CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#701 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

shady wrote:
dingosp0 wrote:haj ovdje da pitam,

jel moguce naruciti noz na ebayu ? hocul imati problema kad stigne u BH ?
da napomenem noz je za izlete u prirodu, lov itd... ne da glumim nekog mangupa... a radi se o lovackom nozu svkako
Nozeve mozes bez problema, ja sam prijatelju poslao sablju :D .
Drug preko mene prošle godine uzeo ninjato metar dužine (izašlo ga oko 240 KM), imao je sreće pa ga nisu carinili :D
deisler

#702 Re: CARINA U BiH

Post by deisler »

zanima me kolika je carina za golf 4, godina 2000, uvozim iz njemacke u bosnu? hvala
sneki712

#703 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

poznanik wrote:
anominan wrote:...htio bih da naručim preko interneta iz Amerike (USA) digitalni fotoaparat koji košta oko 350 USD, pa me interesuje da li mi možete reći koliko bi me otprilike izašla carina za njega?

zahvaljujem se unaprijed na odgovoru
Da li je fotoaparat ili digitalna kamera, koja ima mogućnost snimanja pojedinačnih fotografija?

Ako je predmet nabavke klasični fotoaparat, kod kojeg se snimanje vrši preko celuloidnog ili sličnog filma u roli, onda je stopa carine 10%, a ako se radi o digitalnoj kameri, onda je stopa carine 5%.

Carina se obračunava množenjem stope carine (5% ili 10%) i pdv (17%) na carinsku osnovicu, koju čine vrijednsot robe (uvećana za transportne troškove (ako su prikazani izvan cijene proizvoda) i druge troškove koji mogu nastati u korist robe), preračunata po po srednjem kursu CBBiH. Npr:

350 USD = vrijednost robe
20 USD = transport
1 USD = 1.487889 KM
Carinska osnovica = 550,52 KM
Carina 5% = 27,53 KM
PDV 17% = 98,26 KM
UKUPNO C+Ce+PDV = 125,79 KM

Na ovaj iznos treba dodati još i taksu i manipulativne troškove u BiH nastale u postupku carinjenja, i ev. ostale.
pa mogao si mi ovo objasnjenje odmah poslati em sam prvi put na forumu, em nisam cesto za comp osim e-mail i e-bay tako da vas je suvise bilo odjednom sa satrologijom a ja se satrah danima trazeci telefon carine bih. Ja kad god dobijem paket meni su izlistani proizvodi sa velicinom npr. patika , trenerke, ujplaceni shipping ako ga je bilo i na kraju total. Citala sam mnoga pravila ima ih suvise a ne mogu da nadjem kakva su prava majki koje su izgubile dijete u ratu a otac rano mobilisani borac pa ni one crkavice vise nemaju.Da li se gledaju ukupna licna primanja porodice jer oni imaju manje od 300.00km. Hvala unaprijed
poznanik

#704 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

sneki712 wrote:pa mogao si mi ovo objasnjenje odmah poslati em sam prvi put na forumu, em nisam cesto za comp osim e-mail i e-bay tako da vas je suvise bilo odjednom sa satrologijom...
:D
...Citala sam mnoga pravila ima ih suvise a ne mogu da nadjem kakva su prava majki koje su izgubile dijete u ratu a otac rano mobilisani borac pa ni one crkavice vise nemaju.Da li se gledaju ukupna licna primanja porodice jer oni imaju manje od 300.00km. Hvala unaprijed
Ovo je pitanje za službe socijalne skrbi, ali opet nije konkretizirano, nejasno je, a materija je preobimna :(

Napiši šta te konkretno zanima, koji je cilj tvog pitanja, šta želiš postići, kome i kakvu pomoć želiš učiniti, neko će ti već odgovoriti, bilo na ovoj temi, bilo na drugoj, čak i privatnom porukom. Na ovom forumu niko nije ostao bez odgovora, ukoliko je uredno, pristojno i iskreno zatražena, nećeš ni ti ostati bez odgovora...

