racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MADMalice

#701 Re: racun za plin

Post by MADMalice »

miki.ba wrote:Brojilo provjeri.
na sta tacno da obratim paznju?

inace grijanje na drva je jeftinije definitivno, posebno u odnosu na plin. ako se posjeduje jaka pec, moze grijati cijeli sprat kuce, neke i do 100 m2. jedino je grijanje na drva obaveza. ujutro kad ustanes ledara, pa dok nalozis muka jer je sarajevo u dolini i dok povuce kroz dimnjak vrati kroz loziste toliko dima da ti se zamanta, pa moras vjetriti prilikom cega se jos smrznes. onda moras stalno unositi drva, pa ih transportovati tamo-vamo, pa cjepkati potpalu...ugl. muka. i naravno...vec sl. ljeto moras kreciti.
ali sve se da izdrzati samo nek manje kosta. dobro je da u ovoj drzavi imas barem takvu alternativu. dobro nas nisu sve natjerali na plin samo kako oni imali korsit.
miki.ba

#702 Re: racun za plin

Post by miki.ba »

MADMalice wrote:
Ne da obratiš pažnju, nego da zovneš ljude iz Sa gasa da promjene brojilo.
Ti imaš pravo na to, a oni moraju zamjeniti.
Kod mene je bilo brojilo od prije rata, ljudi su mi rekli da je bilo neispravno, pitao sam i da mi refundiraju novac, na šta su oni rekli da to nije moguce.
Sada mi dolazi 20 % manji racun za plin.
zakonpera

#703 Re: racun za plin

Post by zakonpera »

Ne znam sta je problem i tolika obaveza u odrzavanju peci i lozenju. Ovako malo kada sam hodo po skandinaviji ostao sam zatecen njihovim obredima oko drva i kamina. Pa to je jedan merak kojeg se nebi odrekao ni zbog cega. Kamin u uglu dnevne sobe i za mene je poseban ritual i toplina vatre, prirodnog vazduha koji stvara prirodna ventilacija kroz dimnjak se ne moze porediti. Treba samo znati i naravno investirati u dobru pec, dobar gusani kamin i pismeno uraditi izduv i dimnjak. Sve ostalo je kucni ljubimac i zanimljiva zanimacija. Drugo je ovi ljakse sto su šljegli pa glume gospodu pa ce prije govno nego drvo u ruci da drze. Pa placajte gospodo vasa zadovoljstva. Evo imam i centralno kao alternativu kaminu i nikad na njemu nisam postigao 25-26 stepeni u prostoroji a da bojler nije radio po citzav dan, a to znaci oko 300-400 km mjesecno za mojih 60 kvadrata prostora. Neka hvala ..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#704 Re: racun za plin

Post by un1ted »

Imam privatnu kucu i imam stan te sam koristio grijanje na drva, plin (u stanu) i centralno u kuci sada, pa znam o cemu pricam. Imao kamin, imao pec i ama bas nista se ne moze porediti s radijatorima i centralnim grijanjem. Kamin ugrije sobu, dnevni, super, no u spavacoj sobi led ledeni, posebno kada temperature odu ispod -10! Da ne bi poceo pricati o izolaciji, super je uradjena, sada s centralnim znam otvoriti prozor u 00:00 jer je pretoplo a ne smanjuje mi se radijator :lol: :lol:

kolega je gore napisao sve zajebancije oko drva, ja bi jos napomenuo smrad i piljevinu :) Svakome, al bas svakome preporucujem centralno ako hoce da se ugrije :)
Hendrix

#705 Re: racun za plin

Post by Hendrix »

Plin baš kolje, sad mi je drago što ga nisam uveo... :shock:
Evo za usporedbu, Vaillant elektroblok 18kW, grijem 120 kvadrata kuće, za oktobar mi došlo 250KM struje, s tim da bez grijanja trošim oko 80KM tako da je grijanje pojelo oko 170KM.
Grijanje namješteno na termostatu radnim danima od 8-22h, vikend 8-22.30h, temp. 22 stepena znači nema gašenja po danu, radi bez prekida čitav mjesec.
agent_zero

#706 Re: racun za plin

Post by agent_zero »

Koliko bi došlo da ti je termostat na 24 stepena u tim terminima?

