Dogadaji u Crnoj Gori

Post Reply
radostan dan

#701 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

hvala, hvala...malo su nam se ovi -sekule drljevići- prišlepale, ali rješićemo to. :mrgreen:
Neradni dani, povodom Dana državnosti Crne Gore, su subota, nedjelja i ponedjeljak, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
a utorak, srijeda, četvrtak -odmor od neradnih dana.
petak - priprema za vikend.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#702 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by PipiDugaDevetka »

radostan dan wrote:hvala, hvala...malo su nam se ovi -sekule drljevići- prišlepale, ali rješićemo to. :mrgreen:
Neradni dani, povodom Dana državnosti Crne Gore, su subota, nedjelja i ponedjeljak, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
a utorak, srijeda, četvrtak -odmor od neradnih dana.
petak - priprema za vikend.
Nismo ništa ni mi bolji, a bogUmi ni srbijanci.
:D
radostan dan

#703 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

ah slučajnosti u večeri rane... :mrgreen:

Milić: Očistiti himnu Crne Gore od fašizma

| 14. 07. 2013. - 13:36h
Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srdjan Milić ponovo se založio za skraćenje crnogorske himne, odnosno uklanjanje dve poslednje strofe čiji je autor ratni zločinac i saradnik ustaškog režima Sekula Drljević.

“Avet fašizma i danas visi nad Evropom, ali i Crnom Gorom”, kazao je Milić, dodajući da je zadatak SNP-a da “i poslednje tragove fašizma izbriše iz državnih simbola, odnosno crnogorske himne”.

On je, kako prenose današnji podgorički mediji, istakao da nije dobro da u himni Crne Gore i dalje budu stihovi čiji je tvorac Drljević, koji je bio pristalica fašizma.
“Nikada ne smemo zaboraviti da je borba protiv fašizma značila ne samo rat do vojne pobede, već i borbu za bolje društvo, odnosno puno i trajno iskorenjivanje fazišma”, kazao je Milić.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović takodje se ranije založio za skraćivanje državne himne, a isti stav deli i najača opoziciona stranka – Demokratski front.
Vujanović je ranije kazao da, kao predsednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom, ne može da ima razumevanja za stihove "čiji je autor čovek koji joj ne pripada“.
radostan dan

#704 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

ko je umro, riješio je muku
pa ne viđe ovu bruku...

Image
LGBT osobe prošetale starim gradom - Boka Kotorska
CungaLunga

#705 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CungaLunga »

http://www.avaz.ba/globus/region/spc-za ... seksualaca

Zaključali crkve :lol: Boje se iskušenja i novog skandala možda :D
radostan dan

#706 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

gnusna laž i podmetanje, na što ću da odgovorim sa sljedećim -

mi smo đeca podgorička, vazda nam je mila mička!!!
CungaLunga

#707 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CungaLunga »

:lol: :lol: :lol:
ulciscorr

#708 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by ulciscorr »

Crnogorski reprezentativci Sead i Suad Sehovic

radostan dan

#709 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

U sred Podgorice posječeno 500 stabala bora

Image
U sred Podgorice posječeno 500 stabala bora

AGENCIJE, FOTO: VIJESTI.ME - 14.09.2013 19:37 VIDEO

PODGORICA - Nepoznate osobe proteklih dana su gotovo opustošile park šumu u sred Podgorice, u kojoj su posjekli i odnijeli stotine stabala bora, a za sobom ostavili panjeve, granje i pilotinu, pišu podgoričke Vijesti.
Lopovi su za sobom ostavili i debla koja im se, kako se navodi, iz ko zna kojeg razloga, nisu svidela.
Podgoričanin Duško Sekulić, koji često šeta šumom, ispričao je da ne može da vjeruje šta je zatekao, dodavši da je u šumi između pruge i magistrale za Bar posječeno više od 500 stabala, kao i da nadležni u "Zelenilu", po svemu sudeći, o tome nemaju pojma.
"Često šetam kroz šumu u Zelenici, ali poslednjih mjesec dana nisam jer sam bio na godišnjem odmoru. Jutros kada sam prošetao, nisam mogao da vjerujem šta sam zatekao. Prošetao sam kroz cijelu šumu i tvrdim da je posječeno više od 500 stabala dalmatinskog bora", ispričao je Sekulić.
Jedan od stanovnika podgoričkog naselja Zelenike tvrdi da su u poslednje vrijeme u šumi primjećena dva kombija, "jedan crvene, a drugi bijele boje, beranskih i danilovgradskih tablica".
List piše da je teško procijeniti kolika je šteta pričinjena u šumi, a Sekulić smatra da iznosi pola miliona evra.
"Šteta je ogromna, veća od pola miliona evra, po mojoj procjeni svako od posječenih stabala vrijedi oko 1.000 evraďż˝, naveo je Sekulić.
..........................

