Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KID

#701 Re: Uvoz auta

Post by KID »

mali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
Slazem se sa covjekom.. najpametnije je odmah odjaviti + faktura ili ugovor o kupoprodaji + zoll-ke + Eur.1 i pravac BiH.. :grin:

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
armin071

#702 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

@kid

haj ti onda probaj bez pecata spedicije otici na carinu da ti ona udari pecat carine.... ja sam samo reagovao na tvrdnju da je nemoguce dobiti eur1 obrazac kada kupis od privatnika auto. a pecat od carine ti treba jednako kao i onaj od spedicije. e jedino ako za tvoju definiciju ovjere pecat nije relevantan onda si ti u pravu. mada kako rekoh bezveze si se zakacio jer se carina podrazumjeva ako hoces da izvozis auto.
safran

#703 Re: Uvoz auta

Post by safran »

zodi36 wrote:
mali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bih
zodi da li ti u stvari misliš na "certifikat o porijeklu" koji se prilaže uz zahtjev za EUR1?
KID

#704 Re: Uvoz auta

Post by KID »

armin071 wrote:@kid

haj ti onda probaj bez pecata spedicije otici na carinu da ti ona udari pecat carine.... ja sam samo reagovao na tvrdnju da je nemoguce dobiti eur1 obrazac kada kupis od privatnika auto. a pecat od carine ti treba jednako kao i onaj od spedicije. e jedino ako za tvoju definiciju ovjere pecat nije relevantan onda si ti u pravu. mada kako rekoh bezveze si se zakacio jer se carina podrazumjeva ako hoces da izvozis auto.
Prijatelju, (nemoj da se pališ bezveze, ja sam tu samo da pomognem ljudima)... i pročitaj šta sam napisao... "MOGUĆE JE DOBITI EUR.1 KADA VOZILO KUPUJEŠ OD PRIVATNIKA tj. FIZIČKOG LICA"....
EUR.1 certifikat je dokaz o porijeklu vozila. Osoba koja prodaje vozilo ona i potpisuje i ovjerava EUR.1 (u pravilu ga mora potpisati i ovjeriti izvoznik)... U Slučajevima kad vozilo kupujete od fizičkog lica tada morate da idete direktno preko špeditera i naravno da će špediter ovjeriti i potpisati EUR.1 i tada se EUR.1 nosi na carinu...
Naime, bez špeditera se ne možete pojaviti kod carinika jer je špediter Vaš zastupnik u carinskom postupku i preko njega se svi papiri rješavaju...
KID

#705 Re: Uvoz auta

Post by KID »

KID wrote:
armin071 wrote:@kid

Prijatelju, (nemoj da se pališ bezveze, ja sam tu samo da pomognem ljudima)... i pročitaj šta sam napisao... "MOGUĆE JE DOBITI EUR.1 KADA VOZILO KUPUJEŠ OD PRIVATNIKA tj. FIZIČKOG LICA"....
EUR.1 certifikat je dokaz o porijeklu vozila. Osoba koja prodaje vozilo ona i potpisuje i ovjerava EUR.1 (u pravilu ga mora potpisati i ovjeriti izvoznik)... U Slučajevima kad vozilo kupujete od fizičkog lica tada morate da idete direktno preko špeditera i naravno da će špediter ovjeriti i potpisati EUR.1 i tada se EUR.1 nosi na carinu...
Naime, bez špeditera se ne možete pojaviti kod carinika jer je špediter Vaš zastupnik u carinskom postupku i preko njega se svi papiri rješavaju...
Još nešto predlažem svima Vama koji će u budućnosti uvoziti vozilo u BiH.
Obavezno prilikom kupoprodaje vozila tražite od prodavca dva primjerka Fakture ili Ugovora o kupoprodaji...
Znam da je u 90% slučajeva svi uzimaju po jedan primjerak ali naša carina od sada kod sebe zadržava taj jedan originalni primjerak fakure a Vama kao uvozniku vrati kopiju te fakture koja je ovjerena od strane carine.
Da nebi imali problema u MUP-u prilikom registracije jer negdje u MUP-u traže original fakturu a negdje je dovoljna kopija, zbog toga Vam predlažem da odmah prilikom kupoprodaje vozila tražite dvije fakture ili dva ugovora...