Meni bi 22 bilo premalo. Mislim, ne znam kakva ti je izolacija, ali boravio sam u kućama gdje je na 22 i nakon sat-dva sjedenja nije mi ugodno, jer kod mene su toplane.
relevantan

#707 Re: racun za plin

Post by relevantan »

Hendrix wrote:Plin baš kolje, sad mi je drago što ga nisam uveo... :shock:
Evo za usporedbu, Vaillant elektroblok 18kW, grijem 120 kvadrata kuće, za oktobar mi došlo 250KM struje, s tim da bez grijanja trošim oko 80KM tako da je grijanje pojelo oko 170KM.
Grijanje namješteno na termostatu radnim danima od 8-22h, vikend 8-22.30h, temp. 22 stepena znači nema gašenja po danu, radi bez prekida čitav mjesec.
Ako ti je ovako onda je dosta ekonomičnije, ipak je velika kvadratura.......samo kako će biti kada budu veći minusi?

U nedoumici sam ima neko vrijeme :-? :? naime, imamo neadaptiran (unutrašnjost) prostor negdje oko 70 kvadrata, plin mi dođe preskup, uvesti centralno (drva, ćumur) prevelika obaveza, prljanje.....razmišljali smo na struju, tačnije one konvektore :-? ima neko neki savjet?
MADMalice

#708 Re: racun za plin

Post by MADMalice »

miki.ba wrote:
MADMalice wrote:
Ne da obratiš pažnju, nego da zovneš ljude iz Sa gasa da promjene brojilo.
Ti imaš pravo na to, a oni moraju zamjeniti.
Kod mene je bilo brojilo od prije rata, ljudi su mi rekli da je bilo neispravno, pitao sam i da mi refundiraju novac, na šta su oni rekli da to nije moguce.
Sada mi dolazi 20 % manji racun za plin.
ok, hvala. mada mislim da je kod mene brojilo postavljeno neposredno nakon rata. a i ovi sto su dolazili da oprave plinski bojler rekose da je sve ok sa brojilom. e sad koliko oni znaju uopste.

btw...slazem se da je drvo zdravije i lozenje fina zanimacija, ali uz svoje obveze morala bih ustajati u 4 ujutro da nalozim. a kad dodjem kuci budem toliko umorna da ne mogu nista vise sem dugme kakvo pritisnuti. meni se to ne isplati, ali ako se bude moralo, sta se moze.
ami8

#709 Re: racun za plin

Post by ami8 »

Black swan wrote:gdje ću biti no u sa :razz: :P

ko kaže da je centralno skupo treba ga pljunuti u lice
da vidite brige oko drva
kao da su članovi porodice

prvo ih naručiš
pa ti istovari gdje mu nisi rekao
onda ih moraš cijepati
pa onda slagati ali ne smiješ na kamaru jer će se ubuđati
moraš misliti ima li provjetravanja...
pa se moraju sušiti na suncu ali ne previše :D
ako kiša padne moraju se još duže sušiti
onda ih moraš fino uskladištiti
kad ih smjestiš skontaš da ti je najlon ispucao jer je dugo bio na suncu... kad zahladi onda ga kiša dotuče
pa ga premiještaj polako prema kući :D pa onda na terasu po gajbu
onda pola gajbe u kuću... pokisnu ti na terasi pa neće da gore :D
onda ih sušiš pored peći
i ložiš

onda moraš imati tanke za potpalu... i srednje za prelaz ka velikim biljama dok se ne stvori žar koji sve prži...
kad se snađeš za potpalu onda je tu čišćenje peći te vraćanje dima kada je jak vjetar koji "pritišće" dimnjak... + moraš misliti na različite vrste vjetrova
i tu su hepo kocke od 2 vrste... jedne planu odmah da ti trepavice odu a druge se gase na najmanji pokret

DRVA MORAŠ VOLJETI I POŠTOVATI :) :) :) :)
:D :thumbup: Što će reći ako neko ima za člana porodice kakvog vitalnog penzionera eto za njega zanimacije :-D . A vidim hvališ bukvu, pokušaj nabaviti grabova pa ćeš vidjeti šta je kvalitet. Grabovina je bar duplo kaloričnija i bolja od bukve... :dance:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#710 Re: racun za plin

Post by Truba »

daj slike :D da usporedim
sve kontam uslikati svoje hrpe :D al mi pegla :lol:
ami8

