ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
enushky

#701 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enushky »

Fiskalizacija ce izgleda zivjeti do sljedece zime....barem se tako prica po kuloarima(sto bi rekao Emerik Gudelj) :-)
A normalno da hoce,bas sam i na jos jednoj temi to napisala a evo ponovit cu.Drvo Promet vise ne postoji.
Ljudi prodaju sve zivo,trafika jos malo u Sarajevu pa nece ni biti koje ce drzati mali ljudi( Opresa preuzima-iako je i ona sama preuzeta). Nece jer ovaj sistem je prelgup i presmjesan. samo su namjerno opljackali narod i sad ce to da ukinu....Svi su platili uvodjenje ovoga i sto se ovih traka tice i tu su namazani. Trake za fiskalnu samo mozes od 2 firme dobiti ja msm......I skuplje su od starih normalnih...
dragan.s

#702 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

enushky wrote:Fiskalizacija ce izgleda zivjeti do sljedece zime....barem se tako prica po kuloarima(sto bi rekao Emerik Gudelj) :-)
A normalno da hoce,bas sam i na jos jednoj temi to napisala a evo ponovit cu.Drvo Promet vise ne postoji.
Ljudi prodaju sve zivo,trafika jos malo u Sarajevu pa nece ni biti koje ce drzati mali ljudi( Opresa preuzima-iako je i ona sama preuzeta). Nece jer ovaj sistem je prelgup i presmjesan. samo su namjerno opljackali narod i sad ce to da ukinu....Svi su platili uvodjenje ovoga i sto se ovih traka tice i tu su namazani. Trake za fiskalnu samo mozes od 2 firme dobiti ja msm......I skuplje su od starih normalnih...
Čisto sumnjam da će se od fiskalizacije odustati. Previše je uloženo u to da bi sad rekli "Puj pike ne važi se".
I provjeri malo prije nego nešto izneseš na forumu. Termalne trake jesu malo skuplje nego obične, a ima ih kupiti u svakoj knjižari (barem je tako u gradu gdje ja živim). I znam najmanje 4 firme koje ih proizvode (2 u FBiH i 2 u RS), a ima ih sigurno puno više jer je proizvodnja dosta jednostavna i nisu potrebna velika ulaganja. Mi kupujemo od jedne firme iz Mostara naprosto jer su najjeftiniji.
enushky

#703 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enushky »

dragan.s wrote:
enushky wrote:Fiskalizacija ce izgleda zivjeti do sljedece zime....barem se tako prica po kuloarima(sto bi rekao Emerik Gudelj) :-)
Čisto sumnjam da će se od fiskalizacije odustati. Previše je uloženo u to da bi sad rekli "Puj pike ne važi se".
I provjeri malo prije nego nešto izneseš na forumu. Termalne trake jesu malo skuplje nego obične, a ima ih kupiti u svakoj knjižari (barem je tako u gradu gdje ja živim). I znam najmanje 4 firme koje ih proizvode (2 u FBiH i 2 u RS), a ima ih sigurno puno više jer je proizvodnja dosta jednostavna i nisu potrebna velika ulaganja. Mi kupujemo od jedne firme iz Mostara naprosto jer su najjeftiniji.
Pa napisala sam "ja mislim" a ne 100%......A mislim jer mi je vlasnik jednog poduzeca jos prije 3 mjeseca bas spominjao te trake......ostalo sto sam spomenula sam pricala tacno onako kako znam da jeste i zato sam pisala kao da ZNAM,a ne MISLIM .......A eto vidjet cemo sta ce sa fiskalizacijom biti ......Ja samo ne vidim nacin na koji bi ovo i dalje funkcionisalo,ustvari vidim nacin,ali nije nimalo lijep....
dragan.s