Kad se radi o pošiljkama iz inostranstva koje su humanitarnog karaktera, prilikom uvoza u BiH moraju biti ispoštovani propisi i procedure iz Zakona o carinskoj politici, a to, najprostije, znači da primalac takve robe (pošiljke) mora biti jedna od važećih humanitarnih organizacija registriranih u BiH. Takvoj, humanitarnoj, organizaciji, roba mora biti poslana besplatno, što npr. konkretno u tvom slučaju sa odjećom i obućom sa pdf. Filozofija, znači da ti svojim ili tuđim novcem, na tržištu kupiš određene proizvode i u transportnoj i trgovačkoj dokumentaciji (račun je obavezan!) naznačiš da je primalac te robe ta humanitarna organizacija, a da je krajnji korisnik neko određeno dijete, ili čak grupa djece, ili više njih, svejedno... to ćeš svakako urediti u posebnoj komunikaciji sa humanitarnom organizacijom.
Ti dakle, plaćaš robu, ti je kupuješ, ti plaćaš transport od mjesta ukrcaja te robe do mjesta prijema (do djece...), i ti plaćaš špediterske troškove u uvoznom carinjenju u BiH. Ukoliko želiš manje isporuke, manje količine robe i manju vrijednost, i da je roba upućena poštanskom organizacijom, postupak je sličan, s tim da nemaš troškova špedicije u uvozu. Naravno, primalac te robe je svakako humanitarna organizacija. Humanitarna organizacija (HO) tu robu mora besplatno podijeliti korisnicima koje si ti ranije naznačila.

Zabranjeno je slanje i prijem u humanitarne svrhe alkohola i alkoholnih proizvoda, duhana, kafe i motornih vozila, osim vozila za medicinske potrebe.

Ovo je samo dio, kada budeš htjela poslati svoju humanitarnu pošiljku, ponovo se javi, daću ti sve instrukcije i detaljno objasniti postupak.

Čestitam na humanom gestu i slanju pomoći djeci :thumbup:
sneki712

#705 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

dok sam nasla ovaj post ja sam vec knjigu napisala , nemoj se ljutiti jucer kad sam klikla na tvoj nik name izgledalo je da si se dobro poigrao sa mnom, tako da sam drvlje i kamenje protiv tebe i ostalih jer sam dobila novi nadimak -svercerka zbog 8 stvari iz njemacke. Moje iskreno izvinjenje jer ja kako se branim tako i prihvatam kritiku i svoje greske.
Mozes li mi dati ime humanitarne organizacije da vidim sta i kako se moze poslati jer zaista sam sebi nabavila dosta stvari preko e-bay jeftinije ,ali iz usa uvijek mogu naci free shipping za canadu i carina je zaista pristojna jer nas porez je 13% a stvari do $100.00 ne sjecam se da sam placala carinu iako mi cak i na vrata UPS donese, samo potpisem prijem .
Problem komunikacije sa Bosnom cesto imam ili niko ne dize slisalicu a na e-mail pogotovo nece da odgovore.Jedino sam uvijek dobivala redovan E-mail od tv hayata, 'ispuni mi zelju' kad nisu objavljivali telefone odredjenih porodica.
sneki712

#706 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

evo malo sam imala vremena da procitam neke komente pa ovo je uzas jedan, ne zna se ni ko pije ni ko placa. Pa nije ni cudo sto svakog novodoslog uzmete na trehu kad ste vec navikli da vas drzava satrira. Kako se zaliti na pretplacenu carinu tj. da se djeci ponovo obracuna carina na osnovu primljenog listica. Da li postoji biro za zalbe i investigaciu da se utvrdi greska . hvala unaprijed
poznanik

