Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ricken

#701 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Jesen82 wrote:Molim pomoć!
D.o.o. počinje da se bavi vađenjem šljunka. Znam da moram da knjižim preko klase 9. Ima li neko da to već radi, kojim knjiženjima zadužujete, izrada kalkulacije... Bilo koji savjet će dobro doći. Hvala!
Hajd ti meni pomozi i reci što moraš knjižiti preko 9-ke?

Vrijednost šuljnka (vrijdnost proizvodnje) obuhvata sve direktne troškove i opće troškove koji se mogu alocirati na sam proizvodni proces, umanjeno za sve gubitke u proizvodnji. Najbolje i najispravnije bi bilo imati neke normative koje ćeš izraditi skupa sa proizvodnjom, na način da je alociranje troškovau skladu sa MRS 2. Samim tim normativi ti pomažu da obračunaš vrijednost povećanja i smanjenja proizvodnje u toku, a na bazi kretanja količina.
Jesen82

#702 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

U Savezu su mi rekli da je to gotov proizvod koji je prosao proces proizvodnje i da mora preko devetke.
Ricken

#703 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

To nije sastavni dio bilance, već pomoćna evidencija troškova koje si ti odlučio uključiti u obračun proizvodnje. Koristio 9, kao pomoćnu evidenciju. ili imao poseban program za proizvodnju, nije bitno. Ta 9-ka uopće nije bitna za tvoje pitanje, jer koliko vidim ti tek treba da napraviš sistem obračuna troškova za računanje cijene koštanja. To je vrlo složen posao, koji zahtjeva sistem i detaljno definirane procedure praćenja dokumenata, i nemožeš ga raditi bez tehničke službe. Svaka firma ima svoje specifičnosti, tako da sumnjam da ćeš na forumu dobiti odgovor, a i ako ga dobiješ, čisto sumnjam da takvu informaciju možeš implementirati i još dobiti željene rezultate.

A kontni okvir, je samo sredstvo evidencije i ništa više. 9-ku možeš koristiti, a i nemoraš. Suštinski nema značaj.
Jesen82

#704 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

Ricken wrote:To nije sastavni dio bilance, već pomoćna evidencija troškova koje si ti odlučio uključiti u obračun proizvodnje. Koristio 9, kao pomoćnu evidenciju. ili imao poseban program za proizvodnju, nije bitno. Ta 9-ka uopće nije bitna za tvoje pitanje, jer koliko vidim ti tek treba da napraviš sistem obračuna troškova za računanje cijene koštanja. To je vrlo složen posao, koji zahtjeva sistem i detaljno definirane procedure praćenja dokumenata, i nemožeš ga raditi bez tehničke službe. Svaka firma ima svoje specifičnosti, tako da sumnjam da ćeš na forumu dobiti odgovor, a i ako ga dobiješ, čisto sumnjam da takvu informaciju možeš implementirati i još dobiti željene rezultate.

A kontni okvir, je samo sredstvo evidencije i ništa više. 9-ku možeš koristiti, a i nemoraš. Suštinski nema značaj.
Hvala na odgovoru!
p206

#705 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by p206 »

Dva brzinska pitanja...
Koliko godina radnog staža je potrebno da bi se mogli polagati ispiti za Certificiranog računovođu(CR), a koliko za Certificiranog računovodstvenog tehničara(CRT)?
CR mora imati VSS, a CRT može i SSS, je li tako?
p206

#706 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by p206 »

p206 wrote:Dva brzinska pitanja...
Koliko godina radnog staža je potrebno da bi se mogli polagati ispiti za Certificiranog računovođu(CR), a koliko za Certificiranog računovodstvenog tehničara(CRT)?
niko ne zna?
Jesen82

#707 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

SR tri godine iskustva u racunovodstvu i sastavljanju fin.izvjestaja i VSS. Treba da budes 6 mjeseci uclanjen u Savez prije polaganja. S tim da mozes polagati i prije navrsene 3 god. iskustva,ali sertifikat ne mozes dobiti dok ne ispunis taj uslov. Za SRT treba SSS.
Jesen82