nije to mali posa, neko vrijedan, oca mu .ebem...
Havatar

#710 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Havatar »

Protest Albanaca protiv Đukanovića

Podgorica -- Grupa Albanaca koji žive u Njujorku protestovala pred zgradom UN protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog toga što nije ispunio obećanje.

Naime, obećanje se tiče statusa Albanaca u Crnoj Gori.

Protest je, kako navode podgorički mediji, organizovalo jedno udruženje Albanaca u SAD u vreme kada je Đukanović govorio na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Ljuidj Škrelja ocijenio je da za protest Albanaca nema nikakvih razloga , a pogotovu ne protiv Đukanovića.

Škrelja je kazao da je Đukanović "posljednja adresa" na kojoj bi trebalo protestovati.

On je ocenio da je crnogorski premijer veoma posvećen unapređenju položaja manjinskih naroda u Crnoj Gori, pa i Albanaca.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=759227
radostan dan

#711 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

Drama u Podgorici: Neredi na Paradi ponosa, ozlijeđena najmanje 21 osoba

Podgorica, 20.10.2013., 18:46 Autor: D.Š.

Prvi Gay Pride u Podgorici završio je evakuacijom sudionika, na koju je policija bila prisiljena zbog njihove sigurnosti.

Sudionici Parade ponosa, koja je održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

Image

Huligani su na policiju bacali Molotovljeve koktele, dimne bombe i druga improvizirana pirotehnička sredstva, te su se sukobljavali s policijom. Ozlijeđeno je najmanje 20 policajaca, te jedan od protivnika parade. Privedeno je nekoliko osoba.
Jednosatna šetnja pripadnika LGBT zajednice protekla je bez incidenata usmjerenih prema njima, jer preko 2.000 policajaca nije dopustilo protivnicima pridea da im se približe. Preko 1.500 protivnika Parade ponosa u više navrata je pokušavalo probiti policijski kordon, ali im to nije uspijevalo.
Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima.

Image

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.
......................................................................................

heeej gejevi na morači, vi spajate rastavljene...
valensija

#712 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by valensija »

Bošnjaci ne žele da dan Njegoševog rođenja bude državni praznik

Bošnjačka stranka BS neće podržati odluku da se državnim praznikom proglasi dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, saopšteno je iz ove partije.

Image

Ne ocjenjujući književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela, smatramo krajnje neprimjerenim da se u građanskoj Crnoj Gori, državnim praznikom proglašava njegov rođendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje tog djela, u svojoj bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stnaovništvom i u 19. i u 20. vijeku, u Crnoj Gori i okruženju”, ističu u BS-u.

U ovoj stranci su očekivali da će obilježavanje dva vijeka Njegoševog rođenja biti dobar povod da se, sa kritičke distance, bez mitomanije i kompleksa, sagleda njegovo djelo i makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vrijeđaju muslimane i šalju opasne poruke vjerske i etničke netrpeljivosti.

Bošnjaci podsjećaju da su, poslije Drugog svjetskog rata, u Njemačkoj, u cilju odricanja čitavog društva od ideja nacizma i fašizma, uklonjeni i mnogi zaslužni i poznati pisci i sadržaji koji su imali “bilo kakve primjese tih ideja koje su nanijele toliko zla čovječanstvu”.

“Savremena Crna Gora, koja i u historijskoj utemeljenosti i u društvenoj realnosti, počiva na lojalnosti gradjana islamske vjeroispovijesti, morala bi imati više senzibiliteta prema toj populaciji. Državna strategija nametanja praznovanja rođendana romatičarskog pjesnika čije najznačajnije djelo počiva na antiislamskom civlizacijskom konceptu nije doprinos nadgradnji vrijednosti multivjerske Crne Gore”, smatraju u Bošnjačkoj stranci.