#704 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

enushky wrote: Pa napisala sam "ja mislim" a ne 100%......A mislim jer mi je vlasnik jednog poduzeca jos prije 3 mjeseca bas spominjao te trake......ostalo sto sam spomenula sam pricala tacno onako kako znam da jeste i zato sam pisala kao da ZNAM,a ne MISLIM .......A eto vidjet cemo sta ce sa fiskalizacijom biti ......Ja samo ne vidim nacin na koji bi ovo i dalje funkcionisalo,ustvari vidim nacin,ali nije nimalo lijep....
OK, razumijem ja razne priče. I inače je sve u vezi sa fiskalizacijom povezano sa raznim pričama. Pa se sad došlo i do traka kojih stvarno ima na svakom ćošku. Kao što sam i ranije rekao fiskalizacija je instrument države. Kako će taj instrument biti iskorišten je drugo pitanje.
shiljak

#705 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by shiljak »

za sad sve isto, opet kao i prije fiskalizacije neces od nekog dobiti racun za neku robu.. tako da nema svrhe :D
the_stick

#706 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by the_stick »

imam jedno pitanje vezano za fiskalizaciju.. nadam se da mi neko moze pomoci iz vlastitog iskustva..

iako smo u firmi uveli fiskalnu kasu jos u aprilu, tek sam danas saznao da se mora voditi odvojena knjiga dnevnih fiskalnih izvjestaja i da ta knjiga mora stajati na prodajnom mjestu.

do sada smo standardno svaki dan izvlacili dnevni izvjestaj i sve te dnevne izvjestaje nosili u racunovodstvo na knjizenje.. sada mi kazu da ima ta neka knjiga, u koju se upisuju neki podaci o tim dnevnim izvjestajima, a pored toga i sam dnevni izvjestaj se treba u tu knjigu ubaciti... sad ja ne kontam ako ja dnevne izvjestaje moram drzati u knjizi dnevnih izvjestaja, koja mora biti na prodajnom mjestu, sta onda da nosim racunovodstvu za knjizenje???

unaprijed hvala
dazden42

#707 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dazden42 »

the_stick wrote:imam jedno pitanje vezano za fiskalizaciju.. nadam se da mi neko moze pomoci iz vlastitog iskustva..

iako smo u firmi uveli fiskalnu kasu jos u aprilu, tek sam danas saznao da se mora voditi odvojena knjiga dnevnih fiskalnih izvjestaja i da ta knjiga mora stajati na prodajnom mjestu.

do sada smo standardno svaki dan izvlacili dnevni izvjestaj i sve te dnevne izvjestaje nosili u racunovodstvo na knjizenje.. sada mi kazu da ima ta neka knjiga, u koju se upisuju neki podaci o tim dnevnim izvjestajima, a pored toga i sam dnevni izvjestaj se treba u tu knjigu ubaciti... sad ja ne kontam ako ja dnevne izvjestaje moram drzati u knjizi dnevnih izvjestaja, koja mora biti na prodajnom mjestu, sta onda da nosim racunovodstvu za knjizenje???

unaprijed hvala
Duplikat dnevnog izvještaja
Miki123

#708 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

Zar se ne bi dnevni izvještaji trebali resetovati nakon 01.01. i krenuti opet od jedan? kod mene samo nastavili..
dazden42

#709 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dazden42 »

Miki123 wrote:Zar se ne bi dnevni izvještaji trebali resetovati nakon 01.01. i krenuti opet od jedan? kod mene samo nastavili..
Ne. Fiskalni ueđaji nemaju taj sistem. DI ide od 1 do 2000 bez obzira na datum. Isto i računi.
malaplavooka

#710 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by malaplavooka »

dazden42 wrote:
Miki123 wrote:Zar se ne bi dnevni izvještaji trebali resetovati nakon 01.01. i krenuti opet od jedan? kod mene samo nastavili..
Ne. Fiskalni ueđaji nemaju taj sistem. DI ide od 1 do 2000 bez obzira na datum. Isto i računi.

dA , a i broj fakture vežeš za fb i to je to :)
zippoo87

#711 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zippoo87 »

the_stick wrote:imam jedno pitanje vezano za fiskalizaciju.. nadam se da mi neko moze pomoci iz vlastitog iskustva..

unaprijed hvala
da moras u "knjigu dnevnih izvjestaja" sve zapisivati i naravno cuvati sve dnevne izvjestaje sto izvuces iz kase
i meni je sve ogo glupo,tako se sada bukvalno mora voditi trostruka evidencija i isto upisivati
sto se tice samog sistema fiskalizacije,ne vidim da se ista promjenilo,ko je davo racune,daje i sada,ko nije, ne daje ih ni poslije fiskalizacije
laura b.