#708 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

Jesen82 wrote:
SR tri godine iskustva u racunovodstvu i sastavljanju fin.izvjestaja i VSS. Treba da budes 6 mjeseci uclanjen u Savez prije polaganja. S tim da mozes polagati i prije navrsene 3 god. iskustva,ali sertifikat ne mozes dobiti dok ne ispunis taj uslov. Za SRT treba SSS.[/quote
Godine iskustva zavise od SSS spreme koju si zavrsio ( ekonomska ili dr.), kao da li imas fakultet (trogodisnji ili cetvorogodisnji) ili visu....
Atena

#709 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

Pozdrav za računovođe, ako može savjet. Treba da se izjasnim kolika primanja očekujem za poziciju šefa računovodstva: građevinska firma, 7 mil.prometa, 100 uposlenih, 2 mil. osnovnih sredstava itd. Ja imam predhodno iskustvo od 8 godina rada na toj poziciji, certificirani računovođa i ek.fakultet. zanima me mišljenje koliko bi bilo realno da tražim. Pozz
Atena

#710 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

postavila sam preškakljivo pitanje? Ricken? :?
Jesen82

#711 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

Atena wrote:Pozdrav za računovođe, ako može savjet. Treba da se izjasnim kolika primanja očekujem za poziciju šefa računovodstva: građevinska firma, 7 mil.prometa, 100 uposlenih, 2 mil. osnovnih sredstava itd. Ja imam predhodno iskustvo od 8 godina rada na toj poziciji, certificirani računovođa i ek.fakultet. zanima me mišljenje koliko bi bilo realno da tražim. Pozz
Vazno je i koliko je tebi bitno da dobijes posao,da li prelazis sa jednog na drugo radno mjesto, kolika su ti bila primanja na predhodnom ili postojecem poslu, kako `stoji` firma ...Mi racunovodje u vecini slucajeva smo slabo placeni u odnosu na odgovornost i obim posla koji obavljamo. Probaj 1.200 KM neto, naravno za radnih 40 casova sedmicno.
Atena

#712 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

nije mi baš u interesu da radim "budi-pošto".
omg računar mi poludio :D :D :D :D :D
laly

#713 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by laly »

Pozdrav ..Zelim da polazem ispite za CR pa me zanima koliko to kosta? Da li se placa odjednom cijeli iznos ili po izlasku na ispit?
trougao

#714 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by trougao »

laly wrote:Pozdrav ..Zelim da polazem ispite za CR pa me zanima koliko to kosta? Da li se placa odjednom cijeli iznos ili po izlasku na ispit?
4 ispita po 200,00 KM ti je 800,00 KM. To je ono sto se bas mora, sve ostalo zavisi od toga hoces li proci obuku (to ti je minimalno 1.000 KM), odakle si, kako doci do literature i slicno..
stambolka

#715 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by stambolka »

Ako neko ima vremena da mi odgovori, Knjizna obavijest za neispravno fakturisanu kolicninu robe, fakturisano 25 tona a trebalo je 24.100 kg, pitanje je da li trebam umanjiti PDV-a ili ne..?
Ricken

#716 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

stambolka wrote:Ako neko ima vremena da mi odgovori, Knjizna obavijest za neispravno fakturisanu kolicninu robe, fakturisano 25 tona a trebalo je 24.100 kg, pitanje je da li trebam umanjiti PDV-a ili ne..?
Pa ako utiče na vrijednost prometa, naravno da utiče i na PDV. Tipa ako je u prvoj fakturi fakturisani neto 1.000 KM, a po drugoj treba 950 KM naravno da će se izmjeniti i PDV usljed promjene osnovice.
Bond0001

#717 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Bond0001 »

Pozdrav svima,
Ima li samostalni poduzetnik (slobodno zanimanje, obračun se vrši preko Obrasca 2002 i osnovica je 1397 KM) pravo na isplatu neto plaće na svoj tekući račun nakon uplate doprinosa, odnosno kako uopće samostalni poduzetnik isplaćuje sebi plaću?
Ako može neko da pojasni.