#711 Re: racun za plin

Post by ami8 »

Moraću uslikati kad odem do stare, sve u podrumu uredno složeno još ljetos ;-) :D
Filter

#712 Re: racun za plin

Post by Filter »

Black swan wrote:gdje ću biti no u sa :razz: :P

ko kaže da je centralno skupo treba ga pljunuti u lice
da vidite brige oko drva
kao da su članovi porodice

prvo ih naručiš
pa ti istovari gdje mu nisi rekao
onda ih moraš cijepati
pa onda slagati ali ne smiješ na kamaru jer će se ubuđati
moraš misliti ima li provjetravanja...
pa se moraju sušiti na suncu ali ne previše :D
ako kiša padne moraju se još duže sušiti
onda ih moraš fino uskladištiti
kad ih smjestiš skontaš da ti je najlon ispucao jer je dugo bio na suncu... kad zahladi onda ga kiša dotuče
pa ga premiještaj polako prema kući :D pa onda na terasu po gajbu
onda pola gajbe u kuću... pokisnu ti na terasi pa neće da gore :D
onda ih sušiš pored peći
i ložiš

onda moraš imati tanke za potpalu... i srednje za prelaz ka velikim biljama dok se ne stvori žar koji sve prži...
kad se snađeš za potpalu onda je tu čišćenje peći te vraćanje dima kada je jak vjetar koji "pritišće" dimnjak... + moraš misliti na različite vrste vjetrova
i tu su hepo kocke od 2 vrste... jedne planu odmah da ti trepavice odu a druge se gase na najmanji pokret

DRVA MORAŠ VOLJETI I POŠTOVATI :) :) :) :)
drug bas si me fino nasmijao :thumbup:
ko nije drva i cumur dozivio, ne zna cijeniti sve ostalo
Truba

#713 Re: racun za plin

Post by Truba »

ko kaže da je centralno skupo treba ga pljunut u lice

evo baš sam maloprije metlom čistio snijeg sa drva :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#714 Re: racun za plin

Post by JoseMujica »

ma labude miniraj prilaz drvima :lol: :lol: :lol:

:thumbup: al sve tačno ko nije razbijao balvan ne zna šta je grijanje
Truba

#715 Re: racun za plin

Post by Truba »

dodatak... oni neki crvi što buše drvo... zavuku se pod koru koju izmrve
kad spustiš drvo na terasu prospu se one mrvice i onda moraš čistiti :D

ali je merak spržiti drvo koje je puno rupica
gorite beštije :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
starii

#716 Re: racun za plin

Post by starii »

zaredali racuni od sarajevogasa...haj da vidimo koje najbolji zirant sarajevogasu :-D
Optimist

#717 Re: racun za plin

Post by Optimist »

Kod mene 25 KM. Raskinuli smo poslovanje. :-D
safran

#718 Re: racun za plin

Post by safran »

Ja novembarski nisam oplakala - idemo dalje.
O'zone
Globalni moderator

#719 Re: racun za plin

Post by O'zone »

Novembar 70 KM. Decembar će da bude zanimljiv :mrgreen:
Truba

#720 Re: racun za plin

Post by Truba »

novembar troškovi grijanja = 0

sve fuš drva okolo onako što sam kupio i rezao + građa i tako :D
decembar je bio hladan do sad pa smo dosta kupovnih drva potrošili u odnosu na nobemvar ali ništa alarmantno
:)
prezimenko

#721 Re: racun za plin

Post by prezimenko »

Susjedi loze drva kao ludi (pored, iznad, ispod), moj stan u sredini... nisam jos uvijek grijanje upalio hodam u majici kratkih rukava :D

Inace kad zahladni atalntic ne dodje preko 130 KM struje (nije bilo susjeda pored i ispod :))
safran

#722 Re: racun za plin

Post by safran »

Jesi srećković, ovi oko mene ili se griju na svijeću ili ih nema preko zime.
The Realist

#723 Re: racun za plin

Post by The Realist »

safran wrote:Jesi srećković, ovi oko mene ili se griju na svijeću ili ih nema preko zime.
Skoro identična situacija kod mene :( .
burek_in_space

#725 Re: racun za plin

Post by burek_in_space »

Rachun za decembar 380 KM...mamicu im njihovu :x
Post Reply