Najpopularnija imena u BIH?
Moderator: anex
- melrose
#701 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Sta je smijesno kod imena Luna? Od latinskog mjesec, isto kao i Stela (zvijezda)...
- mO k3
#702 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ma smijesno mi je kako nece cuj luna i omermelrose wrote:Sta je smijesno kod imena Luna? Od latinskog mjesec, isto kao i Stela (zvijezda)...
-
theTruePath
#703 Re: Najpopularnija imena u BIH?
fakat sta je smijesno?Ženski Dr.Med wrote:ma smijesno mi je kako nece cuj luna i omermelrose wrote:Sta je smijesno kod imena Luna? Od latinskog mjesec, isto kao i Stela (zvijezda)...
- Hemera
#704 Re: Najpopularnija imena u BIH?
najpopularnija i najdosadnija imena benjamin haris itd
- mO k3
#705 Re: Najpopularnija imena u BIH?
luna mi smijesno ,ne da neznam nikoga ko se ne zove luna,nego znam ,ali osoba iznad je napisala uvez novokompovanih imena da joj se " digne " kosa ili tako nesto ,ali jednom dijetetu bosanskih roditelja dati luna ,pa zar to nije nesto novo " kompovano" na ovim prostorimatheTruePath wrote:fakat sta je smijesno?Ženski Dr.Med wrote:ma smijesno mi je kako nece cuj luna i omermelrose wrote:Sta je smijesno kod imena Luna? Od latinskog mjesec, isto kao i Stela (zvijezda)...
-
Aqua_S
#706 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Isak je hebrejski. Ishak je isto ime na arapaskom i ima jako lijepo značenje.kadinica wrote:Isak?
Može biti svačije, ako je u inostranstvu Ajzak
- kadinica
#707 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Zato kažem da je "svačije", stvar je kako se piše, a čita se potpuno isto. Ja pišem i čitam po Vuku, pa bi djetetu dala ime bez H, makar bilo hebrejsko.Aqua_S wrote:Isak je hebrejski. Ishak je isto ime na arapaskom i ima jako lijepo značenje.kadinica wrote:Isak?
Je li znači "nasmijan", "vedar", koliko se sjećam?
-
Aqua_S
#708 Re: Najpopularnija imena u BIH?
u pravu si, osim toga i ime jednog od Božijih poslanika. zašto djetetu natovariti hebrejsko ime bez ikakve potrebe? ovo pitam kao vjernik koji jako vodi računa o tome šta koje ime znači. ne znam da li je tebi bitan taj segment religioznosti pri davanju imena, ako nije onda shvatam da ti nije bitno.kadinica wrote:Zato kažem da je "svačije", stvar je kako se piše, a čita se potpuno isto. Ja pišem i čitam po Vuku, pa bi djetetu dala ime bez H, makar bilo hebrejsko.Aqua_S wrote:Isak je hebrejski. Ishak je isto ime na arapaskom i ima jako lijepo značenje.kadinica wrote:Isak?
-
Aqua_S
#709 Re: Najpopularnija imena u BIH?
u pravu si, osim toga i ime jednog od Božijih poslanika. zašto djetetu natovariti hebrejsko ime bez ikakve potrebe? ovo pitam kao vjernik koji jako vodi računa o tome šta koje ime znači. ne znam da li je tebi bitan taj segment religioznosti pri davanju imena, ako nije onda shvatam da ti nije bitno.[/quote]kadinica wrote:Zato kažem da je "svačije", stvar je kako se piše, a čita se potpuno isto. Ja pišem i čitam po Vuku, pa bi djetetu dala ime bez H, makar bilo hebrejsko.Aqua_S wrote:Isak je hebrejski. Ishak je isto ime na arapaskom i ima jako lijepo značenje.kadinica wrote:Isak?
izvini, ali ako mu daš ime ISHAK onda ćeš valjda i po vuku da ga čitaš sa slovom h?? ne znam zašto bi se to h gubilo pri izgovoru imena?
- male_okice
#710 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Luna me podsjeca na macku ne znam zasto nikad mi se to ime nije svidjalo...a i kombinacija Omer i Luna su bas onako
ali dobro svakom svoje...ja u sustini nikako ne mogu da razumijem zasto svi ama bas svi zele da njihovo dijete ima bas neko jedinstveno ime koje ama bas niko nigdje drugi nema...to je u sustini nemoguce postici sa ovoliko ljudi na planeti...i onda krecu u to izmisljanje imena koja em zvuce bezveze em znace u sustini nista...em nemaju nikakvu relaciju ni sa cim...ne znam ako je jedina stvar koja je jedinstvena na vasem djetetu bude njegovo ime onda se poprilicno zakazali kao roditelji.
-
Aqua_S
#711 Re: Najpopularnija imena u BIH?
male_okice wrote:Luna me podsjeca na macku ne znam zasto nikad mi se to ime nije svidjalo...a i kombinacija Omer i Luna su bas onakoali dobro svakom svoje...ja u sustini nikako ne mogu da razumijem zasto svi ama bas svi zele da njihovo dijete ima bas neko jedinstveno ime koje ama bas niko nigdje drugi nema...to je u sustini nemoguce postici sa ovoliko ljudi na planeti...i onda krecu u to izmisljanje imena koja em zvuce bezveze em znace u sustini nista...em nemaju nikakvu relaciju ni sa cim...ne znam ako je jedina stvar koja je jedinstvena na vasem djetetu bude njegovo ime onda se poprilicno zakazali kao roditelji.