Unaprijed zahvalan
Jesen82

#718 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

Pozdrav! Prvi puta ću imati kontrolu UIO za poduzetnika koji vodi prosto knjigovodstvo...da li neko može da mi kaže šta inspektori još traže pored KUF-a i KIf-a, pošto nemam analitike kupaca i dobavljača...da li gledaju knjigu prihoda i rashoda, potraživanja i obaveza? hvala
Last edited by Jesen82 on 14/12/2020 23:03, edited 1 time in total.
bude

#719 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

Izvoz ide u polje 12., a uvoz u polje 11.
bosanka hercegovic

#720 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Da li neko od vas ima iskustva u vezi sa poreznim i racunovodstvenim tretmanom inventurnih viskova i manjkova robe u maloprodaji?
ljubicasta90

#721 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ljubicasta90 »

Zdravo,
Da li neko ima iskustva sa kupovinom vlastitog udjela u doo?
znate li kako proknjižiti datu promjenu ako je vrijednost udjela koji se prodaje 70.000 KM, a za njega je isplaćeno 10.000 KM?
hvala unaprijed
Haris.ba

#722 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Haris.ba »

ljubicasta90 wrote:Zdravo,
znate li kako proknjižiti datu promjenu ako je vrijednost udjela koji se prodaje 70.000 KM, a za njega je isplaćeno 10.000 KM?
hvala unaprijed
Nisam računovođa, ne razumijem se. Ali kako nešta što vrijedi 70.000 KM prodati za 10.000 KM? :D
LenaB

#723 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by LenaB »

Pozdrav,
treba mi pojašnjenje vezano za uplate doprinosa odnosno popunjavanje platnog naloga: ako je sjedište firme u Sa kantonu, prebivalište radnika u TK; pravim platni nalog za doprinose za "veliko" zdravstvo, primatelj je kantonalni zavod TK, žiro račun sa TK, a općina? Logično mi je da bude općina prebivališta ali mi kažu da je uvijek šifra općine isplatioca - preduzeća, pa sam u dilemi...? Hvala unaprijed :)
Ricken

#724 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

LenaB wrote:Pozdrav,
treba mi pojašnjenje vezano za uplate doprinosa odnosno popunjavanje platnog naloga: ako je sjedište firme u Sa kantonu, prebivalište radnika u TK; pravim platni nalog za doprinose za "veliko" zdravstvo, primatelj je kantonalni zavod TK, žiro račun sa TK, a općina? Logično mi je da bude općina prebivališta ali mi kažu da je uvijek šifra općine isplatioca - preduzeća, pa sam u dilemi...? Hvala unaprijed :)
Dobro kažu.
Ricken

#725 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

ljubicasta90 wrote:Zdravo,
hvala unaprijed
Malo je nejasno pitanje. Pretpostavimo, vlasnik A prodaje udio vlasniku B. Nema knjiženja kod doo jer nije transakcija koja tangira njegov kapital. Kapital ostaje isti, samo se prenosi sa vlasnika A na B. Kako su se oni dogovorili je njihova stvar.

Ako se pak radi o situaciji da npr vlasnika A istupa iz kapitala uz pravo nadoknade po tržišnoj cijeni u skladu sa Zakonom, onda se radi o smanjenju kapitala, za iznos od BAM 70.000 koje se knjiži po rješenju i trošku od 10.000 KM.

Neznam da li novi zakon o preduzećima dozvoljava sticanje vlastitih udjela od strane društva, stari je to dopuštao, ali ne na teret kapitala, tako da je bi se to evidentiralo kao ulaganja u vlastite udjele u vrijednosti od BAM 10.000.
Post Reply