ...sta ? I jos pored toga da te ucim engleski ? Stavio sam namjerno na engleski da ne bude da je problem pri prevodu ili slicno, originalna optuzba i sada jos treba da te ucim engleski ?

I de mi reci , kada pokusavas da negiras to na svaki moguci nacin sto to nisu rekao onom "bojovniku " iz Travnika kada je onako slikovito opisivao kako im je bilo krivo jer je ostalo " previse hrvata u Travniku " ? Kada je opisivao kako je sve bilo isplanirano sa cetnicima sedmicama prije ? Kada se hvalite kako je super ideja da se naprave suskova i bobanova sela jer su tako zaje*ali balije u ercegovini umjesto da se vrate u Kakanj jer bi ionako tu bili manjina i ne bi mogli da budu dio erceg crpske ? Na tom forumu ste ti i dobar dio ovih koji zastupa istu ideju na ovj temi i te kako aktivani i mnogo , mnogo otvoreniji u svojim stavovima o zelembacima, turicima i balijanderima i tu nisi ti ili bilo ko drugi ni jednom rekao da ovi sto opisuju kako je i zasto tzv hvo protjerivao bih hrvate da lazu a ovdje skroz suprotno. Kada budete svojim pajdasima rekki na onom forumu da lazu i izmisljaju to onda radite i ovdje.
quick_nick

#722 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
quick_nick wrote:
kv99 wrote:

@emilio

Jel ti to ozbiljno ? Stavim link za optuznicu sa ICTY sajta a ne neku kopiju kopije, navedem ne samo koja je stranica vec i koje je poglavlje i ti zelis ...sta ? I jos pored toga da te ucim engleski ? Stavio sam namjerno na engleski da ne bude da je problem pri prevodu ili slicno, originalna optuzba i sada jos treba da te ucim engleski ?

I de mi reci , kada pokusavas da negiras to na svaki moguci nacin sto to nisu rekao onom "bojovniku " iz Travnika kada je onako slikovito opisivao kako im je bilo krivo jer je ostalo " previse hrvata u Travniku " ? Kada je opisivao kako je sve bilo isplanirano sa cetnicima sedmicama prije ? Kada se hvalite kako je super ideja da se naprave suskova i bobanova sela jer su tako zaje*ali balije u ercegovini umjesto da se vrate u Kakanj jer bi ionako tu bili manjina i ne bi mogli da budu dio erceg crpske ? Na tom forumu ste ti i dobar dio ovih koji zastupa istu ideju na ovj temi i te kako aktivani i mnogo , mnogo otvoreniji u svojim stavovima o zelembacima, turicima i balijanderima i tu nisi ti ili bilo ko drugi ni jednom rekao da ovi sto opisuju kako je i zasto tzv hvo protjerivao bih hrvate da lazu a ovdje skroz suprotno. Kada budete svojim pajdasima rekki na onom forumu da lazu i izmisljaju to onda radite i ovdje.
Koja smijurija ajde prepisi tu zadnju recenicu 37-og poglavlja koje se kao odnosi na progon Hrvata od strane Hrvata :D :D :D
kv99

#723 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:

Koja smijurija ajde prepisi tu zadnju recenicu 37-og poglavlja koje se kao odnosi na progon Hrvata od strane Hrvata :D :D :D

Optuznica sa ICTY, strana 33, poglavlje 37 koje se bavi progonom ljudi .

37. In early July, Herceg Bosna /HVO forces, supported by ( and involving )
the government and armed forces of the Republic of Croatia launched a
massive campaign to attack, arrest and cleanse Bosnian Muslims from areas
claimed to be part of Herceg-Bosna (including the municipalities of Mostar,
Prozor, Stolac, Capljina and Ljubuski). From June through September 1993,
Herceg-Bosna/HVO forces systematically arrested, mistreated and evicted tens
of thousands of Bosnian Muslim men, women, children and elderly from their
homes, detained them and/or transferred them to other areas or deported them
to other countries. At the same time, the Herceg-Bosna/HVO authorities
engaged in efforts throughout 1993 to transfer (or cause the transfer of)
thousands of Bosnian Croats from other parts of Bosnia and Herzegovina, and
in particular, Central Bosnia, to western Herzegovina.
cindrlimindrli

#724 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
P.S NA KOJIM PRAVCIMA IZ ZENICE?
Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.
Taman posla da ti crtam sve vukojebine u kojima si dobio po njonjari.
Jingo

#725 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Jingo »

cindrlimindrli wrote:
quick_nick wrote:Ja ja i onda je svizac zamotao čokoladu Mogli ste tako na Drinu izaći
P.S NA KOJIM PRAVCIMA IZ ZENICE?
Pa da nismo morali prvo vas namarat` ni Drina nam ne bi bila daleko. Cuj kojim pravcima, pa uzmi kartu i studiraj.
Taman posla da ti crtam sve vukojebine u kojima si dobio po njonjari.
:mrgreen: :thumbup: :dance: :bih:
Post Reply