#712 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by laura b. »

Evo, i ja da priupitam :) Naime, moja mala firmica godisnje "izda" do 30tak racuna i svo placanje bude iskljucivo virmansko.... E, sada, neka mi neko objasni koja mi je kasa najprihvatljivija odnosno najjeftinija i najjednostavnija za kupovinu. Inace, bavim se "sitnim izdavastvom"
dazden42

#713 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dazden42 »

laura b. wrote:Evo, i ja da priupitam :) Naime, moja mala firmica godisnje "izda" do 30tak racuna i svo placanje bude iskljucivo virmansko.... E, sada, neka mi neko objasni koja mi je kasa najprihvatljivija odnosno najjeftinija i najjednostavnija za kupovinu. Inace, bavim se "sitnim izdavastvom"
Ne bi ti predstavljalo problem da uzmeš kasu - tj. uređaj na kojem se direktno rade računi - bez uvezivanja sa računarom tj. programom.
Svaki proizvođač ima bar jednu takvu.
dragan.s

#714 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

Resetovat će se kad promjeniš fiskalni modul. On se mijenja kad se pokvari ili kad se napuni (2000-3000 dnevnih izvještaja zavisno od modela kase).

I ne zaboravite izvući periodični izvještaj za prošlu godinu i složiti ga zajedno sa dnevnim u knjigu DI.
rebus

#715 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by rebus »

dragan.s wrote: I ne zaboravite izvući periodični izvještaj za prošlu godinu i složiti ga zajedno sa dnevnim u knjigu DI.
Đe piše za godišnji izvještaj, života ti?
poznanik

#716 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

Čemu fiskalizacija, kad skoro 50% trgovina ne izdaje fiskalne račune, bar u Sarajevu, posebno manje trgovine hranom, ali i druge, slične. Jedino veliki marketi i trgovine u velikim trgovačkim centrima izdaju račune. A i zašto bi izdavali, kad kontrole - inspekcije, ni "u oblacima" nema :-) :(
dragan.s

#717 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

rebus wrote:
dragan.s wrote: I ne zaboravite izvući periodični izvještaj za prošlu godinu i složiti ga zajedno sa dnevnim u knjigu DI.
Član 44 Zakona:
Obveznik je dužan da vodi po jednu knjigu dnevnih izvještaja za svaki
fiskalni uređaj u svakoj kalendarskoj godini.
Obveznik je dužan formirati i odštampati dnevni izvještaj na kraju rada,
minimalno jednom dnevno, ukoliko je tog dana ostvario promet.
Obveznik je dužan da svaki štampani isječak dnevnog izvještaja registruje i
odloži u knjigu dnevnih izvještaja hronološkim redom.
Obveznik je dužan formirati i odštampati periodični izvještaj na kraju rada,
posljednjeg dana svakog poreznog perioda.
Obveznik je dužan svaki odštampani isječak periodičnog izvještaja
registrovati i odložiti u knjigu dnevnih izvještaja hronološkim redom.
Poreski period pod nadležnošću entitetskih poreskih uprava je kalendarska godina.
enx

#718 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Pa kako ćemo ga izlistati majstore? Da zovemo poresku da nam pošalje GPRS zahtjev ili šta?
zijad_e

#719 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zijad_e »