Činjenica da već više decenija postoji književna nagrada sa Njegoševim imenom bila je dovoljna, ocjenjuju Bošnjaci, da se ne poseže za dodatnim nametanjem svetkovanja Njegoša, “kojeg značajan dio multivjerske Crne Gore smatra autorom mnogih uvredljivih, pogrdnih i vjerski isključivih sadržaja usmjerenih protiv islamske civlizacije koja je, vijekovima utemeljena na prostorima Crne Gore”.

Potomci onih koje Njegoš naziva pogrdno naziva “nekršću”, “krmskim poturicama”, “gubom iz torine” gradile su današnju Crnu Goru i jednako su ponosni na svoj doprinos obnovi njene državnosti, ne manje nego drugi narodi u Crnoj Gori”, ističu u BS-u.

U ovoj partiji očekuju da će nadležne institucije preispitati odluku o ustanovljavanju ovog praznika, “jer se njime ugrožava koncept građanske i viševjerske Crne Gore”.
valensija

#713 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by valensija »

Zbog Njegoša: Poslanici BS-a neće prisustvovati sjednici Skupštine

Poslanički klub Bošnjačke stranke BS neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine koja se održava na Cetinju. Kako je istakao predsjednik poslaničkog kluba BS-a Almer Kalač njihova odluka da ne učestvuju na ovako organizovanoj i koncipiranoj svečanoj sjednici parlamenta, jeste utemeljena na istoj argumentaciji zbog koje neće podržati da se dan Njegoševog rođenja proglasi državnim praznikom.

Image

"Iskazujemo puno poštovanje obilježavanju Dana Parlamenta, kao važnom datumu iz istorije naše države, ali smatramo da nije primjereno da se taj jubilej slavi naknadno, na sjednici sazvanoj, povodom obilježavanja datuma rodjenja Petra II Petrovića Njegoša. Smatramo da je obilježavanje važnog datuma parlamentarne tradicije, nesumnjivo pozitivna tekovina državne istorije Crne Gore, iskazane kroz njenu društvenu realnost, multikulturno i multivjersko nasljeđe, koje se i danas, kao i u prošlosti, najbolje iskazuje kroz naš parlament, kao neposredno predstavničko tijelo građana“, rekao je Kalač.

Prema njegovim riječima, namjera da se, na mala vrata, uvede da parlament, kao svoj datum, obilježava i datum Njegoševog rođenja, u BS-u smatraju da nije u skladu ni sa tom tradicijom, niti sa konceptom građanske i multinacionalne Crne Gore.

"Uvažavamo književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela, zbog koje je ustanovljena i najvažnija južnoslovenska književna nagrada, ali isto tako znamo da su neke ideje Njegoševog djela bile koncept u ime kojeg su počinjeni teški zločini nad islamskim stanovništvom u 19. i 20.vijeku. Ponovo ukazujemo da je obilježavanje dva stoljeća Njegoševog rođenja trebao biti dobar povod da se, sa kritičke distance, sagleda njegovo djelo i makar iz školskih udžbenika uklone oni fragmenti koji imaju antislamsku poruku, vrijeđaju muslimane i nose vjersku i etničku netrpeljivost“, istakao je Kalač.

On naglašava da su Bošnjaci očekivali više senzibiliteta od strane države.

"Svjesni da je savremena Crna Gora, sazdana na temeljima snažne podrške i doprinosa građana islamske vjeroispovijesti obnovi njene nezavisnosti, očekivali smo više senzibiliteta prema toj populaciji, a ne da se dodatnim svečarskim manifestacijama, izazivaju negativni osjećaji i nepotrebno obnavljaju antagonizmi i razlike koje su evidentni kada je u pitanju doživljaj, tumačenje i interpretacija dijelova Njegoševog stvaralaštva“, naglasio je on.

On potvrđuje da je Njegoševo djelo, nastalo sredinom 19. vijeka u specifičnim istorijskim okolnostima, te da se ne može bukvalno tumačiti u našem vremenu.