#707 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

sneki712 wrote:dok sam nasla ovaj post ja sam vec knjigu napisala , nemoj se ljutiti jucer kad sam klikla na tvoj nik name izgledalo je da si se dobro poigrao sa mnom, tako da sam drvlje i kamenje protiv tebe i ostalih jer sam dobila novi nadimak - svercerka zbog 8 stvari iz njemacke. Moje iskreno izvinjenje jer ja kako se branim tako i prihvatam kritiku i svoje greske.
Mozes li mi dati ime humanitarne organizacije da vidim sta i kako se moze poslati jer zaista sam sebi nabavila dosta stvari preko e-bay jeftinije ...
Pretraži internet, proguglaj i naći ćeš mnogo humanitarnih organizacija koje djeluju u BiH i Sarajevu...
poznanik

#708 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

sneki712 wrote:evo malo sam imala vremena da procitam neke komente pa ovo je uzas jedan, ne zna se ni ko pije ni ko placa. Pa nije ni cudo sto svakog novodoslog uzmete na trehu kad ste vec navikli da vas drzava satrira. Kako se zaliti na pretplacenu carinu tj. da se djeci ponovo obracuna carina na osnovu primljenog listica. Da li postoji biro za zalbe i investigaciu da se utvrdi greska . hvala unaprijed

Griješiš, procedura u carinjenju roba u BiH je gotovo ista kao i u drugim državama, propisi su harmonizirani s propisima EU, sve je uredno i ispravno. Problem može biti samo u nepoznavanju i nepoštivanju propisa od strane uvoznika.

Svaki oblik carinjenja roba je upravni postupak, što znači da postoji pravna zaštita za stranu koja se smatra oštećenom.

Ukoliko uvoznik smatra da postoji osnov za žalbu zbog pogrešno utvrđene carinske osnovice i višeg iznosa carine, može uputiti žalbu pravnoj službi nadležne carinarnice.

Preispitaj svoj "humanitarni" slučaj slanja robe; da li je tvoju robu pratio račun, kako je carinik znao da je roba namijenjena u humanitarne svrhe, ako uvoznik nije humanitarna organizacija, kako je carinik znao i da li je ikako i mogao znati da robu treba cariniti po sniženoj stopi, ili je možda osloboditi od plaćanja carine?
sneki712

#709 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

poznanik wrote:
sneki712 wrote:evo malo sam imala vremena da procitam neke komente pa ovo je uzas jedan, ne zna se ni ko pije ni ko placa. Pa nije ni cudo sto svakog novodoslog uzmete na trehu kad ste vec navikli da vas drzava satrira. Kako se zaliti na pretplacenu carinu tj. da se djeci ponovo obracuna carina na osnovu primljenog listica. Da li postoji biro za zalbe i investigaciu da se utvrdi greska . hvala unaprijed

Griješiš, procedura u carinjenju roba u BiH je gotovo ista kao i u drugim državama, propisi su harmonizirani s propisima EU, sve je uredno i ispravno. Problem može biti samo u nepoznavanju i nepoštivanju propisa od strane uvoznika.

Svaki oblik carinjenja roba je upravni postupak, što znači da postoji pravna zaštita za stranu koja se smatra oštećenom.

Ukoliko uvoznik smatra da postoji osnov za žalbu zbog pogrešno utvrđene carinske osnovice i višeg iznosa carine, može uputiti žalbu pravnoj službi nadležne carinarnice.

Preispitaj svoj "humanitarni" slučaj slanja robe; da li je tvoju robu pratio račun, kako je carinik znao da je roba namijenjena u humanitarne svrhe, ako uvoznik nije humanitarna organizacija, kako je carinik znao i da li je ikako i mogao znati da robu treba cariniti po sniženoj stopi, ili je možda osloboditi od plaćanja carine?
na osnovu cega se placa 5% a na osnovu cega 10% , za 7 dana stajanje paketa naplaceno je 21km a djeciji doplatak vam jos nije legao do dana danasnjeg.Super su vam humanitarne org traze vizu ili master card da skidaju po malo sume ko to ima povjernja dati broj vize kreditne pa mogu dici 10.000,00 a dok ispitas slucaj preko banaka ja bankrotirala.
poznanik

#710 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

sneki712 wrote: na osnovu cega se placa 5% a na osnovu cega 10%...