- Aleluja
#712 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Pola parka se okrene kada mame dozivaju kindere...Ajnure, Onure,Timure, Hamza, Tarik, Amina, Lamija, Emina...još im samo Oguz nedostaje! 
-
Aqua_S
#713 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Aleluja wrote:Pola parka se okrene kada mame dozivaju kindere...Ajnure, Onure,Timure, Hamza, Tarik, Amina, Lamija, Emina...još im samo Oguz nedostaje!
-
sumirprimus
#714 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ko da smo u stambolu,a ne u bosni... 
-
Aqua_S
#715 Re: Najpopularnija imena u BIH?
samo su ajnur i onur od ovih gore imena neuobičajena za bosnu, ostala imena su ustaljena..a šta fali da izgleda kao da smo u stambolu? meni su ta nova imena, milion puta draža od imena koja nemaju nikakvo značenje tipa zlatko, zlatan, damir,alen,itd....bolje imati i ružno nego nikakvo značenje...sumirprimus wrote:ko da smo u stambolu,a ne u bosni...
- Cholina_Lokica
#716 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Hamza... Ako mi ima odvratnijeg imena, pa to je strasnoAleluja wrote:Pola parka se okrene kada mame dozivaju kindere...Ajnure, Onure,Timure, Hamza, Tarik, Amina, Lamija, Emina...još im samo Oguz nedostaje!
-
sumirprimus
#717 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ha o ukusima se neda raspravljat...
meni bas ni hamza ni timur ne zvuce "autohtono"...il bar da su mi u uhu u bosni..al et...
milion put prezvakana tema,al svejedno,sve manje bosne pa i u imenima...
meni bas ni hamza ni timur ne zvuce "autohtono"...il bar da su mi u uhu u bosni..al et...
- Aleluja
#718 Re: Najpopularnija imena u BIH?
a dobro u ćemu je tu problem i šta je tu čudno? imena lijepa.?? čudan post i komentar
...nije ni u čemu problem
... je li spika je o najpopularnijim imenima?...jeste, nema mjesta čuđenju!
-
theTruePath
#719 Re: Najpopularnija imena u BIH?
A kakva su to imena autohtona ??sumirprimus wrote:ha o ukusima se neda raspravljat...
ako nije Hamza,Omer,Lamija,Amina onda ne znam sta je
- melrose
#720 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Aqua_S wrote:
samo su ajnur i onur od ovih gore imena neuobičajena za bosnu, ostala imena su ustaljena..a šta fali da izgleda kao da smo u stambolu? meni su ta nova imena, milion puta draža od imena koja nemaju nikakvo značenje tipa zlatko, zlatan, damir,alen,itd....bolje imati i ružno nego nikakvo značenje...
zlatan, zlatko - valjda je jasno samo po sebi, al' 'ajde dolazi od imenice zlato
damir - http://en.wikipedia.org/wiki/Damir
alen - od keltskog alun (skotska verizja se pise Allen i ugl. je prezime, a ne licno ime)
-
mini2
#721 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Aleluja wrote:Pola parka se okrene kada mame dozivaju kindere...Ajnure, Onure,Timure, Hamza, Tarik, Amina, Lamija, Emina...još im samo Oguz nedostaje!
- melrose
#722 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Hamza mi je vise ime za dedu, nego za dijete...ciklicno se ponavljaju starinska imena, u svim narodima i narodnostima. Tako da se mogu kladiti da je vecina Hamza ili jako staro ili su jos djeca. I ostali Tihomiri, Domagoji, Andije, Jovani, Nebojse, Johannes-i, Wilhelm-s, Julius-i, Ljubinke itd. su ili metuzalemi ili predskolci. Rijedje se neko srednje generacije zove 'po starinski'. Isto tako ne znam niti jednu babu koja se zove Maja, Sanela, Medina, Luna i sl. ili dedu koji se zove Vedran, Denis...Cholina_Lokica wrote:Hamza... Ako mi ima odvratnijeg imena, pa to je strasnoAleluja wrote:Pola parka se okrene kada mame dozivaju kindere...Ajnure, Onure,Timure, Hamza, Tarik, Amina, Lamija, Emina...još im samo Oguz nedostaje!
Tipicno za najnizi sloj u Njemackoj je da daje djeci imena iz serija, i to jadnicci ne znaju ni citati 'po engleski', nego citaju po sluhu. Tako ima brdo Jesika (Jassica), Jeni (Jenny), Robn, Marlon...a mame im u pravilu imaju 3 tone i cigaru u uglu usana, a tate...ko zna...
-
theTruePath
#723 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Danas su Hamze vecinom djeca jer je stara generacija gotovo nestala,kao i recimo sto su prije Emine,Ismail,Harun itd bili vecinom starinska imena a danas "djecija"
-
lilah
#724 Re: Najpopularnija imena u BIH?
dragonz wrote:Dadni djetetu lijepo ime sa lijepim značenjem bez obzira je li M/H/S ili neko drugo jer ćeš biti pitan na onome svijetu za svoje dijete prvo za ime pa sve ostalo.fragola wrote:joj procitah skoro pa cijelu temu, a jos ne nadjoh ime koje mi se svidja za djecakada nije muslimansko/srpsko/hrvatsko, da se ne okrene 3 djece na ulici kad ga zovnes, a opet da nije primjetno "strano" ime, ili nedaj boze sa duplim slovima, y-ima i x-evima
-
theTruePath
#725 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Zna li ko koja su najbrojnija imena? ne mislim na novorodjene vec svu populaciju,za zensko ime medju bosnjacima prilicno sam siguran da su to imena Fatima i Emina
za muskarce teze reci
za muskarce teze reci