Ovdje svako debelo laze.
Niko ne govori o sirovoj realnoscu.
Moras biti pravi carobnjak da bi ti sljedecu godinu firma prezivila.
Jeb-.ni politicari i budzeski korisnici predobro zive i kad im se racunaju vikendi i razni praznici, godisnji odmori oni godisnje odmaraju preko 4 mjeseca.
Ja kao privatnik nisam cijelu godinu odmarao- zasto- jer nemogu to priustiti- tj moram prvo jeb....im guzonjama zaraditi a sta ostane djeci ponijeti da bi prezivila.
Jednom je jedan profesor rekao: drzava ce svojem gradjaninu oduzeti pola kruha za jedan dan a pola ce mu ostaviti da bi mu mogla sljedeci dan opet uzeti pola kruha.
Ova je zemlja ili grad je kao centralni zatvor otvorenog tipa- gdje imas obavezu raditi (za upravu zatvora) ali ne i zaraditi. Daju ti da odgajas djecu da bi i njih kao hajvane iskoristavali. Dopustaju ti da izadjes iz zatvora ali ti oduzmu sav novac tako da ti se ne izlazi.

Je...le ih fiskalne. Mogli su jednostavno dobro kontrolisati granice, automaski nebi bilo robe na crno. Ali ne nedirajte gigante, opleti po sirotinji. Ako hoces od Konzuma robu na crno dobijes robu na crno. Konzum je gigant i moze raditi sta hoce

Dokad ce covjek zivjeti kao hajvan u ovoj drzavi?
Zar i nasu djecu ocekuje ista ili gora buducnost?

Gledam ovih dana projekciju budzeta- nigdje usteda, nigdje stezanje kaiseva, samo nagovjestaj da ce biti jos nanovo zaposleni TRUROVA u vidu savjetnika, pomocnika i zamjenika.

Koliko ce jos jadni narod da trpi.... :x
dragan.s

#720 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

enx wrote:Pa kako ćemo ga izlistati majstore? Da zovemo poresku da nam pošalje GPRS zahtjev ili šta?
Periodični izvještaj se izvlači na kasi. Imate u uputstvu od kase postupak. Unese se početni i krajnji datum i to je to.
Ili nazovite vašeg servisera da vam objasni.
Miki123

#721 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

dragan.s wrote:
enx wrote:Pa kako ćemo ga izlistati majstore? Da zovemo poresku da nam pošalje GPRS zahtjev ili šta?
Periodični izvještaj se izvlači na kasi. Imate u uputstvu od kase postupak. Unese se početni i krajnji datum i to je to.
Ili nazovite vašeg servisera da vam objasni.

Lagano. Ja ga danas izvuko, baš na ovaj način.
rebus

#722 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by rebus »

dragan.s wrote:
rebus wrote:
Član 44 Zakona:
Obveznik je dužan da vodi po jednu knjigu dnevnih izvještaja za svaki
fiskalni uređaj u svakoj kalendarskoj godini.
Obveznik je dužan formirati i odštampati dnevni izvještaj na kraju rada,
minimalno jednom dnevno, ukoliko je tog dana ostvario promet.
Obveznik je dužan da svaki štampani isječak dnevnog izvještaja registruje i
odloži u knjigu dnevnih izvještaja hronološkim redom.
Obveznik je dužan formirati i odštampati periodični izvještaj na kraju rada,
posljednjeg dana svakog poreznog perioda.
Obveznik je dužan svaki odštampani isječak periodičnog izvještaja
registrovati i odložiti u knjigu dnevnih izvještaja hronološkim redom.
Poreski period pod nadležnošću entitetskih poreskih uprava je kalendarska godina.
A, porezni period obračuna poreza koji se iskazuje na računu i koji btw nije u nadležnosti uprave koja kontrolira fiskalizaciju je jedan kalendarski mjesec. No, nije to najgore...

Najjadnije je što je taj podatak (godišnji izvještaj) skoro neupotrebljiv za poreze koji su u nadležnosti entitetskih uprava. Govorim prevashodno o porezu na dobit.
dragan.s

#723 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

rebus wrote: A, porezni period obračuna poreza koji se iskazuje na računu i koji btw nije u nadležnosti uprave koja kontrolira fiskalizaciju je jedan kalendarski mjesec. No, nije to najgore...