Stopa carine određuje se prema vrsti proizvoda. Dajem ti carinsku tarifu, pregledaj sadržaj, i pronađi Glave 59. do 67. za tebe najzanimljivijih proizvoda, 85. i 90. - http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/?id=3229 (13,6 MB)
...za 7 dana stajanje paketa naplaceno je 21km a djeciji doplatak vam jos nije legao do dana danasnjeg.
Carinska administracija nema dodira sa "stajanjem paketa", sa skladištenjem i ležarinom, problem je u transportnoj organizaciji, ili trgovačka i transportna dokumentacija nije bila uredna
Super su vam humanitarne org traze vizu ili master card da skidaju po malo sume ko to ima povjernja dati broj vize kreditne pa mogu dici 10.000,00 a dok ispitas slucaj preko banaka ja bankrotirala.
O čemu se radi, ko traži bankovne kartice?
poznanik

#712 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Napisao sam ti već da potražiš humanitarne organizacije registrirane u BiH, ne ove sumnjive :-) :-) :?

Evo, Crveni krst/križ BiH - http://www.ckfbih.ba/ Ostvari kontakt s njima i objasni im svoju namjeru, pomoći će ti sigurno...
sneki712

#713 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

hvala...........
sneki712

#714 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

poznanik wrote:
sneki712 wrote: na osnovu cega se placa 5% a na osnovu cega 10%...

Stopa carine određuje se prema vrsti proizvoda. Dajem ti carinsku tarifu, pregledaj sadržaj, i pronađi Glave 59. do 67. za tebe najzanimljivijih proizvoda, 85. i 90. - http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/?id=3229 (13,6 MB)
...za 7 dana stajanje paketa naplaceno je 21km a djeciji doplatak vam jos nije legao do dana danasnjeg.
Carinska administracija nema dodira sa "stajanjem paketa", sa skladištenjem i ležarinom, problem je u transportnoj organizaciji, ili trgovačka i transportna dokumentacija nije bila uredna
prvo su dobili od poste na novoj stanici 85km da plate u medjuvremenu sam im poslala 100km da podignu ,privatno cu ti poslati kopiju racuna i uredno zalijepljen opis sta i koliko kosta sa shippingom u eujru 121.00 prvi paket. nemaju comp pa cekam da uslikaju i posalju na FB
Super su vam humanitarne org traze vizu ili master card da skidaju po malo sume ko to ima povjernja dati broj vize kreditne pa mogu dici 10.000,00 a dok ispitas slucaj preko banaka ja bankrotirala.
O čemu se radi, ko traži bankovne kartice?
poznanik

#715 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

sneki712 wrote:
poznanik wrote:
sneki712 wrote:...za 7 dana stajanje paketa naplaceno je 21km a djeciji doplatak vam jos nije legao do dana danasnjeg.
prvo su dobili od poste na novoj stanici 85km da plate u medjuvremenu sam im poslala 100km da podignu ,privatno cu ti poslati kopiju racuna i uredno zalijepljen opis sta i koliko kosta sa shippingom u eujru 121.00 prvi paket. nemaju comp pa cekam da uslikaju i posalju na FB
Pokušavam ti to i razjasniti - carinska služba na poštanskoj carinskoj ispostavi samo izvrši pregled dokumentacije i robe i utvrdi stopu, te visinu carine i pdv za određene proizvode; sve prethodne i radnje poslije toga izvršava transportna organizacija, konkretno - poštanska služba. Svi troškovi i naknade na prikazanom računu, osim visine carine, pripadaju poštanskoj službi.
sneki712

#716 Re: CARINA U BiH

Post by sneki712 »

TRAZI/////NERMIN DIVOVIC
A SAD AKO ZNAS ZATVORI ONAJ MOJ FORUM JER TI NE ZNAM NI PORUKE POSLATI NA POSTU
HVALA SA SRECOM
boff

#717 Re: CARINA U BiH

Post by boff »

Brzinsko pitanje koje traži kratki odgovor.