Ovo Vam je još jedna glupost koju je carina nametnula našem napaćenom narodu...
slika: Obavijest - http://pokit.org/get/img/f5c28b4d44b076 ... f81ac9.jpg

Image
TransporterZG

#706 Re: Uvoz auta

Post by TransporterZG »

Ekipo, buduci da ovi moji nemaju bas iskustva, kakva je situacija sa privremenim odnosno zoll tablicama u Sloveniji?
sutra-preksutra penetriramo u EU ;-) pa me zanima ako bih tamo uzeo auto kako do Zagreba, dal uzdaju colke, cijena?

tko tj gdje se izdaju te tablice uopce zasada sam nasao samo na ovoj stranici AMZS, to je kao slovenski HAK?gledam po njihovoj karti, imaju par ureda u cijeloj drzavi..
mirche_

#707 Re: Uvoz auta

Post by mirche_ »

Vjerovatno je negdje vec pisano, ali ako kome nije na odmet da mi napise proceduru, ili uputi neki link.

Brat je trenutno u njemackoj, i zelio bi dovuci neko auto do 6000 €, zanima me, dal' se onaj porez VAT vraca prilikom odjave auta iz njemacke, tj na carini, ili ipak ovamo. Kad se ovamo auto dovuce, dal' se porez racuna na cijenu po kojoj je automobil tamo kupljen bez sa ukljucnenim VAT, ili ipak bez toga ?
drndalo

#708 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Porez se racuna na neto cijenu, dakle bez VAT-a, ali to na racunu mora biti jasno razdvojeno... Ako se racun ne slaze sa procjenom carine, oni ga rebnu po svojoj procjeni... Nazovi dobrog speditera, neka vam da instrukcije sta sve mora da ima, da ne place kasnije... EUR1 obrazac o porijeklu robe iz EU je vazan, jer ako ga nemate, onda se placa carina + PDV.
armin071

#709 Re: Uvoz auta

Post by armin071 »

KID wrote:
Slazem se sa covjekom.. najpametnije je odmah odjaviti + faktura ili ugovor o kupoprodaji + zoll-ke + Eur.1 i pravac BiH.. :grin:

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
Evo nakon par telefonskih razgovora s ljudima sa carine da podjelim ovo i sa vama mozda ce vam zatrebati. Dakle auto iz Njemacke se moze uvesti na njemackim tablicama u BiH i isto moze uci u proces carinjenja ali uz sljedece uslove:

osoba N.N. pravi punomoc u Njemackoj na osobu kojoj zeli da proda auto u BiH
osoba N.N. mora da izvadi Eur.1 radi kasnijeg regulisanja carine u BiH
osoba N.N. mora da posjeduje Cips-ovu licnu kartu
osoba N.N. mora da bude vlasnik auta kojeg uvlaci odnosno auto mora biti u Njemackoj biti prijavljeno na osobu N.N.
nakon uvoza vozila osoba N.N. vraca tablice u Njemacku i odjavljuje auto i salje papire osobi kojoj je auto prodan da bi isti mogao da bude prijavljen na buduceg vlasnika u BiH.
Time se pored ustede na carinskim tablama steti i dragocjeno vrijeme koje se gubi po spedicijama i carinama na granici i maltretiranja. Takodjer zaobilazi se i stalna rasprava sa hrvatskim granicarima o tome da li auto na zoll tablama mora da prodje kroz hrvatsku carinu gdje te obicno rebnu za jedno 100 eura ili mozes kroz normalnu granicu posto si u tranzitu( uz obavezno "podmazivanje" granicara). Znaci zbog svih ovih jebada ko ima ovakvu mogucnost moje misljenje je da vrijedi uraditi na ovaj nacin.
Hex1

#710 Re: Uvoz auta

Post by Hex1 »

Pozdrav svima i hvala na korisnim informacijama svima, posebno poznaniku i havani. :)

Mene zanima par stvari.
1. Auto je uvezeno na zoll tablicama i uredno je plaćen pdv u datom roku. Budući da su zollke glasile na 30 dana zanima me da li se auto može bez problema i dalje voziti dok tablice ne isteknu ili se odmah mora pristupiti registraciji? Tj. vrijedi li mi osiguranje u slučaju nedaj bože udesa?