"I tu nam nije potrebna dodatna naobrazba, kojom su nas ovih dana obasipali razni dušebrižnici. Mi jako dobro znamo šta znači istorijski kontekst, i to je razlog zbog kojeg tražimo da se, konačno, započne sa izmjenom školskih sadržaja, u kojima se na negativan, vulgaran i ponižavajući način govori o islamskoj civilizaciji. Takođe, smatramo da niko nama ne treba objašnjavati naša osjećanja prema bilo kojoj društvenoj pojavi, jer mi kao predstavnici manjinskih naroda jako dobro znamo da politički definišemo i artikulišemo osjećanje naroda koji nam je ukazao povjerenje da ga zastupamo“, istakao je Kalač.
radostan dan

#714 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

samo da podsjetim...
radostan dan dana 20/06/2012 23:16
Skijaš je napisao/la:

Ništa protiv SPC-a ali potpuno razumijem Krivokapića i normalno da će otpor Crnogoraca jednostranim tumačenjima koja dolaze iz Beograda naići na razumijevanje nas u Sarajevu.

jbg, ne dolaze jednostrana tumačenja iz beograda nego iz knjiga p.p. njegoša, to je problem, a ti ga ne poznaješ, jer nisi upućen. a nisi upućen jer ga nisi čitao.
nego si se samo javio po inerciji.
njegoš, tačnije njegovo pisanje predstavlja veliki problem za aktuelnu politiku u cg.
nit hoće da ga se odreknu, nit mogu da slijede njegovo pisanje.
ne mogu da ga se odreknu jer im treba, a ne mogu ni da ga praktikuju.
bez njega ih nema, sa njim su protiv sebe
.
problem.
u istom ili sličnom su problemu i po pitanju zastave ili himne, samo što su to problemi manjeg obima u odnosu na ovaj.
u najkraćem.
CSKA

#715 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by CSKA »

Prodje dvjesta godina,kao da je juce bilo :D
Minkica88

#716 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Minkica88 »

Jel moze neko da mi objasni zasto Crnogorci ne koriste padez lokativ? "Zivio je u Bar", "djeca su u skolu", "bila sam na plazu"

i cini mi se da svi tako govore :-)
hullu

#717 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by hullu »

radostan dan wrote:samo da podsjetim...
radostan dan dana 20/06/2012 23:16
Skijaš je napisao/la:

Ništa protiv SPC-a ali potpuno razumijem Krivokapića i normalno da će otpor Crnogoraca jednostranim tumačenjima koja dolaze iz Beograda naići na razumijevanje nas u Sarajevu.
jbg, ne dolaze jednostrana tumačenja iz beograda nego iz knjiga p.p. njegoša, to je problem, a ti ga ne poznaješ, jer nisi upućen. a nisi upućen jer ga nisi čitao.
nego si se samo javio po inerciji.
njegoš, tačnije njegovo pisanje predstavlja veliki problem za aktuelnu politiku u cg.
nit hoće da ga se odreknu, nit mogu da slijede njegovo pisanje.
ne mogu da ga se odreknu jer im treba, a ne mogu ni da ga praktikuju.
bez njega ih nema, sa njim su protiv sebe
.
problem.
u istom ili sličnom su problemu i po pitanju zastave ili himne, samo što su to problemi manjeg obima u odnosu na ovaj.
u najkraćem.
A gdje si ti to vidio da se Crnogorci odricu Njegosa?
Edin H.

#718 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Edin H. »

hullu wrote:
A gdje si ti to vidio da se Crnogorci odricu Njegosa?[/quote]

Pa upravo je rekao da ga se ne mogu odreci, ali ga ni slijediti :)
vivaldi

#719 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by vivaldi »

Minkica88 wrote:Jel moze neko da mi objasni zasto Crnogorci ne koriste padez lokativ? "Zivio je u Bar", "djeca su u skolu", "bila sam na plazu"

ha, zasta ce im :D
Edin H.

