Kviz
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#702 Re: Kviz
bijela wrote:imam ebu hanife?
- madner
#703 Re: Kviz
Jedno lagano:
Koji veliki mislilac se pokazao vidovitim kada je rekao:
Narod ce biti slobodan kada zadnjeg plemica ubijemo crijevima zadnjeg svecenika?
Narod ce biti slobodan kada zadnjeg plemica ubijemo crijevima zadnjeg svecenika?
- WipeOut
#704 Re: Kviz
Ko je ovaj ciko na slici
?

- Motokultivator
#705 Re: Kviz
Ja mislim da ti ides preko reda, nismo ni madnerovo odgovorili, a on bas zapeo, neda ni jedan hintWipeOut wrote:Ko je ovaj ciko na slici?
- WipeOut
#706 Re: Kviz
Motokultivator wrote: Ja mislim da ti ides preko reda, nismo ni madnerovo odgovorili, a on bas zapeo, neda ni jedan hint
Hajde i ti postavi jedno,da vidimo koliko cemo ih skupiti
- WipeOut
#708 Re: Kviz
Oznacavaju ga kao jednog od najvecih klinicara tadasnjeg halifata.
Rodjen u Sevilli,a praksu je ucio od oca.
Lijecnik,faramceut,hirurg....
Rodjen u Sevilli,a praksu je ucio od oca.
Lijecnik,faramceut,hirurg....
- bijela
- WipeOut
#713 Re: Kviz
Julistan wrote:Ebu Mervan ibn Zuhr ?
- Julistana
#714 Re: Kviz
Impresivna Kordoba
Red je na tebe bijela da postavis pitanje, ja sam uletila dok si ti citala
Red je na tebe bijela da postavis pitanje, ja sam uletila dok si ti citala
- bijela
#715 Re: Kviz
hm, kad smo kod endelusa i "ibn-ova"
:
živio je u 10. st.; filozof, pjesnik, teolog... poznat po svom zahirijskom (literalističkom) pravcu;
Muhammed Asad ga mnogo voli
živio je u 10. st.; filozof, pjesnik, teolog... poznat po svom zahirijskom (literalističkom) pravcu;
Muhammed Asad ga mnogo voli
- bijela
#717 Re: Kviz
hint:Julistan wrote:Ibn Rušd.
autor Golubičine ogrlice
- bijela
#719 Re: Kviz
tako je, ibn hazm

sad čitam kako je Taha Husein u komentaru na njegovu knjigu Golubičina ogrlica, koja govori o ljubavi, napisao:
Očito je da je ljubav u muslimanskoj Španiji u vrijeme Ibn Hazmovo bila ozbiljna stvar...

sad čitam kako je Taha Husein u komentaru na njegovu knjigu Golubičina ogrlica, koja govori o ljubavi, napisao:
Očito je da je ljubav u muslimanskoj Španiji u vrijeme Ibn Hazmovo bila ozbiljna stvar...
- Julistana
#720 Re: Kviz
Vrijedna pomena je, rijetka na ovu temu, domaca knjiga od Dzemaludina Latica "Mjesecina Endeluske noci". Spominjao je u predgovoru i Hazma i Rusda i Halduna. Endelus je bio Svjetionik Evrope u svakom smislu.
- bijela
#721 Re: Kviz
e baš nas je jednom prof. latić pitao:Julistan wrote:Vrijedna pomena je, rijetka na ovu temu, domaca knjiga od Dzemaludina Latica "Mjesecina Endeluske noci". Spominjao je u predgovoru i Hazma i Rusda i Halduna. Endelus je bio Svjetionik Evrope u svakom smislu.
ko je bio ibn hazm?
nas prvi odgovor:
- zahirija!
latić:
- za vas zahirija, za mene pjesnik
vojskovođa muslimanske vojske koja je osvojila španiju?
- bijela
#723 Re: Kviz
Julistan wrote:Tarik
tarik ibn zijad, 711. god.
po njemu je gibraltar dobio ime - gebeluttarik - tarikovo brdo
i ne, neću više ja izmišljati pitanja
- madner
#724 Re: Kviz
Ratnik i govornik
You have heard that in this country there are a large number of ravishingly beautiful Greek maidens, their graceful forms are draped in sumptuous gowns on which gleam pearls, coral, and purest gold, and they live in the palaces of royal kings. The Commander of True Believers, Alwalid, son of Abdalmelik, has chosen you for this attack from among all his Arab warriors; and he promises that you shall become his comrades and shall hold the rank of kings in this country. Such is his confidence in your intrepidity. The one fruit which he desires to obtain from your bravery is that the word of God shall be exalted in this country, and that the true religion shall be established here. The spoils will belong to yourselves.

You have heard that in this country there are a large number of ravishingly beautiful Greek maidens, their graceful forms are draped in sumptuous gowns on which gleam pearls, coral, and purest gold, and they live in the palaces of royal kings. The Commander of True Believers, Alwalid, son of Abdalmelik, has chosen you for this attack from among all his Arab warriors; and he promises that you shall become his comrades and shall hold the rank of kings in this country. Such is his confidence in your intrepidity. The one fruit which he desires to obtain from your bravery is that the word of God shall be exalted in this country, and that the true religion shall be established here. The spoils will belong to yourselves.
-
Haettenschweiler
#725 Re: Kviz
madner wrote:Jedno lagano:
Deni Didero (Denis Diderot)