2. Da li se sa tim zollkama može prelaziti granica(naglašavam, auto je uredno ocarinjeno). npr, mogu li sa tim tablicama otić do hrvatske.

Pročitao sam cijelu temu ali nisam našao odgovor na ova pitanja.

Hvala
drndalo

#711 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Izlaziti iz drzave na stranim zoll tablama ne mozes sigurno. Vozanje okolo po selu vjerovatno moze dok vrijedi osiguranje, ali i tada budi spreman da ce se naci neki drot koji ce se natezati s tobom moze li to ili ne.
goran16v

#712 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

Ne znam sto bi bilo zabranjen izlazak sa Zoll tablama u inostranstvu. Pravno auto ima vazecu registraciju i osiguranje, da li su carina i PDV placeni nema veze s tim ststusom, a prakticno je na putu iz DE morao proci kroz najmanje 3 "inostranstva". Ne znam moze li ili ne, ali ne nego cisto ne vidim zasto ne bi mogao.
Sa_u_srcu

#713 Re: Uvoz auta

Post by Sa_u_srcu »

Hex1 wrote:Pozdrav svima i hvala na korisnim informacijama svima, posebno poznaniku i havani. :)

Mene zanima par stvari.
1. Auto je uvezeno na zoll tablicama i uredno je plaćen pdv u datom roku. Budući da su zollke glasile na 30 dana zanima me da li se auto može bez problema i dalje voziti dok tablice ne isteknu ili se odmah mora pristupiti registraciji? Tj. vrijedi li mi osiguranje u slučaju nedaj bože udesa?

2. Da li se sa tim zollkama može prelaziti granica(naglašavam, auto je uredno ocarinjeno). npr, mogu li sa tim tablicama otić do hrvatske.

Pročitao sam cijelu temu ali nisam našao odgovor na ova pitanja.

Hvala
Mozes voziti bez problema po Drzavi, dok traju colke, mislim da ne mozes van BIH sa njima, ali provjeri jer nisam siguran.
Bakir1

#714 Re: Uvoz auta

Post by Bakir1 »

goran16v wrote:Ne znam sto bi bilo zabranjen izlazak sa Zoll tablama u inostranstvu. Pravno auto ima vazecu registraciju i osiguranje, da li su carina i PDV placeni nema veze s tim ststusom, a prakticno je na putu iz DE morao proci kroz najmanje 3 "inostranstva". Ne znam moze li ili ne, ali ne nego cisto ne vidim zasto ne bi mogao.
ako si gorane vadio kod nas probne table, onda znas da je obavezno navesti relaciju gdje ce se auto voziti, tacka a do tacke b, tako je i sa zoll tablicama, odrediste BiH, sirok pojam ali je pojam
Hex1

#715 Re: Uvoz auta

Post by Hex1 »

Planirao sam za vikend malo na more al ako je tako onda bolje rješit registraciju.
Mislio sam kad sam već platio osiguranje za 30 dana da to onda i maksimalno iskoristim.

Znači zaključak je:
-po državi DA
-preko grane NE

ili neko ima drugačije iskustvo?

hvala svima na odgovoru.
drndalo

#716 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Prva stvar koju ce te pitati prvo policajac, a onda i carinik u HR:" A dje ces ?"

Ulazis u drzavu, vozis auto koje je izvezeno iz njemacke, da li je uvezeno ili nije u BiH on ne moze i nece da zna, odmah ce te poceti ganjati da mu ne pocinis carinski prekrsaj... S pravom ili ne, ali tako bi ti bilo, i najvjerovatnije bi te vratili nazad, jer ne znaju ni koliko ces ostati, ni da li ce to osiguranje vaziti kada se budes vracao............ I jos milion sr....
goran16v

#717 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

drndalo wrote:Prva stvar koju ce te pitati prvo policajac, a onda i carinik u HR:" A dje ces ?"