Najjadnije je što je taj podatak (godišnji izvještaj) skoro neupotrebljiv za poreze koji su u nadležnosti entitetskih uprava. Govorim prevashodno o porezu na dobit.
U pravu si, ali UIO nema nikakve veze sa fiskalizacijom nego entitetske uprave (i tržišne inspekcije koje su na lokalnom nivou). Sa druge strane imaš masu obveznika koji nisu pod nadležnošću UIO (nisu PDV obveznici)..
Čitav taj koncept dnevni-godišnji izvještaji iz fiskalnog uređaja je prepisan od onih koji su ranije uveli fiskalizaciju (Srbija i CG) i samo stvara podlogu za kažnjavanje obveznika koji su iz nekog razloga zaboravili da izvuku ili izgubili izvještaj. A ti podatci su ostali u fiskalnom uređaju i uvijek se ponovo mogu izvući, a i proslijeđeni su serveru poreske.
Po mom iskustvu najviše kazni inspektori i napišu iz tog domena (knjiga DI).
Zato sam i napisao ovdje da ljudi ne zaborave izvući taj glupi izvještaj i ne fasuju bezveze kaznu.
rebus

#724 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by rebus »

dragan.s wrote: U pravu si, ali UIO nema nikakve veze sa fiskalizacijom nego entitetske uprave (i tržišne inspekcije koje su na lokalnom nivou). Sa druge strane imaš masu obveznika koji nisu pod nadležnošću UIO (nisu PDV obveznici)..
Čitav taj koncept dnevni-godišnji izvještaji iz fiskalnog uređaja je prepisan od onih koji su ranije uveli fiskalizaciju (Srbija i CG) i samo stvara podlogu za kažnjavanje obveznika koji su iz nekog razloga zaboravili da izvuku ili izgubili izvještaj. A ti podatci su ostali u fiskalnom uređaju i uvijek se ponovo mogu izvući, a i proslijeđeni su serveru poreske.
Po mom iskustvu najviše kazni inspektori i napišu iz tog domena (knjiga DI).
Zato sam i napisao ovdje da ljudi ne zaborave izvući taj glupi izvještaj i ne fasuju bezveze kaznu.

Jasno, evo ja nisam pažljivo iščitao tu odredbu o štampanju izvještaja za porezni period (ovo ne umanjuje njenu besmislenost). Ali, u svakom slučaju hvala ti na korisnoj informaciji. Mislim...ne ustručavaj se ti nama davati još takvih info ;-)
poznanik

#725 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

Nedavno u jednoj pekari u K. Tomislava kupujem peciva i hljeb, i svakim zahtjevom prodavačica nešto kuca na kasi. Napunim skoro punu kesu, pitam koliko je ukupno da platim, reče ona cijenu i otkuca je opet. Pogledam ja u kasu - nigdje trake, ništa ne izlazi. Dam novac i sada zatražim račun. kaže djevojka - mogu vam, jedino dati nota-račun. Sad ja kontam - pa šta je kucala sve vrijeme, i pitam je isto, a ona se sva izgubila, počela zamuckivati, nešto opet kuca, pa otvara kasu Ja pogledam unutra - ništa, nema trake. Naposljetku kaže - nema računa.
Ništa, molim vratite mi novac, i ja cijelu kesu vratim na vitrinu :oops:

Od tada za svaki i najmanji proizvod tražim fiskalni račun, i još sam nekoliko puta vratio kupljene proizvode, a uzeo svoj novac nazad.

Nije mi jasna drskost i toliki bezobrazluk trgovaca, ako već postoji zakon, zašto ga se niko skoro ne pridržava. Fiskalizacija prodane robe je samo njena evidencija, i ako trgovci izbjegavaju s izdavanjem fiskalnih računa, očito je da rade malverzacije i porezne prevare, a to je u svakoj državi na svijetu najstrožije zabranjeno i najrigoroznije kazne se propisuju za prekršioce. Izgleda - osim u BiH... :(
Last edited by poznanik on 08/01/2012 15:24, edited 1 time in total.
Post Reply