#720 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Edin H. »

vivaldi wrote:
Minkica88 wrote:Jel moze neko da mi objasni zasto Crnogorci ne koriste padez lokativ? "Zivio je u Bar", "djeca su u skolu", "bila sam na plazu"

ha, zasta ce im :D
:lol: :lol: :lol:

Nisu frajeri :D
radostan dan

#721 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

hullu wrote:
A gdje si ti to vidio da se Crnogorci odricu Njegosa?
vidio ja na sa x forumu, pdf - dešavanja u crnoj gori, prethodnih 20 i kusur strana, stručnjaci za crnogorsko pitanje iz bih, ima ih par i iz eu.
ovih par bošnjaka iz sandžaka porijeklom ili iz crne gore, što zastupaše drugačiju tezu, kao i ja, biJAHU prepišani, da prostite, snagom argumenata, činjenica und intelektualnog potencijala, und ostalo...
uglavnom, dualizam crnogorskog bića, naspram novih/novijEH tumačenja crnogorske političke misli i stanja svijesti.

Postao/la Minkica88 dana 13/11/2013 18:22

Jel moze neko da mi objasni zasto Crnogorci ne koriste padez lokativ? "Zivio je u Bar", "djeca su u skolu", "bila sam na plazu"

ne. ne govore svi.
uglavno, što bliže cetinju, to dalje lokativu...
vivaldi

#722 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by vivaldi »

pa ja, smanjis padeze -povecas pismenost, trebaju izbaciti i genitiv - koga cega barija. jebote ne znas onda jel iz crne gore ili italije, a gdje ces krsnog djetica pomjesat za crnomanjastim zabarima...
hullu

#723 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by hullu »

radostan dan wrote:dualizam crnogorskog bića, naspram novih/novijEH tumačenja crnogorske političke misli i stanja svijesti.
Kakav dualizam? Kakve im to komplekse pripisujes?
hullu

#724 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by hullu »

Kršić: Petnjičani u subotu okreću novi list

Na izborima koji će biti održani u subotu, 16. novembra, Petnjičani će iskoristiti veliku šansu i okrenuće se razvoju svog grada. Nakon subotnjih rezultata biće jasno da se Petnjičani ne mogu varati praznim obećanjima i dezinformacijama onih koji su na vlasti pet, petnaest ili dvadeset pet godina, kazao je Predsjednik Opštinskog odbora Petnjica i član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Nihad Kršić.

http://www.cdm.me/politika/krsic-petnji ... -novi-list
radostan dan

#725 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

Kakav dualizam? Kakve im to komplekse pripisujes?
evo ovaj na primjer, poštovani sagovorniče, iskoristih link što si postavio...
Krivokapić: Njegoševo nasljeđe izloženo manipulacijama i tumačenjima

Njegoševo nasljeđe izloženo je bezbrojnim manipulacijama i tumačenjima, kao što se falsifikatima pokušalo osporiti postojanje i kontinuitet crnogorskog naroda, poručio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u besjedi na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Image
Ranko Krivokapić
Svečana sjednica povodom Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od dana rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, održana je danas u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”na Cetinju.

Krivokapić je kazao da današnja Crna Gora nije ona iz Njegoševog vremena, već građanska država, multikulturno društvo svih crnogorskih građana, u kojem su sve religije jednake, u kojem krst i luna kao dva strašna, supotstavljena simbola, stoje u slozi.

"No, takva, građanska, multikonfesionalna Crna Gora, ne bi bila moguća bez Njegoša, i onoga što nam je ostavio u nasljeđe“, naglasio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Njegoš je južnoslovenski pjesnik slobode.

"A baš o slobodi kao da nijesmo dovoljno naučili od Njegoša, jer je naš odnos prema slobodi često kontradiktoran“, smatra Krivokapić.

On je kazao da se malo gdje, kao u Crnoj Gori, tako strasno pjevalo i tako hrabro ginulo za slobodu.

"Zašto onda Crnogorci, i crnogorski i srpski, često ne znaju šta bi sa vlastitom slobodom, pa je ukinu“, upitao je Krivokapić.

On je podsjetio na Njegoševe riječi u kojima navodi da se čudi, a da se načuditi ne može, kako nekim ljudima može posebno ropstvo toliko drago biti.

"Slobodu je ponekad lakše osvojiti nego sačuvati, kazuje nam tim riječima Njegoš. Ali ako se sloboda 'od' političkom mudrošću ne pretvori u slobodu 'za', ona će utrnuti kao svjetlost šterike na vjetrometini“, naveo je Krivokapić.