Jedan moj poznanik iz Amerike želi naručiti računar preko interneta. Nije mu problem platiti carinu i porez ali ga zanima da li i koliko od toga može dobiti nazad na granici kad bude napuštao zemlju.

Da li neko zna nešto više o tome?
manki

#718 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

E evo i jedno od mene brzinsko pitanje, da ne listam unazad stranice, planirao sam preko amazon.com u Bosnu naruciti jedan vosak za kosu koji sam vani uzimao a nema kod nas uzeti, kako ide carina na to, i je li ima problem generalno kad stize postom? Je li narucivao jos ko kozmetiku i te fazone pa da podijeli iskustvo? tnx :)
poznanik

#719 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

boff wrote:Brzinsko pitanje koje traži kratki odgovor.

Jedan moj poznanik iz Amerike želi naručiti računar preko interneta. Nije mu problem platiti carinu i porez ali ga zanima da li i koliko od toga može dobiti nazad na granici kad bude napuštao zemlju.

Da li neko zna nešto više o tome?
Pitanje nije sasvim jasno... Amerikanac, koji privremeno boravi u BiH želi za sebe da kupi računar, i da ga po izlasku iz BiH ponese. Zanima ga povrat pdv?

U tom slučaju on ne ostvaruje pravo na povrat pdv, jer računar nije nabavljen u BiH, već u inostranstvu. Međutim, on ima pravnu mogućnost na povrat carine i pdv, u trenutku i nakon napuštanja carinskog područja BiH, ali jedino ako prethodno bude proveden carinski postupak u redovnom uvozu, ili ako se odluči na postupak privremenog uvoza. Oba postupka iziskuju angažman špeditera, takse u upravnom postupku, a na njemu je da proračuna isplativost.

Stopa carine na uvoz računara i računarskih komponenti je 10 - 5 % na carinsku osnovicu, i 17% pd na pdv osnovicu.
poznanik

#720 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

manki wrote:E evo i jedno od mene brzinsko pitanje, da ne listam unazad stranice, planirao sam preko amazon.com u Bosnu naruciti jedan vosak za kosu koji sam vani uzimao a nema kod nas uzeti, kako ide carina na to, i je li ima problem generalno kad stize postom? Je li narucivao jos ko kozmetiku i te fazone pa da podijeli iskustvo? tnx :)
3305 90 00 00 - Preparati za kosu: – ostalo stopa 10% uvoz je slobodan.

U poštanskom saobraćaju uvoz robe do 50 KM vrijednosti ne podliježe carinjenju.
boff

#721 Re: CARINA U BiH

Post by boff »

Hvala na odgovoru.

Pozdrav
manki

#722 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

poznanik wrote:
manki wrote:E evo i jedno od mene brzinsko pitanje, da ne listam unazad stranice, planirao sam preko amazon.com u Bosnu naruciti jedan vosak za kosu koji sam vani uzimao a nema kod nas uzeti, kako ide carina na to, i je li ima problem generalno kad stize postom? Je li narucivao jos ko kozmetiku i te fazone pa da podijeli iskustvo? tnx :)
3305 90 00 00 - Preparati za kosu: – ostalo stopa 10% uvoz je slobodan.

U poštanskom saobraćaju uvoz robe do 50 KM vrijednosti ne podliježe carinjenju.
Oko 11 dolara je vosak, dakle ne placa se carina ako sam dobro shvatio? (malo sam laik :lol: ), i sta je to 10%?

Hvala na odgovoru btw. :thumbup:
anonimnaosoba

#723 Re: CARINA U BiH

Post by anonimnaosoba »

ne plaćaš carinu, a 10% je valjda carinska osnovica :roll:
poznanik

#724 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anonimnaosoba wrote:ne plaćaš carinu, a 10% je valjda carinska osnovica :roll:

Ne carini se uopšte, a 10% je stopa po kojoj bi bila obračunata carina da se plaća...
manki

#725 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

Okej, hvala vam puno :)
Post Reply