Ulazis u drzavu, vozis auto koje je izvezeno iz njemacke, da li je uvezeno ili nije u BiH on ne moze i nece da zna, odmah ce te poceti ganjati da mu ne pocinis carinski prekrsaj... S pravom ili ne, ali tako bi ti bilo, i najvjerovatnije bi te vratili nazad, jer ne znaju ni koliko ces ostati, ni da li ce to osiguranje vaziti kada se budes vracao............ I jos milion sr....
Sto se ostanka i osiguranja tice, po istom principu bi mogli vratiti svakog sa reg. BH tablicama ako registracija istice za manje od 90 dana jer toliko vozilo i lice iz Bih mogu bit u HR u komadu.
black74

#718 Re: Uvoz auta

Post by black74 »

Pozdrav svima, treba mi informacija ako je itko ima, priblizno da mi kaze koliko kosta carina za Ford Mondeo tddi 11/2002, dizel, presao 198 000, 66 kw, co2 156gr. Ima euro 3, i koji mi sve trebaju papiri da bih ga uvezao u BiH i registrovao, bio bih vam veoma zahvalan ako mi mozete dati te informacije, jer prvi put kupujem auto i to bas sam nasao pa ga moram i cariniti a nemam pojma o tome :(
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#719 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Ako imas EUR1 papir neces uopste placati carinu,ako ga u nekom slucaju nemas ide 15% od procjenjene vrijednosti. Po mom nekom misljenju taj ce auto procijeniti izmedzu 4500-5500 KM,dakle 15% od toga ti dođe oko 750 KM.
black74

#720 Re: Uvoz auta

Post by black74 »

A gdje da izvadim eur 1 jel kod nas na granici ili u Njemackoj, ko mi izdaje taj dokumenat i sta mi je jos potrebno, hvala ti na odgovoru, otprilike sam imao informaciju da se placa porez samo na vrijednost koju oni procjene, ali nisam znao koliko bi to otprilike kostalo..i znas li sta o tom fordu jel dobar auto, mislim jel se pokazao kao dobar...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#721 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

Papir vadis u zemljiu kojoj kupujes auto,pod uslovom da je ista u EU.
EUR1 papir ti u pravilu moze izdati samo pravno lice (handler). Ukoliko auto kupujes od privatnog lica to ti on ne moze dati,ali znam par ljudi koji su nekim kanalima gore u Njemackoj i u toj situaciji dosli do EUR1 papira.
Idi sa nekom pretpostavkom da ce ti auto procjeniti oko 5000 KM i na tu cifru racunaj 15% carine,ako nemas EUR1 papir,17% PDV. Imas ulazne papire u BiH od 70 KM,imas homologaciju 250 KM i ostaje ti jos registracija.
Stvarno ne znam nista o tom Fordu. Ali siguran sam da ti ovdje neko moze pomoci.
black74

#722 Re: Uvoz auta

Post by black74 »

Zvao sam carinu i kaze mi onaj iz spedicije da moze izjava na fakturi kako to ide, gdje se to napravi e moj boze izgleda da cu odustati od samostalnog uvoza sve mi nesto komplikovano djeluje...
drndalo

#723 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

Otidji do tog speditera i pogledaj kako izgleda takav slucaj fakture koji prolazi na carini, i iskopiraj urnek, da imas... Ako to tako prolazi, zasto je to komplikovano ?
IlijaLadin

#724 Re: Uvoz auta

Post by IlijaLadin »

ja sam uvezao prije 15 dana mondea 2006. godiste. otisao busom u frankfurt, odatle s rodjakom do bielefelda, kupio auto, uradio kod speditera u hanau sve sto mi je trebalo, dosao na slovenacku granicu, prijavio izvoz, na nasoj u spediciji napravio ulazne papire, i danas zavrsio na carini. procijenjen je na 8500. platio pdv a carine bio oslobodjen.

cijena je visa od planirane, ali nsita komplicirano nije bilo. prvi moj auto vani kupljen.

sta si se prep'o :)
Selmir_Tz

#725 Re: Uvoz auta

Post by Selmir_Tz »

Može li neko da procijeni koliko bi izašli troškovi za uvoz VW Passat 2.8 V6 4Motion, 2002. godište, cijena pri kupovini bi bila 5-6000E? Zanimaju me troškovi carine, poreza, homologacije...znam otprilike koliko bi me koštao dovoz auta (gorivo, putarina, sredjivanje papira u DE...).
Post Reply