On je ocijenio da su sva četvorica posljednjih Petrovića – Petar Prvi, Njegoš, knjaz Danilo i kralj Nikola, kad je Crna Gora u pitanju, bili ispred svog vremena.

To je, kako je naveo, važna poruka svim crnogorskim liderima „da bar pokušamo biti bastaduni kao oni“.

"Kao što se, falsifikatima, pokušalo osporiti postojanje i kontinuitet crnogorskog naroda, tako je i njegoševo nasljeđe izloženo bezbrojnim manipulacijama i tumačenjima“, smatra Krivokapić.

Ona, kako je naveo, nijesu usporila Njegoša, ali su usporila emancipaciju crnogorskog društva.

Krivokapić je posjetio na Njegoševe poslanice u kojima se navodi da „jugoslovenstvo sve zajedno drži, i onda će tek narod biti poznat, narod slavan i veliki, narod država“.

"Zato su Njegoševi Crnogorci, a ne pripadnici velikodržavnih projekata, pravi Jugosloveni“, naglasio je Krivokapić.

Zato je, kako je naveo, Njegoš hrvatski koliko je u ilirskom preporodu podržavao svoju hrvatsku braću, bošnjački u mjeri u kojoj piše „što je Bosna, i pola Albanije, vaša braća od oca i majke“ i u kojoj je kumovao sa Ali-pašom Rizvanbegovićem.

"Srpski u mjeri u kojoj je svojoj pravoslavnoj srpskoj braći pokušavao pomoći pjevanjem o slobodi, a ne koliko je nacionalističkoj eliti potreban da bi srpska istorija koju su izmaštali bila uvjerljivija“, dodao je Krivokapić.

On je kazao da je „tek mizerija bila krenuti u sukob sa Amerikom i Evropom, sve se pozivajući na Njegoša“.

Prema njegovim riječima, prekratak je bio put od Njegoševog rođenja do njegovog preseljenja u vječnost.

"Lovćen kao tron slobode Crne Gore možda nije dobio zemne ostatke sveca, ali jeste onog koji je, do tog vremena, najviše izdigao luču slobode južnoslovenskih naroda“, kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da je Mauzolej na Lovćenu remek djelo jugoslovenske umjetnosti, i ujedno spomenik jugoslovenskom zajedništvu u kojem je i sam Njegoš tako čvrsto utemeljen.

"Iako živimo u vremenu kad su rušioci njegovog groba dobijali njegovu nagradu, najbolji odgovor svima koji prizivaju rušenje Mauzoleja dao je veliki Veljko Milatović“, smatra Krivokapić.

Krivokapić je kazao da su mnogi odlučili da njegoševe poruke u borbi za slobodu protiv nadmoćnog neprijatelja i teških žrtava koje su se u toj borbi morale podnijeti, napisane u 19. vijeku, primijene kao opravdanje za bratoubilačke ratove na kraju 20. vijeka.

"Da ono što je Njegoš pisao većem i moćnijem neprijatelju, zloupotrijebe protiv nemoćne braće, protiv slabijih od sebe. Nema veće zloupotrebe Njegoša od te. On bi rekao – tragovi im smrde nečovještvom. Ubijali su Njegoša ko Jugoslaviju, ubijajući njihovo ime“, kazao je Krivokapić.

Govoreći o parlamentarizmu, on je kazao da je među malobrojnim dobrim stvarima politike 90-ih godina prošlog vijeka – obnova parlamentarne demokratije.

Prema njegovim riječima, crnogorski parlament danas postaje demokratski centar političkog života Crne Gore.

"Toliko snažan, da to praktikovanje istinske parlamentarne demokratije otvara najteža vrata za Crnu Goru na putu evroatlanskih integracija“, ocijenio je Krivokapić.

Podsjećamo, svečanoj sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Bošnjačke stranke i Socijalističke narodne partije.
ovaj se čovjek, iz pasusa u pasus, toliko pobija, da i mene počinje da boli... :izet: njegoša, prosto mi dođe da mu kažem, pomognem...
dualizam...kad se to vidi kod ranka velikoga, kako li je tek kod šćepa iz crnodola, mijata iz kličeva ili rada sa zlatice?

bio jedan forumaš, čini mi se deni mu nik bješe, on bi na tragu da otvori tu priču, al ode čovjek, obaveze valjda...
Post Reply